Sluzili ste JNA..gdje??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
exliberal

#526 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
exliberal wrote:Jest vala ...ja nepozdravih majora...bio je jedno 30 metara od mene...ja kontam daleko...kad on zove...sto me nepozdravljas...pa rekoh ucinilo mi se da je predaleko..sta predaleko...7 dana pozarni na pisti....da mu mater...srecom moj porucnik bezbednjak ( kojem sam bio dodjeljen kao licni vozac) skine mi to... :D ..al me kasnije podjebavao kako me izvukao...
hehehe :-D
Doduse moram reci da sam isao prema pekari i da sam se zamislio koju suplju da prospem kod pekara da bi mi dali hljeb....pa sam ga previdio :lol:
Jedno vrijeme sam tako isao i uzimao hljeb i svaki put bi reko porucnik trazi....dok me nije provalio...usao u pekaru neznam s kojim razlogom i ovi mu daju hljeb...on pita sto ...pa vas vozac dolazi skoro svaki dan i uzima jedan za vas .....jest me pilao kasnija ali mi nije pravio frku....zna covjek da vojnika nemozes nahranit :D
novi.dan.nova.nafaka

#527 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by novi.dan.nova.nafaka »

exliberal wrote:Doduse moram reci da sam isao prema pekari i da sam se zamislio koju suplju da prospem kod pekara da bi mi dali hljeb....pa sam ga previdio :lol:
Jedno vrijeme sam tako isao i uzimao hljeb i svaki put bi reko porucnik trazi....dok me nije provalio...usao u pekaru neznam s kojim razlogom i ovi mu daju hljeb...on pita sto ...pa vas vozac dolazi skoro svaki dan i uzima jedan za vas .....jest me pilao kasnija ali mi nije pravio frku....zna covjek da vojnika nemozes nahranit :D
cccc, interesantan fol.
Hajde da i ja ispričam onda jedan JNA dril, iako kažem nisam ju nažalost služio. Priča mi prijatelj da mu se dogodio slučaj da su on i kolega pravili neke probleme. I onda ih poručnik kaznio tako što im je dao jednu malu šolju za kafu i zadatak da pomoću te šolje prespu sadržaj bačve pune vode (cca 200 litara) u drugu bačvu udaljenu 50-tak metara... :-D
Nahodali su se ko' veliki, zaspali ko bebe... :lol: :lol: :lol:
zonbirile

#528 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by zonbirile »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
zonbirile wrote:ima li ko iz roka u Mladenovcu 76/77
Tražiš nekog ko je sa tvojim starim služio vojsku, ili.... :lol: :P
------------------------------
pa jebi ga nismo svi oslobođeni služenja roka
quasar

#529 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by quasar »

Sjetih se jos necega iz tih dana.
Ja sam kepiju (kapetanu) bio nesto kao pratnja. Obzirom da mi je povjerio magacin sa municijom i oruzjem za rezervni sastav, ostali oficiri su znali da ja imam kao neke privilegije (npr. nisam nikad popodne mogao spavati i nisam nikad legao prije ponoci :x ). Jednom me je nazvao na dezuranu od kuce i rekao mi da mu kuci donesem zamotuljak koji je zaboravio u svojoj kancelariji. Meni super, izlazak u grad mimo reda, bez izlaznice, u sluzbenoj uniformi. Vojna policija mi vise nije bila problem jer su i oni iz moje kasarne i znamo se vec, a radnim danom ih uglavnom nema u patrolama, jer nema ni vojske vani.
Ja lagano na kapiju, takva i takva stvar. Odnesem kapetanu paketic, u povratku svratim na kafu, pregledam malo djevojke i nazad u nekom razumnom vremenu da DOf ne postavlja pitanja.

Otad sam kad mi se god izlazi na kafu, pivo, onako da se proluftam koristio isti fazon. Zamotam komad starog hljeba u novine i zalijepim trakom. Stavim pod ruku i na kapiju. Takva i takva stvar. Prodjem.

