Republika Turska
-
TarikDz
#5251 Re: Republika Turska
Strategijsko znacenje Turske i Azerbejdzana za Americke interese zbog plina:
https://www.youtube.com/watch?v=OzqEqNziiXc
Govor glavnog covijeka Stratforda u Azerbejdzanu. Stratford je najveci Americki geo politicki "Think tank":
https://www.youtube.com/watch?v=qRCHMDEjpcs
https://www.youtube.com/watch?v=OzqEqNziiXc
Govor glavnog covijeka Stratforda u Azerbejdzanu. Stratford je najveci Americki geo politicki "Think tank":
- jogurt_
#5252 Re: Republika Turska
[quote="TarikDz"]
Ali upravo je Turska bitna zbog drugog plinovoda koji se pusta u funkciju 2018 a to je Azerbejdzanski gas koji preko Turske ide u EU:
Sultan je neki dan bio u HR.
Hrvatska predsjednica Kolinda ide sljedeće sedmice Teheran.
Da nisi možda mislio na Iran umjesto Azerbejdžana?
Ali upravo je Turska bitna zbog drugog plinovoda koji se pusta u funkciju 2018 a to je Azerbejdzanski gas koji preko Turske ide u EU:
-
TarikDz
#5253 Re: Republika Turska
Ne ima plinovod TANAP koji se pusta u funkciju 2018 i taj plinovod izvozi Azerbejdzanski gas iz Azerbejdzana preko Turske za EU.jogurt_ wrote:TarikDz wrote: Ali upravo je Turska bitna zbog drugog plinovoda koji se pusta u funkciju 2018 a to je Azerbejdzanski gas koji preko Turske ide u EU:
Drugi je plinovod iz Irana koji izvozi gas iz Irana preko Turske u EU.
Obadva plinovoda stavljaju Tursku u kardinalno bitnu poziciju. Razlika u tome je sto je Azerbejdzan Turska zemlja koja je produzena ruka Turske i Amerike a Iran to (jos) nije.Iran je u talu sa Kinom i Rusijom. Ovdje je direktor Stratforda sve rekao o vaznosti Azerbejdzanskog gasa i partnerstva sa Turskom za opstanak NATO pakta i Americkih interesa u svijetu:
Vrijedi ovo saslusati do kraja. Posto je Stratford zaista najveci Americki think tank sto se tice geo politike. Dakle ovo ne govori tek tako neki profesorcic.
- jogurt_
#5254 Re: Republika Turska
Vrijedi ovo saslusati do kraja. Posto je Stratford zaista najveci Americki think tank sto se tice geo politike. Dakle ovo ne govori tek tako neki profesorcic.
Pratim
Pratim
-
TarikDz
#5255 Re: Republika Turska
Izgradnja najveceg aerodrome u svijetu tece punom parom:
https://www.youtube.com/watch?v=M6czJ6mkQLg
https://www.youtube.com/watch?v=M6czJ6mkQLg
- insomnia78
#5256 Re: Republika Turska
Ovo trazenje opravdanja Turcima za 90-e je vrh 
Podsjeti me na posjetu ruskog ambasadora Vucicu. Kad mu je poklonio maketu S300 sistema i rek'o mu: da ste imali ovakav jedan dok su vas bombardovali, stvari bi se drugacije odvijale
Ruku na srce, ponoc Rusije Srbiji, kroz rezolucije i konkretno je sto puta veca nego sto je bila pomoc Turske za BiH
Podsjeti me na posjetu ruskog ambasadora Vucicu. Kad mu je poklonio maketu S300 sistema i rek'o mu: da ste imali ovakav jedan dok su vas bombardovali, stvari bi se drugacije odvijale
Ruku na srce, ponoc Rusije Srbiji, kroz rezolucije i konkretno je sto puta veca nego sto je bila pomoc Turske za BiH
-
TarikDz
#5257 Re: Republika Turska
A sta ti je konkretno smijesno? Iz CIA izvora jasno se moze procitati da su Turci dali svoje borbene avione i pilote na raspolaganje da se bombarduju Srbi 1991. Amerikanci su rekli da to ne zele. Niti jedna druga drzava na svijetu to nije zelijela. Madjari su zelijeli da se to vojno rijesio na pocetku ali ni u ludilu nisu stavili svoje zracne snage na raspolaganje za bombardovanje.insomnia78 wrote:Ovo trazenje opravdanja Turcima za 90-e je vrh
Podsjeti me na posjetu ruskog ambasadora Vucicu. Kad mu je poklonio maketu S300 sistema i rek'o mu: da ste imali ovakav jedan dok su vas bombardovali, stvari bi se drugacije odvijale![]()
Sta su Turci tada mogli uraditi? Nisu imali nosaca aviona niti vojnu bazu odakle su mogul polijetati. Jedino sto su mogli raditi je vrsiti pritisak na Ameriku da zastupa BH interese. Ali i interesi Rusije su tu bili znacajni i Rusi su tada tu uveliko bili prisutni posto cijela Istocna Evropa jos nije bila zaokreuzena NATO paktom.
