ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#526 Re: ZOBS

Post by Ateista »

holowey wrote:
Ateista wrote:
respo wrote:covjece engleska iliti britanija kako zelis ima kamera vise nego bilo ko na svijetu
pa taj tvoj prijedlog ne bi mogli zavrsiti uspjesno a kamoli bih koja je sto se tice svega zadnja na svim listama koje se objave

znas li ti koji bi to morao biti sistem da bi sve to kontrolisao

rekoh polaganje bi nekako i proslo i platilo mada bi to bila masna cifra od koje bi sigurno mogli dio autoputa napraviti
al sta kasnije
ljudstva bi trebalo bar desetinu hiljada da bi sve to funcionisalo kako treba na nivou drzave da ne pricamo o sustavima za nadzor itd
i odakle to sve kupiti i placati?

sto je rekao goran teorija 5+ praksa 1- u i smanjeno vladanje
Ma nije ni to problem, kad te kamera snimi neko treba da ocita registarske tablice. Kad u prijavu upises registarske tablice, on automatski izbaci kategoriju vozila i vlasnika te na osnovu toga kaznu.

Sve ostalo uopste ne trazi toliko para, ne znam odakle ti to? Sve bi moglo kostati kao i obicno polaganje, vec sam rekao, sve bi imao kao i na uobicajenom polaganju, samo sto to treba raditi kako treba, umjesto bezveznog voozikanja po gradu i navlacenja kandidata da napravi gresku, treba stvarno ispitati znanje i mogucnosti kandidata, a na ljekarskom umjesto sto se onih 50KM uplati da ti nekoliko razlicitih doktora stavi potpis, da ti isti doktori nesto urade za te pare, da stvarno procijene sposobnosti koje su bitne za vonju.

Opet ponavljam, za vise kategorije bi trebalo vise vremena, kao dodatna obuka i polaganje, ali to ko hoce, ne mora svako.

Sto se tice policije, ne treba nista vise policajaca, samo bi trebali znati osnove matematike iz prvog osnovne i na osnovu kategorije odrediti hoce li se vozac kaznjavati i kolika ce biti kazna.
uspostavljanje takvog sistema bi bilo moguce (ako uopste moze biti takvo), kada bi imali vozacke dozvole (ili implantate :evil:) sa rfid chipom a vozila bila opremljenja citacem koji bi na osnovu toga dopustao odredjene maksimalne brzine, voznju/preticanje odredjenim dionicama, itd... kada bi ista od toga bilo izvodivo, sigurno bi ga proveli u djelo u bogatijim zemljama, a kod nas mozes samo da mastas o tome :bih:
Pa mogla bi i tako neka varijanta, vjerujem da ce jednog dana i to zaziviti, ili bar nesto slicno.
Po meni uopste nije neka naucna fantastika da svaki auto ima cip sa svojim registarskim kodom, da se satelitski moze pratiti gdje je ko i kojom brzinom vozi. To bi naravno dovelo do problema vezanih za samu privatnost, ali vjerujem da ce jednog dana doci i do toga.
respo

#527 Re: ZOBS

Post by respo »

Ateista wrote:
respo wrote:covjece engleska iliti britanija kako zelis ima kamera vise nego bilo ko na svijetu
pa taj tvoj prijedlog ne bi mogli zavrsiti uspjesno a kamoli bih koja je sto se tice svega zadnja na svim listama koje se objave

rekoh polaganje bi nekako i proslo i platilo mada bi to bila masna cifra od koje bi sigurno mogli dio autoputa napraviti
al sta kasnije
ljudstva bi trebalo bar desetinu hiljada da bi sve to funcionisalo kako treba na nivou drzave da ne pricamo o sustavima za nadzor itd

Ma nije ni to problem, kad te kamera snimi neko treba da ocita registarske tablice. Kad u prijavu upises registarske tablice, on automatski izbaci kategoriju vozila i vlasnika te na osnovu toga kaznu.

Sve ostalo uopste ne trazi toliko para, ne znam odakle ti to? Sve bi moglo kostati kao i obicno polaganje, vec sam rekao, sve bi imao kao i na uobicajenom polaganju, samo sto to treba raditi kako treba, umjesto bezveznog voozikanja po gradu i navlacenja kandidata da napravi gresku, treba stvarno ispitati znanje i mogucnosti kandidata, a na ljekarskom umjesto sto se onih 50KM uplati da ti nekoliko razlicitih doktora stavi potpis, da ti isti doktori nesto urade za te pare, da stvarno procijene sposobnosti koje su bitne za vonju.

