Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#526 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Voziš auto sa 17-kama i dvoumiš se između Save i Tigra. Pređi na 16 ili 15 gume, to ti je najbolje.
em11r

#527 Re: Ljetne gume

Post by em11r »

Imam 16ke Good Year zimske :)
Zivim izvan Bosne auto vecinu vremena provodi u garazi. Mislim da je bezobrazno kupovati gume od cca 300-400 maraka za mjesec dana godisnjeg :)
drndalo

#528 Re: Ljetne gume

Post by drndalo »

Pa ako cemo tako, bez veze ti je i auto ikako ovdje imati za samo 1 mjesec godisnjeg ? Rent-a-car je jeftinija varijanta... Osim ako ti taj auto nema veliku sentimentalnu vrijednost...
530i

#529 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Kako god okreneš neozbiljno je razmišljati o Tigru i Savi u toj klasi i brzine i težine...
hopi

#530 Re: Ljetne gume

Post by hopi »

imaš nankang gume,gledao sam po forumima mišljenja, mislim da su ok gume, a cijena 17-ke je oko 170Km
_Reds_

#531 Re: Ljetne gume

Post by _Reds_ »

Po cemu se zna da su ljetne gume istrosene?

I koliko km, mogu preći gume?

Ove moje koje imam su presle nekih 25k km ??

da li mogu jos jedno ljeto, ili se moraju mijenjati ?
530i

#532 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Dubina šare, da li su podjednako potrošene (ne mislim samo lijeva i desna ili prednje i zadnje, već samo po jednoj gumi), prisustvo fizičkih oštećenja (bubrezi, poderotine, fali dijelova gume itd.)
Sa normalnih 25.000km može to još gurati bez problema ;-)
technoGeek

#533 Re: Ljetne gume

Post by technoGeek »

Ulogu ti igra i koliko su stare gume, ima jedno nepisano pravilo da se mijenjaju ako su starije od 4 godine, ako imaju manje od 4mm sare i da se mijenjaju sve zajedno. Uglavnom ako su previse stare, postanu plasticne, i dzaba ti dubina sare kada guma izgubi svoje svojstvo od uticaja vremena ;-)
530i

#534 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

To i jeste nepisano pravilo, jer nema nikakvih konkretnih činjenica da bi potvrdile to.
direstraits0078

#535 Re: Ljetne gume

Post by direstraits0078 »

530i wrote:To i jeste nepisano pravilo, jer nema nikakvih konkretnih činjenica da bi potvrdile to.
Pisano pravilo je (pisao konkretno VW na svojim vozilima, odnosi se na USA, a primjenjuje se najnormalnije i u EU):

gume starije od 6 godina (cak i ako nikad nisu koristene na vozilu), se preporucuju zamijeniti.

Progooglaj malo o tuzbama amerikenjaca koji su imali slucajeve puknuca guma koje su bile "nove", ali sa datumom proizvodnje starim 6 godina ili vise... Naplaceni su milioni dolara na racun guma koje su pukle zbog starosti, iako su bile nekoristene.

Guma je organski materijal koji gubi svoja svojstva tokom vremena. Dolazi do mikropukotina koje su posebno opasne na bocnom dijelu gume, jer pri vecim brzinama i pritiscima guma se jako zagrije i onda puca na bocnom dijelu. Ja ne bih kupovao (ako se radi o polovnim gumama) ili vozio na svom autu nista iznad DOT xx08 ili eventualno xx07, ako imate namjeru voziti te gume makar godinu dana.

Vezano za dubinu profila, guma sa 3 mm profila se moze voziti po suhoj cesti bez problema, ali na mokroj cesti je ta guma pri vecim brzinama slicna "slick" gumi, tj. aquaplaning nastaje prakticki odmah. Tako, ako vozite na "procelavim" gumama, pratite redovno vremensku prognozu, ili vozite veoma oprezno i polako.
em11r

#536 Re: Ljetne gume

Post by em11r »

direstraits0078 wrote:
530i wrote:To i jeste nepisano pravilo, jer nema nikakvih konkretnih činjenica da bi potvrdile to.
Pisano pravilo je (pisao konkretno VW na svojim vozilima, odnosi se na USA, a primjenjuje se najnormalnije i u EU):

gume starije od 6 godina (cak i ako nikad nisu koristene na vozilu), se preporucuju zamijeniti.

Progooglaj malo o tuzbama amerikenjaca koji su imali slucajeve puknuca guma koje su bile "nove", ali sa datumom proizvodnje starim 6 godina ili vise... Naplaceni su milioni dolara na racun guma koje su pukle zbog starosti, iako su bile nekoristene.