Bilo bi bezobrazno zamjerati Turskoj sto nisu vojno intervenisali jer oni to realno nisu tada mogli. Ali da su im Amerikanci dali vojnu bazu u Italiji oni bi to uradili bas kao sto pisu u CIA izvjestaju.
Turska je od 2000-2016. napravila transformaciju od jedne suzdrzane zemlje do regionalne sile sa globalnim ambicijama. Tu transformaciju je mogla napraviti zbog GDP rasta koji je porastao za factor 4.5. Sa tim GDP rastom su porasle i vojne mogucnosti i mjesanje na balkanu je vise nego vidljivo u dnevno politickom zivotu.
Jasna je poruka da na vjencanju Erdoganove kcerke pored Erdogana sjedi Bakir Izetbegovic a par mjesta dalje i Albanski predsjednik. To je jasno poruka da su oni na balkanu prisustni 101%.
Amerika nikada nece dozvoliti Rusiji da igra vodecu ulogu na balkanu. Turskoj je tu ulogu prepustila vec odavno.
-
TarikDz
#5258 Re: Republika Turska
Rast GDP-a je omogucio kapitalne vojne projekte bez kojih nije moguce igrati regionalnu ulogu:
https://www.youtube.com/watch?v=K-TXmST4tS8
https://www.youtube.com/watch?v=G5TV5GGpECE
https://www.youtube.com/watch?v=SlnbNk6QgVw
https://www.youtube.com/watch?v=K-TXmST4tS8
https://www.youtube.com/watch?v=G5TV5GGpECE
https://www.youtube.com/watch?v=SlnbNk6QgVw
Last edited by TarikDz on 15/05/2016 23:01, edited 1 time in total.
-
pjerino
#5259 Re: Republika Turska
Evropa, sva ozarena, jedva čeka slijedeću erdoganovu ucjenu, ovaj puta sa plinom ....
Tko je ono sa putinom u ankari nedavno potpisivao ugovor o ruskom plinovodu preko turske ...
Ameri su se slomili od podrške turskom nastojanju da kroz radikalni islam širi svoj utjecaj na okolne zemlje, prvenstveno siriju ... Ameri i turci dva oka u glavi ...
Treba imat muda srušit turski helikopter, a počeli su padat zbog tehničkog kvara ...
Tko je ono sa putinom u ankari nedavno potpisivao ugovor o ruskom plinovodu preko turske ...
Ameri su se slomili od podrške turskom nastojanju da kroz radikalni islam širi svoj utjecaj na okolne zemlje, prvenstveno siriju ... Ameri i turci dva oka u glavi ...
Treba imat muda srušit turski helikopter, a počeli su padat zbog tehničkog kvara ...
- sunceKOtepsija
#5260 Re: Republika Turska
- Kikibombona
#5261 Re: Republika Turska
Tek sada sam skontao da nas Holandez ponovo jase...
- Kikibombona
#5262 Re: Republika Turska
Ne!Co0l wrote:Dakle,tvoje rjesenje bi bilo da izvrse agresiju na Siriju i rizikuju zapocinjanje treceg svjetskog rata.Nista pametnije nisam ni ocekivao.
