Nauci engleski.skupljac_zeljeza wrote:I ja pokušavam da skontam.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- grayburn
#5251 Re: Ateizam
- skupljac_zeljeza
#5252 Re: Ateizam
Ne mislim od @Nocty nego na tvoje.grayburn wrote:Nauci engleski.skupljac_zeljeza wrote:I ja pokušavam da skontam.
- grayburn
#5253 Re: Ateizam
BTW djelujes kao inteligenta osoba; nekoliko godina ozbiljnog proucavanja tema o kojima sad malo znas i bit ces zapazen clan intelektualne zajednice.arzuhal wrote:Ovo iskopiramo i stavimo u udžbenike kao "školski primjer" predrasuda najvišeg levela
- grayburn
#5254 Re: Ateizam
Da, ali si se (pogresno) nadovezao na njegov odgovor, ukazujuci na nepoznavanje engleskog jezika.skupljac_zeljeza wrote:Ne mislim od @Nocty nego na tvoje.grayburn wrote:Nauci engleski.skupljac_zeljeza wrote:I ja pokušavam da skontam.
- irac300
#5255 Re: Ateizam
Ma malo se moderator pravi lud, on tako s vremena na vrijeme upadne ovdje sa hihi-hehe komentarima. Eto predrasude su, da u Egiptu rulja gura prst u anus zeni obucenoj prozapadnjacki, predrasude su da vecinu sexualnih napada u Njemackoj cine osobe sa B. Istoka, predrasude su da po vukojebinama gdje je dominantan tvrdokorni islam, vise vrijedi mazga od zene... Mah...moglo bi se ovako do sutra o "predrasudama", sto bi nas moderator rek'o hihi...grayburn wrote:To je fenomen koji je stvaran, naravno ne u apsolutnom opsegu (obviously), ali dovoljno prisutan da stvara velike poteskoce zapadnim drustvima i dovoljno prisutan da utice na mindset u islamskim drustvima.arzuhal wrote:Ovo iskopiramo i stavimo u udžbenike kao "školski primjer" predrasuda najvišeg levelagrayburn wrote: Dijele u mnogim islamskim drustvima musko od zenska jos od malih nogu, pa muskarci nikad ne nauce kako da se ophode prema zenama. Jos od malena se uce da su zene objekti (kuhaju, raspremaju, poslusne, podredjene), a nikad ih ne upoznaju dovoljno intimno da ih zaista dozive kao realne kompleksne osobe. Kada neizivljeni dodju u Evropu nabijeni testosteronom stopa seksualnih napada se visestruko povecava tamo gdje dodju. Nesretni brakovi, jer jednostavno ne znaju sta je zena, nesretna porodica, nesretna djeca koja izrastu u nesretne i istraumirane ljude.
Kod nas se religiozna djeca stide kada se na casu biologije uce spolni organi. Seksualna edukacija je tabu tema. Jedna od osnovnih crta koja definise nasu planetu je da postoje muzjak, zenka i seks. Nesto najbanalnije. Nasa reakcija na to je stid, izbjegavanje.
Bas se i zato neki i ne mogu fokusirati na molitvu ako klanjaju rame uz rame sa zenom, jer su seksualno neizivljeni i nezreli.
I dovoljno prisutan da bi se o njemu trebalo pricati.
I da, tema ateizam, a @Smrle pise kako mu se dize u dzamiji. Wtf?
- skupljac_zeljeza
#5256 Re: Ateizam
Strelica je okrenuta prema tvom komentaru sa pitanjem šta si rekao? Kako znaš da ne znam? Vidiš da robuješ stereotipima i to na skroz pogrešnim zaključcima.grayburn wrote:Da, ali si se (pogresno) nadovezao na njegov odgovor, ukazujuci na nepoznavanje engleskog jezika.skupljac_zeljeza wrote:Ne mislim od @Nocty nego na tvoje.grayburn wrote:
Nauci engleski.
- skupljac_zeljeza
#5257 Re: Ateizam
To bi bilo isto kao kada bih na mnoštvo ovakvih videao stvorio mišljenje o ženi na Zapadu ili u 'slobodoumnijim' sredinama. A ne mislim da je žena u neislamskom društvu po 'ovom modelu' niti je na Orijentu kako ti pričaš.irac300 wrote: Ma malo se moderator pravi lud, on tako s vremena na vrijeme upadne ovdje sa hihi-hehe komentarima. Eto predrasude su, da u Egiptu rulja gura prst u anus zeni obucenoj prozapadnjacki, predrasude su da vecinu sexualnih napada u Njemackoj cine osobe sa B. Istoka, predrasude su da po vukojebinama gdje je dominantan tvrdokorni islam, vise vrijedi mazga od zene... Mah...moglo bi se ovako do sutra o "predrasudama", sto bi nas moderator rek'o hihi...
