Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
-
kojeime
#526 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ubistvo je nekada grijeh a nekada nije. Ako covjek ubije zbog svog interesa onda je grijeh. Ako ubijes stotine ljudi u na primjer krstaskom ratu ili bitci na Bedru onda nije grijeh. Fino su to religije smislile...
-
kojeime
#527 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Znaci sve je od Boga. To znaci i zlo.KotromanichII wrote:kojeime wrote:Kotromanichu, to pitanje je nevezao za reigiju, vazi i za tebeSta Allah kaze na to tvoje pitanje:Da li je Bog stvoritelj svega i sve je od njega ili nije?
...Ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: "Ovo je od Allaha!", a snađe li ih kakvo zlo, govore: "Ovo je zbog tebe!" Reci: "Sve je od Allaha!” Pa šta je tim ljudima?! - oni kao da ne razumiju ono što im se govori!
- Bloo
- Globalna šefica
#528 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
come to the Dark side, we have cookies

- KotromanichII
#529 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
rece mi onaj koji vjeruje da je Bog bio u pelenama i mama mu brisala guzu poslije nuzdePRO testant wrote:Ostalo, je do tebe.
Ispravi svoje teološke nazore, u vezi grijeha, čovjeka, Boga, jer su u konfliktu sami između sebe.
da covjek nagovara covjeka da pocini ubistvo, jer daje ljudima razne lose ideje kako bi ih uporastiohajmo obraditi pojam ubistva
ubistvo je grijeh, koji POČINE ljudi
međutim kako je uopšte došlo do postojanja ubistva?
Šejtan nagovarao prvog čovjeka da počini nešto tako? znači notion ubistva je potekao od šejtana? a šejtana kontrpliše bog?
ergo....
pa to je relativna stvar, ako si ti kako treba Bog ga kontrolise itekako, ako ti nisi kako treba sa bogom, onda te bog prepusti njemu i njegovim jaranima ionda svasta moze biti.a šejtana kontrpliše bog?
a moze biti isto uz pomoc sejtana covje hoce da kazni nekoga a nekoga da nagradi , kako
recimo jedan covjek grijesnik, i Bog ga prepusti sejtanu, ovaj ga nagovori da ubije vjernika, i ubije vjernika, sta se desava
Ovaj ubica ide u pakao dok vjernik ide u raj, jednog kaznjava drugog nagradjuje.
- Bloo
- Globalna šefica
#530 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
KotromanichII wrote:kojeime wrote:Kotromanichu, to pitanje je nevezao za reigiju, vazi i za tebeSta Allah kaze na to tvoje pitanje:Da li je Bog stvoritelj svega i sve je od njega ili nije?
...Ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: "Ovo je od Allaha!", a snađe li ih kakvo zlo, govore: "Ovo je zbog tebe!" Reci: "Sve je od Allaha!” Pa šta je tim ljudima?! - oni kao da ne razumiju ono što im se govori!
znači kada mene stigne rat i ubijanje i klanje i to je od Allaha? iskušavanje? ili je jednostavno samo ustao na lijevu nogu?
Last edited by Bloo on 28/01/2011 15:20, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#531 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
svega ti malo bolje prouči zašto je Bog odlučio da se otjelovi, pa onda spominji brisanje guzeKotromanichII wrote:rece mi onaj koji vjeruje da je Bog bio u pelenama i mama mu brisala guzu poslije nuzdePRO testant wrote:Ostalo, je do tebe.
Ispravi svoje teološke nazore, u vezi grijeha, čovjeka, Boga, jer su u konfliktu sami između sebe.nemoj svega ti vise
![]()
da covjek nagovara covjeka da pocini ubistvo, jer daje ljudima razne lose ideje kako bi ih uporastiohajmo obraditi pojam ubistva
ubistvo je grijeh, koji POČINE ljudi
međutim kako je uopšte došlo do postojanja ubistva?
