Muzički Almanah (naš život u muzici)
Moderator: _BataZiv_0809
- Banksy
#5251 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Pokret, ali nije nikad zaživio, zanimljivo, ali ok.
- Ommadawn
#5252 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Jebiga, Južni Vetar je donosio pare a od progresive i jazza se kod nas nije moglo ni preživljavati. I zato su tamo svirali Josip Boček, Vladimir Furduj, Sava Bojić i ko sve već ne.
Eh sad što ta omladina tog sela (i drugih sela) nije došla do Fleetwood Maca, Omege, Blue Oyster Culta, The Pierces, Haustora, Popečitelja i koga sve već ne - je pitanje okolnosti pod kojima su odrastali.
Ko zna šta bih ja sam slušao da se neke stvari nisu izdešavale u mom životu koje su imale uticaj na moj muzički izbor.
Eto moj otac je iz istog sela pa nikada nije slušao niti sluša narodnjake, kao ni njegove dvije sestre i njegov brat. Osim najmlađeg brata, taj je već bio žešći narodnjak ali taj nikada nije imao ambicije da se makne iz mjesta u kojem je rođen.
Ali sjećam se tatinih ploča sa početka sedamdesetih, dok je on još živio tamo, Pro-Arte, Indexi, Korni Grupa itd.
Dakle nije toliko ni geografski značaj.
Moja raja iz BL se danas ubija Acom Lukasom i Miligramom. A u istoj zgradi živjeli.
Eh sad što ta omladina tog sela (i drugih sela) nije došla do Fleetwood Maca, Omege, Blue Oyster Culta, The Pierces, Haustora, Popečitelja i koga sve već ne - je pitanje okolnosti pod kojima su odrastali.
Ko zna šta bih ja sam slušao da se neke stvari nisu izdešavale u mom životu koje su imale uticaj na moj muzički izbor.
Eto moj otac je iz istog sela pa nikada nije slušao niti sluša narodnjake, kao ni njegove dvije sestre i njegov brat. Osim najmlađeg brata, taj je već bio žešći narodnjak ali taj nikada nije imao ambicije da se makne iz mjesta u kojem je rođen.
Ali sjećam se tatinih ploča sa početka sedamdesetih, dok je on još živio tamo, Pro-Arte, Indexi, Korni Grupa itd.
Dakle nije toliko ni geografski značaj.
Moja raja iz BL se danas ubija Acom Lukasom i Miligramom. A u istoj zgradi živjeli.
- zomri
#5253 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Nedovoljno da bi ga površni zapazili kao takvog. Ovako ili onako, New Partisans je kulturna činjenica.Banksy wrote:Pokret, ali nije nikad zaživio, zanimljivo, ali ok.
- Banksy
#5254 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Kako će bit' kulturna 'činjenica' ako nije zaživio? 
- 1941.
#5255 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Mozda samo u estetskom smislu (a i to silom prilika) i na prvo slusanje, ali sadrzajno a pogotovo konceptualno zaista nema nikakve veze s tim.Za Kongres ajd da se složimo, ali Pljuni i zapjevaj je haman pa kvintesencijalni album pokreta.
- Santic_Aleksa
#5256 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Pokret je ipak nešto što ima specifičnu težinu, i podrazumijeva što-šta da bi se mogao tretirati kao takav. Ja ne vidim ikakvog utemeljenja da se "New Partizans" nazove pokretom, osim možda što postoji pokoji članak nekakvih kritičara o tome, što ne znači ništa samo po sebi.
- zomri
#5257 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Kako neće?Banksy wrote:Kako će bit' kulturna 'činjenica' ako nije zaživio?
- Banksy
#5258 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
edit: vidim da vas ima privatno vezanih, pa da ne idemo u dubinu...
- zomri
#5259 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Stvarno si me razočarala ovim upisom. Prvo što ne čitaš nego samo lupaš, a drugo što si puna predrasuda prema onima koji nisu mogli birati mjesto rođenja.
Mislio sam da ćemo voditi civilizovanu raspravu.
Mislio sam da ćemo voditi civilizovanu raspravu.
- Banksy
#5260 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Onda da vratimo post da bi razumjeli o čemu govoriš.
Lupa, jako lupa, onaj koji u Boleru nalazi 'grandioznu produkciju' i američke tragove. Zvuke sela i zavičaja upakovane u pompezan, kičast, pastirski turborock, možda.
Muzički zvuk, produkcija, aranžman, profil i izričaj su pitanje muzičkog odgoja, znanja, afiniteta, osjećaja i opredjeljenja. Mjesto rođenja s tim ima veze, ali nije presudno u finalu.
Nemam nikakve predrasude, samo komentiram tvoju netačnu tvrdnju da su oni sarajevski bend, 'jedan od zaboravljenih autentičnih pokreta i zvukova onog Sarajeva'. Oni to nisu.
Srdačan pozdrav, neću dalje.
Da ne bih sad stavljala niz uvredljivih smajlija gromoglasnog smijeha, reći ću samo da je Bolero vjerovatno najseljačkiji, zvukom najprovincijskiji, najsmješniji bend bosanske pop-scene ikad. Sarajevski on nikad nije bio jer su jezgro benda činili nesarajlije. Koliko pamtim, iz Sarajeva je bio samo menadžer benda koji im je vodio karijeru (edit:nije ni on). Muzički, sasvim su bezvrijedni.zomri wrote:
Pompoznost i pretencioznost su im srednje imezanimljivo da je ta grandiozna produkcija u ono doba bila hvaljena kao njihov forte
meni je kod njih zanimljivo sa su vjerovatno najamerickiji bend sa te predratne sarajevske pop scene.
Lupa, jako lupa, onaj koji u Boleru nalazi 'grandioznu produkciju' i američke tragove. Zvuke sela i zavičaja upakovane u pompezan, kičast, pastirski turborock, možda.
