Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#526 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
kapisla
Pod pretpostavkom da je u pitanju greska u spelovanju mog prezimena i da je "pitanje upuceno meni moj
odgovor je, ne. Ja sam ovdje da sirim ideje Nase stranke.
Meni je ratova dosta i metode za promjenu stanja koje vi u svom postu (ispod) predlazete su mi neprihvatljive.
p.k.
Postao/la Kapisla dana 26/03/2010 19:07
NE postoji u BiH POLITIČKA OPCIJA KOJOJ JE STALO DA NEŠTO PROMIJENI. Jedini razlog učestvovana u političkom životu jeste taj da se dočepaju dobro plaćenih pozicija te na taj način sebi riješe finansijske probleme. STRNKA ILI POLITIKA koje bi u ovako uredjenoj državi mogle pokušati da nešto urade moraju da počnu djelovati iz ILEGALE, jer svi se oni pred sudovima ove države registriraju po istom zakonu koji tretira udruženja gradjana. Znači ilegalno rušiti postojeći sistem i na njegovim temeljima graditi neki novi,pravedniji i pošteniji sistem. Ovako, kako to planiraju ove nazovi političke stranke,se vodi prljava borba za mandate,položaje,fotelje,moć itd itd itd. Prodaju nam muda pod bubrege.....
Pod pretpostavkom da je u pitanju greska u spelovanju mog prezimena i da je "pitanje upuceno meni moj
odgovor je, ne. Ja sam ovdje da sirim ideje Nase stranke.
Meni je ratova dosta i metode za promjenu stanja koje vi u svom postu (ispod) predlazete su mi neprihvatljive.
p.k.
Postao/la Kapisla dana 26/03/2010 19:07
NE postoji u BiH POLITIČKA OPCIJA KOJOJ JE STALO DA NEŠTO PROMIJENI. Jedini razlog učestvovana u političkom životu jeste taj da se dočepaju dobro plaćenih pozicija te na taj način sebi riješe finansijske probleme. STRNKA ILI POLITIKA koje bi u ovako uredjenoj državi mogle pokušati da nešto urade moraju da počnu djelovati iz ILEGALE, jer svi se oni pred sudovima ove države registriraju po istom zakonu koji tretira udruženja gradjana. Znači ilegalno rušiti postojeći sistem i na njegovim temeljima graditi neki novi,pravedniji i pošteniji sistem. Ovako, kako to planiraju ove nazovi političke stranke,se vodi prljava borba za mandate,položaje,fotelje,moć itd itd itd. Prodaju nam muda pod bubrege.....
- bihpatriot
#527 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Koja je razlika izmedju politickog programa LDP-a (Lamija Tanovic) i NS-a (Danis Tanovic)?
Nasa Stranka... Je li to?
Sto bi rekli Dalmosi, Bog vam pamet prosvitlija, da umjesto "elitizma" dodjete "to be".
Nasa Stranka... Je li to?
Sto bi rekli Dalmosi, Bog vam pamet prosvitlija, da umjesto "elitizma" dodjete "to be".
-
dallton
#528 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
A jel mogu ja da dobijem odgovore na gornja pitanja od jucer, interesuju me vasi stavovi naravno volio bi da vidim i dokaze za odgovore.dallton wrote:znaci meni je ovo posao? e sad si malo pretjeraoPedja Kojovic wrote:dallton :
...''Sta nas vise briga za sta se srbi zalazu ili ne i sta hoce ili nece, imamo silu argumenata na svojoj strani (a ako zatreba i argument sile), dejton koji neda pcu legitimitet i zasto ne bismo nastavili da ih napadamo? ''...
Talicni Tom :
''Sta nas briga , mi imamo Republiku Srpsku i silu argumenata na svojoj strani (ako pokusaju silom, uzvratit cemo) ...a ako nastave i dalje da nas napadaju, kao sto to rade zadnjih petnaest godina ,opet cool ... u tom slucaju BiH će se i onako poput zrelog bostana raspasti sama od sebe .''
Manojlo1 u prethodnom postu ovim citatima na neki nacin sumira stvar.
Stranke koje ih ( izrecene stavove i prijetnje) zastupaju su na vlasti od 2006., a neke i duze.
Nasa stranka je stranka dijaloga i konkretnih ekonomskih i socijalnih rjesenja i njeni clanovi su ljudi koji ne zele i u naredne cetiri godine da zive u ekonomskom i socijalnom ponizenju i strahu od ovakvih prijetnji.
Stavovi da "RS treba ukinuti" ili da se "BiH treba raspasti" su politika stranaka na vlasti.
Onima kojima je do sada bilo dobro i misle da zemlja ide u dobrom pravcu trebaju opet glasati za njih.
Nasa stranka je stranka koja nudi promjene.
Ukratko. Ako vam je dobro, onda nista...
I jos jedna sitnica...
Stranke koje cine vladajucu koaliciju imaju izmedju 127 i 300 uposlenih ljudi u stranci. Svaka od njih, u okviru svoje sluzbe za odnose sa javnoscu, ima odjeljenje koje se iskljucivo bavi "internet propagandom", odnosno, imaju ljude koji "kontrolise diskusije na forumima". Njihov primarni zadatak je insistiranjem na nepomirljivm stavovima u diskusijama i dalje sire defetizam "nista se nece i ne moze promjeniti" i tako odrze apatiju glasaca.
To im je posao i ljudi ga posteno rade.
p.k.
evo da ti postavim pitanja ponovo, jer vidim da nemas odgovora, znaci dajem gotovo isti post ali s direktnim pitanjima, pa bi lijepo bilo da dobijem i konkretne direktne odgovore, a sve postujuci jeli Dejton...
Mozete li mi pojasniti kako ste dosli do naziva vase stranke i zbog cega u njenom nazivu ne stoji nista sto bi podsjecalo da je to stranka koja radi u okviru BiH? koliko znam takva imena sebi daju ili nacionalne stranke (npr. HDZ) ili stranke koje ne zele da imaju u nazivu BiH iz politickih razloga (npr. SNSD)?Naziv "nasa stranka" je primjer ne cak ni minimalnog zajednickog denominatora nego nikakvog zajednickog denominatora - sta znaci nasa, japanska, njemacka, svedska, cija? Kakva je to politicka koncepcija koja ne smije ni naziv zemlje u kojoj se nalazi da stavi u naziv stranke da se ne bi "nekome zamjerila", dok joj recimo ne smeta da se u onome sto je danas karadzicev cisti genocidni entitet nastao na krvi, jamama, konclogorima i silovanjima predstavlja pod nazivom "nasa stranka u pc"?
Takodje, mozete li pojasniti zbog cega ste po angazmanu u pcu odjednom sebe nazvali "nasa stranka u pcu"?
Gdje ste se vi zalagali PRIJE presude Finci/Sejdic da se etnicka diskriminacija po osnovu aktivnog birackog prava ukine? Koliko ja znam (a evo sad odjednom i svi znaju nakon presude) oduzimanje mogucnost nekome da bude biran na demokratskim izborima po osnovu etnicke pripadnosti je, pod jedan, kontra svega sto liberalizam zastupa, a pod dva je suprotno i Evropskoj Konvenciji koja je dio Dejtona, pa je prema tome suprotno onome za sta se vi navodno zalazete?U svojim izjavama NS se drzi i Dejtona selektivno, jer je i u Dejtonu napisano jasno da evropska konvencija o ljudskim pravima ima primat nad svim ostalim odredbama ustava a kad i gdje ste se to vi zalagali da se provede ali konkretno a ne na nivou praznih proklamacija?
Mozes li dati i jedan primjer gdje ste vi to javno zastupali - neku izjavu, citat, bilo sta?
