kad sam bio mali

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
astrid

#526 Re: kad sam bio mali

Post by astrid »

pustopoljina wrote:a...
u sjevernoj americi
rodio se slon
umjesto da pise
on slusa gramofon
mama mu je kobila
otac krokodil
braca su mu majmuni
sto voze romobil
sestre su mu dame
sto citaju romane
romani su skupi
djecaci su glupi
:lol: :lol: :lol: :lol:
..aaaaaaaaaa :lol: sjećam se i ovog,a bilo je ono nešto i sa Popajem :-)
Mornar Popaj sam ja
Žena mi je Oliva.....
elizabeth a

#527 Re: kad sam bio mali

Post by elizabeth a »

Halo, halo bolnica
Žena mi je trudnica
Imam dvoje djece
Uskoro će treće... :lol: :lol:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#528 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

Pazi, nisam vidio da je bila posebna tema o Anki na forumu. :) Nije ni čudo, jer je bila aktivna u vrijeme kada sam odmarao 4 mjeseca od foruma. Odmah da demantujem da se učila u školi, pogotovo ne da je bila u Čitankama za 1. i 2. razred krajem 80-ih. Obzirom da sam upravo u tom periodu bio školarac, mogu 100% siguran tvrditi da se u školi nije učila, još manje da je bilo u Čitankama (tada su čitanke bile iste za cijelu BiH, a ne kao danas). Ja sam je slušao uglavnom u obdaništu, gdje su curice to pjevale i tapšale se rukama, ono nešto.
Zaboravio sam bio taj najtužniji dio "nemojte me braćo klati, plakaće mi mila mati" :shock: ...brrrr. Pošto se naši narodi kolju svako malo već stotinama godina, nije čudo da ima ovakvih pjesama, ali da nešto ovako uđe u dječiju pjesmu je malo preekstremno.
Inače klinci u Jugoslaviji kao da su bili pretplaćeni na tragične i morbidne pjesmice. Sjećam se i one nepoznatog autora koja je bila redovan dekor svih spomenara i dječjih leksikona, "Pet krvavih ruža", o djevojci koja je živjela sama u dolini Save, imala oči poput neba plave, i uglavnom zaljubi se ona u nekog frajera i krene mu na sastanak i satare je auto :shock: . I onda se nad njom mrtvom taj mladić očajno zapita šta mu život pruža, pregršt lijepih snova i pet krvavih ruža.
Što rekoste, dobro smo izrasli normalni...ako smo normalni :D
pustopoljina

#529 Re: kad sam bio mali

Post by pustopoljina »

elizabeth a wrote:Halo, halo bolnica
Žena mi je trudnica
Imam dvoje djece
Uskoro će treće... :lol: :lol:

:lol:
to je to :lol:

anku nisam ni ja ucila u skoli, ali je jesam cula od djece u skoli...a u razredu je bilo vise od pola djece ciji su roditelji bili vojna lica...i bili su iz cijele ex-yu.
Last edited by pustopoljina on 19/12/2010 13:44, edited 1 time in total.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#530 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

pustopoljina wrote:a...
u sjevernoj americi
rodio se slon
umjesto da pise
on slusa gramofon
mama mu je kobila
otac krokodil
braca su mu majmuni
sto voze romobil
sestre su mu dame
sto citaju romane
romani su skupi
djecaci su glupi
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ovo su pjevale te iste koje su pjevale Anku, obično su nastavlje pjesmu jednu na drugu. Kako sam bjesnio kad čujem ono da su dječaci glupi :x
elizabeth a

#531 Re: kad sam bio mali

Post by elizabeth a »

:mrgreen:
pustopoljina

#532 Re: kad sam bio mali

Post by pustopoljina »

uh...
leksikonske...
bila je ona o narkomanu...pa babsi...i sjecam se te pet krvavih ruza...i doris sto vozi mini moris :lol:
gdje li je moj leksikon :-) :roll: sve sa slicicama iz "cao" magazina ukrasen :lol:
VenomousV

#533 Re: kad sam bio mali

Post by VenomousV »

uhmmm... djeca i dan danas uce Fedam malih kuFiFa... to je meni strasno morbidno... i onda se pitamo sto pale macke, bacaju pse u rijeku i sl...
dharma

#534 Re: kad sam bio mali

Post by dharma »

VenomousV wrote:uhmmm... djeca i dan danas uce Fedam malih kuFiFa... to je meni strasno morbidno... i onda se pitamo sto pale macke, bacaju pse u rijeku i sl...

Cccc, ako mislis o pjesmi o kerusi to nije morbidno niti je ucilo djecu da ubijaju kucice, vec da to nikad ne rade :-)
VenomousV

#535 Re: kad sam bio mali

Post by VenomousV »

dharma wrote:
VenomousV wrote:uhmmm... djeca i dan danas uce Fedam malih kuFiFa... to je meni strasno morbidno... i onda se pitamo sto pale macke, bacaju pse u rijeku i sl...

