Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Forsaken

#526 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Forsaken »

PapakizSarajeva wrote:
Forsaken wrote:Pa nije veliko ulaganje ako firma zaradjuje koristenjem softvera.

Ako ja otvorim firm, kupim AutoCad i platim 10k $ lupam, zvuci puno, ali ako cu ja sa tim alatom zaraditi 50k onda se isplati. Dakle nije pitanja koliko kosta vec da li ce se isplatiti ... Ponekad je bolje platiti za alat koji radnici EFIKASNIJE upravljaju, ili ti znaju ga koristiti kako bi se posao brze radio jel se u konacnici vise isplati.
Drug, mislim da si malo pobrkao stvari ... Zarada je specifican pojam, nema kod nas projekta (za koji mi treba Acad) na kojem cu ja zaraditi 50k, odnosno taj projekat bi onda kostao minimalno 500k. Sve dok se kod nas cijena projekta odredjuje po principu :

1 inzinjer x 1 dan x 8 sati x 25 KM/sat

I pri tome odredjuju minimalni broj dana i minimalna satnica, nema zarade i isplativosti nabavke software-a.
Pa dobro, i sada ako das tom inzinjeru da radi u nekom alatu u kojem nema iskustva dobices da mu treba lupam 100h = 2500KM a u ACadu bi uradio za 70h=1750km . :)
xamp

#527 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

Pa onog trenutka kada si otvarao firmu i planirao time da se bavis, trebao si razmisljati da uzmes licenciran software, jer tako to funkcionise... Hoces da zaradis koristeci neciji program, plati onda taj program! Sta se zalite... Jeb ga, trebao si od pocetka onda opet source ili jeftinija rjesenja koristiti... A ne da se zalis sada sto nekome moras platiti to sto su oni napravili stvar na kojoj ti zaradjujes pare.
PapakizSarajeva

#528 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by PapakizSarajeva »

Forsaken wrote:
PapakizSarajeva wrote:
Forsaken wrote:Pa nije veliko ulaganje ako firma zaradjuje koristenjem softvera.

Ako ja otvorim firm, kupim AutoCad i platim 10k $ lupam, zvuci puno, ali ako cu ja sa tim alatom zaraditi 50k onda se isplati. Dakle nije pitanja koliko kosta vec da li ce se isplatiti ... Ponekad je bolje platiti za alat koji radnici EFIKASNIJE upravljaju, ili ti znaju ga koristiti kako bi se posao brze radio jel se u konacnici vise isplati.
Drug, mislim da si malo pobrkao stvari ... Zarada je specifican pojam, nema kod nas projekta (za koji mi treba Acad) na kojem cu ja zaraditi 50k, odnosno taj projekat bi onda kostao minimalno 500k. Sve dok se kod nas cijena projekta odredjuje po principu :

1 inzinjer x 1 dan x 8 sati x 25 KM/sat

I pri tome odredjuju minimalni broj dana i minimalna satnica, nema zarade i isplativosti nabavke software-a.
Pa dobro, i sada ako das tom inzinjeru da radi u nekom alatu u kojem nema iskustva dobices da mu treba lupam 100h = 2500KM a u ACadu bi uradio za 70h=1750km . :)
Ne znam sta radis i gdje ... Ja radim u projektnom birou, znam tacno sta i kako mogu u Acad-u, a sta "pjeske", takodjer znam kako odredjujemo cijene projekata i koliko ima "zarade" uracunate u tu cijenu ... Od te "zarade" sigurno ne bi mogli kupiti, osim ako posao nije dobrooooo ponudjen (citaj nasteljen). No, odosmo OT, pa je bolje da prekinemo daljnju diskusiju...
KID

#529 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by KID »

pozz svima, ajde da i ja postavim jedno pitanje...
U firmi imamo program koji koristimo za fakturisanje,
i njega smo kupili od firme koja pravi taj sofrware legalno..
i za taj program imam račun...
Program za fakturisanje je napravljen u "Microsoft Visual FoxPro" programu..
vidim da mi je on instaliran na računaru... i kaže mi programer da program
za fakturisanje ne može da radi bez Visual FoxPro-a... što mi je glupost..

