Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
spacebound

#526 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

vanad wrote:jedino sto nama pomaze je Bepanthen mast, imas u apotekama.
Hvala,pokušat ću.
niko_niko_kao_ja

#527 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

Image

nama je ova krema :thumbup: ojed prodje za sekundu. :)
spacebound

#528 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

niko_niko_kao_ja wrote:Image

nama je ova krema :thumbup: ojed prodje za sekundu. :)
Probala sam pa ne pomaže,sad mu stavljam njihov puder pa čini mi se da je malkice bolje.
putujucidzindas

#529 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

nama je teta u bolnici mazala malishu jekogalom - odmah je bio OK..
safran

#530 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Moja mlađa beba je u dobi od 45 dana dobila crijevnu, vjerovatno virusnu, infekciju tokom boravka na Pedijatriji. Možete zamisliti kako je ta guza izgledala nakon 6 dana cjelodnevnih proljeva. Dio oko anusa je bio krvavocrven sa sitnim ranicama koje su se pojavile preko noći. Problem je riješen doslovno za 2 dana zahvaljujući sljedećoj kombinaciji: Bepanten krema + 10-ak kapi vodenog ekstrakta propolisa. Doslovno preko noći guza je bila rumena a već drugi dan gotovo da ni traga nije bilo oštećenjima. Na ovu kombinaciju sam nadošla kad se mojoj prvoj bebi osula guza, opet otprilike u dobi od 2 mjeseca. Propolis djeluje antibakterijski a Bepanten sadrži pantotensku kiselinu koja potpomaže zarastanje rana i regeneraciju kože. Još bih preporučila da se koristi Bepanten mast a ne krema.
yellow cat

#531 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

Promjeni pelene, velika je vjerovatnoća da mu ne pašu. za osipe ti je definitivno najbolji sudocrem. A inače, ja mažem bademovom kremom, mada je kažu prvih 6 mjeseci ne mazati ničim..ali, to vala ne mogu, moram ga mazuckati. :-D

Baby puder nipošto, to ti se više nikako ne preporučuje.
wewa

#532 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

badem, neven, ja bih prvo probala s prirodnim varijantama - a bome i razmislila o platnenim pelenama :)
spacebound

#533 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

yellow cat wrote:Promjeni pelene, velika je vjerovatnoća da mu ne pašu. za osipe ti je definitivno najbolji sudocrem. A inače, ja mažem bademovom kremom, mada je kažu prvih 6 mjeseci ne mazati ničim..ali, to vala ne mogu, moram ga mazuckati. :-D

Baby puder nipošto, to ti se više nikako ne preporučuje.
Pa baš to za pelene mi nije jasno jer od kad se rodio iste mu stavljam i sve bilo super do skora.Za puder sam i ja čula da ne valja,zato ga i nisam koristila ali kako mi ga preporuči žena koja je othranila troje
djece kontam da valjda zna bolje od mene :-) .Opet ću pokušati sa babylove kremom što mi je neka ovdje predložila.imam kremu,samo ga jednom namazala,nije mi se svidjela.Opet ćemo probat.Ja nigdje nisam ni čula ni pročitala da se prvih 6 mjeseci beba ne treba mazati.Kod nas treba ponijeti kremu u porodilište. :?
spacebound

#534 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

wewa wrote:badem, neven, ja bih prvo probala s prirodnim varijantama - a bome i razmislila o platnenim pelenama :)
Sad mu stavljam preko dana pamučne pelene,ali ne pomaže ni to.Savjetovali su mi te kreme ali nešto mi nije baš po volji bilo šta na čemu ne piše baby.Upravo ću ga okupat pa namaćkat i ostavit da se luftira :D Izbudali me ovo crvenilo,a njemu fino,samo što koristi svaku priliku da se češka.
niko_niko_kao_ja

#535 Re: Bebe - ALL ABOUT!

moj bebac je dosao iz bolnice sa strasnim ojedom, ja sam ga mazala nevenovom kremom, jekogalom i nista nam nije pomoglo, samo ova babylove krema, sad ga stalno ga mazem sa njom i guza nam je super :-D
spacebound

#536 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

niko_niko_kao_ja wrote:moj bebac je dosao iz bolnice sa strasnim ojedom, ja sam ga mazala nevenovom kremom, jekogalom i nista nam nije pomoglo, samo ova babylove krema, sad ga stalno ga mazem sa njom i guza nam je super :-D
Sad sam ga s tom kremom namaćkala pa ćemo vidjet.Mojoj bebici nije ojedena guza nego sprijeda,najviše prepone,dosta je debeo pa vjerovatno zato neće nikako da prođe na tzv."prižmakama".
duboka_misao

