BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Tacticus

#526 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

lajkujMe wrote:
victom wrote:Kako ja kažem uvjek, municije i oružja nikada nije dosta. Ali imaju limiti nametnuti od Amera.

Nego da pitam:

1) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima protuavionskih raketa (pitam , jer sam vidio na Srbijanskoj TV neke rakete ispaljuju testno. Ako oni imaju, morali bi i mi ? Il je to preskupo za nas
2) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima automatskih pušaka i koliko miliona komada municije ?

Hvala
Pa kako je vec covjek prije mene rekao mislim da je to podijeljeno u Banja Luci i u Sarajevu stim da u Banja Luci ima mnogo vise toga ma da ne smijem ni reci mnogo vise jer nam je PVO veoma jadna ali bas bas jadna mi imamo meni se čini nekolicinu SA-6 (2K12 Kub) i dva mobilna radara. To je to na bilo koji vazdusni napad mi se nemozemo suprostaviti cak ni jadnoj avijaciji Srbije.... Zato nas NATO stiti a i da nam daju nabavku PVO mi nemamo para za to.

Kad bi se htjelo i moglo kupovati PVO onda bi idealno bilo 5-6 S-300 sistema ma mi bi dominirali svakog stime

http://en.wikipedia.org/wiki/S-300_(missile)
5-6 sistema S-300 :shock:
prvo kosta koliko 3 oruzane snage BiH, drugo zahtijeva visoko specijalizovane operatere koje ako zelis da zadrzis a da ne odu u privatluk moras placati koliko jedan bataljon vojnika, trece odrzavanje tih sistema kostalo bi toliko da samo njih mozes priustiti i nista vise, dovoljno ti je vidjeti da jedan Iran ima maksimalno 1-2 sistema
e sada upitaj se zasto bi ti trebali ti sistemi, hrvatska ima samo 1 eskadrilu od 8-10 operativnih zrakoplova, srbija mozda 10-12 i to je rijec o 1-2 MIG-a 29 koji su strogo presretaci, mig-21 i pokoji orao i super galeb, dok buducnost hrvatske mlaze komponente je veoma crna max. ce nabaviti koji 8-10 ili F-16 ili Gripena, a slicna je stvar i u Srbiji, a CG nece ni imati zrakoplostvo
za odbranu od toga nam su dovoljni upravo ove 2 baterija kub koje imamo, a u buducnosti isto gledati da zamjenimo sa isto tako 2 baterije srednjeg dometa i naravno trebamo imati 20-30 rucnih (sada imamo oko 20-tak strela i starijih verzija igle) sistema tipa igla, stinger, mistral, ... i vise nego dovoljno

sto se tice tnekova AMX-30 su veoma losem stanju i bukvalno se drze konzervirani radi nedaj boze necega i 45 M-60A3 koji su u veoma dobrom stanju ikoji su za BiH uslove veoma dobri tenkovi
e sada kada bi nekako dobili nekih 45 Leopard 2 A4 tenkova (eno austrijanci se rijesavaju svojih) pa ih barem malo remontovati oni bi bili dovoljni za sigurnost sljedecih 20-30 godina pogotovu kada se uzme da hrvatska ima nekih 70-80 tenkova M84 (vecina u losem stanju), a Srbija oko 250-tak T-72 i M84 od kojih je manje od pola operativno jer to su oni isti tenkovi koji su se proizvodili 80-tih i veoma intezivno su koristeni pa im je neophodna generalka za koju srbija nema novca

jedino mi nije jasno sto oruzane snage ne nabave nekih 24-36 (barem 18 za jedan bataljon) modernizovanih NORA u NATO kalibru 155/52 sto bi mislim Novi Travnik mogao uz manja ulaganja uraditi + bi se moglo otvoriti prostor za stranu narudzbu jer za brdovite zemlje vucna artiljerija je i dalje zakon
Tacticus

#527 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

155_mm wrote:samo u bosni moze da se odlucis za tenk za koji ne proizvodis ni municiju a odreknes se tenka za koji sam proizvodis municiju, top, sistem za nisanjenje pa cak i motor.
vecina tih tenkova je bila u katastrofalnom stanju
a inace vise je nemoguce proizvesti M-84, jer dobar dio fabrika vise ne postoji, a strucno osoblje odavno radi vani, a cak da ga pokusaju napraviti slabo bi sta (sem mozda cjevi za top) BiH mogla napraviti

dok za M60 djelove mozes dobiti od 20-tak prijateljskih zemalja (turska ih ima oko 1000)
155_mm