Sad mene interesuje, hoću li imati problema sa tim programom za fakturisanje i
jel za Visual FoxPro moram imati licencu..??? ili je on freee...???

uhhh evo nađoh da nije freee...
Image
PapakizSarajeva

#530 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

xamp wrote:Pa onog trenutka kada si otvarao firmu i planirao time da se bavis, trebao si razmisljati da uzmes licenciran software, jer tako to funkcionise... Hoces da zaradis koristeci neciji program, plati onda taj program! Sta se zalite... Jeb ga, trebao si od pocetka onda opet source ili jeftinija rjesenja koristiti... A ne da se zalis sada sto nekome moras platiti to sto su oni napravili stvar na kojoj ti zaradjujes pare.
Drug, ne buni se niko sto mora platiti licenciranje, ali drzava treba pomoci ljudima da prevazidju ovu situaciju. Ne moze se odmah prijetiti kaznama do 200k, valjda bi trebalo dati rok od 6 - 12 mjeseci da se ovo zavrsi. Pa ko tada ne bude imao licencirane SW-e, bujrum kazna ...

Zasto poljoprivednici imaju poticaje ? Jeftinije gorivo pred sjetvu, jeftinije sjeme ... Na koji nacin oni "vracaju" drzavi ? Kroz koje poreze ? Ja za svaku platu drzavi dajem 60 % netto iznosa. Na sve placam PDV, Porez na dobit, dohodak, klinac - palac ... Zasto meni drzava ne daje poticaj za otvaranje radnog mjesta jer za isto treba : kupiti racunar, kancelarijski sto, stolicu, adekvatne SW-e ... Na sve ovo placen PDV (koji more bit' bidne vracen, a more bit' i ne bidne). Sta ako pocnemo zbog ovoga otpustati ljude ? Nema drzavi, nema porodicama, nema nikome ...
Warashii

#531 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Warashii »

KID wrote:pozz svima, ajde da i ja postavim jedno pitanje...

Image
E sad ti zamisli da ti je taj programer naplatio svoj program + VisualFoxPro.
Mada nemam pojma oko tog programiranja i zasto taj vas program ne moze da radi bez njeg.
Pitanje je da li bi tvoja firma uzela to rjesenje.
xamp

#532 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

KID wrote:pozz svima, ajde da i ja postavim jedno pitanje...

Image

Vjerovatno hoces, ali morat ces da pitas tog lika sto ti je napravio program... Ali fakticki bi ti on trebao dati (kupiti) licencu za taj tvoj program, jer si ti od njega kupio gotov proizvod... S tim bi se mogao ganjati na sud-u s njim ako dobijes kaznu..:)
xamp

#533 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

PapakizSarajeva wrote:
xamp wrote:Pa onog trenutka kada si otvarao firmu i planirao time da se bavis, trebao si razmisljati da uzmes licenciran software, jer tako to funkcionise... Hoces da zaradis koristeci neciji program, plati onda taj program! Sta se zalite... Jeb ga, trebao si od pocetka onda opet source ili jeftinija rjesenja koristiti... A ne da se zalis sada sto nekome moras platiti to sto su oni napravili stvar na kojoj ti zaradjujes pare.
Drug, ne buni se niko sto mora platiti licenciranje, ali drzava treba pomoci ljudima da prevazidju ovu situaciju. Ne moze se odmah prijetiti kaznama do 200k, valjda bi trebalo dati rok od 6 - 12 mjeseci da se ovo zavrsi. Pa ko tada ne bude imao licencirane SW-e, bujrum kazna ...
S tim se slazem, al jeb ga... Pogresna drzava... Cilj je punjenje drzavnog budzeta, nista drugo
Warashii

#534 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Warashii »

PapakizSarajeva wrote:

Zasto poljoprivednici imaju poticaje ? Jeftinije gorivo pred sjetvu, jeftinije sjeme ... Na koji nacin oni "vracaju" drzavi ? Kroz koje poreze ? Ja za svaku platu drzavi dajem 60 % netto iznosa. Na sve placam PDV, Porez na dobit, dohodak, klinac - palac ... Zasto meni drzava ne daje poticaj za otvaranje radnog mjesta jer za isto treba : kupiti racunar, kancelarijski sto, stolicu, adekvatne SW-e ... Na sve ovo placen PDV (koji more bit' bidne vracen, a more bit' i ne bidne). Sta ako pocnemo zbog ovoga otpustati ljude ? Nema drzavi, nema porodicama, nema nikome ...
Ispade da su sad vecina legalci i da mogu placati sve software i sve moguce obaveze u firmi i da rade u plusu.
Ok vjerujem da ima i takvih firmi ali je velika vecina oni koji jedva sastavljaju kraj s krajom.
Hajde zamislite igraonu od 12 racunara sa licenciranim OS i jedno 10 licenciranih "igrica", koja bi to cijena bila i koliko bi kostao sat i koliko bi to iko i placao?
Znamo da ne pije vode toliko Linux kada su igre koje se najmasovnije igraju na plati pa se klati.
Urbana

#535 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Urbana »

Samo jedna napomena: vecinu besplatnih antivirusnih programa nije dozvoljeno korisitit u komercijalne svrhe. Znaci kod kuce da, na poslu ne. Pise u EULA.

http://www.raymond.cc/blog/free-antivir ... ional-use/

+ preporuka za free pdf program Nitro reader - dosta mogucnosti za free verziju
Last edited by Urbana on 16/03/2012 13:04, edited 1 time in total.
BaDa

#536 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by BaDa »

ja ne kontam kako ce oni to sve raditi? :S hocel to ici od kuce do kuce i od firme do firme :D hahhahaha
vox-populi

#537 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

BaDa wrote:ja ne kontam kako ce oni to sve raditi? :S hocel to ici od kuce do kuce i od firme do firme :D hahhahaha
Hoce.
Abracadabra

#538 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Abracadabra »

A šta ako ja npr. instaliram Windows 8 CP koji stvarno radi bez greške i besplatan je do Januara 2013,, taman dok se ne nadje neko bolje riješenje,, Onda mi mogu,,, ma znate i sami šta mi mogu,,,
vox-populi

#539 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

Abracadabra wrote:A šta ako ja npr. instaliram Windows 8 CP koji stvarno radi bez greške i besplatan je do Januara 2013,, taman dok se ne nadje neko bolje riješenje,, Onda mi mogu,,, ma znate i sami šta mi mogu,,,
Mogu itekako. Win 8 CP nije za komercijalnu upotrebu.
Abracadabra

#540 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Abracadabra »

vox-populi wrote:
Abracadabra wrote:A šta ako ja npr. instaliram Windows 8 CP koji stvarno radi bez greške i besplatan je do Januara 2013,, taman dok se ne nadje neko bolje riješenje,, Onda mi mogu,,, ma znate i sami šta mi mogu,,,
A kako ću ja znati kakvo je nešto ako to "nešto" ne probam ne mogu ja napamet uzimati neke stvari,,,
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#541 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by gentoo »

Abracadabra wrote:
vox-populi wrote:
A kako ću ja znati kakvo je nešto ako to "nešto" ne probam ne mogu ja napamet uzimati neke stvari,,,
isto k'o sto znas da onaj kondom sto djele na ulici nije za komercijalno jeb* nego kupis durex u marketu
vox-populi

#542 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

Abracadabra wrote:
vox-populi wrote:
Tako sto ga instailras kuci, na privatnom racunaru i onda probas i vidis kakvo je. :roll:
xamp

#543 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

Abracadabra wrote:
vox-populi wrote:

Tako sto skines sa interneta i onda imas 30 dana da kupis aktivacijski kljuc ako ti se svidja.
arminicos

