Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#526 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by WipeOut »

@Kristijana, hvala na trudu da napises odgovor,trebalo ti je poprilicno vremena, medjutim nema meni sta da se svidja ili ne svidja ono sto si ti napisala jer ipak je to tvoje misljenje. Medjutim pobuda zbog koje si ovo napisala mi se nimalo ne svidja, a to je primjetna doza sarkazma i pokusaja nekakvog sazaljevanja osoba koje nisu kao ti (uspjesni, samostalni ili anarhisti kako se ti nazva).

Ocigledno je da sam ili ja djelimicno pogresno stvari postavila ili ti poprilicno pogresno razumjela moj post, ja aspolutno nemam probleme takve prirode kako ih ti navdis vec su to one zute minute koje naidju svakome ko se nalazio u slicnoj situaciji odnosno kome mama i tata nisu sve obezbiijedili ili ko nije imao srece da ima obilatu nafaku pa da gdje god da krene tu i uspije.

Svakako da pesimizam kod mene nije trajna kategorija i hvata me sa vremena na vrijeme kao i svakog od nas iz razlicitih pobuda ali daleko sam od toga da se brines da cu zavrsiti na leksilijumima.

Nije upitno da ja sebe cijenim kao domacicu, ali zelim istaci da se ponekad osjecam kao beskorisna masa, jer to drustvo namece meni i onima koji su u slicnoj situaciji kao ja, ipak da bi se zavrsio fakultet treba uloziti poprilicno truda bez obzira o kojem je fakultetu rijec, puno je tu neprospavanih noci, zebnje, ceznje i godina, da bi na kraju kada treba doci pored svake druge i materijalna satisfakcija ona izostala. Naravno, kao sto si i sama potvrdila problem je znatno sirih razmjera i ni u kom slucaju nije individualan, ali ipak svakome od nas po raznorazomn osnovu „naidje neki vjetar koji na tren, sat ili dan donese pitanje Sto mi je ovo trebalo, kad sam mogla prije 5-10 godina biti fizerka i znatno prije sebe materijalno ostvariti“

Takodjer, slazem se sa tobom da je posao – rad samo sakupljanje sredstava za zivot, medjutim krupna ti je tu rijec „samo“, a to znaju oni koji su ucestvovali na konkursima, gdje su u komisiji uglavnom nedokazani isfrustrirani uobrazenjaci (cast izuzetcima) i gdje se sve malte ne zna unaprijed. Vjerovatno ti ovaj put nisi prosla te ti je lako biti general poslije bitke a i sit gladnom ne vjeruje.

Ono sto mi je zanimljivo kada kazes „meni je ispod casti raditi za one koji me izrabljuju“, pa bosansko društvo skoro da se zasniva na tome, polupismeni ratni ili poslijeratni profiteri su se pretvorili u uspjesne biznismene i bez ikakvih skrupula moraju ukloniti svoje najskrivenije strahove a to je „svjestan sam da sam ovo ostvario bez znanja i obrazovanja“ i moram one koji tome teze na neki nacin izrabljivati pokusati ponizavati da bi se dokazao, jer ja sve mogu kupiti ali ne mogu kupiti nesto sto se samo „moze u skoli nauciti“ ali opet nemoj me pogresno shvatiti vi anarhisti (zamalo da napisem antihristi oprosti :-) ) imate lijek, uzivaj, radi za sebe ne postuj sistem, hijerarhiju, budi slobodan = zatvori se u stakleno zvono.

Slazemo se nas dvije takodjer da sistem vrijednosti po kapitalizmu i novcu nije vrijedan i da ce se jednog dana urusiti (zao mi je ako si stekla utisak da vrjednujem po tom sistemu), ali se ne slazem sa tobom da postoji superzena koja po „najvecem od svih zakona – prirodnom zakonu“ uzima ono sto misli da joj pripada jer taj zakon nije najveci od svih zakona vec jedan drugi zakon.

Zaista, jos jednom hvala ti na trudu, i ne zamjeri mom postu jer kao sto si napisala za 100 godina ce sljakere pregaziti istorija i niko ih se nece sjecati, ali takodjer ni mene ni tebe, a i vjerovatno nikog sa ovog foruma jer
„Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje Gospodar tvoj, Veličanstveni i plemeniti“

Svako dobro :)
Alhemicarkaa

#527 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Alhemicarkaa »

Helikopter wrote:Kristijana, samo da malo nadogradim tvoja razmisljanja.