-
broj dva
#5258 Re: Ateizam
---skupljac_zeljeza wrote:To bi bilo isto kao kada bih na mnoštvo ovakvih videao stvorio mišljenje o ženi na Zapadu ili u 'slobodoumnijim' sredinama. A ne mislim da je žena u neislamskom društvu po 'ovom modelu' niti je na Orijentu kako ti pričaš.irac300 wrote: Ma malo se moderator pravi lud, on tako s vremena na vrijeme upadne ovdje sa hihi-hehe komentarima. Eto predrasude su, da u Egiptu rulja gura prst u anus zeni obucenoj prozapadnjacki, predrasude su da vecinu sexualnih napada u Njemackoj cine osobe sa B. Istoka, predrasude su da po vukojebinama gdje je dominantan tvrdokorni islam, vise vrijedi mazga od zene... Mah...moglo bi se ovako do sutra o "predrasudama", sto bi nas moderator rek'o hihi...
U pravu ste i jedan i drugi.
Ko ne vidi problem u odnosu Islama i polozaja zene u drustvu neka pogleda na polozaj zene u SA, Iranu, Afganistanu, Pakistanu, Egiptu, Somaliji..
A sto se tice ovih klipova, citave industrije su okrenute omogucavanju ovakvog ponasanja, od industrije alkohola, sminke, odjece...i malo ko problematizira ovakve stvari. Jednostavno.mitovi emancipacije, individualizma, ljudski prava,kapitalizma i potrosackog drustva su nadjacali mit religije i stvorili nove socijalne norme i nacine ponasanja.
-
laly
#5259 Re: Ateizam
Ono sto meni kao zeni najvise smeta jeste to sto se pitanjem statusa zene u islamu bave muskarci. Pa tako muskarci pisu neke knjige gdje govore zenama kako da se ponasaju i sta treba da rade i to naravno iz muške perspektive.
- arzuhal
#5260 Re: Ateizam
Slažem se.laly wrote:Ono sto meni kao zeni najvise smeta jeste to sto se pitanjem statusa zene u islamu bave muskarci. Pa tako muskarci pisu neke knjige gdje govore zenama kako da se ponasaju i sta treba da rade i to naravno iz muške perspektive.
- shbc
#5261 Re: Ateizam
Strelica je okrenuta prema njegovom komentaru sa izrazom "what he said", sto na engleskom znaci potvrdu napisanog. Prevodi se kao "kako on kaze", a ne "sta je rekao?"skupljac_zeljeza wrote:
Strelica je okrenuta prema tvom komentaru sa pitanjem šta si rekao? Kako znaš da ne znam? Vidiš da robuješ stereotipima i to na skroz pogrešnim zaključcima.
- Dope_Man
#5262 Re: Ateizam
Ma joj, pravimo se da nista od toga ne postoji, u suprotnom samo imamo predrasude (pogresne, naravno) ili smo cak islamofobi ako ukazemo na bilo sta negativno u islamu.
Inace meni poznata istrazivanja seksualnog ponasanja pokazuju da i religiozni masturbiraju jednako cesto kao nereligiozni (uzorak amerikanci) s tim da religiozni zbog toga osjecaju stid i griznju savjesti jer misle da ne bi trebali to raditi, zato sto ih religijska zajednica tako uci. Sad se malo aktivirao i problem indijskih zena koje bjeze i od ulozaka jer pobogu gdje ces o tome pricati.. Ali ne brinite braco, u arapskim zemljama gdje je sve to daleko ekstremnije, nema nikakvih problema.. Pogotov ne kada ti dodju u zapadnu kulturu i susretnu se sa svim sa cim ranije nisu.
Inace meni poznata istrazivanja seksualnog ponasanja pokazuju da i religiozni masturbiraju jednako cesto kao nereligiozni (uzorak amerikanci) s tim da religiozni zbog toga osjecaju stid i griznju savjesti jer misle da ne bi trebali to raditi, zato sto ih religijska zajednica tako uci. Sad se malo aktivirao i problem indijskih zena koje bjeze i od ulozaka jer pobogu gdje ces o tome pricati.. Ali ne brinite braco, u arapskim zemljama gdje je sve to daleko ekstremnije, nema nikakvih problema.. Pogotov ne kada ti dodju u zapadnu kulturu i susretnu se sa svim sa cim ranije nisu.
- Dope_Man
#5263 Re: Ateizam
Ovo je liberalna zajednica, ovdje mogu doci svi i razgovarati o svemu sto ne smiju spomenuti u svojim krugovima pravovjernihirac300 wrote: I da, tema ateizam, a @Smrle pise kako mu se dize u dzamiji. Wtf?
