Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
melrose

#5251 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

minjonja wrote:
Nana1949 wrote:
minjonja wrote:moze li mi neko dati neki dobar recept za hurmasice? inace ne volim takve kolace, baklave, tulumbe i sve ostalo sa 3 kile secera, ali ne znam sta mi bi, nesto mi se hurmasice jedu :-) nikad ih nisam pravila i cackam internet ovih par dana za neki recept, ali ima ih hiljadu. koji je "najbolji"? kako ih vi pravite?

Za dobre hurmasice treba pravo maslo , a ono se dobije ako s maslac istopi ,nestane mlijeka iz njega ,procijedi i ostavi da se ohladi ( stvrdne ). Jednog dana cu ih napraviti i poslati sliku .

:-) :-) :-)

nekako mi to puno posla, ipak sam pocetnik. prvo cu pokusati na "obicni" nacin pa cu onda sljedeci put na ovaj tvoj nacin. hvala ti uglavnom.

a imal igdje kupiti takvo gotovo maslo?

Ne znam za kupovno, ali se jako lako napravi...trebas samo otopiti puter (i paziti da ne zagori, tj. potamni), zatim sacekati da se slegne bijeli talog (to su ostaci surutke) i onda puter u tecnom stanju procijediti kroz gazu. Tako dobijes procisceni puter koji ima puno visu tacku gorenja, posto je to sada cista masnoca, bez bjelancevina!
Sheikha

#5252 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

minjonja wrote:moze li mi neko dati neki dobar recept za hurmasice? inace ne volim takve kolace, baklave, tulumbe i sve ostalo sa 3 kile secera, ali ne znam sta mi bi, nesto mi se hurmasice jedu :-) nikad ih nisam pravila i cackam internet ovih par dana za neki recept, ali ima ih hiljadu. koji je "najbolji"? kako ih vi pravite?
Od kad sam dobila recept od meni vrlo drage prijateljice A., ja od tad hurmasice pravim uvijek na taj nacin, a isprobala sam dosta recepata. Ove hurmasice su pravo ukusne, tope se u ustima :D Jeste da ih je malo poteze napravit, jer te ruka zaboli :D al' vrijedi
Evo recepta:

Hurmasice na starinski nacin

2 putera
1 jaje
1 kasika pavlake ili 1 kasika sirceta
vrlo malo praska za pecivo (na vrh noza)

Iskljucivo rukom (dlanom) umutiti puter i jaje, dok ne postane pjenasto bijel. Razlog je sto se puter mora rastopiti toplinom naseg dlana, znaci da ne bude prevruc. Tada se moze fino dozirati brasno.
Dodati ostale sastojke. Postepeno dodavati nesto manje od 1 kg brasna (otprilike 700 gr. Osjeti se pod rukom kad je spremno za oblikovanje)

Oblikovati hurmasice, slagati u veci pleh (koji ne treba mastiti). Po zelji dodavati orahe u sedinu hurmasice.
Ugrijati rernu na 250 stepeni, staviti hurmasice i smanjiti temperaturu na 100 stepeni. Peci cca. 1 sat.

Agda:
1 kg secera
12 fildzana vode. Kada prokuha kuhati jos 7-8 minuta. Na kraju dodati limun.

Zaliti tople hurmasice toplom agdom.
Zoya

#5253 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya »

Dina, kako mislis dva putera? Koliko je to grama? :-D A fildzani koliki?
Moram i za brasno da pitam.. mogu li da koristim klasovo, ono najbijelije :-D Pitam ovo zato sto sam cula da mora oshtro brasno biti, a ovo klasovo je nekako bas mekano..
neprilagodjena

#5254 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Od kad sam dobila recept od meni vrlo drage prijateljice A., ja od tad hurmasice pravim uvijek na taj nacin, a isprobala sam dosta recepata. Ove hurmasice su pravo ukusne, tope se u ustima :D Jeste da ih je malo poteze napravit, jer te ruka zaboli :D al' vrijedi
Evo recepta:

Hurmasice na starinski nacin

2 putera
1 jaje
1 kasika pavlake ili 1 kasika sirceta
vrlo malo praska za pecivo (na vrh noza)

Iskljucivo rukom (dlanom) umutiti puter i jaje, dok ne postane pjenasto bijel. Razlog je sto se puter mora rastopiti toplinom naseg dlana, znaci da ne bude prevruc. Tada se moze fino dozirati brasno.
Dodati ostale sastojke. Postepeno dodavati nesto manje od 1 kg brasna (otprilike 700 gr. Osjeti se pod rukom kad je spremno za oblikovanje)

Oblikovati hurmasice, slagati u veci pleh (koji ne treba mastiti). Po zelji dodavati orahe u sedinu hurmasice.
Ugrijati rernu na 250 stepeni, staviti hurmasice i smanjiti temperaturu na 100 stepeni. Peci cca. 1 sat.

