Č.Jovanović vs. M. Dodik
- demetra22
#526 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Ja sam jedan dobar veliki Srbin. Imam 115 kila. (Milorad Dodik)
Kunem se ovo je rekao.
Kunem se ovo je rekao.
- hadzinicasa
#527 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ma i ono kad govori da je genocid bio '95 a RS stvorena '92.komeba wrote:"Sve što se desilo u BiH teroristički, uradile su vehabije". Ja bih ga pitao jesu i Kopanju u zrak digli vehabije. Ili, je li Bole iz Borika vehabija... Ali Čeda propušta volej.
propustio je da kaže da je legalizirana "priznata" Daytonskim sporazumom koji se desio NAKON svih genocida. od Prijedora pa nadalje...
- PeshtA
#528 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Poceo je jezik petljat, ja se nadam mozdanom jednom kvalitetnom

- nemam_ideje
#529 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Vidim da su pojedini "razočarani" Čedom jer su očito očekivali da ovaj bude naš glasnogovornik i da Miletu nabija na nos broj srušenih vjerskih objekata u BiH, Haagom itd. To je naš "posao", to je bio naš posao, naših političara koji su to protraćili u proteklim godinama do te mjere da pola Europe sada misli ili se barem tako ponaša da je u BiH bio građanski rat a ne genocid. To je isključivo NAŠA greška. SDA, ZgraBiH, Alije i ostalih minderaša, nesposobnih za sve osim da kradu i sa tim pokradenim parama da prave vile, prave od svoje djece debile.
Čeda sa aspekta Srbije priča pravu i realnu priču. Na žalost to ne pije vode i jebiga.
Čeda sa aspekta Srbije priča pravu i realnu priču. Na žalost to ne pije vode i jebiga.
-
Mr.Penguin
#530 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ovekivao je pljesak ali nije u RS-uchuchumbamayumbe wrote:194cm i 115kg.
I to smo saznali.
Kakva hablečina.
- alica.k
#531 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Jel ja jedina nikad nisam cula ovo za srbe i restorane? O cemu on prica?komeba wrote:Tvrdnja 1: Ti dođeš na Baščaršiju da pojedeš ćevape i tako formiraš svoje mišljenje o BiH.
Tvrdnja 2: Srbi u Sarajevu ne mogu ni da naruče hranu u restoranu jer su šikanirani.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#532 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
da srbin ne smije u restoran otićialica.k wrote:Jel ja jedina nikad nisam cula ovo za srbe i restorane? O cemu on prica?komeba wrote:Tvrdnja 1: Ti dođeš na Baščaršiju da pojedeš ćevape i tako formiraš svoje mišljenje o BiH.
Tvrdnja 2: Srbi u Sarajevu ne mogu ni da naruče hranu u restoranu jer su šikanirani.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#533 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Bravonemam_ideje wrote:Vidim da su pojedini "razočarani" Čedom jer su očito očekivali da ovaj bude naš glasnogovornik i da Miletu nabija na nos broj srušenih vjerskih objekata u BiH, Haagom itd. To je naš "posao", to je bio naš posao, naših političara koji su to protraćili u proteklim godinama do te mjere da pola Europe sada misli ili se barem tako ponaša da je u BiH bio građanski rat a ne genocid. To je isključivo NAŠA greška. SDA, ZgraBiH, Alije i ostalih minderaša, nesposobnih za sve osim da kradu i sa tim pokradenim parama da prave vile, prave od svoje djece debile.
- AlienBiH
#534 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
cedo: "... sto pristajete da budete ono sto je bio karadzic za milosevica..."
a bio je pupped.
a bio je pupped.
-
ibizza
#535 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Gdje ti je SDP?nemam_ideje wrote:Vidim da su pojedini "razočarani" Čedom jer su očito očekivali da ovaj bude naš glasnogovornik i da Miletu nabija na nos broj srušenih vjerskih objekata u BiH, Haagom itd. To je naš "posao", to je bio naš posao, naših političara koji su to protraćili u proteklim godinama do te mjere da pola Europe sada misli ili se barem tako ponaša da je u BiH bio građanski rat a ne genocid. To je isključivo NAŠA greška. SDA, ZgraBiH, Alije i ostalih minderaša, nesposobnih za sve osim da kradu i sa tim pokradenim parama da prave vile, prave od svoje djece debile.
