e moji "navijači"

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
slusaj vamo

#526 Re: e moji "navijači"

Post by slusaj vamo »

anthraxQ wrote:
slusaj vamo wrote:Nisam preko bare, tako da se, bezmudi internet huliganu, nisam ni mogao prepoznati.

Levat ti je ipak izgleda tata, inace bi te bar bolje odgojio, kada ti vec malo mozga nije uspio genima prenijeti.

a pričaš o srednjem vijeku na drugoj temi.
:roll:
Naravno, ne pada mi napamet da igrace ismijavam zbog rase ili nacije, kao ti.
Kaligrafija

#527 Re: e moji "navijači"

Post by Kaligrafija »

leet wrote:
Kaligrafija wrote:Zna li neko kakva je uloga bila nekoliko navijaca Sarajeva u tim neredima , nesto mahala prica, ali nebi da valjam gluposti rekla-kazala , ako neko zna nek napise i jel to istina!? :D :D :D :lol: :lol:

dao si sam sebi odgovor, MAHALA prica.. :-)

i de nam napisi, jos nisam nista slicno cuo :mrgreen:
Prica se nesto da je 6-7 pitara kao citava armija... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#528 Re: e moji "navijači"

Post by anthraxQ »

pročitaj opet šta si napisao. sve će ti se reći. samo od sebe.

ali nije ni bitno: zbog ovoga vrijeđanja drugog forumaša ne gine ti ban.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#529 Re: e moji "navijači"

Post by anthraxQ »

slusaj vamo wrote:
anthraxQ wrote:
slusaj vamo wrote:Nisam preko bare, tako da se, bezmudi internet huliganu, nisam ni mogao prepoznati.

Levat ti je ipak izgleda tata, inace bi te bar bolje odgojio, kada ti vec malo mozga nije uspio genima prenijeti.

a pričaš o srednjem vijeku na drugoj temi.
:roll:
Naravno, ne pada mi napamet da igrace ismijavam zbog rase ili nacije, kao ti.
nigdje ja nisam ismijavao, već sam istinu rekao. onom hairliji su preci došli u Francusku i arap je.
slusaj vamo

#530 Re: e moji "navijači"

Post by slusaj vamo »

anthraxQ wrote:pročitaj opet šta si napisao. sve će ti se reći. samo od sebe.

Vjerujem da to prizeljkujujes, onako iz potaje, kao sto i rasisticke postove pises jer to u lice nikom ne bi smio reci, ali da svoje komplekse ostavis malo po strani i pogledas post prije, sve bi ti se samo kazalo.
anthraxQ

#531 Re: e moji "navijači"

Post by anthraxQ »

slusaj vamo wrote:

Vjerujem da to prizeljkujujes, onako iz potaje, kao sto i rasisticke postove pises jer to u lice nikom ne bi smio reci, ali da svoje komplekse ostavis malo po strani i pogledas post prije, sve bi ti se samo kazalo.
rasistički je to što mi je glupo da se Adil pravi većim francuzom od francuza?

ne priželjkujem, čak želio bih ti odgovoriti na ono umjetničko poređenje sa majmunom kako treba...

ali onda ću ja popiti ban.
slusaj vamo

#532 Re: e moji "navijači"

Post by slusaj vamo »

anthraxQ wrote:
slusaj vamo wrote:

rasistički je to što mi je glupo da se Adil pravi većim francuzom od francuza?

ne priželjkujem, čak želio bih ti odgovoriti na ono umjetničko poređenje sa majmunom kako treba...

ali onda ću ja popiti ban.
Rasisticki je kada taj Adil odvali glupost da bi isprovocirao protivnika, a tvoj "doprinos" je ismijavanje prebrojavajuci mu krvna zrnca.

Evo sada vidim da je ovaj internet heroj i huligan kojeg, lafo, branis, izbrisao svoj prethodni post.
anthraxQ

#533 Re: e moji "navijači"

Post by anthraxQ »

ništa. ti moderan, ja srednji vijek. :thumbup:
slusaj vamo

#534 Re: e moji "navijači"

Post by slusaj vamo »

Ma nisam moderan zglave, ali srednjovijekovne floskule mi nisu zivotno mjerilo, a ni hipokriziju bas ne mirisem.
Charuga
Globalni moderator

#535 Re: e moji "navijači"

Post by Charuga »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila”
» slusaj vamo

1 mjesec

Bilo kakvo kloniranje rezultirati ce trajnim banom na sve nickove, i biće pobrisani apsolutno svi postovi, ukoliko se to desi.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#536 Re: e moji "navijači"

Post by bordo gandalf »

:D
Image
Logovan

#537 Re: e moji "navijači"

Post by Logovan »

hahahaha :lol: :lol: :lol: :lol:
Kaligrafija

#538 Re: e moji "navijači"

Post by Kaligrafija »

Slika je zakon...Eurosport Grbavica...hahahaha bas se pazilo na detalje od skakaca , do Manijaka u pozadini , do korita Miljacke i lijepog vremena...hahahaha :D :D
DaysleepeR

#539 Re: e moji "navijači"

Post by DaysleepeR »

odličan tekst, hobi i ništa više, nikakvo dublje značenje tu ne postoji...

