Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alica.k

#526 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

upravo tako, oni su s najboljom namjerom trazili kartu da kupe (tek su stigli u sarajevo, bilo je kasno navecer i nije radila trafika da kupe kartu - znaju da trebaju kupit jer je ovaj jedan vec bio u sa vise puta). elem, ovaj im je samo odmahnuo rukom kao "ma haj prodjite" i onda su na sljedecoj stanici usli revizori...i trazili su im puno eura po osobi zato sto nemaju kartu. ovi su im valjda pokusavali da objasne da im vozac nije htio prodati kartu i elem...kad su reve rekli da ce zvat policiju, oni rekli ok, da zovnu...i na tome se zavrsilo, izasli su iz tramvaja.

btw, meni se u dubrovniku desilo da mi vozac kaze da ne moram ni kupovat kartu u busu :S tak da nije bas da se to nigdje na svijetu ne desava. ja sam je svejedno kupila, jer znam kako je kod nas, al eto, nije da ne govore. i nije da ne mozes uc bez karte u drugim drzavama...vec ne bi trebalo, i kazne su gigantske.

a oni su stvarno fini turisti ispali, tonu su para potrosili u sarajevu (kazu sve je jeftino) i tri dana za redom dolaze u vijecnicu na onu izlozbu :) bas im se nes svidjelo tamo. sutra ujutro odose dalje, sretno im bilo :).
u martu bi nazad vamo, pa zivjeli tu jedno cetiri-pet mjeseci...
ljubav_aha

#527 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

DinoZe wrote:Ljudi ja sam obisao najmanje 20 zemalja na svijetu i mogu vam reci da u svakoj zemlji pokusavaju turiste oderati.
Bila to Francuska, Italija, Spanija cim vide turistu odmah trljaju ruke.
Ako oni koji su sto puta bogatiji od nas a sve te zemlje su svoja bogatstva stekle lopovlucima kroz istoriju pokusavaju turiste zavaliti neznam zasto bi kod nas bilo drugacije. Znaci easy going, pametan turista nece dopustiti da ga zafrkaju ovaj malo gluplji hoce, sve u svemu nisu te neke velike pare ni jedan od tih turista nece zbog nekih 100EUR propasti.
tako je u svakoj drzavi na kugli zemaljskoj
alica.k

#528 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

ljubav_aha wrote:
DinoZe wrote:Ljudi ja sam obisao najmanje 20 zemalja na svijetu i mogu vam reci da u svakoj zemlji pokusavaju turiste oderati.
Ako oni koji su sto puta bogatiji od nas a sve te zemlje su svoja bogatstva stekle lopovlucima kroz istoriju pokusavaju turiste zavaliti neznam zasto bi kod nas bilo drugacije. Znaci easy going, pametan turista nece dopustiti da ga zafrkaju ovaj malo gluplji hoce, sve u svemu nisu te neke velike pare ni jedan od tih turista nece zbog nekih 100EUR propasti.
jeste, naravno, ALI

da li je to sad ok krasti samo zato sto se zna da neko ima para? da li po defaultu neko ima para jer je turist?

btw, 100 eura za jednog backpackera je itekako velika para. njihov nacin putovanja je takav da je to velika para.
ljubav_aha

#529 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

alica.k wrote:
ljubav_aha wrote:
jeste, naravno, ALI

da li je to sad ok krasti samo zato sto se zna da neko ima para? da li po defaultu neko ima para jer je turist?

btw, 100 eura za jednog backpackera je itekako velika para. njihov nacin putovanja je takav da je to velika para.
traveler's cheques je zato najbolje investicija :-D

nikad se nose velike sume novca u kesu

znam raju iz SAD koji su putovali po evropi ako backpakersi,nisu nikad imali problema

turisti takodjer trebaju znati kako izbjeci lopove

kradja nije nikad OK,ali je vrlo uobicajena za pojedine zemlje je kriticna,kradja pasosa,human traffiking,i raja opet putuje u takve drzave,znaci sve se planira prema vlastitom riziku
kojeime

#530 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

Ali mi ovdje ne govorimo o kradji tipa pokrao ih kriminalac, ili zapalio ih na racunu konobar, mi govorimo o kradji kada te zaposlenik javnog-komunalnog preduzeca, koje je dakle u vlasnistvu kantona a ne privatnika, maltretira i pljacka. Te stvari nisu uporedive.

