Stopa carine za ovakvu konzolu za video-igre je 15%. Imaš iznad primjer kako se obračunavaju dadžbine, pa unesi svoje parametre...toniran wrote:zelii bih naruciti nitendo WI preko ebay , tacnije iz hong koga. Zanima me koliko ceme doci jos para porez i carina, cijena je oko 180 $ ?
CARINA U BiH
Moderator: anex
- poznanik
#526 Re: CARINA U BiH
-
Dariolo
#527 Re: CARINA U BiH
Pozdrav,
trabao bi naručiti neku robu sa ebaya (iz Kine) u vrijednosti od 250$, i prodavač mi, pored standardne pošte, nudi i slanje preko DHL-a za dodatnih 20$ čime bi navodno stiglo brže.
Zanima me jel imao tko iskustva sa inoznemnim pošiljkama preko DHL-a, dali imaju oni još svoje neke dodatne administrativne troškove u konačnici?
Hvala.
trabao bi naručiti neku robu sa ebaya (iz Kine) u vrijednosti od 250$, i prodavač mi, pored standardne pošte, nudi i slanje preko DHL-a za dodatnih 20$ čime bi navodno stiglo brže.
Zanima me jel imao tko iskustva sa inoznemnim pošiljkama preko DHL-a, dali imaju oni još svoje neke dodatne administrativne troškove u konačnici?
Hvala.
-
SaMaster
#528 Re: CARINA U BiH
Nemas potrebe da palcas dodatno. To da ce ti stici brze je relativno. Ako ti treba abs hitno onda naruci, amda to hitno nije ispod 15 dana. Inace, standardna poslijka je oko 20ak dana.Dariolo wrote:Pozdrav,
Hvala.
Dodatne takse nemaju, prodavac sve placa, s tim da mu ti u cijeni vec platis posiljku. Ispada da si ti uplatio. To je to
-
anominan
#529 Re: CARINA U BiH
@poznanik
imam za tebe jos jedno pitanje:
- ako narucim digitalni fotoaparat iz Njemacke - koliku carinu (u procentima) placam na njega (posto je to EU), i da li opet placam i PDV u iznosu od 17%?
- u pitanju je ovakav fotoaparat:
Panasonic Lumix DMC-GF2
http://dpreview.com/reviews/PanasonicDMCGF2/
hvala
imam za tebe jos jedno pitanje:
- ako narucim digitalni fotoaparat iz Njemacke - koliku carinu (u procentima) placam na njega (posto je to EU), i da li opet placam i PDV u iznosu od 17%?
- u pitanju je ovakav fotoaparat:
Panasonic Lumix DMC-GF2
http://dpreview.com/reviews/PanasonicDMCGF2/
hvala
-
elo
#530 Re: CARINA U BiH
Pozdrav svim forumašima.Nov sam na ovom forumi i ELO sam i u stvarnom i u ovom virtualnom svijetu. Po naški: no nik džst a lik
- sad mi ova glupost pade na pamet
Pročitao sam sve stranice na ovom pdf al' ne nađoh odgovor koji mi treba. Možda sam fulio il' nisam skontao
Imao bi jedno pitanjce za @poznanik, a vjerujem da ću dobiti odgovor, jer koliko sam uspio da skontam @poznanik je osoba koji zna o čemu priča i nije mu teško to podijeliti sa rajom i zbog toga mu svaka čast.
Naime, radi se o sljedećem, naručio bih mašinicu za ribilov iz USA koja sa poštarinom košta cca 250$, pa me interesuje kolika je stopa poreza na ovu vrstu robe (ribolovni pribor) i koliko okvirno bi mogao očekivati da ću platiti carinu, porez i dr.
Hvala
Pročitao sam sve stranice na ovom pdf al' ne nađoh odgovor koji mi treba. Možda sam fulio il' nisam skontao
Imao bi jedno pitanjce za @poznanik, a vjerujem da ću dobiti odgovor, jer koliko sam uspio da skontam @poznanik je osoba koji zna o čemu priča i nije mu teško to podijeliti sa rajom i zbog toga mu svaka čast.
