Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
paloma

#526 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

vox-populi wrote:
Nije tacno. Ili opet lazes ili nemas pojma. Polaze se integracijski ispit u kojem gotovo da nema nikako istorije, nema nikako literature i vrlo malo geografije (tipa koji je glavni grad Njemacke). S tim da u Njemackoj ni jezicki kurs a ni integracijski jos uvijek nije obavezan. Teoretski ga ne moras poloziti.

Hvala na ovome "lažeš", da nisi taj bedž nabavio negdje na buvljaku?

Georafija
Historija/povijest
literatura

1. Deutschland und die Deutschen

Nennen Sie drei Flüsse, die durch Deutschland fließen!
Wie viele Bundesländer hat die Bundesrepublik Deutschland? Nennen Sie sieben Bundesländer und ihre Hauptstädte!
Nennen Sie drei Gründe, warum Sie deutscher Staatsbürger werden wollen!

2. Grundlinien deutscher Geschichte

Was verstehen Sie unter dem Begriff „Reformation“, und wer hat sie eingeleitet?
Welche Versammlung tagte im Jahr 1848 in der Frankfurter Paulskirche?
Erläutern Sie den Begriff „Holocaust“!

Erläutern Sie den Begriff „Existenzrecht“ Israels!
Welches Ereignis fand am 20. Juli 1944 statt?
Erläutern Sie den Begriff „Mauerbau“ (1961 in Berlin)!

3. Verfassung und Grundrechte

Unsere Verfassung garantiert Grundrechte. Nennen Sie vier!
Einer Frau soll es nicht erlaubt sein, sich ohne Begleitung eines nahen männlichen Verwandten allein in der Öffentlichkeit aufzuhalten oder auf Reisen gehen zu dürfen: Wie ist Ihre Meinung dazu?
Erläutern Sie den Begriff „Religionsfreiheit“!
Welche Möglichkeiten haben Eltern, die Partnerwahl ihres Sohnes oder ihrer Tochter zu beeinflussen? Welche Handlungen sind verboten?

4. Wahlen, Parteien und Interessenverbände
Welche Parteien sind derzeit im Deutschen Bundestag vertreten? Nennen Sie mindestens drei!
Unter welchen Umständen können in der Bundesrepublik Deutschland politische Parteien und Vereine verboten werden? Würden Sie trotz eines solchen Verbots die Partei oder den Verein doch unterstützen? Unter welchen Umständen?

5. Parlament, Regierung und Streitkräfte

Für die Abgeordneten in den Parlamenten gilt der „Grundsatz des freien Mandats“. Was heißt das?
Was bedeutet die „Fünf-Prozent-Klausel“ bei der Wahl zum Deutschen Bundestag?
Was ist das Bundeskabinett?
Wie heißen die Streitkräfte der Bundesrepublik Deutschland?

6. Bundesstaat, Rechtsstaat, Sozialstaat

Die Bundesrepublik Deutschland hat einen dreistufigen Verwaltungsaufbau. Wie heißt das unterste politische Gemeinwesen?
Die Rechtsordnung verbietet, privat Vergeltung zu üben oder das Recht auf eigene Faust durchzusetzen. Das Opfer einer Straftat darf an dem Täter keine Rache nehmen. Wem steht alleine die Strafgewalt zu?
Die Bundesrepublik Deutschland ist ein Sozialstaat. Nennen Sie drei Elemente der sozialen Sicherung in der Bundesrepublik Deutschland!

7. Die Bundesrepublik Deutschland in Europa

Wie heißt das Organ der EU, das die Gemeinschaftspolitik plant und die Entscheidungen ausführt?
Welchem internationalen Verteidigungsbündnis gehört die Bundesrepublik Deutschland an?