Eh jednom je DOf bio jedan Slovenac, ono svapska preciznost i sl. On ce da zove kapetana da provjeri. Izvol'te druze porucnice. Broj je taj i taj. Podize on slusalicu, ja nabacio poker facu, a smrzlo se g. u meni. Spusti on slusalicu, kaze, ma hajde, sigurno odmara poslije rucka da ga ne remetim (kasnije sam saznao da ga je kepi nesto ribao par dana prije pa ga se malo boji, jer je kepi cekao unapredjenje u majora i komandanta kasarne).

Najgore je bilo kad je DOf bio jedan stariji vodnik iz Srbije. On je nekakav žbir i hoce da vidi šta je to zamotano.
Drž, ne daj, odmotam ja pola bajatog hljeba. Zabezeknuo se on, šta mu je to.
A ja se ko iz topa dosjetih: kapetan je na Dravi, peca, pa mi je rekao da mu donesem starog hljeba za mamce.
(kapetan nije pecaroš, a pri tom veze nemam ni da li se riječna riba moze hljebom mamiti, ali hajd...).
Aaaaa, kaže on. Hajde, hajde.

Otada sam malo usporio, ovo je bilo preblizu. 8-)
tech10

#530 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by tech10 »

Zadar-SRO ZA :-)
nerko123

#531 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by nerko123 »

Ivo Lola wrote:vidim ima vas dosta koji ste sluzili u somboru vojsku

da li se neko mozda sjeca vojnika po imenu Mujo Latifovic, iz okoline Tuzle

on je 1968. godiste, pa eto koja to generacija dodje ? ja ne znam, premlad sam za to

zdravo,
evo sad sam vidio da ste pitali za muju latifovic. On je moj dajdza ja nisam ni bio rodzen on je pogino u ratu 92 godine.

Volio bi da vidis ovo pismo
evo ti moja E- Mail adressa [email protected]
volio bi da znam koje pito za njega.
pozz
detroit-mercy

#532 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by detroit-mercy »

quasar wrote:Varaždin, 86/87, cijeli rok na istom mjestu. Kasarna kod ž.stanice, zaboravio sam kako se zvala. Rod ABHO. Inače. U relativno malom mjestu kao što je Varaždin, 3 velike kasarne, cijela 32. divizija JNA smještena u Čakovcu i Varaždinu. Cure su gledale kroz nas kao da smo zrak. Nije bilo puno sarajlija tu. Bio je jedan poručnik u inženjeriji, i jedan desetar u vojnoj policiji. Iz BiH inače samo nas dvadesetak u cijeloj kasarni gdje je bilo oko 700 vojnika.

Inače svi ovi koji nisu živjeli u to vrijeme i koji ne mogu da shvate da je postojalo doba bez mobitela, video zapisa, kompjutera, ali i da su ljudi živjeli sretnije i manje otuđeno, ne mogu također ni shvatiti da je Jugoslavija za sve nas bila jedna država, naša domovina, da uniforme JNA možda nisu bile fancy, ali su bile funkcionalne i podnosile su sve i svašta. Da je oduzimanje slobode koju prvu izgubiš kada stigneš na odsluženje, jedini način da shvatiš šta ustvari sloboda i mir znače. Da je besmisleno kopanje rupa i valjanja po blatu, ustajanja na uzbune i namještanje kreveta, jedini način da od mamine maze postane samostalan muškarac. A vjerujte da smo svi mi odgojeni kao mamine maze, jer nam je u kulturi ono "on je muško", i ne daj bože da mu šta fali.... e to ti je JNA izbijala iz navike.