Meni se slicna stvar dogodia u Egiptu kada me je zapalio policajac za 20 Egipatskih funti. Nije to nikakva suma, to je oko 3 eura, ali mi je bilo iznenadjenje dozivjeti to od policajca. Cuvas se lopova i trgovaca, a zapali te policajac. Na kraju sam mu rekao sa osmijehom (naravno na Engleskom, ja ne govorim Arapski, a tamo haman svi govore Engleski) svak cast, preveslao si me, a svaka skola se placa. I njima male plate, pa se snalaze :) I to mi je ostalo kao simpaticna uspomena sa puta.

Medjutim, nisam se osjecao ugrozenim kao sto se osjeca turista u Sarajevu kada mu 4 revizora otmu pasos i pocnu ga ucjenjivati. Zamisli odes u neku zemlju za koju si cuo da je super, ali da sistem i zakoni bas i ne vrijede uvijek i ostanes bez pasosa. Pa zamisli onda birokratiju i proceduru u tvojoj ambasadi i u policiji te zemlje. Niko to ne zeli prolaziti.
ljubav_aha

#531 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

kojeime wrote: Medjutim, nisam se osjecao ugrozenim kao sto se osjeca turista u Sarajevu kada mu 4 revizora otmu pasos i pocnu ga ucjenjivati. Zamisli odes u neku zemlju za koju si cuo da je super, ali da sistem i zakoni bas i ne vrijede uvijek i ostanes bez pasosa. Pa zamisli onda birokratiju i proceduru u tvojoj ambasadi i u policiji te zemlje. Niko to ne zeli prolaziti.
turisti ne moraju davati pasos revizorima :!: a revizror nema pravo ,nakon provjere pasosa,zadrzati pasos :!:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#532 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

kojeime wrote:Amrice, revizor nije policajac. A to znaci da ako hoce ravizor moze zvati policajca pa ce policajac provjeriti dokumente, niko pametan (a narocito pametan turist u Sarajevu) nece dati dokumente revizoru.

Da smo grad kao sto nismo, na zeljeznickoj i autobuskoj stanci, kao i na aerodromu bi stajale visejezicke table sa uputstvima kako koristiti gradski prevoz, kao i visina kazne ako neko nema kartu. Kao i za taksi. Ako na taksi standu na tramvajskoj stanici na Bascarsiji moze tajati tabla sa pravima i obavezama taksi vozaca i korisnka taksija (doduse na bosanskom ali mozda je sa druge strane table i na engleskom, moracu provjeriti, nisam citao drugu stranu :)), moze i na stajalistima GRAS-a i na tackama ulaza u grad.

Ako ne table, mogu na tackama ulaza u grad biti leci, flyeri, koje turista moze besplatno uzeti i u kojima ce biti takva uputstva.

Mozda da turisticka zajednica nesto takvo uradi? Ali, ja sam poznat (i na ovom forumu) kao utopist, pa... :)
Kantonalna TZ nema vremena da tako nešto uradi jer se bave organizovanjem grla ''divljih'' turističkih vodiča kršeći federalne Zakone!
derivacija

#533 Re: Opsada turista

Post by derivacija »

...
Last edited by derivacija on 30/09/2011 19:13, edited 3 times in total.
poštarica

#534 Re: Opsada turista

Post by poštarica »

derivacija wrote:Priča o "opsadi turista" je jedna od onih iz arsenala "ješćemo zlatnim kašikama samo da se rat završi". Pošto sam ja kao student bio prisiljen da se samofinansiram radio sam u više sarajevskih motela, hotela, hostela, turističkih agencija kao recepcioner i turistički agent pa bi bilo dobro da nas koji nešto o tome znamo priupitate, a ne da se priča vrti oko toga "hajmo svi u turizam" kao da je nafta nađena. Znam da nećete poslušati glas razuma... al reko da se javim.