Naime, radi se o sljedećem, naručio bih mašinicu za ribilov iz USA koja sa poštarinom košta cca 250$, pa me interesuje kolika je stopa poreza na ovu vrstu robe (ribolovni pribor) i koliko okvirno bi mogao očekivati da ću platiti carinu, porez i dr.
Hvala
- poznanik
#531 Re: CARINA U BiH
Stopa carine za ovu tvoju "mašinicu" - za kolut (rolu) za ribolov (Tar.br. 9507.300000) je 10% na carinsku osnovicu, izraženu u KM po srednjem kursu CBBiH na dan carinjenja (http://www.cbbh.ba/index.php?id=4). Na zbir vrijednosti carinske osnovice i carine, obračunava se još i pdv sa 17%.elo wrote:...naručio bih mašinicu za ribilov iz USA koja sa poštarinom košta cca 250$, pa me interesuje kolika je stopa poreza na ovu vrstu robe (ribolovni pribor) i koliko okvirno bi mogao očekivati da ću platiti carinu, porez i dr.
Hvala
Danas bi platio : C=37 KM, PDV=69 KM Ukupno = 106 KM.
- poznanik
#532 Re: CARINA U BiH
Za primjenu beneficija u uvoznom carinjenju proizvoda koje imaju porijeklo iz država sa kojima je BiH zaključila trgovinske ugovore, nije bitno sjedište trgovca, bitno je sjedište - država porijekla, nekog proizvoda. Ukoliko jo ovoj kameri porijeklo jedne od država EU, stopa carine je 0, u protivnom je 5%.anominan wrote:- ako narucim digitalni fotoaparat iz Njemacke - koliku carinu (u procentima) placam na njega (posto je to EU), i da li opet placam i PDV u iznosu od 17%?
hvala
Ovo je digitalna kamera, nije standardni fotoaparat, kakvom mi poznajemo, i njena tarifna oznaka je 8525. 803000
– – digitalne kamere, za razliku od fotografskih aparata koji takođe imaju stopu od 5%, i u koje se pohranjuju foto-filmovi u rolama.
Na carinsku osnovicu u KM plaćaš carinu od 5& i kasnije na zbir vrijednosti te osnovice i iznosa carine - pdv od 17%. Možda i dodatno platiš manipulativne i administrativne troškove i uslugu izvršiocu transporta i posredniku u carinjenju..
-
dudu
#533 Re: CARINA U BiH
Ako može meni brzinski jedan odgovor?
Igrala sam nekakve nagradne igre na netu i osvojila par dosta vrijednih nagrada, recimo cipele od $100. Jel ja plaćam išta s obzirom na to da je to nagrada, gift, poklon..?
Ne bi trebalo budući da nisam ništa kupila, dakle, ne radi se o kupovini, nego poklonu, jel da?
Igrala sam nekakve nagradne igre na netu i osvojila par dosta vrijednih nagrada, recimo cipele od $100. Jel ja plaćam išta s obzirom na to da je to nagrada, gift, poklon..?
- shibonja
#534 Re: CARINA U BiH
dudu wrote:Ako može meni brzinski jedan odgovor?
Igrala sam nekakve nagradne igre na netu i osvojila par dosta vrijednih nagrada, recimo cipele od $100. Jel ja plaćam išta s obzirom na to da je to nagrada, gift, poklon..?Ne bi trebalo budući da nisam ništa kupila, dakle, ne radi se o kupovini, nego poklonu, jel da?
Ne sikiraj se, platit ces platit ,makar 50$
-
elo
#535 Re: CARINA U BiH
Stopa carine za ovu tvoju "mašinicu" - za kolut (rolu) za ribolov (Tar.br. 9507.300000) je 10% na carinsku osnovicu, izraženu u KM po srednjem kursu CBBiH na dan carinjenja (http://www.cbbh.ba/index.php?id=4). Na zbir vrijednosti carinske osnovice i carine, obračunava se još i pdv sa 17%.
Danas bi platio : C=37 KM, PDV=69 KM Ukupno = 106 KM.[/quote]
Hvala.
Danas bi platio : C=37 KM, PDV=69 KM Ukupno = 106 KM.[/quote]
Hvala.
