Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- agent_zero
#526 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Ja znam da su neki nabavljali preko rodbine i poznanika koji su radili u TASu.
-
citroen xm
#527 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
E pa vidiš možda su i moji tako nabavili jer su radili u TAS-u. Nikada nisam pitao, jbg uzmi, igraj se i skači od sreće. 
- Ommadawn
#528 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Ja sam neke svoje uspio utrpati u torbu kad smo napustali BL - uglavnom Matchbox i Majorette. Imam ih jos uvijek, mada sad se s njima poigra moja kcerka.
A imam i nekoliko modela u skali 1/18 i 1/24, NSU Prinz TT, Porsche, BMW Z3, Folcika (i sa njom se igra moja kcerka), Mercedes Gullwing, Chevrolet Bel Air, VW Beetle te i neke makete koje sam sastavio Triumph Tr7, Ford Deuce Hot-Rod i Rolls-Royce (jos nije gotov).
Jednom sam, dok sam isao u osnovnu u Svedskoj, napravio odljevke za stojadina od kalaja, dakle dvije bocne strane i krov - a crtez i kalup sam uradio slobodno rukom (tad nisam jos bio u dodiru sa Internetom, niti sam imao tehnicke crteze niti slike, nego ono, po slobodnom pamcenju). Nije to ispalo toliko lose, samo je trebalo sastaviti te tri strane i doraditi ostalo. Sastavljanje se radilo nekim specijalnim ljepilom. Medjutim, tih dana smo preseljavali i meni se te stranice negdje izgube

A imam i nekoliko modela u skali 1/18 i 1/24, NSU Prinz TT, Porsche, BMW Z3, Folcika (i sa njom se igra moja kcerka), Mercedes Gullwing, Chevrolet Bel Air, VW Beetle te i neke makete koje sam sastavio Triumph Tr7, Ford Deuce Hot-Rod i Rolls-Royce (jos nije gotov).
Jednom sam, dok sam isao u osnovnu u Svedskoj, napravio odljevke za stojadina od kalaja, dakle dvije bocne strane i krov - a crtez i kalup sam uradio slobodno rukom (tad nisam jos bio u dodiru sa Internetom, niti sam imao tehnicke crteze niti slike, nego ono, po slobodnom pamcenju). Nije to ispalo toliko lose, samo je trebalo sastaviti te tri strane i doraditi ostalo. Sastavljanje se radilo nekim specijalnim ljepilom. Medjutim, tih dana smo preseljavali i meni se te stranice negdje izgube
- trambusek88
- agent_zero
#530 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
" Lada - Tough to beat" 
-
citroen xm
#531 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Samara me 4 godine vjerno služila. A kupio sam je polovnu staru 10-ak godina i veoma zapuštenu. Zato joj skidam kapu.
- agent_zero
#532 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Znači slogan opravava nazivcitroen xm wrote:Samara me 4 godine vjerno služila. A kupio sam je polovnu staru 10-ak godina i veoma zapuštenu. Zato joj skidam kapu.
-
citroen xm
- Ommadawn
#534 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Negdje sredinom 90-ih su Rusi masovno dolazili u Svedsku i uzimali polovne Lade, tj. za neke smijesne pare pa cak i za dzabe. Jako slaba polovna vrijednost ovih auta je znacila da za nekih cirka 2000 maraka si mogao da imas Ladu a da je kao nova. Isto pravilo je vazilo i za one stare Skode 120/125. Rusi su dolazili i uzimali te Lade, znajuci da ce u Rusiji one itekako biti na vrijednosti a dijelova je bilo na svakom kiosku.
Takodjer, dobar dio ljudi se obogatio polovnim autima kada je pao komunizam - u balticke drzave Estonija, Litvanija i Latvija se izvozili krsevi samo takvi, pa recimo kupis Golfa keca za 1000 maraka a prodas ga tamo za najmanje 3000. Trajekt je bio jedini trosak, a i on zanemarljiv.
Takodjer, dobar dio ljudi se obogatio polovnim autima kada je pao komunizam - u balticke drzave Estonija, Litvanija i Latvija se izvozili krsevi samo takvi, pa recimo kupis Golfa keca za 1000 maraka a prodas ga tamo za najmanje 3000. Trajekt je bio jedini trosak, a i on zanemarljiv.
-
goran16v
#535 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Ja sam do pocetka 90-ih zivio u Rusiji i tamo Skoda apsolutno nije bila zastupljena, tako da su Rusi mogli biti zainteresovani za Lade. Istu stvar su radili pripadnici ruskog i ukrajinskog kontigenta UPROFOR-a u HR tacno pocetkom 90-ih.
Zapravo od ex soc. proizvodnje nije nista putnicko bilo zastupljeno osim zanemarivog broja Tatri. Zastavu. Skodu, Warthburga. Daciu, Trabanta, Poloneza, Pezejca ili ARO-a apsolutno nisi mogao vidjeti na cesti. Sto se tice ostalih vozila. Jawa i MZ su bili dominantni sto se tice motora. Bilo je dosta madjarskih Ikarusa buseva (gradski, progradski i turisticki). Interesantno je da su tamo negdje 89-90 uvezli veliki broj novim TAM turisitckih buseva za Inturist (drzavna turisticka agencija). Bilo je ponesto DDR IFA i ceskih Avia kamiona. Nisam vidjao Tatre, Rabe, a ne mogu da se sjetim da li sam vidjao poljske Jelcz kamione.
Zapravo od ex soc. proizvodnje nije nista putnicko bilo zastupljeno osim zanemarivog broja Tatri. Zastavu. Skodu, Warthburga. Daciu, Trabanta, Poloneza, Pezejca ili ARO-a apsolutno nisi mogao vidjeti na cesti. Sto se tice ostalih vozila. Jawa i MZ su bili dominantni sto se tice motora. Bilo je dosta madjarskih Ikarusa buseva (gradski, progradski i turisticki). Interesantno je da su tamo negdje 89-90 uvezli veliki broj novim TAM turisitckih buseva za Inturist (drzavna turisticka agencija). Bilo je ponesto DDR IFA i ceskih Avia kamiona. Nisam vidjao Tatre, Rabe, a ne mogu da se sjetim da li sam vidjao poljske Jelcz kamione.
- trambusek88
#536 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
IŽ 2125 Kombi (1973-1982)