8. Kultur und Wissenschaft

Welcher Deutsche komponierte in seiner 9. Sinfonie am Schluß die berühmte „Ode an die Freude“? Nennen Sie zwei weitere deutsche Musiker beziehungsweise Komponisten!
Was hat Johannes Gutenberg erfunden?
Was gelang dem deutschen Wissenschaftler Otto Hahn erstmals 1938?

9. Deutsche Nationalsymbole

Wie heißt die deutsche Nationalhymne, und mit welchen Worten beginnt sie?

Evo ti malo da vježbaš:
http://www.welt.de/vermischtes/article2 ... orten.html
Last edited by paloma on 21/10/2010 22:51, edited 1 time in total.
vox-populi

#527 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Onda ne znas njemacki. Fino ti pise da je ovo sa testa za dobijanje drzavljanstva. Nemoj se petljati gdje ti nije mjesto.

EDIT: U svakom slucaju, hvala za link, trebace mi kada bude radio Einbürgerungstest.
paloma

#528 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

Čovijek pominje nekakav pasoš koji dobiješ kao nagradu ako se 10 godina vucaraš po hajmovima, izvinjavam se, moja greška.
Mrs.Zurbrigen

#529 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

ach du heilige scheiße... :D

postoji li zemlja u kojoj se drzavljanstvo dobije bez polaganja testa jezika?

u njemackoj drzavljanstvo mozes dobiti nakon osam godina aufenthalta/prebivanja u istoj, moras imati posao, moras biti u stanju brinuti se o sebi, ne smijes imati neki kriminalni dosije, ne smijes biti clan ekstremnih grupa, moras se slagati sa premisama vazece "freiheitlich-demokratische grundordnung" (daklem ustava), moras govoriti njemacki - ne znam jeli b1 ili b2 - moras poloziti test. i platiti 250 eura.

so what? sta fali ako znam sta je reformacija, ako mi inn, rhein i spree nisu neka spanska sela, ako imam malo pojma o zemlji u kojoj zivim? jel to vec napad na moj identitet?
vox-populi

#530 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Mrs.Zurbrigen wrote:ach du heilige scheiße... :D

u njemackoj drzavljanstvo mozes dobiti nakon osam godina aufenthalta/prebivanja u istoj, moras imati posao, moras biti u stanju brinuti se o sebi, ne smijes imati neki kriminalni dosije, ne smijes biti clan ekstremnih grupa, moras se slagati sa premisama vazece "freiheitlich-demokratische grundordnung" (daklem ustava), moras govoriti njemacki - ne znam jeli b1 ili b2 - moras poloziti test. i platiti 250 eura.

so what? sta fali ako znam sta je reformacija, ako mi inn, rhein i spree nisu neka spanska sela, ako imam malo pojma o zemlji u kojoj zivim? jel to vec napad na moj identitet?
Moze se drzavljanstvo dobiti i ranije.

Ako se integracija odradi na vrijeme (untar prve dvije godine boravka), drzavljanstvo se moze traziti nakon 7 godina boravka.

Zakonom od septembra prosle godine je propisano da osobe koje su u braku sa njemackom drzavljankom/drzavljaninom sticu pravo na drzavljanstvo nakon samo tri godine braka/boravka u Njemackoj.

Naravno, Einbürgerungstest, B2 nivo jezika i 250€ su jos uvijek tu.
zambaklija

#531 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zambaklija »

JThomas wrote:holokaust bio zasnovan na kršćansko-jevrejskim vrijednostima?

jebote sa kim ja pokušavam pričati ovdje.
:D :D :D :D :D
Mrs.Zurbrigen

#532 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

vox-populi wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:ach du heilige scheiße... :D

Moze se drzavljanstvo dobiti i ranije.

Ako se integracija odradi na vrijeme (untar prve dvije godine boravka), drzavljanstvo se moze traziti nakon 7 godina boravka.

Zakonom od septembra prosle godine je propisano da osobe koje su u braku sa njemackom drzavljankom/drzavljaninom sticu pravo na drzavljanstvo nakon samo tri godine braka/boravka u Njemackoj.

