Vlada Kantona Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
strong69

#526 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by strong69 »

amrica wrote:Preneseni komentar
EMIR SULJAGIĆ
Ne može Mustafa Cerić mene gađati kostima

Logika Mustafe Cerića glasi otprilike ovako: Bošnjaci su ginuli za vjeronauku; vjeronauka to sam ja; ergo, Bošnjaci su ginuli za mene
Autor Emir Suljagić
Srijeda, 11 Svibanj 2011 08:24

Drugi je razlog što država u ovom trenutku naprosto nema novaca da uvodi alternativni predmet. Da su vjerske zajednice bile zainteresovane za uvođenje vjeronauke bona fide, država i vjerske zajednice bi prije osam godina mnogo preciznije definirale uslove pod kojima se vjeronauka održava u školama. Stvari sada stoje tako da vjerske zajednice imaju sva prava, a država sve obaveze. Država plaća vjeroučitelje - u Kantonu Sarajevo to je blizu 2,3 miliona maraka godišnje - i investira javnu infrastrukturu; vjerske zajednice definišu nastavne planove, određuju sadržaj udžbenika i određuju potrebne kvalifikacije za vjeroučitelja/icu. To je neodrživo.
Ja podrzavam apsolutno ovu odluku. Ja bih vjeronauku ukinuo potpuno i ne smatram to udarom na moj nacionalni i vjesrki dignitet. Vjeronauka se uci u mektebima i predavanja o tome slusaju se od strucnih ljudi.

Ali zelim reci i nesto drugo. Kvalitet obrazovanja je izuzetno los. Smatram da je bolje novac koji se izdvaja za vjeroucitelje upotrijebiti u obrazovanje i edukaciju buducih ucitelja i nastavnika. Danas djeca uce iz nerazumljivih udzbenika koji su lose napisani. Zbog prirode posla kojim se bavim bio sam u 15-ak sarajevskih osnovnih skola i porazavajuce je da sam od tih ucitelja u nemalom broju tih skola cuo izraze kao "njiha", "tuJ", "dogovorito" itd. Po meni je mnogo bitniji suociti se sa problemom skolovanja iz korijena a to je nedovoljno kvalitetan uciteljski/nastavnicki kadar.

Takoder je bolje taj novac investirati i u edukaciju djece pa im objasniti zasto je bolje da ne piju gazirana pica, salame i pastete a zasto da piju mlijeko i jedu sir. Porazavajuce je da u u svim skolskim kantinama imate gazirana pica i cips i da djeca to kupuju a da im niko nikada zbog vlastitih interesa nece reci da to ne rade.

Kada budemo imali kvalitetan strucni kadar koji ce pravilno i profesionalno uciti djecu onda mozemo pricati o vjeronauci. Do tada, mislim da je za svako dijete vaznije da savlada osnove matematike, stranog i maternjeg jezika i drugih predmeta.

Uostalom, ja sam i fizicko i muzicko i likovno u osnovnoj skoli imao kao opisne ocjene do odredenog razreda. Bilo je istice se, dobar itd...
nosara

#527 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

strong69 wrote:
EMIR SULJAGIĆ

Logika Mustafe Cerića glasi otprilike ovako: Bošnjaci su ginuli za vjeronauku; vjeronauka to sam ja; ergo, Bošnjaci su ginuli za mene
Autor Emir Suljagić

Drugi je razlog što država u ovom trenutku naprosto nema novaca da uvodi alternativni predmet. Da su vjerske zajednice bile zainteresovane za uvođenje vjeronauke bona fide, država i vjerske zajednice bi prije osam godina mnogo preciznije definirale uslove pod kojima se vjeronauka održava u školama. Stvari sada stoje tako da vjerske zajednice imaju sva prava, a država sve obaveze. Država plaća vjeroučitelje - u Kantonu Sarajevo to je blizu 2,3 miliona maraka godišnje - i investira javnu infrastrukturu; vjerske zajednice definišu nastavne planove, određuju sadržaj udžbenika i određuju potrebne kvalifikacije za vjeroučitelja/icu. To je neodrživo.
Ja podrzavam apsolutno ovu odluku. Ja bih vjeronauku ukinuo potpuno i ne smatram to udarom na moj nacionalni i vjesrki dignitet. Vjeronauka se uci u mektebima i predavanja o tome slusaju se od strucnih ljudi.

Ali zelim reci i nesto drugo. Kvalitet obrazovanja je izuzetno los. Smatram da je bolje novac koji se izdvaja za vjeroucitelje upotrijebiti u obrazovanje i edukaciju buducih ucitelja i nastavnika. Danas djeca uce iz nerazumljivih udzbenika koji su lose napisani. Zbog prirode posla kojim se bavim bio sam u 15-ak sarajevskih osnovnih skola i porazavajuce je da sam od tih ucitelja u nemalom broju tih skola cuo izraze kao "njiha", "tuJ", "dogovorito" itd. Po meni je mnogo bitniji suociti se sa problemom skolovanja iz korijena a to je nedovoljno kvalitetan uciteljski/nastavnicki kadar.