#544 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by arminicos »

Dobro da netko spomeni ovaj FoxPro 9.0 pa covjece taj program je kod mene u firmi isto instaliran od strane programera + njegov program za nasu firmu..sad se ja moram ganjati s njim da kupi licencu za FoxPro 9 ili da je ja kupim..plus treba li mi kakva licenca od njeg da je to njegov program..covjek mi instalirao program od njeg niti sam racun kad dobio niti sta drugo..samo instalirano i naplaceno i vrsi redovno dogradnje kad sta treba. Smijem li uz legalan Windows 7 koristiti Microsoftov Antivirus MSE i sljedece programe

Adobe AIR
Adobe Reader
Adobe Flash Player
7 Zip
Java
Malwarebytes Anti Malware
Microsoft NET Framework 4
Mozila Firefox
Microsoft Internet Explorer naknadno dograđen na verziju 9 (zadnja verzija trenutno).
SUPERAntiSpyware
TeamViewer 7
itekako

#545 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by itekako »

Nije poput licenciranog softwere-a ali je solidno rjesenje :D

Instalirajte neku od Linux distribucija i na njoj instalirajte VirtualBox. Pod VirtualBoxom instalirajte npr. Win 7 i sve drugo sto vam treba, piratsko naravno. Nastimajte da se virtualni hard disk od Win 7 nalazi na externom HDDu i cao.

Prvo, cisto sumnjam da taj USB stick koji inspektori nosaju radi na Linuxu, a sve i da radi, ukoliko privremeno sklonite externi HDD sa virtualnim sistemom, on za njih "ne postoji" :D

Long Live Copyleft!
vox-populi

#546 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

arminicos wrote:Dobro da netko spomeni ovaj FoxPro 9.0 pa covjece taj program je kod mene u firmi isto instaliran od strane programera + njegov program za nasu firmu..sad se ja moram ganjati s njim da kupi licencu za FoxPro 9 ili da je ja kupim..plus treba li mi kakva licenca od njeg da je to njegov program..covjek mi instalirao program od njeg niti sam racun kad dobio niti sta drugo..samo instalirano i naplaceno i vrsi redovno dogradnje kad sta treba. Smijem li uz legalan Windows 7 koristis Microsoftov Antivirus MSE i sljedece programe

Adobe AIR - besplatan
Adobe Reader - besplatan
Adobe Flash Player - besplatan
Adobe - sta od Adobea?
7 Zip - besplatan
Java - besplatna
Malwarebytes Anti Malware - no idea
Microsoft NET Framework 4 - besplatan
Mozila Firefox - besplatan
Microsoft Internet Explorer naknadno dograđen na verziju 9 (zadnja verzija trenutno) - besplatan
SUPERAntiSpyware - no idea
TeamViewer 7 - ne u komercijalne svrhe
vox-populi

#547 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by vox-populi »

itekako wrote:Nije poput licenciranog softwere-a ali je solidno rjesenje :D

Instalirajte neku od Linux distribucija i na njoj instalirajte VirtualBox. Pod VirtualBoxom instalirajte npr. Win 7 i sve drugo sto vam treba, piratsko naravno. Nastimajte da se virtualni hard disk od Win 7 nalazi na externom HDDu i cao.

Prvo, cisto sumnjam da taj USB stick koji inspektori nosaju radi na Linuxu, a sve i da radi, ukoliko privremeno sklonite externi HDD sa virtualnim sistemom, on za njih "ne postoji" :D

Long Live Copyleft!
S tim da ti za ovo treba neki malo jaci racunar.
Ali je dobra ideja. Liunx sa nekim laganim WM-om, plus Virtual Box sa svim sto ti treba + malo brzi externi disk.
PapakizSarajeva

#548 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Sorry na OT, al' moram ...

pici ne mogu ti odgovoriti na PP, javlja mi :

Neka korisnička imena nisu dodana jer su korisnici/e onemogućili/e primanje privatnih poruka.
xamp

