A kad se samo sjetim kako si ambiciozno krenuo u objasnjavanjazengi wrote:Joj ljudi jes meni ovo dosadilo.... pravo mlacenje prazne slame.
Da li stavljate brnjicu svom psu?
Moderator: anex
- Pasiflora
#526 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
-
zengi
#527 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Uvjek se covjek nada...... i uvjek se razocara.sitno wrote:A kad se samo sjetim kako si ambiciozno krenuo u objasnjavanjazengi wrote:Joj ljudi jes meni ovo dosadilo.... pravo mlacenje prazne slame.![]()
- Friesian
#528 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
ma problem je sto je samo mali procenat nas ustvari i procitao taj Zakon.. ostali su culi da treba imati brnjicu i to je to..
-
zengi
#529 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Pa problem je to sto mi imamo previse budala u ovoj zemlji, jebes zakon.Friesian wrote:ma problem je sto je samo mali procenat nas ustvari i procitao taj Zakon.. ostali su culi da treba imati brnjicu i to je to..
Na kraju krajeva, jeste građanska dužnost poštovati zakone ali, ovo nisu Božiji zakoni nego zakoni napisani od strane nestrucnih, neemancipovanih, glupih i vrlo često zlih ljudi koji se nisu udostojili da imalo razmisle o tim zakonima kojim regulisu nase zivote, sto je opet krajnje bezobrazno sa njihove strane.
Evo kad vec govorim o zakonu u novom gradu gdje je naznacena brnjica koja kako nas mudri Zonbirile ukaza "ne razlikuje, vrstu, dob ili ćud psa" nego se odnosi na sve, onda po tom zakonu meze da se kazni i baba koja sjedi negdje na klupi sa 15 godina starom, krezavom, gluhom i od katarkta slijepom pudlicom na krilu, 500 km.
Zonbirile, jelde, zakon je zakon i mora se postovati bez obzira na sve?!
Negdje sam ovo vec pisao ali nije zgoreg ponoviti uzimajuci u obzir vrlo kratku memoriju nekih forumasa, da bih ja, posto imam posebno mjesto u srcu za ljude koji se vjecno hvataju nekakvih zakona, volio provesti sa tim ljudima samo 24 casa, da vidim kako se oni drze svih tih zakona koje tako strogo preporucuju.
Dali se ovo slijepo drzanje zakona odnosi i kad su oni u pitanju, ili tu ima neki izgovor tipa "kad mogu oni ono, mogu i
ja ovo, sto nisu vako- kad je trebalo tako, itd. itd. i onda se uspostavi da oni kompletan svoj zivot provedu krseci sve moguce zakone (svaki dan im nosi 5-10 godina zatvora) ali gle paradoksa, to ih uopste ne sprjecava da okolo hodaju i recituju zakone i traze od drugih ljudi (nicim izazvani) da se slijepo pridrzavju nekog zakona.
Volio bih vidjeti gdje se ti ljudi parkiraju, gdje bacaju smece, dali daju i primaju mito, varaju li supruznike, dali lazu, zakidaju na vagi, urede li posetno posao za koji su placeni, itd.
- Pasiflora
#530 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Btw, samo da vam kazem, murija je opet pocela kaznjavati po Dobrinji - zapisali su cobjeka koji ima psa teskog cca 6kg
jer nije imao brnjicu..
-
zengi
#531 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Mi o vuku, a vuk na vrata....sitno wrote:Btw, samo da vam kazem, murija je opet pocela kaznjavati po Dobrinji - zapisali su cobjeka koji ima psa teskog cca 6kgjer nije imao brnjicu..
Sitno, jel' zbog djece?
-
zonbirile
#532 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
---------------------------------zengi wrote:Pa problem je to sto mi imamo previse budala u ovoj zemlji, jebes zakon.Friesian wrote:ma problem je sto je samo mali procenat nas ustvari i procitao taj Zakon.. ostali su culi da treba imati brnjicu i to je to..
