Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
ins

#526 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

Nekako s proljeća wrote:
seldzuk wrote:
Nekako s proljeća wrote::run:
Image

Uploaded with ImageShack.us
De nam malo detaljnije o ovoj slici. Jesu li to i naši "transportovali" Srbe na Grbavicu?
PZT je skraćenica od ''Privremeno zauzeta teritorija'' , ne zamjeri što ponekad koristim vojničku terminologiju. Fotografiju sam postavio u manjoj rezoluciji (veličini jednostavno rečeno) kako ne bih eventualno otkrio identitet osoba koje su na njoj. Nigdje ne piše da su u pitanju Srbi ili pripadnici nekog drugog naroda. Ja ih vidim kao građane opkoljenog Sarajeva , koji iz nekih svojih razloga idu u pravcu Grbavice koja je tada, iz ugla nas branilaca bila PZT-a .

Na fotografiji se vide pripadnici vojne policije (bijeli opasači-uprtači) što je nedvosmisleno znak da je sve pod kontrolom i legalno. Tada je u funkciji bila i Komisija , koja se bavila ovim pitanjima i imala koordinaciju sa isto tako nekim tijelom na suprotnoj strani. A sve pod ''garancijama'' snaga UNPROFOR-a, da se licima koja imaju potrebu da idu iz grada ili da ulaze u njega, to i omogući.

U odnosu na prvobitnu praksu u početnom periodu opsade Sarajeva, to više nisu bile '' privatne razmjene'' za koje se vežu mnoga ubistva i kriminalne radnje, od strane lokalnih komandanata. Sa obje obale Miljacke.

A rijeke i dalje teku....
Ne kontam cemu ova nategnuta mistifikacija necega sto se zvalo "Plavi put" pod kontrolom Unprofora? :-)
ins

#527 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

eyesburn wrote:
seldzuk wrote:Koje je Digitron, a koje Drvorijeka ovdje?
http://www.panoramio.com/photo/35499036 ... google.com
kako su meni objasnili to je ovo što sam žutom bojom označio. drvorijeka je u prizemlju ove lijeve zgrade, iako je zgrada označena jer se ne vidi prizemlje. digitron je desno na slici.

Image
Pogodio si oboje :)
Chisum

#529 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chisum »

Divim se snazi ovih nesretnih ljudi koji imaju snage da govore i prozive jos jednom sve ovo sto ih je, onakve goloruke, snaslo... Tesko je i zamisliti kako se osjecaju...

Sto se ovog maloumnog kepeca tice, zelim samo da ga se sto prije osudi, da se svi zlocini iznesu na svjetlo dana, a onda da ga neko u muriji zakolje, ali onako, napola, da umire na tenane u najvecim mukama.
poznanik

#530 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by poznanik »

Chisum wrote:...Sto se ovog maloumnog kepeca tice, zelim samo da ga se sto prije osudi, da se svi zlocini iznesu na svjetlo dana, a onda da ga neko u muriji zakolje, ali onako, napola, da umire na tenane u najvecim mukama.
Mislim da bi mnogim bilo draže da ga se, odmah nakon izricanja kazne, pusti vani, izvan zgrade suda... :oops:
Nekako s proljeća

#531 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Image

Uploaded with ImageShack.us

Goran Čengić,treći-sasvim desno. Također žrtva ovog impotentnog maloumnika.

BH Dani su svojevremeno pisali na temu, sličnu ovoj našoj...
http://www.bhdani.com/arhiva/251/t25119.shtml
Nekako s proljeća

#532 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Woody wrote:Uh, ne mogoh odoljeti.
Neponovljivi Ron Haviv, 18.03.1996. Reintegracija

Image

Sjetih se i nekog intervjua, bjelosvjetskih novinara iz tog perioda. Helem:

Novinar: "Da li Srbi treba da idu iz Sarajeva?". Slučajni prolaznik: "Ne treba!". Novinar: "Da li vam je žao što idu?". Slučajni prolaznik: "Nije!"
Vrlo efektna fotografija . Ovo se ne da ''reintegrirati'', sa ovim se samo može naučiti nositi dalje kroz život.
Chisum

#533 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chisum »

poznanik wrote:
Chisum wrote:...Sto se ovog maloumnog kepeca tice, zelim samo da ga se sto prije osudi, da se svi zlocini iznesu na svjetlo dana, a onda da ga neko u muriji zakolje, ali onako, napola, da umire na tenane u najvecim mukama.
Mislim da bi mnogim bilo draže da ga se, odmah nakon izricanja kazne, pusti vani, izvan zgrade suda... :oops:

Vjeruj da bih to najvise volio.

