Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
skafiskafsnjak

#5251 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

saimidin wrote: 11/12/2021 20:40
ako te pitaju wrote: 11/12/2021 17:06

Hvala.
Dobro je da ma više forumaša koji argumentirano raspravljaju.
Uvijek ima onih za koje je ovo preteška tema , uključili bi se,al nisu pročitali ni Ustav,ni odluke europskih ili ustavnih sudova,pa im je teško skontati o čemu se raspravlja
Ono kad sam sebe oralno zadovoljavas :izet:
Slozna braca :mrgreen:
Point.

#5252 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Point. »

skafiskafsnjak wrote: 11/12/2021 20:45
saimidin wrote: 11/12/2021 20:40

Ono kad sam sebe oralno zadovoljavas :izet:
Šta kaže smarač, nisu pročitali Ustav i odluke europskog suda.. :D
skafiskafsnjak

#5253 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

Point. wrote: 11/12/2021 20:47
skafiskafsnjak wrote: 11/12/2021 20:45

Šta kaže smarač, nisu pročitali Ustav i odluke europskog suda.. :D
Ovi bi dobro dosli u Covicev stab :bih:

Slozna hrvatska braca. A to je ustvari pametno....da se mi drzimo kao.oni, ne bi ih na mapi.bilo u smislu ovih blokada i ostalih sranja .
nikad_vise

#5254 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nikad_vise »

Mislim da ne treba previse zurit sa izbornim zakonom dok ne vidimo konacno na cemu smo na terenu. :D
Kako je krenulo trenutno,za 10 godina cemo imati vise Ostalih,nego recimo Hrvata i po kojoj logici recimo njih mozemo staviti u jedan kos i da dijele Bosnjacku kvotu vlasti od 33 posto a 10 posto Hrvata da ima 33 posto vlasti.Vlast treba napraviti da svi dobiju po 25 posto zastupljenosti u drzavi.
:thumbup:
U migrantskom kampu u Blažuju trenutno boravi nešto više od 1.000 migranata. Novih većih priliva nema, a sigurnosna situacija je zadovoljavajuća. Za razliku od bh. građana koji u velikom broju žele napustiti zemlju, migranti koje smo sreli u kampu žele ostati ovdje jer smatraju da je BiH dobra zemlja za budućnost.

32-godišnji Gulfraz iz regije Kašmir već pet mjeseci boravi u kampu. Svakodnevno, zahvaljujući međunarodnoj organizaciji za migracije, dobio je priliku da volonterski obavlja posao iz struke. Za razliku od mnogih koji svoju sreću žele pronaći preko granica, za njega je BiH obećana zemlja.

- Do sada nisam išao u game i nemam namjeru. Volim BiH i njene ljude, želim ostati ovdje. Sretan sam što mogu raditi posao u kojem uživam. Aplicirao sam za azil i nadam se da ću uspjeti dovesti svoju porodicu ovdje, kazao nam je Gulfraz.

Alirezah iz Pakistana također dijeli sličnu sudbinu. Osim što dane u kampu provodi volontirajući u kuhinji, u slobodno vrijeme uči bosanski jezik. I on se nada odobrenju azila, a u game ne namjerava ići.

- U BiH sam godinu i 4 mjeseca. Želim da živim ovdje, volim ljude jer su prefini. Ovdje imamo šansu da se usavršimo. Malo nam je neobično zbog snijega i hladnoće, ali smo se navikli već, kazao je Alirezah.

Abdulbašidu iz Toga je u BiH dobro, ali ipak želi ići dalje do Evropske unije.

