http://balkans.aljazeera.net/clanak/nju ... a-za-hranu
Ma ja ba,sto bi radili kada mogu ko hadzije jesti dva puta dnevno..ludilo,party,dernek.....
naravno da pojam ghetto nema iskljucive veze sa crncima,ne rauzmijem,pises mi detalje koje sam vidjela u durgim djelovima SADjeza u ledja wrote:Ovaaaj, diskriminacija nije ako ti setas crnackom cetvrti pa te neko prijeko pogleda.ljubav_aha wrote:
JUL,nemam vremena pisati duze postove ,moj prethodni post absolutno nema veze sa diskriminacjiom,i ne osudujem unesrecene osobe u ghetto kao lijene i sl. ; meni je zao djece i novih generacija,koje su izlozene kriminalu , na zalost to jeste istina,vecina ih kradjama i drugim kriminalnim radnjama uniste sansu u potrazi za boljim poslovima i sl. ;a diskriminacija jeste prisutna prema bjelcima,ako udjes u njihove cetvrti,obrati paznju kako te posmatraju,moje licno iskustvo je takvo,a nema dijela grada koji nisma istrazila ,jer zelim licnu interakciju sa svim bicima na ovoj planeti
social service je zadnjih 10 godina ogranicen budzetom,izuzetno je snizen,to jeste krticna cinjenica
ghetto ima problem sa dorgom,kriminalom ,to je cicnjenica,stoga potreba za potragom posla je niza ; a tvrditi da rade teze i vise od mene ili tebe je takodjer nelogicno;rade i meksikanci ili bosanci dva posla,znaci,treba odabrati kriterij kod takvog poredjenja
javim se kasnije
Diskriminacija se desava kontinuirano i kroz razne vidove drustvenog zivota. Da bi ti bila diskriminarana morala bi svakodnevno dolaziti u kontakt s ljudima u tome getu o kojem govoris.
Drugo, ne zive samo crnci po americkim getima, niti je pojam geta nuzno vezan za rasnu ili etnicku pripadnost.
Na jugu zemlje postoje siromasna naselja nastanjena iskljucivo Latinosima. U mom gradu je tako. Ti ljudi kose, sisaju, peru, ciste, voze, popravljaju, prave, itd sve zivo u gradu. Rade ko konji za nista.
jah,i sad sam ja kriva sto ne kontashluckylaka wrote:ljubav_aha wrote:![]()
interesanto pitanje
![]()
vecina osoba u ghetto ne rade ; zive od welfare , lijece se na univerzitetskoj bolnici na racun drzave,imaju kupone/karticu za hranu ,vecina ih ne zeli raditi,vec zele brzu lovu
osobe koje traze pomoc,doslovno "izlazak" iz ghetto rezidencije ,traze pomoc od organizacija koje ih dalje usmjeravaju![]()
koji zakljucak jebote -procitas li ti nekad prije nego posaljas svoj post il valjda kontas ostali nepismeni mogu im prodavati muda pod bubrege il ipak kontas da si sama u Usa
aha,pricala sam sa tipom ,dosao je iz NYC ,nasao posao ,zadovoljan-LIBERO- wrote:Al' najvolim ovu pricu onih koji su se ipak snasli i imaju solidno (Bogu hvala) ,tipa: ma niko nece da radi,svi vole zivjeti od socijale i jesti sa zajednickog kazana (mada ima i takvih,al' su realno gledajuci manjina)
http://balkans.aljazeera.net/clanak/nju ... a-za-hranu
Ma ja ba,sto bi radili kada mogu ko hadzije jesti dva puta dnevno..ludilo,party,dernek.....
Ako cemo praviti poredjenje onda to treba da radimo izmedju klasa jednog drustva, nema potrebe da sada siromasne u SAD-u poredimo sa siromasnim u Somaliji.jeza u ledja wrote:Pretjerujes.Koolin1 wrote:
kao sto reko, u Americi je prodata ideja o "American Dream"... to da svako moze biti to sto pozeli, ako radis dovoljno puno i ti mozes postati millioner... sto je jedna velika laz. Ako si crnac rodjen u ghettu, tvoje sanse da budes neko i nesto su sigurno 50 puta manje nego kod nekog bjelca u suburban America. Prica kako smo svi ravnopravni, i slobodni je bajka prodata od strane onih koji u svojim rukama drze 90% bogastva u drzavi... prestani pratiti FOX TV, CNN i ostale gluposti, dovoljno je pogledati malo oko sebe da svatis da su Amerikanci vecinom ljudi koji zive "od ceka do ceka" i da nemaju neku veliku perspektivu ispred sebe.