- poznanik
#536 Re: CARINA U BiH
dudu wrote:Ako može meni brzinski jedan odgovor?
Igrala sam nekakve nagradne igre na netu i osvojila par dosta vrijednih nagrada, recimo cipele od $100. Jel ja plaćam išta s obzirom na to da je to nagrada, gift, poklon..?Ne bi trebalo budući da nisam ništa kupila, dakle, ne radi se o kupovini, nego poklonu, jel da?
Najprostije ću ti pokušati objasniti: carina je dadžbina na promet proizvoda i usluga neke države, koju joj njeni državljani i firme plaćaju prilikom uvoza ili izvoza. Glavni razlog plaćanja carine je zaštita i stabilnost monetarne politike, zaštita domaćih proizvoda i usluga i zaštita domaćeg tržišta od nelojalne konkurencije.
Za stvaranje obaveza plaćanja carine nije bitan način sticanja u posjed određenog proizvoda, ili usluge (nije bitno da li je roba kupljena za svoj novac ili za tuđi, da li je dobijena na poklon od drugog iz bilo kojeg razloga, itd., itd.), već je bitno sticanje robe ili usluge u vlasništvo osobe koja je prebivalištem prijavljena u nekoj državi, evo - u BiH, npr.
Obaveze plaćanja carine za neku robu ili uslugu nastaju u trenutku njenog prijavljivanja za postupak carinjenja (u uvozu...), i najčešće je takav postupak kad je roba fizički prisutna, međutim - roba se može uvozno cariniti i kad se fizički ne nalazi u BiH, kad je namjera njenog posjednika dalja trgovačka manipulacija tom robom.
U tvom slučaju obaveza carinjenja i nastanak carinskog duga nastaće u momentu kada tvoji pokloni uđu u carinsko područje BiH, i carinska osnovica, na koju se izračunava carina i porez, biće vrijednost robe uvećana za ev. transportne i druge manipulativne troškove (ako ih ima).
Činjenica da si ti svoje cipele i slične proizvode dobila na poklon, za carinjenje ne predstavlja neki bitan parametar. Predstavlja, ali u nekim drugim slučajevima, za tebe konkretno nebitnim sada. Carini se vrijednost robe neovisno o načinu sticanja vlasništva nad nekom robom.
Inače, stopa carine na obuću je 15%, ukoliko nije porijeklom (proizvodnjom) iz EU ili država iz okruženja BiH. Na to se potom obračunava i pdv od 17%, tako da su ti dadžbine za carinu i pdv - 34,55%.
-
dorkcic
#537 Re: CARINA U BiH
A koliko se plaća ako je roba porijeklom iz EU (iz Velike Britanije)? Hvala. 
- poznanik
#538 Re: CARINA U BiH
Prethodno je potrebno znati o kojim proizvodima se radi, nisu iste stope za sve proizvode, i za one porijeklom iz EU u ovoj godini kreću se u rasponu 0-3%.dorkcic wrote:A koliko se plaća ako je roba porijeklom iz EU (iz Velike Britanije)? Hvala.
U ovoj Tarifi prikazane su redovne stope carine i njihova sniženja na robe koje se uvoze u BiH. Sniženja se odnose na robe porijeklom iz država EU, kao i država sa kojim je BiH zaključila međusobne trgovinske ugovore.
CARINSKA TARIFA BIH - 2012 (13,6 MB)
-
bob sap
#539 Re: CARINA U BiH
meni su poslali paket iz Amerike i rekli da stize ovdje u petak, eh sad mene zanima kad ce oni meni njega isporuciti ? ne mogu vise docekati mobitel
uz to napisali su da je poklon ,polovno i vrijednost 50$ nadam se da nece puno cariniti
-
Mr.Who
#540 Re: CARINA U BiH
@poznanik
Kolika je carina na polovne muzičke instrumente, konkretno električna gitara vrijednosti $800 sa poštarinom?
Kolika je carina na polovne muzičke instrumente, konkretno električna gitara vrijednosti $800 sa poštarinom?
