Hvala Kreso, nadam se da ce biti od pomocikreso_atac wrote:evo Grand Cherokee FSM (za benzin modele - 4.0 i 4.7, za dizel nemam):
http://www.sendspace.com/file/ggeqe3
A što se plina tiče, ne znam odakle si u BiH, i nisam baš upoznat sa tim radnjama koje ugrađuju to, ali iz priča sam čuo da Viba iz Tuzle radi dobro. I voze offroad sa Suzukijem, sa plinom, i ide dobro.
Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- olensoner
#526 Re: Terenci i mehanika
-
veliki ciro
#527 Re: Terenci i mehanika
gumice za wj nešto preko 30 KM, za zj 22. osovine papreno skupe, svjećice su im jeftine, filteri tu i tamo itd, al mehanika (valjda šta je skuplje dostaviti) neisplativo.dr. sci wrote:samo za info, u sarajevu danas kupio gumice balans stange za jeep (22.70 KM komad, promjera 3 cm), desna prednja poluosovina sa kinetickim zglobom 201 KM.
- iceman ze
- iceman ze
#529 Re: Terenci i mehanika
veliki ciro wrote:gumice za wj nešto preko 30 KM, za zj 22. osovine papreno skupe, svjećice su im jeftine, filteri tu i tamo itd, al mehanika (valjda šta je skuplje dostaviti) neisplativo.dr. sci wrote:samo za info, u sarajevu danas kupio gumice balans stange za jeep (22.70 KM komad, promjera 3 cm), desna prednja poluosovina sa kinetickim zglobom 201 KM.
jel u Sarajevu uzimate za WJ? ili....
-
veliki ciro
#530 Re: Terenci i mehanika
nisam uzimao za WJ nista ali sam raspitivao jer je prijatelju trebalo, i takve odgovore sam dobio. čini mi se 33-34 gumica za wj, a 22 za zj.
-
grabber
#531 Re: Terenci i mehanika
samo da se zahvalim kreši na preciznoj i tačnoj dijagnozi, i da javim da su dijelovi stigli, danas i zamijenjeni, baš se primijeti razlika
nema više lupkanja u podvozju na neravninama
usput, da predstavim jeepa

Grand Cherokee Laredo, 4.0 motor, selec-trac reduktor, dana 30 naprijed, dana 35 nazad.

Grand Cherokee Laredo, 4.0 motor, selec-trac reduktor, dana 30 naprijed, dana 35 nazad.
-
BISCANIN2
#532 Re: Terenci i mehanika
Evo me konacno kod kuce, odlican posjet prijateljima i kratki odmor u prelijepoj Slavoniji.
Preporucujem posjetiti ILok mjesto sa cuvenim vinskim lodrumima ispod zemlje, tamo je
vrijeme stalo.
Ciro je limuzina tako da otpada kupovina limuzine jer nema potrebe, za otvorenu cestu je udoban za familiju
mimo ocekivanja.Jest da treba dosuti plina u klimu i zamjeniti vodenu pumpu ciji lezaj zvrlji ali ne stvarno sto se tice udobnosti u klasi limuzine.POtrosnja plina nije mi bila preko 15 lit vozio sam po auto putu izmedju 100 i 130.
Prob lem moze biti mali spremnik plina, a u cro malo je pumpi koje yipaju plin o tom.treba voditi racuna.
Gume nove dosle, u ponedjeljak montaza i ulje za mjenjac, filter od mjenjaca ndma to moram.zvati u Sarajevo ove da vidim.
Tipkam na mobitelu tako da se izvanjavam zbog gresaka.
Preporucujem posjetiti ILok mjesto sa cuvenim vinskim lodrumima ispod zemlje, tamo je
vrijeme stalo.
Ciro je limuzina tako da otpada kupovina limuzine jer nema potrebe, za otvorenu cestu je udoban za familiju
mimo ocekivanja.Jest da treba dosuti plina u klimu i zamjeniti vodenu pumpu ciji lezaj zvrlji ali ne stvarno sto se tice udobnosti u klasi limuzine.POtrosnja plina nije mi bila preko 15 lit vozio sam po auto putu izmedju 100 i 130.
Prob lem moze biti mali spremnik plina, a u cro malo je pumpi koje yipaju plin o tom.treba voditi racuna.
Gume nove dosle, u ponedjeljak montaza i ulje za mjenjac, filter od mjenjaca ndma to moram.zvati u Sarajevo ove da vidim.
Tipkam na mobitelu tako da se izvanjavam zbog gresaka.
- DoradO
#533 Re: Terenci i mehanika
dobro vece raja
zna li neko da li se kod pajera moze u toku voznje prebaciti pogon na sva 4 ili moram stati, to uraditi pa nastaviti... upitanju je dizelski 3.2 motor sa automatskim mjenjacem
-
BISCANIN2
#534 Re: Terenci i mehanika
Na starom pajeru sam morao stati, znaci stanes i ukljcis redukcije, opet stanes pa iskljucis redukcije.DoradO wrote:dobro vece rajazna li neko da li se kod pajera moze u toku voznje prebaciti pogon na sva 4 ili moram stati, to uraditi pa nastaviti... upitanju je dizelski 3.2 motor sa automatskim mjenjacem
Kod novijih pajera ne znam kako ide!
- DoradO
#535 Re: Terenci i mehanika
ma ja, za stariji tj. 2001 me i interesuje... hvala punoBISCANIN2 wrote:Na starom pajeru sam morao stati, znaci stanes i ukljcis redukcije, opet stanes pa iskljucis redukcije.DoradO wrote:dobro vece rajazna li neko da li se kod pajera moze u toku voznje prebaciti pogon na sva 4 ili moram stati, to uraditi pa nastaviti... upitanju je dizelski 3.2 motor sa automatskim mjenjacem
Kod novijih pajera ne znam kako ide!
-
BISCANIN2
#536 Re: Terenci i mehanika
Pitanje za KResu koji je razlog recimo da reduktor isklopi nakon dugo vremena ja sam ga prebacio u lo i poslije vratio i 2wd medjutim sigurno jednokilometar je proslo dok je reduktor isklopio.
Da nije do ulja u reduktoru ili diferencijalima?
Da nije do ulja u reduktoru ili diferencijalima?
- kreso_atac
#537 Re: Terenci i mehanika
nije do ulja, tzv "linkage" ili uklopne viljuške u reduktoru. nije uopšte skup popravak, ako si domišljat i spretan možeš sam uraditi. ista stvar i ako recimo ubaciš reduktor u 4 full ili 4 part, a on uklopi tek nakon 100-200-300 metara. Lezi ispod auta i prati polugu koja ide iz kabinskog prostora prema reduktoru:

Neka neko šalta reduktor a ti ispod prati šta se dešava. 4 LO pozicija je krajnja (suprotna strana od one u koju ide ručica reduktora), također i ostale pozicije moraju baš čvrsto "gristi", ako nakon njegovog pomjeranja ručice još ima lufta pola cm-cm da možeš ti ručno uklopiti bolje to je to. Obično plastični (ili metalni) djelić se istroši ili pukne, bijele ili zelene je boje obično, obrati pažnju na njega. Ako ništa krajem mjeseca se možemo vidjeti da usput pregledam Ćiru pa i to mogu pogledati, samo mi obezbijedi aparat za varenje

Neka neko šalta reduktor a ti ispod prati šta se dešava. 4 LO pozicija je krajnja (suprotna strana od one u koju ide ručica reduktora), također i ostale pozicije moraju baš čvrsto "gristi", ako nakon njegovog pomjeranja ručice još ima lufta pola cm-cm da možeš ti ručno uklopiti bolje to je to. Obično plastični (ili metalni) djelić se istroši ili pukne, bijele ili zelene je boje obično, obrati pažnju na njega. Ako ništa krajem mjeseca se možemo vidjeti da usput pregledam Ćiru pa i to mogu pogledati, samo mi obezbijedi aparat za varenje
-
BISCANIN2
#538 Re: Terenci i mehanika
Kad si uCRo i gdje nadam se samo da nije 29 i 30 04. Jer tad sam na regati na Zrmanji u Obrovcu.kreso_atac wrote:nije do ulja, tzv "linkage" ili uklopne viljuške u reduktoru. nije uopšte skup popravak, ako si domišljat i spretan možeš sam uraditi. ista stvar i ako recimo ubaciš reduktor u 4 full ili 4 part, a on uklopi tek nakon 100-200-300 metara. Lezi ispod auta i prati polugu koja ide iz kabinskog prostora prema reduktoru:
-
BISCANIN2
#539 Re: Terenci i mehanika
Thx for help, pregledacu sa kolegom i nastimati viljusku reduktora da me ne zafrkava.BISCANIN2 wrote:Kad si uCRo i gdje nadam se samo da nije 29 i 30 04. Jer tad sam na regati na Zrmanji u Obrovcu.kreso_atac wrote:nije do ulja, tzv "linkage" ili uklopne viljuške u reduktoru. nije uopšte skup popravak, ako si domišljat i spretan možeš sam uraditi. ista stvar i ako recimo ubaciš reduktor u 4 full ili 4 part, a on uklopi tek nakon 100-200-300 metara. Lezi ispod auta i prati polugu koja ide iz kabinskog prostora prema reduktoru:
- kreso_atac
#540 Re: Terenci i mehanika
da bi provjerio viljušku moraš otvoriti reduktor, zato za početak prvo preporučujem pogledaj ovo oko "linkage" sistema. Viljuška u Ćiri i Grandu je aluminijska pa zna vremenom da se deformiše ili da joj vodilice puknu (plastične).
-
BISCANIN2
#541 Re: Terenci i mehanika
Gume zamjenjene,atm hankook, ulje u motoru zamjenjeno castrol, ulje za mjenjac doslo konacno kakvo treba rexon 3 crveno,booster dosao prekosutra montaza.
Prvi put da mi se nesto svidja u stvari da su neke stvari mimo ocekivanja u pozitivnom smislu.
Danas prilikom montaze guma na dizalici ispod izgleda ne ocekivano zdravo nigdje masti ili fragova ulja, mjenjac suh,reduktor suh,,prednji trap ok, na prvu ruku jedino sto nikako ne valja su gume stange koja povezuje amortizere.
.Sad cekam da vidim rad motora i kocnica kad zamjenim servo booster.
Prvi put da mi se nesto svidja u stvari da su neke stvari mimo ocekivanja u pozitivnom smislu.
Danas prilikom montaze guma na dizalici ispod izgleda ne ocekivano zdravo nigdje masti ili fragova ulja, mjenjac suh,reduktor suh,,prednji trap ok, na prvu ruku jedino sto nikako ne valja su gume stange koja povezuje amortizere.
- kreso_atac
#542 Re: Terenci i mehanika
Jel lupa na neravninama, jesu li gumice jajolike? Gumice balans štange ili linkova balans štange?
-
BISCANIN2
#543 Re: Terenci i mehanika
Lupa na neravninama, pogotovo lijeva strana uslikacu sutra, rijec je o gumicama stange koja ide od jednov amortizera do drugogkreso_atac wrote:Jel lupa na neravninama, jesu li gumice jajolike? Gumice balans štange ili linkova balans štange?
-
BISCANIN2
#544 Re: Terenci i mehanika