Naravno, Einbürgerungstest, B2 nivo jezika i 250€ su jos uvijek tu.
okay, nek bude sedam... ovaj pro-faktor svapskog muza ili zene ne vazi - dje bi ja imala svapskog bracnog druga? pa nisam u modusu totalne asimilacije! :run:
vox-populi

#533 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Mrs.Zurbrigen wrote: okay, nek bude sedam... ovaj pro-faktor svapskog muza ili zene ne vazi - dje bi ja imala svapskog bracnog druga? pa nisam u modusu totalne asimilacije! :run:
Ma hajd i nekako taj svapski bracni drug. Al treba ovu integraciju odraditi. I nauciti da je glavni grad Njemacke Berlin a ne Frankfurt an der Oder.
Mrs.Zurbrigen

#534 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

vox-populi wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: okay, nek bude sedam... ovaj pro-faktor svapskog muza ili zene ne vazi - dje bi ja imala svapskog bracnog druga? pa nisam u modusu totalne asimilacije! :run:
Ma hajd i nekako taj svapski bracni drug. Al treba ovu integraciju odraditi. I nauciti da je glavni grad Njemacke Berlin a ne Frankfurt an der Oder.
jel ti to ozbiljno?

mislim, sta fali. jest da je landeskunde prilicno cudna stvar, i da su neka pitanja u testu prilicno specificna, i nisu bas reprezentativna za razinu znanja prosjecnog njemackog staatsbürgera, ali je okay. ili nije?
vee-jay

#535 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vee-jay »

vox-populi wrote:
paloma wrote: Još jedno pitanje koje je već bilo postavljeno a nije odgovoreno: Šta se podrazumijeva pod integracijom, da li integracija ima mjerilo i ko odredjuje koliki nivo je potreban da bi čovijek bio integrisan?
Podrazumijeva se da znas njemacki jezik (minimalno B1 nivo) i da si polozio integracijski ispit. Od tebe kao imigranta drzava nista vise ne trazi.
paloma wrote: Kako ću ja nekome dokazati da sam integrisan? Da li da nosim neku sveščicu u kojoj je navedeno do kojeg stepena integracije sam dospio?
Dokazati ces tako sto ces poloziti B1 ispit iz njemackog jezika te integracijski ispit. Svescicu ne trebas nositi sa sobom. Dovoljno je da kopije potvrda o polozenim ispitima posaljes u Ausländersamt.
paloma wrote: Pa polaže se i u Njemačkoj koliko je meni poznato, i kursevi, i testovi, s historijom, geografijom, literaturom,...
Nije tacno. Ili opet lazes ili nemas pojma. Polaze se integracijski ispit u kojem gotovo da nema nikako istorije, nema nikako literature i vrlo malo geografije (tipa koji je glavni grad Njemacke). S tim da u Njemackoj ni jezicki kurs a ni integracijski jos uvijek nije obavezan. Teoretski ga ne moras poloziti.
jel ti o slovu ili o duhu integracije? :mrgreen:

jezik je samo jedan mali, iako osnovni, dio integracije.

