Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5251 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

Ja evo sad gledam na Face tv-u, neki covjek u Sa primio dvije porodice iz Zeljeznog polja :thumbup:
Koliko shvatih oni su kod njega prije radili nesto na kuci i on ih se sjetio, nazvao i eno ih sad kod njega.
Not My Idea

#5252 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Not My Idea »

Ne znam kako je kod vas ali ako imate koga u zenici,javite im da ni slucajno ne piju vodu s cesme. Nasula sam u flasu da vidim I skoro pa je smedja<br/>
Koshpa

#5253 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Koshpa »

Image

30 ljudi iz rescue team Velike Britanije stiglo u Sarajevo :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#5254 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

Not My Idea wrote:Ne znam kako je kod vas ali ako imate koga u zenici,javite im da ni slucajno ne piju vodu s cesme. Nasula sam u flasu da vidim I skoro pa je smedja<br/>

nisam primijetio,a pio sam
Cholina_Lokica

#5255 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Cholina_Lokica »

Iz zavidovica helikopterom prebacen u sarajevo djecak u kriticnom stanju, opekotine, je li to i pozara ima
_mufljuz_

#5256 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by _mufljuz_ »

bigboy79 wrote:Image

Evo uslikao kolega prije 15min konvoj austriskih vatrogasaca u Zagrebu ide za BiH
kako znas da je za BIH a nije za Srbiju?
agnostic_front

#5257 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by agnostic_front »

bigboy79 wrote:Image

Evo uslikao kolega prije 15min konvoj austriskih vatrogasaca u Zagrebu ide za BiH

Österreich :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
biglebovski

#5258 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by biglebovski »

E ovako, ja se oko 6 vratio iz Doboja. Krenuli iz Sarajeva gdje se kupuje gumeni camac preko PIKa, mene pokupili jutros oko 7 u Zenici, sa dva auta, nakupovali vode, mlijeka, HIPPoa i hljeba koliko smo mogli ponijeti iz Zenice. Pisalo na BIHAMKu da je otvorena cesta i mi po M17. U Vracama, gdje onaj radar prvi iza Ze, potok tece preko ceste, taman da usporiš da te radar ne uhvati. Svako malo neko klizište, što blato po cesti, klizište zatrpalo prugu u duzini jedno 30 metara na drugoj obali. Vranduk o.k. i pred Nemilu ogroman odron, ljudi rade masine ciste, al golemo. Slabo auta na cesti, pusto nekako. Taman da ubacis u 5-u, moraš usporit, neki potok, odroncic i onda kataklizma u Topcic polju. Vidjeli ste sliku onu sa bijelim golfom. Ko slike kakvog cunamija, ono se mora vidjeti, strasno. I onda nastavili i svako malo, gdje god koji kanal ili potocic prolazi ispod ceste, brda otpada i sljunka. Oko Maglaja situacija pozitivnija, nekih kamiona kamara cekaju nesto, ljudi se neki