Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
KENJAC wrote:Za opisat nesto u Bosanskom morase posegnut za Engleskim ...
Lost in translejting !
Odmah ga poslati na spelling bee competition.
Shitter ima talenta.
Stipu bolida, tipicni serpski troler i relativizator srpskih bedastoca, a u paketu naravno ide i nepismenost, te opca konfuzija misli .
Te Srbi ne mogu biti fasisti, te "a znate li vi da su Srbi stradali u Jasenovcu" kao odgovor na pitanje o zlocinima 90-tih i sl, ne kontam
kako dosad nije popio trajni ban.
Last edited by LBVIEW on 07/03/2017 20:46, edited 2 times in total.
LBVIEW wrote:Stipu bolida,tipicni serpski troler i relativizator srpskih bedastoca,a u paketu naravno ide i nepismenost,te opca konfuzija misli .Te Srbi ne mogu biti fasisti,te "a znate li vi da su Srbi stradali u Jasenovcu" kao odgovor na pitanje o zlocinima 90-tih i sl,ne kontamkako dosad nije popio trajni ban.
A tek sto tamo Trebinje pohvali kao primjer tolerantne sredine,
Duka Dizel wrote:Jeste li se ikad zapitali zašto Hrvati i Bošnjaci većinom ne razlikuju č i ć pri izgovoru?Ili zašto kažu, a često i pišu "je" umesto "ije"?
Nisam.
De, da cujem sta na to kaze prekodrinski strucnjak?
LBVIEW wrote:Stipu bolida,tipicni serpski troler i relativizator srpskih bedastoca,a u paketu naravno ide i nepismenost,te opca konfuzija misli .Te Srbi ne mogu biti fasisti,te "a znate li vi da su Srbi stradali u Jasenovcu" kao odgovor na pitanje o zlocinima 90-tih i sl,ne kontamkako dosad nije popio trajni ban.
A tek sto tamo Trebinje pohvali kao primjer tolerantne sredine,
Jest, jest, sve sa vladikom Grigorijem zvanim "Turcinu pare dajete" u slucaju "Alijagic protiv Opstine Trebinje", te " pozovite me da drzim opijela za cetnicke komandante".U Mostaru naravno druga prica, puna usta tolerancije, uvazavanja, suzivota itd.
Duka Dizel wrote:Jeste li se ikad zapitali zašto Hrvati i Bošnjaci većinom ne razlikuju č i ć pri izgovoru?Ili zašto kažu, a često i pišu "je" umesto "ije"?
Po prvi put čujem da Hrvati i Bošnjaci većinom ne razlikuju č i ć, i da ne razlikuju glas jat i po prvi put čujem da to ima veze s nacionalnom pripadnošću.
S druge strane, svi znamo za frljanje s padeži širom Srbije
Neki ljudi zaista ne znaju kad treba stati.
Nisam.
Ima jos pitanja....zast Uso,Aso,Amet,Halija, Hamet,Memed,Mamut.....valjda je po Vuku
Po prvi put čujem da Hrvati i Bošnjaci većinom ne razlikuju č i ć, i da ne razlikuju glas jat i po prvi put čujem da to ima veze s nacionalnom pripadnošću.
S druge strane, svi znamo za frljanje s padeži širom Srbije
Neki ljudi zaista ne znaju kad treba stati.
a tek sta rade juzna pruga i crno travci...to ne razumije ni rodjena majka
....a kao kap ulja na vatru
Vuk Karadzic je uzeo podrucje Trebinje - Bileca -Gacko , kao parametar nekog buduceg (Srpskog ) jezika !
Sto naravno ne implicira ne postojanje Bosanskog !
Nisam.
Pa zato što im je nametnut za standard dijalekat kojim većina Bošnjaka, a pogotovo Hrvata uopšte nije pričala.
U govoru istočnohercegovačkih ijekavaca distinkcija izmedju č i ć je naglašena jasno. Tako ljudi pričaju vekovima.
Oni koji su taj dijalekat mnogo kasnije usvojili, imaju i dan danas problema.
Možda zato što niste svesni, ali primeti se.
