Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
tatoo

#526 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by tatoo »

Teska tema. Otisao sam iz BIH 2002ge. Do tada sam se nadao bice bolje, ali nije. Od tada pa do sad nisam bio dole mozda 3 puta.

Umjesto ja da dodjem, dovedem svoje i zenine kod sebe. Ali njima to ne predstavlja nista. Niti uzivaju, iako se potrudimo da im ispunimo sve zelje, niti ih zanima ista. Tako da vecinu vremena razmisljaju kako kupiti odjece, kahvendisati, sta ce se kuhati i to je to. I onda prica na pricu o tome ko je sagradio kucu, ko je uzeo dobar plac, ko voza kakvo auto, Bh politika, ko se udao ili otisao za paire, red BH politike i to je to. To je tako i nece se promijeniti zadugo.

Hebiga, preduras iako te to vise ne zanima i nazad na posao ispranog mozga, kao da nisi ni bio na odmoru. Kao da sam bio u BiH.

I kaze mi stari, moras cesce dolaziti da ne zaboravis korijene :lol: . Ipak su nase sume najljepse na svijetu, Una je najljepsa rijeka. Cujemo se na skype svake sedmicei kaze svaki put, sta ima novo tamo u carsiji :lol: , jer gdje god da si moras imati vremena za kahvu u carsiji.

Razlike su ogromne i ja se vise ne osjecam kao da pripadam dole. Ne fali mi cevap ni rostilj, niti da se opustam sa rajom uz hladnu pivu.

Mozda zvuci grubo, ali to je zivot.
haluga

#527 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by haluga »

nisam u diaspori sto sam htio vec sto sam tamo otjeran
i kad odem dole gledaju me popriko kao da sam pobjegao
niti se kurcim niti se budalesem
okreno dole biznis, zaposlio u vrhuncu 15 radnika, naravno posto drugacije haman nemoguce sa tipom domacim da to vodi
pokusao me zajebat, tj. i jeste za neki dio zarade
ali halalim mu to, investiciju sam svoju povratio, neka sam mozda i usta nahranio
dzaba mu bilo, dole biznisa nema, prvo avans pa cemo vidjet hocemo li raditi ...to je princip

a posao bio unosan i dobar izvoz za EU ...ali brza para mami budale pa tako i meni namamila budalu, zezno me za "sitno" bar za mene tako, ali sta ce dalje boga pitaj ... a mogao je kao lord da zivi dozivotno bar ako ne i duze :-)

eto toliko od fucking diaspore ...proceralo te
sad te i tvoji gledaju popriko
pomognes
krivo
kad ne pomognes
opet krivo
fuck off, sve sitno svega, nezadovoljno a kukaju kako nema se posla a ja nemogu naci nekog da radi (imao sam i imam redovno tih problema)

ipak idem kuci bar jednom u dva mjeseca ako one i cesce, pokosim travu (cuj, sam to radim, ne placam, opustim se u avliji svojoj na svom zraku) ...ocistim malo, rodbine i nemam, sve na sve strane svijeta se razbjezalo a sto je ostalo pomrlo ili me i nezna niti ja njih, otisao sam sa 15 godina ...tako da me nema sta dole vuci ...sem eto Bosne, doma prokletog i harema sa svojima u njemu ...

ali me ne zanimaju tudji problemi vise, nemam ni svoji, ne zanimaju me tudji ...

da nadjem curu u Bosni, rece dosla zbog papira
da nadjem curu u diaspori, od fucking turbo folka goveda joj iz usta ricu cim zinu ...

sve svejedno, zivot je lud, osjecam se kao cigan bez doma, niti sam tamo niti vamo ...
Lelya2015

