Dešavanja u Srbiji

Post Reply
bosna123

#5251 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bosna123 »

Kroz ovu pricu se i Holandjani peru od Srebrenice... Takvih slucajeva je sigurno bilo, znamo svi sta smo prezivjeli, al' cudi me da jedna Holandija koja svoju omladinu stiti od svake vrste brutalnosti, ovako nesto stavi u skolske udzbenike...
kiky

#5252 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

možda je lakše bilo da nisu takve stvari radili ...
svi bi bili sretniji ...
sad treba trčast po svijetu i tražit da se to ne objavljuje ...
jesul zapretili odcepljenjem ako holanđani ne ispune njihove pravedne i demokratske zahteve ..
vaca

#5253 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vaca »

podle lazi bez cinjenicnog utemeljenja - siri sjeme zla prema inace miroljubivim ljudima koji ni mrava ne bi zgazili, cuj srpski vojnici urezuju albanskom djecaku na grudi krst - ne bi ti ljudi to nikad uradili, ko drugcije kaze klevece i laze
dallton

:D Covjece potpuno razumijem tvoje frustracije. Toliko nekoga mrziti i pri tome biti prinudjen da sa njim gradis drzavu i zivis zajedno na ravnopravnim osnovama...pfffffff gadno pravo.

Kad bih bila toliko mala kao ti, sad bih ti postala nesto u kontra smijeru. Ali nismo isti, ni blizu.

Stvarno postaje jako zanimljivo citati te, samo nastavi :D
Andrej4MRN7H

#5254 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Andrej4MRN7H »

Nemojte molim vas da Daltona tako tretirate kao mrzitelja ne muslimana,ovaj tekst koji je on kopirao,i ja sam ga procitao prije par mjeseci.Nije ovo Dallton izmislio,procitajte prvo knjigu Alice Med!
Zvjerstva jos gora prozivjeli smo svi mi u toku rata u BiH,mrtvi ne mogu ustati pa reci kako su nastradali,ali dosta zrtava je na najsvirepiji nacin zaklano i to mahom bosanski muslimani,od strane njihovih komsija srba.Slucaj Semizovac,familije Kerla i Hozdici i mnogi tu,zaklani na pragu kuce nozem.Cast izuzetcima,ja ne mogu i necu nikad reci da su svi srbi takav narod,ali bilo ih je i i sad je takvih mnogo, mnogo koji se setaju normalno po BiH i Srbiji.I jos su zasticeni od srpskog naroda kao heroji srpstva i patrioti za srpsku stvar.
Zato mi molim vas nemojte da dirate i klevecete Dalltona. :bih:
bosna123

#5255 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bosna123 »

Ooo ovdje imamo @dallton fun club, koji uclanjuje i one koji ga vole i one koji ga ne vole...

Ja sam jos uvijek misljenja da pretjeruje... Ono sto mu je @osa danas porucio, po meni je prava mjera...
kiky

#5256 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

ja ipak mislim da je bolje bilo da srbi 90-tih nisu radili takva zvjerstva ...
pravili su ih i ranije kroz istoriju ali tada nije bilo cnn-a & co pa to začas par akademika zgletuje, sanu objavi remix verziju i udri mala u tepsiju ...
sad je malko drukačije ....
sve dokumentovano, snimljeno, objavljeno ( još ne sve, još ima da se gleda šta če se vadit iz bosanske zemlje ) ....
bilo je mučno za gledat snimke masovnih grobnica diljem boljeg entiteta pa se vide skeleti djece sa vezanim rukama, trudne žene u poodmaklom stadiju trudnoče i bezbroj drugih scena koje prikazuju maštovitost i kreativnost, a nadasve junaštvo srbijanskih junaka ...
posebna specijalnost je izgleda bilo premještanje mrtvih u sekundarne grobnice gdje se svi skeleti izmješaju ...
baš me interesuje koja draž je bila u tome i kakvu vrstu satisfakcije i tjelesnog zadovoljstva su imali ti srbi koji su to neposredno radili ...
bože pravde ....
samo pravde ...
dallton

#5257 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

vaca wrote:podle lazi bez cinjenicnog utemeljenja - siri sjeme zla prema inace miroljubivim ljudima koji ni mrava ne bi zgazili, cuj srpski vojnici urezuju albanskom djecaku na grudi krst - ne bi ti ljudi to nikad uradili, ko drugcije kaze klevece i laze
dallton

:D Covjece potpuno razumijem tvoje frustracije. Toliko nekoga mrziti i pri tome biti prinudjen da sa njim gradis drzavu i zivis zajedno na ravnopravnim osnovama...pfffffff gadno pravo.

