Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
PM72
#5251 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zatezni,
Znaš da si mi drag...ali nije ni Fudo loš.Jest da je kontraš ali je dobar insan.
Znaš da si mi drag...ali nije ni Fudo loš.Jest da je kontraš ali je dobar insan.
-
Fudo387
#5252 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
PM72 wrote:Fudara,
Šalu na stranu ali sam siguran da nisi iz Švrakinog.Jer...švrakinovci hem nisu lutali po Kupresu a i da jesu,gledali bi ima li gdje bakra i gusa jer motorku ne bi znali ni upaliti.U Švrakinom pretežno živi ciganija a ti to nisi.
Meni su saso mange skroz gotivna raja.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#5253 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da je ovo ozbiljna civilizacija sada bi vise od pola forumasa kopalo cumur u Banovicima. 
- zateznistub
#5254 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Haj' dobroPM72 wrote:Zatezni,
-
PM72
#5255 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
zateznistub wrote:Haj' dobroPM72 wrote:Zatezni,
A i pametan,za razliku od nas.
- Dozer
#5256 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne ,Fudo - to su motorke.
A sad su neprijateljska logistika, vise nisu vojnici, a
Nego, znas li ti gdje je Kupres uopste, i kakva je to golet...? Pitam cisto jer me zanima kuda si to tacno tumarao "20 km u neprijateljskoj pozadini", posto se tamo vidi svaki zec na 10 km, a ono malo sume sto ima i sto spada pod Kupres nema ni 10, a kamoli 20km
Deder nam na GMap to malo docaraj
A sad su neprijateljska logistika, vise nisu vojnici, a
Nego, znas li ti gdje je Kupres uopste, i kakva je to golet...? Pitam cisto jer me zanima kuda si to tacno tumarao "20 km u neprijateljskoj pozadini", posto se tamo vidi svaki zec na 10 km, a ono malo sume sto ima i sto spada pod Kupres nema ni 10, a kamoli 20km
- zateznistub
#5257 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Za odlazak preko grane malo iza rata i nije trebal nek naročita pamet...volja da, ali pamet jok...PM72 wrote:zateznistub wrote:Haj' dobroPM72 wrote:Zatezni,
A i pametan,za razliku od nas.On je preko bare a mi ovdje u šeheru ližemo rane,jebemo vodovod i gras...
Ja ipak volim u Saračima šmrknut kafu u subotu ujutro nego da me neki Hoze jebe u zdrav mozak...al' to sam samo ja
-
Fudo387
#5258 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A sta ako te Fudo opali po celenki najvecim armijskim priznanjem?Dozer wrote:Ne ,Fudo - to su motorke.![]()
A sad su neprijateljska logistika, vise nisu vojnici, a![]()
Nego, znas li ti gdje je Kupres uopste, i kakva je to golet...? Pitam cisto jer me zanima kuda si to tacno tumarao "20 km u neprijateljskoj pozadini", posto se tamo vidi svaki zec na 10 km, a ono malo sume sto ima i sto spada pod Kupres nema ni 10, a kamoli 20km![]()
Hos onda reci, Fudo ti si car, sah, idol?
-
PM72
#5259 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
sve se slažem i u pravu si ali ja cijenim i poštujem one koji su otišli odavde nakon završetka rata.Vjeruj da mi je frka samo radi djece.Mene boli klinac,ogluglao sam na nepravdu,lopovluke i prostakluk.
-
PM72
#5260 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Fudara,Fudo387 wrote:A sta ako te Fudo opali po celenki najvecim armijskim priznanjem?Dozer wrote:Ne ,Fudo - to su motorke.![]()
A sad su neprijateljska logistika, vise nisu vojnici, a![]()
Nego, znas li ti gdje je Kupres uopste, i kakva je to golet...? Pitam cisto jer me zanima kuda si to tacno tumarao "20 km u neprijateljskoj pozadini", posto se tamo vidi svaki zec na 10 km, a ono malo sume sto ima i sto spada pod Kupres nema ni 10, a kamoli 20km![]()
Hos onda reci, Fudo ti si car, sah, idol?
