Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#526 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

Dozer wrote:Al' ubacih kosku,a :D :D

Sve je ovo OK sto se pise, medjutim, sama rijec "Banjoj", koliko god to danas neko tvrdio da je gramaticki ispravno, jednostavno zvuci - idiotski.
Sta znaci rijec "Banjoj"? Kako neko rece, banja je banja, ili Banja je Banja, i zaista ne mogu nikakvom deklinacijom doci do ovoga "Banjoj". Ako je po onome "kome, cemu", onda je u ovom slucaju valjda pravilno "Banji".

Hajde i da malo karikiramo. Banja, ili ti kupatilo, u smislu onoga sto svi imamo u stanu. Kako bi se dekliniralo ovo "kupatilo" po onome "kome, cemu"? Po mojoj logici i pravopisu koji su me ucili, to bi trebalo biti - kupatilu, kupatilu, i nikako drugacije. Neka nakaradna izvedenica bi se mogla sastaviti i kao "kupatilovom" ili "kupatilovnom", a mislim da cete se sloziti da ovo i izgleda i zvuci blesavo. Meni isto kao i ovo "banjoj".
de ziv bio procitaj par postova prije, pa vidi da Banja Luka nije dobila ime po kupatilu
Dozer

#527 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

Hajde i da malo karikiramo
:-)
nuttyyy

#528 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by nuttyyy »

Dozer wrote:Al' ubacih kosku,a :D :D

Sve je ovo OK sto se pise, medjutim, sama rijec "Banjoj", koliko god to danas neko tvrdio da je gramaticki ispravno, jednostavno zvuci - idiotski.
Sta znaci rijec "Banjoj"? Kako neko rece, banja je banja, ili Banja je Banja, i zaista ne mogu nikakvom deklinacijom doci do ovoga "Banjoj". Ako je po onome "kome, cemu", onda je u ovom slucaju valjda pravilno "Banji".

Hajde i da malo karikiramo. Banja, ili ti kupatilo, u smislu onoga sto svi imamo u stanu. Kako bi se dekliniralo ovo "kupatilo" po onome "kome, cemu"? Po mojoj logici i pravopisu koji su me ucili, to bi trebalo biti - kupatilu, kupatilu, i nikako drugacije. Neka nakaradna izvedenica bi se mogla sastaviti i kao "kupatilovom" ili "kupatilovnom", a mislim da cete se sloziti da ovo i izgleda i zvuci blesavo. Meni isto kao i ovo "banjoj".
Vidi, tebi kao opcija uvijek ostaje da govoris Banjaluci a ne Banjoj Luci i neces pogrijesiti. Ako imas dilemu kako deklinirati i ako ti se ne svidja izgovor, dvoclani oblik imena zaobilazi. Samo, zivota ti, nemoj izgovarati pogresno i jos pri tome pismeno zbunjivati svekoliku javnost kako je ova deklinacija dvoclanog oblika neispravna :D

vec se pisalo na ovu temu. Rijec "Banja" nema veze sa banjom-kupatilom-termalnim izvorima ili sta vec. Rijec "Banja" vuce korijen od rijeci 'Ban". Banja Luka -> banova livada. Dugo vec nisam bila u BL a jos duze ne zivim tamo ali mislim da je sada i naziv brda Sehitluci promijenjen u Banj Brdo -> banovo brdo
sumirprimus

#529 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sumirprimus »

Brat wrote:Mene zanima zašto je nana kod nekih ljudi postala "majka"? Za majku uredno kažu mama, a za nanu majka. Ako neko zna, nek' odgovori :D

a zasto je nena postala nana? :D
pa djeca i govore u pocetku ne ne / ba ba, jer to najlakse izgovaraju, iduče je de deeee :D
nana, baka, pa majka i stara majka kad malo odrastu sa tli ćetli..
u vezi majka/stara majka,pa nečeš je zvat stara majka očel bit jaja za dorućak?
nego ces reknut maaaaajkaaa, imal jajaaa? :D
do nameta i roditelja je najvise, oču reči...do obićaja.. :mrgreen:
u bosni trazit gramatićku dlaku u jajetu i to pogotov jos u banđoj luci... :mrgreen:
Dozer

