Challenger__ wrote:- od početka ove kontroverze imam jedan jak osjećaj, jednu intenzivnu intuiciju da jedan od nas sa ove teme, da tako kažem, "ima određene indicije", saznanja, ko bi mogao da stoji iza ovog zločina. Još preciznije, da zna ko stoji iza ovoga. @sarajevoxxxx, griješim li? Iza ovog, ipak, stoje "rebelsi"?
Istina?
- Stoji sirijski režim, samo on posjeduje toliko raketa -zemlja zemlja, tu količinu sarina, i te organizacijske sposobnosti, da sve to izvede, bez i jedne packe, tj. da ni jedan projektil ne zaluta na pogrešnu stranu i sl. Dakle, pokretač je mržnja, a i tu je režim šampion, i najviše je pokazao koliko mu je zapravo malo stalo do ljudskih života u Siriji. Ista ona mržnja zbog koje se desila Srebrenica, Sisijev zločin u Kairu, stotine ubijenih u bagdadskim džamijama, eksplozije u Afganistanu, Pakistanu, Brievik u Norveškoj, ubistvo američkog ambasadora u Libiji, da ne spominjem blizance i 11 septembar.
- U Bosni su to bili četnici. U Iraku i šiti i suniti (sve zavisi o kojoj džamiji je riječ), u Afganistanu i Pakistanu Talibani ni ne kriju i preuzimaju odgovornost za zločine, u Norveškoj je Brievik sve priznao, u Libiji vrhunski idiot ili džihadlija koji nije znao nači bolji način da se zahvali ljudima koji su mu između ostalog pomogli da se riješi diktatora, pa je izabrao da im ubije ambasadora.
- U istočnoj Guti režimske snage su raketirale hemijskim oružjem građane Sirije koji su u tom mjestu protestvovali protiv režima i koji je pod kontrolom FSA. Koliko se sječam, samo dva dana prije napada na Istočnu Gutu na ovom forumu sam postavio video o režimskom raketiranju jednog kvarta u Halebu. Nagledao sam se svega u ovom sirijskom ratu, ali zaista prizor iz Haleba je bio stravičan. Hiljade ljudi je na ulici, hoda po brdu ruševina, zgrade sravnjene sa zemljom, desetine Sirijaca je ispod ruševina, onaj koje izdao naredbu da se raketira naselje tom silinom a koje je tako gusto naseljeno je ratni zločinac, ljudski šljam, i đubre od čovjeka. Razumijem da se granatiraju linije, rat je, boriš se, ali nevjerovatno i nemoguće je razumom shvatiti da neko izda naredbu da se gusto naseljena mjesta, gdje se nalazi stotine djece i žena, u objektima koji da su duplo bolje građeni i čvršči, ne bi podnijeli tu silinu i te vrste eksplozija.
- Prije toga danima smo gledali režimsko divljanje po Kusajru, Halidiji,Idlibu, Deri, i drugim mjestima. Bio sam u ratu u Bosni, ne bih volio da me neko pogrešno shvati, ali razaranja, i strahote u Siriji, uprkos svemu šta se dešavalo ovdje kod nas, teško da se mogu porediti sa onima u Siriji. Pa pogledaj ludaka Sisija šta je uradio u Kairu. Pred cijelom svijetskom javnošću je divljao i iživljavao se nad nenaoružanim ljudima. Pa ni najveći pesimisti nisu mogli vjerovati da se moglo desiti ono što se desilo na trgovima u Kairu.
- Režimske snage su prije upotrebe hemijskog oružja izgubile na hiljade svojih vojnika, za sve loše u Siriji režimski mediji okrivljuju sirijsku opoziciju, nazivaju ih teroristima. Ovaj prvi je pa skoro iz čista mira ubijao ljude po Kairu, ovaj drugi je imao hiljadu razloga, i takvim ljudima je najbitnije kako neprijatelja uništiti, kakva crna reputacija i ugled, ili pak strah od međunarodne intervencije. Asad tu intervenciju čeka od marta 2011. hiljadu puta su mu prijetili, on međunarodnu zajednicu ne shvata ozbiljno, a i u glavi mu je samo jedna stvar kako najbolje ''teroriste'' uništiti i ništa više.