Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
convict

#526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by convict »

Haris033 wrote:Utorak, 10 Juli 2012 23:15
JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar obavještava javnost da je danas, 10. jula 2012. godine Mostaru u 14.15 sati izvršeno otvaranje ponuda za izgradnju dionice Vlakovo – Tarčin, poddionica Vlakovo – Lepenica , dužine 10,20km.

Ponude su predale slijedeće kompanije sa cijenama: JV Impresa Pizzarotti & Salini S.p.A, Italija 154.561.300,62 eura, Strabag AG, Austrija 213.405.658,28 eura uz popust 10%, Cengiz Insaat AS, Turska 172.601.280,96 eura, Viadukt d.d. Hrvatska 190.197.747,76 eura uz popust 3%.

Tenderska komisija JP Autocese FBiH d.o.o. Mostar će u narednom periodu pristupiti detaljnoj evaluaciji pristiglih ponuda nakon čega će se izabrati najpovoljniji ponuđač.
Znači, sad ćemo nakon Slovenaca, Hrvata, Turaka, Austrijanaca, Čeha imati i Italijani dobiti priliku da pokažu šta znaju. Meni se lično sviđa ovo šarenilo.

Nisam jedino upratio šta se dešava sa poddionicom Lepenica-Suhodol. Jesu li ponude već otovorene ili to tek reba da uslijedi?
Nucleux

#527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nucleux »

Ovo kod nas je CIRKUS. Dovoljno je otici u Hrvatsku ili Srbiju i vidjeti kako se pravi put.
Ne moze se praviti dionica po dionica, treba nekome dati da izgradi u komadu 50 km.

Znaci treba im 3 godine za Tunel Vijenac i Boga pitaj koliko godina za Vlakovo-Tarcin.
Ona dionica sto se gradi prema Zenici i koja je trebala davno biti gotova nije ni blizu zavrsetka.

Sta reci tek o zaobilaznici na kojoj nije uradjen ni LOT1. Daj Boze da za 4 godine zaobilaznica bude u funkciji.

I fakat ne vidim svrhu pravljenja dionica koje nece biti povezane jos 20 godina. Ako je nekome cilj povezati Zenicu i Mostar autoputem fino uzmes jednog ili 2 izvodjaca i pocnes gradnju SVEGA istovremena. Lijepo je gurati domace gradjevinare, ali ljudi moji mi nismo sposobni za to. Treba nam firma koja ima preko 100 000 ljudi i koja moze angazovati dovoljno ljudi i mehanizacije istovremeno.

Autoput cemo ionako placati, damo ga pod koncesiju izvodjacima i mirna Bosna. Ko je jos vidio da se dize 80 razlicitih kredita za frtalj puta???

I sta je sa autoputem Banja Luka - Gradiska? Zadnji put kad sam prolazio pravili su naplatne kucice. Da li je put zavrsen i koliko je kilometara u pitanju?
neki

#528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Nucleux wrote:Ovo kod nas je CIRKUS. Dovoljno je otici u Hrvatsku ili Srbiju i vidjeti kako se pravi put.
Ne moze se praviti dionica po dionica, treba nekome dati da izgradi u komadu 50 km.

Znaci treba im 3 godine za Tunel Vijenac i Boga pitaj koliko godina za Vlakovo-Tarcin.
Ona dionica sto se gradi prema Zenici i koja je trebala davno biti gotova nije ni blizu zavrsetka.

Sta reci tek o zaobilaznici na kojoj nije uradjen ni LOT1. Daj Boze da za 4 godine zaobilaznica bude u funkciji.
I fakat ne vidim svrhu pravljenja dionica koje nece biti povezane jos 20 godina. Ako je nekome cilj povezati Zenicu i Mostar autoputem fino uzmes jednog ili 2 izvodjaca i pocnes gradju SVEGA istovremena. Lijepo je gurati domace gradjevinare, ali ljudi moji mi nismo sposobni za to. Treba nam firma koja ima preko 100 000 ljudi i koja moze angazovati dovoljno ljudi i mehanizacije istovremeno.

Autoput se ionako placa, da se pod koncesiju izvodjaci i mira Bosna. Ko je jos vidio da se dize 80 razlicitih kredita za frtalj puta???