Ja sam ponosan jer sam služio pravu vojsku, sa strogom disciplinom, a ne ove armije od 15k vojnika što nemaju ni za goriva. Izgubio sam 11 mjeseci života tamo, ali mi je to pomoglo da sacuvam glavu u ratu, i pomoglo mi je da podnesem bez problema ono što sam poslije morao podnijeti. Ta škola vrijedi toliko da se ne može ni platiti i 11 mjeseci je jeftino.
Bio blizu, Cakovec, prelijepo mjesto. U Varazdin dolazio redovno posto sam bio kurir VPe. Neka manja kasarna, mislim da je tu bila smjestena vojna policija. Lezao par dana u stacionaru u Varazdinu i bio u onoj velikoj kasarni sa tenkovima :mrgreen: .
Cakovec je bio banja za vojnike, nema vojne policije, preko ograde pa u carsiju :mrgreen: .
Ljudi jako prijatni, znam da smo isli kopali kanale za postu kroz okolna sela (pomoc vojske narodu :mrgreen: ), seljaci su na napajali nekim vinom, slike uzasa :mrgreen: kamion pun vojske vraca se navece u kasarnu, sve mrtvo pijano. Raja ispada iz kamiona, povraca po pisti :mrgreen: , ludilo.
dert

#533 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by dert »

Capljina /prva kasarna u BiH cucnula :razz: / Slavonski Brod / prva kasarna u Hrvatskoj cucnula :razz: /sofer :-D
oli ti vozac motornih vozila , davno 197...... nista veza ......pitali me bil bio vozac :-D ....libo me sto necu ....
moja raja popizdila, svako trazio stelu a dobili pjesadiju i jos gore , mornaricu/ tri mjeseca duze sluzili/
missar

#534 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by missar »

Drugovi vojnici,zdravo

V.P. 2917 Bijeljina ,kasarna ˝ Fadil Jahić Španac˝
januarska klasa 1979 g.
VES 11812 veza, četa 13, prvi vod, kapetan Tomislav Veličkovič, kom. voda st.vodnik Marinković Jovan
mlađi vodnici Marković i Penovski, desetar Topalović.
Obzirom da je prošlo mnoooogo godina (gotovo da sam zaboravio na JNA i služenje iste ),
pre par nedeljea naleteh na Vaš forum koji me je zaintrigirao i što sam više čitao,
uspomene su navirale i sećanje se vraćalo na to vreme , za koje sad znam da nije bilo zaludno trošenje vremena (govorim u svoje ime ).
Ovde sam jer želim da pronađem moje najbolje drugove iz Bosne.
Hadžič Osman ( zvali ga Hadžija ) iz Sarajeva i Ivan Lovrić ( Lovra ) iz Busovače. Nadam se da su živi zdravi i pravi,
pa da se sretnemo posle toliko godina. Hajde ,bolan bosanci pomozite da ih nadjem.
Veliki pozdrav iz Beograda
Toffee karamela

#535 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Toffee karamela »

kijameta wrote:Citao sam Alijin intervju iza rata,kao ono mobilisala ga JNA 49-e,poslije prdekane i bio dvije godine,kao u vosci i kaze,eto cetnike smo po Romaniji ganjali tada. I mislim si, da mu nije JNA uvalila pusku u ruku,nikad je ne bi vidio ni puske ni cetnika,kao i sin mu profiter i podrumas :D :D
Vidjela sam Alijinu sliku iz mladosti, imao plave loknice kao oni anđelčići na freskama :lol: ....Mogu misliti njega s tim uvojcima kako ganja četnike po Romaniji how yes no.

No njega ipak nekako i mogu zamisliti u uniformi ali Šešelja baš nikako!
RedJohn

#536 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by RedJohn »

Ja bih volio u vojsku ;-)
Jer više nije obavezna probao sam za profesionalnu Vojsku BiH! Ali ništa :D
Nego intersuje me ako li ima (ako neko tamo slučajno živi) u Makedoniji služenje vojnog roka :D Državljanin sam i te države,pa nebi mi mrsko bilo otići za mkd da služim vojsku ,barem ovu obaveznu :D
spreca

#537 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by spreca »

Mislim da sam vec odgovorio na ovo pitanje...ali da ponovim Nis :mrgreen:
laneni10

#538 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by laneni10 »