Guma je organski materijal koji gubi svoja svojstva tokom vremena. Dolazi do mikropukotina koje su posebno opasne na bocnom dijelu gume, jer pri vecim brzinama i pritiscima guma se jako zagrije i onda puca na bocnom dijelu. Ja ne bih kupovao (ako se radi o polovnim gumama) ili vozio na svom autu nista iznad DOT xx08 ili eventualno xx07, ako imate namjeru voziti te gume makar godinu dana.

Vezano za dubinu profila, guma sa 3 mm profila se moze voziti po suhoj cesti bez problema, ali na mokroj cesti je ta guma pri vecim brzinama slicna "slick" gumi, tj. aquaplaning nastaje prakticki odmah. Tako, ako vozite na "procelavim" gumama, pratite redovno vremensku prognozu, ili vozite veoma oprezno i polako.
amin :thumbup: :bih:
iceman ze

#537 Re: Ljetne gume

Post by iceman ze »

Da li je nekome poznato da je neko narucivao gume za auto, preko neta? Cijene u US su oko 50 % povoljnije, trenutno trazim najpovoljniju dostavu, pa da i ovdje pitam, da li se neko ranije upustao u tu avanturu. :-)
_Reds_

#538 Re: Ljetne gume

Post by _Reds_ »

iceman ze wrote:Da li je nekome poznato da je neko narucivao gume za auto, preko neta? Cijene u US su oko 50 % povoljnije, trenutno trazim najpovoljniju dostavu, pa da i ovdje pitam, da li se neko ranije upustao u tu avanturu. :-)

a da na to dodas postarinu, pdv i carinu, pa ces da vidis koliko su povoljnije
530i

#539 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

direstraits0078 wrote:

Bezbeli da sam upoznat sa osobinama gume. Ali, s druge strane, uvijek pedantni Japanci gumama daju rok od deset godina!? Oni se ne voze, njima gume ne pucaju!? Tu sam najmanje sklon vjerovati debelim Amerikancima, jer prije da će biti da su oni predebeli u preteškim autima. Uostalom gume se razlikuju u Evropi i Americi...kad se malo bolje raspitaš. Danas sam vozio auto sa DOT oznakom zadnjih guma xx01...i pogodi šta...kiša na sve strane...došao...vozio...kočio...sve normalno. Do prošle godine na autu imao zimske gume iz sredine 2003. godine kupljene pred zimu 2005....tek sam zadnje proljeće primjetio da više škripe kad brže vozim kroz krivine, ali su se s obzirom na kilometre i cijenu itekako isplatile. Ljudi voze na protektiranim gumama upitnog stanja...pa voze i ne pucaju im gume, protekte sam vidio i na Mercedesu ML.

Premda, itekako podržavam akciju kupovine što mlađih guma...pred ovu zimu, negdje oko 10. novembra zimske gume sam uzeo sa oznakom 3611...
dottore

#540 Re: Ljetne gume

Post by dottore »

Da pitam oko uvoza guma iz slovenije... tamo je dosta veci izbor, nize cijene i to pez njihovog PDV.a (nova roba), kako ide sa carinom i tako? :mrgreen:

Trebale bi mi 4x 225/40 R18... tamo ih mogu dobit za 100€ po komadu, bez njihovog poreza... :thumbup:
Sa_u_srcu

#541 Re: Ljetne gume

Post by Sa_u_srcu »

dottore wrote:Da pitam oko uvoza guma iz slovenije... tamo je dosta veci izbor, nize cijene i to pez njihovog PDV.a (nova roba), kako ide sa carinom i tako? :mrgreen:

Trebale bi mi 4x 225/40 R18... tamo ih mogu dobit za 100€ po komadu, bez njihovog poreza... :thumbup:
Kakva ba carina i porezi....provozas se do Slovenije, nabacis gume u vratis se... :-D
_Reds_

#542 Re: Ljetne gume

Post by _Reds_ »

Sa_u_srcu wrote:
dottore wrote:Da pitam oko uvoza guma iz slovenije... tamo je dosta veci izbor, nize cijene i to pez njihovog PDV.a (nova roba), kako ide sa carinom i tako? :mrgreen:

Kakva ba carina i porezi....provozas se do Slovenije, nabacis gume u vratis se... :-D
Ja znam da su to radili nekad Hrvati, ali su ih zato kontrolisali na granici, i pisali kazne. Bilo ja na NOVOJ TV ! Vjerovatno ima i na netu. KOliko nasi gledaju ne znam.