- Prije nekoliko dana išao sam u game. Hrvatska policija me je pretukla. Uzeli su mi sve, novac, hranu, mobitel i pustili me da se pješke vratim nazad. Moja je želja da dođem do Španije, govori Abdulbašid.
Mislim da bi najbolja opcija bilo da im se naprave kampovi poput Lipe u zapadnom dijelu BiH da malo ozivimo te krajeve.Mladost nam je napustila te krajeve i vec sad treba razmisljati o velikom nedostatku radne snage u tim dijelovima BiH :izet: :D
Novak20

#5255 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

nikad_vise wrote: 11/12/2021 21:48 Mislim da ne treba previse zurit sa izbornim zakonom dok ne vidimo konacno na cemu smo na terenu. :D
Kako je krenulo trenutno,za 10 godina cemo imati vise Ostalih,nego recimo Hrvata i po kojoj logici recimo njih mozemo staviti u jedan kos i da dijele Bosnjacku kvotu vlasti od 33 posto a 10 posto Hrvata da ima 33 posto vlasti.Vlast treba napraviti da svi dobiju po 25 posto zastupljenosti u drzavi.
U migrantskom kampu u Blažuju trenutno boravi nešto više od 1.000 migranata. Novih većih priliva nema, a sigurnosna situacija je zadovoljavajuća. Za razliku od bh. građana koji u velikom broju žele napustiti zemlju, migranti koje smo sreli u kampu žele ostati ovdje jer smatraju da je BiH dobra zemlja za budućnost.

32-godišnji Gulfraz iz regije Kašmir već pet mjeseci boravi u kampu. Svakodnevno, zahvaljujući međunarodnoj organizaciji za migracije, dobio je priliku da volonterski obavlja posao iz struke. Za razliku od mnogih koji svoju sreću žele pronaći preko granica, za njega je BiH obećana zemlja.

- Do sada nisam išao u game i nemam namjeru. Volim BiH i njene ljude, želim ostati ovdje. Sretan sam što mogu raditi posao u kojem uživam. Aplicirao sam za azil i nadam se da ću uspjeti dovesti svoju porodicu ovdje, kazao nam je Gulfraz.

Alirezah iz Pakistana također dijeli sličnu sudbinu. Osim što dane u kampu provodi volontirajući u kuhinji, u slobodno vrijeme uči bosanski jezik. I on se nada odobrenju azila, a u game ne namjerava ići.

- U BiH sam godinu i 4 mjeseca. Želim da živim ovdje, volim ljude jer su prefini. Ovdje imamo šansu da se usavršimo. Malo nam je neobično zbog snijega i hladnoće, ali smo se navikli već, kazao je Alirezah.

Abdulbašidu iz Toga je u BiH dobro, ali ipak želi ići dalje do Evropske unije.

- Prije nekoliko dana išao sam u game. Hrvatska policija me je pretukla. Uzeli su mi sve, novac, hranu, mobitel i pustili me da se pješke vratim nazad. Moja je želja da dođem do Španije, govori Abdulbašid.
Mislim da bi najbolja opcija bilo da im se naprave kampovi poput Lipe u zapadnom dijelu BiH da malo ozivimo te krajeve.Mladost nam je napustila te krajeve i vec sad treba razmisljati o velikom nedostatku radne snage u tim dijelovima BiH :izet: :D
Dobar plan. :thumbup:

Samo kakve veze ima sa promjenama Izbornog zakona ? Da nećeš predložiti da se ilegalni migranti ugrade u njega ? :lol:
nikad_vise

#5256 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nikad_vise »

Novak20 wrote: 11/12/2021 21:57
nikad_vise wrote: 11/12/2021 21:48 Mislim da ne treba previse zurit sa izbornim zakonom dok ne vidimo konacno na cemu smo na terenu. :D

Dobar plan. :thumbup:

Samo kakve veze ima sa promjenama Izbornog zakona ? Da nećeš predložiti da se ilegalni migranti ugrade u njega ? :lol:
Ne.Dobar dio njih ce vjerovatno vremenom steci pravo na drzavljanstvo.Kao takvi bi mogli da udju u kategoriju ostalih pa tako i ta kategorija ostalih ce jos dodatno postati vise zastupljena,pa je red da imaju i pravo na veci komad ustavom zagarantovane vlasti.
Sve osim toga je cista diskriminacija ljudi.Po kojoj bi logici onda Hrvati trebali da imaju trecinu vlasti a ima ih 10 posto,a recimo da i ostalih ima toliko a nemaju pravo na isto.Valja opet vucarat se po sudovima,sprovodit odluke i ostale pikanterije.