Ako si dobitnik Zlatnog ljiljana (a to mogu vrlo lako provjeriti) onda te častim gajbom pive jal himbera! A dovešću ti i Dozera,ljudinu sa mudima ko kokosovi orasi i iskustvom vikićevog specijalca prekaljenog u skoro svim borbama u i oko sarajevskog ratišta.
- Ommadawn
#5261 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hoces da ti kazem sta je za vrijeme svog mandata uradio? Vjerovao ili ne, jednom svom komsiji u Bugojnu je naredio da posijece sav vocnjak jer mu zaklanjao pogled sa njegove vikendice._BataZiv_0809 wrote:Dobro, sta je imao?Ommadawn wrote:Političar imao Golfa Dizelaša i vikendicu - jest al u kurcu.
Evo npr. sta je Branko Mikulic ostavio djeci?
A da je vozio Golfa Dizela, nije. Oni su se vozili Mercedesima i BMW-om. Vojna lica Fiat 132 i Opel Rekord, kasnije Opel Omega. Mozda za tebe to zvuci nista, ukoliko poredis danas ali jarane za nas su ta auta bili samo pojam kao sto je za tebe (bez omalozavanja, nemoj me krivo shvatiti, mozda i nije tako) danas pojam novi Audi A8 ili BMW 525. Sta mislis otkud onolike vile i vikendice na Neumu? Sta mislis ko je gradio famoznu vikendicu JNA-oficiru Branku Mamuli? Vojnici koji su tada sluzili JNA.
- Ali Kemal
#5262 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hajde bolan ne prdi i ne poredi sto se porediti ne mozeOmmadawn wrote:Hoces da ti kazem sta je za vrijeme svog mandata uradio? Vjerovao ili ne, jednom svom komsiji u Bugojnu je naredio da posijece sav vocnjak jer mu zaklanjao pogled sa njegove vikendice.
A da je vozio Golfa Dizela, nije. Oni su se vozili Mercedesima i BMW-om. Vojna lica Fiat 132 i Opel Rekord, kasnije Opel Omega. Mozda za tebe to zvuci nista, ukoliko poredis danas ali jarane za nas su ta auta bili samo pojam kao sto je za tebe (bez omalozavanja, nemoj me krivo shvatiti, mozda i nije tako) danas pojam novi Audi A8 ili BMW 525. Sta mislis otkud onolike vile i vikendice na Neumu? Sta mislis ko je gradio famoznu vikendicu JNA-oficiru Branku Mamuli? Vojnici koji su tada sluzili JNA.
- zateznistub
#5263 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja imam samo ovo, nista ljiljani..

ne znam pika li se?

ne znam pika li se?

Last edited by zateznistub on 14/10/2015 21:31, edited 1 time in total.
- madner
#5264 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je vec karikatura onog sto je receno. Nije da nema i takvih delegata, no Jugoslavija izgleda sjajno samo u poredjenju sa onim prije i poslje.detroit-mercy wrote:Naravno da za sve postoje objektivne okolnosti, ali tvrditi da je bila perfektna drzava blagostanja je maloumno. Jugoslavija je imala jako mnogo problema i bila je daleko od savrsene drzave, sreca pa je uspjela izvuci dosta toga iz tadasnjeg geopolitickog stanja ali koliko je bila ozbiljna pokazuje cinjenica kako brzo je nestala i na koji nacin.madner wrote:Nije svaka, samo kada se nema sekunde objektivnosti, onda je samo to motivacija.detroit-mercy wrote: Ali zasto svaka kritika onog sistema apriori znaci i podrsku trenutnom sistemu ili politickoj opciji/jama.