-
Mr.Penguin
#536 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
prodaje pricu srbima koji nikad nisu ovdje bili i nikad nece zbog dodika i tako ce ostati predsjednik.alica.k wrote:Jel ja jedina nikad nisam cula ovo za srbe i restorane? O cemu on prica?komeba wrote:Tvrdnja 1: Ti dođeš na Baščaršiju da pojedeš ćevape i tako formiraš svoje mišljenje o BiH.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#537 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
cuj na kiosku srbi ne mogu kupiti novine
oj majko moja
oj majko moja
- Acheron
#538 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Omjer zrtava civila bi sve rekao....Sva Dodikova prica se mogla predvidjeti, ali se Ceda nije spremao.
- anestezija123
#539 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Ja nisam ocekivala da bude nas glasnogovornik, ali sam ocekivala da na neke Dodikove glupe tvrdnje odgovori sa vise od "Ko to kaze?" Razumijes?nemam_ideje wrote:Vidim da su pojedini "razočarani" Čedom jer su očito očekivali da ovaj bude naš glasnogovornik i da Miletu nabija na nos broj srušenih vjerskih objekata u BiH, Haagom itd. To je naš "posao", to je bio naš posao, naših političara koji su to protraćili u proteklim godinama do te mjere da pola Europe sada misli ili se barem tako ponaša da je u BiH bio građanski rat a ne genocid. To je isključivo NAŠA greška. SDA, ZgraBiH, Alije i ostalih minderaša, nesposobnih za sve osim da kradu i sa tim pokradenim parama da prave vile, prave od svoje djece debile.
- madner
#540 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Pa ne smije, skupo je pravo a male plate u RSuChmoljo wrote:da srbin ne smije u restoran otićialica.k wrote:Jel ja jedina nikad nisam cula ovo za srbe i restorane? O cemu on prica?komeba wrote:Tvrdnja 1: Ti dođeš na Baščaršiju da pojedeš ćevape i tako formiraš svoje mišljenje o BiH.
Tvrdnja 2: Srbi u Sarajevu ne mogu ni da naruče hranu u restoranu jer su šikanirani.![]()
-
Teufik
#541 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
100 % se slazemnemam_ideje wrote:Vidim da su pojedini "razočarani" Čedom jer su očito očekivali da ovaj bude naš glasnogovornik i da Miletu nabija na nos broj srušenih vjerskih objekata u BiH, Haagom itd. To je naš "posao", to je bio naš posao, naših političara koji su to protraćili u proteklim godinama do te mjere da pola Europe sada misli ili se barem tako ponaša da je u BiH bio građanski rat a ne genocid. To je isključivo NAŠA greška. SDA, ZgraBiH, Alije i ostalih minderaša, nesposobnih za sve osim da kradu i sa tim pokradenim parama da prave vile, prave od svoje djece debile.
- video
#542 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Sad ce tihic reci da on ne misli tako i da on nije takav

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#543 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
pa da, ali je krmetina najjeftinijamadner wrote:Pa ne smije, skupo je pravo a male plate u RSuChmoljo wrote:
da srbin ne smije u restoran otići![]()
- chuchumbamayumbe
#544 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Tačno je, ne smijem ući.Chmoljo wrote:da srbin ne smije u restoran otićialica.k wrote:Jel ja jedina nikad nisam cula ovo za srbe i restorane? O cemu on prica?komeba wrote:Tvrdnja 1: Ti dođeš na Baščaršiju da pojedeš ćevape i tako formiraš svoje mišljenje o BiH.
Tvrdnja 2: Srbi u Sarajevu ne mogu ni da naruče hranu u restoranu jer su šikanirani.![]()
NEMAM DA PLATIM.