#528 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lelya2015 »

haluga wrote:nisam u diaspori sto sam htio vec sto sam tamo otjeran
okreno dole biznis, zaposlio u vrhuncu 15 radnika, naravno posto drugacije haman nemoguce sa tipom domacim da to vodi
ali halalim mu to, investiciju sam svoju povratio, neka sam mozda i usta nahranio
dzaba mu bilo, dole biznisa nema, prvo avans pa cemo vidjet hocemo li raditi ...to je princip

a posao bio unosan i dobar izvoz za EU ...ali brza para mami budale pa tako i meni namamila budalu, zezno me za "sitno" bar za mene tako, ali sta ce dalje boga pitaj ... a mogao je kao lord da zivi dozivotno bar ako ne i duze :-)

pomognes
krivo
kad ne pomognes
opet krivo
fuck off, sve sitno svega, nezadovoljno a kukaju kako nema se posla a ja nemogu naci nekog da radi (imao sam i imam redovno tih problema)

ipak idem kuci bar jednom u dva mjeseca ako one i cesce, pokosim travu (cuj, sam to radim, ne placam, opustim se u avliji svojoj na svom zraku) ...ocistim malo, rodbine i nemam, sve na sve strane svijeta se razbjezalo a sto je ostalo pomrlo ili me i nezna niti ja njih, otisao sam sa 15 godina ...tako da me nema sta dole vuci ...sem eto Bosne, doma prokletog i harema sa svojima u njemu ...

ali me ne zanimaju tudji problemi vise, nemam ni svoji, ne zanimaju me tudji ...

da nadjem curu u diaspori, od fucking turbo folka goveda joj iz usta ricu cim zinu ...

sve svejedno, zivot je lud, osjecam se kao cigan bez doma, niti sam tamo niti vamo ...
To baš tužno...bolje živi gdje tebi odgovara ...
Saveznik

#529 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Saveznik »

pomognes
krivo
kad ne pomognes
opet krivo

Haluga sve je ovo lijepo ali zeni se brate.
I ja sam u dijaspori dugo, da trazim curu nisam imao vremena tesko se radilo.
Uz pomoc rodice nasao sam 15 godina mladju curu i ozenio se i sad sam rahat skoro od svega.
Jeli radi papira il nije - pusti zlobnike i zavidnike da pricaju sta hoce. Jednostavno boli te k.....

Posao ide skoro sam od sebe, radim jedno tri-cetiri sata dnevno ali poceo sam dosta citati uglavnom me interesuje
morski svijet flora i fauna. Poslije podne
dotjerujem motor jednog old-timera, nabavio sam ogroman akvarijum sa morskom vodom, onda TV animal planet, NG i slicno.
Putujem samo kada hocu familiju posjetiti.
Rob_Atl

#530 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Rob_Atl »

Leyla de nam prvo objasni zasto je Amerika toliko grozna, pa da mozemo dalje raspravljati, jer ne vrijedi ovako raspravljati ti samo rekla da smo svi ludi sto zivimo u americi, a nigdje objasnjenja zasto, eto kazes i sama si zivila 2 godine ovdje, pa lijepo bi bilo da namu detalje objasnis sta je tebi smetalo ovdje, sta ti nije odgovaralo itd... Jedino ako si zivila u arizoni ili dakoti onda mi ne treba objasnjenje jer znam da bi covjek tu poludio svakako :D
Melami

#531 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Da, imamo alternativu al je smijesno da svoju domovinu moram zvati alternativom, ne sto hocu, vec sto moram.
zlajapravaraja

#532 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by zlajapravaraja »

Rob_Atl wrote:Leyla de nam prvo objasni zasto je Amerika toliko grozna, pa da mozemo dalje raspravljati, jer ne vrijedi ovako raspravljati ti samo rekla da smo svi ludi sto zivimo u americi, a nigdje objasnjenja zasto, eto kazes i sama si zivila 2 godine ovdje, pa lijepo bi bilo da namu detalje objasnis sta je tebi smetalo ovdje, sta ti nije odgovaralo itd... Jedino ako si zivila u arizoni ili dakoti onda mi ne treba objasnjenje jer znam da bi covjek tu poludio svakako :D
Ma stipu LeYlu, LeYla je placeni troll.
dedovic.almir

#533 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by dedovic.almir »

Zivim u DE i svaki mjesec svojoj porodici saljem u BiH oko 500 EUR.

Jer sa malom penzijom u BiH ne mogu nista.

To je dobro za moju porodicu, ali i za Bosnu i Hercegovinu.
Kewa

#534 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kewa »

dedovic.almir wrote:Zivim u DE i svaki mjesec svojoj porodici saljem u BiH oko 500 EUR.