#549 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

arminicos wrote:Dobro da netko spomeni ovaj FoxPro 9.0 pa covjece taj program je kod mene u firmi isto instaliran od strane programera + njegov program za nasu firmu..sad se ja moram ganjati s njim da kupi licencu za FoxPro 9 ili da je ja kupim..plus treba li mi kakva licenca od njeg da je to njegov program..covjek mi instalirao program od njeg niti sam racun kad dobio niti sta drugo..samo instalirano i naplaceno i vrsi redovno dogradnje kad sta treba. Smijem li uz legalan Windows 7 koristiti Microsoftov Antivirus MSE i sljedece programe

Adobe AIR
Adobe Reader
Adobe Flash Player
7 Zip
Java
Malwarebytes Anti Malware
Microsoft NET Framework 4
Mozila Firefox
Microsoft Internet Explorer naknadno dograđen na verziju 9 (zadnja verzija trenutno).
SUPERAntiSpyware
TeamViewer 7

Nece provjeravati da li ti je taj program za fiskalnu kasu legalan jer ih to ne zanima. A garant jest jer su to ovi nasi bosanci to napravili... S tim da ti garant taj FoxPro nije licenciran, a obzirom da je microsoftom program, mozes najebat ...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#550 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by pici »

bakirj wrote: ZA SVE ONE KOJI ZELE :
1. kupiti na ebay legalan xp (sasvim dovoljan) ako ne žele 100% ubuntu ili neku drugu linux distribuciju...
te umjesto zamjene koristiti PRAVI software, sasvim dovoljan za namjenu...
Zamjena za
1. Nero
2. Microsoft Office 2003,2007,2010
3. Winrar, Winzip
4. Adobe Acrobat Reader
5. Ultraedit
6. Adobe Photoshop
7. Internet explorer
8. Microsoft Outlook
9. Kaspersky antivirus, Norton, McAfee
10. Windows Media Player, PowerDVD
11. Ws FTP, Cute FTP, Smart FTP
12. Microsoft Visio
13. Adobe Illustrator, Corel Draw, Freehand, Xara X
14. Microsoft Visual C++
15. PageMaker, InDesign, QuarkXPress
16. Maya, 3DSMax
17. Cooledit pro
18. Winamp
19. Notepad, Wordpad
20. TuneUp Utilities, Win Utilities
21. Virtual CD
22. Internet download manager IDM

BESPLATNO 100% free aplikacija
1. CD Burner XP ili ImgBurn ili 7Burn
2. OpenOffice paket ili LibreOffice Windows
3. (AbiWord
4. 7zip
5. Foxit PDF Reader ili PDFzilla ili CutePDF+converter
6. Crimson Editor
7. GIMP, GIMSHOP
8. Fireworks, Google Chrome,
9. Thunderbird
10. AVG free edition antivirus ili ClamWin
11. VLC Media player
12. Filezilla FTP klijent
13. Dia – kreiranje dijagrama
14. Inkscape
15. MinGW
16. Scribus
17. Blender
18. Audacity
19. Aimp, Miro, XMPlay, Quintessential Player (QCD), Media Monkey, foobar2000, Billy
20. Notepad++
21. CCleaner
22. VirtualBox
23. JDownloader
24. DAEMON Tools Lite
25. CamStudio

Baš me interesuju ciljevi tj: rezultati "inspekcije":
1. Sakupiti što više novca od kazni cc.. 10 miliona (svaki kanton po 1mil.minimum)
2. Pored kazni, prisiliti da kupe Microsoft licence -dodatna zarada od PDV-a
3. Nastojati ići po sitnim buraniji a ne velikim (HOTELI I MOTELI, kladionice,banke, industrijske firme, kafići i restorani, arhitekte, računovođe, škole - zašto ne i svi druge JAVNE INSTITUCIJE da posluže za "primjer")
4. ovo je dovoljno...
:bih:
:thumbup:
ovaj post vrijedi ponoviti
Post Reply