1. Većina turista koje vidite ljeti na ulicama su na dnevnim izletima koje mnogobrojne turističke agencije uglavnom iz Slovenije i Hrvatske, a ima i nešto stranih organizuju kao extra uslugu za posjetioce hrvatskog ili crnogorskog primorja, te turisti na proputovanju iz istočne Evrope koji ne žele da plate putarinu na hrvatskim autocestama. Parkinzi na Bentbaši i kod autobuske stanice su puni autobusa, a znaju se i parkirati bilo gdje u gradu, gdje mogu.
Od ovih pobrojanih turizam u Sarajevu nema ništa - jer spavaju van grada, jedu van grada u restoranima koje su agencije dogovorile i prava je rijetkost da kupe suvenir ili popiju kafu. To je ta MASA koju vi zovete "opsada turista" i od koje naš grad i naš turizam nema ništa.

2. Veliki bum koji je doživjela gradnja hotela u Sarajevu nema veze sa realnim porastom turizma i noćenja, već sa činjenicom da neko ima kapital i na taj način ga legalizuje i ubacuje u privredne tokove (čast izuzecima). Da je država tražila potvrdu o porijeklu uloženog kapitala u sarajevske smještajne i stambene objekte - u Sarajevu se ne bi baš mnogo gradilo, jer potrebe nema (čitaj: slučaj Turković i nadogradnja stanova na Grbavici). Nijedan ozbiljan svjetski konzorcij nije pristao da gradi hotel u Sarajevu i svi su odustali nakon ispitivanja tržišta od Skenderije do Holiday Inn-a.
Sarajevski hoteli su gotovo prazni 10 mjeseci u godini, a od onih 2 mjeseca rada, ne znam kako pokrivaju troškove, sportske, kulturne i kongresne manifestacije su rijetke, a cijena spavanja sa doručkom u hotelu sa 3 zvjezdice je pala na 15 eura po noćenju za autobuse. Broj hotela je ogroman. Pa vi vidite ima li tu hljeba.

3. Što se hostela i privatnih smještaja tiče - oni su uglavnom nastali kao rezultat velike nezaposlenosti u Sarajevu i ima ih više nego u Beču koji ima 10 miliona turista, a Sarajevo ima ispod pedeset hiljada koji kod nas noće. Cijena je pala na 5 eura po noćenju za spavaonice, a oko 10 za privatne sobe, tendencija pada, jer hoteli drukaju odozgo.
Većina mladih gostiju koja dolazi u Sarajevu preferira da spava u svojim kombijima, autima ili livadama oko Sarajeva nego u hostelu jer se radi o squatter-ima, hipicima, klošarima i sl. sa zapada (preko 50 %). Dimije kratke, rastafari lokne, smrdljive kose i noge i sl. COUCHSURFING preuzima primat od hostela, jer ljudi besplatno spavaju kod domaćina i to još smanjuje broj mušterija. Vidi ovdje : http://www.couchsurfing.org/ 377 domaćina nudi besplatno spavanje u Sarajevu, što višestruko premašuje potrebe.

4. Kao i u pobrojanim branšama i kod turističkih vodiča vlada haos i nema hljeba tu, jer isti otimaju strani vodiči, lokalni nelegalni i sl. Najnovija fora je BESPLATNA TURA, pa na kraju im gosti daju po koji euro za kafu i panje. Evo primjera : http://www.sarajevowalkingtours.com/ To je klasičan primjer kako se dampinguje i razara cijena da drugi ne mogu da žive od ovog posla.

Sarajevski turizam je zabluda i tu nema para. Zemlja koja nema more, nema glečere i snijg 6 mjeseci u godini i planine iznad 2500 m i nema privredu da bi se oko nje vrtili posrednici i biznismeni - nema ni turizma. Da nema Hrvatske i mora - NIKO NIKADA NE BI DOŠAO U NEDOĐIJU ZVANU BiH i Sarajevo. I OVAKO SLABO KO DOLAZI I JOŠ GA DOČEKA KRIMINAL, NASILJE, PLJAČKA I PREVARA. :run:

Ako imate para viška namjesto u turizam u Sarajevo uložite to u obrazovanje vani ili objekat ili firmu tamo gdje turizam postoji npr. Hrvatska, CG, Albanija, Italija itd. BJEŽITE LJUDI IZ OVOG PAKLA I NEMOJTE DOZVOLITI DA VAS PROPAGANDISTI KOJI SU PRIČALI O ZLATNIM KAŠIKAMA, PROBOJU OPSADE SARAJEVA, BIH U EU DO 2009 I SL. PONOVO UVEDU U ZLO U KOJEM SE ONI SAMO DOBRO SNALAZE. BJEŽI SINE I NE OKREĆI SE....
----------------------------------------------------
u svojoj vjeri na svojoj zemlji,10 najtežih godina,narod 100% zna da je sve u qurcu :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#535 Re: Opsada turista

derivacija wrote:Priča o "opsadi turista" je jedna od onih iz arsenala "ješćemo zlatnim kašikama samo da se rat završi". Pošto sam ja kao student bio prisiljen da se samofinansiram radio sam u više sarajevskih motela, hotela, hostela, turističkih agencija kao recepcioner i turistički agent pa bi bilo dobro da nas koji nešto o tome znamo priupitate, a ne da se priča vrti oko toga "hajmo svi u turizam" kao da je nafta nađena. Znam da nećete poslušati glas razuma... al reko da se javim.

1. Većina turista koje vidite ljeti na ulicama su na dnevnim izletima koje mnogobrojne turističke agencije uglavnom iz Slovenije i Hrvatske, a ima i nešto stranih organizuju kao extra uslugu za posjetioce hrvatskog ili crnogorskog primorja, te turisti na proputovanju iz istočne Evrope koji ne žele da plate putarinu na hrvatskim autocestama. Parkinzi na Bentbaši i kod autobuske stanice su puni autobusa, a znaju se i parkirati bilo gdje u gradu, gdje mogu.
Od ovih pobrojanih turizam u Sarajevu nema ništa - jer spavaju van grada, jedu van grada u restoranima koje su agencije dogovorile i prava je rijetkost da kupe suvenir ili popiju kafu. To je ta MASA koju vi zovete "opsada turista" i od koje naš grad i naš turizam nema ništa.

2. Veliki bum koji je doživjela gradnja hotela u Sarajevu nema veze sa realnim porastom turizma i noćenja, već sa činjenicom da neko ima kapital i na taj način ga legalizuje i ubacuje u privredne tokove (čast izuzecima). Da je država tražila potvrdu o porijeklu uloženog kapitala u sarajevske smještajne i stambene objekte - u Sarajevu se ne bi baš mnogo gradilo, jer potrebe nema (čitaj: slučaj Turković i nadogradnja stanova na Grbavici). Nijedan ozbiljan svjetski konzorcij nije pristao da gradi hotel u Sarajevu i svi su odustali nakon ispitivanja tržišta od Skenderije do Holiday Inn-a.
Sarajevski hoteli su gotovo prazni 10 mjeseci u godini, a od onih 2 mjeseca rada, ne znam kako pokrivaju troškove, sportske, kulturne i kongresne manifestacije su rijetke, a cijena spavanja sa doručkom u hotelu sa 3 zvjezdice je pala na 15 eura po noćenju za autobuse. Broj hotela je ogroman. Pa vi vidite ima li tu hljeba.

3. Što se hostela i privatnih smještaja tiče - oni su uglavnom nastali kao rezultat velike nezaposlenosti u Sarajevu i ima ih više nego u Beču koji ima 10 miliona turista, a Sarajevo ima ispod desetak hiljada koji kod nas noće. Cijena je pala na 5 eura po noćenju za spavaonice, a oko 10 za privatne sobe, tendencija pada, jer hoteli drukaju odozgo.
Većina mladih gostiju koja dolazi u Sarajevu preferira da spava u svojim kombijima, autima ili livadama oko Sarajeva nego u hostelu jer se radi o squatter-ima, hipicima, klošarima i sl. sa zapada (preko 50 %). Dimije kratke, rastafari lokne, smrdljive kose i noge i sl. COUCHSURFING preuzima primat od hostela, jer ljudi besplatno spavaju kod domaćina i to još smanjuje broj mušterija. Vidi ovdje : http://www.couchsurfing.org/ 377 domaćina nudi besplatno spavanje u Sarajevu, što višestruko premašuje potrebe.

4. Kao i u pobrojanim branšama i kod turističkih vodiča vlada haos i nema hljeba tu, jer isti otimaju strani vodiči, lokalni nelegalni i sl. Najnovija fora je BESPLATNA TURA, pa na kraju im gosti daju po koji euro za kafu i panje. Evo primjera : http://www.sarajevowalkingtours.com/ To je klasičan primjer kako se dampinguje i razara cijena da drugi ne mogu da žive od ovog posla.