Na kraju krajeva, jeste građanska dužnost poštovati zakone ali, ovo nisu Božiji zakoni nego zakoni napisani od strane nestrucnih, neemancipovanih, glupih i vrlo često zlih ljudi koji se nisu udostojili da imalo razmisle o tim zakonima kojim regulisu nase zivote, sto je opet krajnje bezobrazno sa njihove strane.
Evo kad vec govorim o zakonu u novom gradu gdje je naznacena brnjica koja kako nas mudri Zonbirile ukaza "ne razlikuje, vrstu, dob ili ćud psa" nego se odnosi na sve, onda po tom zakonu meze da se kazni i baba koja sjedi negdje na klupi sa 15 godina starom, krezavom, gluhom i od katarkta slijepom pudlicom na krilu, 500 km.
Negdje sam ovo vec pisao ali nije zgoreg ponoviti uzimajuci u obzir vrlo kratku memoriju nekih forumasa, da bih ja, posto imam posebno mjesto u srcu za ljude koji se vjecno hvataju nekakvih zakona, volio provesti sa tim ljudima samo 24 casa, da vidim kako se oni drze svih tih zakona koje tako strogo preporucuju.
Dali se ovo slijepo drzanje zakona odnosi i kad su oni u pitanju, ili tu ima neki izgovor tipa "kad mogu oni ono, mogu i
ja ovo, sto nisu vako- kad je trebalo tako, itd. itd. i onda se uspostavi da oni kompletan svoj zivot provedu krseci sve moguce zakone (svaki dan im nosi 5-10 godina zatvora) ali gle paradoksa, to ih uopste ne sprjecava da okolo hodaju i recituju zakone i traze od drugih ljudi (nicim izazvani) da se slijepo pridrzavju nekog zakona.
Volio bih vidjeti gdje se ti ljudi parkiraju, gdje bacaju smece, dali daju i primaju mito, varaju li supruznike, dali lazu, zakidaju na vagi, urede li posetno posao za koji su placeni, itd.
kada bi smanjio emociji i prišao temi objektivno shvatio bi srž.Zakon nije skup regula,koje će se nekome sviđati,nego po njima ravnati,a još značajnije s u d i t i.Ima postupak za pomjenu Zakona,i niko ne tvrdi da je dobar ,čak šta više u svojoj formulaciji je nedorečen,upravo po pitanju brnjice (sem Opštine N.sarajevo).Međutim to neće sprečiti sud da presudi u korist oštečenog/tužioca za bilo kakvu nanesenu štetu i bol.Sve nedostake Zakona na kraju će osjetiti neodgovorni vlasnici,normalno uz opasku da smo neuređena zemlja.U zemljama sa boljom i dužom tradicijom uzgoja pasa,svaki napad,ugriz povlači sudsku raspravu,a pas se obavezno uspava.Da još dodam ne razumijem eueiminizam 2napušteni psi",kada se među lutalicama ne nalazi ni 1% napuštenih pasa.
- Pasiflora
#533 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Neka me kazne najvisom mogucom kaznom kad moj pas bilo kome nanese stetu i bol (kako si ti rekao). Evo, ovdje se obavezujem da cu prihvatiti bilo kakvu kaznu! Moj pas 7 godina hoda bez brnjice (abd, hodace jos barem 7 godina), a najcesce i bez povodca.zonbirile wrote: Međutim to neće sprečiti sud da presudi u korist oštečenog/tužioca za bilo kakvu nanesenu štetu i bol.Sve nedostake Zakona na kraju će osjetiti neodgovorni vlasnici,normalno uz opasku da smo neuređena zemlja.U zemljama sa boljom i dužom tradicijom uzgoja pasa,svaki napad,ugriz povlači sudsku raspravu,a pas se obavezno uspava.
Tog istog moga psa je razbucao sarplaninac (totalno mu poderao uho) i naravno da smo tuzili gazdu i zamisli: gazda je "slabog imovinskog stanja" i zbog toga je kaznjen OPOMENOM, a sud ce snositi troskove sudjenja iz istog razloga.