2. % Nezaposlenih ce uvijek biti, Zasto? Mnoge kapitalisticke drzave svijeta (odnosno mnogi kapitalisti, vlasnici raznih firmi hoce jeftinu radnu snagu) zele da imaju na lageru po biroima rada i slicno, namjerno, uvijek, odprilike caa 10% nezaposlenih u odnosu na procenat radno sposobnih. Jer na taj nacin sa tim nezaposlenim kapitalisti prijete zaposlenim ako im ti zaposleni zahtjevaju vece plate, druge benificije i slicno. Kada im to zaposleni traze onda im kapitalisti prijete otkazom i zaposljavnjem nezapslenih za manju platu od njihovih postojecih. Jedan primjer, jedna evropska (EU) bogata drzava sa caa 10.000.000 stanovnika ima caa 4 miliona radno sposobnih i zaposlenih (u ovih 6 miliona ostalih koji ne rade su penzioneri, bolesni, djeca, studenti i nezaposleni). 10% nezaposlenih na 4 miliona zaposlenih je caa 400.000 nezaposlenih koji su od kapitalista namjerno proizvedeni kao nezaposleni da bi prijetili zaposlenim ako zaposleni pocnu traziti vece plate i ili druge beneficije odnosno pocnu povecavati kapitalistima kostanja. Jer da ovo nije tako kapitalisti bi malo smanjili plate ovim od 4 miliona zaposlenih i od tog novca zaposlili ovih 400.000 nezaposlenih te tako nebi imali nijednog bezaposlenog a u tom slucaju Biro Rada vise nebi imao nikakvu svrhu i morao bi se ukinuti.
Ma niđe veze, kako bi uradili ovo boldirano? Pa to je previše i za komunističku jugu. Kapitalista ne može i neće djeliti jedno radno mjesto na više ljudi jer ti za veći broj ljudi moraš imati veću infrastrukturu, obezbjediti hiljadu zakonom (ne)obaveznih pregleda, zaštita, edukacija, platiti hiljadu doprinosa, obezbijediti veći broj parking mjesta, platiti više utrošenih energenata. Ma hiljadu stvari, poslodavac koji bi tako razmišljao bi odmah propao.
ssmmiilleeyy

#528 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ssmmiilleeyy »

Domoteh Oglas za popunu radnog mjesta :

Terenski komercijalista 1 izvrsilac

VSS,VS ili SSS
Poznavanje rada na racunaru
Posjedovanje vozacke dozvole B kategorije
Poznavanje Engleskog jezika
Probni rad (3 mjeseca)

Kontaks : 0038733 765 240

AStra d.o.o :

-Referent za rad u Racunovodstvu 1 izvrsilac
-Trgovac 1 izvrsilac

Kontakt : 033/564-320 : 033-564-332

Tibra Pacific :

Rukovodilac Gradjevinskih radova
Monter Centralnog grijanja
Vodoinstalater

kontakt : 033/717-616 : 062 6161 871

Centrotrans :

Autoelektricar 1 izvrsilac

Detaljnije informacije pozivom na broj : 033/770-825
Samardžija

#529 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Samardžija »

Imam jedno pitanje za nezaposlene koji su aktivni na ovoj temi! Studiram psihologiju i trenutno sa koleginicama radim na projektu "Prevencija depresije kod ljudi koji su dobili otkaz". Nas plan je da napravimo projekat koji bi bio odobren u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje i sprovodili bismo besplatne treninge i savetovanja u oblasti prevencije depresije zbog uvog uzroka. Nas problem je sto ne znamo kako da motivisemo ljude da dodju na savetovanje? Sta biste vi voleli da dobijete u tom savetovalistu? Sta bi vas motivisalo da dodjete? Sta treba da pise na tom letku koji biste mozda dobili :)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#530 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by sabina1 »