Nekako s proljeca, hvala na slici.

Goran je moj rodjak. Bio je fantastican momak, slika onog Sarajeva kojeg sam volio, a uz to i sportista, jak... Ovo bi nedonosce zubima preklao da je imao priliku, ali... maloumni kepec je samo to i mogao... metkom na goloruke.
O'zone
Globalni moderator

#534 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Zamire tema lagano a bila se zahuktala s početka :-? Žao mi je što se još ljudi nije uključilo ali eto to je bio njihov izbor i ako su napisali post ili dva.
Maloprije nađoh na jednom blogu citiran moj tekst sa ove teme gdje sam za moje pisanje da su snajperisti ABiH gađali po Grbavici proglašen budalom a pošto vidim da gospodin prati ovu temu želim da mu uputim maksuz Selam i da mu kažem da nisu potrebni nikakvi dokumenti da se to potvrdi ima još dosta živih usta koja mogu da svjedoče o tome kako sa strane civila koji su bili na Grbavici tako i sa strane strijelaca koji su bili po Marijin dvoru i na Izvršnom vijeću i po zgradama u Hrasnom etc.
Nije sve u životu poštovani moj gospodine crno i bijelo ima dosta sivoga a u sivo niko ne želi da dira jer se u sivilu svašta krije.
Ako ću ja svojim postovima a kako Vi navodite mojim budalaštinama krojiti nove budale koje će krojiti nove budale drago mi je zbog toga jer će moje budale imati više pameti od određenih ljudi u ovoj zemlji.

P.S. ovo pišem ovdje jer na moju veliku žalost zbog nečega se ne mogu registrovati na blogger.ba
samojaznam

#535 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by samojaznam »

O zone svaka čast na upisima, dosta si realan , a evo za te kvazi bloggere da ti ja potvrdim priču o armijskim snajperistima , bio sam na liniji uz miljacku , kad je ja mislim 94. na liniju od elektroprivrede do vrbanje mosta došlo stotine snajperista ( kao ekipe iz svih brigada prvog korpusa ) u sklopu šatro neke od silnih deblokada Sarajeva pa kao da vrše pritisak , na svakom stražarskom mjestu je bio bar jedan snajperista negdje i više koji je šiljio po grbavici i jedan što je dodjeljen meni i jaranu je baš ko iz one tvoje priče pucao s krova barake i priča mu je bila u stilu ko i u onog tvog , evo sad pogodih ženu u neboderu ,trese stolnjak kroz prozor a ja je puf u ruku :? nisu dugo ostali na liniji mozda dan ili dva ,a brzo je i VRS pocela šiljit granatama ( ja i jaran se sakrili u šaht od vode ,jer je sve šuplje na liniji bilo) , pa je dubokoumna akcija brže bolje zaboravljena
Dupli_skalp

#536 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

eh sad ću vam i ja ispričati jednu onako standardnu ratnu situaciju.

prije nego što je tenkovska granata spucala u stan pored našeg, moja soba je i dalje bila korištena (nakon te granate više nije). elem, jednog jesenjeg dana '92, popodne, ja virim iza roletna svoje sobe u pravcu grbavice, ne smijem razmaknuti roletne, nego ono virim na preskok, jer znam da ubi sa bijelih nebodera. i onda gledam scenu - jedna od onih zgrada u nizu bratstva i jedinistva iza vodoprivrede, treći sprat s vrha prema dole, žena normala izašla stere veš, trese stoljnjak, ono normala bez ikakvog skrleta ili žurbe, a ja jedva nos promaljam iza roletni :mrgreen:

i završi gospođa normala svoj kućanski posao i uđe.
Ekvatorijal

#537 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Ekvatorijal »

Je li istina da je HVO drzao linije tik uz Miljacku na strani pod kontrolom ABiH ?
eltroxin