Opet ponavljam, za vise kategorije bi trebalo vise vremena, kao dodatna obuka i polaganje, ali to ko hoce, ne mora svako.

Sto se tice policije, ne treba nista vise policajaca, samo bi trebali znati osnove matematike iz prvog osnovne i na osnovu kategorije odrediti hoce li se vozac kaznjavati i kolika ce biti kazna.
a inace samo vlasnici voze svoja vozila?
respo

#528 Re: ZOBS

Post by respo »

Ateista wrote:
respo wrote:ajde uzmi jednu opstinu i to uvedi a ces vidjeti komplikacija i troska a kamoli na citavu drzavu

covjece ti ili neces ili ne mozes zamisliti koliki je to projekat
Nisam politicar ni saobracajni inzinjer da ja o provodim, samo onako hipoteticki govorim. :D

Bi to bio veliki projekat, ali kada bi se pokrenuo ne bi bio nista skuplji nego trenutni nacin.
pa i ja hipoteticki govorim
uznmi opstinu novo sarajevo koja ima najmanje stanovnika pa pokusaj primjeniti pa otprilike izracunaj koliko para treba i koliko vremena i ostalog treba da se sve sprovede
da ne pominjem kako bi raja na to reagovala i ostalo sto ne mozemo predvidjeti
kad bi se pokrenuo bankrotirali bi a ne bi imali nikakve koristi od njega
respo

#529 Re: ZOBS

Post by respo »

Ateista wrote:
Pitanje je koliko bi kojih bilo, ali bilo bi korisno kada bi se barem neka podjela napravila i kada bi polaganje vozackog bilo ozbiljnije nego sad, na realnijim i boljim poligonima, realnijim situacijama i slicno. Za one koji hoce visu kategoriju, sami placaju za to.
na osnovu cega bi bilo korisno da se napravi podjela?
respo

#530 Re: ZOBS

Post by respo »

Ateista wrote: Pa mogla bi i tako neka varijanta, vjerujem da ce jednog dana i to zaziviti, ili bar nesto slicno.
Po meni uopste nije neka naucna fantastika da svaki auto ima cip sa svojim registarskim kodom, da se satelitski moze pratiti gdje je ko i kojom brzinom vozi. To bi naravno dovelo do problema vezanih za samu privatnost, ali vjerujem da ce jednog dana doci i do toga.
to je zasada u svijetu nemoguca misija a kamoli u bih
niko ne govori da u buducnosti a sigurno ne koju cemo mi dozivjeti ce biti to moguce
mada onda ce po meni prije biti auta koja sama voze i da ti samo sjedis a ne da bude nekih podjela medju vozacima
Ateista

#531 Re: ZOBS

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:

al sta kasnije

a inace samo vlasnici voze svoja vozila?
A kako inace ferceraju ove nase kamere? Posalju kaznu vlasniku ali moze da prijavi ako je neko drugi upravljao vozilom. Ako vlasnik to prijavi, onome koga je prijavio bi isla kazna zavisno od njegove kategorije.
Ateista

#532 Re: ZOBS

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
respo wrote:ajde uzmi jednu opstinu i to uvedi a ces vidjeti komplikacija i troska a kamoli na citavu drzavu

covjece ti ili neces ili ne mozes zamisliti koliki je to projekat
Nisam politicar ni saobracajni inzinjer da ja o provodim, samo onako hipoteticki govorim. :D

Bi to bio veliki projekat, ali kada bi se pokrenuo ne bi bio nista skuplji nego trenutni nacin.
pa i ja hipoteticki govorim
uznmi opstinu novo sarajevo koja ima najmanje stanovnika pa pokusaj primjeniti pa otprilike izracunaj koliko para treba i koliko vremena i ostalog treba da se sve sprovede
da ne pominjem kako bi raja na to reagovala i ostalo sto ne mozemo predvidjeti
kad bi se pokrenuo bankrotirali bi a ne bi imali nikakve koristi od njega
Ma uopste ne bi bankrotirali niti bi bio neki veliki trosak. Samo se uvede drugaciji sistem rada. Jedini troskovi bi bili osposobljavanje instruktora i komisije, osposobljavanje poligona, nove vozacke dozvole i slicno, nista nije sad neki ogroman trosak, vise se potrosi za neke gluposti, da recimo clan pretsjednistva sebi kupi novog audia i slicno.
Ateista