-
klixober
#545 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Vjerovatno mantra o tome kako se ne može naručiti svinjetina, samo nije dovršio misao.alica.k wrote:Jel ja jedina nikad nisam cula ovo za srbe i restorane? O cemu on prica?komeba wrote:Tvrdnja 1: Ti dođeš na Baščaršiju da pojedeš ćevape i tako formiraš svoje mišljenje o BiH.
Elem, Dodik standardne laži već milijardu puta ponovljene, unaprijed znam šta će reći. Još samo fali Sarajevo-Teheran, ali to su mu valjda sugerisali da izostavi.
- despina
#546 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
amin!chuchumbamayumbe wrote:Što neko ne rokne ovog Dodika, krajnje je vrijeme!?
-
Bodkin
#547 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
sikaniraju ih KADA kupuju novine ( dakle kad odes i kupis vecernje novostiplain vanilla wrote:cuj na kiosku srbi ne mogu kupiti novine
oj majko moja
-
Nass
#548 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
E moj Comrad, to je njihova stara HB politika, nije ta prica od jucer vec od samog pocetka, to mantraju da bi imali alibi traziti izdvajanje svog entiteta. Stara HDZ parola jos iz ratnih vremena je bila poruka Hrvatima: "Opredjeljenje ili istrebljenje."Comrad wrote:Sjeca li se iko ko je prvi poceo ovu pricu o ugrozenosti hrvata, jel Miro Jovic. Ko im je to utuvio u glavu jbt.
Ovako po pisanju, neko sa strane kad bi cito reko bi gradjani stotog reda, imaju posebna mjesta na kraju busa, posebne ulaze u opstinu i sl...ccc...
-
oridjidji
#549 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
da sumiramo izreceno do sada...
hronologija ide odozdo prema gore ...
13:08 - O zahtevanom izvinjenu...
Tražili ste da se srpski Parlament izvini zbog izjave Čedomira Jovanovića?
Dodik: Ja ne sporim Jovanovićeva pravo na stav i mislim da sam dosta argumenata izneo koji njegovo mišljenje opovrgavaju. Reč je o zabludi.
12:59 - Referendum na severu Kosova
Šta biste rekli Srbima na severu Kosova u vezi sa referendumom, upitala je moderatorka duela Dodika?
Dodik: Prvo bih ih saslušao.
Jovanović je zatim rekao da je pitanje o poseti severu Kosova manipulacija, budući da Dodik ne odlučuje o tome, već da mu za to treba dozvola kosovskih vlasti.
Dodik kaže da će otići, da nema ništa protiv da razgovara ni sa kosovskim strukturama, ali da bi branio svoj stav.
Dodik: Ako neko misli u Srbiji da Kosovo bude nezavisno, moje je pitanje: Zašto to ne dozvolite i Republici Srpskoj?
12:56 - Dodik: Čak ni Haris Silajdžić nije rekao da je RS genocidna
Dodik je istako da će se odazvati poziv Srbima sa severa Kosova i da će ih posetiti, ali da za to postoji političko vreme.
- Poštujem stav državnih organa Srbije. RS nije dozvolila da BiH prizna Kosovo. Naš cilj je da Srbi ne budu uvek do kraja poniženi. Najviše su Srbi stradali na ratovima u SFRJ, izgubio je svoja prava u Sloveniji, Makedioniji, Crnoj Gori, na KiM. Zato ne dozvoljavamo da RS bilo ko skrnavi - rekao je on.
Dodik je istakao da ni Haris Silajdžić koji tražio da se ukine RS nije imao hrabrosti da kaže da je RS genocidna tvorevina, a “to sad ovde čujemo”.
12:53 - Dodik: Jovanović nikada nije ni bio u RS
Dodik rekao Jovanoviću da priča o BiH, a da tamo nije ni bio.
Jovanović: Naravno da sam bio.
Dodik: Da li je na Baščaršiji na ćevapima. U RS možete slobodno da dođete, ja vam garantujrem da vas neće čuvati ovoliko ljudi koliko vas ovde čuva.