Ko ovaj buduci Nobelovac koji za trenutnu situaciju ima 101 izgovor i objektivni problem, no ne moze prihvatiti da je isto tako bilo objektivnih okolnosti i izgovora 1945 ili 1965.
Mislim razumijem ja sve, za dosta ljudi je Jugoslavija = 1992-1995, samo ko cita bi morao moci napraviti razliku.
- Dozer
#5265 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Fudara, skeniraj nam tog Ljljana i pocali ovdje, pa i od mene imas gajbu pive. Himber ne pikam, to ce ti PM ponijeti, a ja cu ponijeti njega 
E, pika li se moja veteranska br. 000090?
E, pika li se moja veteranska br. 000090?
- Ommadawn
#5266 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Slusaj decko, ako se vec ne slazes sa onim sto pisem, bar budi kulturan!!! Ni ja se ne slazem sa necijim misljenjem ali bar ne napadam licno, ne govorim da li sere, prdi, laze...itd.Ali Kemal wrote:Hajde bolan ne prdi i ne poredi sto se porediti ne mozeOmmadawn wrote:Hoces da ti kazem sta je za vrijeme svog mandata uradio? Vjerovao ili ne, jednom svom komsiji u Bugojnu je naredio da posijece sav vocnjak jer mu zaklanjao pogled sa njegove vikendice.
Frajera jebote...
- zateznistub
-
detroit-mercy
#5268 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nosara wrote:Da, kad me tadašnji američki predsednik Džeordž Buš stariji zvao na razgovor, susreo sam se u Vašingtonu i s ondašnjim direktorom MMF-a Majklom Kamdesusom. Razgovarali smo sami, samo s prevodiocem, od deset sati uveče do četiri ujutro. Ja sam tada tačno znao šta želim.detroit-mercy wrote:Jesi ti onaj sto tvrdi da nas je Markovic uveo u blagostanjenosara wrote:
![]()
Ti si to tako shvatio...? Ne guras prste u uticnicu, nadam se...!?sa 4 milijarde $ kredita. Od tebe se ionako ne ocekuje da napises ista smisleno.
On je s velikim zanimanjem saslušao moj program, prekidajući me brojnim pitanjima i potpitanjima, pri čemu sam mu rekao i šta očekujem od MMF-a. Na kraju je zaključio da u svojoj praksi još nije čuo tako konzistentan i hrabar projekat. ‘Potpisaću sve što tražite...’, rekao je doslovce. To je bio samo jedan od razgovora s MMF-om, ali svakako najvažniji.
Najveće čudo je bilo to što je samo mesec dana nakon usvajanja, reforma počela da daje rezultate.
Sa stranim partnerima je sklopljeno 555 ugovora, vrednih oko 600 miliona nemačkih maraka. U martu 1990. godine Marković je najavio stvaranje agencija za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo u okviru kojih će se odvijati prestrukturiranje privrede, potom osnivanje konsalting istraživačkih, inženjerskih i finansijsko-bankarskih institucija.
Do sredine marta 1990. godine u Jugoslaviji je 292.000 privatnika formiralo svoja preduzeća.
Izvršena je denominacija dinara od tadašnjih 10.000 na 1 konvertibilni dinar, ili 7 konvertibilnih dinara za 1 DM. Marković je izjavio da će stroga monetarna politika uravnotežiti federalni budžet koji je u BDP-u Jugoslavije učestvovao sa svega 7,5 odsto, dok je u 1988. godini iznosio 11,7 odsto BDP-a. Sivo devizno tržište je uništeno i za samo tri sedmice devizne rezerve Jugoslavije su povećane za 800 miliona dolara. U Vašingtonu su 28. februara Jugoslavija i Svetska banka potpisale ugovor kojim je Svetska banka odobrila Jugoslaviji kredit od 400 miliona dolara, namenjen novom investicionom ciklusu i prestrukturiranju spoljnog duga.
Dakle, preporod i 400 miliona, a ne 4 milijarde... Hajde malo o smislu, lopate ti...