#530 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

A zasto onda nije Banjo Brdo?
tajmahalica

#531 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by tajmahalica »

po Senahidu može i STRJELICA umjesto strelica

umrijeću dubokom starošću ali neću reći strjelica
rookfash

#532 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by rookfash »

tajmahalica wrote:po Senahidu može i STRJELICA umjesto strelica

Ne bih da ispadne kako branim senahida, jer i sam kod njega pronalazim fula koje mi paraju usi, ali to i moze imati logike: ako je na ekavici strela-strelica, na ijekavici da je strijela-strjelica...bas me interesuje kako je to regulisano u standardnom hrvatskome jeziku, pa ako ko moze da iskopa iz kakvog pravopisa nek' nas prosvijetli :)
tajmahalica

#533 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by tajmahalica »

zašto silujemo sopstveni jezik

hoćemo li iznova morati učiti maternji jezik

koja je svrha svega, ko je to namislio
plain vanilla

#534 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

neka taj pravopis koristi ko hoce, ja sam prestara da bih ucila ispocetka
ja jos uvijek koristim onaj po kojem sam ucila kad sam isla u skolu...
rookfash

#535 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by rookfash »

tajmahalica wrote:zašto silujemo sopstveni jezik

hoćemo li iznova morati učiti maternji jezik

koja je svrha svega, ko je to namislio
jezik se mijenja usljed mnogih utjecaja...tako danas u nas jezik ulazi mnogo engleskih izraza, kao sto je nekoc turskih ili austrijskih, tj njemackih...na isti nacin na nas govor u BiH utjecu i jezici susjednih zemalja, pa tako kazu da je u Sarajevu na primjer ranije bio veci utjecaj hrvatskoga, nego srpskoga (sto je i logicno, jer smo za vrijeme A-U bili orijentirani silom prilika na tu stranu, isto tako i za vrijeme NDH), dok je tek za vrijeme Jugoslavije doslo do dominacije srpskoga na nasem tlu. Tako se danas ljudi u Sa iscudjavaju sa rijecju "općina", jer su navikli na "opština", ali je navodno ta ista "opština" novijeg datuma upotrebe u našim krajevima (vrijeme Juge) sa npr dolaskom velikog broja vojnih lica iz Srbije u Sarajevo, potom pod utjecajem medija, knjizevnosti, KUD-ova i sl, a prije toga se česce koristilo "općina". No, svakako je bitno definisati neki standard kako ne bi vladala opća anarhija, pa ako se odlucimo za nesto, onda to da je pravilno i kraj price.
poznanik

#536 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:

:thumbup: :thumbup:

I ne samo ispočetka, nego još i "iskrivljen", prilagođen dnevno-političkim interesima :-) :(
rookfash

#537 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by rookfash »

poznanik wrote:
plain vanilla wrote:

:thumbup: :thumbup:

I ne samo ispočetka, nego još i "iskrivljen", prilagođen dnevno-političkim interesima :-) :(
kad smo kod dnevno-politickih interesa, ako cemo posteno, jezik kojim se govori na području od slovenije do bugarske i od madjarske do jadranskog mora je jedan te isti jezik...
ma ni meni ne pada na pamet sad ispocetka sve naucavat, uglavnom se sluzim onim na sta sam navikao, a to je sh-hs standard.
Dozer

#538 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

:thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#539 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by PipiDugaDevetka »

ali velika vecina ce prije na cevape i pitu nego na hamburger,sa turistima ista prica velika vecina ce na Bascarsiju
:?: :!: :arrow: :?:
astrid

#540 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by astrid »

PipiDugaDevetka wrote:
ali velika vecina ce prije na cevape i pitu nego na hamburger,sa turistima ista prica velika vecina ce na Bascarsiju
:?: :!: :arrow: :?:
Nesto ti nije jasno :DNema male vecine :D