- grayburn
#5264 Re: Ateizam
Znam da ne znas zato sto je to ocigledno.skupljac_zeljeza wrote:Strelica je okrenuta prema tvom komentaru sa pitanjem šta si rekao? Kako znaš da ne znam? Vidiš da robuješ stereotipima i to na skroz pogrešnim zaključcima.
Nisam ti rekao da naucis engleski da bih te ponizio, nego jer mislim da je neophodno za nekoga ko se bavi razmisljanjem i diskursom. Veliki je hendikep. To sto mozes procitati i saznati na nasem jeziku kap je u moru u odnosu na ono sto se sve moze saznati.
Zamisli stojis na obali i umjesto da ronis i istrazujes sve moguce i nemoguce fascinacije, ti drzis malo vode u saci. Kad sebi to slikovno predstavis vidis koliko je apsurdno.
A tek sta te moze cekati na obali druge strane mora.
Drugi jezici su druga mora i jezera, ali je engleski najlakse nauciti i najvece je more.
- harač
#5265 Re: Ateizam
grayburn wrote:BTW djelujes kao inteligenta osoba; nekoliko godina ozbiljnog proucavanja tema o kojima sad malo znas i bit ces zapazen clan intelektualne zajednice.arzuhal wrote:Ovo iskopiramo i stavimo u udžbenike kao "školski primjer" predrasuda najvišeg levela
(prednje je šala, Tunjo je neponovljiv)
- skupljac_zeljeza
#5266 Re: Ateizam
Jeste pokušaj ad hominemom, ali ne bih raspravljao jer može biti i kao potvrda ili kao pitanje. 'That's what he said' ili 'Tell me what he said' ne bi zbunilo.grayburn wrote:Znam da ne znas zato sto je to ocigledno.skupljac_zeljeza wrote:Strelica je okrenuta prema tvom komentaru sa pitanjem šta si rekao? Kako znaš da ne znam? Vidiš da robuješ stereotipima i to na skroz pogrešnim zaključcima.
Nisam ti rekao da naucis engleski da bih te ponizio, nego jer mislim da je neophodno za nekoga ko se bavi razmisljanjem i diskursom. Veliki je hendikep. To sto mozes procitati i saznati na nasem jeziku kap je u moru u odnosu na ono sto se sve moze saznati.
Zamisli stojis na obali i umjesto da ronis i istrazujes sve moguce i nemoguce fascinacije, ti drzis malo vode u saci. Kad sebi to slikovno predstavis vidis koliko je apsurdno.
Drugi jezici su druga mora i jezera, ali je engleski najlakse nauciti i najvece je more.

- zagortenej
#5267 Re: Ateizam
pravila za žene u islamu su napisali muškarci i žena može samo da se ponaša u okviru tih pravila. i da pri tom misli da se nešto pita.laly wrote:Ono sto meni kao zeni najvise smeta jeste to sto se pitanjem statusa zene u islamu bave muskarci. Pa tako muskarci pisu neke knjige gdje govore zenama kako da se ponasaju i sta treba da rade i to naravno iz muške perspektive.
- grayburn
#5268 Re: Ateizam
Nije bilo upitnika, nego tri tacke. Znaci uopste se nije radilo o pitanju.skupljac_zeljeza wrote:Jeste pokušaj ad hominemom, ali ne bih raspravljao jer može biti i kao potvrda ili kao pitanje. 'That's what he said' ili 'Tell me what he said' ne bi zbunilo.grayburn wrote:Znam da ne znas zato sto je to ocigledno.skupljac_zeljeza wrote:Strelica je okrenuta prema tvom komentaru sa pitanjem šta si rekao? Kako znaš da ne znam? Vidiš da robuješ stereotipima i to na skroz pogrešnim zaključcima.
Ako ne znas plivati i krenes tonuti, nemoj mlatiti rukama. Samo se opusti, sve ce biti dobro.
-
r_faruk
#5269 Re: Ateizam
i ja se slazem......arzuhal wrote:Slažem se.laly wrote:Ono sto meni kao zeni najvise smeta jeste to sto se pitanjem statusa zene u islamu bave muskarci. Pa tako muskarci pisu neke knjige gdje govore zenama kako da se ponasaju i sta treba da rade i to naravno iz muške perspektive.