U Americi je ta sansa veca nego vjerovatno bilo gdje drugo.
Stoga "American Dream" postoji, samo ga treba znati naci.
Da smo ravnopravni, nismo. Naravno. Ali si ravnopravniji nego sto bi bio u Bosni, Kini, Francuskoj ili Ugandi.
Ako si crnac rodjen u getu naravno da su ti sanse male, ali su ti milion puta vece nego ako si nestretnik rodjen na smetljistu u Bombaju. Tamo ti je sansa da uopste prezivis do 18e manja nego da iz Bronxa odes i postanes senator.
Ono sto ja kontam iz tvog posta je da nemas veze sta je amerika, izvini sto to ovako kazem, ali tako je.Koolin1 wrote:Ako cemo praviti poredjenje onda to treba da radimo izmedju klasa jednog drustva, nema potrebe da sada siromasne u SAD-u poredimo sa siromasnim u Somaliji.jeza u ledja wrote:Pretjerujes.Koolin1 wrote:
kao sto reko, u Americi je prodata ideja o "American Dream"... to da svako moze biti to sto pozeli, ako radis dovoljno puno i ti mozes postati millioner... sto je jedna velika laz. Ako si crnac rodjen u ghettu, tvoje sanse da budes neko i nesto su sigurno 50 puta manje nego kod nekog bjelca u suburban America. Prica kako smo svi ravnopravni, i slobodni je bajka prodata od strane onih koji u svojim rukama drze 90% bogastva u drzavi... prestani pratiti FOX TV, CNN i ostale gluposti, dovoljno je pogledati malo oko sebe da svatis da su Amerikanci vecinom ljudi koji zive "od ceka do ceka" i da nemaju neku veliku perspektivu ispred sebe.
U Americi je ta sansa veca nego vjerovatno bilo gdje drugo.
Stoga "American Dream" postoji, samo ga treba znati naci.
Da smo ravnopravni, nismo. Naravno. Ali si ravnopravniji nego sto bi bio u Bosni, Kini, Francuskoj ili Ugandi.
Ako si crnac rodjen u getu naravno da su ti sanse male, ali su ti milion puta vece nego ako si nestretnik rodjen na smetljistu u Bombaju. Tamo ti je sansa da uopste prezivis do 18e manja nego da iz Bronxa odes i postanes senator.
Istina je da nikad necemo biti ravnopravni, al cilj svake vlade, svake drzave, svakog drustva treba i mora biti da radi na tome da sto vise priblizi srednju klasu visoj klasi.
Nije pravedno da se konstantno ignorisu problemi 99% amerikanaca samo zato sto zive bolje nego neko u jednoj od Africkih drzava. Ovdje zivot jednog prosjecnog Amerikanca je puno bolji nego zivot nekog u Somaliji, al je isto tako puno gori u poredjenju sa nekim iz vise klase... u nekim Europskim drzavama nije tako, srednja klasa je puno bliza visoj, Istina ima puno manje bilionera nego ovdje, al ja nevidim zasto bi to bio problem ako vecina zivi bolje, nego vecina ovdje...
Ja ne promoviram ideju da sada u Americi sve treba promjeniti iz korijena... sve sto je potrebno da se status mnogih popravi je da se donesu zakoni koji ce zabraniti firmama da prave profit na stvarima koja su nuzna za zivot. znaci zdravstveno osiguranje, voda, edukacija itd. su stvari na koje svako treba imati pravo, i nebi trebale postojati firme koje ce praviti pare na necemu sto svako MORA imati.
Ako je firmama primarni cilj da naprave sto vise para ( a jeste) onda mozes zakljuciti sta se desi kad u njihove ruke dodju stvari kao zdravstveno osiguranje. najbolji primjer za to ti je Bolivija, i sta se tu desilo kad je njihova vlada privatizirala vodu, ljudi su morali placati tax-e i na kisu![]()
Obamin plan za zdravstveno osiguranje nije ono na sto ja mislim, vec nesto sasvim suprotno i puno gore nego sistem koji trenutno imamo. mi cemo uskoro biti svi primorani da imamo osiguranje, a jedino ga mozes dobiti od PRIVATNIH firmitaj plan je raj za bogatase u zdravstvenom sistemu jer sad svi moraju kupiti nesto sto oni nude sto dosad nije bio slucaj...