In December 1989, the Markovic government presented an economic reform package. The program was actually a continuation of a 1989 reform that attempted to introduce a "united market economy" compatible with the current self-management system. Of the twenty-four laws included, the Federal Assembly passed seventeen outright and six remained provisional. At the heart of the program's monetary reform was a new "heavy" dinar, worth 10,000 standard dinars, pegged to the deutsche mark, and convertible with all Western currencies.
Wages were frozen and income pegged to rates 18 to 32 percent higher than wage rates of December 15, 1989. Price controls were removed on 85 percent of commodities. The only exceptions were essential categories such as electricity, fuels, medicine, raw metals and minerals, and rail, postal, and telephone services, which remained under government control.
The program strengthened existing bankruptcy and liquidation laws forbidding state subsidy of enterprises and banks operating at a loss, and bankrupt enterprises no longer received bank loans. At the time of the 1990 reform, one-quarter to one-third of Yugoslavia's 27,600 enterprises were showing losses, and the debts of 100 Yugoslav banks totaled US$2 to US$3 billion. To mitigate the inevitable effects of massive layoffs from enterprise closings, the program allotted US$150 million in aid to the poorest regions, primarily in the south, and US$100 million for social security and unemployment compensation. An anticipated foreign loan of US$500 million was to pay for those allotments. The West contributed US$1 billion in 1989 to cancel the deficit in the banking system and implement the new reforms, and as much as US$4 billion more was promised if the program took effect.
Ono sto je posebno zanimljivo je to blagostanje u kojem ti je skoro pa trecina ekonimije u kurcu, moljakas za lovu da prezivis i onda dodje mentol da ti kaze da je nas uvelo u blagostanje. Hajde sto tvrdi da nas je Markovic uveo u blagostanje, nego da su prije Markovica drugovi tako vladali ekonomijom da je bilo kao u bajci. Drugovi su bili bez greske, sve je bilo perfektno nisi imao gdje igle ubosti a ovamo vrse se strukturalne promjene ekonomije koje socijalisticku ekonomiju uvode u kapitalisticku
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5269 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Okej, ne znam otud ti ta prica za vocnjak, ali sa tobom idem uvijek pretpostavkom da ne lazes i ne petljas, jer nisi taj tip.Ommadawn wrote: Hoces da ti kazem sta je za vrijeme svog mandata uradio? Vjerovao ili ne, jednom svom komsiji u Bugojnu je naredio da posijece sav vocnjak jer mu zaklanjao pogled sa njegove vikendice.
Vikendica u Neumu je nista dragi moj prijatelju naspram tornjeva i ko zna koliko miliona na ofsor racunima OPLJACKANIH DONACIJA namijenjenim nama.
Ja se slazem da je princip tu negdje-prisvojis nesto sto nije tvoje, kriminalac si, ali ne mogu se oni ni porediti.
Pa sam Bakir je od tudjih para obezbijedio i praunucad. Posjecanje vocnjaka (ako je istina, a eto tebi vjerujem) je naspram toga nista.
-
detroit-mercy
#5270 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Gdje si vidio da ja podrzavam Aliju kao prvo kao drugo alijini bivaju izabrani na izborima u BiH u kojima dijaspora ne ucestvuje ni sa jednim procentom glasova, sve domicilni. I de se jednom usaglasite ko bira alijine, dijaspora, seljaci, gradjani, Marsovcimg wrote:detroit-mercy wrote:Nije meni namjera da bilo koga vrijeđam, vjeruj da su mi planine i ovce draže od betona i ljudi. Ali postoji taj neki šejtan, koji mi ne da mira, pa Vas dijasporce ne volim u tom nekom vašem maozohističom, a prema meni sadističkom patriotizmu. Barem ja to tako vidim, Vi ste meni mazohisti, jer kao nešto volite, nešto što Vi smatrate domovinom, Bosnom, šta ti ja znam. Neki ideal...nešto čega nema...zateznistub wrote:
Sta je ovdje pametno receno osim da podilazi egu samozvane raje i carsijskih jebivjetara.
