Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jao_situacije

#526 Re: dionice, kupovina itd.

Post by jao_situacije »

ExNihilo wrote:
mO k3 wrote:
drugi profil wrote:Nase trziste kapitala treba sipu i nakon toga remont. Ono je odavno u banani tako da se nemam cega vise plasiti. Snaslo me je vec sve najgore.
??Sta je bilo
@Exnihilo svakih 7 godina padne berza ... vrijeme je i dax se pregrijao , kriza u grckoj , premjestanje ratne opremen od strane amerikanaca i trzizste nekretnina u njemackoj kojim prijeti da pukne kao balon ... pricao sam nekidan sa poznanicima koji radi u banci i koji kazu da imaju klijente koji uzimaju kredite za svoje nekretnine od 110% ...
Drug, ti ponavljaš tu "zakonitost" od 7 godina kao papagaj na ovoj temi. Shvati da je to glupost. Notorna. Tržište kapitala ne slijedi predivljiv pattern. U suprotnom bi milijarder bio ko god to poželi. Pročitaj nešto o hipotezi efikasnog tržišta.

Kao što rekoh, DAX će tek rasti. To iz razloga što je DAX sačinjen prevashodno od izvozno orijentiranih kompanija, kojima pogoduje slab EUR. A EUR će padati zbog quantitative easinga ECBa. Kao što rekoh: all things equal, ako se ništa dramatično ne promijeni...
ja sam se baš zadao u razmišljanje oko ovoga što on reče, mislim učio sam te ciklične teorije (ako se dobro sjećam tako se zovu) ali su mi nekako prejednostavne da bi objasnile sve šta se dešava na tržištu..
prog321

#527 Re: dionice, kupovina itd.

Post by prog321 »

Nihilo je u pravu ali ne iz pravih razloga.

Wall street i Dax su u balonu, Ali taj balon ce trajati sve dok se frishak novac upumpava na berze. ECB stampa Eure i baca ih na berzu i vjestacki upumpava rast. Od toga ima koristi Dax ali i Wallstreet, Hong Kong, i svi ostali. Multifondovi vecinom imaju udjela u svim trzistima svijeta. Oni ulazu tamo gdje se predvidja rast i zbog ECB rast se ocekuje u Parizu i Frankfurtu.

Takodje ce balon trajati sve dok je kamata na posudjeni novac blizu nuli. Tako da vecina korporacija posudi novac i ulaze ga u svoj akcije (repurchasing shares) . Pa onda taj novac vrati kad akcije skoce.
ExNihilo

#528 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

prog321 wrote:Nihilo je u pravu ali ne iz pravih razloga.

Wall street i Dax su u balonu, Ali taj balon ce trajati sve dok se frishak novac upumpava na berze. ECB stampa Eure i baca ih na berzu i vjestacki upumpava rast. Od toga ima koristi Dax ali i Wallstreet, Hong Kong, i svi ostali. Multifondovi vecinom imaju udjela u svim trzistima svijeta. Oni ulazu tamo gdje se predvidja rast i zbog ECB rast se ocekuje u Parizu i Frankfurtu.

Takodje ce balon trajati sve dok je kamata na posudjeni novac blizu nuli. Tako da vecina korporacija posudi novac i ulaze ga u svoj akcije (repurchasing shares) . Pa onda taj novac vrati kad akcije skoce.
FED je prestao sa QE, ali pada nije bilo. Apokaliptična predviđanja, koja su počela još od najave američkog QE, pokazala su se kao totalni promašaj. Stoga, mislim da je krajnje vrijeme da se prestane sa teorijama zavjere.
prog321

#529 Re: dionice, kupovina itd.

Post by prog321 »

Stampanje nije prestalo nego se samo preselilo iz New Yorka u Frankfurt.
mO k3

#530 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

ExNihilo wrote:

FED je prestao sa QE, ali pada nije bilo. Apokaliptična predviđanja, koja su počela još od najave američkog QE, pokazala su se kao totalni promašaj. Stoga, mislim da je krajnje vrijeme da se prestane sa teorijama zavjere.
o kojim teorijama zavjere ti pricas?? :?
ExNihilo

#531 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

mO k3 wrote:
ExNihilo wrote:

o kojim teorijama zavjere ti pricas?? :?
Pročitaj post koji sam citirao, jbt. Lik izjednačava WS i Fed, izjednačava QE FEDa i ECBa, sve je to jedno, ista elita stoji iza svega, s ciljem vlastitiog bogaćenja. :lol: Al u qrzu. Još samo imenovati elitu kao iluminate, masone i zrelo razmišljanje za ludnice. Ili to ili neznanje. Trećeg nema.