Mislim da je najbolje sad za sad ostaviti ovako,dok ne vidimo na cemu smo.
Novak20

#5257 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Jesi naivan.

Malo će ilegalnih migranata steći državljanstvo BiH nakon ratne epizode sa mudžahedinima, a podaci o odricanju od državljanstva su katastrofalni.

https://www.jabuka.tv/koliko-osoba-je-u ... nstvo-bih/
U 2020. godini je izvršen naknadni upis činjenice državljanstva BiH za 1.112 osoba, dodaju u odgovoru.

Iz koje države je najviše onih koji su tražili državljanstvo na osnovu podrijetla?

Kada je u pitanju naknadni upis činjenice državljanstva irelevantno je ima li i u kojoj državi podnositelj zahtjeva boravak/prebivalište. Taj podatak se ne evidentira. Evidentira se podatak o državi rođenja. U ovoj 2020. godini do sada je evidentirano 1.112 rješenja o naknadnom upisu. Od ovog broja 429 osoba je rođeno u Srbiji, 289 u Hrvatskoj, 236 u Bosni i Hercegovini, 58 u Sloveniji, 32 u Njemačkoj, 17 Austrija, po 6 SAD, Crna Gora i Makedonija itd. Ističemo da veći broj osoba koje stiču državljanstvo Njemačke ili Austrije moraju podnijeti zahtjev za naknadni upis, a zatim se odreći državljanstva BiH, jer im to traže nadležni organi ovih država.
Meni je pravo smiješno kada pominješ neke rokove od 10 ili više godina. Patimo se već 30 godina pa trebamo još 10 - 20 i sve će se riješiti samo od sebe. Ne ide to tako.

Okruženje BiH ide naprijed, a mi se sve više ukopavamo kao čir ili kancer.

Ili reforme i liječenje ili propast. Eto, tako ja vidim situaciju oko izmjena Izbornog zakona. Jednostavno, BiH nema 10 godina luksuza da sebi priušti rahat patnju i tvoje naivne demografsko - političke pretpostavke.
nikad_vise

#5258 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nikad_vise »

Novak20 wrote: 11/12/2021 22:26 Jesi naivan.

Malo će ilegalnih migranata steći državljanstvo BiH nakon ratne epizode sa mudžahedinima, a podaci o odricanju od državljanstva su katastrofalni.

U 2020. godini je izvršen naknadni upis činjenice državljanstva BiH za 1.112 osoba, dodaju u odgovoru.

Iz koje države je najviše onih koji su tražili državljanstvo na osnovu podrijetla?

Kada je u pitanju naknadni upis činjenice državljanstva irelevantno je ima li i u kojoj državi podnositelj zahtjeva boravak/prebivalište. Taj podatak se ne evidentira. Evidentira se podatak o državi rođenja. U ovoj 2020. godini do sada je evidentirano 1.112 rješenja o naknadnom upisu. Od ovog broja 429 osoba je rođeno u Srbiji, 289 u Hrvatskoj, 236 u Bosni i Hercegovini, 58 u Sloveniji, 32 u Njemačkoj, 17 Austrija, po 6 SAD, Crna Gora i Makedonija itd. Ističemo da veći broj osoba koje stiču državljanstvo Njemačke ili Austrije moraju podnijeti zahtjev za naknadni upis, a zatim se odreći državljanstva BiH, jer im to traže nadležni organi ovih država.
Meni je pravo smiješno kada pominješ neke rokove od 10 ili više godina. Patimo se već 30 godina pa trebamo još 10 - 20 i sve će se riješiti samo od sebe. Ne ide to tako.