Mozes li molim te navesti u kojim mjestima ste ovo radili, ukoliko uopste jeste? Ne moraju biti mjesta gdje ste na vlasti (jer niste), nego samo mi daj tacno spisak mjesta u pcu gdje ste se vi javno zalagali da se recimo u opstinskim institucijama zaposli broj ne-srba koji odgovara popisu iz 91 jer tako naime bi trebalo da bude po presudi ustavnog suda Bih koji je utvrdjen Dejtonom u cijim okvirima hocete da radite?Gdje ste se vi to zalagali (ali ne u Sarajevu tamo se glava ne gubi radi toga) da se u pcu provede odluka ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, jer je i taj sud dio dejtona, i to je obavezujuce?
Moze li neki spisak izjava za stampu, citata, bilo cega?
Posto je vas predsjednik Bajic iz pc-a, moze li navesti neku njegovu javnu inicijativu kojom se on zalaze da se u npr. Prijedoru ili Banja Luci u opstinskim organima zaposli onoliko nesrbe koliko bi trebalo da bude po popisu iz 91, opet na osnovu odluke ustavnog suda koje su obavezujuce po dejtonu u cijim okvirima hocete da djelujete? Ili se mozda smatralo da "nije vrijeme za to"?
Eto sve pitanja u skladu s Dejtonom, Konvencijom koja je dio Dejtona plus u skladu s liberalizmom u cije vrijednosti navodno vjerujete.
A sad molim odgovore, konkretno.
A takodje bi dobro bilo da mi dadnete odgovore i na ova postavljanja pitanja dole, takodje od jucer?
samo molim konkretne, da ste za "promjene" to znam, ali promjene je sirok pojam pa bi volio da to konkretizirate.1. S obzirom da je osnovno, srednje, i visoko obrazovanje u entitetima uredjeno defakto kao nacionalno, kako NS planira da uredi prvenstveno javne univerzitete (a potom i nize nivoe obrazovanja) na nacin da se obrazovanje u bilo kojem entitetu odvija na nacin koji garantuje da nece dolaziti do diskriminacija u obrazovanju, plus da su programi univerziteta uravnotezeni najprije izmedju sebe a onda i sa ECTS sistemom tako da se recimo studentima omogucava slusanje predmeta na razlicitim univerzitetim u Bih u toku skolovanja i takodje omogucava jednako priznavanje diploma u cijeloj BiH?
Isto pitanje se odnosi na rad agencije za akreditaciju i visoko obrazovanje - kakva je to po vama agencija i da li bi njen trebao biti unaprijedjen i ako da kako, a u okviru Dejtona?
2. Na koji nacin planirate rjesiti pitanje jednake sigurnosti za sve u cijeloj BiH a s obzirom na postojanje entitetskih policija koje su u velikom procentu jednoetnicke? Naravno, sve u okviru Dejtona.
3. Kako planirate ukinuti postojanje krsnih slava kao obiljezja ustanova u pcu, buduci da ste bili aktivni u osudi slicnog ponasanja u sarajevskim obdanistima? Da li ste ikada dali neku izjavu osudjujuci takvu praksu? Opet, sve u okviru Dejtona.
4. Kako planirate rjesiti pitanje pravne neujednacenosti prakse nizih i visih sudova u oba entiteta, s obzirom da trenutni Ustavni Sud nema nadleznost i jurisdikciju nad svim pitanjima koja spadaju u nadleznost entiteta, sto vodi pravnoj nesigurnosti i ugrozavanju individualno zagarantovanih prava na jednaku zastitu pred zakonom (zagarantovane Evropskom Konvencijom o Ljudskim Pravima, koja ima supremaciju nad Dejtonom, a na osnovu Dejtona samog)? Naravno, u okvirima Dejtona.
5. Kako vidite buduce aktivnosti OS BIH, s obzirom na mogucnost pristupanja NATO? Na koji nacinplanirate rijesiti pitanje vojne imovine a u skladu s Dejtonom? Slicno pitanje se odnosi i na drzavnu imovinu.
6. Da li se zalazete da se npr. gradovim Samac i Brod vrati prefiks Bosanski, i ukoliko je odgovor potvrdan kako to planirate uciniti u okviru Dejtona? Ukoliko je odgovor negativan, mozete li pojasniti zasto?
Inace sto se mene tice, za ja sam zakljucio da mozete sebi dati ime ili "nasa stranka republike srpske" ili " za nasu srpsku", to bi bio bolji opis onoga sto zastupate.
-
realna do boli
#529 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Akcija i propaganda onih koji zagovaraju nasilno rusenje jednog entiteta, jednaka je reakciji i propagandi onih kojima to sluzi kao argument za postojanje istog.
Ja im ne dajem povoda niti za akciju, niti za reakciju, niti za propagandu protiv mene i meni slicnih. Nisam njihova ciljana grupa jer im izbijam hranu za sirenje straha i mrznje. Ne vole me, ali to se nesmije javno reci jer nije u interesu danasnje politike podjela.
Mene nemogu uzimti kao svoj uspjeh u onome sto su postigli u ratu i ja sam ona koja im ne obezbjedjuje argumente za predizborne skupove.
Postujem svaki nevino izgubljeni zivot u proteklom ratu i zalazem se za to da se to vise nikada, nikome ne ponovi.
Ja im ne dajem povoda niti za akciju, niti za reakciju, niti za propagandu protiv mene i meni slicnih. Nisam njihova ciljana grupa jer im izbijam hranu za sirenje straha i mrznje. Ne vole me, ali to se nesmije javno reci jer nije u interesu danasnje politike podjela.
Mene nemogu uzimti kao svoj uspjeh u onome sto su postigli u ratu i ja sam ona koja im ne obezbjedjuje argumente za predizborne skupove.
Postujem svaki nevino izgubljeni zivot u proteklom ratu i zalazem se za to da se to vise nikada, nikome ne ponovi.
-
dallton
#530 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
mislis ima dosta njih koji se zalazu se za to da sad napisemo "ah kako tuzno, nevine zrtve, tragicni sukob, da se nikad nikome ne ponovi" i u nastavku "zivjela nasa srpska"? cudi me da pri pravljenju entiteta ta velika masa onih koji su bili protiv je li "nasilnih akcija" se nije pojavila na ulicama da sprijeci to sto se radi, ali eto sad bi im takvo nesto smetalo? ma kome bi se tome nadao ...realna do boli wrote:Akcija i propaganda onih koji zagovaraju nasilno rusenje jednog entiteta, jednaka je reakciji i propagandi onih kojima to sluzi kao argument za postojanje istog.
Last edited by dallton on 28/03/2010 15:41, edited 1 time in total.
-
realna do boli
#531 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Ti si onaj koji tu RS drzi na zivotu..ako nisi svjestan.
-
dallton
#532 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
s minimumom historijske provjere te izjave, cisto sumnjam da je to tacno...a kao "uzdrmat" cu temelje naseg genocidnog entiteta tako sto su prestati da o tome pricam? mozda da kazem "ma super je to, bas je lijepo sto su srbi izrazili svoju volju a lijepo i izgleda"? koliko ja znam pc su stvarali demokratski izabrani karadzic, plavsic, krajisnik - ne sjecam se da sam im pomogao, cak stavise obratnorealna do boli wrote:Ti si onaj koji tu RS drzi na zivotu..ako nisi svjestan.
-
realna do boli
#533 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
.....mislis ima dosta njih koji se zalazu se za to da sad napisemo "ah kako tuzno, nevine zrtve, tragicni sukob, da se nikad nikome ne ponovi" i u nastavku "zivjela nasa srpska"? cudi me da pri pravljenju entiteta ta velika masa onih koji su bili protiv je li "nasilnih akcija" se nije pojavila na ulicama da sprijeci to sto se radi, ali eto sad bi im takvo nesto smetalo? ma kome bi se tome nadao ...
