uglavnomja wrote:Fudo Bosna wrote:
Koje bolan licno iskustvo?
Na prste ruke se mogu nabrojati hirurzi koji ti nece traziti novac za operaciju, hvala Bogu da nemas iskustva, ali upitaj poznanike i familiju , raspitaj se, iskustvo mojih poznanika/familije: operacija zuci, doktor tvrdi da "nema " slobodnog kreveta, ujedno "tvrdi pazar", da je situacija sa pacijentom. " katastrofa", da se mora rodjak operisati, a zatim mu doktor istice svoje "lose", materijalno stanje, kao da je pacijent, socijalni radnik? ( Sta je trebao jos, da mu nacrta na papir, da hoce lovu?)
Ortopedija, sve " moralni " hirurzi, a sa mojim drugim rodjakom lezao covjek koji nije imao love, jednostavno, osoblje ga nije ni primjecivalo/ totalno ignore, jos je gore sa kardiologijom, ne govorim o pedijatrima ili internistima o hirurzima pricam, a ti kao da si, "pao sa Marsa", pa kao, " ne znas"?...
Naravno da treba bolje platiti strucnjake, to se slazem.
Ali i ukinuti istovremenu privatnu praksu, jer je to OCIT, sukob interesa, primjer; ( " u nas je na klinici slab dopler, dodjite mi sutra privatno, da Vas bolje pregledam"), a za uzimanje mita 10 godina robije i oduzimanje licence, pa da vidis onda , kako ne bi hirurzi i pored male plate, zivjeli 10 puta bolje od prosjecnog gradjanina KSarajevo sa VSS kvalifikacijom. Ma da, valjda "dobro stede"

, ( ne nego inzinjer ili ekonomista ), ne moze uzeti 500/1000 km mita za posao za koji je ionako vec placen...
licno, tata jednom, mama 3 puta pod noz ... i vojna i kosevo
odnijeli jednu rijetku knjigu na poklon jer je nakas izricito i direktno i indirektno rekao da ne prima nista ... za tu knjigu je samo ustao.
za staru ni feninga, osim sto smo sestricama nosili vruce perece i slicne sitnice ...
i los ti je prmjer, ovo za dopler, nije bolji dopler kod privatnika (mozda jeste, ali nebitno) nego je:
1. isravan, radi
2. pacijent sutra dolazi na snimanje, a ne za 6-9 mjeseci ...
To sa doplerom sam stavio kao primjer, ne bukvalno; rendgen, dopler, uz, laboratorij, cim neko ima privatnu praksu, ne mora znaciti, ali, po meni, ( to je sukob interesa)!
Ja pacijentu ne moram reci da mi dodje privatno. Ali ako na pregled ceka npr 2 mjeseca, ako, kad dodje na red, taj pregled bude obavljen onako, tek da se obavi, a dok cekam u cekaonici slusam iskustvo pacijentice koja ide redovno privatno kod tog doktora i sve brze zavrsi, logicno je da ce na klinici pruziti 25% a privatno 75 % i kvaliteta i kvantiteta... Ja se slazem, trebaju da imaju puno bolju platu ali da se onda ne moze sjediti na , "dvije stolice", i ne bi Bogami bili , gospoda doktori tako povrsni kada rade u UKC Kosevo...
Kazes , imas pozitivna iskustva? Lijepo, i ja hvala Bogu sa mojim rah roditeljima... Ali ako su mi ti isti roditelji , drugi clanovi familije i prijatelji pricali da su oni/ili drugi, morali " masno" platiti npr na Ortopediji, dok je doticna gospoda,"zarila i palila" i takvih je desetine primjera, nesto nimalo ne sumnjam da mi govore ili su govorili istinu...
Ova forumasica iznad kaze , nema toga, nema korupcije , daj konkretno, ime i prezime? Pa dobro, nismo djeca, a nisu ni ovi sa npr.Ortopedije "naivci" da ti onako , "iznebuha" traze lovu, nemojte mi vrijedjati inteligenciju? To gospoda sefovi uglavnom rade preko posrednika, sestra, gl sestra i sl, uostalom, zar se od objektivno male, lijecnicke plate moze imati kao pet prosjecnih ; inzinjera, ekonomista i ljudi drugih struka?
Dakle , Sebiju ne hvalim, uradila je dosta losih stvari, ali i dotakla u "osinje gnijezdo" , sto konkretno pozdravljam!
Uostalom, ako je Sebija jedini problem sekundarne i tercijarne zdravstvene zastite, ako je sve prije nje bilo,
"med i mlijeko",onda smo " na konju"! Smjeniti Sebiju i sve ce ponovo biti O.K...
A korupcija u zdravstvu kao, " ne postoji", to ljudi lazu ili im se samo pricinjava ?