SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#5251 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Uvijek i bio.
Gazda je uvijek oko sebe okupljao kriminalce svih tipova.
ranger

#5252 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ranger »

Avaz? jel to ona smijesna novina koja kriminalcima koji bmwom pokusaju pregaziti policajce, da cijelu stranicu da ispovijede dušu? :-)
JThomas

#5253 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

majka ranjenog maloljetnika...
mali_balon

#5254 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

mario001 wrote:
Borjana i Ivana Petričević, sestre Save Petričevića iz Mokrog kod Pala, koji je u bolnici Koševo preminuo od povreda zadobijenih vatrenim oružjem od sarajevske policije, ni danas ne znaju uzrok bratove smrti. Također ističu da su im bila uskraćena ljudska prava jer nekoliko dana nisu mogle vidjeti brata koji je ležao u bolnici, iako u tom trenutku Savo Petričević nije bio lišen slobode, niti su im dostupni nalaz obdukcije i drugi medicinski dokumenti. Zbog takvog tretmana, Borjana je najavila da će podnijeti krivičnu prijavu protiv postupajućeg tužioca.

Ko je sve pucao

Podsjetimo, Sava Petričević je sa Bojanom Čavom Košarcem i Njegoslavom Milinkovićem 4. avgusta u 20.50 sati pokušao ukrasti BMW X5, vlasništvo Damira J. Uočili su ih specijalci MUP-a KS-a kako dolaze BMV-om X3 i prilaze BMW-u X5 parkiranom nedaleko od Termalne rivijere. Medijima je tada prezentovano da su tada lopovi, vidjevši policajce koji su u blizini patrolirali, pokušali da pobjegnu. Tom prilikom su udarili u saobraćajni znak, a zatim i u ivičnjak i nekoliko parkiranih vozila, pri čemu im je otpao točak na vozilu. Vidjevši da ne mogu pobjeći, lopovi su otvorili vatru na policajce, koji su im uzvratili i tom prilikom dvojicu ranili. Međutim, ova priča se razlikuje od zapisnika o uviđaju MUP-a KS-a od 5. avgusta i izjava sestara preminulog mladića.

Borjana i Ivana Petričević tvrde da im je brat peti dan nakon hapšenja, kada im je dozvoljeno da ga vide, rekao da niko od njih nije pucao na policiju, nego da se radilo o namještaljci i “sačekuši”.

“Vozilo koje su oni pokušali ukrasti već je bilo ukradeno mladiću sa Pala i ostavljeno na taj parking na Ilidži i to vozilo nije imalo bravu. Sava mi je rekao da uopšte nisu imali vremena da uzvrate paljbu. Taj parking je imao samo jedan izlaz i oni su krenuli napolje, ali su ih policajci udarili džipom i tada im je otpao točak. Potom su udarili u bankinu i zaustavili se. Čavu su izvukli kroz šoferšajbnu napolje, a mog brata kroz vrata nakon što je već bio ranjen. Moj brat je bio na zadnjem lijevom sjedištu i ranjen je s leđa zrnom kalibra 12 milimetara. Meci su prošli kroz gepek i pogodili ga u kičmu i ruku”, priča Borjana Petričević.

Njena sestra Ivana dodaje da su mediji sve vrijeme pisali da su kradljivci vozila pucali na policiju i ističe da to nije istina.