Koliko ti imas godina....ako imas vise od cetrdeset..zasto nisi TI te 95..tako hrabro .. izaso na ulicu i bio protiv..
Ovdje nije tema RS..otvori jednu od mnogih.
Koliko ti imas godina....ako imas vise od cetrdeset..zasto nisi TI te 95..tako hrabro .. izaso na ulicu i bio protiv..
- Kapisla
#534 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Pedja!! NE MOGU DA VJERUJEM DA SI U MOM PITANJU I NA MOJE KONSTATACIJE odgovorio tako što si mi ukazao na grešku koju sam slučajno napravio sa jednim slovom,a to je zbog toga što sam brzo pisao i žurio.?.?.Nisi čak ni pokušao da demantuješ ono što piše na mnogim portalima i o čemu se u ovom gradu a i u Rudom dosta toga zna. Ja sam od TEBE očekivao konkretniji odgovor a isto tako ja TEBI ne upućujem nikakve zamjerke niti sam o tebi došao do nekakvih negativnih saznanja.TI SI OOOOOKKKK. Čak smo se neki dan i rukovali i pozdravili u prisustvu G.Jovana Divjaka kod katedrale ako se sjećaš a jednom smo zajedno sijedili u prostorijama MESSA na podu i pili kafu.Ja sam ti samo napisao ono što ja znam o tim ljudima iz NS a vjerujem da to i mnogi drugi znaju i to je samo mali dio onoga što kruži o njima. Nikako ne pokušavam svoja negativna saznanja o njima vezati uz tebe.Postoji isto tako i priča da mnogi članovi NS pored toga što podržavaju HOMOSEKSUALCE SU I SAMI PRIPADNICI ISTE POPULACIJE. Ja vjerujem da si i o ovome čuo dosta toga.Cijenim tvoj angažman da širiš pozitivnu priču o NS ali isto tako postoje i ružne stvari koje se ne mogu nipodaštavati i kriti pod tepih jednostavnim ukazivanje na tehničku grešku koja nastane kad čovje žuri. Čitao sam u novinama dosta tvojih tekstova i zato znam da ti znaš i možeš na pitanja koja sam ti uputio dati KVALITETNIJE odgovore. Ja sam napisao samo malo o negativnostima a toga ima još dooosta kao i što znam za dosta konkretnih imena iz Glavnog odbor,izvršnog te ostalih tijela NS koji su jednostavno dovedeni na razne pozicije a da to ničim nisu zaslužili,a mnogi od nji su karijeristi,lovci na novac ili
PEDERI
u pravom smislu te riječi.

Last edited by Kapisla on 28/03/2010 16:42, edited 1 time in total.
- Petit_Beurre
#535 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
koje sad to veze ima? stranka je social- liberalnog opredjeljenja tako da..Kapisla wrote:Pedja!! NE MOGU DA VJERUJEM DA SI U MOM PITANJU I NA MOJE KONSTATACIJE odgovorio tako što si mi ukazao na grešku koju sam slučajno napravio sa jednim slovom,a to je zbog toga što sam brzo pisao i žurio.?.?.Nisi čak ni pokušao da demantuješ ono što piše na mnogim portalima i o čemu se u ovom gradu a i u Rudom dosta toga zna. Ja sam od TEBE očekivao konkretniji odgovor a isto tako ja TEBI ne upućujem nikakve zamjerke niti sam o tebi došao do nekakvih negativnih saznanja.TI SI OOOOOKKKK. Čak smo se neki dan i rukovali i pozdravili u prisustvu G.Jovana Divjaka kod katedrale ako se sjećaš a jednom smo zajedno sijedili u prostorijama MESSA na podu i pili kafu.Ja sam ti samo napisao ono što ja znam o tim ljudima iz NS a vjerujem da to i mnogi drugi znaju i to je samo mali dio onoga što kruži o njima. Nikako ne pokušavam svoja negativna saznanja o njima vezati uz tebe.Postoji isto tako i priča da mnogi članovi NS pored toga što podržavaju HOMOSEKSUALCE SU I SAMI PRIPADNICI ISTE POPULACIJE. Ja vjerujem da si i o ovome čuo dosta toga.Cijenim tvoj angažman da širiš pozitivnu priču o NS ali isto tako postoje i ružne stvari koje se ne mogu nipodaštavati i kriti pod tepih jednostavnim ukazivanje na tehničku grešku koja nastane kad čovje žuri. Čitao sam u novinama dosta tvojih tekstova i zato znam da ti znaš i možeš na pitanja koja sam ti uputio dati KVALITETNIJE odgovore. Ja sam napisao samo malo o negativnostima a toga ima još dooosta kao i što znam za dosta konkretnih imena iz Glavnog odbor,izvršnog te ostalih tijela NS koji su jednostavno dovedeni na razne pozicije a da to ničim nisu zaslužili,a mnogi od nji su karijeristi,lovci na novac ili pederi u pravom smislu te riječi.
![]()
![]()
-
ma ja, neka je
#536 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Pedja, bez obzira na sve ovo napisano, ti bi da ostavis nas da kao kreteni hodamo samo zbog odijela, kreteni koji bi imali (po vasim obecanjima) "bolji zivot" samo ako ostanu kreteni i prihvate odijelo koje nam je skrojeno. Ja tebi cijelo vrijeme pricam o temeljima kuce a ti meni o farbanju zidova. Temelj kuce je takav da ako ostane podkopan ce urusiti kucu. Tu je Vas problem. Mi ne zelimo da budemo kreteni ili da nas kao takve vide samo zato sto nam je nesto nametnuto. Mi ne zelimo kvalitetniju farbu na zidovima jer nasa kuca treba popravku temelje. Onaj ko razumije BOSANSKE potrebe osiguret ce sebi glas svih onih Bosananca koji vide R BiH kao zajednicku Domovinu. Vi i Vasa Stranka je nazalost nevidite, evo Vam i primjer sa vaseg Facebook-a gdje jednostavno BiH i PoliticidnoGenocidnuStvorevinu stavljate u istu ravan. Zalosno.Pedja Kojovic wrote:ma ja neka ja
Nase politike koje odgovaraju na pitanje KAKO su sada u raspravi unutar stranke. Kada ih kongres stranke, kao najvise tijelo usvoji polovinom aprila, bice objavljenje u javnosti. Tada cemo na ovom forumu moci razgovarati o njima.
(Ustavni principi, Agrarna reforma i ruralni razvoj, reforma zdravstva, reforma socijalnog sektora, Javne investicijie, itd)
Neke od ovih tema smo, kao uvod u javnu raspravu, predstavili na 10 tribina koje smo organizovali po BiH.
Evo jednog od upitnika...
UTJECAJ POLITIČKIH ODLUKA NA ZDRAVSTVENE USLUGE
Prvi Problem:
• Zašto bi čovjek imao pravo i mogućnost izbora automehaničara, kada mu se pokvari automobil, a nema pravo izabrati ljekara kada se razboli, ordinaciju ili bolnicu gdje će se liječiti?
• Zašto zdravstvene usluge pružene građanima nisu prenosive između dva entiteta? Ako se ne nalazite u „svom“ entitetu i dobijete gripu (razbolite se) zašto se morate vratiti „u svoj entitet“ da bi vam bila pružena medicinska usluga?
Dilema:
Da li svi stanovnici u BiH, bez obzira na mjesto prebivališta, trebaju imati pravo da biraju gdje će se liječiti?