I sta je sa autoputem Banja Luka - Gradiska? Zadnji put kad sam prolazio pravili su naplatne kucice. Da li je put zavrsen i koliko je kilometara u pitanju?
Ti valjda zivis na marsu pa ne znas da ova vukojebina od zemlje nije kreditno sposobna da joj iko da kredit za vise od par kilometara godisnje, da i kad posao dobiju strani izvodjaci oni opet angazuju domace koji urade 95% posla, da je zaobilaznicu ( koje smijesno ime za cestu koja jedva tangira predgradje :-) ) za..bao EBRD birajuci za izvodjaca polupropale slovenacke firme, da jedva par kilometara oko Sarajeva u cijeloj drzavi ima dovoljan dnevni promet koji zadovoljava potrebe za izgradnju autoputa, da su hrvati na koje se pozivas tunel Mala Kapela dug 6 km gradili citavih 15 godina itd...
Nucleux

#529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nucleux »

Ko spominje kredit? Das nekom izvodjacu pod koncesiju kao sto svi rade. Znaci izvodjac sve plati i onda 30-40 godina uzima novac od putarine.

Naravno za takvo nesto treba jaka firma (recimo Behtel), ali ima ih dovoljno na svijetu koje su vise nego zainteresirane za to.
neki

#530 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Nucleux wrote:Ko spominje kredit? Das nekom izvodjacu pod koncesiju kao sto svi rade. Znaci izvodjac sve plati i onda 30-40 godina uzima novac od putarine.

Naravno za takvo nesto treba jaka firma (recimo Behtel), ali ima ih dovoljno na svijetu koje su vise nego zainteresirane za to.
Procitaj opet sta sam napisao i naci ces odgovor...vukojebina od zemlje sa trasom koja nema dovoljan promet sto znaci da potencijalni koncesor u razumnom periodu ne moze povratiti investiciju, a taj period je kod nas jos kraci jer smo rizicno podrucje u kojem sutra moze izbiti rat..
convict

#531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by convict »

Nucleux wrote:Ko spominje kredit? Das nekom izvodjacu pod koncesiju kao sto svi rade. Znaci izvodjac sve plati i onda 30-40 godina uzima novac od putarine.

Sa cijenom izgradnje našeg autoputa, posebno dijela koji tek predstoji prema Mostaru, i prometom vozila, koncesija bi trebala biti na jedno 100-150 godina da bi se iko zainteresovao.

Nego, ima li neko info za dionicu Lepenica-Suhodol, da li su ponude već otvorene?
neki

#532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

convict wrote: Nego, ima li neko info za dionicu Lepenica-Suhodol, da li su ponude već otvorene?
Mislim da nisu, ona ce ici zadnja u gradnju od ove tri jer je najjednostvanija tako da bi se sve tri mogle zavrsiti u isto vrijeme
Comrad

#533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Kakav je to tender - nema slovenaca, treba to ponistiti.

Nego neka daju hrvatima, nek nas zguze jos jednom.
tec

#534 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

neki wrote:
convict wrote: Nego, ima li neko info za dionicu Lepenica-Suhodol, da li su ponude već otvorene?
Mislim da nisu, ona ce ici zadnja u gradnju od ove tri jer je najjednostvanija tako da bi se sve tri mogle zavrsiti u isto vrijeme
http://www.jpautoceste.ba/web/sj42.php
tec

#535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

neki wrote:

Procitaj opet sta sam napisao i naci ces odgovor...vukojebina od zemlje sa trasom koja nema dovoljan promet sto znaci da potencijalni koncesor u razumnom periodu ne moze povratiti investiciju, a taj period je kod nas jos kraci jer smo rizicno podrucje u kojem sutra moze izbiti rat..
Koncesije u BiH i okruzenju se bas nisu proslavile i u vecini slucajeva su propale. Hrvatska je imala koje kakvi uspjeh ali u svim slucajevima je drzava morala garantirati ili obezbjediti financiranje sto znaci da nisu bas istinske koncesije nego vise partnerstva. Bukvalno sve ostale koncesije su propale (u x-yu).
limeni

#536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by limeni »

autoput se nepravi u komadu jer smo mi realno guzno crijevo, niti imamo industrije neke niti turizma..nismo tranzitna zemlja koja naprimjer povezuje zapad i istok evrope..
Nucleux

#537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nucleux »

neki wrote:da jedva par kilometara oko Sarajeva u cijeloj drzavi ima dovoljan dnevni promet koji zadovoljava potrebe za izgradnju autoputa
Ovo je notorna glupost. Putuj malo pa vidi ima li prometa na toj dionici. Dionice Brod-Jug Bosne i Hercegovine i recimo Tuzla - Orasje (Brcko), Lasva - Jajce bi bile itekako isplative.