organizuju, voda otisla, moze se iz kuca, suncano vrijeme, moze nekako. Par km poslije Maglaja, kod INIne benzinskle i onog narandžastog motela na krivini, 100 metara dalje na sljedecoj krivini pola (desna polovica) M17 u Bosni i rijeka tece, jos nabujala, strasna. Hoce neki kamion da prodje, ljudi mu nedaju on se kurci hoce, i raja kad je pocela izlaziti iz auta da mu mamu jebe, on lagano u rikverc. Seljacine. Poslije toga, sljedece selo, Bosna je, vidi se, tekla po cesti, sve je bilo polavljeno ali se voda povukla. Na par km pred Usoru jos jedan odron, pune kamione, ispusili jednu, i ajd dalje. Zbog nedostatka informacija, mslili smo da cemo morati nekuda okolo ali autima stizemo u sam centar Doboja, usli na glavnoj raskrsnici, i parkirali preko puta Policijske stanice na trotoaru. Katastrofa. Voda je na tom mjestu bila preko 3 metra visine, tj. tekla je tom ulicom voda, nosila kontejnere, kioske, sve zivo. Kazu ljudi da su poplavili do tog nivoa u roku 2-3 sata. Nesto pokusali spasavati nasip, ali meni se cini da onu bujicu i kolicinu vode ni dva nasipa ne bi zaustavili. Usla Bosna iz pravca Vile/Usore i lagano. Trenutna situacija je takva da je dio grada sjeverno od glavne ulice poplavljen, tj. voda nema gdje otici, dok je vecina ostalog pod blatom i uglavnom prohodna za vozila. Sve je polupano, butici, apoteke, sve otislo sto je bilo na prizemlju ili prvom spratu. Cini se da nedostaje koordinacije, pomoci ima i cini se da su ljudi koji su po zgradama zarobljeni dosta u panici bez nekog pretjeranog razloga, jer bar gdje sam ja prolazio camcem, bar muskarci mogu malo zaplivati i nakvasiti se ako se bas mora. U sustini, problem su bolesni i bebe jer nema friske vode, problem su dezinformacije, brojevi mrtvih, brana da ce puci na Modracu a i lopova kazu ima. Pomoci ima ali nekako se doima bas neiskordinirano i skontas koliko je bitan taj nivo mjesne zajednice pa cak i organizacija stubista u ovakvim situacijama. Mnogo su nam nahvalili ekipu iz Bihaca, kazu kad su dosli ko marinci da su dosli sto se opreme tice, veslaju svi ko jedan, po gradu u najtezim trenutcima su oni radili, izvlacili, raznosili. Svaka cast. Odradili mi pet-sest sati sa camcem, razdijelili hranu i vodu, prebacivali zarobljene ljude, ostavili im camac, i nazad. Kad na Karusama kod Hifinih pumpi, policija, odronilo se pola brda prema Mglaju i morali preko Tesnja i Crnog vrha kroz sumu, Sehera i nazad. Situacija nazad po M17 slicna ko ujutro, samo sto je puno vise ljudi skoncentrisano na nekim mjestima prema Zeljeznom polju, Topcicu i Nemili. Ima i Vojske a i helikopteri neki lete. Savjet za one koji hoce da krenu i pomognu nemam jer stvarno, bar je nama tako bilo, ne ocukujte neke upute sluzbenih lica ili kriznih stabova sta treba da se radi i gdje i kako pomoci u gradu.
Drvosjeca iz Dejcica