Sarajevski turizam je zabluda i tu nema para. Zemlja koja nema more, nema glečere i snijg 6 mjeseci u godini i planine iznad 2500 m i nema privredu da bi se oko nje vrtili posrednici i biznismeni - nema ni turizma. Da nema Hrvatske i mora - NIKO NIKADA NE BI DOŠAO U NEDOĐIJU ZVANU BiH i Sarajevo. I OVAKO SLABO KO DOLAZI I JOŠ GA DOČEKA KRIMINAL, NASILJE, PLJAČKA I PREVARA. :run:

Ako imate para viška namjesto u turizam u Sarajevo uložite to u obrazovanje vani ili objekat ili firmu tamo gdje turizam postoji npr. Hrvatska, CG, Albanija, Italija itd. BJEŽITE LJUDI IZ OVOG PAKLA I NEMOJTE DOZVOLITI DA VAS PROPAGANDISTI KOJI SU PRIČALI O ZLATNIM KAŠIKAMA, PROBOJU OPSADE SARAJEVA, BIH U EU DO 2009 I SL. PONOVO UVEDU U ZLO U KOJEM SE ONI SAMO DOBRO SNALAZE. BJEŽI SINE I NE OKREĆI SE....
Bio pobjegao bez okretanja 16 000km od Bosne, pa se ''povratio''.

http://www.youtube.com/watch?v=0K8no4OX ... r_embedded

''Divlji'' turistički vodiči se bore da zarade koju marku za sebe, međutim, ima i stranaca ilegalnih vodiča koji i njima i legalnim vodičima otimaju posao i zaradu.
Tisti neumni Bosancev, što bi rekli Slovenci.

Bosna i Hercegovina je dragulj za turizam, neizbrušeni doduše. UNIKAT!

Svi stranci su oduševljeni Sarajevom, Mostarom, planinama, kao najvažnijim destinacijama. Oduševljeni su kultom ispijanja jake kafe, kultom vode, načinom života ''sve polako, bez žurbe'',...Volio bih da se @MASTER.DKP javi da opiše ovo.

Nemamo dugačku jadransku obalu i nismo velesila turistička kao što je Hrvatska, ali značajnu količinu mrvica možemo pokupiti.

Ne odbacivati mlade backpackere, a kokuzne turiste jer pred njima su karijere, život,... pa će kada postanu imućni poželjeti da se vrate na lice mjesta ''počinjenja njihove sretne mladosti'', pri tome će dolaziti sa batlerima u skupim automobilima i odsjedati u hotelima sa 5 x*.

COUCHSURFING ne bi trebao predstavljati konkurenciju. Nikome ne možeš zabraniti da ugosti nekoga besplatno, ali se sam stranac mora prijaviti gdje je odsjeo. Nedobog da mu se šta desi, pa kako će naša država obavjestiti njegovu državu šta mu se desilo.

Kritika FREEWALK TOUR SARAJEVO stoji i slažem se da je damping divlji posao nepostojeće firme i nije jedini, znači, čitava firma radi na crno i još pri tome ugrožava one koji su legalni, a plaćaju poreze i takse. Potpuno si u pravu za FREEWALKTOUR SARAJEVO.

Hoteli baš i nisu prazni, recimo pred Holywoodom na IlidžU se zna zateći i po dvadesetak autobusa. Potroše ti turisti i te kako potroše. Druga je stvar koliko taj hotel prijavi gostiju, to ne znam i nije bitno za ovu diskusiju.

Država je blokirana politikom. Koliko je pristiglo ponuda da se Jajce kasarna pretvori u hotel sa desetak zvjezdica od mogućih 5?

Državna imovina je još neuređena zakonima, a kao što znamo Jajce kasarna i Titin Stojčevac potpadaju pod te još neusvojene zakone.
Zna se ko blokira sve to.