Takoder je bolje taj novac investirati i u edukaciju djece pa im objasniti zasto je bolje da ne piju gazirana pica, salame i pastete a zasto da piju mlijeko i jedu sir. Porazavajuce je da u u svim skolskim kantinama imate gazirana pica i cips i da djeca to kupuju a da im niko nikada zbog vlastitih interesa nece reci da to ne rade.

Kada budemo imali kvalitetan strucni kadar koji ce pravilno i profesionalno uciti djecu onda mozemo pricati o vjeronauci. Do tada, mislim da je za svako dijete vaznije da savlada osnove matematike, stranog i maternjeg jezika i drugih predmeta.

Uostalom, ja sam i fizicko i muzicko i likovno u osnovnoj skoli imao kao opisne ocjene do odredenog razreda. Bilo je istice se, dobar itd...
Neka uvedu obavezni predmet istorija religije i voz djaci... I to tek u srednjoj skoli... A kome se uci njegova vjera, pa imamo vjerske zajednice i vjersku infrastrukturu... Onu svinjariju sa vatikanom treba razjebat i vratit se u normalu...

Ovo su, naravno, samo snovi... Previse smo pukli da bi se to moglo popravit... :|
crno_sa_zlatnim

#528 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by crno_sa_zlatnim »

nosara wrote:
strong69 wrote:
EMIR SULJAGIĆ

Autor Emir Suljagić

Neka uvedu obavezni predmet istorija religije i voz djaci... I to tek u srednjoj skoli... A kome se uci njegova vjera, pa imamo vjerske zajednice i vjersku infrastrukturu... Onu svinjariju sa vatikanom treba razjebat i vratit se u normalu...

Ovo su, naravno, samo snovi... Previse smo pukli da bi se to moglo popravit... :|

Niko vam ne brani da uvedete i istoriju religija, ali na isti nacin - da se roditelji izjasne da li zele i bez ulaska ocjene u prosjek. Pretpostavljam da bi i crvena marama bila prateci rekvizit za bolje razumijevanje.
maher

#529 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by maher »

klasicna nasa prica...iz jedne krajnosti u drugu... ipak se ministar prije jedne ovakve odluke trebao konsultovati i sa javnim mjenjem, pedagoskim zavodom, roditeljima, svim vjerskim institucijama...a ne svesti problem na odnos ministra i reisa...sto obojici daje publicitet kod njihovih ciljnih grupa...problem se politizovao, a ostaje nejasno da li ce ministar ovako donositi i ostale odluke bez konsultacija sa strukom, javnim mijenjem i svim zainteresovanim stranama...
mislim da je mogao sacekati pocetak nove skolske godine da ovo uradi i da pokrene raspravu o ovoj osjetljivoj temi...jer mijenjati sistem ocjenjivanja na kraju skolske godine sigurno nije ok, bez obzira o kom se predmetu radi... prasina se digla oko relativno nevazne stvari, a to sto ljudi koji bi se vratili u bih ne mogu nostrificirati diplome, sto obrazovanje odraslih radi prekvalifikacije i lakseg zaposljavanja fakticki ne postoji, sto se za neka zanimanja koja su trenutno najtrazenija u svijetu kod nas uopste ne moze skolovati...to je ostalo u drugom planu... ocito da ce ministru politicki marketing biti u prvom planu, ...na zalost
ova rasprava upravo pokazuje koliko je vjeronauka vazan predmet i sta moze proizvesti...ocekivao sam od ministra da ce se potruditi da podigne kvalitet nastave iz ovog predmeta...obzirom i sta je sam prezivio...i na sve sto se desavalo u zadnjih 50 godina...djeci se mora pruziti mogucnost da o vjeri nauce od kompetentnih ljudi, jer mnogi roditelji ili nemaju pojma o vjeri ili znaju vrlo malo...djeca su u prilici da slusaju razne poluistine u svom okruzenju, porodicama, medijima....tako da ovu stvar treba shvatiti ozbiljno, skolski, a ne propagandno.... da se kasnije ne bi cudili otkud se pojavljuju vehabije ili neki drugi pravci...ako nece drzava da se posveti djeci u vjerskom odgoju ima ko hoce...a ne znam bas da li je to pametno...i nadam se da ce ministar imati vise takta za dogovor kada bude na primjer, rjesavao probleme na pravnom fakultetu...
takodjer, vrijeme je pokazalo da opisne ocjene iz muzickog, fizickog, likovnog nisu nista dobrog donijele osim smanjenja nivoa opsteg obrazovanja, kulture i sporta...
nosara

#530 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

crno_sa_zlatnim wrote:
nosara wrote:

Niko vam ne brani da uvedete i istoriju religija, ali na isti nacin - da se roditelji izjasne da li zele i bez ulaska ocjene u prosjek. Pretpostavljam da bi i crvena marama bila prateci rekvizit za bolje razumijevanje.
Za vjeronauku (koji oksimoron :lol: :lol: :lol: ) niko nista nije pitao roditelje... Samo su poslali ferman da se uvodi u porodilista, vrtice, skole....