#538 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

samojaznam wrote:O zone svaka čast na upisima, dosta si realan , a evo za te kvazi bloggere da ti ja potvrdim priču o armijskim snajperistima , bio sam na liniji uz miljacku , kad je ja mislim 94. na liniju od elektroprivrede do vrbanje mosta došlo stotine snajperista ( kao ekipe iz svih brigada prvog korpusa ) u sklopu šatro neke od silnih deblokada Sarajeva pa kao da vrše pritisak , na svakom stražarskom mjestu je bio bar jedan snajperista negdje i više koji je šiljio po grbavici i jedan što je dodjeljen meni i jaranu je baš ko iz one tvoje priče pucao s krova barake i priča mu je bila u stilu ko i u onog tvog , evo sad pogodih ženu u neboderu ,trese stolnjak kroz prozor a ja je puf u ruku :? nisu dugo ostali na liniji mozda dan ili dva ,a brzo je i VRS pocela šiljit granatama ( ja i jaran se sakrili u šaht od vode ,jer je sve šuplje na liniji bilo) , pa je dubokoumna akcija brže bolje zaboravljena
:run: :-)
Nekako s proljeća

#539 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Bosanac sa dna kace wrote:
glockov kolac wrote:
O'zone wrote:
Dio njih, čita ovu temu...
Jedno veliko mahanje :mrgreen:
I od mene im je mahanje i čestitam im Dan reintegracije Grbavice... i naravno da im se sjeme pogano zatre :x
Махамо хим махамо
а ваљда и они нама одмахују :bih:[/quote]

Počeli su se uključivati u razmjenu... :wink: mišljenja.Budite gostoljubivi, kako i dolikuje domaćinima.
karamazov

#540 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karamazov »

eyesburn wrote:eh sad ću vam i ja ispričati jednu onako standardnu ratnu situaciju.

prije nego što je tenkovska granata spucala u stan pored našeg, moja soba je i dalje bila korištena (nakon te granate više nije). elem, jednog jesenjeg dana '92, popodne, ja virim iza roletna svoje sobe u pravcu grbavice, ne smijem razmaknuti roletne, nego ono virim na preskok, jer znam da ubi sa bijelih nebodera. i onda gledam scenu - jedna od onih zgrada u nizu bratstva i jedinistva iza vodoprivrede, treći sprat s vrha prema dole, žena normala izašla stere veš, trese stoljnjak, ono normala bez ikakvog skrleta ili žurbe, a ja jedva nos promaljam iza roletni :mrgreen:

E jest ti vala prica :sad: ..Poenta ta zena ima veca "muda" nego ti ;-)
O'zone
Globalni moderator

#541 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

karamazov wrote:
eyesburn wrote:eh sad ću vam i ja ispričati jednu onako standardnu ratnu situaciju.

E @Karamazov jest ti fora :mrgreen: da je @eyesburn promolio nos malo više iza roletne ostao bi i bez njega i bez djela za koji je pričvršćen :mrgreen:

Da, velika greška ljudi koji su živjeli na prvoj liniji je bila uvjek misao "ma neće mene vidi da sam star/mlad/žensko" pa su ih snajperi skidali sa balkona kao moju majku koja je imala sreće i znam za još jedan slučaj koji je bio u onoj crvenoj Metalkinoj zgradi koja gleda prema Vilisu isto tako žena izlazila na balkon njoj nekih 70-ak godina sin je uorno molio da ne izlazi može je nešto pogoditi ali ga nikada nije slušala jedan dan je zašla da istrese stoljnjak poslije ručka i to je bilo to.
Dupli_skalp

#542 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

karamazov wrote:

a tebi je konstatacija i zaključak :-)
samojaznam

#543 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by samojaznam »

Ekvatorijal wrote:Je li istina da je HVO drzao linije tik uz Miljacku na strani pod kontrolom ABiH ?
jest uz Vikićeve protivoklopne na mostovima ...
samojaznam