Redizajnirani model (1982-1997)

Pozadi

IŽ-412 model 1982-2001

IŽ 2126 Oda (1992-2005)

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalashnikov_Concern

Redizajnirani model (1982-1997)

Pozadi

IŽ-412 model 1982-2001

IŽ 2126 Oda (1992-2005)

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalashnikov_Concern
-
citroen xm
#537 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Od svih iz zadnjeg posta žuti Iž karavan najljepši.
Nego kad se već priča o kupovini Lada kod nas 90-ih, kupovane su zbog predugog čekanja na novu u Rusiji.
Nego kad se već priča o kupovini Lada kod nas 90-ih, kupovane su zbog predugog čekanja na novu u Rusiji.
-
goran16v
#538 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Evo nekako kako smo se dotakli ex SSSR-a padne mi na pamet da smo mi imali uglavnom zastupljen cjelokupan putnicki program izuzev GAZ Cajke i ZIL-a koji su bili namjenjeni za funkcionere i jos jednog izizetka ali sto se tice komercijalnih vozila na nasim cestama smo imali smo MAZ-ove 500 i 503, KAMAZ-e i KRAZ-ove 256 (ulgavnom kipere po gradilistima i kamenolomima) i to ne u nekim velikim kolicinama. JNA je koristila za raketne sisteme i kao prateca vozila ZIL-ove 131 i Ural. U ex SSSR-u je bilo jos puno toga ali je moja predpostavka da nisu bili podesni za nase uslove jer je gro komercijalnih vozila bilo sa benz motorima 6 i 8 cilindara pogodnih za velike minuse i teren Sibira. Pokusao sam da se sjetim djetinjstva i sta sa vidjao na ulicama:
Evo malo "gradskih"...
Do pocetka uvoza madjarskih Ikarus buseva gradski autobusi su bili uglavnom LIAZ-i 677:

Za sibirske dzombe i zabiti i prigradske voznje kratko medjuosovinsko rastojanjie i digunuti ko koze PAZ 672 i nasljednik PAZ 32053

Za istu svrhu su koristeni i KAVZ 32 70 na sasiji GAZ-a 52

Trojelbusi su bili ZIU 9 kao isti kakvi su bili u u Beogradu:

Putnicki autobusi su bili LAZ 697 i prigradski 685 (sjakna tanka sjedala)

Kad su poceli uvoziti Ikarus u gradski prevoz su veli Ikarus 280 zblobar

Trolejbus Ikarus 280T

I za potrebe drzavnog prevoznika "Sovtransavto" Ikaruse 250:

Najpoznatiji i najcesci kamioni su bili GAZ 52:

i ZIL 130

Bio je jedan model MAZ-a koji je izasao krajem 80-ih valjda pa sam ga tamo vidjao, a ovdje ne mogu da se sjetim da jesam, ali ne mogu da tvrdim da nisam, MAZ 54323

Sto se tice dostavnoh najzastupljeniji su bili ceska Avia i ruski UAZ 452 kakvog smo i mi mogli vidjeti u ukrajinskom kontigentu:

Taj izuzetak kod putnickih je bio IZ. Iz je u pocetku bila cista kopija Moskvicha 412 koja se pravila u IZMASH-u, istoj fabrici u kojoj se proizvodi(o) AK 47.
Model 412 do 82.