#537 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

spacebound wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:moj bebac je dosao iz bolnice sa strasnim ojedom, ja sam ga mazala nevenovom kremom, jekogalom i nista nam nije pomoglo, samo ova babylove krema, sad ga stalno ga mazem sa njom i guza nam je super :-D
Sad sam ga s tom kremom namaćkala pa ćemo vidjet.Mojoj bebici nije ojedena guza nego sprijeda,najviše prepone,dosta je debeo pa vjerovatno zato neće nikako da prođe na tzv."prižmakama".
mi smo koristili od mustele Stelaktiv bash za prepone jer je mali bucan pa mu tuda nikako nije prestajao ojed namazali dva puta i nestalo.
yellow cat

#538 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

mene izluđuje njegovo hroptanje.. tako bih da to prestane. Pluća čista, nosić ne djeluje začepljeno, uvijek izvučem par šmrkljica, ali ništa strašno.. ali on često hropti kad diše, imam osjećaj kao da ima šlajma a da ga ne zna iskašljati. Kažu da je to od mlijeka i zato što još nije srasla hrskavica u nosu, ali meni ne djeluje da to ima veze sa nosom, nego mi djeluje kao da je to u grlu.

ima li ko kakva iskustva?
vanad

#539 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

sto se tice ojeda i znojnica naprimjer (to ce po ovim vrucinama biti vrlo aktuelno) meni se najbolje pokazala kombinacija sto mi je drugarica preporucila. Napravi se crni (ruski) caj, kojim se izbrise mjesto, pospe se puderom za djecu i na kraju se namaze Bepanthen. Zvuci cudno ali nama pomaze. Crni caj smiruje kozu (mislim da taurin smiruje), puder isusi a bepanthen promasti.
spacebound

#540 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

vanad wrote:sto se tice ojeda i znojnica naprimjer (to ce po ovim vrucinama biti vrlo aktuelno) meni se najbolje pokazala kombinacija sto mi je drugarica preporucila. Napravi se crni (ruski) caj, kojim se izbrise mjesto, pospe se puderom za djecu i na kraju se namaze Bepanthen. Zvuci cudno ali nama pomaze. Crni caj smiruje kozu (mislim da taurin smiruje), puder isusi a bepanthen promasti.
Hvala,ured sam izbudalila.Debeo pa mu se pregiba da tako kažem meso preko mesa i tu je stalno crveno.Ništa ne pomaže.Pitam se da li će uopšte proći dok ne smrša.Sreća pa ga ne boli.
beautyfool

#541 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

yellow cat wrote:mene izluđuje njegovo hroptanje.. tako bih da to prestane. Pluća čista, nosić ne djeluje začepljeno, uvijek izvučem par šmrkljica, ali ništa strašno.. ali on često hropti kad diše, imam osjećaj kao da ima šlajma a da ga ne zna iskašljati. Kažu da je to od mlijeka i zato što još nije srasla hrskavica u nosu, ali meni ne djeluje da to ima veze sa nosom, nego mi djeluje kao da je to u grlu.

ima li ko kakva iskustva?
Imam ja, moja hroptala skoro do 4 mjeseca i samo od sebe proslo, svaki dan sam deverala oko njenog nosica, cistila, odrzavala, vlazila prostoriju, nema sta nisam radila nebi li prestala hroptati i tek oko 4 mj. prestala sama od sebe. Pitala sam jako puno dr. i upravo to su mi rekli da jos neki dijelovi nosa nisu dovoljno razvijeni i iz tog razloga hropce, ali meni je bilo cudno sto joj je onda cesto nosic pun, uglavnom proslo je.
putujucidzindas

#542 Re: Bebe - ALL ABOUT!

opet ja i pitanje o dojenju...

maleni (25 dana star :) ) je postao zdero pravi - jede i povraca, vec par dana. otprilike svaki dan, bar jednom, dok ga dojim, on sisa mnogo grcevito i mnogo dugo. lupa me rukicama, drma nogicama, sav se nekako skuplja i proteze. poslije toga ide bljuckanje, pa onda bljuckanje malo vece kolicine koje djeluje kao da se samo prolije mlijeko iz njega u mlazu, a onda krene stucanje. i svaki dan imamo bar jednom stucanje. svi mi govore da se on to zapravo prejede i da je to normalno, da ima beba koje se tako prejedaju i da tu nista ne mogu uciniti. ostalo je sve OK, stolica, pelene, temperatura, nema nikakvih problema. ne znam kako da ga naucim da ne jede toliko... ako ga prekinem, on naravno vristi dok se opet ne prikljuci :) pokusali smo da prekinemo dojenje, pa ga podignemo da podrigne, pa onda opet nastavimo, ali nam ni to ne pomaze... je li neko imao slican problem?