Ili reforme i liječenje ili propast. Eto, tako ja vidim situaciju oko izmjena Izbornog zakona. Jednostavno, BiH nema 10 godina luksuza da sebi priušti rahat patnju i tvoje naivne demografsko - političke pretpostavke.
Bosna postoji vec 1000 godina,tako da se tih 10,15 ili 20 godina cini kao maciji kasalj.
Neki od nas nisu imali privilegiju da zive u uredjenoj drzavi,sa vladavinom prava.Moj zadatak,zadatak Bosanskih i Bosnjackih politicara ali i svih ljudi koji u ovoj drzavi zive jest da ostave BiH u boljem stanju nego sto je sada radi svoje djece.Takvu BiH sigurno nece ostaviti ako podilaze postovaocima genocida i udruzenog zlocinackog poduhvata nad Bosnjacima.

Svaki ustupak koji im se napravi,je ustupak kojim cemo i svojoj djeci ostaviti jos jacu omcu oko vrata i jos vise problema za ovaj narod i drzavu.
Politika Srbije i Hrvatske sa svojim ispostavama u BiH je jasna vec desetljecima,i price o reformama sa deklarisanim postovaocima ratnih zlocinaca i neprijatelja ove drzave su budalestina.

Nece se BiH raspasti ni sada,kao sto nije ni u gorim okolnostima kroz svoju historiju.
Al et tako nam je kako nam je,rahat patnja kako god okrenemo :bih:
ako te pitaju

#5259 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

@BHCluster drago mi je da si pažljivo analizirao odluke Europskog suda.

I dalje smatram da pogrešni tumačiš da je Zornić diskriminirana jer postoji Dom Narod

Zornić je diskriminirana jer se ne može kandidirati a ne zato što postoji Dom naroda ili konstitutivnost naroda
Vitezanin

#5260 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Vitezanin »

Meni Dom naroda, u moru problema oko izbornog zakona i prostora za blokade, najviše bode oči. Pogledajte svega vam ovaj sastav, ako neko nije već stavio:
Dom bošnjačkog naroda:
Amir Fazlić, SDA
Bakir Izetbegović, SDA
Asim Sarajlić, SDA
Munib Jusufović, SBB
Denis Bećirović, SDP

Dom srpskog naroda:
Dušanka Majkić, SNSD
Sredoje Nović, SNSD
Lazar Prodanović, SNSD
Nikola Špirić, SNSD
Mladen Bosić, SDS

Dom hrvatskog naroda
Dragan Čović, HDZ
Lidija Bradara, HDZ
Marina Pendeš, HDZ
Bariša Čolak, HDZ
Zlatko Miletić, ex DF.

Znači, SDA + SNSD + HDZ imaju ukupno 11 od 15 mjesta (73%): koliko su ove tri stranke dobila ukupno % glasova na izborima? 73%?! Ni blizu. Dom naroda je prostor manipulacije.
I drugo, HDZ + SNSD imaju 8 mjesta, po 4 u svojim domovima. Znači, apsolutni prostor za blokadu. Pritom, ne zaboraviti ko je izglasao ovu mogućnost #strankasazelenombojom. Brat brata čuva.

:)
Novak20

#5261 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

nikad_vise wrote: 11/12/2021 23:01

Bosna postoji vec 1000 godina,tako da se tih 10,15 ili 20 godina cini kao maciji kasalj.
Neki od nas nisu imali privilegiju da zive u uredjenoj drzavi,sa vladavinom prava.Moj zadatak,zadatak Bosanskih i Bosnjackih politicara ali i svih ljudi koji u ovoj drzavi zive jest da ostave BiH u boljem stanju nego sto je sada radi svoje djece.Takvu BiH sigurno nece ostaviti ako podilaze postovaocima genocida i udruzenog zlocinackog poduhvata nad Bosnjacima.