Oboriti tuđi ratni avion koji je povrijedio tvoj vazdusni prostor, i to nakon vise upozorenja, je jedno, ali poslati svoje snage u Siriju bez njenog odobrenja i bez mandata UN-a i to u momentu kakav je tada a i sada bio, je nesto sasvim drugo.
Turkmenima su pomogli koliko su mogli,i samo njima i mogu zahvaliti sto nisu potpuno istrjebljeni na sjeveru Sirije.
Trebali su uci u Siriju s ciljem da zastite Turkmene u Latakiji. Mirovne trupe! Trebali su uci tamo gdje su Turkmeni s porukom da nisu dosli voditi rat vec su tu da zastite turkmenski narod. Dakle, u tom slucaju bi Asad morao prvi napasti. A turska vojska je valjda dovoljno jaka da se Asad ne bi usudio!??
Amerikanci su usli u Siriju bez dozvole sirijske vlade!
Turci su usli u Irak bez dozvole iracke vlade!
Pa o cemu onda ti pricas?
Reci lijepo da nemaju muda ili da ih nije briga za Turkmenima!
-
TarikDz
#5263 Re: Republika Turska
Hajde napokon priznaj kolko imas godinaKikibombona wrote:Ne!Co0l wrote:Dakle,tvoje rjesenje bi bilo da izvrse agresiju na Siriju i rizikuju zapocinjanje treceg svjetskog rata.Nista pametnije nisam ni ocekivao.
Oboriti tuđi ratni avion koji je povrijedio tvoj vazdusni prostor, i to nakon vise upozorenja, je jedno, ali poslati svoje snage u Siriju bez njenog odobrenja i bez mandata UN-a i to u momentu kakav je tada a i sada bio, je nesto sasvim drugo.
Turkmenima su pomogli koliko su mogli,i samo njima i mogu zahvaliti sto nisu potpuno istrjebljeni na sjeveru Sirije.
Trebali su uci u Siriju s ciljem da zastite Turkmene u Latakiji. Mirovne trupe! Trebali su uci tamo gdje su Turkmeni s porukom da nisu dosli voditi rat vec su tu da zastite turkmenski narod. Dakle, u tom slucaju bi Asad morao prvi napasti. A turska vojska je valjda dovoljno jaka da se Asad ne bi usudio!??
Pa o cemu onda ti pricas?![]()
![]()
- insomnia78
#5264 Re: Republika Turska
Sta mi je konkretno smjesno?TarikDz wrote:A sta ti je konkretno smijesno? Iz CIA izvora jasno se moze procitati da su Turci dali svoje borbene avione i pilote na raspolaganje da se bombarduju Srbi 1991. Amerikanci su rekli da to ne zele. Niti jedna druga drzava na svijetu to nije zelijela. Madjari su zelijeli da se to vojno rijesio na pocetku ali ni u ludilu nisu stavili svoje zracne snage na raspolaganje za bombardovanje.insomnia78 wrote:Ovo trazenje opravdanja Turcima za 90-e je vrh
Podsjeti me na posjetu ruskog ambasadora Vucicu. Kad mu je poklonio maketu S300 sistema i rek'o mu: da ste imali ovakav jedan dok su vas bombardovali, stvari bi se drugacije odvijale![]()
Sta su Turci tada mogli uraditi? Nisu imali nosaca aviona niti vojnu bazu odakle su mogul polijetati. Jedino sto su mogli raditi je vrsiti pritisak na Ameriku da zastupa BH interese. Ali i interesi Rusije su tu bili znacajni i Rusi su tada tu uveliko bili prisutni posto cijela Istocna Evropa jos nije bila zaokreuzena NATO paktom.
Bilo bi bezobrazno zamjerati Turskoj sto nisu vojno intervenisali jer oni to realno nisu tada mogli. Ali da su im Amerikanci dali vojnu bazu u Italiji oni bi to uradili bas kao sto pisu u CIA izvjestaju.
Turska je od 2000-2016. napravila transformaciju od jedne suzdrzane zemlje do regionalne sile sa globalnim ambicijama. Tu transformaciju je mogla napraviti zbog GDP rasta koji je porastao za factor 4.5. Sa tim GDP rastom su porasle i vojne mogucnosti i mjesanje na balkanu je vise nego vidljivo u dnevno politickom zivotu.