Kad bih bila toliko mala kao ti, sad bih ti postala nesto u kontra smijeru. Ali nismo isti, ni blizu.

lijepo ti je andrej napisao, ovaj tekst koji sam postao (a mogla si ga citirati i komplet) je izvod iz knjige Alicia Mead - dijelovi su koristeni na sudjenjima u Hagu, a i ona sama je bila svjedok na pojedinim sudjenjima, gdje se provjeravala istinitost navoda i sve je potvrdjeno - e sad ne znam valjda i taj sud mrzi nekoga, pa i osoba koja je napisala knjigu i sve tako

nego jel i ovo nije tacno, opet prenosi se sa b92, svjedocenja sa sudjenja u hagu
B92 Info Komentari Ratni zločini

Spaljivanje školskih drugova

Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću moglo se čuti jedno od najpotresnijih svedočenja - žene koja je preživela masovno ubistvo i spaljivanje Muslimana u Višegradu

Zehra Turjačanin opisala je kako su 27. juna 1992, Milan Lukić i ljudi u uniformama sakupili stanovnike naselja Bikavac, u Višegradu, i zatvorili ih u kuću Mehe Aljića. Među zarobljenima je bilo najviše mlađih žena i dece i tek nekoliko starijih ljudi.

Pošto su u kuću naterali ljude, Lukić i ostali su najpre kamenjem razbili prozore, a potom kroz otvore, u prostoriju u kojoj su se nalazili ljudi ubacivali bombe. Iživljavanje se završilo podmetanjem požara, u kome su izgoreli svi osim Zehre Turjačanin.

Svedokinja se spasla provlačeći se kroz mali otvor između zida i gvozdenih vrata kojima je bio blokiran ulaz u prostoriju u kojoj su ljudi živi spaljivani. Pred Haškim tribunalom svedočila je na francuskom jeziku.

U plamenu kuće Aljića nestale su njene majka, retardirana sestra, druga sestra sa dvoje dece i snaha sa sinom.

Posle bekstva iz zapaljene kuće, Zehra se nekoliko dana oporavljala u kući jednog komšije, ali ju je onda jedan vojnik upozorio da je bolje da ode, jer "Milan Lukić zna gde je i mogao bi da dođe da dovrši posao".

Turjačaninova je, bežeći uglavnom pešice, napustila Višegrad, a potom i Bosnu. U danima posle nesreće jedan lekar, za koga je rekla da je Musliman, odbio je da je pregleda, rekavši da joj nema pomoći. "Ali, ja sam želela da živim", rekla je svedokinja.

Na telu i licu Zehre Turjačanin i danas su vidljivi tragovi zločina koji je preživela. Pred sudom je izjavila da je preživela opekotine trećeg stepena, izgubila deo uveta, a da su joj ruke trajno paralizovane.

Ipak, pri kraju svedočenja izjavila je: "Bez obzira na sve što se dogodilo, život je lep i ja želim da živim."

Pre nego što je govorila o detaljima tog zločina, Turjačaninova je rekla da Milana Lukića zna iz detinjstva, da su išli zajedno u školu, i da su Lukić i njen brat Dževad sedeli u istoj klupi!

Zato je za posmatrače suđenja bilo iznenađenje kada je na pitanje da li u sudnici vidi nekoga poznatog, Turjačaninova odgovorila negativno. Ni na ponovljeno pitanje da li može da prepozna nekoga, ona je, pošto je pogledala u pravcu mesta na kome su sedeli Milan i Sredoje Lukić, odgovorila: "Ne."

Sudija Patrik Robinson upitao je svedokinju zašto svedoči na francuskom jeziku, a ona je objasnila da je "prekinula sve veze sa Bosnom" i da ima drugu zemlju čiji jezik želi da govori.

Ona je dodala da je ponašanje Milana Lukića izazivalo nelagodu i među Srbima, opisujući da je jedan lokalni Srbin, za koga je rekla da se zvao Milan Lučić i da je "bio dobar čovek", uoči zločina govorio da Muslimani trebalo da odu jer "ih ne čeka ništa dobro".

"Bio je jako potresen, tužan, čak je plakao", ispričala je Turjačaninova.

Za vreme spaljivanja živih i ranjenih ljudi u kući Mehe Aljića, Lukić i ljudi u uniformama ležali su na obližnjem travnjaku i posmatrali događaj, rekla je Turjačaninova.

I njeno svedočenje Milan Lukić slušao je udobno zavaljen u stolicu. Na sve ostale, čini se, iskaz Zehre Turjačanin ostavio je težak utisak.