i jos jedno pitanje. Kako obuci bebu? :) :) mi smo danas drugi put bili vani, nekad popodne od 6 do 8. i sve vrijeme smo se muz i ja ubjedjivali da li mu treba staviti kapicu i da li ga treba jos pokriti po ovoj vrucini. pipkala sam i vrat i nogice (ne stopala, bas noge)... je li mi to jedina odrednica?

kad malo bolje razmislim, ja zapravo nista o bebama ne znam :D , a sve sto nadjem online je beskrajno dvosmisleno. pokusala sam naci savjete za prehranu dojilja, auuuu - pa katastrofa totalna. mislim da ne postoje dva teksta koja se podudaraju. Zato mi se cini da cu ovdje mnogo i beskrajno dugo da vas peglam :D :D i zato vam hvala :-D
beautyfool

#543 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Kad se sjetim i moja je napocetku stalno stucala :) a tek kad se sjetim kako je bilo kad je bila u stomaku i stucala hehe preslatko :) a tvom je tek 25 dana, moja je tako dojila non stop prvih 40 dana, tek poslije je malo dahnula i provodila vrijeme ne dojeci stalno.

Bebu oblaci samo jedan sloj vise nego sebe jer na pocetku oni nemogu zadrzavati toplotu pa tako da ih trebas mrvicu toplije nego sebe obuci.
spacebound

#544 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

putujucidzindas wrote:opet ja i pitanje o dojenju...

maleni (25 dana star :) ) je postao zdero pravi - jede i povraca, vec par dana. otprilike svaki dan, bar jednom, dok ga dojim, on sisa mnogo grcevito i mnogo dugo. lupa me rukicama, drma nogicama, sav se nekako skuplja i proteze. poslije toga ide bljuckanje, pa onda bljuckanje malo vece kolicine koje djeluje kao da se samo prolije mlijeko iz njega u mlazu, a onda krene stucanje. i svaki dan imamo bar jednom stucanje. svi mi govore da se on to zapravo prejede i da je to normalno, da ima beba koje se tako prejedaju i da tu nista ne mogu uciniti. ostalo je sve OK, stolica, pelene, temperatura, nema nikakvih problema. ne znam kako da ga naucim da ne jede toliko... ako ga prekinem, on naravno vristi dok se opet ne prikljuci :) pokusali smo da prekinemo dojenje, pa ga podignemo da podrigne, pa onda opet nastavimo, ali nam ni to ne pomaze... je li neko imao slican problem?

i jos jedno pitanje. Kako obuci bebu? :) :) mi smo danas drugi put bili vani, nekad popodne od 6 do 8. i sve vrijeme smo se muz i ja ubjedjivali da li mu treba staviti kapicu i da li ga treba jos pokriti po ovoj vrucini. pipkala sam i vrat i nogice (ne stopala, bas noge)... je li mi to jedina odrednica?

kad malo bolje razmislim, ja zapravo nista o bebama ne znam :D , a sve sto nadjem online je beskrajno dvosmisleno. pokusala sam naci savjete za prehranu dojilja, auuuu - pa katastrofa totalna. mislim da ne postoje dva teksta koja se podudaraju. Zato mi se cini da cu ovdje mnogo i beskrajno dugo da vas peglam :D :D i zato vam hvala :-D
Ne brini ništa,to je tako kod malih bebica,ja sam isto mislila da mu ništa ne ostane koliko je bljuckao a on se debljao i debljao.Baš kao što su ti rekli,to je normalno.Bljuckanjem izbaci višak hrane.Štucanje bebi ne smeta,i to je sasvim normalno.
Što se tiče oblačenja beautifull ti je sve rekla.Kapicu mu stavljaj zbog vjetra,bebe imaju jako osjetljive uši.
Alhemicarkaa

#545 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote:opet ja i pitanje o dojenju...