Jedino ako RS zavrsi autoput Banja Luka - Doboj ja mislim da se ne bi isplatila dionica Brod - Doboj.

Opet pitam: I sta je sa autoputem Banja Luka - Gradiska? Zadnji put kad sam prolazio pravili su naplatne kucice. Da li je put zavrsen i koliko je kilometara u pitanju?
neki

#538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Nucleux wrote:
neki wrote:da jedva par kilometara oko Sarajeva u cijeloj drzavi ima dovoljan dnevni promet koji zadovoljava potrebe za izgradnju autoputa
Ovo je notorna glupost. Putuj malo pa vidi ima li prometa na toj dionici. Dionice Brod-Jug Bosne i Hercegovine i recimo Tuzla - Orasje (Brcko), Lasva - Jajce bi bile itekako isplative.

Jedino ako RS zavrsi autoput Banja Luka - Doboj ja mislim da se ne bi isplatila dionica Brod - Doboj.

Opet pitam: I sta je sa autoputem Banja Luka - Gradiska? Zadnji put kad sam prolazio pravili su naplatne kucice. Da li je put zavrsen i koliko je kilometara u pitanju?
PGDS koji opravdava gradnju autoputa za brdoviti teren je 15 000 - 19 000, za planinski 19 000 - 25 000.
Evo trase 5C sa PGDS-om mjerenim 2008..
Image
pa jos jednom razmisli sta je isplativo a sta nije..
Bumerang

#539 Re: BiH. Entitet R. Srpska. Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

Završena Mahovljanska petlja, najzahtjevniji projekat u istoriji RS 2012

Image
UROŠ VUKIĆ, FOTO: A. ČAVIĆ - 13.07.2012 19:40 FOTO

Galerija
[url https://www.google.se/search?q=Mahovlja ... MJF3-oM%3A[/url]

Petlja, čija izgradnja je koštala 11,5 miliona evra plus sanacija klizišta koje se pojavilo i čije je saniranje stajalo oko 3,5 miliona evra, jedna je od najznačajnijih komunikacija i prvi objekat ovakve vrste u BiH, na dionici autoputa Banjaluka - Doboj. "Petlja je u završnoj fazi i ostaje još nešto da se uradi oko pristupnih puteva, ali sigurno je da će se nesmetano moći odvijati saobraćaj. Petlja će krasiti spajanje dva autoputa i jedan od najljepših objekata niskogradnje izgrađenih na području BiH", rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

Radove, koji su trajali više od dvije godine, na izgradnji ove petlje, koja će povezati autoputeve Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj, izvodio je konzorcijum - češka firma "OHL ŽS" iz Brna i "Niskogradnja" iz Laktaša, dok je investitor bilo Javno preduzeće "Autoputevi RS".

Ugovor o izgradnji Mahovljanske petlje potpisan je 16. marta 2010. godine u Banjaluci, a radovi su počeli nepun mjesec kasnije. Petlja će krasiti spajanje dva autoputa i jedan od najljepših objekata niskogradnje izgrađenih na području BiH, kazao Čubrilović. O koliko zahtjevnom projektu se radi, najbolje govore činjenice da je, na primjer, utrošeno oko 30.000 kubnih metara betona, oko 3.000 tona čelika, 40.000 tona asfalta, oko 600.000 kubika iskopa i nasipa, oko 60.000 kubika tampon zone i oko 15 kilometara ograda. "Sigurno je jedan od najvećih objekata niskogradnje u RS, ali i u BiH i u okruženju, kada je u pitanju ta vrsta petlje u saobraćajnom smislu. Objekat Mahovljanske petlje sačinjava dužinu od sedam kilometara", kazao je u petak Ljubo Ćubić, vlasnik "Niskogradnje" iz Laktaša, i dodao da su stvoreni svi preduslovi i izvršeni radovi kako bi petlja mogla biti puštena u saobraćaj.

Inače, petlja je postavljena u tri nivoa, i to sa autoputem Gradiška - Banjaluka u prvom nivou, zatim krak od Doboja prema Banjaluci u drugom nivou, te krak od Gradiške prema Doboju, kao treći, odnosno najviši nivo.
Na izuzetno zahtjevnom i složenom projektu Mahovljanske petlje izgrađeno je sedam objekata, odnosno mostova i nadvožnjaka različite dužine.