Sudija Patrik Robinson načinio je mali gest prilikom proglašenja prve pauze, dozvolivši da se iz sudnice prvo povuče svedokinja, pa da za njom izađe sudsko veće. U ostalim prilikama sudije prve napuštaju sudnicu.

Milan Lukić i Sredoje Lukić terete se za više ubistava i mučenja Muslimana u Višegradu. Samo spaljivanjem ljudi u dve kuće u tom gradu je, prema navodima optužnice, ubijeno oko 140 ljudi.
dallton

#5258 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

bosna123 wrote:Ooo ovdje imamo @dallton fun club, koji uclanjuje i one koji ga vole i one koji ga ne vole...

Ja sam jos uvijek misljenja da pretjeruje... Ono sto mu je @osa danas porucio, po meni je prava mjera...
pretjerujem, pretjeruje, jasta radi - ajd sad procitaj ovo gore
bosna123

#5259 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bosna123 »

Dragi @dalltone, kraj svih strahota koje su se desavale u ratu u Bosni kojem smo svjedocili, ne moras me ubjedjivati... Nije u tome kvaka, vec u onome sto ti je @osa danas rekao... Kontas?
dallton

#5260 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

bosna123 wrote:Dragi @dalltone, kraj svih strahota koje su se desavale u ratu u Bosni kojem smo svjedocili, ne moras me ubjedjivati... Nije u tome kvaka, vec u onome sto ti je @osa danas rekao... Kontas?
pusti ti @osu, osa je na udaljenosti i drzi govore, a tebi onaj sto ti sjedi u blizini prica kako pretjerujes, postoji razlika

nego da zavrsim tu pricu za kosovo, evo valjda je i ovaj sud frustriran sta li
Five former high-ranking Yugoslav and Serbian political, military and police officials were today convicted by Trial Chamber III of the Tribunal for crimes against humanity committed in Kosovo in 1999.

Former Yugoslav Deputy Prime Minister, Nikola Šainović, Yugoslav Army (VJ) General, Nebojša Pavković and Serbian police General Sreten Lukić were each sentenced to 22 years’ imprisonment for crimes against humanity and violation of the laws or customs of war.

Yugoslav Army General, Vladimir Lazarević and Chief of the General Staff, Dragoljub Ojdanić were found guilty of aiding and abetting the commission of a number of charges of deportation and forcible transfer of the ethnic Albanian population of Kosovo and each sentenced to 15 years’ imprisonment.

Milan Milutinović, the former President of Serbia, was acquitted of all charges.

Today’s Judgement is the first handed down by the Tribunal for crimes perpetrated by Federal Republic of Yugoslavia (FRY) and Serbian forces against Kosovo Albanians during the 1999 conflict in Kosovo.

The Prosecution charged the six with crimes committed during a campaign of terror and violence directed against the ethnic Albanian population of Kosovo in early 1999. Each of the Accused was alleged to have participated in a joint criminal enterprise, the purpose of which was to modify the ethnic balance in Kosovo to ensure continued control by the Serbian authorities. The plan was to be executed by criminal means, including deportations, murders, forcible transfers and persecutions of Kosovo Albanians.
Maraschino

#5261 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

malo off topic,

samo onaj ko je zlonamjeran moze da negira, umanjuje i iskrivljuje zlocine...tako svirepih zlocina je bilo da se ne daju ni opisivati :(

najgore od svega je sto MNOGO tih zlocinaca setaju nekaznjeno i dozivljavaju se kao heroji i branioci srpstva (sto rece i @kiki )...

prikrivati zlocin i zlocince ravno je pocinjenju istoga...

p.s. meni nikako nije jasno nase i strano tuzilastvo zasto ne kaznjava one koji znaju za pocinjene zlocine, one sto su na razne nacine ucestvovali u prikrivanju zlocina, izmijestanju tijela u neke sekundarne grobnice, sve one koji su na bilo koji nacin znali za pocinjeno a CUTE...ni to nije tesko utvrditi
armin071

#5262 Re: Desavanja u Srbiji

Post by armin071 »

za dalton:
Ovdje ti je najbolje da umjesto istine "valjas" samo floskule tipa: U BiH je bilo ludilo, svi su podjednako krivi, svi su pravili zlocine, itd. Sto je jos tuznije to su mahom rijeci dijaspore dok ovaj narod sto je bio u tom "ludilu" izgleda totalno neupucen u "pravu istinu". Sto bi reko Musa-Pusa iz audicije samo govori "jo,jo" jer sa ljudima koji za istinu kazu da je "pretjerivanje" mislim da drugacije i nema smisla komunicirati.
dallton