Šejtan nagovarao prvog čovjeka da počini nešto tako? znači notion ubistva je potekao od šejtana? a šejtana kontrpliše bog?
ergo....
pa to je relativna stvar, ako si ti kako treba Bog ga kontrolise itekako, ako ti nisi kako treba sa bogom, onda te bog prepusti njemu i njegovim jaranima ionda svasta moze biti.a šejtana kontrpliše bog?
a moze biti isto uz pomoc sejtana covje hoce da kazni nekoga a nekoga da nagradi , kako
recimo jedan covjek grijesnik, i Bog ga prepusti sejtanu, ovaj ga nagovori da ubije vjernika, i ubije vjernika, sta se desava
Ovaj ubica ide u pakao dok vjernik ide u raj, jednog kaznjava drugog nagradjuje.
a kad vjernik dobri počini ubistvo jer je to opravdano religijom
- KotromanichII
#532 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
i rat je relativna stvarznači kada mene stigne rat i ubijanje i klanje i to je od Allaha? iskušavanje? ili je jednostavno samo ustano na lijevu nogu?
Allah nekoga kazni ratom, nekoga iskusava, nekoga nagradjuje, zavisi od osobe do osobe.
evo nek Allah odgovori kroz kuran na to:
Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive Kuran
Zar mislite da cete uci u Dzennet a da Allah ne ukaze na one od vas koji se bore i na one koji su izdrzljivi? (Ali-Imran 142).
jeli ti sad jasno
svega ti malo bolje prouči zašto je Bog odlučio da se otjelovi, pa onda spominji brisanje guze
a kad vjernik dobri počini ubistvo jer je to opravdano religijom
ko eto da bi razumio nas ljude kako mi zivimo ovdje na zemlji, a on nas stvorio i zna nas bolje nego mi sami sebe, i zna nase misli cak.prouči zašto je Bog odlučio da se otjelovi
jeli to treba prozivodjac auta da se pretvori u auto da bi razumio kako auto funkcionise
- PRO testant
#533 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Bog je stvorio sve, svjet i sve u njemu, ali ne i grijeh.kojeime wrote:Ili je sve od Boga ili nije. Ako je sve od Boga i djavo je od Boga, pa su i posljedice djavolovog rada od Boga u krajnjem slucaju. I ateizam i uzroci i posljedice svega, apsolutno sve je od Boga.PRO testant wrote:...nisi ti to jarane dobro razumio...
...Reći da Bog nekoga kuša je isto što i reći da Bog stvara grijeh, jer je grijeh posljedica padanja u kušnju.
Bog i grijeh ne mogu biti zajendo NI U KOM OBLIKU, jer onada Božija svetost ne bi bila potpuna, i onda to znači da on nije Bog.
Zbog toga plata za grijeh čitavome svijetu.
Plata za grijeh je smrt.Ako to nekoga plaši žao mi je, i ako je to nekome uvredljivo ili nešto drugo, isto, žao mi je.Rom 6:23 Jer je plača za grijeh smrt; a milost Božja: "Život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu.
Posljedice moraju postojati.
Ali i milost, što se vidi na kraju stiha.
Ako nije sve od Boga, onda je i sam Bog upitan.
Dakle, hajdemo prvo odgovor na pitanje: Da li je Bog stvoritelj svega i sve je od njega ili nije?
Grijeh je odabrao čovjek, neposlušnošću Božijoj riječi. I tako je sve počelo.
Isto tako i đavao, ili sotona (mnogo prije čojveka), je izabrao pobunu protiv Boga svojom željom za njegovim prijestoljem. (MOĆ)
Grijeh nije Božiji proizvod nego slobodni izbor sviju njih i nas.
Bog je jednom kaznio cijelu planetu za grijeh, i rekao je da to neće više uraditi. jer mu je stalo da ga ljudi vole i slijede ali svojevoljno, ne na silu.