O balonu se priča još od decembra 2008 kada je QE1 najavljen. Nikako da pukne, sedam godina poslije. Znate zašto? Zato što balona (vjerovatno) nema, a i ako ga ima, nije tako apokaliptičan kao što se predviđa već 7 godina. Kako znam? Od 2001 do depresije, SP500 je rastao 1,2% po kvartalu, u prosjeku. Da se depresija nije dogodila, te da je nastavio rasti po toj stopi, sada bi bio otprilike na nivou na kojem i jeste (kalulacija izbaci vrijednost od 2123 poena, a trenutna vrijednost je 2108 poena). Što će reći, QE nije ništa vještački napumpao, već normalizirao trend.

Tržiše neće vječito obarati rekordne visine, što je i logično s obzirom da privreda prolazi kroz poslovne cikluse, ali ako padne 10 godina nakon predviđanja, teško da možeš reći "I told you so" i implicirati kauzalnu vezu. Uostalom, najveći ekonomisti današnjice dijele ovaj razon. Ali, jebiga, vjerovatno su i oni dio elite s početka teksta...
drug_profi

#532 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Momci ako vi koristite te analize za SASE dobro cete najebat. Ovdje su jedini zakon Tarik Kurbegovic i Zijad Blekic.
Mene je snasla "pravna drzava" i " uredjeno trziste kapitala". Inace na nadoj berzi sve kvalitetne dionice su podcijenjene a sve lose napuhane.
ExNihilo

#533 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Pa naše tržište je sve osim efikasno. Samim tim, početna premisa na kojoj se baziraju analize ne vrijedi. Bez uvrede bilo kome, ali ja ne shvatam osobe koje investiraju u naše kompanije. Jedino ono ad hoc, pa šta bude.
drug_profi

#534 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Dobro svako ima naknadnu pamet a generali poslije bitke su najpametniji.
Leons

#535 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Leons »

Moze li se iz BiH investirati na stranim trzistima?

A da nije Forex ili po obicaju " imas li nekog tamo" ...
prog321

#536 Re: dionice, kupovina itd.

Post by prog321 »

ExNihilo wrote:
O balonu se priča još od decembra 2008 kada je QE1 najavljen. Nikako da pukne, sedam godina poslije. Znate zašto? Zato što balona (vjerovatno) nema, a i ako ga ima, nije tako apokaliptičan kao što se predviđa već 7 godina. Kako znam? Od 2001 do depresije, SP500 je rastao 1,2% po kvartalu, u prosjeku. Da se depresija nije dogodila, te da je nastavio rasti po toj stopi, sada bi bio otprilike na nivou na kojem i jeste (kalulacija izbaci vrijednost od 2123 poena, a trenutna vrijednost je 2108 poena). Što će reći, QE nije ništa vještački napumpao, već normalizirao trend. ..

Jesi smjesan :lol: :lol:

Image
prog321

#537 Re: dionice, kupovina itd.

Post by prog321 »

Svi znaju da je berza u citavom svijetu vjestacki napumpana. (Janet Yellen je nekoliko puta otvoreno opominjala.)
I taj balon negativno utice na dobrobit srednje klase koja se bukvalno topi.
Medjutim nece doci do pucanja balona sve dok je kamata na posudjen novac blizu nule i dok se ne prestane stampati novac po svijetu. (London, Tokio, Seul, svi stampaju novac, I evo sad Frankfurt isto radi ).
Da se pitalo Nijemce nikad ECB ne bi poceo stampati Eure. Jer Nijemci znaju u kakav se zacaran krug upustaju. Mario Draghi je ocigledno americki igrac jer kako drugacije objasniti odluku da se Euro stampa ? Nijemci su bili protiv.
Ci-Nick

#538 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

Ni Dax nije ništa "bolji"
Image
trebao bi se prepoloviti da bi razmišljao u ulasku.
Nema mi logike da prodajem dionice na kojim imam prinos 5 do 10 % da bi kupio dionice sa prinosom od 1 ili 2 % .
Balon će pući najkasnije za 18 mjeseci, čim prestane štampanje novca jer odoše onda i kamate.
ExNihilo

#539 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

prog321 wrote:
ExNihilo wrote:
O balonu se priča još od decembra 2008 kada je QE1 najavljen. Nikako da pukne, sedam godina poslije. Znate zašto? Zato što balona (vjerovatno) nema, a i ako ga ima, nije tako apokaliptičan kao što se predviđa već 7 godina. Kako znam? Od 2001 do depresije, SP500 je rastao 1,2% po kvartalu, u prosjeku. Da se depresija nije dogodila, te da je nastavio rasti po toj stopi, sada bi bio otprilike na nivou na kojem i jeste (kalulacija izbaci vrijednost od 2123 poena, a trenutna vrijednost je 2108 poena). Što će reći, QE nije ništa vještački napumpao, već normalizirao trend. ..

