5-6 sistema S-300lajkujMe wrote:Pa kako je vec covjek prije mene rekao mislim da je to podijeljeno u Banja Luci i u Sarajevu stim da u Banja Luci ima mnogo vise toga ma da ne smijem ni reci mnogo vise jer nam je PVO veoma jadna ali bas bas jadna mi imamo meni se čini nekolicinu SA-6 (2K12 Kub) i dva mobilna radara. To je to na bilo koji vazdusni napad mi se nemozemo suprostaviti cak ni jadnoj avijaciji Srbije.... Zato nas NATO stiti a i da nam daju nabavku PVO mi nemamo para za to.victom wrote:Kako ja kažem uvjek, municije i oružja nikada nije dosta. Ali imaju limiti nametnuti od Amera.
Nego da pitam:
1) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima protuavionskih raketa (pitam , jer sam vidio na Srbijanskoj TV neke rakete ispaljuju testno. Ako oni imaju, morali bi i mi ? Il je to preskupo za nas
2) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima automatskih pušaka i koliko miliona komada municije ?
Hvala
Kad bi se htjelo i moglo kupovati PVO onda bi idealno bilo 5-6 S-300 sistema ma mi bi dominirali svakog stime
http://en.wikipedia.org/wiki/S-300_(missile)
prvo kosta koliko 3 oruzane snage BiH, drugo zahtijeva visoko specijalizovane operatere koje ako zelis da zadrzis a da ne odu u privatluk moras placati koliko jedan bataljon vojnika, trece odrzavanje tih sistema kostalo bi toliko da samo njih mozes priustiti i nista vise, dovoljno ti je vidjeti da jedan Iran ima maksimalno 1-2 sistema
e sada upitaj se zasto bi ti trebali ti sistemi, hrvatska ima samo 1 eskadrilu od 8-10 operativnih zrakoplova, srbija mozda 10-12 i to je rijec o 1-2 MIG-a 29 koji su strogo presretaci, mig-21 i pokoji orao i super galeb, dok buducnost hrvatske mlaze komponente je veoma crna max. ce nabaviti koji 8-10 ili F-16 ili Gripena, a slicna je stvar i u Srbiji, a CG nece ni imati zrakoplostvo
za odbranu od toga nam su dovoljni upravo ove 2 baterija kub koje imamo, a u buducnosti isto gledati da zamjenimo sa isto tako 2 baterije srednjeg dometa i naravno trebamo imati 20-30 rucnih (sada imamo oko 20-tak strela i starijih verzija igle) sistema tipa igla, stinger, mistral, ... i vise nego dovoljno
sto se tice tnekova AMX-30 su veoma losem stanju i bukvalno se drze konzervirani radi nedaj boze necega i 45 M-60A3 koji su u veoma dobrom stanju ikoji su za BiH uslove veoma dobri tenkovi
e sada kada bi nekako dobili nekih 45 Leopard 2 A4 tenkova (eno austrijanci se rijesavaju svojih) pa ih barem malo remontovati oni bi bili dovoljni za sigurnost sljedecih 20-30 godina pogotovu kada se uzme da hrvatska ima nekih 70-80 tenkova M84 (vecina u losem stanju), a Srbija oko 250-tak T-72 i M84 od kojih je manje od pola operativno jer to su oni isti tenkovi koji su se proizvodili 80-tih i veoma intezivno su koristeni pa im je neophodna generalka za koju srbija nema novca
jedino mi nije jasno sto oruzane snage ne nabave nekih 24-36 (barem 18 za jedan bataljon) modernizovanih NORA u NATO kalibru 155/52 sto bi mislim Novi Travnik mogao uz manja ulaganja uraditi + bi se moglo otvoriti prostor za stranu narudzbu jer za brdovite zemlje vucna artiljerija je i dalje zakon