Zato je bilo potrebno riješiti problem grijeha za sve, ali tako da je svima put dostupan, i da je njegova (Božija) srđba, pravednost, svetost (i ostale karakteristike) budu nepoljuljane i pravilno podmirene.
Zato je odlučio sam platiti cijenu za grijeh, jer je to čovjeku nemoguće bez posljedice vječne odvojenosti od njega samog kao Boga, što je prava definicija smrti u Božijim očima.
A to on ne želi. Nego sasvim suprotno.
Tu na scenu stupa Isus, i plaća sijenu grijeha, ali UNAPRIJED za sve. I onda kriterijum spasenja postaje iskrena vjera u žrtvu koja je platila cjenu grijeha za svakog po na osob. Pitanje je samo da li će tu cijenu neko prihvatiti, ili poput Kontromanića na primjer reći "ne hvala, ja ću to sam podmiriti."
Sa time se vraćamo na startnu poziciju, koliko je ko svet, odnosno bezgriješan.
Jer grijeh ne može biti u prisustvu Boga, ni u kojem obliku i niti ni na jedan način.
- Bloo
- Globalna šefica
#534 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
KotromanichII wrote:i rat je relativna stvarznači kada mene stigne rat i ubijanje i klanje i to je od Allaha? iskušavanje? ili je jednostavno samo ustano na lijevu nogu?
Allah nekoga kazni ratom, nekoga iskusava, nekoga nagradjuje, zavisi od osobe do osobe.
evo nek Allah odgovori kroz kuran na to:
Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive Kuran
Zar mislite da cete uci u Dzennet a da Allah ne ukaze na one od vas koji se bore i na one koji su izdrzljivi[/b]? (Ali-Imran 142).
jeli ti sad jasno
nagrađuje ratom?
misliš preživjele
ah znači povremeno Allah i za života ukaže na one koji će direkt u dzennet?
- KotromanichII
#535 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
gle cuda, slazem se sa tobomBog je stvorio sve, svjet i sve u njemu, ali ne i grijeh.
pa to i ja kazem isto
slazem seGrijeh nije Božiji proizvod nego slobodni izbor sviju njih i nas.
nema logike, i van svake pameti, a evo stoTu na scenu stupa Isus, i plaća sijenu grijeha, ali UNAPRIJED za sve
jer ako je isus umro za nashe grijehe, ali UNAPRIJED za svem znaci mogu ubiti covjeka na pravdi BOga pod izgovorom, pa isus je umro za nashe grijehe, sto je absurdno. znaci vjerovanje da je isus umro za nase grijehe moze dovesti do nesagledivih posljedica, jer otvara se prostor sotoni, ubi ovoga, ukradi to, siluj onu , udri onoga itd itd
a sve pod izgovorm, hej ba, nebrini isus je umro za tebe
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 15:29, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#536 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
ne trudim se da budem Spinoza ali...zašto i jedni i drugi konstantno pripisujete svojim bogovima ljudske osobine karakteristike?PRO testant wrote:
Zato je bilo potrebno riješiti problem grijeha za sve, ali tako da je svima put dostupan, i da je njegova (Božija) srđba, pravednost, svetost (i ostale karakteristike) budu nepoljuljane i pravilno podmirene.
Zato je odlučio sam platiti cijenu za grijeh, jer je to čovjeku nemoguće bez posljedice vječne odvojenosti od njega samog kao Boga, što je prava definicija smrti u Božijim očima.
Tu na scenu stupa Isus, i plaća sijenu grijeha, ali UNAPRIJED za sve. I onda kriterijum spasenja postaje iskrena vjera u žrtvu koja je platila cjenu grijeha za svakog po na osob. Pitanje je samo da li će tu cijenu neko prihvatiti, ili poput Kontromanića na primjer reći "ne hvala, ja ću to sam podmiriti."
Jer grijeh ne može biti u prisustvu Boga, ni u kojem obliku i niti ni na jedan način.