DA/NE
Drugi Problem:
• Zašto bi stanovnici koji žive u gradovima, zbog otežavajućeg pristupa seoskim naseljima, imali bolju zdravstvenu uslugu? Svi smo jednaki pred bogom i državom?
• Zašto taj problem tako posmatrati, on se jednostavno rješava: izgradimo putnu infrastrukturu na selima i povežemo seoska naselja sa gradskim centrima, a u seoskim naseljima organizirati samo primarnu zadravstvenu uslugu;
Dilema:
Da li mislite da je država svim stanovnicima, bez obzira da li stanuju u gradovima ili selima, dužna da pod jednakim uslovima obezbjedi medicinsku uslugu? Razmislite! Sve se to plaća vašim novcem!
DA/NE
Treći Problem:
• Zašto stanovnici nemaju pravo da izaberu ljekara koji radi u javnim ili privatnim ordinacijama, za svaku uslugu?
• Zašto nije izjednačen status javnog i privatnog sektora u BiH. Ako smo zemlja sa javnim i privatnim sektorom zašto oni ne bi bili izjednačeni?
Dilema:
Da li ste za to da svi stanovnici imaju pravo izabrati ljekara za svaku uslugu, bez obzira da li je u pitanju privatna ili javna ordinacija?
DA/NE
Četvrti Problem:
• Mnogi se pitaju zašto ljekari mogu da rade u isto vrijeme u javnim i privatnim ordinacijama i na taj način mogu da zloupotrebljavaju svoju poziciju prema pacijentu?
• Zašto bi vodoinstalater imao pravo da radi poslije radnog vremena privatno ako redovno plaća porez, a ljekar ne?
Dilema:
Da li je neophodno zakonom regulisati da ljekari mogu raditi samo u javnim ili samo u privatnim ordinacijama?
DA/NE
Peti Problem:
• Zašto država prepušta građane, kojima je potrebna vrhunska medicinska usluga u inostranstvu, da samostalno kroz humanitarne akcije prikupljaju sredstva od stanovnišva za liječenje, dovodeći i njih i stanovnike u moralnu dilemu?
• Zašto država ne organizuje prikupljanje sredstava? Svi stanovnici su jednaki po Ustavu. Zdravi i bolesni?
Dilema:
Da li ste za međusobnu solidarnost između zdravih i bolesnih, između više ili manje bolesnih?
DA/NE
Šesti Problem:
• Mnogi misle da postoje zloupotrebe u pružanju medicinskih usluga, utjecaju farmaceutskih lobija ili pristupa lijekovima sa esencijalnih lista. Takođe postoji rašireno mišljenje da se ovi problemi ne mogu rješavati tako lako!
• Mnogi misli da su stanovnici u različitim kantonima ili entitetima „postali taoci“ političkih elita u konzumaciji jednakog pristupa medicinskim uslugama?
Dilema
Da li smatrate da je neophodno, zbog nedostatka povjerenja, formirati i osposobiti neovisno tijelo za nadgledanje kvaliteta zdravstvenih usluga i trošenja sredstava u zdravstvu.
DA/NE
Sedmi Problem:
• Zbog nepovjeranja u liste čekanja mnogi su mišljenja da je neophodno uspostaviti sistem garancija u pružanja liječenja u određenom roku, za sve dijagnoze.
• Postoji mišljenje da se broj lica koji čeka na liječenje povećava, a u nekim oblastima gdje su te liste najduže smatra se da je neophodno uvesti dodatni dvosmjenski rad da bi se ubrzala usluga.
Dilema:
Da li smatrate da je neophodno uspostaviti sistem garancija za pružanje liječenja u određenom roku.
DA/NE
Osmi Problem:
• Zdravi zubi nikada ne smiju biti privilegija nekolicine. Liječenje zuba djece i liječenje zuba omladine, doprinjeće da u državi imamo stanovnike sa zdravim zubima.
• Stanovnici BiH sve više postaju krezava nacija. Kako bi se to izbjeglo neophodno je uvođenje zaštitite od visokih troškova za liječenje zuba lica preko 65 godina.
Dilema:
Smatrate li da niko ne treba da iz ekonomskih razloga odustane od posjete zubnom lekaru. Država treba pregled zuba učiniti što jeftinijim i omogućiti bolju zaštitu od visokih troškova za liječenje zuba.
DA/NE
Ako ste u svim odgovorima zaokružili DA onda se uključite u političku akciju da to postignemo. Prvi korak su vaši komentari ili prilozi argumentacije kako naše odgovore i politike treba formulisati. Mi ćemo vam pomoći da u zajedničkoj akciji ostvarimo ono što želimo svi: izgraditi normalan ambijent za naš život i život naše djece.
p.k.
Naša stranka je jedina politička alternativa u BiH i RS koja svojim programom garantuje prosperitetnu budućnost za sve njene stanovnike, narode i one koji su željni normalnog života!
http://www.facebook.com/profile.php?v=w ... 0714507020
Cak sta vise, tamo su vas primorali da se zovete Nasa stranka RS, sto samo priznaje da nemate mOOda da na istoj platformi gradite svoj program nego "varakanjem" k'o pijacni saneri mislite da prosperirate i napravite prodor. A da ne govorim kako nemate ta ista mOOda da ako nista ispod imena te Vase Stranke stavite "Bosne i Hercegovine" i sa takvim imenom uletite u PoliticidnoGenocidnuStvorevinu. A za mene bi pojam mOOda bio kada bi u Vase ime ubacili Nasa BH Stranka (NBHS) i onda sa tom platformom privukli one iz PoliticdnoGenocidneStvorevine (bez dodavanja imena entiteta), pa ako uspijete znao bih da dobar dio ovoga sto govorite ima zajednicku platformu. Ovako, kao sto rekoh ranije, ipak vi sa Vasom Strankom samo nudite cementiranje PoliticidnoGenocidneStvorevine i njenu borbu za otcjepljenjem, a prvi korak ste i napravili sa izjavom na Facebook-u.
Pijacne sanera sam i ranije poznavao i trgovao sa njima, medjutim nikada mi nisu ponudili da mi vode politiku drzave i ja zelim da naglasim da im nikada nebi ni dozvolio da udju u politiku, poznavajuci mentalitet sa pijace, a kamoli da im dam svoj glas.
I na kraju pitanje, zasto ste pristali da u PoliticdnoGenocidnojStvorevini pridodate onaj dodatak a nigdje nema ime drzave u kojoj vodite borbu za "jednakost i pravednost"? Ako podjemo samo od toga jasno je da nema nista od te "jednakosti i pravednosti".
-
ma ja, neka je
#537 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Ti si stvarno Realna da Boli. Pa ono sto je nasilno i nastalo jeste bas to o cemu filozofiras. Ako je iko prvi povukao zakone fizike akcije i rekacije to su upravo stvaraoci PoliticidnoGenocidneStvorevine i danas na sve nacine nastoje da blokiraju prirodne fizicke zakone koji ce dovesti stvari u normalu. I cime se sluze? Pa istim tim zakonom samo sada pomjereno za jedinicu koju su uspostavili kao novu nulu, a bas je ta jedinica negirana kao nula, jer se zasniva i na Politicidu i na Genocidu.realna do boli wrote:Akcija i propaganda onih koji zagovaraju nasilno rusenje jednog entiteta, jednaka je reakciji i propagandi onih kojima to sluzi kao argument za postojanje istog.
Eto ti malo "prirodnih" nauka ubacenih u tvoje filozofiranje da ti objasni pogresku koju zastupas.