12:50 - Jovanović: Srbija je sama pravila greške sa Kosovom
Dodik: Vaša logika je da Tači može da uzme Kosovo i da bude nezavisno?
Jovanović: Srbija je sama pravila greške sa Kosovom i sada je vreme da shvati šta se dogodilo i da mora da gradi odnose sa Kosovom. Kosovo je nezavisno i sa vama i bez vas. Kada krenete tamo, morate da pozovete Tačija i pitate ga da li smete.
Dodik: Vi smatrate Tačija relevantnim političkim sagovornikom, a umešan je u trgovinu organima. S druge strane, krivi su vam Mladić i Karadžić.
12:44 - Dodik: Stvorili ste uslove u kojima je ubijen premijer
Dodik je u jednom trenutku prigovorio Jovanoviću da govori tiše. Pitao ga je da li je bio na vlasti i zašto ništa nije promenio?
Dodik: Imali ste priliku da menjate politiku, a stvorili ste uslove u kojima je ubijen premijer.
12:42 - Dodik: Zašto si ti vadio onog Spasojevića iz zatvora?
Dodik je Jovanoviću postavljao pitanja u vezi sa ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića.
Dodik: Zašto si ti vadio onog Spasojevića iz zatvora?
Jovanović: A je l znate da sam odveo Slobodana Miloševića u zatvor.
12:40 - Jovanović: Oni koji su je vodili RS, napravili su je na genocidu
Jovanović je istakao da je njegova rečenica potpuno jasna. I ako govorimo o srpskom narodu kao o žrtvi, ne može biti istovremeno i žrtva i dželat. Oni koji su je vodili (RS), napravili su je na genocidu.
Dodik: To nije tačno.
Jovanović: Govorim o prvom predsedniku RS, o predsednici koja je izdržala kaznu, o goloj istini. O mojoj zemlji koja ne zna kolika je njena obaveza prema Bosni.
12:39 - Jovanović: Vi ste došli do rata i sa Anđelinom Džoli
Jovanović: Ovde nije Karadžić tema, već moja majka? Ne kitite se Karadžićevim ordenjem, kitite se Srđanom Aleksićem.
Dodik: Nađite jednog Bošnjaka koji je tako Srbina odbranio.
Jovanović: Neću. Pa, vi ste došli do rata i sa Anđelinom Džoli.
12:29 - Dodik: Nismo ničije marionete
Dodik je naglasio da RS ne odbacuje dejtonsku konstrukciju BiH.
- Mi tražimo sprovođenje Dejtona koji mora da se sprovodi, a ne da se tumači. Vi morate to da poštujete, to je za sada jedini koji imamo. Tvrdim da mi nismo ničije marionete, već da vodimo autentičnu politiku. Nijednog trenutka ne sporim zločine u Srebrenici, ali kvalifikacija da je RS genocidna tvorevina je apsolutno neprihvatljiva. Kad odete u Potočare i vidite na posmrtnim pločama imena muslimana, onda vam mogu pokazati bar 500 ljudi koji su živi, u BiH, koji glasaju - rekao je Dodik.
On je naveo da tu postoje spekulacije.
- Dođite u RS, u rodno selo svoje majke. Oni vam mogu možda objasniti. To je ono što nas boli - rekao je on.
12:13 - Jovanović: Obezbeđenje kao da igra rukometna reprezentacija
Čedomir Jovanović je naveo da zgradu Tanjuga u centru Beograda iz koje se emituje tv duel "obezbeđuje policja kao da igra rukometna reprezentacija".
Lider LDP je rekao da on i kada je davao izjavu nije govorio o Republici Srpskoj već o Srbiji.
- Gospodine Dodik ovo nije 1992. godina. Ne govorimo šta će se dogoditi, već interpretiramo činjenice i nešto što se ne može osporiti - rekao je Jovanović.
On je pomenuo i Srbina Srđana Aleksića koji je poginuo pokušavajući da spase svog projatelja Bošnjaka. On je istakao da je Srđan Aleksić Srbin kojem se dive i Srbi i Bošnjaci, a ne Karadži, a ne Mladić.