smatram da bi takve aktivnosti trebale da vuku korijene iz najradikalnijih islamskih sredina ukoliko zele da ih se shvati ozbiljno i da se misljenje o tom "stereotipu" ,kako zene imaju ista prava kao i muskarci te da nisu potcinjene, promijeni ..... medjutim, prije par godina je bila rasprava o zenama u drustvu, u saudiji..... pogadjajte ko je raspravljao o zenama? evo nadjoh i clanak na klix-u
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/femi ... /130701010
Last edited by r_faruk on 19/06/2017 09:47, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#5270 Re: Ateizam
Što ih prihvataju tamo gdje su doživjele "emancipaciju žene" ako su loša za ženu? Nije poenta što je neko prešao na islam nego zašto su žene u tome sa preko 60%? Imaš li ti odgovor?zagortenej wrote:pravila za žene u islamu su napisali muškarci i žena može samo da se ponaša u okviru tih pravila. i da pri tom misli da se nešto pita.laly wrote:Ono sto meni kao zeni najvise smeta jeste to sto se pitanjem statusa zene u islamu bave muskarci. Pa tako muskarci pisu neke knjige gdje govore zenama kako da se ponasaju i sta treba da rade i to naravno iz muške perspektive.
-
r_faruk
#5271 Re: Ateizam
ako sam dobro shvatio pitanje, odgovor bi bio:
zato sto je islam na zapadu liberalan, ne postoji odrubljivanje glave za gluposti. mozes voziti auto, bicikl, otici na pijacu, razvesti se, ne trebaju ti dva svjedoka..... vrijedis isto koliko i muskarac, i mozes hodati sama, bez pratnje.... eto, da ne nabrajam dalje.....
zato sto je islam na zapadu liberalan, ne postoji odrubljivanje glave za gluposti. mozes voziti auto, bicikl, otici na pijacu, razvesti se, ne trebaju ti dva svjedoka..... vrijedis isto koliko i muskarac, i mozes hodati sama, bez pratnje.... eto, da ne nabrajam dalje.....
- skupljac_zeljeza
#5272 Re: Ateizam
Pričali smo o pravilima u islamu za žene. Ne o tradiciji i geografiji ili inerpretacijama.r_faruk wrote:ako sam dobro shvatio pitanje, odgovor bi bio:
- skupljac_zeljeza
#5273 Re: Ateizam
Da li se onda napuštanjem Boga može govoriti o pozitivnom trendu? Ako je ovo nadjačalo ono?broj dva wrote: A sto se tice ovih klipova, citave industrije su okrenute omogucavanju ovakvog ponasanja, od industrije alkohola, sminke, odjece...i malo ko problematizira ovakve stvari. Jednostavno.mitovi emancipacije, individualizma, ljudski prava,kapitalizma i potrosackog drustva su nadjacali mit religije i stvorili nove socijalne norme i nacine ponasanja.
- grayburn
#5274 Re: Ateizam
Nije u pitanju samo prelazak na islam. 70% svih konvertita su zene.skupljac_zeljeza wrote:Što ih prihvataju tamo gdje su doživjele "emancipaciju žene" ako su loša za ženu? Nije poenta što je neko prešao na islam nego zašto su žene u tome sa preko 60%? Imaš li ti odgovor?zagortenej wrote:pravila za žene u islamu su napisali muškarci i žena može samo da se ponaša u okviru tih pravila. i da pri tom misli da se nešto pita.laly wrote:Ono sto meni kao zeni najvise smeta jeste to sto se pitanjem statusa zene u islamu bave muskarci. Pa tako muskarci pisu neke knjige gdje govore zenama kako da se ponasaju i sta treba da rade i to naravno iz muške perspektive.
Zene cesto odaberu krivo nasadjene muzeve, ne mozemo time te muzeve opravdavati.
Islam nudi mnoge privlacne stvari konvertitima zenama, u to nema sumnje. Osjecaj zajednistva, dominanta uloga muskarca (za neke zene je danasnji sistem jednakopravnosti prevelik teret), bijeg od nadmetanja vanjskom ljepotom.
Interesantna tema i mogu dati samo povrsne odgovore.
Mozes li nam ti objasniti bolje?
Last edited by grayburn on 19/06/2017 10:49, edited 2 times in total.
-
r_faruk
#5275 Re: Ateizam
ako se ne varam pitao si zasto zene prihvataju pravila islama u sredinama koje nisu islamske? tacnije "Što ih prihvataju tamo gdje su doživjele "emancipaciju žene" ako su loša za ženu? Nije poenta što je neko prešao na islam nego zašto su žene u tome sa preko 60%? Imaš li ti odgovor?skupljac_zeljeza wrote:Pričali smo o pravilima u islamu za žene. Ne o tradiciji i geografiji ili inerpretacijama.r_faruk wrote:ako sam dobro shvatio pitanje, odgovor bi bio:
"
mene je ovo asociralo da mislis na zene u drugim drzavama, u drzavama u kojima ne moras izaci na ulicu u pratnji muskog clana porodice/familije, asociralo me na sredinu u kojoj mozes, a i ne moras biti vijernik!
ako sam pogresno protumacio pitanje onda se izvinjavam!!!