-
kojeime
#537 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Kazem ja, lijepo su to religije smislile. Kada te papa ili ajatolah posalju u rat to ti je zbog Bozijeg iskusenje, nije nikako zbog njihovog interesa. Ja koliko znam nikoga jos sami bog nije mobilisao i poslao u rat vec ljudi koji kazu da je to u ime boga. Kazu, a da li lazu, pitanje je.
- vox-populi
#538 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
nisam se imao namjeru mjesati u Drugi Ko Ce Naci Bolji Quote Rat, ali mi je ova recenica zanimljiva.PRO testant wrote:
Bog je stvorio sve, svjet i sve u njemu, ali ne i grijeh.
Dakle, ako bog nije stvor grijeh, da li to znaci da nije svemoguc pa nije mogao stvoriti grijeh? Ili je sadisticki raspolozen prema svom stadu pa mirno posmatra dok se milioni medjusobno kolju?
- Bloo
- Globalna šefica
#539 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
KotromanichII wrote:gle cuda, slazem se sa tobomBog je stvorio sve, svjet i sve u njemu, ali ne i grijeh.
Grijeh je odabrao čovjek, neposlušnošću Božijoj riječi. I tako je sve počelo.![]()
pa to i ja kazem isto
slazem seGrijeh nije Božiji proizvod nego slobodni izbor sviju njih i nas.
nema logike, i van svake pameti, a evo stoTu na scenu stupa Isus, i plaća sijenu grijeha, ali UNAPRIJED za sve
jer ako je isus umro za nashe grijehe, ali UNAPRIJED za svem znaci mogu ubiti covjeka na pravdi BOga pod izgovorom, pa isus je umro za nashe grijehe, sto je absurdno. znaci vjerovanje da je isus umro za nase grijehe moze dovesti do nesagledivih posljedica, jer otvara se prostor sotoni, ubi ovoga, ukradi to, siluj onu , udri onoga itd itd
a sve pod izgovorm, hej ba, nebrini isus je umro za tebe
ne nego ako si prihvatio Isusa kao svog spasitelja od grijeha onda ti nesto tako i ne pada na pamet jer ZNAS da je grijeh , isto kao i u islamu, ako vjerujes u Allaha, on ce otkloniti kusnje od tebe....d'ooooooooh
- KotromanichII
#540 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
one koji koji poginu na bozijem putu, kad je Bog sa njima zadovljan, takvi idu u raj, takvi ce uzivati i u raju i u zgrobnom zivotu.nagrađuje ratom?
nemisliš preživjele
pa sta ja znam , mozdaah znači povremeno Allah i za života ukaže na one koji će direkt u dzennet?
-
kojeime
#541 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ti da bi birao izmedju 2 automobila da kupis neko ih je morao napraviti. Tako da bi mogao izabrati grijeh, neko ga je morao stvoriti. Ko? Ako nije bog onda djavo. Ko je djavo? Odmetnuti andjeo. Ko je stvorio andjele? Bog. Dakle opet je grijeh od boga koji ga je ili stvorio ili dopudtio djavolu da ga stvori a bog ga nij ukinuo. A nije ga ukinuo jer je zelio da vidi sta ce ljudi uraditi sa grijehom.PRO testant wrote:Bog je stvorio sve, svjet i sve u njemu, ali ne i grijeh.
Isto tako i đavao, ili sotona (mnogo prije čojveka), je izabrao pobunu protiv Boga svojom željom za njegovim prijestoljem. (MOĆ)
Grijeh nije Božiji proizvod nego slobodni izbor sviju njih i nas.
Opet je do boga.
-
mig
#542 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
PRO testant wrote: Bog nokoga ne kuša i ne stvara kušnje.Reći da Bog nekoga kuša je isto što i reći da Bog stvara grijeh, jer je grijeh posljedica padanja u kušnju.Jas 1:1 Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista, pozdravlja dvanaest plemena, koja su rasijana.