#528 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tacticus wrote:
155_mm wrote:samo u bosni moze da se odlucis za tenk za koji ne proizvodis ni municiju a odreknes se tenka za koji sam proizvodis municiju, top, sistem za nisanjenje pa cak i motor.
a inace vise je nemoguce proizvesti M-84, jer dobar dio fabrika vise ne postoji, a strucno osoblje odavno radi vani, a cak da ga pokusaju napraviti slabo bi sta (sem mozda cjevi za top) BiH mogla napraviti

dok za M60 djelove mozes dobiti od 20-tak prijateljskih zemalja (turska ih ima oko 1000)
i ja sam misljenja da je tenk M60 za potrebe odbrane bosne sasvim dovoljan tenk. pretpostavljam da su svi tenkovi (AMX-30, M-84 i T-55) osim tih 45 M60 namjenjeneni prodaji. nadam se da do prodaje viska naoruzanja nece doci dok bosna ne udje u nato. i onda kad se proda ili stopi u zenici taj visak tenkova nabaviti jos nekih 50-tak u idealnom slucaju leoparde 2 (prije godinu dvije je i holandija prodavala nekih 50-tak komada) ili opet M60. i pokrenuti proizvodnju osnovne municije u pretisu za te tenkove. malo je glupo imati onoliku tvornicu municije velikog kalibra a ne proizvoditi municiju za vlastitu vrstu tenka.
muzicar_iz_parka

#529 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by muzicar_iz_parka »

neki wrote: josipovic ne odlucuje, vlada odlucuje..
sve i da remontuju mig 21 (sta znaci remont aviona nastalog prije 60 godina :? ) to nije 'nova eskadrila'..
i da nabave te polovne mig 29, nato nikad nece dozvoliti da mu kontrolu bilo koje zone vrsi sovjetska eskadrila stara 30 godina..
Hrvatska nema aerodroma ni geografskih mogucnosti za gradnju jednog s kojega bi se kontrolisala regija..
grippen, eurofighter :-) :lol: :lol: hrvatska je sebi dozvolila sramotu da pored najduze obale ima najslabiju mornaricu na Jadranu i da joj Crna Gora nadzire juznu pomorsku granicu, a ovdje se prica o avionima koji po komadu kostaju 100 mil € :-)
MIG 29 imaju države NATO-a koje su nekad prije bile u varšavskom paktu, kao npr. Bugarska, Poljska, Slovačka.
Starost je u dosta slučajeva manja od recimo F-16 koje koristi većina članica NATO pakta. Sama upotreba MIG-29 ne predstavlja nikome problem (pa ni samim Amerikancima), kupovina istih je već druga priča. Zbog političkih zavrzlama to se nikad neće dozvoliti nekoj NATO članici, iako su modernizovani MIG-29 sasvim dovoljni za borbene aktivnosti država poput Hrvatske ili Srbije.
Kupovina aviona u HR je često izborna tema, trenutno se odlaže zbog nedostatka novaca. Po pitanju vojne aerodromske infrastrukture je HR poprilično dobra, ima više nego dovoljno aerodroma za to. Udbina, Zadar, Split, Zagreb, itd.

Mornarica je posebna priča, tu su potrebne još veće pare nego za avijaciju, opet dolazimo do nedostatka para kao glavni problem. I oni brodovi koje CG ima kao zaostavštvinu nekadašnje JNA a kasnije VJ su nedovoljni za bilo kakvu ozbiljnu mornaricu. Jedina država sa ozbiljnom mornaricom na Balkanu je Grčka i Turska ako je brojimo u isti.
155_mm

#530 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tactikus
sto se tice ove dvije baterije KUBa (pretpostavljam da mislis na "2K12 KUB") koliko je meni poznato da je jedna smjestena u banjaluci a jedna u sarajevu. jesam li u pravu? nadam se da su i rakete "pravedno" rasporedjene.
rhez

#531 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by rhez »

Toliko vojnika na forumu. :)
NIN

#532 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by NIN »

memnon wrote:onda se oduzelo i tko je iskompleksiran??
Odmori malo! Jasno?