Tek će za Božićne i Novogodišnje praznike da bude opsada turista Sarajeva + dijaspora.
Last edited by PipiDugaDevetka on 29/09/2011 07:19, edited 1 time in total.
kojeime

#536 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

ljubav_aha wrote:
kojeime wrote: Medjutim, nisam se osjecao ugrozenim kao sto se osjeca turista u Sarajevu kada mu 4 revizora otmu pasos i pocnu ga ucjenjivati. Zamisli odes u neku zemlju za koju si cuo da je super, ali da sistem i zakoni bas i ne vrijede uvijek i ostanes bez pasosa. Pa zamisli onda birokratiju i proceduru u tvojoj ambasadi i u policiji te zemlje. Niko to ne zeli prolaziti.
turisti ne moraju davati pasos revizorima :!: a revizror nema pravo ,nakon provjere pasosa,zadrzati pasos :!:
Ti si u pravu teoretski

Ma odes u neki *stan (Turkmenistan, Tadjikistan, Afganistan, itd) ili neku drugu egzoticnu zemlju, za koju si cula da je lijepa ali da ljudskih prava bas i nema tamo. I neka ti uniformisana osoba trazi pasos. Posto ne znas sta predstavlja ta uniforma, a cula si da se u toj zemlji moze nestati na dugo vrijeme ili cak zauvijek a da se niko ne zapita gdje si, neces rizikovati vec ces dati pasos da ne bi dozivjela nesto gore. Tako i ovdje turisti daju pasos, 4 revizora sa pogledom pit bula u plavim "uniformama" im se unesu u facu i oni daju pasos. Ne znaju jadni da to ne moraju i da revizori nemaju pravo legitimisati. Strah.

A u ovoj zemlji svasta lijepo pise u zakonu, ali u praksi... To sto oni nemaju pravo ih ne sprecava da to rade.
ljubav_aha

#537 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

kojeime wrote:
ljubav_aha wrote:
Ti si u pravu teoretski

Ma odes u neki *stan (Turkmenistan, Tadjikistan, Afganistan, itd) ili neku drugu egzoticnu zemlju, za koju si cula da je lijepa ali da ljudskih prava bas i nema tamo. I neka ti uniformisana osoba trazi pasos. Posto ne znas sta predstavlja ta uniforma, a cula si da se u toj zemlji moze nestati na dugo vrijeme ili cak zauvijek a da se niko ne zapita gdje si, neces rizikovati vec ces dati pasos da ne bi dozivjela nesto gore. Tako i ovdje turisti daju pasos, 4 revizora sa pogledom pit bula u plavim "uniformama" im se unesu u facu i oni daju pasos. Ne znaju jadni da to ne moraju i da revizori nemaju pravo legitimisati. Strah.

A u ovoj zemlji svasta lijepo pise u zakonu, ali u praksi... To sto oni nemaju pravo ih ne sprecava da to rade.
nope,njet,ne :D s obzirom da mogu uraditi sve ili bilo sta,mogu uzeti moj pasos ali pod pritiskom/silom,neka probaju,ali dobrovljno ne bih dala :D nikad ne treba putovati sam u takve drzave ili bez ponzavanja osobe u doticnom drzavama :) ne treba putovati u zemlju u kojoj nema ambasada ili konzulat tvoje pasoske drzave
ne trebas ni setati gradom sa pasos,uzmes vozacku :lol:
kojeime

#538 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

Uh.
BiH-x

#539 Re: Opsada turista

Post by BiH-x »

derivacija wrote:Ako imate para viška namjesto u turizam u Sarajevo uložite to u obrazovanje vani ili objekat ili firmu tamo gdje turizam postoji npr. Hrvatska, CG, Albanija, Italija itd. BJEŽITE LJUDI IZ OVOG PAKLA I NEMOJTE DOZVOLITI DA VAS PROPAGANDISTI KOJI SU PRIČALI O ZLATNIM KAŠIKAMA, PROBOJU OPSADE SARAJEVA, BIH U EU DO 2009 I SL. PONOVO UVEDU U ZLO U KOJEM SE ONI SAMO DOBRO SNALAZE. BJEŽI SINE I NE OKREĆI SE....
Najpateticniji post godine :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ajmo ljudi da bjezimo iz ovog pakla u divnu CG ili Albaniju, tamo gdje zasigurno jedu zlatnim kasikama :lol: :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#540 Re: Opsada turista

Post by Toto »