Jas 1:2 Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Jas 1:3 Znajući, da kušanje vaše vjere gradi strpljivost.
Jas 1:4 A strpljivost neka ima savršeno djelo, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.
Jas 1:5 Ako li kojemu od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga, koji daje svima obilato, i ne kori, i dat će mu se.
Jas 1:6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa; jer tko sumnja, sličan je morskomu valu, koji vjetar podiže i goni,
Jas 1:7 Takav čovjek neka ne misli, da će primiti što od Gospodina.
Jas 1:8 čovjek s dvije duše nestalan je na svima putovima svojim.
Jas 1:9 A niski brat neka se hvali visinom svojom;
Jas 1:10 A bogati svojom niskoćom; jer će proći kao cvijet trave.
Jas 1:11 Jer sunce ogranu s vručinom, i osuši travu, i cvijet njezin otpade, i krasota lica njezina uginu; tako će i bogati na putovima svojim uvenuti.
Jas 1:12 Blagoslovljen čovjek, koji pretrpi napast, jer, kad bude prokušan, primit će vijenac života, koji je Gospodin obećao onima, koji ga ljube
Jas 1:13 Ni jedan, kad se kuša, neka ne kaže, da je od Boga kušan, jer Bog ne može biti kušan na zlo, a on ne kuša nikoga.
Jas 1:14 Nego svakoga kuša vlastita požuda, koja ga vuče i mami.
Jas 1:15 Tada začevši požuda rađa grijeh, a grijeh izvršen rađa smrt**.
Jas 1:16 Ne varajte se, ljubljena braćo moja!
Jas 1:17 Svaki dobri dar i svaki savršeni poklon odozgo je, silazeći od Oca svjetlosti, u kojega nema promjene ni sjene mijene.
Bog i grijeh ne mogu biti zajendo NI U KOM OBLIKU, jer onada Božija svetost ne bi bila potpuna, i onda to znači da on nije Bog.
Zbog toga plata za grijeh čitavome svijetu.
Plata za grijeh je smrt.Ako to nekoga plaši žao mi je, i ako je to nekome uvredljivo ili nešto drugo, isto, žao mi je.Rom 6:23 Jer je plača za grijeh smrt; a milost Božja: "Život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu.
Posljedice moraju postojati.
Ali i milost, što se vidi na kraju stiha.
Sad samo jos objasniti kako je nastao greh, ko je zacetnik greha, zasto Bog trpi greh na ovoj planeti, da djavo nije stvoren kao zlo bice i jos ponesto...
- Bloo
- Globalna šefica
#543 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
vox-populi wrote:nisam se imao namjeru mjesati u Drugi Ko Ce Naci Bolji Quote Rat, ali mi je ova recenica zanimljiva.PRO testant wrote:
Bog je stvorio sve, svjet i sve u njemu, ali ne i grijeh.
Dakle, ako bog nije stvor grijeh, da li to znaci da nije svemoguc pa nije mogao stvoriti grijeh? Ili je sadisticki raspolozen prema svom stadu pa mirno posmatra dok se milioni medjusobno kolju?
to je i Džizaz pitao na križu....mislim da povremeno Bog ode da spava pomalo umoran od naših gluposti :T
- KotromanichII
#544 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
ali Protestant je to fino napisaone nego ako si prihvatio Isusa kao svog spasitelja od grijeha onda ti nesto tako i ne pada na pamet jer ZNAS da je grijeh , isto kao i u islamu, ako vjerujes u Allaha, on ce otkloniti kusnje od tebe....d'ooooooooh
Tu na scenu stupa Isus, i plaća sijenu grijeha, ali UNAPRIJED za sve
ali UNAPRIJED za sve
znaci radi sta hoces ali dok vjerujes u isusovu smrt na krizu i otkpu za grijehe, to je to
a sto se nesto zahuktala diskusija kao nikad do sad, nemogu stici odgovoriti svima
- Bloo
- Globalna šefica
#545 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
ako aludiraš na svete ratove...ljudsko korištenje vjere za ovozemaljske ciljeveKotromanichII wrote:one koji koji poginu na bozijem putu, kad je Bog sa njima zadovljan, takvi idu u raj, takvi ce uzivati i u raju i u zgrobnom zivotu.nagrađuje ratom?
nemisliš preživjele
pa sta ja znam , mozdaah znači povremeno Allah i za života ukaže na one koji će direkt u dzennet?