:wink:
memnon

#533 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

NIN wrote:
memnon wrote:onda se oduzelo i tko je iskompleksiran??
Odmori malo! Jasno?

:wink:
pomalo naravno
andromeda101

#534 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ja ne znam kako Hrvatska politika prema Bosni može biti tako dvolična.

Kako bi oni štitili Hrvatsku kad bi se mi iz nekog hira priklonili Srbiji?

Umjesto bar da nam ne odmažu pošto je Bosna u utrobi Hrvatske, oni nama ovim postupcima zarivaju nož u leđa, našoj pa i njihovoj odbrani u slučaju velikog prodora iz Srbije.

Kako bi se Hrvatska branila da je BiH pod 100% kontrolom Srbije i da Bošnjaka nema na ovim prostorima.

A EU i NATO budu zauzeti negdje drugdje, ili i Hrvatska i Srbija budu u EU i NATO-u, NATO zagovna s Rusijom ili Kinom, velika gužva, i Srbija to iskoristi da napravi mini konflikt (u očima NATO-a) s Hrvatskom.

Eto recimo na primjer za nekih 50 godina. Možda ne bude više ni NATO-a.

Pa sve i da podjele BiH po poli, šta poslije toga?

Uzdati se na riječi da neće biti konflikta poslije toga?!

Ko bio sljedeća meta veliko-srpske ideologije, kad bi se satrali Bošnjaci i očistili iz Bosne? I koliki je odmjer Hrvata i Srba, kad nebi bilo Bošnjaka da pružaju otpor veliko-srpskoj agresiji, pa da ovi nemaju vremena da konsolidiraju i pripreme snage.

Nego direktno Srbija protiv Hrvatske.

Ili misle napraviti neki dogovor tipa Hitler-Staljin.
muzicar_iz_parka

#535 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

andromeda101 wrote:Ja ne znam kako Hrvatska politika prema Bosni može biti tako dvolična.

Kako bi oni štitili Hrvatsku kad bi se mi iz nekog hira priklonili Srbiji?

Umjesto bar da nam ne odmažu pošto je Bosna u utrobi Hrvatske, oni nama ovim postupcima zarivaju nož u leđa, našoj pa i njihovoj odbrani u slučaju velikog prodora iz Srbije.

Kako bi se Hrvatska branila da je BiH pod 100% kontrolom Srbije i da Bošnjaka nema na ovim prostorima.

A EU i NATO budu zauzeti negdje drugdje, ili i Hrvatska i Srbija budu u EU i NATO-u, NATO zagovna s Rusijom ili Kinom, velika gužva, i Srbija to iskoristi da napravi mini konflikt (u očima NATO-a) s Hrvatskom.

Eto recimo na primjer za nekih 50 godina. Možda ne bude više ni NATO-a.

Pa sve i da podjele BiH po poli, šta poslije toga?

Uzdati se na riječi da neće biti konflikta poslije toga?!

Ko bio sljedeća meta veliko-srpske ideologije, kad bi se satrali Bošnjaci i očistili iz Bosne? I koliki je odmjer Hrvata i Srba, kad nebi bilo Bošnjaka da pružaju otpor veliko-srpskoj agresiji, pa da ovi nemaju vremena da konsolidiraju i pripreme snage.

Nego direktno Srbija protiv Hrvatske.

Ili misle napraviti neki dogovor tipa Hitler-Staljin.

Teoretski, lakše je Srbiji napasti Hrvatsku preko Dunava, nego preko većinski brdskih područja koja djele HR i BiH na zapadnoj i južnoj granici. Kakav je u današnje vrijeme strateški interes Srbije u HR, kada tamo niti ima neki značajan broj Srba niti mogućnost dugotrajnog držanja zauzetih područja u tom nekom imiaginarnom sukobu. Nekadašnja SRJ je već tokom 1992 i 1993 odrekla bivše RSK i tamošnjih Srba, povlačanjeme JNA i prepuštanjem održavanja tamošnjih krajeva "vojsci" SVK koja je bila na nivou teritorijalne odbrane, a glavni komadant im bio Milan Martić. U vrijeme "Oluje" tamo nije bilo ni 10-15000 naoružanih vojnika, većina teške tehnike i one modernije bila povučena ili u RS ili na područje istoočne Slavonije i Baranje, a posle mirne reintegracije nakon 1998 u Srbiju.
Kroz mirnu reintegraciju istočna Slavonija i Baranja su date Hrvatskoj bez ijednog ispaljenog metka za pregovaračkim stolom.
muzicar_iz_parka