Mozda prvo objasnis sta je to,,ghetto,,i ko to jos zivi u,,ghetto-u,,posto garant mislis na crne ljudi.Drugo.Gdje to nadje da se Ameri iseljavaju iz St.Louis-a (moze li link)ljubav_aha wrote:jah,i sad sam ja kriva sto ne kontashluckylaka wrote:ljubav_aha wrote:![]()
interesanto pitanje
![]()
vecina osoba u ghetto ne rade ; zive od welfare , lijece se na univerzitetskoj bolnici na racun drzave,imaju kupone/karticu za hranu ,vecina ih ne zeli raditi,vec zele brzu lovu
osobe koje traze pomoc,doslovno "izlazak" iz ghetto rezidencije ,traze pomoc od organizacija koje ih dalje usmjeravaju![]()
koji zakljucak jebote -procitas li ti nekad prije nego posaljas svoj post il valjda kontas ostali nepismeni mogu im prodavati muda pod bubrege il ipak kontas da si sama u Usa
primer St.Louis je >bosanski< ghetto,jer je u jednom dijelu grada dominirajuca grupa koja dijeli isti element,u doticnom slucaju, isto geo-etno-porijeklo , amerikanci su presli u druge dijelove grada,info is doticnog grada,sta ce mi linkluckylaka wrote:Mozda prvo objasnis sta je to,,ghetto,,i ko to jos zivi u,,ghetto-u,,posto garant mislis na crne ljudi.Drugo.Gdje to nadje da se Ameri iseljavaju iz St.Louis-a (moze li link)ljubav_aha wrote: jah,i sad sam ja kriva sto ne kontash
Poenta mog posta su bili dupli standardi...sigurna sam da si to razumjela. A troškovi....to ti je cijena demokratijeljubav_aha wrote:niko nije "nazvao" akt iskljucivo troskom,vec je postavljena ekonomska analizavaca wrote:Eh, ono što se u Libiji, Egiptu, Siriji naziva "univerzalnim pravima čovjeka", (misleći na mirne proteste) u USA se naziva troškom.ljubav_aha wrote:http://www.usatoday.com/news/nation/sto ... 51365474/1![]()
http://www.youtube.com/watch?v=S880UldxB1o
Malo licemjerno...
e jbg sad, ja nepricam kako stvari jesu, vec kako po mom misljenju trebaju da budu... Danasnja Amerika nije ono sto je bila prije 100 godina. ovo nije ona Amerika koju su zamislili "founding fathers"... ovo je drzava u kojoj bogatasi kontrolisu sve, od najmanjeg aspekta zivota do najviseg, priznao ti to ili ne...
Ono sto ja kontam iz tvog posta je da nemas veze sta je amerika, izvini sto to ovako kazem, ali tako je.
Amerika ne bi bila sto jeste da nije bazirano an profitu, brzom obrtu i sl. Kinezi su objavili spisak najboljih univerziteta na svijetu, od 20 prvih, 17 je iz USA.
Ne moze jare i prae, jbg.
Da, founding fathers su uveli Electoral College i Predsjednik SAD je dugo biran legislativnim procesom, jer su founding fathers mislili da je obican narod previse glup da bira ime predsjednika, pa su to ostavili legisativi!Koolin1 wrote:e jbg sad, ja nepricam kako stvari jesu, vec kako po mom misljenju trebaju da budu... Danasnja Amerika nije ono sto je bila prije 100 godina. ovo nije ona Amerika koju su zamislili "founding fathers"... ovo je drzava u kojoj bogatasi kontrolisu sve, od najmanjeg aspekta zivota do najviseg, priznao ti to ili ne...
Ono sto ja kontam iz tvog posta je da nemas veze sta je amerika, izvini sto to ovako kazem, ali tako je.
Amerika ne bi bila sto jeste da nije bazirano an profitu, brzom obrtu i sl. Kinezi su objavili spisak najboljih univerziteta na svijetu, od 20 prvih, 17 je iz USA.
Ne moze jare i prae, jbg.
Mislim da znam zasto ti mislis da imam pogresno misljenje o Americi, jer po tvojim postovima vidim da si malo vise naget konzervativnom nacinu razmisljanja, sto je uredu, ja nemam nista protiv toga, cak i sam gotivim mnoge prave konzervativce i slazem se sa mnogim stvarima koje kazu... al cinjenica je to da Amerika nije bila ovo sto jeste prije 100, pa cak i 50 godina... to ce ti potvrditi svaki pravi konzervativac a i lijevicar...