#544 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by samojaznam »

eltroxin wrote:
samojaznam wrote:O zone svaka čast na upisima, dosta si realan , a evo za te kvazi bloggere da ti ja potvrdim priču o armijskim snajperistima , bio sam na liniji uz miljacku , kad je ja mislim 94. na liniju od elektroprivrede do vrbanje mosta došlo stotine snajperista ( kao ekipe iz svih brigada prvog korpusa ) u sklopu šatro neke od silnih deblokada Sarajeva pa kao da vrše pritisak , na svakom stražarskom mjestu je bio bar jedan snajperista negdje i više koji je šiljio po grbavici i jedan što je dodjeljen meni i jaranu je baš ko iz one tvoje priče pucao s krova barake i priča mu je bila u stilu ko i u onog tvog , evo sad pogodih ženu u neboderu ,trese stolnjak kroz prozor a ja je puf u ruku :? nisu dugo ostali na liniji mozda dan ili dva ,a brzo je i VRS pocela šiljit granatama ( ja i jaran se sakrili u šaht od vode ,jer je sve šuplje na liniji bilo) , pa je dubokoumna akcija brže bolje zaboravljena
:run: :-)
kolutaj ti kolko hočeš ...tako je bilo
karanana

#545 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Sarajmen wrote::)

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=aD3IuCTz ... Ngpghow%3D [/youtube]

Dobar, vrijedi pogledati...od treće minute je područje ove teme, koliko sam mogao prepoznati.
ima li te gdje karamazove?
interesantan film.
gdje je ona fabrika transportera? jesu li hadzici?
odakle ono pucaju po novom gradu onim boforsom u 29. minuti? jeli ono zuc?
na 37. min., jeli ono onaj rasadnik izmedju nedzarica i kasindolske prekoputa sadasnjih trznih centara. ma karamazov mora biti negdje na filmu. ako nista onda gusla u onom stanu.
karamazov

#546 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karamazov »

Ima me na 39.47, eh mladosti :D
Ne znam sto postavljas pitanja a onda i sam dajes odgovore, nisi mi bas skroz jasan...
Gledao sam ovaj film jos '92, poznajem ih dosta te raje ... nastavit cemo na temi o Dobrinji da ne kvarimo ovdje...
Jolpaz

#547 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Jolpaz »

karamazov wrote:Ima me na 39.47, eh mladosti :D
Ne znam sto postavljas pitanja a onda i sam dajes odgovore, nisi mi bas skroz jasan...
Gledao sam ovaj film jos '92, poznajem ih dosta te raje ... nastavit cemo na temi o Dobrinji da ne kvarimo ovdje...
Drug,
nadam se da bar njih 95% nije dočekalo kraj rata, govna jedna...
Mahalac

#548 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Mahalac »

38:47-Skola Alexa Santic...eto Mudjahedini ne promjenise ime skole!
kv99

#549 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by kv99 »

@o'zone

Da li si mogao da steknes dojam kako je bila atmosfera medju njihovim vojnicima i civilima na Grbavici i lokacijama koje opisujes ? Zanima me psiholoski aspekat npr poznato je da su cetnici javno gotovo citavo vrijeme agresije a sigurno i privatno pred i na pocetku agresije bili uvjereni u pobjedu i na primjeru Sarajeva da ce citav grad biti pod njihovom kontrolom. Da li ti je poznato da li su i kada shvatili da nece moci da okupiraju grad ili da ostvare svoje ciljeve i kako su to prihvatili ?
Kakav je bio moral vojnika i njihovih civila na Grbavici ? Da li se mjenjao kroz agresiju i ako su nastale promjene kada je to bilo ?
Da li su isli na druga ratista i kako su prihvacali takve zadatke , da li se npr slanje na Gorazdanski ili drugi front osjecao kao laski ili tezi zadatak od toga kojeg su imali tu , mislim zbog blizine linija, djelovanja snajpera iz grada itd .
Znam da mozda postavljam teska pitanja ali obicno se fizicko stanje moglo lakse da primjeti, raspored jedinica i polozaja ,ko je i gdje bio ali je uvid u taj psiholoski aspekat bio umanjen tada a i danas a ti si imao koliko mogu da primjetim tu tesku okolnost da si bio okruzen godinama sa njima pa ako si uspio da imas uvida u to bilo bi interesantno da se cuje.
karanana

#550 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

a kada su to bili ti neki ozbiljni napadi s grbavice sa ciljem okupacije citavog grada koji su slomljeni i koji su ih uvjerili da nece moci okupirati grad?
oni su do kraja maja 92. uzeli sta su zacrtali u gradu sarajevu, odnosno, mozda nisu uzeli sta su zacrtali ali su se pomirili sa onim sto imaju i da im je neko 1.juna 92 ponudio kraj rata sa statusom kakav je tada bio na terenu, oni bi ga prihvatili sto se grada sarajeva tice pa tako i opstine novo sarajevo.
Post Reply