KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Shacii

#526 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Shacii »

Pozdrav svima...
Može li mi neko malo pojasniti ovaj projekat...da li se pod "pronaci poslodavca" smatra samo usmeni dogovor ili je potrebno obaviti i neku papirologiju, da li se na birou treba sta prijaviti za taj projekat ili to poslodavci rade i sl.

Ja sam na birou za zaposljavanje pitala o tome, ali su mi "ljubazne" tete samo odgovorile da jos nista ne znaju dok se budzet ne odobri i dovidjenja:/

Molim vas ako neko ima vremena i volje da mi to malo pojasni...
hurmasica

#527 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by hurmasica »

Prvo ne znam da li je u tvom gradu/kantonu izasao Javni poziv za poslodavce. Ako jeste, procedura ti je slijedeca.Treba da nadjes poslodavca koji je voljan da te primi kao pripravnika. Dogovor izmedju njega i tebe je na rijec pa ko koga z.... :D Uglavnom, poslodavac,a mozes i ti, treba sa biroa da uzme zahtijev za prijavu na taj javni poziv. Na zahtijevu sve pise, tj koji dokumenti treba da se priloze. Prednost imaju poslodavci koji ranije nisu koristili ova sredstva i oni koji su koristili ali su za stalno zaposlili te pripravnike. Zahtijev potpisuje direktor firme, i on je u sustini glavna osoba koja odlucuje koji pripravnik ce biti primljen. E sada, poslodavac, tj. firma moze od biroa zahtijevati da im se odobri odredjeni broj pripravnika odredjene struke i mogu traziti od biroa da im iste posalje. A isto tako firma moze da trazi da joj biro odobri sredstva za konkretnu osobu koju upisuje u taj zahtijev. Nakon sto sredsva budu odobrena, trebalo bi da se objave konkursi u tim firmama a nakon toga se potpisuje ugovor na odredjeno vrijeme na godinu dana. Biro poslodavcu daje 600KM za VSS ili 500 za SSS,svaki mjesec i od toga dio ide za doprinose a dio za platu pripravniku. U zavisnosti od poslodavca je da li ces dobiti nesto vise novca.
Uglavnom to je to. Ako te nesto vise zanima odi na portal federalnog zavoda za zaposljavanje ili kantona sarajevo jer je nedavno objavljen taj poziv za sarajevo, pa ga tu mozes naci i detaljnije procitati.
Shacii

#528 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Shacii »

Hvala puno na ovom detaljnom odgovoru ali zaista..ja sam u TK i ne znam da li je izasao konkurs ali to je najmanji problem za saznati.

Hvala jos jednom.
splend

#529 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by splend »

zanima me jedna stvar, pa ako ko ima voljan da mi pomogne :thumbup:
naime, smijem li ja poceti negdje raditi pripravnicki ili normalan posao u nekoj privatnoj firmi, recimo 2-3 mjeseca, a onda se prebaciti recimo u neku drzavnu firmu, i tu poceti odradjivati pripravnicki staz? nadam se, da razumijete sta hocu da pitam.
hurmasica

#530 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by hurmasica »

naravno da mozes, bitno je da imas manje od jedne godine staza da bi mogao biti pripravnik.
splend

#531 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by splend »

hurmasica wrote:naravno da mozes, bitno je da imas manje od jedne godine staza da bi mogao biti pripravnik.
hvala :thumbup:
bailaor

#532 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by bailaor »

Zna li neko koliko je prošle godine trajala procedura odabira firmi, nakon završetka javnog poziva?
pama

#533 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by pama »

Tu je konkurs za pripravnika u Tuzli,Ekonomija

http://bit.ly/eWtCL7
vanjki

#534 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vanjki »

Ja sam zavrsio stomatologiju i pokusavam negdje odraditi pripravnicki,ali nema sanse..Konkurs od strane zavoda zaposljavanje je raspisan do osmog apriula.Domovi zdravlja ne primaju pripravnike,jer navodno nisu potpisali ugovor sa zavodom a na fakultetu nema mjesta.Preostaje mi traziti kod nekog privatnika,ali je i to nemoguca misija :( :( :(
shibonja