Najduži nadvožnjak je 580 metara, zatim druga obilazna rampa koja prelazi preko autoputa Banjaluka - Gradiška i spaja ga sa postojećim magistralnim putem, a u budućnosti sa autoputem Banjaluka - Doboj.

Zauzima površinu kruga u prečniku od oko 1,5 kilometara
Kao jedinstven objekat, Mahovljanska petlja zauzima površinu kruga u prečniku od oko 1,5 kilometara, a osnovni elementi su i dvije prestupne rampe u dužini od po 1,5 kilometara.

Potpunu funkcionalnost ova petlja će imati kada bude izgrađen autoput Banjaluka - Doboj, a već je pri kraju procedura za izbor izvođača radova na dionici od Prnjavora do Doboja u dužini od 36 kilometara.

UTROŠENO
30.000
kubnih metara betona
3.000
tona čelika
40.000
tona asfalta
600.000
kubika iskopa i nasipa
60.000
kubika tampon zone
15
kilometara ograda

SREDSTVA
11,5
miliona evra izgradnja

3,5
miliona evra sanacija klizišta

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Za ... 49647.html
Last edited by Bumerang on 11/05/2023 16:18, edited 5 times in total.
Platformas

#540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Platformas »

Haris033 wrote:Utorak, 10 Juli 2012 23:15
JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar obavještava javnost da je danas, 10. jula 2012. godine Mostaru u 14.15 sati izvršeno otvaranje ponuda za izgradnju dionice Vlakovo – Tarčin, poddionica Vlakovo – Lepenica , dužine 10,20km.

Ponude su predale slijedeće kompanije sa cijenama: JV Impresa Pizzarotti & Salini S.p.A, Italija 154.561.300,62 eura, Strabag AG, Austrija 213.405.658,28 eura uz popust 10%, Cengiz Insaat AS, Turska 172.601.280,96 eura, Viadukt d.d. Hrvatska 190.197.747,76 eura uz popust 3%.

Tenderska komisija JP Autocese FBiH d.o.o. Mostar će u narednom periodu pristupiti detaljnoj evaluaciji pristiglih ponuda nakon čega će se izabrati najpovoljniji ponuđač.
Gledaj cijene za 10,2 km :-)
Nucleux

#541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nucleux »

neki wrote:pa jos jednom razmisli sta je isplativo a sta nije..
Ok, mozda nije sve isplativo, ali zar cemo zbog toga odustati???

Ti kazes ne mozemo dobiti kredite i koncesiju niko nece. Mozda si u pravu, a ako je zaista tako ja nemam nista protiv da na svaku litru prodanog goriva placam jos po 20 feninga koje bi isle za izgradnju.

Ti stvarno mislis da bi u slucaju izgradnje kompletnog 5C recimo Madjari, Slovaci, Poljaci isli na Makarsku rivijeru preko Hrvatske?
fini dečko

#542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fini dečko »

tec wrote:
neki wrote:
http://www.jpautoceste.ba/web/sj42.php
Ova dionica se već radi. Turci dobili posao. S tog sam kraja pa znam.
shake69

#543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Nucleux wrote:

Ti kazes ne mozemo dobiti kredite i koncesiju niko nece. Mozda si u pravu, a ako je zaista tako ja nemam nista protiv da na svaku litru prodanog goriva placam jos po 20 feninga koje bi isle za izgradnju.

Ti stvarno mislis da bi u slucaju izgradnje kompletnog 5C recimo Madjari, Slovaci, Poljaci isli na Makarsku rivijeru preko Hrvatske?
Ne samo Madjari, Cesi i Poljaci, ne vidim razloga da ce Hrvati iz Slavonsko-baranjske zupanije koji idu u srednju Dalmaciju i Dubrovacko-neretvansku zupaniju, placati nekih mozda 70 eura preko Hrvatske u oba pravca, pa jos skoro duplo duze se voZiti, umjesto preko Bosne, brze i jeftinije! Cim mi izgradimo i pola auto puta, to ce biti mamac za turiste da krenu preko nase zemlje, uvjeren sam u to, a rijec je o velikom broju ljudi.
Last edited by shake69 on 14/07/2012 09:10, edited 1 time in total.
KIMBO

#544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by KIMBO »