- Postavljam pitanje da li se Srbija bavi Republikom Srpskom samo da bi kompenzovala poraze na Kosovu ili racionalno razmišlja o građanima u BiH. To mene zanima - rekao je Jovanović.
12:49 - Dodik: Karadžić je imao svoje greške
Jovanović: Ko je vodio tu politiku u ime srpskog naroda koja je uništila srpski narod? Karadžić?
Dodik: Karadžić je imao svoje greške, ali je zaslužan za formiran je RS, na njegovoj hrabrosti je nastala. Greške je pravio kasnije.
Jovanović: Vi ste od čoveka koji je Karadžiću govorio da je zlotvor došli u situaciju da o njemu ništa ne smete da kažete.
Dodik: Čovek je na sudu.
hronologija ide odozdo prema gore ...
13:08 - O zahtevanom izvinjenu...
Tražili ste da se srpski Parlament izvini zbog izjave Čedomira Jovanovića?
Dodik: Ja ne sporim Jovanovićeva pravo na stav i mislim da sam dosta argumenata izneo koji njegovo mišljenje opovrgavaju. Reč je o zabludi.
12:59 - Referendum na severu Kosova
Šta biste rekli Srbima na severu Kosova u vezi sa referendumom, upitala je moderatorka duela Dodika?
Dodik: Prvo bih ih saslušao.
Jovanović je zatim rekao da je pitanje o poseti severu Kosova manipulacija, budući da Dodik ne odlučuje o tome, već da mu za to treba dozvola kosovskih vlasti.
Dodik kaže da će otići, da nema ništa protiv da razgovara ni sa kosovskim strukturama, ali da bi branio svoj stav.
Dodik: Ako neko misli u Srbiji da Kosovo bude nezavisno, moje je pitanje: Zašto to ne dozvolite i Republici Srpskoj?
12:56 - Dodik: Čak ni Haris Silajdžić nije rekao da je RS genocidna
Dodik je istako da će se odazvati poziv Srbima sa severa Kosova i da će ih posetiti, ali da za to postoji političko vreme.
- Poštujem stav državnih organa Srbije. RS nije dozvolila da BiH prizna Kosovo. Naš cilj je da Srbi ne budu uvek do kraja poniženi. Najviše su Srbi stradali na ratovima u SFRJ, izgubio je svoja prava u Sloveniji, Makedioniji, Crnoj Gori, na KiM. Zato ne dozvoljavamo da RS bilo ko skrnavi - rekao je on.
Dodik je istakao da ni Haris Silajdžić koji tražio da se ukine RS nije imao hrabrosti da kaže da je RS genocidna tvorevina, a “to sad ovde čujemo”.
12:53 - Dodik: Jovanović nikada nije ni bio u RS
Dodik rekao Jovanoviću da priča o BiH, a da tamo nije ni bio.
Jovanović: Naravno da sam bio.
Dodik: Da li je na Baščaršiji na ćevapima. U RS možete slobodno da dođete, ja vam garantujrem da vas neće čuvati ovoliko ljudi koliko vas ovde čuva.
12:50 - Jovanović: Srbija je sama pravila greške sa Kosovom
Dodik: Vaša logika je da Tači može da uzme Kosovo i da bude nezavisno?
Jovanović: Srbija je sama pravila greške sa Kosovom i sada je vreme da shvati šta se dogodilo i da mora da gradi odnose sa Kosovom. Kosovo je nezavisno i sa vama i bez vas. Kada krenete tamo, morate da pozovete Tačija i pitate ga da li smete.
Dodik: Vi smatrate Tačija relevantnim političkim sagovornikom, a umešan je u trgovinu organima. S druge strane, krivi su vam Mladić i Karadžić.
12:44 - Dodik: Stvorili ste uslove u kojima je ubijen premijer
Dodik je u jednom trenutku prigovorio Jovanoviću da govori tiše. Pitao ga je da li je bio na vlasti i zašto ništa nije promenio?