#533 Re: ZOBS

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
Pitanje je koliko bi kojih bilo, ali bilo bi korisno kada bi se barem neka podjela napravila i kada bi polaganje vozackog bilo ozbiljnije nego sad, na realnijim i boljim poligonima, realnijim situacijama i slicno. Za one koji hoce visu kategoriju, sami placaju za to.
Pa da bar koliko toliko uvede razlika izmedju loseg i dobrog vozaca, loseg i dobrog auta, da se na osnovu toga i prilagodi brzina na cesti. Naravno, i dalje to ne znaci da ce svi postovati, ali ima ih koji postuju, nekog bi ubrzalo nekog usporilo, zavisno od sposobnosti, a doprinijelo bi sigurnosti. Da ne govorim o tome sto jedan znacajan broj njih ne bi uopste dobio pravo da upravlja vozilom zato sto nije sposoban, ako bi ljekarski pregled bio ozbiljniji.
Ateista

#534 Re: ZOBS

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: Pa mogla bi i tako neka varijanta, vjerujem da ce jednog dana i to zaziviti, ili bar nesto slicno.
niko ne govori da u buducnosti a sigurno ne koju cemo mi dozivjeti ce biti to moguce
mada onda ce po meni prije biti auta koja sama voze i da ti samo sjedis a ne da bude nekih podjela medju vozacima
Nije uopste nemoguca, samo to bi vec bilo preskupo u ovom trenutku.
U buducnosti ce sigrno biti auta koji sami voze, ali uvijek ce biti i onih koji ce htjeti da voze sami.
respo

#535 Re: ZOBS

Post by respo »

Ateista wrote: A kako inace ferceraju ove nase kamere? Posalju kaznu vlasniku ali moze da prijavi ako je neko drugi upravljao vozilom. Ako vlasnik to prijavi, onome koga je prijavio bi isla kazna zavisno od njegove kategorije.
a ako je on vozio?
na koliko nasteliti kameru da slika?
respo

#536 Re: ZOBS

Post by respo »

Ateista wrote: Ma uopste ne bi bankrotirali niti bi bio neki veliki trosak. Samo se uvede drugaciji sistem rada. Jedini troskovi bi bili osposobljavanje instruktora i komisije, osposobljavanje poligona, nove vozacke dozvole i slicno, nista nije sad neki ogroman trosak, vise se potrosi za neke gluposti, da recimo clan pretsjednistva sebi kupi novog audia i slicno.
ja ti rekoh uzmi jednu opstinu broj vozaca auta i ugrubo sracunaj a cemo vidjeti
respo

#537 Re: ZOBS

Post by respo »

Ateista wrote:
respo wrote:
Ateista wrote:
Pa da bar koliko toliko uvede razlika izmedju loseg i dobrog vozaca, loseg i dobrog auta, da se na osnovu toga i prilagodi brzina na cesti. Naravno, i dalje to ne znaci da ce svi postovati, ali ima ih koji postuju, nekog bi ubrzalo nekog usporilo, zavisno od sposobnosti, a doprinijelo bi sigurnosti. Da ne govorim o tome sto jedan znacajan broj njih ne bi uopste dobio pravo da upravlja vozilom zato sto nije sposoban, ako bi ljekarski pregled bio ozbiljniji.
i taj koji vozi staro auto kupi novo
sta cemo onda
ili imao los dan na polaganju a sutra bolji od pola vozaca koji su prosli taj test
ili obratno
da tu ne ubrajamo vanjske uticaje kao alkohol recimo ili nesto trece
itd itd
kazem ti na nivou opstine jedne bi bilo posla kao sada za citavu drzavu
respo

#538 Re: ZOBS

Post by respo »

Ateista wrote:
respo wrote:
U buducnosti ce sigrno biti auta koji sami voze, ali uvijek ce biti i onih koji ce htjeti da voze sami.
nemoguce je jer sva tehnologija sada koja je moguca da se to provede je nacionalno zasticena i nije na prodaju
drugo i da jeste na prodaju opet ti kazem da je nemoguce to izvesti na nivou jedne drzave
jer ljudi nisu roboti pa da se njima upravlja kvalifikuje i da se tek tako prate
to ce mozda nekad biti al ja se molim da nikad ne bude dok sam ja ziv

a ako hoces brzu voznju i sada se zaputis na mnogobrojne staze u europi i jurcaj koliko hoces jos uz nadzor
daxon

#539 Re: ZOBS

Post by daxon »