#536 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

155_mm wrote: i ja sam misljenja da je tenk M60 za potrebe odbrane bosne sasvim dovoljan tenk. pretpostavljam da su svi tenkovi (AMX-30, M-84 i T-55) osim tih 45 M60 namjenjeneni prodaji. nadam se da do prodaje viska naoruzanja nece doci dok bosna ne udje u nato. i onda kad se proda ili stopi u zenici taj visak tenkova nabaviti jos nekih 50-tak u idealnom slucaju leoparde 2 (prije godinu dvije je i holandija prodavala nekih 50-tak komada) ili opet M60. i pokrenuti proizvodnju osnovne municije u pretisu za te tenkove. malo je glupo imati onoliku tvornicu municije velikog kalibra a ne proizvoditi municiju za vlastitu vrstu tenka.
Jedini koji će kupiti naše tenkove su željezare, mada meni lično žao M-84ki, T-55 su već istopljeni kako sam čuo.
Slabo ćeš kome prodati, kada je svjetsko tržište preplavljeno velikom količinom T-72 u više verzija, T-84 (ukrajinski), T-80, itd. T-55 više ni u Africi nebi kupili.
Ne znam koliko bi Leopard 2 bio povoljan za naše terene (ako izuzmemo isključivo ravničarske) zbog velike težine, ako me pamćenje ne vara negdje oko 65 tona. A ni cjena im nije tako mala, za jedan polovan Leopard kupiš 2-3 ukrajinska T-84 koji su po mnogo čemu bolji od recimo jugoslovenske M-84. Pošto nema puno kupaca, lako bi se dalo isposlovati novija oprema, reaktivni oklop i puno drugih stvari.
Ulaganje u M-60 je glupost koja osim političkih razloga nema veze sa logikom, kao ni nabavljanje novih, prije svega zbog prosječne starosti tih tenkova i zaostalosti za nekim modernim vremenom.
kiky

#537 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiky »

za bosnu u ovoj situaciji ovo je jako bitna tema ...
interesantno je da se u javnosti slabo o tome diskutuje ...
:?
mihlebulesed

#538 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

155_mm wrote:
mihlebulesed wrote:mislim da bi nam ( s obzirom da nemamo prakticno nikakvu avijaciju, osim par helikoptera, sto i ne racunam avijaciju sposobnu da adekvatno odgovori ) dobro doslo recimo nesto poput ovoga :

http://en.wikipedia.org/wiki/BM-30_Smerch

http://www.army-technology.com/projects/smerch/

http://www.youtube.com/watch?v=tvntHazo6hE

cime bismo bili u mogucnosti u slucaju napada srpske avijacije iz Srbije da odgovorimo ovim raketnim sistemom, a recimo iz Teocaka ( sto je nasa trenutno najistocnija tacka i najbliza prema Srbiji ) bismo bili u mogucnosti da agresoru odgovorimo na Sabac, Valjevo, Loznicu..a iz Gorazda bi moglo da se odgovori na Uzice...
u potpuno si u pravu da je ovo oruzje potrebno zenljama koje nemaju borbenu avijaciju kao bosna.
ali ne postoje uslovi ni unutar zenlje i u okruzenju da bi bosnjaci dosli u posjed ovoga. a najbolje je da bosnjaci i nemoraju ni da pokusavaju da ovo nabave zato sto vec to i imaju.
evo ako malo pogledas u registarske tablice vidjet ces da su bosanske. znaci da ima i tehnicki bar na godinu i osiguranje :-D
Image
Image

a ove dvije gospodje vrse delaboraciju raketa za orkan u pogonima pretis u vogosci. ocigledno da je neko mnogo cmizdrio gazdi.
Image

ovo sam postavio za one sto sanjaju o smercevima, a10, apachijima i slicnim stvarima.
svakako da bi bilo odlicno da se ponovo pokrene proizvodnja Orkana u BNT Novi Travnik, ali sudeci po onome koliko sam ja istrazivajuci po netu o tome, sakupio informacija situacija je jako losa.NATO je oteo i opljackao i onomalo jada sto je ostalo poslije rata, nijedan Orkan nije proizveden poslije rata, a vjerovatno kako sada stvari stoje nece nikad ni biti. dopustiti da se oduzme to oruzje i masine moze samo narod koji ima jako glupo zatucano i izdajnicko politicko-vojno rukovodstvo ! narod kojemu je bilo namijenjeno istrijebljenje i nestanak, koji je dozivio i prezivio genocid ima pravo da se odupre svim onima koji nastoje da ga na ovaj ili onaj nacin razoruzaju !