Da ne zaboravim: u trenutku napada moj pas je bio na povodcu, a sarplaninac odvezan i nikoga od vlasnika nije bilo u blizini. I jos jedna mala digresija: gazda je vlasnik 2 restorana.
Veterinarski troskovi saniranja potrganog uha moga psa su bili cca 500KM + njegova i nasa BOL (ovo ne karikiram).
-
vom Kalidorf
#534 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
sitno wrote:...
Neka me kazne najvisom mogucom kaznom kad moj pas bilo kome nanese stetu i bol (kako si ti rekao). Evo, ovdje se obavezujem da cu prihvatiti bilo kakvu kaznu!...
U slucaju bezrazloznog napada na slucajnog prolaznika i slicno, apsolutno se slazem i zivotom garantujem da se nece ni desiti. A u slucaju da "poderu" kakvog provalnika ili bilo kog ko ugrozava moju imovinu, dijete i sl...kaznicu ih ja sam sa po jednim biftekom. I pritom me bas briga za gladne u Etiopiji.
- jaca-maca
#535 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
To sam i ja bas htjela napisatisitno wrote:
Neka me kazne najvisom mogucom kaznom kad moj pas bilo kome nanese stetu i bol (kako si ti rekao). Evo, ovdje se obavezujem da cu prihvatiti bilo kakvu kaznu!
Ma uvijek se kazne ljudi odnosno psi koji su kako da kazem fini
Pa da imam opasnog psa naravno da bi mu stavila brnjicu i nikad ga ne bi pustala s povodca, a oni koji bi trebali nista. I deseti put ponavljam, povodac odnosno davilica je 100 puta bolja od brnjice.
A ti @zonbirile prihvati cinjenicu da necemo stavljati brnjicu psima NJA NJAA sta ces sad
-
zengi
#536 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Prvo da pozdravim mog druga Vom Kalidorfa kojeg dugo nije bilo.zonbirile wrote:---------------------------------zengi wrote:Pa problem je to sto mi imamo previse budala u ovoj zemlji, jebes zakon.Friesian wrote:ma problem je sto je samo mali procenat nas ustvari i procitao taj Zakon.. ostali su culi da treba imati brnjicu i to je to..
kada bi smanjio emociji i prišao temi objektivno shvatio bi srž.Zakon nije skup regula,koje će se nekome sviđati,nego po njima ravnati,a još značajnije s u d i t i.Ima postupak za pomjenu Zakona,i niko ne tvrdi da je dobar ,čak šta više u svojoj formulaciji je nedorečen,upravo po pitanju brnjice (sem Opštine N.sarajevo).Međutim to neće sprečiti sud da presudi u korist oštečenog/tužioca za bilo kakvu nanesenu štetu i bol.Sve nedostake Zakona na kraju će osjetiti neodgovorni vlasnici,normalno uz opasku da smo neuređena zemlja.U zemljama sa boljom i dužom tradicijom uzgoja pasa,svaki napad,ugriz povlači sudsku raspravu,a pas se obavezno uspava.Da još dodam ne razumijem eueiminizam 2napušteni psi",kada se među lutalicama ne nalazi ni 1% napuštenih pasa.
Pa dobro nam dosao!
Zonbirile, ovo je po ko zna koji put da ti bulaznis i pises nesto sto ni tebi samom nije jasno.
Trudimo se mi da skontamo sta to ti u stvari hoces da kazes, ali i pored najbolje volje nemozemo skontati jer ni samom tebi nije jasno... pa kako ce nama.
Filozofska strana zakona je daleko iznad tvojih intelektualnih sposobnosti i molim te nemoj da o tome pricas.
Imas ti sto se ono kaze "jos dosta mlijeka popiti" dok ne dodjes do tog nivoa.
Od kud ti samo ovaj podatak da je manje od 1 % napustenih pasa?