Sto se crvene marame tice, bez titovke i crvene petokrake nema smisla... Ja sam za paket aranzman... :D
nosara

#531 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

maher wrote:klasicna nasa prica...iz jedne krajnosti u drugu... ipak se ministar prije jedne ovakve odluke trebao konsultovati i sa javnim mjenjem, pedagoskim zavodom, roditeljima, svim vjerskim institucijama...a ne svesti problem na odnos ministra i reisa...sto obojici daje publicitet kod njihovih ciljnih grupa...problem se politizovao, a ostaje nejasno da li ce ministar ovako donositi i ostale odluke bez konsultacija sa strukom, javnim mijenjem i svim zainteresovanim stranama...
mislim da je mogao sacekati pocetak nove skolske godine da ovo uradi i da pokrene raspravu o ovoj osjetljivoj temi...jer mijenjati sistem ocjenjivanja na kraju skolske godine sigurno nije ok, bez obzira o kom se predmetu radi... prasina se digla oko relativno nevazne stvari, a to sto ljudi koji bi se vratili u bih ne mogu nostrificirati diplome, sto obrazovanje odraslih radi prekvalifikacije i lakseg zaposljavanja fakticki ne postoji, sto se za neka zanimanja koja su trenutno najtrazenija u svijetu kod nas uopste ne moze skolovati...to je ostalo u drugom planu... ocito da ce ministru politicki marketing biti u prvom planu, ...na zalost
ova rasprava upravo pokazuje koliko je vjeronauka vazan predmet i sta moze proizvesti...ocekivao sam od ministra da ce se potruditi da podigne kvalitet nastave iz ovog predmeta...obzirom i sta je sam prezivio...i na sve sto se desavalo u zadnjih 50 godina...djeci se mora pruziti mogucnost da o vjeri nauce od kompetentnih ljudi, jer mnogi roditelji ili nemaju pojma o vjeri ili znaju vrlo malo...djeca su u prilici da slusaju razne poluistine u svom okruzenju, porodicama, medijima....tako da ovu stvar treba shvatiti ozbiljno, skolski, a ne propagandno.... da se kasnije ne bi cudili otkud se pojavljuju vehabije ili neki drugi pravci...ako nece drzava da se posveti djeci u vjerskom odgoju ima ko hoce...a ne znam bas da li je to pametno...i nadam se da ce ministar imati vise takta za dogovor kada bude na primjer, rjesavao probleme na pravnom fakultetu...
takodjer, vrijeme je pokazalo da opisne ocjene iz muzickog, fizickog, likovnog nisu nista dobrog donijele osim smanjenja nivoa opsteg obrazovanja, kulture i sporta...
Analogno tome, brojcane ocjene iz vjere, koje ulaze u prosjek, proizvode sve humanije i humanije generacije omladine... Vise se ne kolju medjusobno tupim nozevima, da se zrtva ne bi patila... :-)
crno_sa_zlatnim

#532 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by crno_sa_zlatnim »

Niko vam ne brani da uvedete i istoriju religija, ali na isti nacin - da se roditelji izjasne da li zele i bez ulaska ocjene u prosjek. Pretpostavljam da bi i crvena marama bila prateci rekvizit za bolje razumijevanje.[/quote]

Za vjeronauku (koji oksimoron :lol: :lol: :lol: ) niko nista nije pitao roditelje... Samo su poslali ferman da se uvodi u porodilista, vrtice, skole....

Sto se crvene marame tice, bez titovke i crvene petokrake nema smisla... Ja sam za paket aranzman... :D[/quote]

Nemoj zaludjivati siroke forumske mase svojim neistinama.
Svaki roditelj u 1. razredu se izjasni (potpise izjavu) da li zeli da mu dijete pohadja nastavu iz vjeronauke.
ultima_palabra

#533 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

Rijaset Islamske zajednice u BiH: U Vladu KS zabranjen ulaz psima i vjerskim službenicima

"Dakle, Bošnjaci trebaju gaziti Bibliju, a Hrvati trebaju gaziti Kur'an da bi se uspostavilo obrazovanje po Vašoj mjeri!?", pitaju se u Rijasetu IZBiH

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagirao je danas na činjenicu da je Vlada Kantona Sarajevo zabranila psima i vjerskim službenicima ulazak u Vladine institucije, podsjećajući da je historija zabilježila slične zabrane kada je bio zabranjen ulaz psima i Jevrejima nakon čega je uslijedio holokaust, prenijela je MINA

O zabrani ulaska psima i vjerskim službenicima u Vladu Kantona Sarajevo javnost je informirana putem dnevnog lista "Oslobođenje", od 10. maja, gdje je karikaturist Mirza Ibrahimpašić objavio, uz tekst o vjeronauci, ilustraciju vrata na kojima piše Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajeva, zatim na tim vratima su prekrižene slike psa, ahmedije, katoličke i pravoslavne kape s križiom i lik ortodoksnog Jevreja, što implicira da je njima zabranjen ulaz u prostorije Ministarstva, a time i zgradu Vladinih institucija.