- poznanik
#541 Re: CARINA U BiH
Carina na muzičke instrumente kreće se u rasponu 0-5%, neovisno da li su rabljeni ili novi. Za električnu gitaru, stopa carine je 0, i pri uvozu plaćaš samo pdv 17%, i ev. administrativne i manipulativne (i transportne) troškove u postupku uvoza, ako ih zaračuna posrednik u transportu. Nađi ovdje ispred post sa objašnjenjem kako se izračunava carinska osnovica i carina...Mr.Who wrote:...Kolika je carina na polovne muzičke instrumente, konkretno električna gitara vrijednosti $800 sa poštarinom?
- poznanik
#542 Re: CARINA U BiH
Zavisi na koji način ti je poslan mobitel, kojom vrstom transporta. Obično se koristi neka od servisa "brze pošte", i savjetujem da pitaš "one koji su ti poslali" taj mobitel.bob sap wrote:meni su poslali paket iz Amerike i rekli da stize ovdje u petak, eh sad mene zanima kad ce oni meni njega isporuciti ? ne mogu vise docekati mobiteluz to napisali su da je poklon ,polovno i vrijednost 50$ nadam se da nece puno cariniti
Stopa carine je 5% na carinsku osnovicu. Nađi u postovima prije značenje carinske osnovice i način njenog formiranja. Plaćaš i pdv 17% ... a nisam siguran da bi ti mogla biti prihvaćena ta vrijednost mobitela za carinjenje
-
gogo3107
#543 Re: CARINA U BiH
Pozdrav, registrirao sam se samo radi jednog pitanja za @poznanik pošto vidim da je stručnjak za ovu tematiku.
Slučaj je ovakav, želim naručiti za sebe i par prijatelja sunčane naočale. Možda 5-6 komada dakle, a cijena jednog artikla je oko 20-25 KM. Naručivam preko iOffer-a, roba je vjerojatno proizvedena u Kini/Vijetnamu/Tajvanu ili tamo negdje i odatle bi mi trebala pošiljka stići, ali slučaj je da na naočalama piše "Made in Italy". Kakav je tu slučaj sa carinom? Koja se carinska tarifa primjenjuje? I čak, može li doći do zapljene robe jer se očito radi o falsifikovanoj robi?
Ili će je carinik možda procjeniti kao original što znači da se ne bi računala carina i PDV na cijenu koju bih ja platio po artiklu (20-25 KM) nego na cijenu originala koja je oko 150 KM?
@poznanik, pomagaj ako znaš.
I drugi, iskustva?
Slučaj je ovakav, želim naručiti za sebe i par prijatelja sunčane naočale. Možda 5-6 komada dakle, a cijena jednog artikla je oko 20-25 KM. Naručivam preko iOffer-a, roba je vjerojatno proizvedena u Kini/Vijetnamu/Tajvanu ili tamo negdje i odatle bi mi trebala pošiljka stići, ali slučaj je da na naočalama piše "Made in Italy". Kakav je tu slučaj sa carinom? Koja se carinska tarifa primjenjuje? I čak, može li doći do zapljene robe jer se očito radi o falsifikovanoj robi?
@poznanik, pomagaj ako znaš.
-
duledudule
#544 Re: CARINA U BiH
Imam i ja jedno kratko pitanje za @poznanika:
Naručio bih jednu bluray kolekciju sa Amazona pa me interesuje koja carinska stopa se obračunava za ovu vrstu artikala (koja je tarifna oznaka)?
Unaprijed hvala!
Naručio bih jednu bluray kolekciju sa Amazona pa me interesuje koja carinska stopa se obračunava za ovu vrstu artikala (koja je tarifna oznaka)?
Unaprijed hvala!
- poznanik
#545 Re: CARINA U BiH
Ne carini se kolekcija, već svaki proizvod pojedinačno. Navedi konkretne proizvodeduledudule wrote:...Naručio bih jednu bluray kolekciju sa Amazona pa me interesuje koja carinska stopa se obračunava za ovu vrstu artikala (koja je tarifna oznaka)?