“Policajci su pucali na njih i to kada je auto bio u pokretu, a što je još veća tragedija, koristili su rasprskavajuću municiju, koja je zabranjena u BiH. Do pucnjave je došlo u 8.30 sati, a jedan portal je tu vijest objavio u 8.45. Policajci su tek 5. avgusta dovezli moga pokojnog brata u bolnicu Koševo. Postavljala sam pitanje pripadnicima MUP-a zašto su ga toliko držali sa teškim povredama, šta su pokušavali uraditi i kako su uspjeli opravdati 14 dana kada su ga čuvali, a nije bio lišen slobode, ali oni neće da odgovore. Poznato nam je da se automafija pojavila poslije rata, ali još niko nije odgovarao za ta djela jer su očigledno u pitanju mnogo jaki ljudi. Akcija na Ilidži je bila namještena čisto da se nešto desi pred izbore i sa ciljem da ih pobiju na licu mjesta. Ako je bila prava akcija, zašto nisu poslije sat došli kuću da pretresaju? U petak ujutru kada sam došla na Ortopediju pripadnici MUP-a su tvrdili kako je pucao Milinković, međutim, to nije bilo tačno i ta priča je trajala dva dana. Poslije toga, kada su vidjeli šta su uradili s mojim bratom, mijenjaju priču i ispada da je on pucao. Međutim, ni on nije pucao, nego je policija sve vrijeme montirala slučaj. Od 5. do 18. avgusta Sava nije bio lišen slobode, ali porodica je imala ista prava kao da je lišen slobode, nisu nam četiri dana dozvolili da uđemo da ga vidimo niti su nam dozvoljavali da ga prebacimo u drugu ustanovu kako bi nastavio liječenje”, priča Ivana Petričević, dodajući da im Tužilaštvo, policija i doktori nisu dozvoljavali “nijedan nalaz na uvid” niti su znali njegovo stvarno stanje.

Ona i Borjana dodaju da su u bolničkoj sobi proslavili bratov rođendan i da je tada bio relativno dobro. Sava Petričević je potom, kako pričaju njegove sestre, 22. avgusta odvezen na operaciju kičme koja je trajala šest sati.

“Poslije toga prebačen je u Odjel intezivne njege u kojoj se zadržava 15 minuta jer je policajac zvao komandira i javio mu kako je prošla operacija. Nakon toga on prevozi Savu tunelom od Neurohirurgije do Ortopedije. I pored silnih bolova i njegovog pomaganja nisu dozvolili da ostane na intenzivnoj. Samo mi nije jasno zar je posao jednog policajca da vozi pacijente poslije operacija i da odlučuje u kojoj sobi će ležati? Poslije toga ja, sestra i mama odlazimo na Ortopediju kod njega. Kad je došla druga smjena, sa njima smo imali problema. Medicinska sestra nije htjela da ga presvuče i da mu da terapiju, a policajac ga je ubijao psihički govoreći da će ostati invalid. Ujutro kada sam ustala i nazvala bolnicu, rekli su mi da se stanje mog brata pogoršalo i da su ga prebacili u intenzivnu. Kada sam stigla u bolnicu, rekli su mi da nije na intenzivnoj na Ortopediji, nego da se nalazi na DIP-u 3 i da je na aparatima, da mu je pozlilo u 1.15 sati, ali su ga tek ujutru u 9 prebacili na DIP 3. Zašto su ga tek ujutro prebacili na intenzivnu ako mu je pozlilo u 1.15 sati? Još nikad nismo saznali šta se desilo te kobne noći kada je mom bratu pozlilo, jer do operacije on je bio u dobrom stanju. Od 23. do 29. avgusta je bio priključen na aparate, te je 29. preminuo u 15.05 sati. Na potvrdi o smrti piše da je smrt nasilna i nerazjašnjena. Obdukcija je rađena 30. avgusta, a 9. septembra bio je gotov obdukcioni nalaz. Ali, Tužilaštvo odbija da se porodici i advokatu da bilo kakva informacija o uzroku smrti mog brata, a što je protiv zakona”, kaže Ivana Petričević.

Policijski zapisnik

U policijskom zapisniku o ovom događaju navedeno je da su lopovi presjekli bravu na BMW-u X5. Kad su vidjeli policajce koji su prepriječili put na izlazu iz parkinga pokušavši da ih uhvate, ušli su u BMW X3 i počeli da bježe. Tom prilikom su udarili u policijsko vozilo, ali su nastavili da se kreću. Pritom su udarili u saobraćajni znak, te u drugo policijsko vozilo i na kraju u betonski zid.

Policajci su naveli da su kod vozača uočili pištolj čija je cijev bila uperena u njihovom pravcu. S obzirom na to da su se lopovi oglušili o naredbe da stanu, te su nastavili da bježe i pored svih pokušaja da se zaustave, “pri tome ugrožavajući živote policijskih službenika i oštetivši imovinu građana, policijski službenici su upotrijebili vatreno oružje u cilju zaštite lične sigurnosti i sigurnosti građana i sprečavanja bjekstva navedenih izvršilaca. Izvršioci su i nakon upotrebe vatrenog oružja nastavili da se kreću, da bi usljed oštećenja na njihovom vozilu došlo do zaustavljanja. Tom prilikom pripadnici policije su u vozilu zatekli tri lica: Petričević Savu na zadnjem sjedištu vozila, Milinković Njegoslava na mjestu vozača i Košarac Bojana na mjestu suvozača” i uhapsili ih.