Agda:
1 kg secera
12 fildzana vode. Kada prokuha kuhati jos 7-8 minuta. Na kraju dodati limun.

Zaliti tople hurmasice toplom agdom.

Znam ovaj recept ;-) i mogu reci da se ove hurmasice tope u ustima :-D :-D :-D :-D
I hurmasice pravim samo na ovaj nacin :-D :-D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5255 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

Dorucak protiv gripe
C vitamin za dorucak D vitamin ce biti za rucak (dzigerica i pirekrompir)

Image
Image
Image
leticija

#5256 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Cokoladni kolac sa sljivama

Image

Image
leticija

#5257 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

leticija wrote:Cokoladni kolac sa sljivama

Image

Image
Tek sad sam vidjela da se ove moje slike ne otvaraju, je li i kod vas isti slucaj?

Postavicu ih ponovo.

Image

Image
dalmatinka

#5258 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

hadzinica wrote:
Indigo-X wrote:
Image
ovo je nesto najdivnije sto vidjeh na ovih 261 str...divni su, nerealno lijepi u perfektnoj atmosferi..fotka je mrak!!! al fakat...sve mi smijesak kao u djeteta kad gledam ovu fotku :-D ..svaka cast!
Pridružujem se tvom divljenju. Evo malo bar virtuelnih plodova s juga za vas dvije. Klementine, mandarine i rogači.

Image
Irm@

#5259 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

uh otkad ja ovaj tuniski hocu da napravim..ali opet ce morati cekati..jer ovih dana pravim nesto jaaako nutellasto jedva cekaaaam da nadjem vremena :-D :D
leticija draga sta je ovo oko sljiva (je ne volim vocne kolace..pa bih ja napravila samo ovo okolo bez sljiva unutra :D ) izgleda preeedivno :)
burek_in_space

#5260 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by burek_in_space »

hadzinica wrote:
burek_in_space wrote:Zhene imal' koja da bi se udala?! :mrgreen: Kad vidim sva ova jela,"objesio" bih se namah! :lol: :D :thumbup:
je li ponuda jos uvijek aktivna? :D
Jashta radi, da chujem?! :oops: :mrgreen:
dzenana123

#5261 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dzenana123 »

Indigo-X wrote:Evo nakon mjesec dana pauze ja opet pocela kuhati.Danas povrtna corba,zagorski struklji od tikvica,i za desert sorbet do kafe sa sladoledom,cokoladom i slatkim vrhnjem.

Image

Image
a mozel se dobit recept za ova dva specijaliteta??
fatality

#5262 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by fatality »

Sunrise00 wrote:
burek_in_space wrote:
Chmoljo wrote:
ma nije joj toliko velik... samo voli puno lagati... :oops: :mrgreen:
Al' fakat, lafo Bech, ovo - ono, nije dalje od Kaknja otishla. :mrgreen:
imam dokaze :!: :oops: :D

:lol: :lol: :lol:
kad si bona bila , pa sto se ne javi da ti pokazem "ljepote" ovog grada :D

ah da ,prekojuce sam napravio spagete sa fasiranim mesom i sosom
Image
Last edited by fatality on 02/12/2009 12:31, edited 3 times in total.
leticija

#5263 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Hadzinice, sljive u mom kolacu su one krupne, tvrde, bez ukusa. Ima zutih i plavih.
Prvo sam ih prepolovila, odstranila kosticu, pa nasjekla odozgo do pola ostrim nozem.

Recept

Prvo otopiti na pari 120gr crne cokolade i ostaviti da se prohladi.
Umutiti pjenasto 4 jaja i 120 gr secera. Dodati 100gr tecnog vrhnja, fildzan ulja, otopljenu cokoladu i 120gr brasna, pa lagano izmijesati.
Masu sasuti u uzak duguljast kalup i poravnati.
Donji, rasjeceni dio sljiva posuti cimetom i redati ih preko tijesta, pa lagano pritisnuti odozgo da blago udju u tijesto (ne skroz).
Sljive okretati tako da se sjecenjem kolaca vidi narezani dio.
Peci na 180ºC oko 20-30 min.