U kombi varijanti IZ 2125 u kombi varijanti:

U dostavnoj varijanti IZ 2715

I sve to od 82.

Motora se ne sjecam puno, sjecam se da je policija vozia IZ Jupiter 3 i 4:

IZ Planeta

A za mladje Karpari 1 sa 49 ccm

Dosuse JNA je imala raketne sisteme Luna M na sasiji ZIL-a 135

pa su hudni oruzati JNA u toku rata na njih sarafili jedine 4 cijevi koje su imale sa VBR-a M-87 Orkana koje su se slucajno zatekle u BGD na testiranju buduci da su za njih imali gomilu rakleta iz Pretisa jer je nekolicina proizvedenih VBR-ova M-87 Orkan na platformi FAP-a 3232 BDS/A zavrsilo na neprijateljskoj teritoriji u Travniku (jedan je VRSK ostavila u Kninu, jedan eksploridao prilikom koristenja drugih raketa, jedan je bio u ARBiH u TZL bio i 4 kom u HV-u) i dobili ovaj mutant koji su nazvali Orkan 2. VRSK nije uspijela ispaliti vise od nekoliko raketa i time je valjda Martic gadjao Zagreb 95.

Evo malo "gradskih"...
Do pocetka uvoza madjarskih Ikarus buseva gradski autobusi su bili uglavnom LIAZ-i 677:

Za sibirske dzombe i zabiti i prigradske voznje kratko medjuosovinsko rastojanjie i digunuti ko koze PAZ 672 i nasljednik PAZ 32053

Za istu svrhu su koristeni i KAVZ 32 70 na sasiji GAZ-a 52

Trojelbusi su bili ZIU 9 kao isti kakvi su bili u u Beogradu:

Putnicki autobusi su bili LAZ 697 i prigradski 685 (sjakna tanka sjedala)

Kad su poceli uvoziti Ikarus u gradski prevoz su veli Ikarus 280 zblobar

Trolejbus Ikarus 280T

I za potrebe drzavnog prevoznika "Sovtransavto" Ikaruse 250:

Najpoznatiji i najcesci kamioni su bili GAZ 52:

i ZIL 130

Bio je jedan model MAZ-a koji je izasao krajem 80-ih valjda pa sam ga tamo vidjao, a ovdje ne mogu da se sjetim da jesam, ali ne mogu da tvrdim da nisam, MAZ 54323

Sto se tice dostavnoh najzastupljeniji su bili ceska Avia i ruski UAZ 452 kakvog smo i mi mogli vidjeti u ukrajinskom kontigentu:

Taj izuzetak kod putnickih je bio IZ. Iz je u pocetku bila cista kopija Moskvicha 412 koja se pravila u IZMASH-u, istoj fabrici u kojoj se proizvodi(o) AK 47.
Model 412 do 82.

U kombi varijanti IZ 2125 u kombi varijanti:

U dostavnoj varijanti IZ 2715

I sve to od 82.

Motora se ne sjecam puno, sjecam se da je policija vozia IZ Jupiter 3 i 4:

IZ Planeta

A za mladje Karpari 1 sa 49 ccm

Dosuse JNA je imala raketne sisteme Luna M na sasiji ZIL-a 135

pa su hudni oruzati JNA u toku rata na njih sarafili jedine 4 cijevi koje su imale sa VBR-a M-87 Orkana koje su se slucajno zatekle u BGD na testiranju buduci da su za njih imali gomilu rakleta iz Pretisa jer je nekolicina proizvedenih VBR-ova M-87 Orkan na platformi FAP-a 3232 BDS/A zavrsilo na neprijateljskoj teritoriji u Travniku (jedan je VRSK ostavila u Kninu, jedan eksploridao prilikom koristenja drugih raketa, jedan je bio u ARBiH u TZL bio i 4 kom u HV-u) i dobili ovaj mutant koji su nazvali Orkan 2. VRSK nije uspijela ispaliti vise od nekoliko raketa i time je valjda Martic gadjao Zagreb 95.

Last edited by goran16v on 20/06/2014 01:19, edited 2 times in total.
- trambusek88
#539 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Ko je vozio Ikarus 280 nije mu trebala teretana.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#540 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
gorane sjecas se ovih ikarusa 