#5259 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

biglebovski wrote:E ovako, ja se oko 6 vratio iz Doboja. Krenuli iz Sarajeva gdje se kupuje gumeni camac preko PIKa, mene pokupili jutros oko 7 u Zenici, sa dva auta, nakupovali vode, mlijeka, HIPPoa i hljeba koliko smo mogli ponijeti iz Zenice. Pisalo na BIHAMKu da je otvorena cesta i mi po M17. U Vracama, gdje onaj radar prvi iza Ze, potok tece preko ceste, taman da usporiš da te radar ne uhvati. Svako malo neko klizište, što blato po cesti, klizište zatrpalo prugu u duzini jedno 30 metara na drugoj obali. Vranduk o.k. i pred Nemilu ogroman odron, ljudi rade masine ciste, al golemo. Slabo auta na cesti, pusto nekako. Taman da ubacis u 5-u, moraš usporit, neki potok, odroncic i onda kataklizma u Topcic polju. Vidjeli ste sliku onu sa bijelim golfom. Ko slike kakvog cunamija, ono se mora vidjeti, strasno. I onda nastavili i svako malo, gdje god koji kanal ili potocic prolazi ispod ceste, brda otpada i sljunka. Oko Maglaja situacija pozitivnija, nekih kamiona kamara cekaju nesto, ljudi se neki organizuju, voda otisla, moze se iz kuca, suncano vrijeme, moze nekako. Par km poslije Maglaja, kod INIne benzinskle i onog narandžastog motela na krivini, 100 metara dalje na sljedecoj krivini pola (desna polovica) M17 u Bosni i rijeka tece, jos nabujala, strasna. Hoce neki kamion da prodje, ljudi mu nedaju on se kurci hoce, i raja kad je pocela izlaziti iz auta da mu mamu jebe, on lagano u rikverc. Seljacine. Poslije toga, sljedece selo, Bosna je, vidi se, tekla po cesti, sve je bilo polavljeno ali se voda povukla. Na par km pred Usoru jos jedan odron, pune kamione, ispusili jednu, i ajd dalje. Zbog nedostatka informacija, mslili smo da cemo morati nekuda okolo ali autima stizemo u sam centar Doboja, usli na glavnoj raskrsnici, i parkirali preko puta Policijske stanice na trotoaru. Katastrofa. Voda je na tom mjestu bila preko 3 metra visine, tj. tekla je tom ulicom voda, nosila kontejnere, kioske, sve zivo. Kazu ljudi da su poplavili do tog nivoa u roku 2-3 sata. Nesto pokusali spasavati nasip, ali meni se cini da onu bujicu i kolicinu vode ni dva nasipa ne bi zaustavili. Usla Bosna iz pravca Vile/Usore i lagano. Trenutna situacija je takva da je dio grada sjeverno od glavne ulice poplavljen, tj. voda nema gdje otici, dok je vecina ostalog pod blatom i uglavnom prohodna za vozila. Sve je polupano, butici, apoteke, sve otislo sto je bilo na prizemlju ili prvom spratu. Cini se da nedostaje koordinacije, pomoci ima i cini se da su ljudi koji su po zgradama zarobljeni dosta u panici bez nekog pretjeranog razloga, jer bar gdje sam ja prolazio camcem, bar muskarci mogu malo zaplivati i nakvasiti se ako se bas mora. U sustini, problem su bolesni i bebe jer nema friske vode, problem su dezinformacije, brojevi mrtvih, brana da ce puci na Modracu a i lopova kazu ima. Pomoci ima ali nekako se doima bas neiskordinirano i skontas koliko je bitan taj nivo mjesne zajednice pa cak i organizacija stubista u ovakvim situacijama. Mnogo su nam nahvalili ekipu iz Bihaca, kazu kad su dosli ko marinci da su dosli sto se opreme tice, veslaju svi ko jedan, po gradu u najtezim trenutcima su oni radili, izvlacili, raznosili. Svaka cast. Odradili mi pet-sest sati sa camcem, razdijelili hranu i vodu, prebacivali zarobljene ljude, ostavili im camac, i nazad. Kad na Karusama kod Hifinih pumpi, policija, odronilo se pola brda prema Mglaju i morali preko Tesnja i Crnog vrha kroz sumu, Sehera i nazad. Situacija nazad po M17 slicna ko ujutro, samo sto je puno vise ljudi skoncentrisano na nekim mjestima prema Zeljeznom polju, Topcicu i Nemili. Ima i Vojske a i helikopteri neki lete. Savjet za one koji hoce da krenu i pomognu nemam jer stvarno, bar je nama tako bilo, ne ocukujte neke upute sluzbenih lica ili kriznih stabova sta treba da se radi i gdje i kako pomoci u gradu.
Svaka čast druže, aferim. :thumbup:
agnostic_front

#5260 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by agnostic_front »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Svaka čast druže, aferim. :thumbup:
+1
emmir1

#5261 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

veze s vezom wrote:
emmir1 wrote:Na Novoj TV sada javilo da su u Doboju pronađena u autu tjela jedne kompletne porodice .
Moze li neko ovo da potvrdi?

100% je javilo na Novoj , ali moguće da nemaju dobre informacije
yoyo13

#5262 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by yoyo13 »

Svaka cast druze, reci mi samo jel se moze preko Crnog vrha proci sa normalnim putnickim autom il samo terenci prolaze
NIN

#5263 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by NIN »