Cccc, ako mislis o pjesmi o kerusi to nije morbidno niti je ucilo djecu da ubijaju kucice, vec da to nikad ne rade :-)
duuuh, mislim na pjesmu o kerusi i mislim da nije ok da je dijete u 5. osnovne cita, 90% djece se rasplace, 5% je ravnodusno a preostalih 5% su oni hajvani koji da bi ispali frajeri u razredu, osvetili se nekom strebercicu sto se rasplakao urade to isto i gore.
Ako dijete ne ide u privatnu skolu za ocekivati je da u razredu ima takvih hajvana koji rade sve i svasta da bi ispali fora jer im nije do knjige i do ucenja.

Ovo pricam iz iskustva, imala sam ih takvih u razredu koji su gledali kako da muce svaku mogucu zivotinju nakon pjesme o kerusi.
Da ne idemo dalje sa tim pa da pricamo kako ne znam koliko posto tih mucitelja zivotinja u mladim danima postaju serijske ubice itd i sl
Pera Trta

#536 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

Ovo je tema o lijepim i manje lijepim uspomenama iz djetinjstva, a ne prostor za kvazi-sociološka prepucavanja. Ako to želite, 99% tema na forumu vam je tako, pa bujrum, ili otvorite novu temu.
Hvala!
suncica24

#537 Re: kad sam bio mali

Post by suncica24 »

Uj, sad se sjetih Anke... trk psihologu :D

Da ne kazem da je bilo onog igranja "Tri noza u ledja, krv ti curi niz ledja, pauci ti u kosi... najeeeziiii seeee" :run:

E jesmo bili... :skoljka:

Nego, je li ko od vas visio na gelenderima?
Kod nas to bila moda. Podignes se na ruke na gelendere, onda se spustis na stomak, onda zavrtis oko istih, uhvatis potkoljenicama i ostanes tako...
Bilo je jos nekih caka, kojih ne mogu da se sjetim...
Michun

#538 Re: kad sam bio mali

Post by Michun »

aaaaa, u nas bila moda de se visi naopako na golovima na igralistu. :shock:
dok nije jedna drugarica zakacila butinu na kukicu za mrezu i visila tako, 30 kopci. bila je u sorcu. :shock:
astrid

#539 Re: kad sam bio mali

Post by astrid »

pustopoljina wrote:uh...
leksikonske...
bila je ona o narkomanu...pa babsi...i sjecam se te pet krvavih ruza...i doris sto vozi mini moris :lol:
gdje li je moj leksikon :-) :roll: sve sa slicicama iz "cao" magazina ukrasen :lol:
jedan dio(ili je cijela) ide otprilike ´vako..kod mene sve nešto improvizovano :D

Bio je skoro dijete,
za ljubav nije znao,
ni za noć ni za dan ,
jedan narkoman.
Droga mu je bila majka,
droga mu je bila sve,
od droge on je živio,
i nije mogao bez nje.
Prijatelja on je tražio,
i gradom je lutao sam,
niko ga nije primjećivao,
jer bio je narkoman.
Dok je narkić umirao,
zadnje riječi su mu bile,
"prijatelji dragi,drogu ne koristite ,
nego se volite".
Sada vječno sanja on,
i sada je opet sam,
zbog droge leži mrtav,
jedan narkoman.
medvjed23

#540 Re: kad sam bio mali

Post by medvjed23 »

ova ima pouku :D
sheilak

#541 Re: kad sam bio mali

Post by sheilak »

suncica24 wrote: Nego, je li ko od vas visio na gelenderima?
Kod nas to bila moda. Podignes se na ruke na gelendere, onda se spustis na stomak, onda zavrtis oko istih, uhvatis potkoljenicama i ostanes tako...
:-D To mi je bilo omiljeno. Isto tako, sjednes na gelendere, pa se preokrenes naopako i tako visis naglavacke.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#542 Re: kad sam bio mali

Post by Chmoljo »

suncica24 wrote:Uj, sad se sjetih Anke... trk psihologu :D

Da ne kazem da je bilo onog igranja "Tri noza u ledja, krv ti curi niz ledja, pauci ti u kosi... najeeeziiii seeee" :run:

E jesmo bili... :skoljka:

Nego, je li ko od vas visio na gelenderima?
mismo imali one gelendere na kojima nas je moglo buljuk stati :mrgreen: onda se igralo ćorobake na njima :mrgreen: znači 5-6 dječaraca se vere po tim gelenderima, i izbjegava onog ko je u ćorobaki :mrgreen: nije se smjelo zemlju (tj beton) dodirivati :mrgreen:
smurf

#543 Re: kad sam bio mali

Post by smurf »

PalaSa Marsa wrote:Nadjoh nesto u stilu pravljenja zaba, al' mislim da je ova metoda koju ja pamtim puno laksa
i jednostavnija od ove na klipu.