Pozdrav
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5264 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

Tema pociscena.
:roll:
Zoya

#5265 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya »

Vruce :)

Image

A ovo od neki dan :)

Image
tech10

#5266 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tech10 »

Ovo ti nesto nabrzaka. :-D
Gospoda Ministarka

#5267 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Gospoda Ministarka »

Zoya rijetko kaci slike ovdje ali svaki put poslje toga ja slinim naredna dva dana :P :D
semmy

#5268 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by semmy »

hadzinica wrote:nadjoh fotku "krtica torta"...brz, jednostavan kolac..sa visnjama podsjeca na swarcwald tortu
Image
moze recept za ovu tortu??

i za ovaj kolac???
leticija wrote:Cokoladni kolac sa sljivama

Image

Image
Sheikha

#5269 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

Zoya wrote:Dina, kako mislis dva putera? Koliko je to grama? :-D A fildzani koliki?
Moram i za brasno da pitam.. mogu li da koristim klasovo, ono najbijelije :-D Pitam ovo zato sto sam cula da mora oshtro brasno biti, a ovo klasovo je nekako bas mekano..
Izvini sto prije ne vidjeh tvoj post :(

Ja sam koristila onaj puter od 250 g (mislim da je to standardna mjera) - znaci treba 500 g putera, a filadzani oni "bosanski" :D ne znam kako bih drugacije ih nazvala ... evo ovakav :D
Image

Sto se tice brasna mozes koristiti ono za pite i kolace od Klasa, mislim da je OK. I ja sam takvu vrstu koristila :)

Sretno u svakom slucaju i vjeruj mi da se neces pokajati :)

Hadzinice, Indigo-x, dalmatinka i ostale kuharice... svaka cast na slikama - jelima i dezertima :thumbup: :kiss:
Zoya

#5270 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya »

Sheikha wrote:
Zoya wrote:Dina, kako mislis dva putera? Koliko je to grama? :-D A fildzani koliki?
Izvini sto prije ne vidjeh tvoj post :(

Ja sam koristila onaj puter od 250 g (mislim da je to standardna mjera) - znaci treba 500 g putera, a filadzani oni "bosanski" :D ne znam kako bih drugacije ih nazvala ... evo ovakav :D
Image

Sto se tice brasna mozes koristiti ono za pite i kolace od Klasa, mislim da je OK. I ja sam takvu vrstu koristila :)

Sretno u svakom slucaju i vjeruj mi da se neces pokajati :)

Hadzinice, Indigo-x, dalmatinka i ostale kuharice... svaka cast na slikama - jelima i dezertima :thumbup: :kiss:
:kiss: hvala ti. Napravim preko vikenda pa postavim slikice. Ako ispadnu dobro namah sam u prednosti od hadzinice, ona ih ne zna napraviti :lol:
@ministarka, da si mi blize zvala bih te na rucak :)
@tech, da sam znala da ces ih ti gledati, namah bi nesto drugo puno komplikovanije napravila
Broj 1

#5271 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Broj 1 »

Evo mene opet!
ma ovi me iznervirali na politici, necu vise tamo ni ici!

Jedno pitanjce:
zna li neko recept za slatki cevap sa suhim sljivama i recept za kajmak baklavu? jos nesto, neki recept za skidanje holesterola ali na bazi ishrane onako da je ukusno i da se ne mora gladovati!

unaprijed hvala!
budala_mahnita

#5272 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by budala_mahnita »

Broj 1 wrote:Evo mene opet!

Jedno pitanjce:
zna li neko recept za slatki cevap sa suhim sljivama i recept za kajmak baklavu? jos nesto, neki recept za skidanje holesterola ali na bazi ishrane onako da je ukusno i da se ne mora gladovati!

unaprijed hvala!
Ne znam ovo za holesterol ali sam cula da su protiv celulita pravo dobre hurmasice :kravata:
nosara

#5273 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nosara »

Jedno pitanjce:

unaprijed hvala!
:lol:
budala_mahnita wrote: Ne znam ovo za holesterol ali sam cula da su protiv celulita pravo dobre hurmasice :kravata:
Jasta... Uklanjaju celulit k'o rukom... I instaliraju beton-salo... :D
*mima*

#5274 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by *mima* »

Jedno pitanjce:

unaprijed hvala!

Za skidanje holesterola odi u košpicarnu BADEM.....ini prave neku smjesu koja se pije sa jogurtom i jako je ukusno i što je najinteresantnije ne osjećaš glad.
tech10

#5275 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tech10 »

Ja cu preskociti ovaj brokoli. :D
Post Reply