Prvo skoplje, potom prekomanda leskovac
anonimni clan

#539 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by anonimni clan »

laneni10 wrote:Prvo skoplje, potom prekomanda leskovac
Sinkovci?
laneni10

#540 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by laneni10 »

anonimni clan wrote:
Sinkovci?
Da, sinkovci, 1991 godina, bio u kuhinji radio kao kuhar, a potom radio u magacinu ishrane kod zastavnika zvanog "precizni" mozda ga se sjecas?
anonimni clan

#541 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by anonimni clan »

laneni10 wrote:
anonimni clan wrote:
Sinkovci?
Da, sinkovci, 1991 godina, bio u kuhinji radio kao kuhar, a potom radio u magacinu ishrane kod zastavnika zvanog "precizni" mozda ga se sjecas?
Juli 1982 Mjesovita art. baterija na 105-ici.... Moj kapetan je bio neki makedonac .....cini mi se Nikolovski ili tako nekako. Aktivni vodnik jedan iz Sarajeva koji se kurcio kao da je u najmanju ruku major........ :D ne vrijedi mu ime ni spominjati.....
Sjecam se gdje je bila kuhinja i pista ......na kraju piste kantina i ispod vozni park. Sjecam se stadiona i onih igralista......kapije i to je cini mi se sve.
A raje iz jedinice se sjecam...... ;-)
laneni10

#542 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by laneni10 »

Na yalost nema toga vise sve je sruseno do temelja...
Nadzornik

#543 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Nadzornik »

Beograd,Avala-Dedinje,garda,vojna policija,decembar 89-90...
radostan dan

#544 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by radostan dan »

jeL iko ovdje izlazio u top (ue)? :mrgreen:
hrle1976

#545 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by hrle1976 »

Stari moj, skuzio malo kasnje vojsku zbog viseg skolovanja... 25 mu bilo kad je otiaso. od samog pocetka 1974 do samog pocetka 1975. 12 mjeseci i koji dan vise

Obuka u Tuzli, a prekomanda Rijeka ili Pula nisam 100% siguran moram ga upitati.

Mog starog neka nostalgija spucala vec duze godina pa ko papagaj poceo o JNA danima pricati :D pronasao neka pisma sto je pisao roditeljima tada i mojoj staroj itd. Kad nadjem vremena prekucacu, za pisanje od smjeha. Provalija, epizoda, skeceva, scena ma nema sta nema kad nabraja - covjek dobije sliku pa jooj tamo cirkus bio a ne vojska.