Muzički zvuk, produkcija, aranžman, profil i izričaj su pitanje muzičkog odgoja, znanja, afiniteta, osjećaja i opredjeljenja. Mjesto rođenja s tim ima veze, ali nije presudno u finalu.
Nemam nikakve predrasude, samo komentiram tvoju netačnu tvrdnju da su oni sarajevski bend, 'jedan od zaboravljenih autentičnih pokreta i zvukova onog Sarajeva'. Oni to nisu.
Srdačan pozdrav, neću dalje.
- Ommadawn
#5261 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Bolero je, barem meni, kvalitetniji bend od Valentina, P.Orkestra, Hari Mata Harija, Merlina i sličnih bendova iz tog vremena.
- dale cooper
#5262 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Osim Indexa i new primitives pokreta, ja lično nikada nisam bio pretjerani ljubitelj sarajevske pop rock škole, tako da mi niOmmadawn wrote:Bolero je, barem meni, kvalitetniji bend od Valentina, P.Orkestra, Hari Mata Harija, Merlina i sličnih bendova iz tog vremena.
ovaj pokret nije nešto blizak srcu.
- Ommadawn
#5263 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Indexi i New Primitives su već institucija.dale cooper wrote:Osim Indexa i new primitives pokreta, ja lično nikada nisam bio pretjerani ljubitelj sarajevske pop rock škole, tako da mi niOmmadawn wrote:Bolero je, barem meni, kvalitetniji bend od Valentina, P.Orkestra, Hari Mata Harija, Merlina i sličnih bendova iz tog vremena.
Prvi albumi Bijelog Dugmeta su mi guilty pleasure
- dale cooper
#5264 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Bijelo Dugme su, komercijalno gledajući, nesumnjivo najveći bend koji je potekao sa ovih prostora. Međutim, osim par tih nekihOmmadawn wrote:Indexi i New Primitives su već institucija.dale cooper wrote:Osim Indexa i new primitives pokreta, ja lično nikada nisam bio pretjerani ljubitelj sarajevske pop rock škole, tako da mi niOmmadawn wrote:Bolero je, barem meni, kvalitetniji bend od Valentina, P.Orkestra, Hari Mata Harija, Merlina i sličnih bendova iz tog vremena.
Prvi albumi Bijelog Dugmeta su mi guilty pleasure
ranih pjesama, nikada ih nisam volio. Ali to je, naravno, samo moje lično mišljenje i dojam.
-
John Cleese
#5265 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
https://www.youtube.com/watch?v=4XvucJCWVtYBanksy wrote:Onda nisu bili iskreni džezeri i progresivci ako su završili tamo.
-
John Cleese
#5266 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
https://www.youtube.com/watch?v=B43VHAe8lGAOmmadawn wrote:Jebiga, Južni Vetar je donosio pare a od progresive i jazza se kod nas nije moglo ni preživljavati. I zato su tamo svirali Josip Boček, Vladimir Furduj, Sava Bojić i ko sve već ne.
- zomri
#5267 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Pa ne znam koliko se New primitives može svrstati u tu sarajevsku pop rock školu. Mislim na Elvisa i Pušenje.
- Santic_Aleksa
#5268 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Muzički gledano, ne mogu.
- Ommadawn
#5269 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Geografski jedino.zomri wrote:Pa ne znam koliko se New primitives može svrstati u tu sarajevsku pop rock školu. Mislim na Elvisa i Pušenje.
Autentičan koncept, umjetnički vrijedan.
Šteta što nisu dobili nasljednike.
- zomri
#5270 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Za @dalea preporuka nekoliko albuma sarajevske scene koji bi mu se mogli svidjeti
Kongres - Zarjavele trobente
Major - Son late zigi daj
Major - A pa pa
SCH - During wartime
SCH - White music
SCH - Only cunts don't fear the rain (early songs & rarities)
Vjerovatno si neke i slušao, ali ono nek se nađu. Možda neko drugi otkrije ovu manje popularnu stranu sarajevske scene.
Major - A pa pa
SCH - During wartime
SCH - White music
Vjerovatno si neke i slušao, ali ono nek se nađu. Možda neko drugi otkrije ovu manje popularnu stranu sarajevske scene.
- dale cooper
#5271 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Pa osim lokacijski, vjerovatno da i ne može, stilski su potpuno drugačiji. Ali eto, uzmimo da u širem kontekstu pripadaju tojzomri wrote:Pa ne znam koliko se New primitives može svrstati u tu sarajevsku pop rock školu. Mislim na Elvisa i Pušenje.
sceni.
- Santic_Aleksa
#5272 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Bili su ovi SCH u Slogi prije 5-6 godina. Nikad goru svirku nisam sluš'o. Obojeni Program u Zetri isto tako, tad nekad 
- dale cooper
#5273 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Slušao sam SCH, ova druga dva nisam.zomri wrote:Za @dalea preporuka nekoliko albuma sarajevske scene koji bi mu se mogli svidjeti
Major - A pa pa
SCH - During wartime
SCH - White music
- Ommadawn
#5274 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Za Major prvi put čujem.
SCH sasvim okej.
Kongres dobar bend.
Banjalučki odgovor na New Primitives - grupa Dinar.
Neko spomenu novosadski Obojeni Program - dobar bend skroz!
SCH sasvim okej.
Kongres dobar bend.
Banjalučki odgovor na New Primitives - grupa Dinar.
Neko spomenu novosadski Obojeni Program - dobar bend skroz!
- dale cooper
#5275 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ovo su mi carevi, jedan od najdražih ex-Yu bendova. Ovaj prvi album je nečastiva psihodelična unija Hawkwinda i ranog Floyda.