Sila - odgovor na nasilje

Piše: Emir Imamović
Da se, evo sada, u recimo Konjicu, potuku navijači domaćeg Tavla kluba Ta-ko i simpatizeri gostujućih tavlaša iz Mostara, za pola sata bi svi redom bili modri i svezani, privedeni i saslušani. Vijest o bizarnoj tuči ljubitelja nerazumljive igre, ukoliko bi uopće bila objavljena, završila bi negdje na marginama ili, ako baš ne bi bilo ničega o mačkama koje mijauču Mozzarta ili svemirskom brodu viđenom iznad Kalesije, u rubrici Vjerovali li ne. A da se, evo sada, u Konjicu sukobe fudbalski navijači, policiji bi iz neobjašnjivog razloga trebalo barem pola sata da dođe, pa još sat i pol da ih smiri, večeras bi TV-dnevnik započeo dramatičnim naprđivanjem o huliganima i neredima, voditeljica bi, blijeda kao krpa, najavila gostovanje psihologa, gospodina tog i tog, koji će objasniti dubinske uzroke nasilja koje se sa sportskih borilišta seli na ulice i... Bla, bla, truć, truć, ser, ser. Kao stotinu puta do sada i kao što će biti još dvije stotine puta, sve dok jednom neko, slučajno, ne nađe najjednostavnije rješenje za stadionsko nasilje i prateće manifestacije kolektivnog mlaćenja.
Nejasno je i, zapravo, neobjašnjivo, kako su i iz kojeg razloga fudbalski navijači postali privilegirani. Navijanje je, naime, hobi, jednak skupljanju značaka i salveta, pravljenju Eiffelovih tornjeva od šibica ili uzgajanju maćuhica u soliteru. Dobrovoljna djelatnost za one što imaju višak vremena. Treba, naime, biti baš dokon, pa u sred radne sedmice otići iz Sarajeva u Orašje ili Široki, izgubiti cijeli dan u putu, kako bi se podržalo jedanaest svojih amatera u igri protiv istih takvih tuđih amatera. No, to navijanje, življenje za klub, kako znaju reći oni što ne mogu naći nikakav racionalan razlog za ono što rade, postalo je zasebna društvena djelatnost, a navijači zaštićeni kao bijeli medvjedi. Kada se tuku međusobno, kada njih trideset cipelari dvojicu, kada razbijaju izloge, kamenuju tramvaje, njima se bave novine i televizija, sociolozi i psiholozi, nakon što glasnogovornik MUP-a izjavi kako je od tri stotine aktera marisane, privedeno dvoje. I pušteno, normalno.
Pripadnici navijačke skupine Torcida iz Splita, tužili su, ima tome i dvije godine, Antu Tomića, pisca, novinara i scenarista, jer je jednostavno dokazao kako je problem sa fudbalskim navijačima u fudbalskim navijačima, odnosno da je jedini efikasan način da se spriječi stadionsko nasilje – u policijskom nasilju. Zapitao se Tomić, a Torcida naljutila, sjećali se iko da je nekada, negdje, interventna policija razdvajala ljubitelje savremenog i klasičnog teatra, da su marice odvozile razgoropađene gledatelje koncerta simfonijskog orkestra, da je otvaranje izložbe portreta u ulju odgođeno zbog bakljade posjetitelja, da su po kino-sali letjele kamenice... Nisu, jednako, ni kod nas niti drugdje, pucale lobanje i prevrtani automobili zbog karatea, odbojke, ženske košarke, rukometa, ma ni onoga udaranja svim i svačim, što se, iz nekoga razloga, vodi kao sport: tajlandski, kik, cik, pik boks. Zabilježeno nije niti da su redari bježali od navijača što su upali na tartan stazu u sred atletskog mitinga, ljuti k'o puške zato što je skakačica u dalj iz Ukrajine bolja od domaće cure sklone prestupima.