Dijaspora=seljaci=ovce i krave=planine=nepismeni i ti nemas na to sta dodati.
Pola predratnog Sarajeve, Tuzle, B.Luke su vani, po tebi carsijaneru sve goli seljaci.
Jadan li si.
A sa druge strane sadizam vidim u tome što svi horski pljujete Yugu, Tita i u velikoj mjeri volite SDA i Aliju jer vam je ta osoba personifikacija Bošnjaka/Muslimana, a to partija i ta osoba konkretno je najviše unazadila Bosnu i Bošnjake zadnjih 100 godina. Pa Vi kad podržavate njih, kao da sadistički uživate u našoj patnji. Jer mi ovdje patimo. Neki su toga svjesni, neki nisu. Ali su svi kolektivno u teškoj psihičkoj agoniji sivila BiH svakodnevnice.
Mogao bih ti ja zbog mnogo čega napisati u čemu se ta moja patnja ogleda, i u čemu je bila manja prije rata. I zašto je taj šepavi zagorac, mom srcu drag. Jer nije sve u brojkama i u toj ekonomiji, koju citiraš. Ima nešto u ljudskosti i vrijednostima koje su se među ovim narodima baštinile godinma, komšijskim odnosima, danas toga nema. Danas svak za se travu pase.
Al počinjem patetisat...
Aj pozz
Toliko kurcenja sa nekim progresivnim razmisljanjem a toliko uvreda i nipodastavanja skoro u svakom postu, ne razumijem cemu.
- Dozer
#5271 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Gdje Fudo zbrisa....? 
-
detroit-mercy
#5272 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Madneru, istorijski gledano nije imala buducnosti, previse razlicitiosti na jednom tako malom prostoru. Jugoslavija je bila samo prelazni period u kome su pojedini narodi vidjeli sansu za svoj opstanak/slobodu od narastajucih apetita susjeda (Italija, Austrija, Madjarska i sl). Onoga momenta kada je ta opasnost popustila, kada su narodi uvidjeli da im vise ne prijeti opasnost iz vana ta spona/poveznica je popustila i dobio si sto si dobio. Naravno, ne treba zaboraviti ni nacionalisticke apetite pojedinih.madner wrote:To je vec karikatura onog sto je receno. Nije da nema i takvih delegata, no Jugoslavija izgleda sjajno samo u poredjenju sa onim prije i poslje.detroit-mercy wrote:Naravno da za sve postoje objektivne okolnosti, ali tvrditi da je bila perfektna drzava blagostanja je maloumno. Jugoslavija je imala jako mnogo problema i bila je daleko od savrsene drzave, sreca pa je uspjela izvuci dosta toga iz tadasnjeg geopolitickog stanja ali koliko je bila ozbiljna pokazuje cinjenica kako brzo je nestala i na koji nacin.madner wrote:
Nije svaka, samo kada se nema sekunde objektivnosti, onda je samo to motivacija.
Ko ovaj buduci Nobelovac koji za trenutnu situaciju ima 101 izgovor i objektivni problem, no ne moze prihvatiti da je isto tako bilo objektivnih okolnosti i izgovora 1945 ili 1965.
Mislim razumijem ja sve, za dosta ljudi je Jugoslavija = 1992-1995, samo ko cita bi morao moci napraviti razliku.
-
detroit-mercy
#5273 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Radi covjek jebiga, radni je danDozer wrote:Gdje Fudo zbrisa....?
-
Fudo387
#5274 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Radim, rezem balvane.Dozer wrote:Gdje Fudo zbrisa....?
Spremi tu gajbu pive i nemoj slucajno da zajebes.
-
Niemand
#5275 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa jel vama bilo fino u toj jugi, jeste se zdgovorili