BiH-x wrote:
derivacija wrote:Ako imate para viška namjesto u turizam u Sarajevo uložite to u obrazovanje vani ili objekat ili firmu tamo gdje turizam postoji npr. Hrvatska, CG, Albanija, Italija itd. BJEŽITE LJUDI IZ OVOG PAKLA I NEMOJTE DOZVOLITI DA VAS PROPAGANDISTI KOJI SU PRIČALI O ZLATNIM KAŠIKAMA, PROBOJU OPSADE SARAJEVA, BIH U EU DO 2009 I SL. PONOVO UVEDU U ZLO U KOJEM SE ONI SAMO DOBRO SNALAZE. BJEŽI SINE I NE OKREĆI SE....
Najpateticniji post godine :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ajmo ljudi da bjezimo iz ovog pakla u divnu CG ili Albaniju, tamo gdje zasigurno jedu zlatnim kasikama :lol: :lol:
sad ce on ovu patetiku uglazbit u rok operu
alica.k

#541 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

ljubav_aha wrote:nope,njet,ne :D s obzirom da mogu uraditi sve ili bilo sta,mogu uzeti moj pasos ali pod pritiskom/silom,neka probaju,ali dobrovljno ne bih dala :D nikad ne treba putovati sam u takve drzave ili bez ponzavanja osobe u doticnom drzavama :) ne treba putovati u zemlju u kojoj nema ambasada ili konzulat tvoje pasoske drzave
hoces li da kazes da ti ne preporucujes nekom strancu da dodje sam u BiH?
ljubav_aha

#542 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

alica.k wrote:
ljubav_aha wrote:nope,njet,ne :D s obzirom da mogu uraditi sve ili bilo sta,mogu uzeti moj pasos ali pod pritiskom/silom,neka probaju,ali dobrovljno ne bih dala :D nikad ne treba putovati sam u takve drzave ili bez ponzavanja osobe u doticnom drzavama :) ne treba putovati u zemlju u kojoj nema ambasada ili konzulat tvoje pasoske drzave
hoces li da kazes da ti ne preporucujes nekom strancu da dodje sam u BiH?
preporucujem svakome,znaci i sebi :D , ne treba ici na put bez sakupljenih inofmracija,vecina amerikanaca koji putuju u BiH su dobili inofrmacije od NAS iz dijaspore :D

ne razumijem,zasto si me iskljucivo pitala za BiH,pisem o drzavama u kojim je deiftivno rizicno otici na godisnji odmor :-D

ne treba setati po gradu sa pasosem,koliko dijapsoraca seta po sarajevu sa amerikcim pasosima :D stoga,i strnaca moze poloziti pasos u hotelski sef ili ga jednsotavno sakriti ili reci,da nema trenutno pasos ,ali ima vozacku dozvolu :D ;-)
derivacija

#543 Re: Opsada turista

Post by derivacija »

...
Last edited by derivacija on 30/09/2011 19:13, edited 1 time in total.
alica.k

#544 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

ljubav_aha wrote:preporucujem svakome,znaci i sebi :D , ne treba ici na put bez sakupljenih inofmracija,vecina amerikanaca koji putuju u BiH su dobili inofrmacije od NAS iz dijaspore :D

ne razumijem,zasto si me iskljucivo pitala za BiH,pisem o drzavama u kojim je deiftivno rizicno otici na godisnji odmor :-D

ne treba setati po gradu sa pasosem,koliko dijapsoraca seta po sarajevu sa amerikcim pasosima :D stoga,i strnaca moze poloziti pasos u hotelski sef ili ga jednsotavno sakriti ili reci,da nema trenutno pasos ,ali ima vozacku dozvolu :D ;-)
zato sto kazes
nikad ne treba putovati sam u takve drzave ili bez ponzavanja osobe u doticnom drzavama
a pricamo o be i ha. ne znam ni odakle to da u BiH postoji neki rizik...pa nije faking afganistan il ne znam ti ni ja, burma.