NE ČINI ZLA (koncept svetih ratova mi se ne uklapa u taj pojam) ubijanje djece u svetim ratovima i dobijanje mjesta u dzennetu za to...teško
-
žuta
#546 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Jaro naš mani se čoravog posla nađi ženu ,tutnjaj napij se s rajom biće ti mnogo bolje nako sludi sebe sludi druge
meni je tebe žao i bojim se za tvoje zdravlje -čula sam da je mnogo tih završilo na 11 kod zeke
Nemoj šta zamjerit za ovo Alaha ti
meni je tebe žao i bojim se za tvoje zdravlje -čula sam da je mnogo tih završilo na 11 kod zeke
Nemoj šta zamjerit za ovo Alaha ti
-
mig
#547 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Daleko bilopsydelija wrote:...u vasem religijskom ubedjivanju, bice materije i za nesto vise!mig wrote:Da sam juce umrla ne bih znala da mogu ovako da ti se nasmejemKotromanichII wrote: eh jooj kud tatu basdodjem na vrata, a tata : "Ko si ti junacino" "jeli to ovaj hoce da se vjenca protiv tebe"
Izoffovao covek sopstvenu temu. Pa ti bi pre ostao zauvek sam nego ozenio mene ovakvu
![]()
ps: mogo bih i svedok biti....
- vox-populi
#548 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Otkud znas da bi bio svjedok tebi i @kotromanichu. I ja se javih za razgovor sa tatommig wrote: Daleko bilo![]()
To je bio trenutak @Kotromanicheve slabosti, kusao ga sejtan preko mene
- PRO testant
#549 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Jer je sam sebe tako ilustrirao radi našeg razumjevanja njega.Bloo wrote:ne trudim se da budem Spinoza ali...zašto i jedni i drugi konstantno pripisujete svojim bogovima ljudske osobine karakteristike?PRO testant wrote:
Jer mu je u cilju da ga slijedimo svojevoljno, a to je nekako nemoguće ako neznamo ama baš ništa o njemu.
Ne moramo znati sve, ali je nešto znanja ipak potrebno, i on odlučuje kako da nam se predstavi, jer ipak zna bolje šta možemo podnjeti, a šta jako brzo pogrešno protumačiti. Što se vidi iz života danas.
- Bloo
- Globalna šefica
#550 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
a znači ti bi bio dovoljno bezobrazan da to pokušašKotromanichII wrote:ali Protestant je to fino napisaone nego ako si prihvatio Isusa kao svog spasitelja od grijeha onda ti nesto tako i ne pada na pamet jer ZNAS da je grijeh , isto kao i u islamu, ako vjerujes u Allaha, on ce otkloniti kusnje od tebe....d'ooooooooh
Tu na scenu stupa Isus, i plaća sijenu grijeha, ali UNAPRIJED za sve
ali UNAPRIJED za sve
znaci radi sta hoces ali dok vjerujes u isusovu smrt na krizu i otkpu za grijehe, to je to![]()
a sto se nesto zahuktala diskusija kao nikad do sad, nemogu stici odgovoriti svima![]()
mislim da je point bio:D da IH ne činiš jer nauk kršćanski ne propagira zlo, ako ih činiš, isto kao u islamu, kad umreš čeka te sud pa makar ti svaki dan se kajao za ono sto si ucinio