Samardžija wrote:Imam jedno pitanje za nezaposlene koji su aktivni na ovoj temi! Studiram psihologiju i trenutno sa koleginicama radim na projektu "Prevencija depresije kod ljudi koji su dobili otkaz". Nas plan je da napravimo projekat koji bi bio odobren u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje i sprovodili bismo besplatne treninge i savetovanja u oblasti prevencije depresije zbog uvog uzroka. Nas problem je sto ne znamo kako da motivisemo ljude da dodju na savetovanje? Sta biste vi voleli da dobijete u tom savetovalistu? Sta bi vas motivisalo da dodjete? Sta treba da pise na tom letku koji biste mozda dobili :)
Nisam nezaposlena no sjećam se perioda kad nisam radila. Bila je to maltene SMRT :-(.
Šta motiviše bolesnog čovjeka ? Lijek. Nada da će ozdraviti ?
Ista stvar je sa nezaposlenim. Nada da će pronaći posao.
A to nije tema vašeg treninga :-(. Ništa depresivno nezaposlenu osobu ne može drugo motivirati.
Samardžija

#531 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Samardžija »

Razumem da je najbolji lek novi posao ALI sta raditi dok se ne dobije novi posao? Sta ako to potraje...pojava depresije je veoma cesta u takvim slucajevima. Nas cilj je upravo briga o mentalnom zdravlju u takvim situacijama, novi posao ? DA! Ali hocu da ostanem normalan! Razumete? Nas cilj nije da gajimo laznu nadu da ce neko dobiti posao ako ide na nas trening vec da osvestimo ljude da oni mogu kontrolisati svoje emcije i ponasanje i u takvoj situaciji. Mozda je suvise ambiciozno ali je potrebno!
iceman ze

#532 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by iceman ze »

Svaka Vam cast na ideji i na incijativi, da radite takve i sl. projekte, koji su danas veoma neophodni. Nisam strucna osoba,ali sam obrazovan, i mogu reci da je to je bolest s kojom se tesko izboriti, bez ogromne podrske. Skoro sam ubjedjen da sam pojedinac nema nikakve sanse sam da se sa istom izadje na kraj, i da svoj zivot nastavi kao i ranije.

Ono sto se meni dopada kod projekta, jeste da se radi o prevenciji, koje skoro i da nema. Ja radim tezak, opasan i stresan posao, gdje je apsurd da ne postoje strucne osobe za savjetovanje, podrsku i sl., sto je danas standard u svijetu; neki dan sam na seminaru, dobio taj info od kolega iz USA. Ono sto je sigurno barem u mojoj bransi, da u slucaju te bolesti, ne mozes vise zadrzati posao, i sto je jos veci apsurd, bices sam sebi prepusten, bez odgovarajufce naknade ili strucne pomoci.

Dakle, ono sto ja radim, a to je da nastojim naci sebi dodatno zanimanje, koje volim, i u kojem se pronalazim, u zadnje vrijeme sam i uspio. Tako da, u slucaju gubitka posla, imacu nesto sto sam sam osmislio, u cemu uzivam, i mislim da bi mi bolje islo nego moj sadasnji posao.

Jos jednom, svaka cast :thumbup:
Samardžija

#533 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Samardžija »

Hvala na podrsci ! :-D Nas trening bi se bazirao na edukaciiji kako izgledaju simptomi depresije, kako bi osobe mogle da je prepoznaju kod sebe ako se javi. Dalje, radili bismo na promeni procene sopstvene vrednost (cesto je u tim situacijama nisko samopostovanje), i upravo to strukturisanje vremena o kome svi pricate + podrska u povecanju intenziteta trazenja posla. Ali plasim se da ce ljude odbiti to sto je u pitanju psiholoska pomoc, znate.....da se ide kod psihologa nije bas popularno :run: i sta ako nam se ,sa druge strane, javi mnoooooooooogo ljudi a mi ne mozemo sve da primimo ?! :sad:
Sarah24

#534 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Sarah24 »

Samardžija wrote:Hvala na podrsci ! :-D Nas trening bi se bazirao na edukaciiji kako izgledaju simptomi depresije, kako bi osobe mogle da je prepoznaju kod sebe ako se javi. Dalje, radili bismo na promeni procene sopstvene vrednost (cesto je u tim situacijama nisko samopostovanje), i upravo to strukturisanje vremena o kome svi pricate + podrska u povecanju intenziteta trazenja posla. Ali plasim se da ce ljude odbiti to sto je u pitanju psiholoska pomoc, znate.....da se ide kod psihologa nije bas popularno :run: i sta ako nam se ,sa druge strane, javi mnoooooooooogo ljudi a mi ne mozemo sve da primimo ?! :sad:

NIšta, pozovete još svojih kolega koji bi htjeli besplatno to raditi i rješite problem... :)
Ako budete planirali da se širite van Sarajeva...tu sam... Ideja je super!! :thumbup:
Samardžija

#535 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Samardžija »

Hvala na podrsci! :kravata:
detroit-mercy

#536 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by detroit-mercy »

Alhemicarkaa wrote:
Helikopter wrote:Kristijana, samo da malo nadogradim tvoja razmisljanja.