premda veoma glupa, populisticka, izjava merkelovke, koja sa realnoscu nema ama bas nista (ustvari ima ako se zivi u nekoj zabiti na samom dnu njemacke gdje nema nigdje ni jednog "auslendera"), mene ta izjava i nije bas nesto iznenadila. njemackoj pada standard, radna snaga je sve jeftinija, njemacka kroz globalizaciju gubi svoju tradiciju, svoje mjesto najveceg industrijskog giganta evrope, gubi kvalitet "made in germany", gubi ono mjesto u svjetskoj kulturi koje je drzala stotinama godina, gubi upravo ono sto merkelovku i konzervativce najvise boli "deutsche leitkultur". njemacka se mijenja, vec godinama, decenijama i nije u stanju da pravi dugorocne planove. zasto? zato sto se vec godinama, iz godine u godinu, bavi sve vecom hrpom malih problema koje nije u stanju rijesiti. a nacin na koji priorizira te probleme je cisto pitanje mode. sta to znaci? to znaci ako neki medij ili neka poznata osoba, koja posjeduje autoritet, pokrene neku tematiku, i ta tematika se prosiri na medije, politika je primorana da reagira. da ponovim: REagira (dakle ne "agiranje", koje posjeduje neku dozu planiranja, nego "reagiranje" kao odgovor, nerijetko dovoljno nepromisljen). toga naravno u njemackoj prije nije bilo, ali kao sto vec napisah, njemacka nije vise ono sto je nekad bila. politika se bavi temama koje su u trendu, politka se bavi modom. poltika je vrsta mode. danas, integracija "turaka" i "arapa" je u modi, sutra ce to biti zaglupljenje i agresivnost djece, prekosutra djelimicna zabrana interneta itd itd...

a pored toga ce njemacka iz dana u dana sve vise izgledati na svijet u malom, multikulti i nikakav drugaciji...

:-D
vox-populi

#536 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Mrs.Zurbrigen wrote:
jel ti to ozbiljno?

mislim, sta fali. jest da je landeskunde prilicno cudna stvar, i da su neka pitanja u testu prilicno specificna, i nisu bas reprezentativna za razinu znanja prosjecnog njemackog staatsbürgera, ali je okay. ili nije?
Naravno da se zezam.
Mrs.Zurbrigen

#537 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

vox-populi wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:
jel ti to ozbiljno?

Naravno da se zezam.
i svi znamo da je glavni grad njemacke duisburg marxloh. :D

ne znam, i ja sam uvijek mislila da je multikulti ideal. ali multikulti u smislu totalne tolerancije vodi i do totalne indiferencije.
vox-populi

#538 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Mrs.Zurbrigen wrote: i svi znamo da je glavni grad njemacke duisburg marxloh. :D

ne znam, i ja sam uvijek mislila da je multikulti ideal. ali multikulti u smislu totalne tolerancije vodi i do totalne indiferencije.
Pa to za glavni grad navodim zato sto smo na integracijskom kursu imali vjezbe za ispit gdje smo preradili svih 250 mogucih pitanja. Jedno od njih je:

Glavni grad Njemacke je:

a) Bonn
b) Berlin
c) München
d) Frankfurt an der Oder

I lik koji vec punih 20 godina zivi u Njemackoj a mora poloziti integracijski ispit da bi stekao uslove za njemacki pasos hladno odgovara (vise pokazuje na papiru jer ne zna njemacki) Frankfurt an der Oder.

Kontam, jebote, hajd da je rekao Bonn, bio nekad glavni grad, mozda mu promaklo da se to promijenilo. Hajd da je rekao München, tu zivi, pa mu je to mozda glavni grad. Al Frankfurt an der Oder nikako nisam mogao shvatiti.
Mrs.Zurbrigen

#539 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

vox-populi wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: i svi znamo da je glavni grad njemacke duisburg marxloh. :D

Pa to za glavni grad navodim zato sto smo na integracijskom kursu imali vjezbe za ispit gdje smo preradili svih 250 mogucih pitanja. Jedno od njih je:

Glavni grad Njemacke je:

a) Bonn
b) Berlin
c) München
d) Frankfurt an der Oder

I lik koji vec punih 20 godina zivi u Njemackoj a mora poloziti integracijski ispit da bi stekao uslove za njemacki pasos hladno odgovara (vise pokazuje na papiru jer ne zna njemacki) Frankfurt an der Oder.