-
ma ja, neka je
#538 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Sta, ono kao "prihvatite je pa ce sama nestati"? Daj mi i jedan primjer do sada da je neko sam sebe ukinuo. Mislim, kako se stvari danas razvijaju i cemu vodi bosnjacka politika, vrlo lako se moze desiti da prvi udju u historiju kao postojani koji su svojim politickim odlukama odlucili da vise nepostoje. Dok se to nedesi, daj mi jedan primjer iz svijeta da se to vec desilo. Prosipas suplju, onu koju su ti nabacili kao pametnu a neshvacas da je jedini cilj te "pametne" bas ono sto sam ti rekao, da bosnjaci ce vjerovatno biti prvi koji su sami sebi negirali postojanje i pravo na drzavu.realna do boli wrote:Ti si onaj koji tu RS drzi na zivotu..ako nisi svjestan.
Last edited by ma ja, neka je on 28/03/2010 17:14, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#539 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
kapisla
Zao mi je, ne sjecam se.
p.k.
Zao mi je, ne sjecam se.
p.k.
- Kapisla
#540 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
p.k.
Ma nije bitno da li se sjećaš,bitnije je to da mi daš odgovor na pitanja i konstatacije!!!!
Ma nije bitno da li se sjećaš,bitnije je to da mi daš odgovor na pitanja i konstatacije!!!!
- Kapisla
#541 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
U statutu NS jasno piše da će stranka poštivati dejtonsko uredjenje BIH
što znači 2 entiteta u sadašnjim nazivima i oblicima. To se može fino i lagano pročitati i to je njihova platforma i "ideja". To je i njihov postavljeni predsjednik od samozvanih "intelektualaca" gostujući u PINK TV jasno i rekao tvrdeći "DA SE ENTITETSKE GRANICE MOGU MIJENJATI SAMO PUŠKOM I KRVLJU"
A isto tako samonazvani intelektualac
Enver Kazaz u emisiji na ATV reče da je RS D EJTONSKIM SPORAZUMOM DOBILI MEDJUNARODNO PRIZNANJE.
PA AKO JE I OD kAZAZA PREVIŠE JE.
E zato oni ko fol guraju taj fazon da "niti će se RS otcijepiti niti će je neko ukinuti..
JELI TAKO PEDJA

E zato oni ko fol guraju taj fazon da "niti će se RS otcijepiti niti će je neko ukinuti..
JELI TAKO PEDJA
-
dallton
#542 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
imam vise nego dovoljno godina, a na ulici sam bio...nego je pitanje kako to da se danasnje pacifisticko stanovnistvo u pcu nije protivilo "nasilnim sredstvima" kad se klalo i ubijalo u njihovom komsiluku? "zbunjeni", "strah", "nisu znali sta se desava", ili ...? eto sad sve znaju pa ne vidim im da im nesto puno smeta, a ako njima ne smetaju ta sredstva primjenjena na drugima, nemaju se pravo zaliti kad se primjene i na njima...tako zivot ide, reciprocitetrealna do boli wrote:.....mislis ima dosta njih koji se zalazu se za to da sad napisemo "ah kako tuzno, nevine zrtve, tragicni sukob, da se nikad nikome ne ponovi" i u nastavku "zivjela nasa srpska"? cudi me da pri pravljenju entiteta ta velika masa onih koji su bili protiv je li "nasilnih akcija" se nije pojavila na ulicama da sprijeci to sto se radi, ali eto sad bi im takvo nesto smetalo? ma kome bi se tome nadao ...
-
realna do boli
#543 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Ovo je zadnji put da se javljam na ovu temu.ma ja, neka je wrote:Ti si stvarno Realna da Boli. Pa ono sto je nasilno i nastalo jeste bas to o cemu filozofiras. Ako je iko prvi povukao zakone fizike akcije i rekacije to su upravo stvaraoci PoliticidnoGenocidneStvorevine i danas na sve nacine nastoje da blokiraju prirodne fizicke zakone koji ce dovesti stvari u normalu. I cime se sluze? Pa istim tim zakonom samo sada pomjereno za jedinicu koju su uspostavili kao novu nulu, a bas je ta jedinica negirana kao nula, jer se zasniva i na Politicidu i na Genocidu.realna do boli wrote:Akcija i propaganda onih koji zagovaraju nasilno rusenje jednog entiteta, jednaka je reakciji i propagandi onih kojima to sluzi kao argument za postojanje istog.
Eto ti malo "prirodnih" nauka ubacenih u tvoje filozofiranje da ti objasni pogresku koju zastupas.
Ne zna kako je doslo do toga da ja ispadoh branilac RS i da se pravdam za normalno razmisljanje.
Onima koji su potpisali stvaranje dva entiteta, Izetbegovic, Tudjman i Milosevis, njihovim strankama SDA, HDZ i SDS te njihovim sljedbenicima do dana danasnjeg ostvljam da raspravljaju o tome , sta je starije, jaje ili kokos.
-
Pedja Kojovic
#544 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
kapisla
Ja jesam stajao i razgovarao sa svojim prijateljem Jovanom Divljakom pred Katedralom neki dan ali se ne sjecam da sam se s vama ili bilo s kim u tom periodu rukovao.
Sasvim sam, medjutim, siguran da nikad u direkciji MESS-a nisam kafu pio na podu.
Vi se ovdje predstavljate kao borac za ljudska prava, a izjavljujete ovakve stvari:
"Postoji isto tako i priča da mnogi članovi NS pored toga što podržavaju HOMOSEKSUALCE SU I SAMI PRIPADNICI ISTE POPULACIJE".
Niste vi jedini koji mene i stranku koju zastupam ovdje napadate. Ali ste jedini koji je "presao prag.
Realist idealist, ma ja neka ja i drugi zastupaju stavove s kojima se ja duboko ne slazem, ali ih oni - ne racunajuci par sitnih incidenata u pocetku- iznose argumentovano i fokus diskusije drze na onome o cemu pricamo a ne skrecu pricu na to "kome su usi klempave".
Kad i vi dostignete taj civilizacijski nivo razgovor mozemo nastaviti.
p.k.
Ja jesam stajao i razgovarao sa svojim prijateljem Jovanom Divljakom pred Katedralom neki dan ali se ne sjecam da sam se s vama ili bilo s kim u tom periodu rukovao.
Sasvim sam, medjutim, siguran da nikad u direkciji MESS-a nisam kafu pio na podu.
Vi se ovdje predstavljate kao borac za ljudska prava, a izjavljujete ovakve stvari:
"Postoji isto tako i priča da mnogi članovi NS pored toga što podržavaju HOMOSEKSUALCE SU I SAMI PRIPADNICI ISTE POPULACIJE".
Niste vi jedini koji mene i stranku koju zastupam ovdje napadate. Ali ste jedini koji je "presao prag.
Realist idealist, ma ja neka ja i drugi zastupaju stavove s kojima se ja duboko ne slazem, ali ih oni - ne racunajuci par sitnih incidenata u pocetku- iznose argumentovano i fokus diskusije drze na onome o cemu pricamo a ne skrecu pricu na to "kome su usi klempave".
Kad i vi dostignete taj civilizacijski nivo razgovor mozemo nastaviti.
p.k.
- elffas
#545 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Masala
Posto je ocito da se gosp. Pedja ne namjerava zaozbiljno hvatati pitanja o "krucijalnim" temama poput ukidanja entiteta i masovnog pokajanja za sva prosla klanja, kako bi bilo da se likovi kojim je sva ostala , za njih nebitna prica, udalje s ove teme (samoinicijativno) jer stvarno nema smisla. Mislim da je i maloumnom jasno i pojasnjeno da ovi ljudi (NS) , uopste ne zele da se doticu stvari koje stvaraju razdor i prepirke u vezi ratnih i poratnih tema, kao i tema o boljkama koje muce samo odredjeni narod. Ljudi su tako izabrali, to je njihov program i plan, i mislim da zasluzuju postenu sansu da pokusaju raditi to sto su naumili. Ako mislite da su ublehasi i supljarosi, ok, to je vase misljenje, ali dozvolite da se predstave, onoliko koliko im prilike to dozvoljavaju, a ljudi koji budu glasali i mozda misle slicno kao i NS, ili su siti patriotizma,gladni i porazeni lopovlukom , se mozda i zadovolje ovim pricama umjesto onih koje pricaju svi ostali. Zamislite?