new tires new look

Nisam mogao da odolim a da nestavim prosla nedjlja .Ovakvih momenata sa terencem bude koliko hoces .
Kreso koje su tacno ovo gume na prednjem ovjesu za promjeniti ,da ih odmah narucujem.
-
vrhovny
#545 Re: Terenci i mehanika
Ovu su brko stabilizatori!!
Gume su straha!
Gume su straha!
-
BISCANIN2
#546 Re: Terenci i mehanika
e onda znas sta treba naruciti jos he he, a gume kad je Fudo Samba vidio odmah ih je narucio za nissanavrhovny wrote:Ovu su brko stabilizatori!!
Gume su straha!
-
veliki ciro
#547 Re: Terenci i mehanika
grabber wrote:
- kreso_atac
#548 Re: Terenci i mehanika
blizu stabilizatora, ali nije baš to to. To je artikulacioni link za stabilizator, i njegove gumice (zajedno sa njim) izgledaju ovako:

Dok su gumice stabilizatora otprilike ovakve:

Znači ti tražiš "stabilizer bar link bushings", ili negdje ćeš naći swaybar link bushings, isto je to. Što se tiče guma, imao sam jedno vrijeme na ćiri dynapro MT, nije loše uopšte za svoju cijenu (hankook se inače fino gura dobrim kompromisom cijena-kvalitet), recimo usporedbe radi pošto najviše iskustva imam sa bfg at i mt, mogu reći da su ove hankook po cesti bolje od njih, ali ipak po terenu nije to to.

Dok su gumice stabilizatora otprilike ovakve:

Znači ti tražiš "stabilizer bar link bushings", ili negdje ćeš naći swaybar link bushings, isto je to. Što se tiče guma, imao sam jedno vrijeme na ćiri dynapro MT, nije loše uopšte za svoju cijenu (hankook se inače fino gura dobrim kompromisom cijena-kvalitet), recimo usporedbe radi pošto najviše iskustva imam sa bfg at i mt, mogu reći da su ove hankook po cesti bolje od njih, ali ipak po terenu nije to to.
-
vrhovny
#549 Re: Terenci i mehanika
U njega su ovi linkovi izgleda prepravljani jer uopšte nemaju prihvat kao ovaj novi vec je to neko nabudžio s dvije gumice i sarafom!!Ovi originalni imaju nesto kao kuglu odnosno krajnicu na prihvatu sa mazalicom!
- PapakizSarajeva
#550 Re: Terenci i mehanika
Jao sminkera sto se folira sa novim gumama ... Cestitam, stvarno su dobre ... A neka si ih vala i zalio na kraju, ova zadnja slika je 5+ .....BISCANIN2 wrote:
new tires new look![]()
Nisam mogao da odolim a da nestavim prosla nedjlja .Ovakvih momenata sa terencem bude koliko hoces .
Kreso koje su tacno ovo gume na prednjem ovjesu za promjeniti ,da ih odmah narucujem.