#5263 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

armin071 wrote:za dalton:
Ovdje ti je najbolje da umjesto istine "valjas" samo floskule tipa: U BiH je bilo ludilo, svi su podjednako krivi, svi su pravili zlocine, itd. Sto je jos tuznije to su mahom rijeci dijaspore dok ovaj narod sto je bio u tom "ludilu" izgleda totalno neupucen u "pravu istinu". Sto bi reko Musa-Pusa iz audicije samo govori "jo,jo" jer sa ljudima koji za istinu kazu da je "pretjerivanje" mislim da drugacije i nema smisla komunicirati.
nije bosna123 na to mislila, nego nesto drugo, al u globalu se slazem - ja doduse ne pucam previse svoja misljenja, nego prenosim sta drugi pisu o tome, e sad sto nekome ne godi sta ja mogu
KIA

#5264 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

kiky wrote:vidi ...
kia mi se obratila ...
nije više bla bla bla ...
koja čast ....

nego ovi tekstovi su mrak ...
odem malko na b92 forum da vidim kako narod tamo fercera ....
strašno dobra moderacija ... korektna 100 % ...
pravo sam se iznenadio žestinom postova na vojvodina topic-u ...
pa mi smo male mace šta ljudi tamo postavljaju ...
po postovima koji brane vojvodini nezavisnost vidim da im je pravo teško ...

evo sad i sanđak sa deklaracijom ...
iskreno, malo mi je i žao što sve u srbiji ide u tom pravcu ...
ali sami su krivi ...
nemože srbija konstantno handrat nekog drugog a da i njoj neuđe na kraju ....
Kiki , jel to razlog sto radikali u Vojvodini dobijaju duplo vise glasova na svakim izborima od Canka , Madjara i svih autonomaskih partija zajedno :mrgreen: ?

Opet imas vlazne snove :-) , ali OK , razumem te ja :-)
KIA

#5265 Re: Desavanja u Srbiji

Post by KIA »

No , manimo se visoke politike i teshkih tema ...

Otvorena Univerzijada u Beogradu !

Image
dallton

#5266 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

KIA wrote:
kiky wrote:vidi ...
kia mi se obratila ...
nije više bla bla bla ...
koja čast ....

nego ovi tekstovi su mrak ...
odem malko na b92 forum da vidim kako narod tamo fercera ....
strašno dobra moderacija ... korektna 100 % ...
pravo sam se iznenadio žestinom postova na vojvodina topic-u ...
pa mi smo male mace šta ljudi tamo postavljaju ...
po postovima koji brane vojvodini nezavisnost vidim da im je pravo teško ...

evo sad i sanđak sa deklaracijom ...
iskreno, malo mi je i žao što sve u srbiji ide u tom pravcu ...
ali sami su krivi ...
nemože srbija konstantno handrat nekog drugog a da i njoj neuđe na kraju ....
Kiki , jel to razlog sto radikali u Vojvodini dobijaju duplo vise glasova na svakim izborima od Canka , Madjara i svih autonomaskih partija zajedno :mrgreen: ?

Opet imas vlazne snove :-) , ali OK , razumem te ja :-)
tako i treba, treba ih i finansirati i radikale i socijaliste i nikolica i obraz i ostale, po sistemu sto gore to bolje..bice para za zdrave snage u srbiji, treba pripremiti teren za naredni nokaut
kiky

#5267 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

ej, opet me kia počastila sa par riječi ...
i to samo meni ...
baš me je krenulo ... :-D

neznam šta u onom mom postu pokazuje razloge što radikali dobijaju glasove ...
čak to nije bila ni poenta ....
poenta je da se vojvodina budi ....
da je danas drugačija nego juče, a sutra če mo vidjet ...

znamo i ti i ja ( dalton pogotovo, on sve zna :-D ) zašto radikali uopšte dobijaju glasove u vojvodini i od koga ....
samo da te podsjetim ( al znam da ti to znaš ) na jogurt revoluciju ( taj presvjetli demokratski čin ) i na sve ono što je poslije toga bilo u vojvodini ...
naravoučenje: može se stanje promjenit i jogurtom ( koga briga za glasove kad proljev potjera, tad je bitno samo kako se posrat, da prostiš )

:-D
Petar Lukovic

#5268 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Petar Lukovic »

vaca wrote:podle lazi bez cinjenicnog utemeljenja - siri sjeme zla prema inace miroljubivim ljudima koji ni mrava ne bi zgazili, cuj srpski vojnici urezuju albanskom djecaku na grudi krst - ne bi ti ljudi to nikad uradili, ko drugcije kaze klevece i laze
dallton