Amerika je nekada za vrijeme 50eti i 60eti bila puno, puno bliza onom sto su sada mnoge social-demokratske drzave po Europi, nego sto je to danas... zanimljivo je i to da je upravu u to vrijeme Amerika postigla najveci napredak... Znaci neslazem se s tobom da imam pogresno misljenje o Americi, mislim da ti imas pogresno misljenje, ako vec zelis porediti sisteme i drzave onda pogledaj malo unazad i vidi sam kako su stvari izgledale prije...
Da, founding fathers su uveli Electoral College i Predsjednik SAD je dugo biran legislativnim procesom, jer su founding fathers mislili da je obican narod previse glup da bira ime predsjednika, pa su to ostavili legisativi!
Amerika nije ono sto je bila prije 100 g. Prije 100 g dok si u njemackoj imao zdravstveno osiguranje u SAD nisu znali sta je to (Bismarck je prvi dosao na tu ideju jer je trebaoz drave vojnike, a ne sto je brinuo o narodu).
A amerika defintivno nije ono sto je bila, jer je amerika dinamicno drustvo uvijek bila!
to su sve struje zavisno od vremena u kome se zivi; ako si pratio ovaj isjecak ovog doktora historije sve je jasno odakle poticu, cemu teze i kako se mijenjaju.Koolin1 wrote:Da, founding fathers su uveli Electoral College i Predsjednik SAD je dugo biran legislativnim procesom, jer su founding fathers mislili da je obican narod previse glup da bira ime predsjednika, pa su to ostavili legisativi!
Amerika nije ono sto je bila prije 100 g. Prije 100 g dok si u njemackoj imao zdravstveno osiguranje u SAD nisu znali sta je to (Bismarck je prvi dosao na tu ideju jer je trebaoz drave vojnike, a ne sto je brinuo o narodu).
A amerika defintivno nije ono sto je bila, jer je amerika dinamicno drustvo uvijek bila!
Amerika koja je bazirana sto manje regulacija, free trade agreements, "smaller government", promocija individualizma, sve su to stvari koje su se najvise pojavile u zadnjih 50-60 godina. Nekada je ova drzava bila puno vise orijentisana ka dobrobitu cjelokupnog drustva, taxe su bile znatne vece za bogate, FDR je planirao i heath care sistem dovesti pod drzavnu vlast, srednja klasa je zivjela znatno bolje... tako da nevidim sta je tu da ja nerazumijem o Americi? to sto sam rekao da se treba ici ka Europskim Social-demokratskim drzavama??
Amerika je uvijek tezila ka tome, stvari su se promjenile posle WW2 i za vrijeme Hladnog rata, kada su stvari pocele ici u toku u kojem idu i danas... znaci ako neko promovira ideju da se treba krenuti onim putem kojim se islo prije 60 godina, onda nije zato sto ne razumiju Ameriku, vec suprotno... razumiju da Amerika nikad do sada nije imala manje taxe za bogate, nikad do sada nije imala manje regulacija za Wall Street i bogatase, nikada do sada firme nisu bile u mogucnosti da doniraju koliko hoce para buducim predsjednicima, nikada do sada firme nisu imale ista prava kao i neki pojedinac, i lista moze ici do sutra...
kojeime wrote:Nema te drzave koja je zauvijek ostala ista. Prije 150ak godina robovlasnistvo je bilo normalno i legalno u Americi, a i u Evropi prije jedno 200ak. Prije samo 60ak godina rasna segregacija je bila normalna u SAD. Danas ne postoje (barem legalno u formi u kojoj su tada postojali) ni jedno ni drugo. Tako da je tesko definisati sta je to prirodno za jednu zemlju kada su i zemlje kao i ideje, kao i ziva bica, kao i svemir i sve uostalom. Radjaju se, zive, mijenjanju se tokom zivota, stare i umiru.
Izvini jaro ali fakat trebas malo prouciti istoriju amerike i ustav.Koolin1 wrote:Da, founding fathers su uveli Electoral College i Predsjednik SAD je dugo biran legislativnim procesom, jer su founding fathers mislili da je obican narod previse glup da bira ime predsjednika, pa su to ostavili legisativi!
Amerika koja je bazirana sto manje regulacija, free trade agreements, "smaller government", promocija individualizma, sve su to stvari koje su se najvise pojavile u zadnjih 50-60 godina. Nekada je ova drzava bila puno vise orijentisana ka dobrobitu cjelokupnog drustva, taxe su bile znatne vece za bogate, FDR je planirao i heath care sistem dovesti pod drzavnu vlast, srednja klasa je zivjela znatno bolje... tako da nevidim sta je tu da ja nerazumijem o Americi? to sto sam rekao da se treba ici ka Europskim Social-demokratskim drzavama??