Ti stvarno mislis da bi u slucaju izgradnje kompletnog 5C recimo Madjari, Slovaci, Poljaci isli na Makarsku rivijeru preko Hrvatske?[/quote]
Ne samo Madjari, Cesi i Poljaci, ne vidim razloga da ce Hrvati iz Slavonsko-baranjske zupanije koji idu u srednju Dalmaciju i Dubrovacko-neretvansku zupaniju da ce placati nekih mozda 70 eura u oba pravca, pa jos skoro duplo duze se voZiti, umjesto preko Bosne, brze i jeftinije! Cim mi izgradimo i pola auto puta, to ce biti mamac za turiste da krenu preko nase zemlje, uvjeren sam u to, a rijec je o velikom broju ljudi.[/quote]

samo je bitno što prije uraditi makar, jednu trećinu pa da možeš reći........ idemo dalje.
neki

#545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Nucleux wrote:

Nisam ni govorio da treba odustati, nego da tvoje tvrdnje o koncesijama i gradnji cijelog autoputa odjednom nemaju smisla.
Da svi Madjari, Poljaci i Slovaci koji idu na ma rivijeru krenu preko BiH to bi povecalo PGDS za max 5%, slavonci i sad vecinom idu preko Bosne
tec

#546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

fini dečko wrote: Ova dionica se već radi. Turci dobili posao. S tog sam kraja pa znam.
Turci su dobili tarcin suhodol i trenutno rade. lepenica suhodol jos nije proslo zalbeno vrijeme.
poznanik

#547 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

tec wrote:slika od danas Tarcin – Suhodol

Image

Zar je ova trasa na tarčinskom dijelu autoputa morala biti projektovana na poljoprivrednom - izuzetno kvalitetnom i ravničarskom zemljištu, zar trasa nije mogla biti planirana nekoliko desetina metara iznad, makar kroz livade i pašnjake lošijeg kvaliteta?

Da li su poljoprivredni stručnjaci, ekolozi i slični, ikako uključeni u planiranje i trasiranje ovog našeg jadnog autoputa?
Alfons Kauders

#548 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
tec wrote:slika od danas Tarcin – Suhodol

Image

Zar je ova trasa na tarčinskom dijelu autoputa morala biti projektovana na poljoprivrednom - izuzetno kvalitetnom i ravničarskom zemljištu, zar trasa nije mogla biti planirana nekoliko desetina metara iznad, makar kroz livade i pašnjake lošijeg kvaliteta?

Da li su poljoprivredni stručnjaci, ekolozi i slični, ikako uključeni u planiranje i trasiranje ovog našeg jadnog autoputa?
Jesu, nedavno sam razgovarao s jednim. Nerijetko se mora zrtvovati kvalitetno zemljiste, nema druge. Ovako kad gledamo ko laici kontamo da je moglo par stotina metara istocno ili zapadno, ali onda bi se tih par stotina metara malo dalje pretvorilo u puno veci uspon, krivinu, potporni zid i sl... Ni on nije najsredniji radi toga, ali sta je tu je...
Alfons Kauders

#549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

neki wrote:
Nucleux wrote:

PGDS koji opravdava gradnju autoputa za brdoviti teren je 15 000 - 19 000, za planinski 19 000 - 25 000.
Evo trase 5C sa PGDS-om mjerenim 2008..
Image
pa jos jednom razmisli sta je isplativo a sta nije..
Hvala na zanimljivoj slicici, nisam ovo prije vidio... Cudi me da je ovako slaba frekvencija TZ-SA, mislio sam da je otprilike isto kao prema Doboju ili Posavii
poznanik

#550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:
poznanik wrote:Zar je ova trasa na tarčinskom dijelu autoputa morala biti projektovana na poljoprivrednom - izuzetno kvalitetnom i ravničarskom zemljištu, zar trasa nije mogla biti planirana nekoliko desetina metara iznad, makar kroz livade i pašnjake lošijeg kvaliteta?

Jesu, nedavno sam razgovarao s jednim. Nerijetko se mora zrtvovati kvalitetno zemljiste, nema druge. Ovako kad gledamo ko laici kontamo da je moglo par stotina metara istocno ili zapadno, ali onda bi se tih par stotina metara malo dalje pretvorilo u puno veci uspon, krivinu, potporni zid i sl... Ni on nije najsredniji radi toga, ali sta je tu je...
Mah... Trebao sam postaviti pitanje: Za koliko novca je jeftinija izgradnja autoputa kroz ravničarski dio poljoprivrednog zemljišta u odnosu na brdsko zemljište, prekriveno manje kvalitetnim livadama i pašnjacima, ili čak stjenovito :-)
Post Reply