Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen

#526 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen »

rusmir.ba wrote:Ima li gdje kakav test za Sportiva i sl?
Na ADAC sam nasao ovaj Barum iz 2009. i po njima je bio preporucljiv, neka sredina.
To je continental low budget guma :sax:
Aurea Mediocritas

#527 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Aurea Mediocritas »

citroen wrote:
Na ADAC sam nasao ovaj Barum iz 2009. i po njima je bio preporucljiv, neka sredina.
Imao sam Sportiva gume i skinuo sam ih, nisam nikako bio zadovoljan.
Guma je doduse bila ljetna, ali jako je bučna, prenos vibracija na upravljački mehanizam, na mokrom proklizuju, neudobne.
Nikad više.
rusmir.ba

#528 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rusmir.ba »

Odluka pala na Barum-veceras info iz prve ruke covjeka koji je bio prezadovoljan.

Hvala svima kao i obicno!
citroen

#529 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen »

Aurea Mediocritas wrote:
citroen wrote:
Imao sam Sportiva gume i skinuo sam ih, nisam nikako bio zadovoljan.
Guma je doduse bila ljetna, ali jako je bučna, prenos vibracija na upravljački mehanizam, na mokrom proklizuju, neudobne.
Nikad više.
Ja sam ljetos kupio sebi sportiva Z55 ljetne gume u dimenziji 205/55 R16 i prezadovoljan sam sa njima.Nikakvih problema sto se tice buke,vibracija i ostalog,bice da je do vozaca :D :D :D
frngla

#530 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by frngla »

do vozaca XD, bice da ti nisi probao bolje gume, pa hvalis lose :wink:
maxell_sarajevo

#531 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

frngla wrote:do vozaca XD, bice da ti nisi probao bolje gume, pa hvalis lose :wink:
Zasto su lose?
Meni su bolje bile nego S3.
frngla

#532 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by frngla »

S3 je opanak od gume, samo sto je nas narod navikao u jugi na domace, ako u jugi nije bilo bolje gume za kupiti od tigra i save, ne znaci da sad nema :) ne shvatam zasto vam je mjerilo S3 guma koja je uvijek zakovana za dno liste na testovima :-?
mišmaš

#533 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mišmaš »

daj ba koji vam je vrag sa tim testovima ljudi, jeste vi išta sami probali il samo po testovima idete? sa savom sam vozio 100 zima i nikad, al baš nikad nisam imao problema... 4 nove gume i nema problema nigdje što se snijega tiče... jest da se brzo troše al ko im je*e mutter

sad sam na goodyear ug 7+, i one su dobre isto, idu ok po snijegu i ledu i taman... uzeo sam ih samo što nisam mogao naći savu ovdje kod nas u šveckoj
branimir stulic

#534 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by branimir stulic »

Mislim da njedna ne pomaze kada je cesta niz brdo i zaledjena (kao npr niz Vratnik).... Ja sam sa S3 klizio nekih 50-tak metara tamo kod hotela Saray...dok nisam naisao na suhu podlogu... Sreca pa niko nije naisao iz suprotnog pravca
makkaj

#535 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by makkaj »

ja se biJO nameračiona Fulda Crystal Montero III, mehšćini da su se tako zvale, dimenzija 185, 60, R 14----105 KM...vidim na testovima dobro kotiraju, a i šara him je dobra..AL iskrsnu bi sava S3 preko neke veze pojeftino pa se odlučih za tu varijantu, more bit da sam se zajebo, al jebaji ga. 8)
citroen

#536 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen »

frngla wrote:do vozaca XD, bice da ti nisi probao bolje gume, pa hvalis lose :wink:
Probao sam ja i zvucnija imena od Sportive,tj vozio na njima ali nikad nikakve razlike nisam primijetio kao sto neki ovdje pricaju,te tresu,te neudobne.Nije mi specijalnost trkanje tako da za ove moje potrebe su dovoljne i one najlosije(jeftine) gume :D
mišmaš

#537 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mišmaš »

upravo to kolega citroen :D čuj jbt koja filozofija oko guma ko da voze formule... po čistom ledu (ili ledu ispod snijega) si donji sa ne znam kakvim gumama...
vozač

#538 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vozač »

mišmaš wrote:upravo to kolega citroen :D čuj jbt koja filozofija oko guma ko da voze formule... po čistom ledu (ili ledu ispod snijega) si donji sa ne znam kakvim gumama...
meni je najbolji bio onaj što je savjetovao nekakvo kombinovanje gasa i kočnice, nešto kad ideš po snijegu uzbrdo sa automatikom, specijalna tehnika, :-)
kontam da ga pošaljem na vrh dalmatinske po snijegu ili ujutro kad ono malo poledi, pa da mi to demonstrira :lol:
jefferson