Jasna je poruka da na vjencanju Erdoganove kcerke pored Erdogana sjedi Bakir Izetbegovic a par mjesta dalje i Albanski predsjednik. To je jasno poruka da su oni na balkanu prisustni 101%.
Amerika nikada nece dozvoliti Rusiji da igra vodecu ulogu na balkanu. Turskoj je tu ulogu prepustila vec odavno.
Smjesno mi je to lazno uljuljkavanje, "nece dati Turska"
Ne sumnjam ja u njihovu dobru volju i zelju da pomognu, znam i da su neki djelovi iranske pomoci, uz amin Amerike isli "turskom vezom"
Samo sto mislim da je to otprilike i maksimum turskih mogucnosti
Znas koliko se faktora treba poklopiti da bi neka zemlja, pa makar bilo rijec o Rusiji ili Americi koje vecinom ne jebu zivu silu, intervenisala negdje?
A sad zamisli sa koliko bi strana Turci trebali dobiti odobrenje i koliko bi, s druge strane odnosa morali pokvariti. A radi cega, radi nekakvog bratstva, radi amaneta rahmetli Alije?
Sta ako u nekom, hipotetickom novom sukobu nekom od najvecih igraca, a 100% je sigurno da bi tako i bilo, opet ne bude odgovarala intervencija? Turci ce prekrsiti sve i uletiti u Bosnu? Kao, 90-tih nisu ali ce sad sigurno, sad su jaci. Koliko god se vi lozili na tursku snagu oni jedva da su i u srednjem rangu zajebanih igraca, cak i u svojoj avliji a pogotovo u svijetu
Nemojte biti djeca
- insomnia78
#5265 Re: Republika Turska
Jeko 'olandezz, jel onaj sa satAlitima?Kikibombona wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
- Kikibombona
#5266 Re: Republika Turska
Jeste!insomnia78 wrote:Jeko 'olandezz, jel onaj sa satAlitima?Kikibombona wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Strucnjak za prilike u Turskoj, ne znam kako ga nisam odmah prepoznao.
-
TarikDz
#5268 Re: Republika Turska
Citirat cu ti samo par recenica iz knjige profesora Ahmeta Dovoutoglu-a koji je osmislio Tursku vanjsko politicku doktrinu. Turska vanjska politika je opisana u toj knjizi "Strategijska dubina". Samo par isjecaka:insomnia78 wrote: Sta mi je konkretno smjesno?
Smjesno mi je to lazno uljuljkavanje, "nece dati Turska"
Ne sumnjam ja u njihovu dobru volju i zelju da pomognu, znam i da su neki djelovi iranske pomoci, uz amin Amerike isli "turskom vezom"
Samo sto mislim da je to otprilike i maksimum turskih mogucnosti
Znas koliko se faktora treba poklopiti da bi neka zemlja, pa makar bilo rijec o Rusiji ili Americi koje vecinom ne jebu zivu silu, intervenisala negdje?
A sad zamisli sa koliko bi strana Turci trebali dobiti odobrenje i koliko bi, s druge strane odnosa morali pokvariti. A radi cega, radi nekakvog bratstva, radi amaneta rahmetli Alije?
Sta ako u nekom, hipotetickom novom sukobu nekom od najvecih igraca, a 100% je sigurno da bi tako i bilo, opet ne bude odgovarala intervencija? Turci ce prekrsiti sve i uletiti u Bosnu? Kao, 90-tih nisu ali ce sad sigurno, sad su jaci. Koliko god se vi lozili na tursku snagu oni jedva da su i u srednjem rangu zajebanih igraca, cak i u svojoj avliji a pogotovo u svijetu
Nemojte biti djeca
Znaci to je zvanicna njihova vanjska politika i mozes je naci u ovoj knjizi:"Turska se nemoze osjecati sigurno u Anadoliji ukoliko Bosnjaci I Albanci ne igraju znacajnu politicku ulogu na balkanu."
"Primarni Turski nacionalni interes na balkanu je vojno i ekonomsko jacanje Bosnjaka i Albanaca na balkanu."