Licno sam jedan od mnogih kojih se taj isti sporni entitet tice puno vise nego mnogih forumasa. Tamo sam rodjen, imam imovinu,planiram tu i umrijeti. Ne sporim da mi se mnoge stvari ne svidjaju, od imena entiteta, nacina nastanka, forsiranja vecinskog naroda itd.,ali vam u ime mnogih nesrba , povratnika i potencijalnih istih ,mogu reci da nam prioriteti puno ne odudaraju od stavova i programa NS. 15 godina je proslo od kraja rata, i ipak mislim da bi bilo bolje sledecih 15 iskoristiti za podizanje ekonomije, obrazovanja, zdravstva i slicnih "nebitnih" stvari na normalan nivo, nego nastavljati s besmislenom politikom ovnova na brvnu, koja , treba biti covjek pa priznati, dosad nije pokazala rezultate.
Moje pitanja gosp. Pedji su :
Kakva su vasa ocekivanja i dosadasnje procjene za gradove u rs s znatnijim procentom povratnika, koliko je interesovanje i kakav prolaz realno ocekujete u istim?
Imate li vec neku opciju mogucih predstavnika za podrucje Prijedora?
Unaprijed hvala
Posto je ocito da se gosp. Pedja ne namjerava zaozbiljno hvatati pitanja o "krucijalnim" temama poput ukidanja entiteta i masovnog pokajanja za sva prosla klanja, kako bi bilo da se likovi kojim je sva ostala , za njih nebitna prica, udalje s ove teme (samoinicijativno) jer stvarno nema smisla. Mislim da je i maloumnom jasno i pojasnjeno da ovi ljudi (NS) , uopste ne zele da se doticu stvari koje stvaraju razdor i prepirke u vezi ratnih i poratnih tema, kao i tema o boljkama koje muce samo odredjeni narod. Ljudi su tako izabrali, to je njihov program i plan, i mislim da zasluzuju postenu sansu da pokusaju raditi to sto su naumili. Ako mislite da su ublehasi i supljarosi, ok, to je vase misljenje, ali dozvolite da se predstave, onoliko koliko im prilike to dozvoljavaju, a ljudi koji budu glasali i mozda misle slicno kao i NS, ili su siti patriotizma,gladni i porazeni lopovlukom , se mozda i zadovolje ovim pricama umjesto onih koje pricaju svi ostali. Zamislite?
Licno sam jedan od mnogih kojih se taj isti sporni entitet tice puno vise nego mnogih forumasa. Tamo sam rodjen, imam imovinu,planiram tu i umrijeti. Ne sporim da mi se mnoge stvari ne svidjaju, od imena entiteta, nacina nastanka, forsiranja vecinskog naroda itd.,ali vam u ime mnogih nesrba , povratnika i potencijalnih istih ,mogu reci da nam prioriteti puno ne odudaraju od stavova i programa NS. 15 godina je proslo od kraja rata, i ipak mislim da bi bilo bolje sledecih 15 iskoristiti za podizanje ekonomije, obrazovanja, zdravstva i slicnih "nebitnih" stvari na normalan nivo, nego nastavljati s besmislenom politikom ovnova na brvnu, koja , treba biti covjek pa priznati, dosad nije pokazala rezultate.
Moje pitanja gosp. Pedji su :
Kakva su vasa ocekivanja i dosadasnje procjene za gradove u rs s znatnijim procentom povratnika, koliko je interesovanje i kakav prolaz realno ocekujete u istim?
Imate li vec neku opciju mogucih predstavnika za podrucje Prijedora?
Unaprijed hvala
-
Pedja Kojovic
#546 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
dalton
1. S obzirom da je osnovno, srednje, i visoko obrazovanje u entitetima uredjeno defakto kao nacionalno, kako NS planira da uredi prvenstveno javne univerzitete (a potom i nize nivoe obrazovanja) na nacin da se obrazovanje u bilo kojem entitetu odvija na nacin koji garantuje da nece dolaziti do diskriminacija u obrazovanju, plus da su programi univerziteta uravnotezeni najprije izmedju sebe a onda i sa ECTS sistemom tako da se recimo studentima omogucava slusanje predmeta na razlicitim univerzitetim u Bih u toku skolovanja i takodje omogucava jednako priznavanje diploma u cijeloj BiH?
Isto pitanje se odnosi na rad agencije za akreditaciju i visoko obrazovanje - kakva je to po vama agencija i da li bi njen trebao biti unaprijedjen i ako da kako, a u okviru Dejtona?
Mi mislimo da je sadasnji sistem obrazovanja neprihvatljiv iz vise razloga.
O konceptu "dvije skole pod jednim krovom" i o udzbenicima u kojima "vuk zivi na drvetu" necu ni trositi rijeci.
Mislim da drzava BiH mora usvojiti obrazovni program koji bi se sastojao od 80 tak % zajednickog BiH programa i eventualno 20 tak% prepustiti lokalnim zajednicama. Skole koje ne sprovode program BiH ne mogu biti finansirane iz budzeta.
Ovo se uglavnom tice osnovnog i srednjeg obrazovanja.
Nasi studenti ce, ja se nadam, veci dio svog buduceg profesionalnog zivota provesti u BiH clanici EU, dakle takmiceci se za poslove sa svojim vrsnjacima iz drugih evropskih zemalja. Obrazovanje s kojim ih sada "naoruzavamo" im je hendikep i bitka je u startu neravnopravna. Drzava mora pronaci sredtsva da djake i studente koji pokazuju izuzetne rezultate ili "ubrzano" spovodi kroz sistem ili im omoguciti da studiaju tamo gdje ce se njihov talenat najbrze razviti uz obavezu da nakon zavrsetka studija svojim radom u jednom periodu svog profesionalnog zivota provedu u sredini koja ih je kao studente pomogla.
Problema u obrazovanju je mnogo i ja ih ne mogu sve ovdje dotaci, ali cu spomeuti jos par ideja..
U nasoj platformi za Sarajevo mi smo govorili o tome da treba uciniti sve da mladi iz drugih krajeva BiH (Pogotovo iz RS i zapadne Hercegovine dodju i studiraju u Sarajevu a ne u Beogradu i Zagrebu iz kojih se ne vracaju.)
2. Na koji nacin planirate rjesiti pitanje jednake sigurnosti za sve u cijeloj BiH a s obzirom na postojanje entitetskih policija koje su u velikom procentu jednoetnicke? Naravno, sve u okviru Dejtona.
Drzavni aparat mora voditi racuna o nacionalnoj, starosnoj i spolnoj strukturi svih organa ukljucujuci u policiju.
Onoliko koliko budemo jacali sve institucije sistema, ukljucujuci i policiju, toliko cemo biti sigurni.
Iskreno receno, ja se u prisustvu policije ne osjecam sigurno iako ne zma nacionalni sastav patrole, da tako kazem.
S druge strane. Kad odem u Njemacku i stojim kraj policajca osjecam se sigurno iako nisam Njemac.
3. Kako planirate ukinuti postojanje krsnih slava kao obiljezja ustanova u pcu, buduci da ste bili aktivni u osudi slicnog ponasanja u sarajevskim obdanistima? Da li ste ikada dali neku izjavu osudjujuci takvu praksu? Opet, sve u okviru Dejtona.