ostalo mi nista nema smisla sto pises.
ljubav_aha

#545 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

derivacija wrote:
I Somalija i Libija i Kolumbija i Kongo i mnogi drugi su neizbrušeni dragulji - UNIKATI, i to ljepši i bolji od BiH pa im to ne pomaže mnogo. BiH je jedna mala zemljica sa par desetaka mediteranskih i planinskih tačaka koji su interesantni za ljubitelje prirode, rijeka, šetnji po nižim brdima i etno-turizma. To je to ! Vrlo mršavo i skromno u odnosu na ponudu kulturnih spomenika u svjetskim gradovima i morskih, oceanskih, planinskih, savanskih i pustinjskih prostranstava koje nude druge zemlje svijeta. Malo šta mi imamo za ponuditi u odnosu na druge. Prestanimo se "ufuravati" da jesmo što nismo.
derivacija,OK<tebi su ljepsi, od BiH,ali,mora razumjeti,svaka osoba kao turitsiknja/ist poznaje svoj stil putovanja ,znaci,nema iskljucivosti :-D
ljubav_aha

#546 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

alica.k wrote:
ljubav_aha wrote:preporucujem svakome,znaci i sebi :D , ne treba ici na put bez sakupljenih inofmracija,vecina amerikanaca koji putuju u BiH su dobili inofrmacije od NAS iz dijaspore :D

zato sto kazes
nikad ne treba putovati sam u takve drzave ili bez ponzavanja osobe u doticnom drzavama
a pricamo o be i ha. ne znam ni odakle to da u BiH postoji neki rizik...pa nije faking afganistan il ne znam ti ni ja, burma.

ostalo mi nista nema smisla sto pises.
rizik uvijek postoji,ali postoje specifini rizici svake drzave

tebi nema smisla setati vozackom dozvolom umjesto pasosa :D :lol:
alica.k

#547 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

dokumenti se na uvid ne daju nikome osim policiji (i sipi kod nas).

jel znas da u turskoj moras imat pasos kod sebe gdje god da ides? al ga ne dajes nikome osim policiji zbog koje se i mora nositi.
dječak sa šibicama

#548 Re: Opsada turista

Post by dječak sa šibicama »

derivacija wrote:
I Somalija i Libija i Kolumbija i Kongo i mnogi drugi su neizbrušeni dragulji - UNIKATI, i to ljepši i bolji od BiH pa im to ne pomaže mnogo. BiH je jedna mala zemljica sa par desetaka mediteranskih i planinskih tačaka koji su interesantni za ljubitelje prirode, rijeka, šetnji po nižim brdima i etno-turizma. To je to ! Vrlo mršavo i skromno u odnosu na ponudu kulturnih spomenika u svjetskim gradovima i morskih, oceanskih, planinskih, savanskih i pustinjskih prostranstava koje nude druge zemlje svijeta. Malo šta mi imamo za ponuditi u odnosu na druge. Prestanimo se "ufuravati" da jesmo što nismo.
Lijepa je BiH, ali, ni blizu jedne Slovenije, ili Hrvatske, da ne govorim o Svicarskoj ili Austriji, ogranicit cu se samo na prirodne ljepote.

To su cinjenice, lokalpatriotizam je nesto drugo.

Lijepa je i Rakitnica i Bjelasnica i Jahorina i Mostar i Blidinje jezero i Travnik, ali, tanko je to za ono sto nudi jedna Slovenija naprimjer. Treba otici i vidjeti, da ti pamet stane, jedan Bled je "naoko" kao Monte Karlo u malom. Pa uredjenost drzave, ceste, sela, gradovi, sve je to daleko daleko urednije, privlacnije, ljepse nego u BiH. Kod nas glavna atrakAcija u rijekama, skoljke od automobila i rashodovane ves masine.
ljubav_aha

#549 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

alica.k wrote:dokumenti se na uvid ne daju nikome osim policiji (i sipi kod nas).

jel znas da u turskoj moras imat pasos kod sebe gdje god da ides? al ga ne dajes nikome osim policiji zbog koje se i mora nositi.

u turskoj insisitraju ID sa fotkom ,moze vozacka,mnogi kopiraju pasose

ako me zaustave u turskoj bez posaosa,nece me kazniti,ali ce verblano upozoriti,znaci,nema novcane prilikom prvog upozorenja
PipiDugaDevetka

#550 Re: Opsada turista

Samo zahvaljujući našoj dijaspori koju su stranci vidjeli i upoznali, oni sada bez straha dolaze u BiH i Sarajevo.
Čak i svoju djecu Amerikanci šalju na ljetnje kampove u Bosnu i Hercegovinu i sigurni su da im se neće ništa loše desiti:
http://dubih.wordpress.com/tag/ann-petrila/
Post Reply