Rezultati istraživanja na razini svih ispitanika pokazuju: 76% od 226 ispitanika ima tronaglasni sustav (dugosilazni, dugouzlazni i jedan kratki neodređenoga tona, ali najčešće ostvaren u silaznoj jezgri kao kratkosilazni), 90% puta ispitanici su izgovarali ije kao je, istih 90% ispitanika izgovarali su podjednako glasove č i ć. Ovo je samo dio rezultata u istraživanju, koje je bliskost općehrvatskoga govora sa zagrebačkim dokazalo promatrajući i druge parametre, poput izgovora samoglasničkoga »r« ili u promatranju naglaska na posljednjem slogu u riječi.
Standardni engleski jezik oslanja se na izgovor Londona, standardni francuski na izgovor Pariza, talijanski opći izgovor temelji se na rimskome, ruski na moskovskome. Samo prestižni hrvatski izgovor slijedi istočnohercegovačko nepismeno selo.
Rezultati istraživanja na razini svih ispitanika pokazuju: 76% od 226 ispitanika ima tronaglasni sustav (dugosilazni, dugouzlazni i jedan kratki neodređenoga tona, ali najčešće ostvaren u silaznoj jezgri kao kratkosilazni), 90% puta ispitanici su izgovarali ije kao je, istih 90% ispitanika izgovarali su podjednako glasove č i ć. Ovo je samo dio rezultata u istraživanju, koje je bliskost općehrvatskoga govora sa zagrebačkim dokazalo promatrajući i druge parametre, poput izgovora samoglasničkoga »r« ili u promatranju naglaska na posljednjem slogu u riječi.
Standardni engleski jezik oslanja se na izgovor Londona, standardni francuski na izgovor Pariza, talijanski opći izgovor temelji se na rimskome, ruski na moskovskome. Samo prestižni hrvatski izgovor slijedi istočnohercegovačko nepismeno selo.
Duka Dizel wrote:
kad smo vec kod istrazivanja....
jeli ti poznato da 1/3 srba genetski nisu srbi....nego turci...
ili bolje receno POTURICE...???
mislim ono....sto je cista logika....500 godina nije malo....izradjalo se dece koliko hoces...
Bošnjaci itekako ralikuju č i ć u izgovoru. Mislim da su Hrvati gori po tom pitanju. Problem nastaje u pisanju... tu smo priznajem katastrofa dok su Hrvati i Srbi na tom pitanju mnogo pismeniji. Koliko sam putao pročitao Hlaće, Kuča, Neču itd...
Last edited by Kejn on 07/03/2017 21:43, edited 1 time in total.
KENJAC wrote:....a kao kap ulja na vatru
Vuk Karadzic je uzeo podrucje Trebinje - Bileca -Gacko , kao parametar nekog buduceg (Srpskog ) jezika !
Sto naravno ne implicira ne postojanje Bosanskog !
Ako ti je potrebna lektura teksta reci, za forumase povoljna cijena.
Last edited by LBVIEW on 07/03/2017 21:48, edited 1 time in total.
bh.tornjak wrote:
mislim ono....sto je cista logika....500 godina nije malo....izradjalo se dece koliko hoces...
bh.tornjak wrote:
Nije mi poznato.
jbg...umjesto sto gurate nos u tudji jezik...i druge tudje stvari...pozabavite se malo sobom...ima toga puno sto jos ne znas (ne znate)
bh.tornjak wrote:
Nije mi poznato.
jbg...umjesto sto gurate nos u tudji jezik...i druge tudje stvari...pozabavite se malo sobom...ima toga puno sto jos ne znas (ne znate)
Kejn wrote:Bošnjaci itekako ralikuju č i ć u izgovoru. Mislim da su Hrvati gori po tom pitanju. Problem nastaje u pisanju... tu smo priznajem katastrofa dok su Hrvati i Srbi na tom pitanju mnogo pismeniji. Koliko sam putao pročitao Hlaće, Kuča, Neču itd...
Nisam ja rekao da svi Bošnjaci ne razlikuju č i ć. Recimo, ovi u Sandžaku pravilno izgovaraju.
Ali nemoj da se lažemo sad.Sećam se da je davno i ovde na Klixu bila posebna tema kako ni voditelji na televiziji ne prave razliku.
Nema to veze sa nacijom.
Dotakli smo se u ovoj pauzi dok MSP odlučuje o Sakibu, pitanja jezika i standarda.
Čuli smo eto da je srpski nastao od bosanskog jezika.