Kontam, jebote, hajd da je rekao Bonn, bio nekad glavni grad, mozda mu promaklo da se to promijenilo. Hajd da je rekao München, tu zivi, pa mu je to mozda glavni grad. Al Frankfurt an der Oder nikako nisam mogao shvatiti.
sta sad ne kontam, taj integracijski test mora polagati svako ko nije "bildungsinländer"? ili kako je to organizirano?
NightSkyWalker

#540 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by NightSkyWalker »

Turska sve vise jaca, imaju veliki broj stanovnika, i njen ekonomski i vojni uticaj je sve glasniji, i to mnoge zabrinjava. :wink:

Europa je stara kurva.
vox-populi

#541 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Pa ako vec ima Niederlassungserlaubnis a nisi nikada morala polagati integracijski ni jezicki kurs, i ne zelis njemacko drzavljanstvo, ne moras nista raditi. Imas vec papire i sve ok. Ako imas befristete Erlaubnis i zelis Niederlassungserlaubnis, moras imati polozen B1 i integracijski. Ako imas Niederlassung i zelis pasos, moras poloziti B2, integracijski i Einbürgerungstest.
Mrs.Zurbrigen

#542 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

vox-populi wrote:Pa ako vec ima Niederlassungserlaubnis a nisi nikada morala polagati integracijski ni jezicki kurs, i ne zelis njemacko drzavljanstvo, ne moras nista raditi. Imas vec papire i sve ok. Ako imas befristete Erlaubnis i zelis Niederlassungserlaubnis, moras imati polozen B1 i integracijski. Ako imas Niederlassung i zelis pasos, moras poloziti B2, integracijski i Einbürgerungstest.
veri najs...

a koliko traje taj integracijski kurs?
bez_ideje

#543 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by bez_ideje »

A ovi opet......pored mlade zene,hrle staroj kurvi..... :)
Dje logika.....logike nema,ima neceg drugog ;-)
vox-populi

#544 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Mrs.Zurbrigen wrote: veri najs...

Cini mi se 30-tak casova sve skupa. Ima ukupno 250 pitanja od kojih ti 25 dodje na ispitu. Od toga ti mora biti 13 tacnih. Sva pitanja su multiple-choice single-answer, i jako su logicna. U principu, ako razumijes njemacki, nemoguce je pasti.
ladyada

#545 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ladyada »

Image
Image
Image
Image
Mrs.Zurbrigen

#546 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

vox-populi wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: veri najs...

Cini mi se 30-tak casova sve skupa. Ima ukupno 250 pitanja od kojih ti 25 dodje na ispitu. Od toga ti mora biti 13 tacnih. Sva pitanja su multiple-choice single-answer, i jako su logicna. U principu, ako razumijes njemacki, nemoguce je pasti.
zar ih nije 300 - ono neke generalne a neke specificne za bundesland?

pogledala sam, to se ne mora polagati ako si zavrsio skolu u njemackoj... :)
vox-populi

#547 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Mrs.Zurbrigen wrote:

Ne, 300 je za Einbürgerungstest. I tacno, ako si zavrsila skolu u Njemackoj, ne moras polagati ni jezik a ni Integrationstest. A cini mi se ni Einbürgerungstest, mada nisam siguran za ovo zadnje.
Mrs.Zurbrigen

#548 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

vox-populi wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

Ne, 300 je za Einbürgerungstest. I tacno, ako si zavrsila skolu u Njemackoj, ne moras polagati ni jezik a ni Integrationstest. A cini mi se ni Einbürgerungstest, mada nisam siguran za ovo zadnje.
nope, nije obavezan. :)

sto se ovih integracijskih kurseva tice, ne znam, meni se taj predmet landeskunde nekako ne svidja. ili drugacije, katkad mi se ne svidja kako se predaje. ono kad uciteljica na tablu zaljepi slike vrtnih patuljaka i schrebergartena i onda kaze: ovo vam je svabija...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#549 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Toto »

[quote="ladyada"]Image

Haj "integrisi" ove karikature na bosanski
NightSkyWalker

#550 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by NightSkyWalker »

Je li EU krscanski klub?
Post Reply