"Ovom nizu zabrana ideološki prvoborci agresivnog ateizma, da li u ime Vlade Kantona Sarajevo ili po svojoj želji, pridodadoše novu zabranu, zabranu ulaska u Vladu Kantona Sarajevo psima i vjerskim službenicima četiriju tradicionalnih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Nasilje uime ideologije dobrim dijelom je obilježilo 20. vijek", rečeno je u saopćenju.

Pored fašizma i nacizma, marksističko-komunistička ideologija spada u vrh ljestvice po obimu i brutalnosti inspiriranog i počinjenog nasilja i terora uime partije i borbe protiv Boga, kako se kaže u saopćenju, današnji komunistički potomci su agresivniji i brutalniji od revolucionara i političkih komesara nakon Drugog svjetskog rata.

Današnji agresivni antiteisti, čini se, spremni su na sve, glavni problem im je vjeronauka, a ne nasilje, narkomanija, pedagoški standardi, niti nezaposlenost, niti ekonomski razvoj, niti bilo šta drugo.

Da karikatura u "Oslobođenju" nije izolirani slučaj ili incident, pokazao je magazin "Dani" koji je u br. 725, od 6. maja 2011. godine objavio ilustraciju od istog karikaturiste u kojoj stoje pored dvojice vjerskih lidera, reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i kardinala Vinka Puljića, dvoje djece, ono sa šahovnicom gazi Kur'an, a ono s fesom na glavi gazi Bibliju.

"Dakle, Bošnjaci trebaju gaziti Bibliju, a Hrvati trebaju gaziti Kur'an da bi se uspostavilo obrazovanje po mjeri i želji aktuelnih protagonista progona vjere!? Samo gaženjem Kur'ana i Biblije može se uspostaviti mir i stabilnost, komunističko bratstvo i jedinstvo!?", pita se MINA.

U saopćenju su podsjetili i da je u kratkom periodu vladavine bivših komunista od 2000. do 2002. pokrenuta serija montiranih sudskih procesa i progona ljudi, a svi su pali na sudovima. U novom mandatu bivši komunisti su krenuli da se obračunaju s vjeronaukom, i to islamskom, odnosno tamo gdje su Bošnjaci u većini.

Izražena je nada da će se Vlada Kantona Sarajevo ograditi od ove prijeteće i ponižavajuće karikature i njene poruke, te osuditi pokušaje da se u njeno ime šalju ovakve zastrašujuće poruke vjernicima, jer bi u protivnom "prešućivanje ove agresivne poruke bilo skandalozno", kaže se na kraju saopćenja Rijaseta IZ-a u BiH, koje je prenijela MINA.
:lol:
Sljedeći korak je da tuže autore Monty Pythona, Nadrealista i South Park-a za nanesenu duševnu bol, a naravno i vlade UK, SFRJ i USA da se obavezno izvinu... pa jebo te led jesu li oni normalni? :-) Vlada treba da se ogradi od karikature koja je izašla u dnevnim novinama u privatnom vlasništvu?
nosara

#534 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

crno_sa_zlatnim wrote: Nemoj zaludjivati siroke forumske mase svojim neistinama.
Svaki roditelj u 1. razredu se izjasni (potpise izjavu) da li zeli da mu dijete pohadja nastavu iz vjeronauke.
Vjera je u skole i vrtice (porodilista ?) uvedena fermanom, bez alternative... Dakle, ili ce dijete unazad ili na hodnik...

Za zaludjivanje i izludjivanje sirokih narodnih masa zaduzene su vjerske zajednice i njihovi ljudi na terenu... Uspjesno, sudeci po proteklom periodu... :D
Chisum

#535 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chisum »

ultima_palabra wrote:
Rijaset Islamske zajednice u BiH: U Vladu KS zabranjen ulaz psima i vjerskim službenicima

"Dakle, Bošnjaci trebaju gaziti Bibliju, a Hrvati trebaju gaziti Kur'an da bi se uspostavilo obrazovanje po Vašoj mjeri!?", pitaju se u Rijasetu IZBiH

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagirao je danas na činjenicu da je Vlada Kantona Sarajevo zabranila psima i vjerskim službenicima ulazak u Vladine institucije, podsjećajući da je historija zabilježila slične zabrane kada je bio zabranjen ulaz psima i Jevrejima nakon čega je uslijedio holokaust, prenijela je MINA

O zabrani ulaska psima i vjerskim službenicima u Vladu Kantona Sarajevo javnost je informirana putem dnevnog lista "Oslobođenje", od 10. maja, gdje je karikaturist Mirza Ibrahimpašić objavio, uz tekst o vjeronauci, ilustraciju vrata na kojima piše Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajeva, zatim na tim vratima su prekrižene slike psa, ahmedije, katoličke i pravoslavne kape s križiom i lik ortodoksnog Jevreja, što implicira da je njima zabranjen ulaz u prostorije Ministarstva, a time i zgradu Vladinih institucija.

"Ovom nizu zabrana ideološki prvoborci agresivnog ateizma, da li u ime Vlade Kantona Sarajevo ili po svojoj želji, pridodadoše novu zabranu, zabranu ulaska u Vladu Kantona Sarajevo psima i vjerskim službenicima četiriju tradicionalnih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Nasilje uime ideologije dobrim dijelom je obilježilo 20. vijek", rečeno je u saopćenju.