#535 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by shibonja »

vanjki wrote:Ja sam zavrsio stomatologiju i pokusavam negdje odraditi pripravnicki,ali nema sanse..Konkurs od strane zavoda zaposljavanje je raspisan do osmog apriula.Domovi zdravlja ne primaju pripravnike,jer navodno nisu potpisali ugovor sa zavodom a na fakultetu nema mjesta.Preostaje mi traziti kod nekog privatnika,ali je i to nemoguca misija :( :( :(
Za puno raje je nemoguca misija zavrsiti stomatologiju pa si je ti zavrsio ,sta je jedan pripravnicki pred zivotom koji te ceka :thumbup:
vanjki

#536 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vanjki »

Ma toliko se covjek iznervira sa ovim fakultetom a kada zavrsi misli da ce bar malo biti lakse.Pa covjeku dodje muka kada vidi da drzavne institucije ne zele jednostavno primiti pripravnike iako nemaju nikakvi troskova.Zavod snosi sve potrebne troskove i sta im fali da prime nekoga na sest mjeseci-FUJ...
Shacii

#537 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Shacii »

pama wrote:Tu je konkurs za pripravnika u Tuzli,Ekonomija

http://bit.ly/eWtCL7

:thumbup:
bullmastiff

#538 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by bullmastiff »

je li istina da je raiffeisen leasing primjio tri pripravnika?

a ovo sto se tice pripravnika to je smao ako imas nekoga da te negdje ubaci i da trazi od biroa da finansira ..smao tako i moze :D
mneme

#539 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by mneme »

vanjki wrote:Ja sam zavrsio stomatologiju i pokusavam negdje odraditi pripravnicki,ali nema sanse..Konkurs od strane zavoda zaposljavanje je raspisan do osmog apriula.Domovi zdravlja ne primaju pripravnike,jer navodno nisu potpisali ugovor sa zavodom a na fakultetu nema mjesta.Preostaje mi traziti kod nekog privatnika,ali je i to nemoguca misija :( :( :(

takva je i situacija sa doktorima medicine. vecina stazira na kcus, ali je staz na volonterskoj osnovi. kada je izasao ovaj konkurs za poslodavce, islo se u kadrovsku i raspitivalo se da li ce se kcus prijavljivati na taj konkurs. onda je ciko iz kadrovske poceo prosipati suplju tipa- mi se necemo prijavljivati jer sigurno necemo dobiti ta sredstva. na insistiranje, doticni ciko je poslao dopis generalnom (faris g) u kome je pitao da se prijave i traze 10 ljekara. na pitanje koji su kriteriji za izbor ljekara, ciko je rekao da prednost imaju djeca kolega. elem, faris g. jos uvijek nije odgovorio na taj dopis. eto, tako biva kad nisi djete kolege (a vecina djece kolega su vec sekundarci na kojekakvim hirurgijama, ginekologijama i ostalim klinikama)...

e, sad konkretno vezano za tebe-ima jedan zubar na gornjim ciglanama (ulica dajanli ibrahim bega), spomenuo je neki dan kako bi zaposlio zubara, kad bi drzava dala odredjenu pomoc. vjerovatno covjek ne zna za ovaj poziv poslodavcima, pa vrijedi probati-makar se raspitati.
Eleonora

#540 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Eleonora »

vanjki wrote:Ma toliko se covjek iznervira sa ovim fakultetom a kada zavrsi misli da ce bar malo biti lakse.Pa covjeku dodje muka kada vidi da drzavne institucije ne zele jednostavno primiti pripravnike iako nemaju nikakvi troskova.Zavod snosi sve potrebne troskove i sta im fali da prime nekoga na sest mjeseci-FUJ...
To je stvarno tako... :-)
Namucis se, nagledas se nepravde, pozuris vise da ga zavrsis nadajuci se da te ceka nesto bolje. I onda konkurises na sve moguce i nemoguce, i kad to ne prodje, nadas se bar tom pripravnickom, da ce te neka firma uzeti da im radis dzaba jer Zavod snosi sve troskove, i opet sve izgleda kao - nemoguca misija.
Ma da vam ebem. :x
vanjki