znajuci da je stanje sa nasim Orkanima tak olose zato i jesam pomenuo Smerceve, ( koji imaju veci domet,a ne vjerujem da su mnogo skuplji od Orkana, imaju ih i siromasne zemlje poput Armenije, Bjelorusije, istina vjerovatno naslijedjeno od bivseg SSSR-a ) koji bi se mogli nabaviti kada bi bilo volje kod bosnjackog naroda i bosnjackih lidera, no kako vidimo da se glodju svaki dan sve zesce oko licnih interesa i politickih fotelja zaljuciti je da nam se ne pise u buducnosti nimalo dobro...
mihlebulesed

#539 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

rhez wrote:Toliko vojnika na forumu. :)
ne moras citati ako te ne zanima, uvijek mozes svratiti u neku birtiju i opiti se do besvijesti, zaboravljauci na svakodnevnicu, realost u kojoj se nalazimo, sanjajuci i dalje o bratsvu i jedinstvu nasih naroda i narodnosti...
rhez

#540 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by rhez »

mihlebulesed wrote:
ne moras citati ako te ne zanima, uvijek mozes svratiti u neku birtiju i opiti se do besvijesti, zaboravljauci na svakodnevnicu, realost u kojoj se nalazimo, sanjajuci i dalje o bratsvu i jedinstvu nasih naroda i narodnosti...
Samo konstatujem, zanimljivo. Nastavite...
mihlebulesed

#541 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

Tacticus wrote:

koliko je Turska siroke ruke u tm pogledu najbolje govori clanak iz Dana

http://www.bhdani.com/arhiva/153/t1531.htm
UNISTAVANJE ZAHRDJALIH POKLONA

i tu je bilo 11 tenkova iz Turske. Bili su to razliciti tipovi tenka i nijedan nije bio nov, svi su presli veliku kilometrazu, s tim sto su neki bili bolje ocuvani i remontirani, dok je jedan dio previse eksploatiran i sasvim oronuo
Gojeni H

#542 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

mihlebulesed wrote:
100 puta je lakse od roditelja zatraziti jos koju paru za pivu, listic za kockarnice, i ravna Bosna...ha, ja.
rhez

#543 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by rhez »

Gojeni H wrote:
mihlebulesed wrote:
100 puta je lakse od roditelja zatraziti jos koju paru za pivu, listic za kockarnice, i ravna Bosna...ha, ja.
Legende ste. :D
memnon

#544 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

ljudi, nema naoruzavanja nikom u bih!! oprostite sto vas budim ovako naglo, ali tako vam je
Haettenschweiler

#545 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haettenschweiler »

memnon wrote:ljudi, nema naoruzavanja nikom u bih!! oprostite sto vas budim ovako naglo, ali tako vam je
Znači vraćamo se na moje :lol:
Image
Image
da ne bi bilo ponovo ovoga:
memnon

#546 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

tetka je najbolji pistolj svih vremena, imam ga, pucao sam iz hs-a tehnoloski je nadmocan i precizniji ali nema mi ono nesto kad ga drzim u ruci kao kod tt
mihlebulesed

#547 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

Haettenschweiler wrote:
memnon wrote:ljudi, nema naoruzavanja nikom u bih!! oprostite sto vas budim ovako naglo, ali tako vam je
Znači vraćamo se na moje :lol:
Image
Image
da ne bi bilo ponovo ovoga:
jos nataknes jedan ovakav i deri :thumbup:

http://www.sutter-gmbh.de/Zielfernrohre ... :2460.html
mihlebulesed

#548 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

po kojim odredbama, zakonima i ugovorima ??
memnon

#549 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

po tim da nam se ne smije davati oruzje jer cemo se opet poceti ubijati, a bogu hvala nema ni para za njega
muzicar_iz_parka

#550 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

mihlebulesed wrote:
po kojim odredbama, zakonima i ugovorima ??
Prazni budžeti su jedina odredba.
Post Reply