Samo čekam da @ateista predloži da se grade posebne ceste za "bolje i lošije vozače", te" bolja i lošija auta" :-)

btw
jeli se vi zezate ili ozbiljno raspravljate?
Ateista

#540 Re: ZOBS

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: A kako inace ferceraju ove nase kamere? Posalju kaznu vlasniku ali moze da prijavi ako je neko drugi upravljao vozilom. Ako vlasnik to prijavi, onome koga je prijavio bi isla kazna zavisno od njegove kategorije.
a ako je on vozio?
Slika na najmanju a zavisno od toga ko je vozio se kazne pisu ili ne.
Ateista

#541 Re: ZOBS

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: Ma uopste ne bi bankrotirali niti bi bio neki veliki trosak. Samo se uvede drugaciji sistem rada. Jedini troskovi bi bili osposobljavanje instruktora i komisije, osposobljavanje poligona, nove vozacke dozvole i slicno, nista nije sad neki ogroman trosak, vise se potrosi za neke gluposti, da recimo clan pretsjednistva sebi kupi novog audia i slicno.
ja ti rekoh uzmi jednu opstinu broj vozaca auta i ugrubo sracunaj a cemo vidjeti
Pa nema sta da se racuna, svakako raja polazu vozacki i placaju za to.
Ateista

#542 Re: ZOBS

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
respo wrote: na osnovu cega bi bilo korisno da se napravi podjela?
i taj koji vozi staro auto kupi novo
sta cemo onda
ili imao los dan na polaganju a sutra bolji od pola vozaca koji su prosli taj test
ili obratno
da tu ne ubrajamo vanjske uticaje kao alkohol recimo ili nesto trece
itd itd
kazem ti na nivou opstine jedne bi bilo posla kao sada za citavu drzavu
Sa boljim autom moze malo brze ako dobije odgovarajuu naljepnicu nakon tehnickog pregleda i ako ima odgovarajucu kategoriju kao vozac.

Ako je imao los dan neka proba ponovo, znam ljude koji su i ovaj vozacki padali jer su imali los dan, nisu se naspavali i slicno pa pravili glupe greske, desava se to i po ovom sistemu, sta ce, plati da izadje ponovo.

Svakako je zabranjeno voziti pod dejstvom alkohola od odredjenog broja promila u krvi.
Po meni bi bar za vise kategorije trebalo biti potpuno zabranjeno.
Ateista

#543 Re: ZOBS

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
respo wrote: to je zasada u svijetu nemoguca misija a kamoli u bih
nemoguce je jer sva tehnologija sada koja je moguca da se to provede je nacionalno zasticena i nije na prodaju
drugo i da jeste na prodaju opet ti kazem da je nemoguce to izvesti na nivou jedne drzave
jer ljudi nisu roboti pa da se njima upravlja kvalifikuje i da se tek tako prate
to ce mozda nekad biti al ja se molim da nikad ne bude dok sam ja ziv

a ako hoces brzu voznju i sada se zaputis na mnogobrojne staze u europi i jurcaj koliko hoces jos uz nadzor
Iskreno, i ja se nadam da na taj nacin nikad nece zazivjeti jer bi to bilo previse kontrole i oduzimanja ljudskih prava.
Ateista

#544 Re: ZOBS

Post by Ateista »

daxon wrote:Samo čekam da @ateista predloži da se grade posebne ceste za "bolje i lošije vozače", te" bolja i lošija auta" :-)

btw
jeli se vi zezate ili ozbiljno raspravljate?
Dobra ideja, mogu li je prodati kao svoju? :D

Ozbiljno, sto ne bi bilo ozbiljno? :D
goran16v

#545 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Ateista wrote:
respo wrote:
a ako je on vozio?
Ti to ozbiljno? Sve i jednu kameru koja snima s ljedja odmah mozes baciti u smece, jer bi neprestano okidale, trosili bi se milioni na preged snimaka, obradu podataka ciji je auto i postarinu za slanje obavjesti ali bez ikakvog efekta jer ce svako naci nekog iz vise kategorije da se javi da je vozio.
Ateista

#546 Re: ZOBS

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote:
respo wrote: a ako je on vozio?
Ti to ozbiljno? Sve i jednu kameru koja snima s ljedja odmah mozes baciti u smece, jer bi neprestano okidale, trosili bi se milioni na preged snimaka, obradu podataka ciji je auto i postarinu za slanje obavjesti ali bez ikakvog efekta jer ce svako naci nekog iz vise kategorije da se javi da je vozio.
Dobro si. Nek' onda snimaju sve sprijeda umjesto s'guza. :D
Ateista