Sudeći prema ovom zapisniku policije, kradljivci nisu pucali, iako je na samom početku medijima rečeno da je došlo do “razmjene vatre” u kojoj su lopovi izvukli deblji kraj.
Pokušali smo od Tužilaštva BiH dobiti informaciju da li je tokom hapšenja osumnjičenih korištena rasprskavajuća municija, šta su pokazali nalazi parafinskih rukavica i zašto porodici nije dostupan obdukcioni nalaz, ali iz Tužilaštva nisu željeli ovo da komentarišu.
Ja im halaim da su ih izresetali eto nako iz cista mira......... jer im je u tom momentu to bio kurcu cejf.......
The BEN10

#5255 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

Samo rokaj bandu!

Btw, intersuje me da li se išta smanjio intenzitet krađa auta od tada? Bilo je dva dnevno...
wolfie

#5256 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by wolfie »

The BEN10 wrote:Samo rokaj bandu!

Btw, intersuje me da li se išta smanjio intenzitet krađa auta od tada? Bilo je dva dnevno...
Blize je tri dnevno, plus bruka je neprijavljenih, zavrsi se mimo policije jer nema fajde od njih.
The BEN10

#5257 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

wolfie wrote:

Blize je tri dnevno, plus bruka je neprijavljenih, zavrsi se mimo policije jer nema fajde od njih.
Slažem se da sa neprijavljenima vjerovatno prosjek ide na oko 3 auta/dnevno, jer se mnogo toga ne prijavi jer nema povjerenja u policiju.
Ali baš bi me interesovalo da li se išta smanjio intenzitet krađa.
vješalica

#5258 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

mario001 wrote:
Emir Kundo, koji je optužen za pokušaj ubistva Edhema Šljive, potpisao je sporazum o priznanju krivice u Kantonalnom sudu Sarajevu. Sporazum će se razmatrati 3. oktobra.

Do oružanog incidenta došlo je u martu u sarajevskoj najprometnijoj ulici kada je Kundo ispalio nekoliko hitaca u pravcu Šljive iz pištolja “šestica”.

Teško ranjeni 17-godišnjak prevezen je u UKC, gdje je hitno operiran jer je ranjen u stomak i nadlakticu.

Lejla Šljivo, majka ranjenog maloljetnika, ranije je za "Avaz" kazala da njen sin nije sklon incidentima te da se radi o uzornom učeniku Treće gimnazije u Sarajevu. Prema njenim riječima, u Kundinom društvu bila su još dvojica mladića, a do incidentna je došlo kada su se mladići zakačili ramenima. Kundo se tada Edhemu obratio riječima: “Šta gledaš, majmune”, na šta je on reagirao i rekao: “Je l’ ti to meni?”, nakon čega je Kundo pucao iz pištolja i ranio Edhema.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/255158/emir-k ... QNnEF.dpuf
Avaz je zlo
budi ti dobro umjeszo zla
pa nam navedi te brojne zlocine edhema sljive o kojima avaz suti
commendatore

#5259 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by commendatore »

bilo kako bilo nemres se s nekim ocesat a da nemas kuburu sa sobom jerboš fasovat
jao_situacije

#5260 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jao_situacije »

The BEN10 wrote:
wolfie wrote:

Slažem se da sa neprijavljenima vjerovatno prosjek ide na oko 3 auta/dnevno, jer se mnogo toga ne prijavi jer nema povjerenja u policiju.
Ali baš bi me interesovalo da li se išta smanjio intenzitet krađa.
treba gledati oko nove godine, izvještaj bude pred vladom i skupštinom za svaki mjesec mislim da je sad na redu tek juli, obično kasne 2 mjeseca izvještaji
Nepass

#5261 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nepass »