Jesi smjesan :lol: :lol:

Image
Ja, i? Smiješan sam radi...Dopuni rečenicu. Ne boj se elaborirati.
ExNihilo

#540 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Ci-Nick wrote:Ni Dax nije ništa "bolji"
Image
Nema mi logike da prodajem dionice na kojim imam prinos 5 do 10 % da bi kupio dionice sa prinosom od 1 ili 2 % .
Balon će pući najkasnije za 18 mjeseci, čim prestane štampanje novca jer odoše onda i kamate.
DAX će rasti. Citirat ću se za godinu dana. :)

Danas je 11,523.53
Ci-Nick

#541 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

ExNihilo wrote:
Ci-Nick wrote:Ni Dax nije ništa "bolji"
Image
DAX će rasti. Citirat ću se za godinu dana. :)

Danas je 11,523.53
Evo a ja kažem da će za 18 mjeseci biti na max. 7500.
ExNihilo

#542 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Pisat ću kasnije više, nemam sad vremena za beskrajne rasprave.
prog321

#543 Re: dionice, kupovina itd.

Post by prog321 »

Nemam sta elaborirati kad ti graf sve govori.
Gdje Dow Jones bio 100 godina prije 96e (i vještačkog napumpavanja cijena nekretnina ) i gdje je sada?
To vještačko napumpavanje je nastavljeno printanjem dolara i kasnije eura.
ExNihilo

#544 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

prog321 wrote:Nemam sta elaborirati kad ti graf sve govori.
Gdje Dow Jones bio 100 godina prije 96e (i vještačkog napumpavanja cijena nekretnina ) i gdje je sada?
To vještačko napumpavanje je nastavljeno printanjem dolara i kasnije eura.
Ne može čovjek sa tobom ozbiljno razgovarati, kada ne znaš osnovne stvari. Jučerašnja cijena ne govori ništa o sutrašnjoj cijeni. Kao što rekoh, hipoteza efikasnog tržišta. Ne osjećam potrebu da dalje objašnjavam dok to ne savladaš.
prog321

#545 Re: dionice, kupovina itd.

Post by prog321 »

Ne razumijem kako se mozes zvati inteligentnim bićem ako ne želiš znati zašto i kako se nešto dogadja.?
Cause and effect kako braća kinezi kažu.
Niko ne može saznati sta ću sutra biti ali možemo izvući neke logične zaključke.
Berze su napumpane. Sama Yellen je o tome pričala. Valjda ona zna kad stoji na čelu neke tamo institucije .
mO k3

#546 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

drugi profil wrote:Momci ako vi koristite te analize za SASE dobro cete najebat. Ovdje su jedini zakon Tarik Kurbegovic i Zijad Blekic.
Mene je snasla "pravna drzava" i " uredjeno trziste kapitala". Inace na nadoj berzi sve kvalitetne dionice su podcijenjene a sve lose napuhane.
Sta je bilo ???
channel10

#547 Re: dionice, kupovina itd.

Post by channel10 »

Sta je bilo na skupstini BHT? Dijeli li se dividenda i koja je cifra ako se dijeli?
drug_profi

#548 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

mO k3 wrote:
drugi profil wrote:Momci ako vi koristite te analize za SASE dobro cete najebat. Ovdje su jedini zakon Tarik Kurbegovic i Zijad Blekic.
Sta je bilo ???
Kako ba sta je bilo?
Fiksirani kursevi, dogovorene transakcije, korumpirana agencija. Sve sto ulozis jedva izvuces.
Ci-Nick

#549 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

channel10 wrote:Sta je bilo na skupstini BHT? Dijeli li se dividenda i koja je cifra ako se dijeli?
1,20 KM
channel10

#550 Re: dionice, kupovina itd.

Post by channel10 »

Ci-Nick wrote:
channel10 wrote:Sta je bilo na skupstini BHT? Dijeli li se dividenda i koja je cifra ako se dijeli?
1,20 KM
Znaci u srazmjeru sa izgubljenom dobiti od prosle godine :) . Hvala :thumbup:

edit: Kome prijaviti novi racun u banci za uplatu dividende i da li ima neki rok do kada se mora javiti?
Post Reply