biglebovski wrote:E ovako, ja se oko 6 vratio iz Doboja. Krenuli iz Sarajeva gdje se kupuje gumeni camac preko PIKa, mene pokupili jutros oko 7 u Zenici, sa dva auta, nakupovali vode, mlijeka, HIPPoa i hljeba koliko smo mogli ponijeti iz Zenice. Pisalo na BIHAMKu da je otvorena cesta i mi po M17. U Vracama, gdje onaj radar prvi iza Ze, potok tece preko ceste, taman da usporiš da te radar ne uhvati. Svako malo neko klizište, što blato po cesti, klizište zatrpalo prugu u duzini jedno 30 metara na drugoj obali. Vranduk o.k. i pred Nemilu ogroman odron, ljudi rade masine ciste, al golemo. Slabo auta na cesti, pusto nekako. Taman da ubacis u 5-u, moraš usporit, neki potok, odroncic i onda kataklizma u Topcic polju. Vidjeli ste sliku onu sa bijelim golfom. Ko slike kakvog cunamija, ono se mora vidjeti, strasno. I onda nastavili i svako malo, gdje god koji kanal ili potocic prolazi ispod ceste, brda otpada i sljunka. Oko Maglaja situacija pozitivnija, nekih kamiona kamara cekaju nesto, ljudi se neki organizuju, voda otisla, moze se iz kuca, suncano vrijeme, moze nekako. Par km poslije Maglaja, kod INIne benzinskle i onog narandžastog motela na krivini, 100 metara dalje na sljedecoj krivini pola (desna polovica) M17 u Bosni i rijeka tece, jos nabujala, strasna. Hoce neki kamion da prodje, ljudi mu nedaju on se kurci hoce, i raja kad je pocela izlaziti iz auta da mu mamu jebe, on lagano u rikverc. Seljacine. Poslije toga, sljedece selo, Bosna je, vidi se, tekla po cesti, sve je bilo polavljeno ali se voda povukla. Na par km pred Usoru jos jedan odron, pune kamione, ispusili jednu, i ajd dalje. Zbog nedostatka informacija, mslili smo da cemo morati nekuda okolo ali autima stizemo u sam centar Doboja, usli na glavnoj raskrsnici, i parkirali preko puta Policijske stanice na trotoaru. Katastrofa. Voda je na tom mjestu bila preko 3 metra visine, tj. tekla je tom ulicom voda, nosila kontejnere, kioske, sve zivo. Kazu ljudi da su poplavili do tog nivoa u roku 2-3 sata. Nesto pokusali spasavati nasip, ali meni se cini da onu bujicu i kolicinu vode ni dva nasipa ne bi zaustavili. Usla Bosna iz pravca Vile/Usore i lagano. Trenutna situacija je takva da je dio grada sjeverno od glavne ulice poplavljen, tj. voda nema gdje otici, dok je vecina ostalog pod blatom i uglavnom prohodna za vozila. Sve je polupano, butici, apoteke, sve otislo sto je bilo na prizemlju ili prvom spratu. Cini se da nedostaje koordinacije, pomoci ima i cini se da su ljudi koji su po zgradama zarobljeni dosta u panici bez nekog pretjeranog razloga, jer bar gdje sam ja prolazio camcem, bar muskarci mogu malo zaplivati i nakvasiti se ako se bas mora. U sustini, problem su bolesni i bebe jer nema friske vode, problem su dezinformacije, brojevi mrtvih, brana da ce puci na Modracu a i lopova kazu ima. Pomoci ima ali nekako se doima bas neiskordinirano i skontas koliko je bitan taj nivo mjesne zajednice pa cak i organizacija stubista u ovakvim situacijama. Mnogo su nam nahvalili ekipu iz Bihaca, kazu kad su dosli ko marinci da su dosli sto se opreme tice, veslaju svi ko jedan, po gradu u najtezim trenutcima su oni radili, izvlacili, raznosili. Svaka cast. Odradili mi pet-sest sati sa camcem, razdijelili hranu i vodu, prebacivali zarobljene ljude, ostavili im camac, i nazad. Kad na Karusama kod Hifinih pumpi, policija, odronilo se pola brda prema Mglaju i morali preko Tesnja i Crnog vrha kroz sumu, Sehera i nazad. Situacija nazad po M17 slicna ko ujutro, samo sto je puno vise ljudi skoncentrisano na nekim mjestima prema Zeljeznom polju, Topcicu i Nemili. Ima i Vojske a i helikopteri neki lete. Savjet za one koji hoce da krenu i pomognu nemam jer stvarno, bar je nama tako bilo, ne ocukujte neke upute sluzbenih lica ili kriznih stabova sta treba da se radi i gdje i kako pomoci u gradu.
Svaka vam cast!
Alfons Kauders

#5264 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

svaka cast Dude

za tu vijest o porodici u autu, gradonacelnik doboja kaze da je dobio te informacije, ali ih jos uvijek ne potvrdjuje...
omar little

#5265 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

lebovski, da ste zivi i zdravi svi sto godina! :)
It_is_a_Leclerc

#5266 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Zbog činjenice da neki KAO pomažu,a zapravo pljačkaju, Vlada Federacije imenovala je Damira Mašića za koordinatora akcija pomoći ugroženim područjima. Izdata je naredba da se svi konvoji pomoći i svi volonteri moraju koordinisati sa Crvenim krstom.