:run:
dust in the wind

#541 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by dust in the wind »

heh. hlopta/lopta. sve je to isto. salim se naravno. unistavamo bezveze jezik uvodjenjem besmislica i vrlo ruznih stilski rijeci. ne znam da li neko moze reci da mu hlopta ok zvuci. meni ne
Ajatolah_

#542 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Ajatolah_ »

OK je reći "velika većina".
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#543 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

EdoI wrote:OK je reći "velika većina".
Nekako objasni ili se pozovi na autoritete tipa KLAIĆ?
Smiješna mi je ''MALA VEĆINA''.
Svi skupa učimo, što bi rekao @nellington.
plain vanilla

#544 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

PipiDugaDevetka wrote:
EdoI wrote:OK je reći "velika većina".
Nekako objasni ili se pozovi na autoritete tipa KLAIĆ?
Smiješna mi je ''MALA VEĆINA''.
Svi skupa učimo, što bi rekao @nellington.

ako recimo pricamo o 1000 ljudi, vec njih 600 je vecina
ali njih 950 je velika vecina

eto, razmisljam naglas :)
Ghibli

#545 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Ghibli »

Nećemo ići daleko sad, nekih 20km.... Kotor Varoš!
De malo ovo sad izmijenjajte! :D
PipiDugaDevetka

#546 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Ghibli wrote:Nećemo ići daleko sad, nekih 20km.... Kotor Varoš!
De malo ovo sad izmijenjajte! :D
Ne potcjenjuj mala mjesta u Bosni i Hercegovini. Iz tih malih mjesta su pristigli naj-Bosanci i Hercegovci, te naj-Bosanke i Hercegovke, uglavnom.

@Vanila,
Ako uzmemo da je za definisanje neke riječi ili fraze, sintagme, potrebna i njeno suprotno značenje, meni i dalje smiješna MALA VEĆINA.
rookfash

#547 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by rookfash »

Sto se tice "velike vecine" logicno mi je razmisljanje plain vanille...a ako vec moramo traziti suprotnost frazi "velika vecina", sto kaze PipiDugaDevetka, to bi mozda mogla biti "prosta vecina". "Mala vecina" je naravno blesavo i ne dolazi u obzir :D
Nista od ovoga nisam provjeravao po sluzbenim pravopisima, nego samo naglas razmisljam...vecina je vecina, ako imamo 100 ljudi vecina bi bila vise od pola. Eh sad, razlika izmedju 90 od 100 i 51 od 100 je ocigledna i za 90/100 bi se moglo reci "velika vecina", dok je suprotnost tome (ali i dalje je to vecina) "prosta vecina" (51/100).
Cokoladni

#548 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Cokoladni »

Gramatici se daje previse znacaja
PipiDugaDevetka

#549 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

rookfash wrote:Sto se tice "velike vecine" logicno mi je razmisljanje plain vanille...a ako vec moramo traziti suprotnost frazi "velika vecina", sto kaze PipiDugaDevetka, to bi mozda mogla biti "prosta vecina". "Mala vecina" je naravno blesavo i ne dolazi u obzir :D
Nista od ovoga nisam provjeravao po sluzbenim pravopisima, nego samo naglas razmisljam...vecina je vecina, ako imamo 100 ljudi vecina bi bila vise od pola. Eh sad, razlika izmedju 90 od 100 i 51 od 100 je ocigledna i za 90/100 bi se moglo reci "velika vecina", dok je suprotnost tome (ali i dalje je to vecina) "prosta vecina" (51/100).
Samo se učimo na Forumu. Eto, sada se ja više neću ibretiti kada neko kaže ''velika većina''. Nadam se da se niko neće provaliti kao čir potkožnjak da kaže ''manja većina'' logoraša je preživjela.
Dozer

#550 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

Ja koliko znam, izraz "velika vecina" se koristi kada se zeli reci da su 3/4 ili 2/3 necega na jednoj, a ostatak na drugoj strani, odnosno kada se zeli naglasiti da je zaista vecina na jednoj, i zaista manjina na drugoj strani.
Nesto sto je samo blago natpolovicno, ostaje samo "vecina".
Post Reply