minjonja wrote:Nana1949 wrote:minjonja wrote:moze li mi neko dati neki dobar recept za hurmasice? inace ne volim takve kolace, baklave, tulumbe i sve ostalo sa 3 kile secera, ali ne znam sta mi bi, nesto mi se hurmasice jedunikad ih nisam pravila i cackam internet ovih par dana za neki recept, ali ima ih hiljadu. koji je "najbolji"? kako ih vi pravite?
Za dobre hurmasice treba pravo maslo , a ono se dobije ako s maslac istopi ,nestane mlijeka iz njega ,procijedi i ostavi da se ohladi ( stvrdne ). Jednog dana cu ih napraviti i poslati sliku .
![]()
![]()
![]()
nekako mi to puno posla, ipak sam pocetnik. prvo cu pokusati na "obicni" nacin pa cu onda sljedeci put na ovaj tvoj nacin. hvala ti uglavnom.
a imal igdje kupiti takvo gotovo maslo?
Ne znam za kupovno, ali se jako lako napravi...trebas samo otopiti puter (i paziti da ne zagori, tj. potamni), zatim sacekati da se slegne bijeli talog (to su ostaci surutke) i onda puter u tecnom stanju procijediti kroz gazu. Tako dobijes procisceni puter koji ima puno visu tacku gorenja, posto je to sada cista masnoca, bez bjelancevina!