Amerika je uvijek tezila ka tome, stvari su se promjenile posle WW2 i za vrijeme Hladnog rata, kada su stvari pocele ici u toku u kojem idu i danas... znaci ako neko promovira ideju da se treba krenuti onim putem kojim se islo prije 60 godina, onda nije zato sto ne razumiju Ameriku, vec suprotno... razumiju da Amerika nikad do sada nije imala manje taxe za bogate, nikad do sada nije imala manje regulacija za Wall Street i bogatase, nikada do sada firme nisu bile u mogucnosti da doniraju koliko hoce para buducim predsjednicima, nikada do sada firme nisu imale ista prava kao i neki pojedinac, i lista moze ici do sutra...
imam toliko toga za reci sto se tice toga, al na kraju sve se svodi na to da, ako nezelis da ti vlada previse utice na zivot onda ce ti to raditi privatni sektor, a ako ne zelis da ti privatni sektor utice na zivot onda ce biti obrnuto, Jeza u ledja ti je dao odlican primjer kako privatni sektor utice na slobodu covjeka kada je pricao o credit history, takvih primjera je veliki broj... sad sve se svodi na to koje ti licno preferiras, dali ces se osjecati bolje ako znas da je nesto kao zdravstveno osiguranje i samim tim tvoj zivot u rukama nekog biznismena ili u rukama vlade... ja bi se licno osjecaj puno slobodnijim, ako znam da su takve stvari u rukama nekog koga bar mozes kritikovati a i kazniti kroz izbore... privatnik radi za sebe i uspjeh svoje firme (kojima je cilj napraviti sto vise para) sve ostalo je u drugom planu...Izvini jaro ali fakat trebas malo prouciti istoriju amerike i ustav.
Danas kada bi se Madison, Jefferson, Franklin, Adams, Monroe, Hamilton itd probudili, dobili bi srcani udar kada bi vidjeli koliko vlada ima uticaja na zivote ljudi!
SAD nikad nisu tezile ka socijalnoj jednakosti nego ka prilici za uspjeh!!!
I’ve seen Occupies that are two-people big. And this is where it’s got to start. And it always starts that way, right? I mean, Marx, he just had Engels. They were just—that’s all he had. I mean, it was like they were just—they were just two old farts, sitting around keeping their hands warm over the fireplace in London, talking to each other. And they—you know, they came up with this idea
The problem with these demonstrations is that the protesters are making noise but not affecting the power centers that matter: the political capitals like Parliament, Washington DC, Roman Parliament and European Parliament in Strasbourg. The politicians created the regulatory climate that allowed the corporate behavior that lead to the financial melt down. Legislators allowed banking, insurance and investment lobbyist to influence how tightly industry regulations would govern their activity. Politicians are more concerned about voter opinion than Wall Street. Wall Street only cares about industry matters that affect their ability to make profits. Vikram Pandit of Citigroup empathizes with the Wall Street protesters mainly because they were howling outside his uptown digs, as well as Bloomberg and Murdoch but they're hardly losing any sleep. Jamie Dimon of JP Morgan Chase and John Stumpf of Wells Fargo can conveniently chauffeured into the bowels of the building garage as they make their way up to their executive suites.
u Evropi pokret je najjaci u Spaniji ( koji je uz Arape i bio inspiracija za USA pokret , Spanci su vise puta bili u USA da pomognu u organizaciji ), zatim Grckoj , kampovi su u Parizu ( suoceni sa velikom brutalnoscu policije )ljubav_aha wrote:OWS u Evropi,da li je jos aktivan![]()
interesatno razmisaljenje citateljke sa NPR stranice
The problem with these demonstrations is that the protesters are making noise but not affecting the power centers that matter: the political capitals like Parliament, Washington DC, Roman Parliament and European Parliament in Strasbourg. The politicians created the regulatory climate that allowed the corporate behavior that lead to the financial melt down. Legislators allowed banking, insurance and investment lobbyist to influence how tightly industry regulations would govern their activity. Politicians are more concerned about voter opinion than Wall Street. Wall Street only cares about industry matters that affect their ability to make profits. Vikram Pandit of Citigroup empathizes with the Wall Street protesters mainly because they were howling outside his uptown digs, as well as Bloomberg and Murdoch but they're hardly losing any sleep. Jamie Dimon of JP Morgan Chase and John Stumpf of Wells Fargo can conveniently chauffeured into the bowels of the building garage as they make their way up to their executive suites.