Svaki ustupak koji im se napravi,je ustupak kojim cemo i svojoj djeci ostaviti jos jacu omcu oko vrata i jos vise problema za ovaj narod i drzavu.
Politika Srbije i Hrvatske sa svojim ispostavama u BiH je jasna vec desetljecima,i price o reformama sa deklarisanim postovaocima ratnih zlocinaca i neprijatelja ove drzave su budalestina.

Nece se BiH raspasti ni sada,kao sto nije ni u gorim okolnostima kroz svoju historiju.
Iskreno sumnjam da se ti patiš. Ne patim se ni ja ali većina ovo više jednostavno ne može da podnese psihički i ekonomski.

Mani se politika Srbije i Hrvatske. Pogledaj što se uradilo u BiH u ovih 25 godina. Gdje ti je ta vladavina prava tamo gdje ti drugi ne smetaju ? Nema je nigdje koliko ja vidim. Nema uspjeha u ekonomiji, rudnici na izdisaju kao i elektrane. Auto cesta urađena manje od pola i da ne nabrajam. Jeste bolje ali presporo i nedovoljno onima koji nisu namakli pare kao što je uradila manjina bez straha od suda i kazne.

U vrhu smo po nesposobnosti, neuspjehu i broju umrlih od korone. I zato je ovdje bezperspektivnost i exodus omladine.

Što se država tiče, pa tako i ove naše ostavi se mitomanije. Nije njoj neprijatelj svako tko ne misli kao ti ili većina tvog naroda da je ustupak katastrofa i omča oko vrata.
BHCluster

#5262 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

ako te pitaju wrote: 11/12/2021 23:34 @BHCluster drago mi je da si pažljivo analizirao odluke Europskog suda.

I dalje smatram da pogrešni tumačiš da je Zornić diskriminirana jer postoji Dom Narod

Zornić je diskriminirana jer se ne može kandidirati a ne zato što postoji Dom naroda ili konstitutivnost naroda
Gdje i u kojem momentu sam ja to sto si ti napisao tvrdio? Znaci u nedostatku argumentacije ti lazes, zalosno.
Sanjarko

#5263 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Sanjarko »

nikad_vise wrote: 11/12/2021 23:01

I da se raspadne, pa sta. Opstat ce. Bila nam je domovina i veca i manja kroz historiju.
Buli6

#5264 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Buli6 »

A i da bude cijela Bošnjačka pa šta. Mi smo dobili Istru.
ako te pitaju

#5265 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

BHCluster wrote: 12/12/2021 00:06
ako te pitaju wrote: 11/12/2021 23:34 @BHCluster drago mi je da si pažljivo analizirao odluke Europskog suda.

Gdje i u kojem momentu sam ja to sto si ti napisao tvrdio? Znaci u nedostatku argumentacije ti lazes, zalosno.
Ja tvrdim da je Zornić diskriminirana jer se ne može kandidirati na određene poziciji,i da je samo zbig toga diskriminirana,i da je to stav Europskog suda.

Zašto je Zornić diskriminirana,odnosno bi li bila diskriminirana. Da se može kandidirati za člana pred. ili Dom Naroda?
problemnatravunu

#5266 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by problemnatravunu »

Dokle god postoji funkcija za koju se neko ne može kandidirati zbog svog nacionalnog izjašnjavanja (Zornić, Sejdić, Finci, Šlaku), pa još vezano za mjesto stanovanja (Pilav, Pudarić) , tu je diskriminacija!
A da li će biti i izabran, je nešto sasvim drugo, tako da zaista ne vidim problem da se prilično lako implementiraju presude....e , ali onda tu "ulijeće" Čović i HDZ bagra sa svojim bolesnim rasističkim željama
ako te pitaju