- poznanik
#546 Re: CARINA U BiH
Prije svega, zavisi od sadržaja popratne trgovačke dokumentacije, ako je bude u pratnji robe. Ako na toj dokumentaciji bude upisana država porijekla, onda će carinik morati prihvatiti taj podatak, u protivnom moguće je da, u uvjerenju da je informacija o porijeklu na naočarama vjerodostojna, carini naočare s italijanskim porijeklom.gogo3107 wrote:...Slučaj je ovakav, želim naručiti za sebe i par prijatelja sunčane naočale. Možda 5-6 komada dakle, a cijena jednog artikla je oko 20-25 KM. Naručivam preko iOffer-a, roba je vjerojatno proizvedena u Kini/Vijetnamu/Tajvanu ili tamo negdje i odatle bi mi trebala pošiljka stići, ali slučaj je da na naočalama piše "Made in Italy". Kakav je tu slučaj sa carinom? Koja se carinska tarifa primjenjuje? I čak, može li doći do zapljene robe jer se očito radi o falsifikovanoj robi?Ili će je carinik možda procjeniti kao original što znači da se ne bi računala carina i PDV na cijenu koju bih ja platio po artiklu (20-25 KM) nego na cijenu originala koja je oko 150 KM?...
U slučaju da robu prati vjerodostojna trgovačka dokumentacija, na kojoj je unesena država porijekla, različita od unosa na naočarama, radilo bi se o "carinskom prekršaju", odnosno o prikazivanju neistinitih podataka, što bi moglo prouzročiti neželjene konsekvence.
-
duledudule
#547 Re: CARINA U BiH
Radi se o Star Wars box set-u (zato sam i rekao kolekcija) koja sadrzi 9 blu-ray diskova. Prodaje se kao box set, a ne kao pojedinacni diskovi. Cijena je oko 90 GBP kada dodaju postarinu i odbiju VAT. Na fakturi ce biti naveden samo jedan artikal (box-set) sa ovom cijenom. Pretpostavljam da su Made in UK, mada to ne mora biti tacno.poznanik wrote: Ne carini se kolekcija, već svaki proizvod pojedinačno. Navedi konkretne proizvode
- poznanik
#548 Re: CARINA U BiH
Stopa carine je 5% ako je porijeklo izvan država EU itd, u protivnom - 0%. Plaća se još i 17% pdv.duledudule wrote:Radi se o Star Wars box set-u (zato sam i rekao kolekcija) koja sadrzi 9 blu-ray diskova. Prodaje se kao box set, a ne kao pojedinacni diskovi. Cijena je oko 90 GBP kada dodaju postarinu i odbiju VAT. Na fakturi ce biti naveden samo jedan artikal (box-set) sa ovom cijenom. Pretpostavljam da su Made in UK, mada to ne mora biti tacno.poznanik wrote: Ne carini se kolekcija, već svaki proizvod pojedinačno. Navedi konkretne proizvode
-
gogo3107
#549 Re: CARINA U BiH
Aha, hvala na odgovoru. I mislio sam da je nekako tako. A, kolika je carina uopće na naočale? Gdje one spadaju? Tražio sam u onim carinskim tarifama, al nisam našao.poznanik wrote: Prije svega, zavisi od sadržaja popratne trgovačke dokumentacije, ako je bude u pratnji robe. Ako na toj dokumentaciji bude upisana država porijekla, onda će carinik morati prihvatiti taj podatak, u protivnom moguće je da, u uvjerenju da je informacija o porijeklu na naočarama vjerodostojna, carini naočare s italijanskim porijeklom.
U slučaju da robu prati vjerodostojna trgovačka dokumentacija, na kojoj je unesena država porijekla, različita od unosa na naočarama, radilo bi se o "carinskom prekršaju", odnosno o prikazivanju neistinitih podataka, što bi moglo prouzročiti neželjene konsekvence.
-
duledudule
#550 Re: CARINA U BiH
Super! Hvala na odgovoru.poznanik wrote: Stopa carine je 5% ako je porijeklo izvan država EU itd, u protivnom - 0%. Plaća se još i 17% pdv.
Ono što mi skinu njihovog PDV-a (20%) će mi skoro pokriti ove naše troškove.