I moja štuca, i zna bljucnuti. Znam da je štucanje normalno i da joj ne smeta, ali meni je tako teško gledati kad štuca, a ima onaj zbunjeni pogled. U početku je moj muž ninao, nema šta nije radio, prestala bi tek za pola sata. Onda sam je ja uzela i stavila na siku, prestala bi odmah, tako ako ti baš smeta što štuca, konektuj ga opet malo :D

I mi smo jučer šetali prvi put, ali se nismo usudili ostati tako dugo. Ja sam svojoj, pored standardne garderobe u kojoj je u kući, stavila kapicu i dux preko sa kapuljačom, i ponjeli smo dekicu. Koju smo kasnije skinuli. Ni sama ne znam je li to dovoljno.
vanad

#546 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Evo da i ja potvrdim ovo prethodno napisano. Moja beba je poslije svakog podoja malo vratila. Ja sam njoj stavljala one pamucne siperke jer je nisam htjela svaki put presvlaciti. Ja sam se pomirila s tim da je halapljiva i da se jednostavno prejede a posto je to samo mlijeko ona ostatak vrati. Prestalo je kad sam joj pocela davati cvrstu hranu.
Sto se tice oblacenja, kapicu obavezno. Ima onih tankih pamucnih. Nece mu biti vruce a zastiti ces ga od vjetra i sunca (iako od sunca ga maksimalno zastiti). Ako nisi sigurna jeli mu vruce/hladno ne pipaj nogice nego iza vrata. Tamo je centar za regulaciju toplote. Ako mu je vruce, prvo se tu pocne znojiti. Mojoj bebi kad bude zima, ona odmah pocne kihati :) . Inace uopste se ne sekiraj sto nista ne znas, ja nisam imala pooojma kad se mala rodila. Ja kazem da su ta prva djeca jadna sto se tice eksperimenata od strane roditelja ali im isti ti roditelji svojom maksimalnom paznjom sve to nadoknade ljubavlju. Druga i sljedeca djeca te srece nemaju jer imas to prvo oko kojeg moras trcati ali zato znas kako postupati u kojoj situaciji. Priroda je mocna :D
turquoise

#547 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by turquoise »

zdravo svima
molim vas mozete li mi reci sta mislite kada je najranije sto mogu poceti koristiti wrap maramu ili sling? mojoj bebi je danas 31. dan, je li prerano?
hvala!!
putujucidzindas

#548 Re: Bebe - ALL ABOUT!

hvala vam svima na odgovorima :) za koj idan, izbacicu ja ponovo 300 pitanja :) sta mogu, kad uopste nisam sigurna je li OK ili nije ...
turquoise wrote:zdravo svima
molim vas mozete li mi reci sta mislite kada je najranije sto mogu poceti koristiti wrap maramu ili sling? mojoj bebi je danas 31. dan, je li prerano?
hvala!!
meni rekose da mozes od 1. dana, jer je u marami beba u svom prirodnom polozaju, nista je neces poremetiti maramom. i mi cekamo da dobijemo svoju i pravac marama. cini mi se da je super i zbog dojenja u setnjama...
niko_niko_kao_ja

#549 Re: Bebe - ALL ABOUT!

i moj mali zderonja bljuca za nepovjerovati :-D ja sam se u pocetku traumirala, razmisljala da li ista ostane u njemu, je li jadan gladan, jer on od podoja do podoja ne prestaje bljuckati, u pocetku mlijeko neprovareno, a kasnije i sirasti sadrzaj, ali frajer je dobio 1500 gr. za mjesec dana, sto znaci da je izbacivao visak. halapljivo jede i pojede vise nego sto mu treba, onda bljucka, pa stuca i sve tako u krug :-) kad pocne stucati dam mu jos skroz malo da doji, cisto da ga prodje. :)
yellow cat

#550 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

mi ne bljucamo često, jedino ako ga na vrijeme ne podignem, ali zato štucamo svakodnevno. Rješenje, kao što već neko napisa- ponovni podoj, nemojte dijete nunati, bude mu još gore, jer ga mućkate.

Mi od danas počinjemo sa inhalacijama, samo moramo inhalator nabaviti. Hroptanje je baš postalo jako i danas smo ga vodili privatno doktrici, jer ovoj u bolnici je to sve u redu.. Sinoć je hroptao, svirao kroz nos, počeo je već slabije jesti i čujem da se bori za vazduh. :sad: I njoj je to sve ok?

Doktorica što smo išli privatno kod nje nam je dala dexason+ fiziološka. Sad mi krivo što nisam prije otišla, jer bih ga tad vjerovatno inhalirala samo fiziološkom, bez lijeka.
Post Reply