2. % Nezaposlenih ce uvijek biti, Zasto? Mnoge kapitalisticke drzave svijeta (odnosno mnogi kapitalisti, vlasnici raznih firmi hoce jeftinu radnu snagu) zele da imaju na lageru po biroima rada i slicno, namjerno, uvijek, odprilike caa 10% nezaposlenih u odnosu na procenat radno sposobnih. Jer na taj nacin sa tim nezaposlenim kapitalisti prijete zaposlenim ako im ti zaposleni zahtjevaju vece plate, druge benificije i slicno. Kada im to zaposleni traze onda im kapitalisti prijete otkazom i zaposljavnjem nezapslenih za manju platu od njihovih postojecih. Jedan primjer, jedna evropska (EU) bogata drzava sa caa 10.000.000 stanovnika ima caa 4 miliona radno sposobnih i zaposlenih (u ovih 6 miliona ostalih koji ne rade su penzioneri, bolesni, djeca, studenti i nezaposleni). 10% nezaposlenih na 4 miliona zaposlenih je caa 400.000 nezaposlenih koji su od kapitalista namjerno proizvedeni kao nezaposleni da bi prijetili zaposlenim ako zaposleni pocnu traziti vece plate i ili druge beneficije odnosno pocnu povecavati kapitalistima kostanja. Jer da ovo nije tako kapitalisti bi malo smanjili plate ovim od 4 miliona zaposlenih i od tog novca zaposlili ovih 400.000 nezaposlenih te tako nebi imali nijednog bezaposlenog a u tom slucaju Biro Rada vise nebi imao nikakvu svrhu i morao bi se ukinuti.
Ma niđe veze, kako bi uradili ovo boldirano? Pa to je previše i za komunističku jugu. Kapitalista ne može i neće djeliti jedno radno mjesto na više ljudi jer ti za veći broj ljudi moraš imati veću infrastrukturu, obezbjediti hiljadu zakonom (ne)obaveznih pregleda, zaštita, edukacija, platiti hiljadu doprinosa, obezbijediti veći broj parking mjesta, platiti više utrošenih energenata. Ma hiljadu stvari, poslodavac koji bi tako razmišljao bi odmah propao.
Ovaj Helikopter je dosada dao najjacu analizu zasto u kapitalizmu imas odredjeni procenat nezaposlenosti :-). Analiza je ne da nema veze nego nema ama bas nikakve veze. Ja ne znam jesi li ti jaro ikada radio u pravoj privredi ili si negdje na budzetskoj sisi pa imas vremena za ovolika razmisljanja.
Po tebi je produktivnost ista kod nekoga koga sad dovedes sa ulice i nekoga ko radi jedan posao godinama :-) . Covjece, troskovi treninga i obuke radnika znaju da budu izuzetno visoki, sve bolje firme pokusavaju da imaju sto manji turn-over radnika upravo zbog iskustva, znanja i vjestina koje gube sa tim radnicima.
Uzmimo u obzir da se radi o jednostavnom radu, ono stavis dio pod presu, presa oplete izvadi dio i opet tako cio dan. Onda bi tvoja teorija mozda i pila vode. Ali koliki je procenat tolikih radnika uopste. Sta sa radnim mjestima gdje ti trebaju vjestine, pocevsi od razno raznim majstora do inzinjera, doktora, naucnika :lol: :lol: :lol: :lol: .
Hebiga, onaj neurohirurg ima dobru platu otpusti ga pa primi onog sto je tek izasao sa faxa, nek se uci iducih dvadestak godina :mrgreen: . Tako isto i sa mehanicarima, inzinjerima, pilotima i ko zna sa kime jos.
Hebote, firme se tiskaju da preotmu obucene radnike jedne drugima a on prica ovdje o tek takvoj zamjeni za one sa biroa :lol: :lol: :lol: .
Svasta se i na forumum moze procitati :skoljka: .
Colonel

#537 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Colonel »

.
Post Reply