Pored fašizma i nacizma, marksističko-komunistička ideologija spada u vrh ljestvice po obimu i brutalnosti inspiriranog i počinjenog nasilja i terora uime partije i borbe protiv Boga, kako se kaže u saopćenju, današnji komunistički potomci su agresivniji i brutalniji od revolucionara i političkih komesara nakon Drugog svjetskog rata.

Današnji agresivni antiteisti, čini se, spremni su na sve, glavni problem im je vjeronauka, a ne nasilje, narkomanija, pedagoški standardi, niti nezaposlenost, niti ekonomski razvoj, niti bilo šta drugo.

Da karikatura u "Oslobođenju" nije izolirani slučaj ili incident, pokazao je magazin "Dani" koji je u br. 725, od 6. maja 2011. godine objavio ilustraciju od istog karikaturiste u kojoj stoje pored dvojice vjerskih lidera, reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i kardinala Vinka Puljića, dvoje djece, ono sa šahovnicom gazi Kur'an, a ono s fesom na glavi gazi Bibliju.

"Dakle, Bošnjaci trebaju gaziti Bibliju, a Hrvati trebaju gaziti Kur'an da bi se uspostavilo obrazovanje po mjeri i želji aktuelnih protagonista progona vjere!? Samo gaženjem Kur'ana i Biblije može se uspostaviti mir i stabilnost, komunističko bratstvo i jedinstvo!?", pita se MINA.

U saopćenju su podsjetili i da je u kratkom periodu vladavine bivših komunista od 2000. do 2002. pokrenuta serija montiranih sudskih procesa i progona ljudi, a svi su pali na sudovima. U novom mandatu bivši komunisti su krenuli da se obračunaju s vjeronaukom, i to islamskom, odnosno tamo gdje su Bošnjaci u većini.

Izražena je nada da će se Vlada Kantona Sarajevo ograditi od ove prijeteće i ponižavajuće karikature i njene poruke, te osuditi pokušaje da se u njeno ime šalju ovakve zastrašujuće poruke vjernicima, jer bi u protivnom "prešućivanje ove agresivne poruke bilo skandalozno", kaže se na kraju saopćenja Rijaseta IZ-a u BiH, koje je prenijela MINA.
Sljedeći korak je da tuže autore Monty Pythona, Nadrealista i South Park-a za nanesenu duševnu bol, a naravno i vlade UK, SFRJ i USA da se obavezno izvinu... pa jebo te led jesu li oni normalni? :-) Vlada treba da se ogradi od karikature koja je izašla u dnevnim novinama u privatnom vlasništvu?

Aj teksta i govana... :lol: :lol:

"prvoborci agresivnog ateizma"

"agresivni antiteisti"

"bivši komunisti"

Samo fali da su u ovim slikovitim opisima prisili i ono - pijani, pa da im kompletno obracanje bude na nivou postova Kenana-sa
amrica

#536 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by amrica »

:D

Reisu-l-ulema Chuck ef. Norris
6:51, 12 Maj, 2011

Za Oslobođenje piše Boris Dežulović

Dirljiva je ta ekumenska ljubav između efendija, monsinjora i vladika, koji se na ničijoj zemlji između dva duboka rova okupe svaki put kad netko dirne u neupitne zajedničke vrijednosti. Ne mogu se tri glave složiti oko budalaština kao što su ljubav među bližnjima, tolerancija, poštovanje, suživot ili mir, ali čim netko spomene homoseksualce, Djeda Mraza, ženska prava ili neobavezni vjeronauk, skoče sva trojica složno.

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic. Znaš li, kaže, da je Chuck Norris oborio Allaha iz vjeronauka? Baš se Allah nasekirao, odgovorih ja. Ionako mu po novome ne ulazi u opći uspjeh. Sva je sreća da mu Chuck Norris ne predaje fiziku, kemiju i biologiju. I da mu Arzija Mahmutović nije kantonalna ministrica obrazovanja. Morao bi Allah popravljati prosjek na fizičkom.

Ne prestaje, eto, halabuka što se nadigla nakon odluke kantonalnog ministra obrazovanja Emira Suljagića da se u sarajevskim školama ocjena iz vjeronauka ne računa u opći uspjeh. Banalno očekivano, do koeficijenta na pobjedu Novaka Đokovića, javili su se naposljetku zajedno rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice Muharem ef. Omerdić i pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Petar Jukić, pa u ekumenskoj groznici poslali Suljagiću klasično prijeteće pismo.

“Tražimo da opozovete svoju odluku broj 11-01-38-18845/11 od 22. aprila 2011. godine, i da nas o svojoj odluci u vezi s ovim slučajem obavijestite u roku od sedam dana”, kažu u tom dirljivom pismu efendija i monsinjor. “U slučaju da Vaša odluka ne bude opozvana…”

- U slučaju da Vaša odluka ne bude opozvana… - grickao je olovku monsinjor.

- …ne bude opozvana… - ponavljao je zamišljeno efendija.