Najbolji ili njemau najsladja prica je; kaze kad su morali cistiti citavu noc wc i kupatila sa sitnim cetkicama nista vece nego cetikica za zube, jer ih glavni uhvatio kad su zdimili u grad bez dozvole. Ali nekako slikoviti opisuje pa covjeku to dogadjane se nekako i pred oci se stvori. Kaze: I onako su ograde od kasarne bile suplje po samoj formi ali kaze bilo je prolaza na svakom cosku :mrgreen: i tako jednu vece nas pola zdimi u grad na ples i zabavu, proljece, svi se sredili brcici i solufi stucani na vojnicku mjeru da bi uz ono vojno odjelo odgovarali, kaze nije bas boja odjela bili cemu ali smo bili jednobojni. I tako preko pola nas zdimi ko eto nece niko primjetiti nece k*** nego glavnom bilo kaze mrsko da nas po gradu ganja, pa nas pustio da se dobro isplesemo, jer kad smo se vracali ko lisice i prolazili kroz rupu u ogradi ceko nas sa megafonom i kad neko prodje on ga prozove :mrgreen: kaze postrojijo ih u po noci - pa on prica bio neki slovenac glavni ali dobar bio covjek dalo se sa njim i "pregovarati" ali psovo ko kisa, kaze pola ga nismo ni razumili kaze mora da mu pritisak skocio :D kaze im posto su citavu noc plesali ima za njih tako dobar posao, kaze hocu da je do zore wc i kupatila cisto ko sunce, ma kad mi rucank ispane na pod da komotno mogu pojest bez daljneg razmisljanja, kaze ribali smo sa nekim cetkicama velicine za zube te wc i kupatila, sjebali se maksimalno. Na sve cetri smo puzali i ribali - a posebno izmedju plocica :lol: dao im da spavaju do rucka, onda ih poslao da kopaju kanal za neki razvod nekih kablova - kaze zvizda puko ma nema taj dan u proljece izgeda bio najtoplij dan - crkli smo - sav sam u goloj vodi bio, - pa bio jedan makedonac kaze pa covjeku popizidilo, kad jednom kaze jebem i onog sa ideom i onu rugobu sto sam pelessao sa. A kaze nisu nas mogli bolje sastaviti, ko olimpisko selo, svak skoro u nekim dijalektima i drugim jezicima pricao, od visoko obrazovanih do onih koji su ovce cuvali sa nekog brda. Preko pola islo na tecaj jugoslovenskog jezika kaze poslje mjesec dana smo navikli jedni na druge pa samo se razumili kako kad ali kaze niko da ni jedan padez potrefi - cirkus opsti :lol: bilo par makedonaca, jedan iz skoplja ostali sa nekih brda prvi put more vidili, jedan reko ja vidi velikog jezera - kaze ohridsko brara prema ovom. A ono jadransko more :lol: pa kaze bilo madzara, jedan slovak iz vojvodine kaze slabo su znali priacti jooj kaze cirkusa nesto kaze - a kaze i oni siptari pa mislis 20 sta rece - pa neki sloveci iz nekih sela, par iz gradova, onda iz hrvatske bilo pra sa juga dalmacije pa tamo iz srbije dole iz blizine bugarske granice. Iz BiH bilo najvise iz Zenice i Sarajeva. Te pokoji crnogorac. Sve u svemu jedva smo mi se razumili na pocetku kaze . Kaze pisljive Image su imale 300 naziva. Za jednog su to bile civare, za drugog tacke, za slovence vozicki, samokolnike, za makedonce kolicki, za ostale manjine trakare, talickate, subkare... hit kaze tada bilo svjetsko prvenstvo u nogometu 74, kaze to se gledalo obavezno.

I dan danas ima dosta od opreme, kapu sa petokrakom, sljem, opasace, hlace itd.

Zaboravi: posto ij dosta znao svriati ovaj glavi od njih npravio orkestar da ponekad zasvira :lol:
RADENKOM

#546 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by RADENKOM »

edinbug wrote:Sibenik , kasarna Rade Koncar, generacija juni 1990-1991
rod: Desantno-mornaricka pjesadija
zajebano vrijeme, raspad Jugoslavije ....
generacija
jun 90-91 Rade končar Šibenik
2 četa Rašković 1 vod Čulafić
spreca

#547 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by spreca »

Nis......3472 :D
radostan dan

#548 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by radostan dan »

titovo užice.
spasio čitav grad.
buchko

#549 Priče iz JNA

Post by buchko »

Kraj godine 1988, Jugoslavija. Svaki zdrav mlad muškarac mora na služenje u JNA za jednu godinu.
Pokušajte doživjeti istinitu priču prvih 100+ dana 19 godišnjeg vojnika iz Slovenije, služeči JNA u Makedoniji.
U Jugoslaviji, koja je uskoro raspala, počela su se pojavljivati prva trenja...

"... vozač autobusa imao je fotografiju nekog čovjeka iza vjetrobranskog stakla. Prije nego što smo ušli u autobus, pitao sam glasno:
- "Ko je taj čovek?"
Vojnik ispred mene okrenuo se, gadno me pogledao i rekao:
- "Ćuti, bre!"
Kasnije sam doznao da je na slici bio Slobodan Milošević, iako ja još uvijek ne znam tko to je ..."

http://siter.elementfx.com/diary/
Last edited by buchko on 23/12/2012 10:52, edited 2 times in total.
trambusek88

#550 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by trambusek88 »

Dobra tema, pročitah je od A do Ž samo šteta što je zamrla.

Rahmetli stari služio u Subotici pedeset i neke, kad je bila i neka frka u mađarskoj
Pričao je da lokalni mađari nisu baš voljeli vojnike.
Post Reply