Tomić se nije bavio, a mogao je, situacijama u kojima je, normalno kod nas, dokazano kako manjak policijske sile uzrokuje višak navijačkih sloboda. Sjećate se, valjda, da je jednom, davno, nekoj budali palo na pamet da na Koševu organizira prijateljsku fudbalsku utakmicu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Rezultat je bio – jedno izbijeno oko, više razbijenih glava i ko zna koliko neregistriranih lakših tjelesnih povreda. Malo kasnije, godinu najviše, na istom tom Koševu su se zvanično susrele reprezentacije Bosne i Hercegovine i Srbije. Rezultat je bio nula – nula. Stadionu su nije moglo prići sa upaljačem i mobitelom, pretresen je svako ko je prošao i blizu, grupa gostujućih navijača je uvedena, barem, sat nakon domaćih, ograđena i opkoljena, a na prvo uzvikivanje imena Radovana Karadžića, krenuli su pendreci u rebra. Muzički repertoar juga na kojem su bili smješteni navijači sa Pala i Sokoca je promijenjen u roku – odmah.
Organizirano navijanje u bivšoj Jugoslaviji bilo je rijetko i, uglavnom, civilizirano. Koliko to već navijanje uopće može biti. Krajem osamdesetih, grupno manifestiranje dominantno političkih stavova i etničke pripadnosti je sa jedne strane glorificirano, a sa druge osuđivano. Osude su, naravno, o čemu piše antropolog Ivan Čolović u knjizi Za njima smo išli pevajući, bile rezervirane za druge, po pripadnosti klubu i, još više, naciji. Kako je, dakle, verbalno nasilje „naših“ postajalo prihvatljivo, tako je i fizičko prihvaćano u ime odbrane državnih/nacionalnih interesa. U najkraćem, prošlost je od hobista učinila junake, da bi se njihovi nasljednici realizirali na istoj matrici, iako sa njom, osim usađenih sjećanja, niti šta imaju, niti je razumiju. Primijetio je to jedan nogometaš mostarskog Zrinjskog nakon što su navijači tog kluba pokušali linčovati igrače Veleža, kazavši da probleme izazivaju djeca koja su u ratno doba bili u pampersicama.
Iako jeste izazovno, naizgled intelektualno, dakle mudrosersko, analiziranje navijačkih nereda u kontekstu ukupne bosanske političke zbilje, ono predstavlja najefikasniji način da se problem ne svede na razumnu mjeru. A ona je prosta: da su navijači Sarajeva kontrolirani prije puta u Široki, Vedran Puljić bi bio živ, da je dvadesetak Banjalučana policija poslala na intenzivnu nakon što su pokušali doći do gostiju iz Sarajeva, tifozi Zrinjskog ne bi ni probali ući u teren i povješati nogometaše Veleža, da je ono Ultrasa što je ganjalo „Rođene“ namlaćeno i zaključano, pa zaboravljeno, ne bi Torcida provalila na Grbavicu, da je prvom koji je mimo redao pošao u Dolinu ćupova palica legla k'o budali šamar, ne bi onaj nesretnik iz Splita zamotan ležao u bolnici...
Ograničene policijske ovlasti privilegija su onih što se ne izlaze iz okvira civiliziranog ponašanja. Izvan tog okvira je sve dopušteno. Potvrđuju to dnevnici svako malo, intervjuirajući psihologe i sociologe, nakon kadrova u kojima pucaju lobanje onih što su, kao, pošli na utakmicu. Da bi opet, kao što smo navikli, isti ti TV-dnevnici i nakon fudbalskih susreta visokog rizika počinjali vijestima o političkoj krizi, potrebno je samo malo: pustiti policiju na navijače, a navijačima, da se ne iznenade, reći i u praksi pokazati da je nova policijska himna, parafraza narodne pjesme iz vremena prije socijalističke revolucije: udri drote, nek' palica ječi...
Sila je, sve u svemu, jedini adekvatan odgovor na nasilje. Represivni aparat, između ostalog, plaćamo da nam život ne bi zagorčavali oni što se tuku iz hobija. A navijanje je, da ponovim hobi. I ništa više. Baš kao što policija služi da je se boje oni što pređu granicu zakona. Zbog fudbala ili bilo čega drugog.