#5267 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

problemnatravunu wrote: 12/12/2021 09:23 Dokle god postoji funkcija za koju se neko ne može kandidirati zbog svog nacionalnog izjašnjavanja (Zornić, Sejdić, Finci, Šlaku), pa još vezano za mjesto stanovanja (Pilav, Pudarić) , tu je diskriminacija!
A da li će biti i izabran, je nešto sasvim drugo, tako da zaista ne vidim problem da se prilično lako implementiraju presude....e , ali onda tu "ulijeće" Čović i HDZ bagra sa svojim bolesnim rasističkim željama
Da li bi te osobe bile diskriminirane da se mogu kandidirati.
Konkretno, da li europske presude bile riješene da se Zornić ili Jakov pojavi na listi za člana predsjedništva ili Dom Naroda?
Buli6

#5268 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Buli6 »

ako te pitaju wrote: 12/12/2021 09:27
problemnatravunu wrote: 12/12/2021 09:23 Dokle god postoji funkcija za koju se neko ne može kandidirati zbog svog nacionalnog izjašnjavanja (Zornić, Sejdić, Finci, Šlaku), pa još vezano za mjesto stanovanja (Pilav, Pudarić) , tu je diskriminacija!
Da li bi te osobe bile diskriminirane da se mogu kandidirati.
Konkretno, da li europske presude bile riješene da se Zornić ili Jakov pojavi na listi za člana predsjedništva ili Dom Naroda?
Kad će to biti?
ako te pitaju

#5269 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Kad će to biti?
Moje mišljenje da će to biti kada pojedinci prestanu obmanjivati javnost da odluke europskih sudova ukazuju na ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH, i kada napokon shvate da ih je i svijet pročitao šta rade, i kada shvate da BiH je jedino moguća kao država ravnopravnih konstitutivnih naroda i građana, a da je sve drugo utopija.
Mislim da će to biti čak i u 2022 godini
Horcrux

#5270 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Horcrux »

ako te pitaju wrote: 12/12/2021 11:32
Kad će to biti?
Moje mišljenje da će to biti kada pojedinci prestanu obmanjivati javnost da odluke europskih sudova ukazuju na ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH, i kada napokon shvate da ih je i svijet pročitao šta rade, i kada shvate da BiH je jedino moguća kao država ravnopravnih konstitutivnih naroda i građana, a da je sve drugo utopija.
A sta je konkretno problem sa drzavom ravnopravnih gradjana, bez konstitutivnih naroda?
mO k3

#5271 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

Horcrux wrote: 12/12/2021 11:52

A sta je konkretno problem sa drzavom ravnopravnih gradjana, bez konstitutivnih naroda?
Pa matematika je jednostavna, tamo gdje su hrvati u vecini moze gradjanski proci tamo gdje su u manjini to se ne pika, tako i kod srba
ako te pitaju

#5272 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

mO k3 wrote: 12/12/2021 11:54

Pa matematika je jednostavna, tamo gdje su hrvati u vecini moze gradjanski proci tamo gdje su u manjini to se ne pika, tako i kod srba
Kao npr. Mostar? Gdje su se zagovaratelji ''građanske države'' i nogama, i rukama, borili protiv tog modela.
Licemjerno
ako te pitaju

#5273 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

meni je sinonim za konstitutivnost= ravnopravnost. nema nikakve razlike
plavi_E

#5274 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

Prije ce mo dobiti novi mirovni sporazum i sa njime novi ustav nego novi izborni zakon po kojem je HDZ pobjednik bez obzira na rezultate.
Horcrux

#5275 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Horcrux »

ako te pitaju wrote: 12/12/2021 11:57

meni je sinonim za konstitutivnost= ravnopravnost. nema nikakve razlike
Mislim da ima razlike, jer se taj pojam veze za narode, a zasto se onda ne veze za gradjane? Konstitutivni gradjani?

Ni SDA ni HDZ, a ni SNSD - u biti nacionalistickim strankama, ne odgovara gradjanski model, jer time gube kontrolu i vlast.
Zato ih se treba i prisiliti na isti. Presude i jesu dobar temelj na drzavi zasnovanoj na ravnopravnim gradjanima.
Post Reply