- trambusek88
#541 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
E ovo su već Zemunski Ikarusi. IK-4 i po MAN-ovoj licenci Ikarus IK-5 zglobni.
Inače Zemunskom i Mađarskom Ikarusu zajedničko je samo ime i nakon sudskog spora Zemunci su promjenili ime u IkarBus.
Inače Zemunskom i Mađarskom Ikarusu zajedničko je samo ime i nakon sudskog spora Zemunci su promjenili ime u IkarBus.
- Ommadawn
#542 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
@goran: pogresno si me shvatio (ili sam se ja pogresno izrazio, nije bitno) - Rusi su uzimali uglavnom Lade 90-ih u Svedskoj. Oni sa malo vise para su uzimali auta zapadne proizvodnje sto je, pretpostavljam, za njih bio samo san u Sovjetskom Savezu koji se tad tek raspao.
Skode sam naveo kao auta sa jako slabom polovnom vrijednoscu. Sjecam se da je i par nasih ljudi ovdje u pocetku kupilo nekoliko Lada za jako male novce a koje su bile kao nove (primjerice, za takve novce ostali su uzimali Golf I, Kadett D, te Datsun/Nissan Cherry, Toyota Corolla, Honda Civic/Accord/Quintet, Mazda 323 i 626 - i to sve sa kraja sedamdesetih i pocetka osamdesetih). Ne znam da li je iko kupovao Skode od nasih ljudi - vjerujem da je i takvih bilo.
Izh Kombi mi je nekako lijep, barem oni do 1982. Ali ko se sjetio da ga "modernizuje" sa crnom i kolosalno ruznom prednjom maskom da mi je znati pa da ga pitam "pa dobro jebemu majku imas li ti oci?".
Skode sam naveo kao auta sa jako slabom polovnom vrijednoscu. Sjecam se da je i par nasih ljudi ovdje u pocetku kupilo nekoliko Lada za jako male novce a koje su bile kao nove (primjerice, za takve novce ostali su uzimali Golf I, Kadett D, te Datsun/Nissan Cherry, Toyota Corolla, Honda Civic/Accord/Quintet, Mazda 323 i 626 - i to sve sa kraja sedamdesetih i pocetka osamdesetih). Ne znam da li je iko kupovao Skode od nasih ljudi - vjerujem da je i takvih bilo.
Izh Kombi mi je nekako lijep, barem oni do 1982. Ali ko se sjetio da ga "modernizuje" sa crnom i kolosalno ruznom prednjom maskom da mi je znati pa da ga pitam "pa dobro jebemu majku imas li ti oci?".
-
goran16v
#543 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Naravno da se sjecam... U periferijama memorije se sjecam i Vasingtonca i skajnih sjedala.
Kao sto je Trambusek napisao ovo su bili zemunski Ikarusi. Ja se sjecam kad su GRAS bili uvedeni Ikarusi IK105,108,110, 111 i 160, 161 zglobari koji su zbog onih visokih stakala za bolji pregled u uglovima za mene k'o djete izgledali k'o svemirski brodovi. Ja sam nekad nesto citao o ti busevima, oznake su im bile valjda vezane za to da li je motor MAN ili RABA, broj vrata, da li su vrata 4-djelna ili 2-djelna, da li je auspuh vertikalan, horizntalan, na kraju, u sredini, elem to su bili ti:

Interesantno je da je isti model proizvodio i poljski JELCZ. Ako sam dobro protumacio u Zemunu se radilo prakticno sve, u Poljskoj se radila zavrsna montaza i montaza sjedala, nosio je iste oznake za dodatkom P.
Kao sto je Trambusek napisao ovo su bili zemunski Ikarusi. Ja se sjecam kad su GRAS bili uvedeni Ikarusi IK105,108,110, 111 i 160, 161 zglobari koji su zbog onih visokih stakala za bolji pregled u uglovima za mene k'o djete izgledali k'o svemirski brodovi. Ja sam nekad nesto citao o ti busevima, oznake su im bile valjda vezane za to da li je motor MAN ili RABA, broj vrata, da li su vrata 4-djelna ili 2-djelna, da li je auspuh vertikalan, horizntalan, na kraju, u sredini, elem to su bili ti:

Interesantno je da je isti model proizvodio i poljski JELCZ. Ako sam dobro protumacio u Zemunu se radilo prakticno sve, u Poljskoj se radila zavrsna montaza i montaza sjedala, nosio je iste oznake za dodatkom P.
-
goran16v
#544 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Sjecam se i naljepnica "S" i "P" na tramvajima. Stariji ce znati, valjda je to bilo kad su se uvodili ponistaci karata pa je "P" znacilo da je vozilo sa ponistacem, ali ne znam sta je znacilo "S"?
- bitanga_sa_otesa
-
goran16v
#546 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Mog'o sam predpostavit da je neka soc. kovanica.
- bitanga_sa_otesa
#547 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
cak mislim da sam vidjeo i VVN - vozac vrsi naplatu
- ElRe
#548 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
Sta je bilo sa Karosa autobusima u GRAS-u?
- bitanga_sa_otesa
#549 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
davno smo popili kolu i pivu iz njih 
-
goran16v
#550 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)
A poslije Karosa je i cijela garnitura MAN-oova SL222 pretvorena u limenu ambalazu.