Jesi li ti ovo pravio nekakvu studiju ili samo pretpostavljas?
Koliko ti uopste znas o psima generalno i kad smo vec kod toga, koliko ti uopste znas i o cemu?
De se malo preispitaj i nemoj svoje pretpostavke pretstavljati kao naucno dokazane cinjenice.
Pas je po definiciji DOMACA ZIVOTINJA (za razliko od vrane, svrake, itd.) i morao je imati nekog vlasnika prije nego sto je bijo izbacen na ulicu. Ako mislis da su se nakotili pa ih je zato ovoliko onda se varas, a i ovo malo sto se nakotilo opet nebi bilo tu da im majke i ocevi nisu bili izbaceni na ulicu.
-
zonbirile
#537 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
@zengi
ufati se momak knjige,počeče upis u srednje škole,a PAS, naravno da je imao vlasnika samo mu leži mumificiran u Zemaljskom muzeju.Sadašnji kantari nemaju vlasnika,niti su ga imali,a manje od 1% znači od 0,99% do veličine promila.Aproksimacija-učičeš to u višim razredima srednje škole.Da su u čoporima rotovi,haski,labradori,ovčari i sl. i po koji kantar,bilo bi obrnuto.
ufati se momak knjige,počeče upis u srednje škole,a PAS, naravno da je imao vlasnika samo mu leži mumificiran u Zemaljskom muzeju.Sadašnji kantari nemaju vlasnika,niti su ga imali,a manje od 1% znači od 0,99% do veličine promila.Aproksimacija-učičeš to u višim razredima srednje škole.Da su u čoporima rotovi,haski,labradori,ovčari i sl. i po koji kantar,bilo bi obrnuto.
-
cupo_mo
#538 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Da li stavljate brnjicu svom psu?
kratko pitanje kratak odgovor "NE" jer mi to ne treba
nije to moj pas zasluzio
kratko pitanje kratak odgovor "NE" jer mi to ne treba
-
zonbirile
#539 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
u parku gdje bila austrijska kuća postavljene table da je zabranjeno dovoditi pse-konačno
-
privremeni
#540 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
zonbirile wrote:u parku gdje bila austrijska kuća postavljene table da je zabranjeno dovoditi pse-konačno
I u drugom dijelu parka , pored gimnazje.takodje.
Konacno, sad ce park biti cist od pivskih flasa, kondoma i sprica, blago nasoj djecici.
- poznanik
#541 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Odlučivanje o ovakvim i sličnim zabranama donosi nadležno opštinsko vijeće, ne komunalna služba ("PARK" ili "RAD").zonbirile wrote:u parku gdje bila austrijska kuća postavljene table da je zabranjeno dovoditi pse-konačno
Da li je ova zabrana legitimna i legalna?
-
zonbirile
#542 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
ma ovo sam postavio,jer ne znam kako se ne možemo složiti da uz naše navike ne idu psi i djeca zajedno u parku.Gledam Cezara Milana,pa većina tamo stavi psa u auto pa u prirodu,ili istrčava sa biciklom, rolama .Kod nas pusti psa,sjedne na klupu,zapali i boli ga qurac.O izmetu suvišno i pričati.Normalno šprice i narkosi su drugi par,ali to ne opravdave pse-vlasnike pasa.
- Wutkica
#543 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Ja sam cula da sada brnjicu i u "kavezu" treba stavljati psima ako nisu vezani
da ne govorimo na ulici....druga stvar poceli su pisati kazne u parku kod druge gimnazije jer psi naime ne smiju na zelene povrsine
ovo je malo bezveze, ne znam kuda onda psi trebaju da setaju samo treba uvesti kazne na ne-ciscenje iza svog psa 
-
zonbirile
#544 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
vidiš kako se olabavi kada se počne sankcionisati i poštovati Zakon.Do sada je bila dilema,kakva dilema,apsolutno pravo da se izvedu psi u park,a valjda je djecu trebalo voditi po okolnim brdima.Ne kažem ništa,ali u izboru između četveronožnog ljubimca i nečijeg djeteta isto ljubimca-zna se.