"Ukoliko parametric historije budu doveli Bosnjake i Albance pred nova istrebljenja, primarni cilj Turske je da vojno intervenise i da sacuva ova dva naroda, Otomanske residue."

Turska je vojno sigurno sila nista manje od Francuske ili Velike Britanije. Sa tim da kontrolisu ne samo Balkanske musimanske narode nego i sunite u Iraku i niz Turskih zemalja kao sto su Azerbejdzan. Kljucna rijec je upravo energetika. Sav plin ide preko Turske za evropu i zato su Turska i Azerbejdzan bitni za Ameriku. A mali Balkan sa desetak miliona stanovnika koju je za Tursku bbitan, to su Ameri poklopii vec 1999 i davno su to prepustili Turcima a za uzvrat traze od Turaka loyalnost i saradnju u kontextu njihovih interesa.
- insomnia78
#5269 Re: Republika Turska
A ja cu te samo upitati u cemu se to konkretno ogleda?
Nama nikad gore, niti smo bili slabiji
- insomnia78
#5270 Re: Republika Turska
A tursku silu i tu pricu o narodima koje ona kontrolise i/ili sponzorira ce ti najbolje docarati ova slika

Vjerujem da ce ti @kiki poblize objasniti o cemu se radi ako bude potrebe

- Co0l
#5271 Re: Republika Turska
Kakva hrpa gluposti!Kikibombona wrote:Ne!Co0l wrote:Dakle,tvoje rjesenje bi bilo da izvrse agresiju na Siriju i rizikuju zapocinjanje treceg svjetskog rata.Nista pametnije nisam ni ocekivao.
Pa o cemu onda ti pricas?![]()
![]()
To isto da ja sad kazem da Rusi vise ne narusavaju turski zracni prostor kao sto su narusavali prije rusenja ruskog aviona jer nemaju muda.
Ti zaista poredis jednu Ameriku sa Turskom i ocekujes da neko ozbiljno raspravlja sa tobom nakon toga!?Pa naravno da Turska nije niti ce ikada biti mocna kao Amerika,to ni Rusija nije a kamoli Turska.
Vec sam ti napisao sta su sve uradili za Turkmene,tako da to sto pricas da ih nije briga za njih je jos jedna od gluposti koju si napisao.
-
TarikDz
#5272 Re: Republika Turska
To nije do Turske nego do korumptne vlasti u BiH. Cak je Turska osnovala institut koji kanalise Turski novac i investicije u ekonomske projekte. Kolko ja znam Turska je pokrenula brojne fabrike u BiH od Doboja, Hadzica, Istocne Bosne itd. Sada se prica o proizvodnji Turskih autobusa u BiH itd. Ali sve ide sad za sada jos sporo posto je birokratija i system u BiH katastrofalan.insomnia78 wrote:![]()
![]()
![]()
A ja cu te samo upitati u cemu se to konkretno ogleda?
Nama nikad gore, niti smo bili slabiji
Turci su takodjer rekli da zele donirati oklopna vozila BiH kao sto su donirali Albaniji i Kosovu ali i to je u BiH process koji ide jako sporo. No u Turskoj BiH ima svakako sve jaceg prijatelja bez ikakve sumnje.
Najbitnije u tome svemu je sto Amerika zeli Turski angazman na balkanu.
-
TarikDz
#5273 Re: Republika Turska
Skup Turskih drzava je respektabilan. I svaka Turska drzava osim Turske je bogata energentima.insomnia78 wrote:A tursku silu i tu pricu o narodima koje ona kontrolise i/ili sponzorira ce ti najbolje docarati ova slika
- Co0l
#5274 Re: Republika Turska
Hajd,super,blago njima sto su respektabilni.
-
zrakomlat
#5275 Re: Republika Turska
kolko je oti turski drzavaTarikDz wrote:Skup Turskih drzava je respektabilan. I svaka Turska drzava osim Turske je bogata energentima.insomnia78 wrote:A tursku silu i tu pricu o narodima koje ona kontrolise i/ili sponzorira ce ti najbolje docarati ova slika