500 eura???
A ti zaradjujes 3.500 ?
Kewa

#535 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kewa »

haluga wrote:
ja ne znam u kakvom se drustvu ti kreces, ali ima i obrazivanih, pametnih, lepih medju nama

Cura iz diaspore
Melami

#536 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Kewa wrote:
dedovic.almir wrote:Zivim u DE i svaki mjesec svojoj porodici saljem u BiH oko 500 EUR.

500 eura???
A ti zaradjujes 3.500 ?
Sta je cudno, pa zena i ja nemamo nikakve imovine ovdje, auta vozamo stara a u Bosnu svaki mjesec ide $700 + rodjendani, bajrami i po nekad uzmemo stvari online preko konzuma i tako to.
Ja volim da su moji voljeni sretni a meni sta ostane. Nekako sam naucen kroz zivot da budem sretan sa ''malim stvarima.'' I dobro je biti neovisan od ovih modernih gluposti. Ne stidim se nimalo sto nemam neki iphone ili kako se vec zove, iako sam mlad i mogoa bi to sebi priustiti, itd itd itd.
Vecina nas je takva, vjerujem.
Kewa

#537 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kewa »

Melami wrote:
Kewa wrote:

500 eura???
A ti zaradjujes 3.500 ?
Sta je cudno, pa zena i ja nemamo nikakve imovine ovdje, auta vozamo stara a u Bosnu svaki mjesec ide $700 + rodjendani, bajrami i po nekad uzmemo stvari online preko konzuma i tako to.
Ja volim da su moji voljeni sretni a meni sta ostane. Nekako sam naucen kroz zivot da budem sretan sa ''malim stvarima.'' I dobro je biti neovisan od ovih modernih gluposti. Ne stidim se nimalo sto nemam neki iphone ili kako se vec zove, iako sam mlad i mogoa bi to sebi priustiti, itd itd itd.
Vecina nas je takva, vjerujem.
Takvi su bili i moji roditelji.
Na kraju ostali i dalje skromni a drugi gradili vile.

Mislim da je fino sto pomazete, ali ne treba zaboraviti na sebe. Predpostavljam da nemate djecu.
Melami

#538 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Sjecam se kad je moj tetak slao svojoj mami 200 franaka da renta stan i ja se konto kako je to mnogo i tako to, a sad tek razumijem kako to izgleda brinuti se da li neko ima tamo da priusti sebi 2 obroka i sl.
Grozna je situacija i nadam se nekakvim promjena, zemlja se samo vise zaduzuje i sve ide na ledja gradjana. Naprave im autoput da ga gradjani otplate u roku od 5 godina maltene.
Melami

#539 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Kewa wrote: Takvi su bili i moji roditelji.

Mislim da je fino sto pomazete, ali ne treba zaboraviti na sebe. Predpostavljam da nemate djecu.
Nemamo djecu jos al aBd bice kad bude finansijske podloge.
Evo ja sam radio drugu smjenu u petak i sad cekam jutro da idem na posao u subotu, nisam spavao nikako. Izgleda da se jadam al nije tako, zelim samo iskoristiti priliku i biti zahvalan sto imam posao, znam kako je nemati ga. Pozz, idem sad kafu praviti.
Kewa

#540 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kewa »

Melami wrote:

Evo ja sam radio drugu smjenu u petak i sad cekam jutro da idem na posao u subotu, nisam spavao nikako. Izgleda da se jadam al nije tako, zelim samo iskoristiti priliku i biti zahvalan sto imam posao, znam kako je nemati ga. Pozz, idem sad kafu praviti.
Stvarno ne zelim da sam dosadna, al ovo je forum i mislim da mogu da napisem, da biste imali finansijsku podlogu da ne saljete toliko. Drugi se se kuci i siriti porodicu, a vas dvoje radite da bi drugi imali.
Melami

#541 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Kewa wrote:
Melami wrote:

Stvarno ne zelim da sam dosadna, al ovo je forum i mislim da mogu da napisem, da biste imali finansijsku podlogu da ne saljete toliko. Drugi se se kuci i siriti porodicu, a vas dvoje radite da bi drugi imali.
Pa nemamo ovdje nikoga, kome cu ja dijete ostaviti dok odem na posao? Mladi smo i nije zurba. Da ti sad ne bi pricao u detalje, al bice i dijete aBd, kad bude prilike zaista. ne bih da se ovdje zakujem dok sam ziv, volio bih da se vratimo tamo sto prije ako se moze kakav bolji posao naci preko americkih kompanija.
Kewa

#542 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kewa »

Institucija se zove vrtic/obdaniste :)

Prijatan dan zelim
zlajapravaraja

#543 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by zlajapravaraja »

Kewa wrote:
haluga wrote:
ja ne znam u kakvom se drustvu ti kreces, ali ima i obrazivanih, pametnih, lepih medju nama

Cura iz diaspore
...imal' vas pismenih? :lol:
Kewa

#544 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kewa »

zlajapravaraja wrote:
Kewa wrote:
haluga wrote:

Cura iz diaspore

puu, bem mu lebac, kud je o pored i
eto , mene sjebo nokat, al bitno je da si ti ispao/ispala FACA
skidam kapuT
Febo

#545 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Febo »

Naravno, Dijaspora ima sve pa i alternativu ...... alternativni jezik, domovinu, medicinu, alternativnu zenu i djecu, ma jebes dijasporu koja nema alternativu :bih:
haluga

#546 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by haluga »

Saveznik wrote:

pomognes
krivo
kad ne pomognes
opet krivo

Haluga sve je ovo lijepo ali zeni se brate.
I ja sam u dijaspori dugo, da trazim curu nisam imao vremena tesko se radilo.
Uz pomoc rodice nasao sam 15 godina mladju curu i ozenio se i sad sam rahat skoro od svega.
Jeli radi papira il nije - pusti zlobnike i zavidnike da pricaju sta hoce. Jednostavno boli te k.....

Posao ide skoro sam od sebe, radim jedno tri-cetiri sata dnevno ali poceo sam dosta citati uglavnom me interesuje
morski svijet flora i fauna. Poslije podne
dotjerujem motor jednog old-timera, nabavio sam ogroman akvarijum sa morskom vodom, onda TV animal planet, NG i slicno.
Putujem samo kada hocu familiju posjetiti.
ma bice i to, imam vremena, ali ako cu tvojim stopama moram cekat jos godinu dvije da je nadjem 15 godina mladju ...jer nebi zenio maloljetnicu ....*ggg*
haluga

#547 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by haluga »

Kewa wrote:
haluga wrote:

Cura iz diaspore
ima, naravno da ima, kao sto ima i fini momaka ali vecina ih cupa obrve i kvrca se po solarijumu da pozute im oci
tako isto i cura, djevojaka ima sto su bar malo "normalne"
...jer nisam ja zahtjevan toliko, samo neka normala
jer
ko ceka princezu / princa na bijelom konju nacekace se .... :D
Kinaski

#548 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kinaski »

Sto se tamo po dojaspori mladi ljudi zene sa 20ak godina koji vam je

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
musa_2004

#549 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by musa_2004 »

187 wrote:Sto se tamo po dojaspori mladi ljudi zene sa 20ak godina koji vam je

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2

reko baboooo :lol: :D
malsal

#550 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by malsal »

zlajapravaraja wrote:
Kewa wrote:
haluga wrote:

Cura iz diaspore
--------------------------------------------------------
Evo ja sam polupismen. Doduse to vrjedi za tri jezika, ali nije bitno.
I puna mi je kapa raje sto hoce moj pravopis da ispravlja - idi brate trazi poso ko ucitelj jezika pa se izivljavaj na djeci, mene boli neka stvar je li diaspora ili dijaspora, poso ili posao...znam da je razumljivo iako mozda netacno, a kome smeta nek se...
I sta sad ? Natrag u skolsku klupu ? Uvest (ili uvesti?) kvotu domaci (domacih?) filmova i knjiga ? Kupit pravopis naseg jezika (od koje godine ? predratni ili posljeratni ?)
Post Reply