- Cholina_Lokica
#545 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Ovo ako je istina je mimo bilo kojeg zakonaWutkica wrote:Ja sam cula da sada brnjicu i u "kavezu" treba stavljati psima ako nisu vezanida ne govorimo na ulici....druga stvar poceli su pisati kazne u parku kod druge gimnazije jer psi naime ne smiju na zelene povrsine
ovo je malo bezveze, ne znam kuda onda psi trebaju da setaju samo treba uvesti kazne na ne-ciscenje iza svog psa
-
zonbirile
#546 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
očito zeza,jer smo došli na svoje-ne ubijeđujmo se i vređajmo između sebe,nego fino ljubimca u park,pa čika drotu sve to reci što postaš nama.
- Cholina_Lokica
#547 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Mene ako cika drot zaustavi, ja savrseno dobro znam sta mi je raditi, ne brini ti nista za menezonbirile wrote:očito zeza,jer smo došli na svoje-ne ubijeđujmo se i vređajmo između sebe,nego fino ljubimca u park,pa čika drotu sve to reci što postaš nama.
-
zonbirile
#548 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
ma nisam baš ono uputio direktno tebi,ali pitanje parkova trebalo je riješiti.Normalno i pasa lutalica,azila i bla,bla.... pitanja,ali ovo je dobro za početak.
-
privremeni
#549 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Djeca, djeca, puna usta djece svima. A onda prica zavrsi sa bosanskom "svako djete ima svoju nafaku" pa hanuma pusti dijete bez nadzora na ulicu, park, haustor, da joj ne kvari ceif ispijanja kafe sa konom. A ako i krene sa djetetom u park, sjedi i pusi na klupi, mahala, ni ne osvrne se na djete dok isto bas ne stane vristati jer se razbilo (posjeklo se na psece govno).zonbirile wrote:ma ovo sam postavio,jer ne znam kako se ne možemo složiti da uz naše navike ne idu psi i djeca zajedno u parku.Gledam Cezara Milana,pa većina tamo stavi psa u auto pa u prirodu,ili istrčava sa biciklom, rolama .Kod nas pusti psa,sjedne na klupu,zapali i boli ga qurac.O izmetu suvišno i pričati.Normalno šprice i narkosi su drugi par,ali to ne opravdave pse-vlasnike pasa.
Sad ce se ukljuciti zengi da mi kaze kako nije rjec o djeci vec o brnjici.
Dakle, nekultura i bezobrazluk prisutan o obe kategorije.
Moze se napraviti ono sto je napravljeno u pomenutom parku, zabranjen pristup psima, ali, uvijek ima i ono ali, duzni su isto tako osigurati zelenu povrsinu za pse, gdje ce to biti odluciti ce iste te strukture.
Moram da boldiram, jer sam ovo vec vise puta isticao na ovom forumu, a svaki put prodje nezapazeno. Postoji od 97-e Odluka o placanju godisnje takse za drzanje psa. Visina takse je,koliko ja znam, jednom povecana, ali je po mom misljenju, jos uvijek relativno mala. U pomenutoj odluci, izmedju ostalog stoji i nacin raspodjele tih sredstava. Jedan dio je trebao ici KP"RAD"-u na ime ciscenje povrsina koje su onecistili psi.
Nikada se ova odluka nije pocela primjenjivati, jer banda lopovska je povezana od veterinarskih struktura, komunalaca, do nadleznih ministarstava. Taj lopovluk nije vidljiv na prvi pogled. Ali evo primjera. Zasto ne postoji registar (a obavezan je) cipovanih zivotinja? Zato sto cipovanje vrse i veterinari i veterinarske organizacije koje nisu ovlastene da to rade,a rade, ali zato ne dostavljaju podatke nadleznim institucijama koje su zaduzene za vodjenje registra.
-
zonbirile
#550 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
ne kontam poentu? Što mene citiraš ?