Drzava ne smije favorizirati ni jednu vjeru kao ni ateizam. Sva vjerska obiljezja i praktikovanja vjere moraju biti uklonjena iz drzavnih organa kao i onih organizacija koja finansira drzava a ne spadaju u vjerske organizacije.
4. Kako planirate rjesiti pitanje pravne neujednacenosti prakse nizih i visih sudova u oba entiteta, s obzirom da trenutni Ustavni Sud nema nadleznost i jurisdikciju nad svim pitanjima koja spadaju u nadleznost entiteta, sto vodi pravnoj nesigurnosti i ugrozavanju individualno zagarantovanih prava na jednaku zastitu pred zakonom (zagarantovane Evropskom Konvencijom o Ljudskim Pravima, koja ima supremaciju nad Dejtonom, a na osnovu Dejtona samog)? Naravno, u okvirima Dejtona.
To je, u pravu si, vrlo vrlo vazno. Nas simpatizer Edin Sarcevic, za koga si vjerovatno cuo, na tome radi.
BiH mora, mora, mora imati Vrhovni Sud koji ce imatu jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH.
5. Kako vidite buduce aktivnosti OS BIH, s obzirom na mogucnost pristupanja NATO? Na koji nacinplanirate rijesiti pitanje vojne imovine a u skladu s Dejtonom? Slicno pitanje se odnosi i na drzavnu imovinu.
Kao sto i sam znas postoji "upotrebljiva" (koju svi hoce) i "neupotrebljiva" vojna i drzavna imovina(koju niko nece i onda je to problem).
Bez obzira o kojoj se od ove dvije vrste radi ona pripada drzavi BiH i ona s njom moze raspolagati kako njeni organi odluce.
6. Da li se zalazete da se npr. gradovim Samac i Brod vrati prefiks Bosanski, i ukoliko je odgovor potvrdan kako to planirate uciniti u okviru Dejtona? Ukoliko je odgovor negativan, mozete li pojasniti zasto?
Apsolutno.Mislimo ih vratiti na isti nacin na koji su promjenjeni, odlukom u parlamentu.
p.k.
1. S obzirom da je osnovno, srednje, i visoko obrazovanje u entitetima uredjeno defakto kao nacionalno, kako NS planira da uredi prvenstveno javne univerzitete (a potom i nize nivoe obrazovanja) na nacin da se obrazovanje u bilo kojem entitetu odvija na nacin koji garantuje da nece dolaziti do diskriminacija u obrazovanju, plus da su programi univerziteta uravnotezeni najprije izmedju sebe a onda i sa ECTS sistemom tako da se recimo studentima omogucava slusanje predmeta na razlicitim univerzitetim u Bih u toku skolovanja i takodje omogucava jednako priznavanje diploma u cijeloj BiH?
Mi mislimo da je sadasnji sistem obrazovanja neprihvatljiv iz vise razloga.
O konceptu "dvije skole pod jednim krovom" i o udzbenicima u kojima "vuk zivi na drvetu" necu ni trositi rijeci.
Mislim da drzava BiH mora usvojiti obrazovni program koji bi se sastojao od 80 tak % zajednickog BiH programa i eventualno 20 tak% prepustiti lokalnim zajednicama. Skole koje ne sprovode program BiH ne mogu biti finansirane iz budzeta.
Ovo se uglavnom tice osnovnog i srednjeg obrazovanja.
Nasi studenti ce, ja se nadam, veci dio svog buduceg profesionalnog zivota provesti u BiH clanici EU, dakle takmiceci se za poslove sa svojim vrsnjacima iz drugih evropskih zemalja. Obrazovanje s kojim ih sada "naoruzavamo" im je hendikep i bitka je u startu neravnopravna. Drzava mora pronaci sredtsva da djake i studente koji pokazuju izuzetne rezultate ili "ubrzano" spovodi kroz sistem ili im omoguciti da studiaju tamo gdje ce se njihov talenat najbrze razviti uz obavezu da nakon zavrsetka studija svojim radom u jednom periodu svog profesionalnog zivota provedu u sredini koja ih je kao studente pomogla.
Problema u obrazovanju je mnogo i ja ih ne mogu sve ovdje dotaci, ali cu spomeuti jos par ideja..
U nasoj platformi za Sarajevo mi smo govorili o tome da treba uciniti sve da mladi iz drugih krajeva BiH (Pogotovo iz RS i zapadne Hercegovine dodju i studiraju u Sarajevu a ne u Beogradu i Zagrebu iz kojih se ne vracaju.)
Drzavni aparat mora voditi racuna o nacionalnoj, starosnoj i spolnoj strukturi svih organa ukljucujuci u policiju.
Onoliko koliko budemo jacali sve institucije sistema, ukljucujuci i policiju, toliko cemo biti sigurni.
Iskreno receno, ja se u prisustvu policije ne osjecam sigurno iako ne zma nacionalni sastav patrole, da tako kazem.
S druge strane. Kad odem u Njemacku i stojim kraj policajca osjecam se sigurno iako nisam Njemac.
Drzava ne smije favorizirati ni jednu vjeru kao ni ateizam. Sva vjerska obiljezja i praktikovanja vjere moraju biti uklonjena iz drzavnih organa kao i onih organizacija koja finansira drzava a ne spadaju u vjerske organizacije.
To je, u pravu si, vrlo vrlo vazno. Nas simpatizer Edin Sarcevic, za koga si vjerovatno cuo, na tome radi.
BiH mora, mora, mora imati Vrhovni Sud koji ce imatu jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH.
Kao sto i sam znas postoji "upotrebljiva" (koju svi hoce) i "neupotrebljiva" vojna i drzavna imovina(koju niko nece i onda je to problem).
Bez obzira o kojoj se od ove dvije vrste radi ona pripada drzavi BiH i ona s njom moze raspolagati kako njeni organi odluce.
Apsolutno.Mislimo ih vratiti na isti nacin na koji su promjenjeni, odlukom u parlamentu.
p.k.
-
dallton
#547 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
ponavljam svoj post jos jednom, cisto da pokusam da dobijem odgovore...sto se tice pitanja povratnika, i to je ukljuceno u gornja pitanja...dallton wrote:A jel mogu ja da dobijem odgovore na gornja pitanja od jucer, interesuju me vasi stavovi naravno volio bi da vidim i dokaze za odgovore.dallton wrote:znaci meni je ovo posao? e sad si malo pretjeraoPedja Kojovic wrote:dallton :
...''Sta nas vise briga za sta se srbi zalazu ili ne i sta hoce ili nece, imamo silu argumenata na svojoj strani (a ako zatreba i argument sile), dejton koji neda pcu legitimitet i zasto ne bismo nastavili da ih napadamo? ''...
Talicni Tom :
''Sta nas briga , mi imamo Republiku Srpsku i silu argumenata na svojoj strani (ako pokusaju silom, uzvratit cemo) ...a ako nastave i dalje da nas napadaju, kao sto to rade zadnjih petnaest godina ,opet cool ... u tom slucaju BiH će se i onako poput zrelog bostana raspasti sama od sebe .''
Manojlo1 u prethodnom postu ovim citatima na neki nacin sumira stvar.
Stranke koje ih ( izrecene stavove i prijetnje) zastupaju su na vlasti od 2006., a neke i duze.
Nasa stranka je stranka dijaloga i konkretnih ekonomskih i socijalnih rjesenja i njeni clanovi su ljudi koji ne zele i u naredne cetiri godine da zive u ekonomskom i socijalnom ponizenju i strahu od ovakvih prijetnji.