Tomahawk11 wrote:Ma sigurno, sacekala ih policija dok su se parkirali, krenuli na sladoled i bum bum bum....iz cista mira :roll:
Jadni lopovi treba im sve vjerovati, ne mogu na miru ni "raditi".
Garant je sve bilo kako je ispricao
jazzer

#5262 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jazzer »

mario001 wrote:
Borjana i Ivana Petričević, sestre Save Petričevića iz Mokrog kod Pala, koji je u bolnici Koševo preminuo od povreda zadobijenih vatrenim oružjem od sarajevske policije, ni danas ne znaju uzrok bratove smrti. Također ističu da su im bila uskraćena ljudska prava jer nekoliko dana nisu mogle vidjeti brata koji je ležao u bolnici, iako u tom trenutku Savo Petričević nije bio lišen slobode, niti su im dostupni nalaz obdukcije i drugi medicinski dokumenti. Zbog takvog tretmana, Borjana je najavila da će podnijeti krivičnu prijavu protiv postupajućeg tužioca.

...
Evo jos jednog svetog Save. :)
quarterback

#5263 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by quarterback »

jazzer wrote:
mario001 wrote:

...
Evo jos jednog svetog Save. :)
gore ga zale isto kao da je poginuo beruci tratincice
wewa

#5264 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by wewa »

Hendrix wrote:
muha_sa wrote:hajmo se malo nasmijat

http://www.avaz.ba/clanak/255261/saraje ... -na-struju

:lol: :lol: :lol:
Realno saopstenje Nacelnika bi bilo ovako:

S obzirom na sinocnji incident minorne hidratacije objekta koji je nedavno saniran zelio bih obavijestiti javnost o stvarnom slijedu dogadjaja i time sprijeciti dalju paniku i medijsku harangu na sudionike ovog kapitalnog projekta. Naime, sanacija objekta je na moju inicijativu radjena modernom metodom ''Na Vrat-Na Nos'' koja u odnosu na uobicajenu ''Preko K*****'' metodu daje znacajne ustede na vremenu i dinamickom planiranju, te samim time omogucava zavrsetak projekta prije lokalnih izbora i daje stanovnistvu priliku da nam se zahvali za uspjesno upravljanje i kanalisanje novca koji nam placaju porezima.

Nazalost jedini nedostatak ove metode je da tehnicki prijem ili ne postoji ili se radi u roku od 2 minute te nazalost omogucava da se desi nenamjerna greska neukljucivanja pumpe na elektricnu mrezu, sto je ipak banalan razlog koji se moze rijesiti u veoma kratkom roku ukoliko elektrodistribucija omoguci prikljucak, sto opet ne zavisi od nas. Medijski linc na izvodjaca radova, ciji je direktor da napomenem...Hadzija, nije potreban u ovom teskom trenutku kada RS raspisuje referendum te bi javnost umjesto brige oko ovog malog incidenta trebala svoje strahove usmjeriti ka ovom mnogo vecem problemu.

Na kraju, s obzirom na sve pomenute cinjenice i uzimajuci u obzir sve okolnosti, zakljucujem da ovde niko od nadleznih organa nije kriv te da je ovo ustvari, visa sila, jer da nije kisa pala...objekat ne bi bio hidratisan, samim time, da kisa nije pala iducih 5 godina kada bi pumpe bile servisirane i vjerovatno ukljucene u struju, nista od ovoga se ne bi ni desilo.
:pisnula: :pisnula: :pisnula:
supercali

#5265 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Meni je jasno da je sestrama zao ma sta on uradio al prica smrdi do bola
Kao sto neko rece ide se na to on srbin ubijen u federalnom sarajevu bla bla

Ma da su samo pokusali ukrasti neka su ih porokali makar i ne pucali na policiju pa nek kukaju citave pale za njima
Isto to raditi i lokalnima pa nek se zove i alija izetbegovic ko ga jebe kad je odabrao taj put
drndalo

#5266 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

...
Koliko se ja razumijem u medEcinu, a da im bude lakse jer ce saznati uzrok smrti, mislim da bi se to najprije moglo okarakterisati kao: "Smrt od posljedica ranjavanja vatrenim oruzjem..."!
quarterback

#5267 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by quarterback »

supercali wrote:Meni je jasno da je sestrama zao ma sta on uradio al prica smrdi do bola
Kao sto neko rece ide se na to on srbin ubijen u federalnom sarajevu bla bla