#541 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vanjki »

mneme wrote:

takva je i situacija sa doktorima medicine. vecina stazira na kcus, ali je staz na volonterskoj osnovi. kada je izasao ovaj konkurs za poslodavce, islo se u kadrovsku i raspitivalo se da li ce se kcus prijavljivati na taj konkurs. onda je ciko iz kadrovske poceo prosipati suplju tipa- mi se necemo prijavljivati jer sigurno necemo dobiti ta sredstva. na insistiranje, doticni ciko je poslao dopis generalnom (faris g) u kome je pitao da se prijave i traze 10 ljekara. na pitanje koji su kriteriji za izbor ljekara, ciko je rekao da prednost imaju djeca kolega. elem, faris g. jos uvijek nije odgovorio na taj dopis. eto, tako biva kad nisi djete kolege (a vecina djece kolega su vec sekundarci na kojekakvim hirurgijama, ginekologijama i ostalim klinikama)...

e, sad konkretno vezano za tebe-ima jedan zubar na gornjim ciglanama (ulica dajanli ibrahim bega), spomenuo je neki dan kako bi zaposlio zubara, kad bi drzava dala odredjenu pomoc. vjerovatno covjek ne zna za ovaj poziv poslodavcima, pa vrijedi probati-makar se raspitati.

Hvala ti.Posao sam ti privatnu poruku!
pama

#542 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by pama »

Par pripravnika (pravnika) u sudu BiH
http://bit.ly/ebuPHI
thepatriot

#543 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by thepatriot »

pama wrote:Par pripravnika (pravnika) u sudu BiH

Slabo ti ovo tumačiš, ovo je za Brčko 8-)
pama

#544 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by pama »

thepatriot wrote:
pama wrote:Par pripravnika (pravnika) u sudu BiH

Slabo ti ovo tumačiš, ovo je za Brčko 8-)

Oprosti stari,zaboravio da je Brcko u Zimbabveu :thumbup:
Zvek

#545 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Zvek »

Je li uskoro treba i ZZZ FBiH da raspiše konkurs za sufinansiranje zapošljavanje pripravnika ili neki sličan program?
U ovom kantonalnom nisam uspio ništa naći :(
Alhemicarkaa

#546 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Alhemicarkaa »

hurmasica wrote:naravno da mozes, bitno je da imas manje od jedne godine staza da bi mogao biti pripravnik.
od jedne godine staža u struci Možeš imati 10 godina radnog staža kao profesor njemačkog i kasnije se prijaviti na konkurs za pripravnika na klinici... (naravno, pod uslovom da si završio medicinu).
AF81

#547 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by AF81 »

Zvek wrote:Je li uskoro treba i ZZZ FBiH da raspiše konkurs za sufinansiranje zapošljavanje pripravnika ili neki sličan program?
U ovom kantonalnom nisam uspio ništa naći :(
Prosle godine je FZZZ objavio konkurs oko aprila-maja, s tim sto je Kanton objavio bio poziv u januaru..e sad posto je ovaj jos aktuelan ne vjerujem da ce bas brzo biti ikakvih konkursa od njihove strane..zadnji je bio u novembru :( ..ni ja nikako ne mogu da nadjem neku firmu :( ,ili vec imaju nekoga, ili im nije sve po PS-u i tako u nedogled :( ..
H4v4t4R

#548 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by H4v4t4R »

bailaor wrote:Zna li neko koliko je prošle godine trajala procedura odabira firmi, nakon završetka javnog poziva?
nešto malo manje od dva mjeseca.
Ponosan

#549 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Ponosan »

H4v4t4R wrote:
bailaor wrote:Zna li neko koliko je prošle godine trajala procedura odabira firmi, nakon završetka javnog poziva?
nekome su znali odobriti u roku od 10 dana nakon zavrsetka javnog poziva,sve zavisi o kojoj je firmi rijec! Privatnicima recimo odobravaju vrlo brzo,potpisuje se ugovor i pocinje se raditi,a za posao u drzavnim kompanijama malo vise provjeravaju... uglavnom u Aprilu ce se znati kome je Zavod odobrio finansiranje pripravnika!..
mimsy

#550 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by mimsy »

Ponosan wrote:
H4v4t4R wrote:
nekome su znali odobriti u roku od 10 dana nakon zavrsetka javnog poziva,sve zavisi o kojoj je firmi rijec! Privatnicima recimo odobravaju vrlo brzo,potpisuje se ugovor i pocinje se raditi,a za posao u drzavnim kompanijama malo vise provjeravaju... uglavnom u Aprilu ce se znati kome je Zavod odobrio finansiranje pripravnika!..
jel i to bude u novinama?
Post Reply