Tračak organizacije u mraku haosa.
Klavikula

#5267 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Klavikula »

pohvale i od mene. svaka cast :thumbup:
Zovem se Zelena

#5268 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

@biglebovski, jeste dobili kakve informacije o žrtvama?!

Raja koja ide van Sa, ako su već i apoteke sjebane kao što je u Doboju, raspitajte se šta hroničarima treba od lijekova? Antihipertenzivi, oralni antidijabetici...
To se može kupiti u većini apoteka.
Last edited by Zovem se Zelena on 17/05/2014 20:17, edited 1 time in total.
_mufljuz_

#5269 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by _mufljuz_ »

svaka cast sinko... osjecam se sad ko peder...
Zovem se Zelena

#5270 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

Mufljuz, biće vremena! Trebat će mišića i snage za čišćenje!
co211

#5271 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by co211 »

NOVA tv je k'o de.po. Samo daj bombaških naslova, bez i da provjere jel' istina. Dok se ne potvrdi, ja im ne bih vjerovao.
Mali_Vuk

#5272 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mali_Vuk »

:thumbup: :thumbup:
leah

#5273 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by leah »

Znam da je vec dosta prepucavanja oko brane jezera Modrac, samo dzaba opterecujete ljude glupostima i netacnim informacijama. Ovaj sto se ranije par stranica pitao sto su obmanjivali narod pa su na FB i na svojoj stranci stavljali u isto vrijeme razlicite vijesti: Stranica im je pala zbog opterecenja, puno ljudi je posjecivalo site, pa su prebacili vijesti na FB, da s malo bolje procitao vidio bi da su to objavili i napomenuli ljude. A info su dobijali direktno sa brane Modrac, i informacije su bile tacne, nije bilo niti u jednom trenutku kriticno po objekat brane, a kriticna je bila kolicina vode koja prelazi branu, tj preljev, i koja povecava kolicinu vode u Spreci koja dalje zbog toga vise plavi okolinu. Tacni su bili svi podaci i informacije, mozete uporediti sa http://www.kucztk.com.ba/ koji su takodjer pratili stanje na brani izmedju ostalog. Na ovom linku mozete i dalje pratiti stanje, a sto se SodaLIVE portala tice trudili su se da ne stvaraju paniku i da daju tacne podatke cijelo ovo vrijeme. Ne znam uopste ciji je portal i ko tu radi samo znam da sam ih pratila i da su bili regularni cijelo vrijeme. Eto toliko, valjda ce prestati vise izjave nisu nam htjeli javiti i sta ja znam, jer je to smijesno( sve neke teorije zavjere :roll:)

Dalje bi trebalo da ostavimo prostor ovima sto pomazu i uvezuju se preko Klix-a, i svim ostalim bitnijim vijestima u ovom trenutku, brana je ok, povlaci se voda i to bi trebalo biti to. Izinjavam se na smaranju, sretno ljudi gdje god da se nalazite :bih:
MissGump

#5274 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

ako ste u mjestima i gradovima gdje je bilo poplava ni pod razno ne pijte vodu!!!

Oštećene vodovodne i kanalizacijske cijevi povećavaju mogućnost kontaminacije vode za piće. Zagađenom vodom i hranom prenose se crijevne i kožne zarazne bolesti, parazitarne bolesti itd
MissGump

#5275 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

emmir1 wrote:
veze s vezom wrote:
emmir1 wrote:Na Novoj TV sada javilo da su u Doboju pronađena u autu tjela jedne kompletne porodice .
Moze li neko ovo da potvrdi?

100% je javilo na Novoj , ali moguće da nemaju dobre informacije

pitali su gradonačelni9ka ima li takvih slučajeva a on je rekao kako vjerojatno ima jer tek sada počinju dolaziti do dijela u Doboju gdje ima najviče stradalih
Post Reply