Ma da su samo pokusali ukrasti neka su ih porokali makar i ne pucali na policiju pa nek kukaju citave pale za njima
Isto to raditi i lokalnima pa nek se zove i alija izetbegovic ko ga jebe kad je odabrao taj put
kazu gore steta mladosti
a ta sto prica steta mladosti ima sina koji je opljackao nekakve putnike na romaniji gdje su stali da se odmore (iskocio iz sume sa pajdasima) i u bjegu je od murije vec godinu dana...

steta mladosti, skupljaju smilje po planini a sistem nepravedan prema njima

samo rokaj
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#5268 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Jimmy McNulty »

Ne vidim u čemu je problem, ako su policajci vidjeli oružje u njihovim rukama ili čak da je bilo upereno u njih to je opravdano korištenje službenog oružja da ne može bit opravdanije. Čuj nisu pucali, pa šta, trebali su ovi sačekat da prvo ovi isprazne okvir pa da onda djeluju. U Čemerici će te isprašit samo ako on osjeti opravdanu sumnju da ćeš korištiti oružje, nećeš ga stić ni potegnut. Da ne spominjem da je i auto ubojito oružje, znači udarili su u 2 policijska auta, policajci su se osjećali ugroženim. Evo kako se to radi...

1:10
jao_situacije

#5269 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jao_situacije »

realno policija karina
trebali su i sestre uhapsiti i reći da su organizirana kriminalna grupa :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5270 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

nevjerojatna je ljubav seka prema braci
skoro pa kao roditelji prema djeci
garant ostale bez prihoda
The BEN10

#5271 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

Jimmy McNulty wrote:Ne vidim u čemu je problem, ako su policajci vidjeli oružje u njihovim rukama ili čak da je bilo upereno u njih to je opravdano korištenje službenog oružja da ne može bit opravdanije. Čuj nisu pucali, pa šta, trebali su ovi sačekat da prvo ovi isprazne okvir pa da onda djeluju. U Čemerici će te isprašit samo ako on osjeti opravdanu sumnju da ćeš korištiti oružje, nećeš ga stić ni potegnut. Da ne spominjem da je i auto ubojito oružje, znači udarili su u 2 policijska auta, policajci su se osjećali ugroženim. Evo kako se to radi...
U Americi te upucaju za mnogo manju glupost nego ovu sa videa. Kao što si napisao, čim je ugrožen život policajca puca se. Tako i treba.
vješalica

#5272 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

drndalo wrote:

...
Koliko se ja razumijem u medEcinu, a da im bude lakse jer ce saznati uzrok smrti, mislim da bi se to najprije moglo okarakterisati kao: "Smrt od posljedica ranjavanja vatrenim oruzjem..."!
nisi ostatak teksta procitao i shvatio
ne mora uzrok biti ranjavanje nego moze biti i propusti u lijecenju o cemu se i prica
ako su vec regularni trebali au im dati medicinsku dokument.
nema razloga da se ostavlja prostor sumnjama
pogotovo posto nas svije voli kenjati o ovima i onima tamo
biske

#5273 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by biske »

Automobilom udario u tramvaj na kružnom toku na Ilidži
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160920066
vadiona: nisam ga vidio!
Tomahawk11
Globalni moderator

#5274 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

biske wrote:
Automobilom udario u tramvaj na kružnom toku na Ilidži
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160920066
vadiona: nisam ga vidio!
Dolazio mu iza krivine :oops:
drndalo

#5275 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

@vjesalica

Pravo da ti kazem, onoliku srcedrapateljnu gujavicu mi nije na pamet palo citati, jer mi je iz prve 2 recenice bilo jasno kuda tekst vodi... Pustili ga da umre, bezbeli jer je Srbin... I to vjerovatno policajci koji su ga cuvali, trovuckajuci ga pomalo... Fuj, shvatam da im je tesko zbog gubitka brata, ali nisu valjda mislile da ce umrijeti u dubokoj starosti od pretjerane upotrebe Viagre...?

S druge strane, imaju pravo da traze istragu o tome, pa neka traze putem naseg pravosudja koje im je bratu do tad islo na ruku... :run:
Post Reply