A drugo nije Slovenija toliko blizu, da se isplati otici bas zbog guma, drugo je ako je usput.
drndalo

#543 Re: Ljetne gume

Post by drndalo »

Ako su motirane gume na tockove, onda vjerovatno nema nacina za porat SLO PDV-a (DDV cini mi se)...
goran16v

#544 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

Posto se povrat PDV-a ne mora odmah traziti, kakva je varijanta namontirati gume u SLO i baciti stare, traziti fakturu za povrat PDV-a, pri izlasku ovjeriti na carini, ali tek poslije izvjesnog vremena podici novac. Mislim da, ako nemas stare gume i felge u gepeku, nema teorije da te provale da si kupovao gume osim ako nisi mjenjao odmah pored GP-a pa da carinik moze vidjeti auto na dizalici.
drndalo

#545 Re: Ljetne gume

Post by drndalo »

Gledaj, po svim pravilima povrata poreza, odvajkada, osnovni uslov je bio da moras moci pokazati robu kao nekoristenu pri izlasku iz drzave odakle ces traziti povrat poreza... Kasnije je bilo nekih manjih varijacija na temu, flexibilnijih pristupa i tako to, ali je ovo sustina koju ti mogu primjeniti, ali ne moraju...

Dakle moze se desiti da te niko nista ne pita, ali se moze desiti i da te pitaju, a gdje su vam te gume...?

Meni se u zadnjih 5 povrata poreza 3x desilo da su mi izlazni carinici trazili da pokazem robu (AMS, VIE, BRU) ... Doduse, svih 5 su bili letovi, tj. na aerodromima, pa iskustva sa zemaljskih prelaza u zadnje vrijeme nemam... Znam da u HR vise nije tako cesto kao prije to odlazenje po gume u SLO... Bilo je ranije, ali kako ni SLO finansijski ne cvjetaju ruze, ne mislim da je nemoguce da su naredili carinicima da bolje kontrolisu "izlaz" guma, da bi pare ostale u SLO budzetu...

Ono sto se moze desiti u SLO, ili negdje drugo na zapadu, je da kod nas neke divlje rijetke dimenzije guma, a koje su na zapadu puno cesce, kod nas kostaju puno vise, kao extra-profit onih uvoznika koji "imaju cojones", da ih naruce...
iceman ze

#546 Re: Ljetne gume

Post by iceman ze »

Ja ne odustajem od kupovine guma u USA, tamo su 99$ GY Wrangler. Za sada nemam info, jer ove dostavljace koje sam kontaktirao salju Fedexom ili DHL....gume :skoljka: , dakle shipment je klanje. Pokusacu na njihovim forumima pronaci dobavljaca, koji je voljan brodom poslati, pa makar cekao 2 mjeseca nije problem.

Kod nas ili nema za terence guma nikako, izuzetak Unitrade(300 KM), ovi ostali mi nude od dostavnjaka gume... :roll:
Sa_u_srcu

#547 Re: Ljetne gume

Post by Sa_u_srcu »

goran16v wrote:Posto se povrat PDV-a ne mora odmah traziti, kakva je varijanta namontirati gume u SLO i baciti stare, traziti fakturu za povrat PDV-a, pri izlasku ovjeriti na carini, ali tek poslije izvjesnog vremena podici novac. Mislim da, ako nemas stare gume i felge u gepeku, nema teorije da te provale da si kupovao gume osim ako nisi mjenjao odmah pored GP-a pa da carinik moze vidjeti auto na dizalici.

Mozes vratiti porez bez problema, i ako ti budu trazili da ih pokazes mozes reci da si ih vec namontirao, bitno je da ih imas prilikom izlaska iz Slovenije tj iz EU, a vjerovatno ces povrat pdv dobiti na licu mjesta, tj. na granici. Sada to tako rade na manje iznose.
Ostavis stare u kesama samo do izlaza iz slovenije....u Hrvatskoj stanes pored kontenjera i bacis stare, i udjes u BIH najnormalnije...
Ili ostavis 50 eura i poklonis nasim carinicima, i udjes u BIH takodje bez ikakve uknjizbe, nazalost to je tako jos uvijek, iz licnog iskustva znam.
newklear

#548 Re: Ljetne gume

Post by newklear »

Ima li neko pozitivno (ili negativno) iskustvo sa ljetnim DEBICA gumama? tražim za Škoda Fabia 1.2. (znači nema prevelike brzine) i preporučili su mi te gume da stavim...
mahalaš

#549 Re: Ljetne gume

Post by mahalaš »

newklear wrote:Ima li neko pozitivno (ili negativno) iskustvo sa ljetnim DEBICA gumama? tražim za Škoda Fabia 1.2. (znači nema prevelike brzine) i preporučili su mi te gume da stavim...
Ja ih dobio na autu kad sam kupio, lose pravo :roll: Za te pare ti je bolje uzeti Sportivu ili Uniroyal, a bolje su gume bar duplo
motorola01

#550 Re: Ljetne gume

Post by motorola01 »

Kakva imate iskustva sa ljetnom gumom continental premiumcontact 2 i ecocontact 3?Jesu li cemu?
Post Reply