Svaku svoju reakciju možete poslati autoru na e-mail: [email protected]
Jeff Bingham

#540 Re: e moji "navijači"

Post by Jeff Bingham »

odlican tekst :thumbup:
KPNCTNJAH

#541 Re: e moji "navijači"

Post by KPNCTNJAH »

da su navijači Sarajeva kontrolirani prije puta u Široki, Vedran Puljić bi bio živ
:x
ultima_palabra

#542 Re: e moji "navijači"

Post by ultima_palabra »

KPNCTNJAH wrote:
da su navijači Sarajeva kontrolirani prije puta u Široki, Vedran Puljić bi bio živ
:x
Tako je kad čovjek priča o nečemu što ne poznaje... generalni stav teksta je ok, ali ima krupnih fula.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#543 Re: e moji "navijači"

Post by Velkoski »

pa bolje da onda nista nije ni pisao..
vinnie_jones

#544 Re: e moji "navijači"

Post by vinnie_jones »

a jbg, legle pare za tekstić pa se priča o sinoćnjoj utakmici "proširila", radi konteksta :-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#545 Re: e moji "navijači"

Post by -LIBERO- »

tekst je katastrofalan. Krucijalne greske su u njemu. Kakav nedostatak ovlasti policije?? Je l' Imamovic misli na ono opste pucanje iz pistolja po toj Listici,koju vec spominje,kao nedostatak ovlasti??
Ili je nedostatak ovlasti sprovesti Torcidu do istocne tribine ,koja je spojena sa juznom,i pustiti ih ta tulumare,gaze i unistavaju?? Itd,Itd....!!!!

Policija nema ovlasti da sprijeci nasilje i da na nasilje na imovinu i ljude odgovori odgovarajucom ,skoro ne limitiranom,kolicinom sile??

Pa interesantno,jer u pojedinim slucajevima se koriste i pistolji,borna kola,psi i pendreci prste an sve strane..ali onda kada ZAKAZE I NAPRAVI PROPUST BAS TA POLICIJA,e onda se najlakse kriti iza "nedostatka ovlastenja".

Imamovicu,Bogat' ne pisi vise nista vezano za organizovano navijanje i cijelu tu problematiku usko vezanu sa tim. :run:
pirmin

#546 Re: e moji "navijači"

Post by pirmin »

Strahota :thumbup:
anthraxQ

#547 Re: e moji "navijači"

Post by anthraxQ »

pirmin wrote:

Strahota :thumbup:

e ovo je vrh! :thumbup: :thumbup: :bih:

krivo mi je što nisam bio dio ovoga... :(

odlično!
ganjeta

#548 Re: e moji "navijači"

Post by ganjeta »

Huligani Feyenorda, njih 17, zaradili šest godina zabrane

Sedamnaestorica navijača Feyenorda, kažnjena su šestogodišnjom zabranom ulaska na stadion, a protiv njih će biti sproveden i krivični postupak

Fudbalski savez Holandije izrekao je rigorozne kazne huliganima zbog incidenta na utakmici između Feyenorda i De Grafshapa, odigranoj 17. septembra. Sedamnaestorica navijača Feyenorda, kažnjena su šestogodišnjom zabranom ulaska na stadion, a protiv njih će biti sproveden i krivični postupak. Iz Fudbalskog saveza Holandije saopštili su da bi još nekoliko navijača uskoro moglo da bude kažnjeno zbog istog incidenta.

Podsjetimo, oko 1.000 navijača Feyenorda je 17. septembra, uoči utakmice, protestovalo nezadovoljno klupskom politikom. Tom prilikom pokušali su da upadnu u klupske prostorije, a došlo je i do sukoba sa policijom.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#549 Re: e moji "navijači"

Post by Velkoski »

ganjeta wrote:Huligani Feyenorda, njih 17, zaradili šest godina zabrane

Sedamnaestorica navijača Feyenorda, kažnjena su šestogodišnjom zabranom ulaska na stadion, a protiv njih će biti sproveden i krivični postupak

Fudbalski savez Holandije izrekao je rigorozne kazne huliganima zbog incidenta na utakmici između Feyenorda i De Grafshapa, odigranoj 17. septembra. Sedamnaestorica navijača Feyenorda, kažnjena su šestogodišnjom zabranom ulaska na stadion, a protiv njih će biti sproveden i krivični postupak. Iz Fudbalskog saveza Holandije saopštili su da bi još nekoliko navijača uskoro moglo da bude kažnjeno zbog istog incidenta.

Podsjetimo, oko 1.000 navijača Feyenorda je 17. septembra, uoči utakmice, protestovalo nezadovoljno klupskom politikom. Tom prilikom pokušali su da upadnu u klupske prostorije, a došlo je i do sukoba sa policijom.
napad na hriscanstvo :cry:

izgubili od psv-a 10-0, kako nece upast' u prostorije :D
ganjeta

#550 Re: e moji "navijači"

Post by ganjeta »

Oni odradili svoje, murija svoje, kome će prije dosaditi?!
Locked