#547 Re: ZOBS

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote: ti si vlasnik vozila tebi se šalje prek. nalog,ti podgovoriš da je upravljala tvoja žena,nalog se pošalje njoj,a ako je neki jaran upravljao vozilom to ti ne pije vode,ti ili jaran morate platiti kaznu,bez da se njemu šalje prek. nalog
Dobro, u takvoj situaciji mogu uzeti pare od jarana i platiti kaznu, ali sta ako ima i oduzimanje vozake, to se ne moze nikako prebaciti?
Ispade, imam pravo samo nekom iz porodice posuditi auto da vozi?
Ateista

#548 Re: ZOBS

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Ateista wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: ti si vlasnik vozila tebi se šalje prek. nalog,ti podgovoriš da je upravljala tvoja žena,nalog se pošalje njoj,a ako je neki jaran upravljao vozilom to ti ne pije vode,ti ili jaran morate platiti kaznu,bez da se njemu šalje prek. nalog
Dobro, u takvoj situaciji mogu uzeti pare od jarana i platiti kaznu, ali sta ako ima i oduzimanje vozake, to se ne moze nikako prebaciti?
Ispade, imam pravo samo nekom iz porodice posuditi auto da vozi?

vozačka se oduzima ako je prekršaj u iznosu od 100 km,nekome se mora oduzeti,da li vlasniku vozila ili onome ko je vozio vozilo
Ok to, ali da li je tacno da ne mozes prebaciti na jarana nego samo na zenu i nekog iz porodice?

Zanima me isto sta bi bilo kada bih ja dao podatke onoga ko je vozio a on recimo porice da je vozio, kako dokazati ko je stvarno vozio?
goran16v

#549 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Ateista wrote: Ok to, ali da li je tacno da ne mozes prebaciti na jarana nego samo na zenu i nekog iz porodice?

Zanima me isto sta bi bilo kada bih ja dao podatke onoga ko je vozio a on recimo porice da je vozio, kako dokazati ko je stvarno vozio?
Mozes prebaciti na koga god hoces, a ne samo na nekog iz porodice, fol je samo sto ako kamera snima sprijeda uvecaju sliku da vide ko vozi. To se meni desilo kad je otac mojim autom ovjerio kameru u Binjezevu u pravcu prema Mostaru i ja otisao da odnesem njegove podatke, prvo su nasli snimak i uvecali da vide jesam li to ja ili se izvlacim na oca.

Vjerovatno ce tebi ici kazna jer vlasnik odgovoran za svoje vozilo i ko upravlja tim vozilom.
goran16v

#550 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Ateista wrote:
ne možeš ti ni na koga prebaciti kaznu,ako si ti vlasnik vozila tebi će doći p. nalog,ti nazoveš i kažeš vozila žena,sestra,otac,dogovoriš se sa njima ko će platiti kaznu,ako je jaran u pitanju,ista stvar,neko od vas dvojice mora platiti kaznu
NIje istina. Po pocinjenom prekraju evidentiranom kamerom PU salje na ime vlasnika Obavjest o pocinjenom prekrsaju na kojem je navedeno datum, mjesto i opis preksaja, te uredjaj kojim je utvrdjen prekrsaj kao i ostali podaci. U Obavjesti je dato uputstvo , ukoliko vlasnik nije vozio, da u roku od 8 dana vlasnik dostavi podatke ko je vozio, te kako da dostavi podatke (preporucenom postom, faxom ili licno - telefonom ni govora). Tek nakon dostavljenih podataka se salje Prekrsajni nalog sa sankciom i uplatnicom na adresi i ime onoga ciji su podaci dostavljeni. Ukoliko je vlasnik vozio nema potrebe za slanjem podataka i PU ce nakon Obavjesti poslati Nalog.
Zakljucak: Po prijemu Obavjesti o prekrsaju vlasnik moze prijaviti bilo koju drugu osobu da je upravljala autom u trenutku izvresnja prekrsaja. Naravno, ako neko zeli to iskoristit pa prijaviti "dzokera" treba povesti racuna da snimak ne moze utvrditi identitet (snimak s ledja) te da osoba ne cini nikakav drugi prekrsaj upravljajuci tudjim autom (stranac bez punomoci, neko bez VD ili sa oduzetom VD).
Pouka: Ako ne znas - raspitaj se, a ne pisi napamet i ne zbunjuj druge.
Post Reply