#539 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

mišmaš wrote:daj ba koji vam je vrag sa tim testovima ljudi, jeste vi išta sami probali il samo po testovima idete? sa savom sam vozio 100 zima i nikad, al baš nikad nisam imao problema... 4 nove gume i nema problema nigdje što se snijega tiče... jest da se brzo troše al ko im je*e mutter

sad sam na goodyear ug 7+, i one su dobre isto, idu ok po snijegu i ledu i taman... uzeo sam ih samo što nisam mogao naći savu ovdje kod nas u šveckoj
Ima dobar rzalog sto ih ne mozes naci u Svedskoj.
Sava je low budget guma koja je konstruisana na osnovu Good Year UG4 gume. Sava je OK za manje automobile zbog hemijskog sastava i dizajna, ali za ozbiljnije automobile koji imaju vecu masu i jace motore to je fuj u najblazem smislu te rijeci.
mišmaš

#540 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mišmaš »

eto ti stručnjak i doktor za vožnju, nisi ba care skonto šta je lik pričo, poklopi se :-D
kreso_atac

#541 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kreso_atac »

Da prijatelju, upravo to se bojim da nisi bas skontao o cemu sam govorio. Govorio sam o vozilima sa otvorenim centralnim diferencijalom, i slucaju da ti prilikom kretanja proklize jedan kotac, pogotovo ako se radi o snijegu i ledu ispod on ce se izvrtiti i jos vise ukopati, jer naravno diferencijal usmjerava moment na onaj kotac koji ima najmanji otpor (posto je centralni otvoren, znaci ostale ce otkacit, a taj jedan bi se vrtio). u tom slucaju mozes "prevariti" diferencijal, stisnuti dugme rucne kocnice i podici je na prvi-drugi-treci zub ovisno kako ti hvata rucna i rukom balansirati zategnutost. kocnica ce opteretiti kocnim momentom onaj tocak koji proklizava, a diff to "vidi" kao da je kotac uhvatio podlogu i pokrene auto naprijed preko onog koji nije klizao.
AmADin_gospo

#542 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AmADin_gospo »

ja vala namontirao sebi Fulda Kristal Montero 3, 185/65/R15 na astru, i upravo sam se popeo i sišao s vrha huma ulicom koja ide preko velešića.

više nego toplo, ma šta toplo, vruče preporučujem :thumbup:

ImageImageImage
Aurea Mediocritas

#543 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Aurea Mediocritas »

AmADin_gospo wrote:ja vala namontirao sebi Fulda Kristal Montero 3, 185/65/R15 na astru, i upravo sam se popeo i sišao s vrha huma ulicom koja ide preko velešića.

više nego toplo, ma šta toplo, vruče preporučujem :thumbup:

ImageImageImage
Fulda je odlična guma.
Par mojih prijatelja se takođe hvali s njima.
Bullet Tooth Tony

#544 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bullet Tooth Tony »

frngla wrote:S3 je opanak od gume, samo sto je nas narod navikao u jugi na domace, ako u jugi nije bilo bolje gume za kupiti od tigra i save, ne znaci da sad nema :) ne shvatam zasto vam je mjerilo S3 guma koja je uvijek zakovana za dno liste na testovima :-?
*ebo te test , da izvines na izrazu , da vidis maoprije kako su zakovane gume na testu zvanom "vratnik i ostali obronci Sarajeva",pa klizu, pa ne smiju,pa drzi ,pa ne daj.....Ne kazem , definitivno ima boljih guma , ali po onome sto ja koristim u svakodnevnom zimskom zivotu, mene sava nikada nije iznevjerila i ostavila , a bilo je situacija .... Zato to da je S3 opanak od gume mozes pricati nekom vikend, "od Dobrinje do BBI", vozacu ;-)
Karabaja

#545 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Karabaja »

sjo što ovaj tigar ćera po snijegu :D
mišmaš

#546 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mišmaš »

to vam govorim, jebo testove, nema boljeg testa od ujutro u šest po svježem snijegu i debelim minusom uz krojčicu ili majevicu :D a sava me nikad nije izradila tu... ne kazem da druge ne valjaju, ali ti testovi su smeće mrtvo. sad sam na goodyear ug 7+ i ovdje po šveckoj piče i one super, bez ikakve zamjerke, al da sam mogao nać savu, jer je jeftinija normala da bi to uzeo...
AS_sa

#547 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AS_sa »

eo ga stig'o snijeg ..... sad cemo vidjet cija mater crnu vunu prede :D (cije gume klizu po snijegu) .... e hajd sad reklamirajte gume dosta je bilo po suhom i na plus 15 reklamirat save, tigrove, good yearove, continentalove itd ... ocekujem finu raspravu ...
AmADin_gospo

#548 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AmADin_gospo »

ja reko svoje, pola 7, na vrh Huma pod repetitor preko velešića, i nazad. iza mene pun parking na velešićima raje s čeloustonkama.

Fulda kristal montero 3 :thumbup:
Oxygenn

#549 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Oxygenn »

AS_sa wrote:eo ga stig'o snijeg ..... sad cemo vidjet cija mater crnu vunu prede :D (cije gume klizu po snijegu) .... e hajd sad reklamirajte gume dosta je bilo po suhom i na plus 15 reklamirat save, tigrove, good yearove, continentalove itd ... ocekujem finu raspravu ...
Ehh treba stisnuti, pa priznati da ti gume, auto, zena ... ne valjaju :D
slobodni armirach

#550 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by slobodni armirach »

Sve zavisi od dimenzije gume, meni Sava S3 na 16'' vise nikad,

nego imali gdje MARANGONI gume da se nabave??
Post Reply