- Znam - sjetio se monsinjor. - Stavit ćemo ovako: u slučaju da odluka ne bude opozvana, osjetit ćete Jahvin gnjev. Poslat će Jahve na kantonalno ministarstvo najezdu zmija i skakavaca. I ognjene strijele. I sedam godina suše i poplave. I gladi. I pomor sve novorođene djece.

- Odlično, ali ne može Jahvin gnjev. Osjetit će Allahov gazab.

- Gazab? Kakav gazab?!

- Gazab, bogati. Dželal.

- Šta je dželal???

- Slično što i gazab. Gnjev, srdžba, ljutnja, razumiješ, samo dželal. Kako nisi čuo za dželal, u kojoj si medresi išo na vjeronauku?

- Nema dželala u Jahvinom Zakonu.

- Kad učiš rimsko pravo, a ne istanbulsko. Da stavimo onda samo “Zakon”, pa kom opanci, kom obojici.

- Može. Pišem onda ovako: “U slučaju da Vaša odluka ne bude opozvana, iskoristit ćemo sve raspoložive zakonske mogućnosti zaštite dostignutog statusa predmeta vjeronauka.”

- Može li bar na kraju “Amin ja Rabbel-alemin”?

- Stavit ću samo “amin”. Amen! Čuj mene, “amin”?!

- Ne može “amen”. Radije onda ništa.

- Znači ništa.

- Stavi samo dolje ono “U Sarajevu”, i datum.

- Može, koji je danas?

- Dvaesčetvrti Džumade-l-ula 1432. po Hidžri.

Iste večeri efendija i monsinjor izvadili su iz kaldrme jednu granitnu kocku, umotali je u svoje prijeteće pismo, pa se dovezli do zgrade kantonalnog Ministarstva obrazovanja, pogodili ministrov prozor i na skuteru pobjegli u noć.

Dirljiva je ta ekumenska ljubav između efendija, monsinjora i vladika, koji se na ničijoj zemlji između dva duboka rova okupe svaki put kad netko dirne u neupitne zajedničke vrijednosti. Ne mogu se tri glave složiti oko budalaština kao što su ljubav među bližnjima, tolerancija, poštovanje, suživot ili mir, ali čim netko spomene homoseksualce, Djeda Mraza, ženska prava ili neobavezni vjeronauk, skoče sva trojica složno, uigrano i uvježbano kao da ih je lično Bogdan Tanjević zonsku obranu trenirao. Tri se neupitne i nepomirljive dogme lijepo slažu samo oko neupitnosti svojih nepomirljivih dogmi.

A da je malo pameti ispod ahmedije, mitre i kamilavke, shvatili bi da ništa njihovog boga ne vrijeđa kao ocjena iz školskog vjeronauka. Pouzdano znam da Emir Suljagić nije to imao na pameti - njegova nije tako zlonamjerna kao moja - ali ocjenjivanje vjeronauka, barem u filozofsko-teološkom smislu, besmisleno je poput, štajaznam, onog idiotskog ocjenjivanja umjetničkog dojma u skijaškim letovima. Čovjek je skočio stotinu osamdeset metara, pa ni po božjoj ni po ljudskoj pravdi ne može onaj koji je skočio stotinu sedamdeset šest biti bolji od njega.

Sve, naime, dok je obavezan, ali izborni školski predmet, konfesijski vjeronauk - osim ako me imami i nemami uvjere u suprotno, što bi bilo jako zanimljivo - pretpostavlja da čeljad u klupama vjeruje u Svemogućeg. Učenik dakle vjeruje ili ne vjeruje, i ocjena njegovog znanja toj vjeri ništa ne znači. Ispalo bi inače - to je onaj jako zanimljivi dio - da nesretno dijete koje dobije jedinicu iz vjeronauka ne vjeruje u Boga. Pa će ga zato vidjeti kad dođe kući.

Ili bi, daleko bilo, ispalo da ga djeca upisuju samo da pomoću njega ispravljaju prosjek i loše ocjene iz bezbožne biologije. Na ovaj način, sve dok ocjena iz vjeronauka ulazi u opći uspjeh, on je ravnopravan ostalim predmetima - onima dakle u kojima se djecu ne pita žele li to učiti, i vjeruju li da je čovjek nastao od majmuna ili da je Zemlja okrugla - i koji su često čak u izravnoj koliziji s vjerskom dogmom. Ne može, jebiga, Husretova majka doći u školu i reći da se u njihovoj obitelji ne vjeruje u fiziku i kemiju, pa da bi oni maloga ispisali iz tih predmeta.

Zato su se, eto, isključivanja vjeronauka iz općeg uspjeha prije ministra morali sjetiti časni efendije. Ovako, zbog uvredljivog tretmana Boga i vjere sustići će ih Njegov gnjev. Dobro, gazab, dželal, što li već. Neće im pomoći ni petica iz vjeronauka. Ni reisu-l-ulema Chuck ef. Norris.