A jesi li ti pala sa Marsa k'o mala ili si to gore naucila? :D
Vipera berus je nasla slicnu varijantu, dobro skace, ali ovo je varijanta koju smo mi kao mali pravili :thumbup:
Samo umjesto ovih njenih prednjih nogu mi napravimo kao poluotvorena usta ;-)
bebeSa

#544 Re: kad sam bio mali

Post by bebeSa »

Kad sam bila mala, petkom smo isli u goste
... subotom smo imali goste
... nedjeljom ujutro se gledao Muzicki tobogan i naravno domaci film na temu NOB-a
... za laku noc su mi pjevali "Moja mala djevojcica", "Bila mama Kukumka" i sl
... na spavanje se islo poslije crtanog (u 19 i 30)
... igrala sam i emaesesa i lopte na male sa deckima, ledenod cice i zmire, car care govedare i one kraljice sto se okrece, vozila biciklo i role, vodili me na klizanje i skijanje
... razocarenje kad dobijem lutku, ja bi loptu
... svaku noc krisom virila kroz prozor jer stariji u parku pjevaju uz gitaru
... za uzinu stapici i eurokrem
... itd i sl.
Uglavnom, bilo je super, rado se sjecam svega!
Super tema!
pustopoljina

#545 Re: kad sam bio mali

Post by pustopoljina »

nisam voljela kad dodju gosti i donesu mi bebu bez gaca. :x
Ridjobrki

#546 Re: kad sam bio mali

Post by Ridjobrki »

Kad sam bio mali...

...tata je odnekud sa karaule neke dobio štene vučjaka. U duhu olimpijade nazvali smo ga Vučko. Bio je divan ali je prebrzo rastao i ubrzo prevazišao kapacitete naše avlije i plus je (ipak je to vojni pas...) pokazivao znake agresivnosti. Morali smo ga dati nekom na selo gdje je završio kao što jednom ovčaru i priliči - čuvajući ovce. Budući je bio vrijedan pas stari je dobio neka drva u trampu pa smo se mi zimu 84/85 grijali na Vučku.
...donio sam iz mahale kući malog mješanca i gordo ga nazvao Cezarom. Skupa sa njim su došle i gliste od kojih smo ga izliječili i udomili ga kod žene od koje smo nosili domaću vareniku. Ona ga je preimenovala i na kraju se Cezar zvao kao i svaki normalan mahalski tačkasti mješanac - Bobi.
...dido mi je kupio papigu i nazvao ga Miki. Jedan dan sam došao iz škole i rekli su mi kako je Miki sinoć odletio jer vrata kaveza nisu bila dobro zatvorena. I dan-danas mi je tu nešto sumnjivo jer bih se kladio da sam ga ujutru prije škole vidio kako spava na leđima u kavezu.
Pera Trta

#547 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

Ridjobrki wrote:Budući je bio vrijedan pas stari je dobio neka drva u trampu pa smo se mi zimu 84/85 grijali na Vučku.
Kao kod malog Jože (budućeg druga Tita), ako se sjećaš priče o psu Polaku, u što ne sumnjam pošto si, kao i moja malenkost, razvaljivao na Titovim stazama revolucije :D
Ridjobrki

#548 Re: kad sam bio mali

Post by Ridjobrki »

Ma sjećam se i Stjepana Vimpušeka a gdje neću Polaka. :lol:
Pera Trta

#549 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

Ridjobrki wrote:Ma sjećam se i Stjepana Vimpušeka a gdje neću Polaka. :lol:
:lol: :lol: :lol:
PalaSa Marsa

#550 Re: kad sam bio mali

Post by PalaSa Marsa »

Imala sam i ja psa kad sam bila mali :D . Al' pravila kuce su bila takva da nisam mogla drzat' psa u kuci, uprkos tome sto sam ja to jako zeljela :roll: . To me je jako rastuzivalo, ponarocito zimi kad su oni snijegovi i minusi... Ja bi stalno brinula da mom cuki nije hladno i odlazila bi cesto kod cuke da provjerim kakvo je stanje (Cuko je zivio u garazi u improvizovanoj kolibi) :roll: . I ..tako odem jedan dan kad ono mene nema, nema me.. moji valjda od brige gdje sam krenu u potragu za mnom :-) .. i na kraju su me nasli kod cuke kako spavam u kolibi, a cuko ispred sjedi i cuva mi strazu. :-) :D
Post Reply