Stavovi da "RS treba ukinuti" ili da se "BiH treba raspasti" su politika stranaka na vlasti.
Onima kojima je do sada bilo dobro i misle da zemlja ide u dobrom pravcu trebaju opet glasati za njih.
Nasa stranka je stranka koja nudi promjene.
Ukratko. Ako vam je dobro, onda nista...
I jos jedna sitnica...
Stranke koje cine vladajucu koaliciju imaju izmedju 127 i 300 uposlenih ljudi u stranci. Svaka od njih, u okviru svoje sluzbe za odnose sa javnoscu, ima odjeljenje koje se iskljucivo bavi "internet propagandom", odnosno, imaju ljude koji "kontrolise diskusije na forumima". Njihov primarni zadatak je insistiranjem na nepomirljivm stavovima u diskusijama i dalje sire defetizam "nista se nece i ne moze promjeniti" i tako odrze apatiju glasaca.
To im je posao i ljudi ga posteno rade.
p.k.
evo da ti postavim pitanja ponovo, jer vidim da nemas odgovora, znaci dajem gotovo isti post ali s direktnim pitanjima, pa bi lijepo bilo da dobijem i konkretne direktne odgovore, a sve postujuci jeli Dejton...
Mozete li mi pojasniti kako ste dosli do naziva vase stranke i zbog cega u njenom nazivu ne stoji nista sto bi podsjecalo da je to stranka koja radi u okviru BiH? koliko znam takva imena sebi daju ili nacionalne stranke (npr. HDZ) ili stranke koje ne zele da imaju u nazivu BiH iz politickih razloga (npr. SNSD)?Naziv "nasa stranka" je primjer ne cak ni minimalnog zajednickog denominatora nego nikakvog zajednickog denominatora - sta znaci nasa, japanska, njemacka, svedska, cija? Kakva je to politicka koncepcija koja ne smije ni naziv zemlje u kojoj se nalazi da stavi u naziv stranke da se ne bi "nekome zamjerila", dok joj recimo ne smeta da se u onome sto je danas karadzicev cisti genocidni entitet nastao na krvi, jamama, konclogorima i silovanjima predstavlja pod nazivom "nasa stranka u pc"?
Takodje, mozete li pojasniti zbog cega ste po angazmanu u pcu odjednom sebe nazvali "nasa stranka u pcu"?
Gdje ste se vi zalagali PRIJE presude Finci/Sejdic da se etnicka diskriminacija po osnovu aktivnog birackog prava ukine? Koliko ja znam (a evo sad odjednom i svi znaju nakon presude) oduzimanje mogucnost nekome da bude biran na demokratskim izborima po osnovu etnicke pripadnosti je, pod jedan, kontra svega sto liberalizam zastupa, a pod dva je suprotno i Evropskoj Konvenciji koja je dio Dejtona, pa je prema tome suprotno onome za sta se vi navodno zalazete?U svojim izjavama NS se drzi i Dejtona selektivno, jer je i u Dejtonu napisano jasno da evropska konvencija o ljudskim pravima ima primat nad svim ostalim odredbama ustava a kad i gdje ste se to vi zalagali da se provede ali konkretno a ne na nivou praznih proklamacija?
Mozes li dati i jedan primjer gdje ste vi to javno zastupali - neku izjavu, citat, bilo sta?
Mozes li molim te navesti u kojim mjestima ste ovo radili, ukoliko uopste jeste? Ne moraju biti mjesta gdje ste na vlasti (jer niste), nego samo mi daj tacno spisak mjesta u pcu gdje ste se vi javno zalagali da se recimo u opstinskim institucijama zaposli broj ne-srba koji odgovara popisu iz 91 jer tako naime bi trebalo da bude po presudi ustavnog suda Bih koji je utvrdjen Dejtonom u cijim okvirima hocete da radite?Gdje ste se vi to zalagali (ali ne u Sarajevu tamo se glava ne gubi radi toga) da se u pcu provede odluka ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, jer je i taj sud dio dejtona, i to je obavezujuce?
Moze li neki spisak izjava za stampu, citata, bilo cega?
Posto je vas predsjednik Bajic iz pc-a, moze li navesti neku njegovu javnu inicijativu kojom se on zalaze da se u npr. Prijedoru ili Banja Luci u opstinskim organima zaposli onoliko nesrbe koliko bi trebalo da bude po popisu iz 91, opet na osnovu odluke ustavnog suda koje su obavezujuce po dejtonu u cijim okvirima hocete da djelujete? Ili se mozda smatralo da "nije vrijeme za to"?
Eto sve pitanja u skladu s Dejtonom, Konvencijom koja je dio Dejtona plus u skladu s liberalizmom u cije vrijednosti navodno vjerujete.
A sad molim odgovore, konkretno.
A takodje bi dobro bilo da mi dadnete odgovore i na ova postavljanja pitanja dole, takodje od jucer?
samo molim konkretne, da ste za "promjene" to znam, ali promjene je sirok pojam pa bi volio da to konkretizirate.1. S obzirom da je osnovno, srednje, i visoko obrazovanje u entitetima uredjeno defakto kao nacionalno, kako NS planira da uredi prvenstveno javne univerzitete (a potom i nize nivoe obrazovanja) na nacin da se obrazovanje u bilo kojem entitetu odvija na nacin koji garantuje da nece dolaziti do diskriminacija u obrazovanju, plus da su programi univerziteta uravnotezeni najprije izmedju sebe a onda i sa ECTS sistemom tako da se recimo studentima omogucava slusanje predmeta na razlicitim univerzitetim u Bih u toku skolovanja i takodje omogucava jednako priznavanje diploma u cijeloj BiH?
Inace sto se mene tice, za ja sam zakljucio da mozete sebi dati ime ili "nasa stranka republike srpske" ili " za nasu srpsku", to bi bio bolji opis onoga sto zastupate.
-
Pedja Kojovic
#548 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
elffas
Kao sto ste vjerovatno vidjeli u medijima Odbor Nase stranke za RS je osnovan juce u Banja Luci.
Damir Miljevic, Miodrag Zivanovic i Predrag Spiric ce sada raditi na organizaciji opstinskih odbora kojih vec ima dosta u RS - u.
Mi smo u pregovorima sa jos nekoliko stranaka (Krsmanovic i drugi) o formiranju treceg politickog bloka za izbore.
Nas cilj je "kontrolni" broj od 12-13 poslanika u parlamentu RS-a.
U privatnoj poruci vam saljem broj osobe kojoj se mozete javiti kako biste dobili vise informacija o svemu.
p.k.
Kao sto ste vjerovatno vidjeli u medijima Odbor Nase stranke za RS je osnovan juce u Banja Luci.
Damir Miljevic, Miodrag Zivanovic i Predrag Spiric ce sada raditi na organizaciji opstinskih odbora kojih vec ima dosta u RS - u.
Mi smo u pregovorima sa jos nekoliko stranaka (Krsmanovic i drugi) o formiranju treceg politickog bloka za izbore.
U privatnoj poruci vam saljem broj osobe kojoj se mozete javiti kako biste dobili vise informacija o svemu.
p.k.
-
mahalik
#549 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Poštovanje
Interesuje me Pedja da li bi vi za spas BIH ušli u veliku koaliciju: SDP,NS.Zdravko Krsmanović,LDS,GDS ?
Mislim pošto je jako teško samostalno skinuti ove političare
Interesuje me Pedja da li bi vi za spas BIH ušli u veliku koaliciju: SDP,NS.Zdravko Krsmanović,LDS,GDS ?
Mislim pošto je jako teško samostalno skinuti ove političare
- HAVANA
#550 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:elffas
p.k.