(TIP/tekst preuzet iz Oslobođenja/Autor: Boris Dežulović)
ja.neron

#537 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ja.neron »

ja komunista što jašu

cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc
amrica

#538 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by amrica »

ja.neron wrote:ja komunista što jašu

cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

jahali, ne jahali... znaju pisat' :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#539 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

:lol: :lol: :lol: jebeš ljude kojima je komunizam donio prosvjetiteljstvo....a dobro je bar su naučili čitat na vernakularu, a i to tek toliko da pljuju komuniste :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#540 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote::lol: :lol: :lol: jebeš ljude kojima je komunizam donio prosvjetiteljstvo....a dobro je bar su naučili čitat na vernakularu, a i to tek toliko da pljuju komuniste :-)
ne seri, da je komunizam, nestali bi u noći na biciklu. klinac bi to bio skuter :lol:
Bloo
Globalna šefica

#541 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Bloo »

JoseMujica wrote: Jednostavo čovjek je počeo uvoditi red u obrazovni sistem i svodi stvari na racionalnu mjeru i zato ovo što je uradio jeste dobar potez. .

samo se nadam da njegvo uvodenje reda nece stati samo na ovom :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#542 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote:
JoseMujica wrote::lol: :lol: :lol: jebeš ljude kojima je komunizam donio prosvjetiteljstvo....a dobro je bar su naučili čitat na vernakularu, a i to tek toliko da pljuju komuniste :-)
ne seri, da je komunizam, nestali bi u noći na biciklu. klinac bi to bio skuter :lol:
ahhh ufatio si me na krivoj nozi......ispričavam se kolega...samoupravni socijalizam :D al kako god ovi opet pljuju komuniste

sad znam što sam tako i napisao...pa da me razumeju :lol:
Bloo
Globalna šefica

#543 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Bloo »

i to na onom tandem biciklu :D

brze pedalaj brzeeeeeeeeeeeeeeee :mrgreen:
Chmoljo

#544 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

nosara

#545 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

Bloo wrote:i to na onom tandem biciklu :D

brze pedalaj brzeeeeeeeeeeeeeeee :mrgreen:
Pedalo bi samo Mustafa... Ovom drugom smeta slafrok... :cry:
GOLFER

#546 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by GOLFER »

Chmoljo wrote:
e moj prosječni Bošnjaku, da toliko ne mrziš možda bi se i moglo nešto normalno reći. samo da ti je znati šta mrziš...

a evo kako je odvratan bio onaj sistem kad se tako rado koriste sintagme karakteristične za te odvratne komuniste

prijetnje, optuživanja, stvaranje neprijatelja tamo gdje ga nema. a nigdje argumenta.

ali evo, pošto od mržnje ne možeš da razaznaš u čemu je razlika između odluke i tvoje sumanute logike, da ti objasnim ko djetetu:

onaj ko odabire vjeronauku, čini to svojom voljom. smatra da nastavni plan za njega nije toliko pretežak da ne bi mogao dodati jedan fakultativni predmet, a koji mu svakako ne ulazi u prosjek. neko odabire vjeronauku, neko ide trenirati fudbal, neko svirati neki instrument, neko sve to.

to je izbor pojedinca. pojedinac može preuzimati obaveze na sebe.

DRŽAVA, ne smije dovoditi pojedinca pred svršen čin. da neko može, a da on ne može i to samo zbog različitog imena. ministar Suljagić je ukinuo takvu odluku. DRŽAVA ne smije nametati vjersko obrazovanje. ako to radi, jesi li svjestan šta je onda u pitanju?

jesi li razumio? čisto sumnjam. jer kada bi sebi priznao da je ova odluka ispravna onda bi priznao da svijet nije crno bijel. a kada bi to priznao, morao bi se ujesti za jezik za milion stvari što si ih natrabunjao na ovom forumu.

ili jednostavno te briga za one koji nisu muslimani, i misliš da neko zato što je musliman, treba imati više prava u ovoj zemlji. a to je već nešto sasvim drugi par opanaka...

čuj 60 minuta :lol: pa ko još to gleda? :mrgreen: e moj prosječni Bošnjo... :mrgreen:

Neka ti dragi kolega forumasu znas da ja nekoga mrzim :thumbup:

Vise nije ni bitno sta je neko zelio (mozda ces se i sloziti sa mnom) zaista mnogobrojni (da kazem) ANTIvjernici cu se tako dogli slaveci ovu odluku i ocekivajuci jos i josssss do konacnog ukidanja vjeronauke, a to nije nikakva tajna, da kazes da takvih ljudi nema onda ce to sve reci... (i ovim ne govorim da je svako antivjernik ko podrzava ovu odluku)
Vec se pocela stvarat takva atmosvera i jos jednom cemo se MI bosnjaci dijeliti na OVE i ONE a sada agresivnije i vise ubjedjeni da smo (svako za sebe u pravu)...

Ministar da je zelio uraditi nesto, svakako je imao mnogo normalnijih nacina, a ne ovako naivno, kruto, agresivno i vrlo bezobrazno, bez ikakve konsultacije, rasprave, prijedloga, upoznavanja, dijaloga, cisti HIR i igranje na poplarne teme radikalnijeg dijela njegovih glasaca...
Znao je da je tema osjetljiva, znao je da ce biti reakcija, znao je da ce uvrijediti mnoge i znao je isto tako da ce mu mnogi pisati mnogobrojne hvalispjevove i vjerovatno je radi svega toga ovo i uradio I sta ce biti od ovoga vidjet cemo...

