Stari moj, skuzio malo kasnje vojsku zbog viseg skolovanja... 25 mu bilo kad je otiaso. od samog pocetka 1974 do samog pocetka 1975. 12 mjeseci i koji dan vise
Obuka u Tuzli, a prekomanda Rijeka ili Pula nisam 100% siguran moram ga upitati.
Mog starog neka nostalgija spucala vec duze godina pa ko papagaj poceo o JNA danima pricati

pronasao neka pisma sto je pisao roditeljima tada i mojoj staroj itd. Kad nadjem vremena prekucacu, za pisanje od smjeha. Provalija, epizoda, skeceva, scena ma nema sta nema kad nabraja - covjek dobije sliku pa jooj tamo cirkus bio a ne vojska.
Najbolji ili njemau najsladja prica je; kaze kad su morali cistiti citavu noc wc i kupatila sa sitnim cetkicama nista vece nego cetikica za zube, jer ih glavni uhvatio kad su zdimili u grad bez dozvole. Ali nekako slikoviti opisuje pa covjeku to dogadjane se nekako i pred oci se stvori. Kaze: I onako su ograde od kasarne bile suplje po samoj formi ali kaze bilo je prolaza na svakom cosku

i tako jednu vece nas pola zdimi u grad na ples i zabavu, proljece, svi se sredili brcici i solufi stucani na vojnicku mjeru da bi uz ono vojno odjelo odgovarali, kaze nije bas boja odjela bili cemu ali smo bili jednobojni. I tako preko pola nas zdimi ko eto nece niko primjetiti nece k*** nego glavnom bilo kaze mrsko da nas po gradu ganja, pa nas pustio da se dobro isplesemo, jer kad smo se vracali ko lisice i prolazili kroz rupu u ogradi ceko nas sa megafonom i kad neko prodje on ga prozove

kaze postrojijo ih u po noci - pa on prica bio neki slovenac glavni ali dobar bio covjek dalo se sa njim i "pregovarati" ali psovo ko kisa, kaze pola ga nismo ni razumili kaze mora da mu pritisak skocio

kaze im posto su citavu noc plesali ima za njih tako dobar posao, kaze hocu da je do zore wc i kupatila cisto ko sunce, ma kad mi rucank ispane na pod da komotno mogu pojest bez daljneg razmisljanja, kaze ribali smo sa nekim cetkicama velicine za zube te wc i kupatila, sjebali se maksimalno. Na sve cetri smo puzali i ribali - a posebno izmedju plocica

dao im da spavaju do rucka, onda ih poslao da kopaju kanal za neki razvod nekih kablova - kaze zvizda puko ma nema taj dan u proljece izgeda bio najtoplij dan - crkli smo - sav sam u goloj vodi bio, - pa bio jedan makedonac kaze pa covjeku popizidilo, kad jednom kaze jebem i onog sa ideom i onu rugobu sto sam pelessao sa. A kaze nisu nas mogli bolje sastaviti, ko olimpisko selo, svak skoro u nekim dijalektima i drugim jezicima pricao, od visoko obrazovanih do onih koji su ovce cuvali sa nekog brda. Preko pola islo na tecaj jugoslovenskog jezika kaze poslje mjesec dana smo navikli jedni na druge pa samo se razumili kako kad ali kaze niko da ni jedan padez potrefi - cirkus opsti

bilo par makedonaca, jedan iz skoplja ostali sa nekih brda prvi put more vidili, jedan reko ja vidi velikog jezera - kaze ohridsko brara prema ovom. A ono jadransko more

pa kaze bilo madzara, jedan slovak iz vojvodine kaze slabo su znali priacti jooj kaze cirkusa nesto kaze - a kaze i oni siptari pa mislis 20 sta rece - pa neki sloveci iz nekih sela, par iz gradova, onda iz hrvatske bilo pra sa juga dalmacije pa tamo iz srbije dole iz blizine bugarske granice. Iz BiH bilo najvise iz Zenice i Sarajeva. Te pokoji crnogorac. Sve u svemu jedva smo mi se razumili na pocetku kaze . Kaze pisljive

su imale 300 naziva. Za jednog su to bile civare, za drugog tacke, za slovence vozicki, samokolnike, za makedonce kolicki, za ostale manjine trakare, talickate, subkare... hit kaze tada bilo svjetsko prvenstvo u nogometu 74, kaze to se gledalo obavezno.
I dan danas ima dosta od opreme, kapu sa petokrakom, sljem, opasace, hlace itd.
Zaboravi: posto ij dosta znao svriati ovaj glavi od njih npravio orkestar da ponekad zasvira