Dodik: Imali ste priliku da menjate politiku, a stvorili ste uslove u kojima je ubijen premijer.
12:42 - Dodik: Zašto si ti vadio onog Spasojevića iz zatvora?
Dodik je Jovanoviću postavljao pitanja u vezi sa ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića.
Dodik: Zašto si ti vadio onog Spasojevića iz zatvora?
Jovanović: A je l znate da sam odveo Slobodana Miloševića u zatvor.
12:40 - Jovanović: Oni koji su je vodili RS, napravili su je na genocidu
Jovanović je istakao da je njegova rečenica potpuno jasna. I ako govorimo o srpskom narodu kao o žrtvi, ne može biti istovremeno i žrtva i dželat. Oni koji su je vodili (RS), napravili su je na genocidu.
Dodik: To nije tačno.
Jovanović: Govorim o prvom predsedniku RS, o predsednici koja je izdržala kaznu, o goloj istini. O mojoj zemlji koja ne zna kolika je njena obaveza prema Bosni.
12:39 - Jovanović: Vi ste došli do rata i sa Anđelinom Džoli
Jovanović: Ovde nije Karadžić tema, već moja majka? Ne kitite se Karadžićevim ordenjem, kitite se Srđanom Aleksićem.
Dodik: Nađite jednog Bošnjaka koji je tako Srbina odbranio.
Jovanović: Neću. Pa, vi ste došli do rata i sa Anđelinom Džoli.
12:29 - Dodik: Nismo ničije marionete
Dodik je naglasio da RS ne odbacuje dejtonsku konstrukciju BiH.
- Mi tražimo sprovođenje Dejtona koji mora da se sprovodi, a ne da se tumači. Vi morate to da poštujete, to je za sada jedini koji imamo. Tvrdim da mi nismo ničije marionete, već da vodimo autentičnu politiku. Nijednog trenutka ne sporim zločine u Srebrenici, ali kvalifikacija da je RS genocidna tvorevina je apsolutno neprihvatljiva. Kad odete u Potočare i vidite na posmrtnim pločama imena muslimana, onda vam mogu pokazati bar 500 ljudi koji su živi, u BiH, koji glasaju - rekao je Dodik.
On je naveo da tu postoje spekulacije.
- Dođite u RS, u rodno selo svoje majke. Oni vam mogu možda objasniti. To je ono što nas boli - rekao je on.
12:13 - Jovanović: Obezbeđenje kao da igra rukometna reprezentacija
Čedomir Jovanović je naveo da zgradu Tanjuga u centru Beograda iz koje se emituje tv duel "obezbeđuje policja kao da igra rukometna reprezentacija".
Lider LDP je rekao da on i kada je davao izjavu nije govorio o Republici Srpskoj već o Srbiji.
- Gospodine Dodik ovo nije 1992. godina. Ne govorimo šta će se dogoditi, već interpretiramo činjenice i nešto što se ne može osporiti - rekao je Jovanović.
On je pomenuo i Srbina Srđana Aleksića koji je poginuo pokušavajući da spase svog projatelja Bošnjaka. On je istakao da je Srđan Aleksić Srbin kojem se dive i Srbi i Bošnjaci, a ne Karadži, a ne Mladić.
- Postavljam pitanje da li se Srbija bavi Republikom Srpskom samo da bi kompenzovala poraze na Kosovu ili racionalno razmišlja o građanima u BiH. To mene zanima - rekao je Jovanović.
12:49 - Dodik: Karadžić je imao svoje greške
Jovanović: Ko je vodio tu politiku u ime srpskog naroda koja je uništila srpski narod? Karadžić?
Dodik: Karadžić je imao svoje greške, ali je zaslužan za formiran je RS, na njegovoj hrabrosti je nastala. Greške je pravio kasnije.
Jovanović: Vi ste od čoveka koji je Karadžiću govorio da je zlotvor došli u situaciju da o njemu ništa ne smete da kažete.
Dodik: Čovek je na sudu.
- madner
#550 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
A toga fakat nema po restoranima. Janjetina i teletina dominiraju i majoriziraju.