A sto se tice nekakvih prijetnji, ja niti imam namjeru niti moc niti bilo sta da nekome prijetim, ali je normalno pitati se dokle i koliko ce trajati ministar koji na ovakav nacin vrlo bezobrazno ide u rijesavanje nekih vrlo skakljivih tema...
Ova prica sigurno godi ateistima, i ljudi slicnog ili istog ideoloskog opredjeljenja kao ministar ce hvaliti a neki i danima svrsavati na ovu odluku , ali sta je sa ostalima? Sta je sa vjernicima, sta je sa IZ? Sta je sa Vjerouciteljima? Sta je sa religijskim zajednicama? Ministar je naravno zaboravio sve njih, a ja nisam i zato se i pitam DOKLE CE MOCI OVAKO...

Vidjet cemo sta ce biti, a na ovome nece ostati sigurno, Ministar je ocigledno previse bezobrazan, drzak i naivan da bi se na ovome zavrsilo, a ulazeci o nekakve rasprave sa najvisim predstavnicima IZ mu definitivno dize rejting kod jednih, al jos definitivnije unistava kod drugih...
Chmoljo

#547 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

ko podržava Emira nije vjernik, a? toliko o ministrovom bezobrazluku...
ultima_palabra

#548 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

@golfer ima neke frke sa "antivjernicima" koji su svugdje oko njega :-) Neću reći da ne znam i takvih ljudi, ali su poprilično rijetki... tako da ne znam otkud toliki u njegovom društvu :-? Lakše je valjda promijeniti društvo nego danima kritikovati jednu sasvim ok odluku...
GOLFER

#549 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by GOLFER »

Chmoljo wrote:ko podržava Emira nije vjernik, a? toliko o ministrovom bezobrazluku...
Apsolutno ne, ali i ti znas to...

Ministar je trebao i morao znati (ako je vec dobronamjeran po ovom pitanju) da je ovo osjetljiva tema i da ce biti svacega kada pocne to dirati... I on je umjesto nekog kulturnog dijaloga, razgovorai kompromisa, savjetovanja i donosenja odluke uz bilo kakav vid suradnje i razgovora on je izabrao potpuno drugu (pogresnu) politiku kojom demonstrira uveliko silu, a jedini njegov vid razgovora je prepucavanje sa zvanicnicima IZ, ako je to OK onda reci da znam odmah, kako treba raditi i razgovarati, pa onda da kazem, OK takoi treba...

I uz sve to, raznorazni protivnici islamskog nacina zivota (deklarisani kako u mom RL tako i u ovom forumskom svijetu i po mnogim portalima, sto se najvise dokazalo na pricama oko dzamija, ezana, pokrivenih zena, Islamskog odnosa prema alkoholu, BBI centar, Bristol, SCC itd...) su poceli javno slaviti ministreve odluke i njegovo jos vise komplikovanje situacije, koja mu je vec sada izmakla kontroli, (a oko velike GLUPOSTI, jer ovo i jeste glupost u odosu na mnoge druge stvari) i sada obican musliman bosnjo kako da skontao ovo? Kao dobru namjeru ministra ne budite smjesni... Svati ce kao napad na njegovu vjeru (kako god to vama bilo glupo) ali je to tako, jos kad vidi da mu komsija koji stalno kuka o ''islamiziranju'' sarajeva i prica kako vjeronauku treba ukinuti i slavi ovaj potez i jos procita kako nekakvi novinarcici pljuju po Reisu i cijeloj IZ u nekakvim kolumnama onda naravno bude mu jasno da je ovo sve protiv njegove vjere... A to se sve UVELIKO moglo izbjeci da se nesto pokusalo rijesiti NORMALNO pricom, razgovorom, kompromisom bez demonstracije sile i silom nametanja svog misljenja SAMO RADI TOGA JER NEKO IMA FUNKCIJU...
Chmoljo

#550 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

Golferu, pričaš nebuloze. napišeš post od tri kilometra, a ništa ne kažeš.

ja samo vidim žal za budžetskim parama od strane vjeroučitelja, i egotripove "zaštitnika" vjeronauke.

a IZ je davno sebi pucala šamare kad njen drugi čovjek po dnevnim novinama LAŽE KAO PAS. :) IZ sebe spušta na nizak nivo kada nasilu želi napraviti aferu gdje je nema - tendencioznim naslovima i nekim karikaturama koje imaju veze sa ministrom ko i ti sa pravopisom.

Reis Cerić se spušta na niske grane, kada o pitanju koje sa tim nema veze, pominje članove porodice Emira. pobijene članove.

nije potrebno da neko drugi to radi. ah da, neš' vjerovati, ali mene boli kad vidim takve stvari, jer znam da nisu dobre. šta će meni IZ po mjeri odabranih? no i dalje tražite dušmane tamo gdje ih nema. oni najglasniji su se, u pravilu, uvijek prvi povlačili kad je gusto.

testirano u opitu '92-'95.
Post Reply