Pokloni se mom nicku, i reci ON je taj shto nas josh drzhi u normalnom svijetu, i stho ljudi josh gledaju u srbe kao ljudska bicha. Ako vam ne mozhemo nishta, mozhemo vas zajebavati....Legenda P. Lukovic na otvaranju e-Novina
http://beta.enovine.rs/tag/petar-lukovic, jebite se,sa puno pazhnje, Petar Lukovic, nvnk.
bosna123

#5269 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bosna123 »

Otvorila link koji si stavio, malo pogledala clanke, i :shock: :shock: da, bukvalno se sokirala. Dogadjaj jeste malo stariji, ali nije iz devedesetih, kako na prvu izgleda...

http://beta.enovine.rs/kolumna/petar-lu ... rbija.html

Sada znam sta misliti o Borisu Tadicu, nema vise dvojbe, nije on nikakav salonac, vec pravi, nepatvoreni, originalni...
Ovako otvoreno je sve rekao, bez imalo politickog uvijanja.
Petar Lukovic

#5270 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Petar Lukovic »

bosna123 wrote:Otvorila link koji si stavio, malo pogledala clanke, i :shock: :shock: da, bukvalno se sokirala. Dogadjaj jeste malo stariji, ali nije iz devedesetih, kako na prvu izgleda...

Sada znam sta misliti o Borisu Tadicu, nema vise dvojbe, nije on nikakav salonac, vec pravi, nepatvoreni, originalni...
http://www.youtube.com/watch?v=rZPCwGpF ... re=related
Neznam Bosno da li si vidjela ovo
Tvoj Petar Lukovic
Petar Lukovic

#5271 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Petar Lukovic »

bosna123 wrote:Otvorila link koji si stavio, malo pogledala clanke, i :shock: :shock: da, bukvalno se sokirala. Dogadjaj jeste malo stariji, ali nije iz devedesetih, kako na prvu izgleda...

Bosno evo josh (izvini ako znash za ove linkove)
http://www.youtube.com/watch?v=Onvp4sq9 ... re=related
bosna123

#5272 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bosna123 »

Ovaj prvi link sto si dao, mogu reci da je dobro da ljudi ipak mogu gledati i ovakve emisije na TV. Ovaj drugi mi je malo pretjeran, a i djeluje mi pijan na snimku. U svakom slucaju hvala :).
Petar Lukovic

#5273 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Petar Lukovic »

Ovo treba vidjeti
Petar Lukovic

#5274 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Petar Lukovic »

bosna123 wrote:Ovaj prvi link sto si dao, mogu reci da je dobro da ljudi ipak mogu gledati i ovakve emisije na TV. Ovaj drugi mi je malo pretjeran, a i djeluje mi pijan na snimku. U svakom slucaju hvala :).
Nije on pijan, on sve chini da ostane normalan.
Ovo trebash vidjeti!!!!
Legendarna je njegova o "serem se na drzhavu u kojoj Tadic mozhe biti predsjednik"
Bosno 123 a i 4
Ppoz PL
dallton

#5275 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

kiky wrote:ej, opet me kia počastila sa par riječi ...
i to samo meni ...
baš me je krenulo ... :-D

neznam šta u onom mom postu pokazuje razloge što radikali dobijaju glasove ...
čak to nije bila ni poenta ....
poenta je da se vojvodina budi ....
da je danas drugačija nego juče, a sutra če mo vidjet ...

znamo i ti i ja ( dalton pogotovo, on sve zna :-D ) zašto radikali uopšte dobijaju glasove u vojvodini i od koga ....
samo da te podsjetim ( al znam da ti to znaš ) na jogurt revoluciju ( taj presvjetli demokratski čin ) i na sve ono što je poslije toga bilo u vojvodini ...
naravoučenje: može se stanje promjenit i jogurtom ( koga briga za glasove kad proljev potjera, tad je bitno samo kako se posrat, da prostiš )

:-D
sve sto je @dallton napisao na ovom forumu u zadnjih godinu dana polako se ostvaruje ili se vec ostvarilo - nego sreca za mnoge prisutne sto mnogi posjetioci ne komentarisu nego samo citaju ono sto ja pisem, mozda je bolje da ne znamo sta ostali misle nego samo redovni komentatori..samo da pozdravim lukovica, respekt za ovo sto pises - za 10 godina postavljat ce ti bistu da pokazu da "nismo svi isti, i ne mogu se praviti generalizacije"
Post Reply