Budući hrvatski predsjednik

Post Reply
osa

#526 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by osa »

Alfa Kentaur wrote:Tuga, jad, i cemer, je sto su bosanski hrvati u nasim gradovima glasali na izborima u Hrvatskoj. :( :roll:

stečeno pravo je međunarodna pravna kategorija, nego glasahu i bošnjaci s putovnicom, čisto da ti bude malo lakše.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#527 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Chmoljo »

Alfa Kentaur wrote:Tuga, jad, i cemer, je sto su bosanski hrvati u nasim gradovima glasali na izborima u Hrvatskoj. :( :roll:
Image
osa

#528 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by osa »

Bosnolog wrote:
osa wrote:
Bosnolog wrote:Josipovic je mnogo bolja opcija za BH Hrvate samo sto to mnogi ne mogu da shvate jer su u grcu pogresne politike HDZ-a koji ih sve ove godine unistava,....Josipovic je mnogo veci vizionar i kompletnija licnost od Bandica,Hrvatska ima ogroman teret kreditnog zaduzivanja ,nadam se i zelim da Hrvatska ubrza svoj put ka EU i dalje ostane prijatelj i saveznik BiH a time i hrvatskim gradanima nase domovine na koju imaju pravo i ravnopravan status na svakoj stopi svoje bosaskohercegovacke zemlje ,samo zaokret svih pa i hrvatske politike u BiH uz sve zdrave sbage BH mogu pomoci svim dobromanjernim grdanima i etnosima u BiH.Sve drugo je tapkane u mjestu, zajdnicko stagniranje i odlazak iz BiH zbog frustracija nefunkcionalne i nakardno uredene drzave BiH kojoj je najveci neprijatelj velikosrpski faktor,...bio i ostao sve ove godine,...
da se okladimo da će ovaj predsjednik biti puno veći pristaša trećeg entiteta od mesića, njegov posao je dobrobit svih hrvata i svih hrvatskih građana, a u tome se stipe u zadnjih godinu dana malo pogubio. neka nikog ne zavara, gospodski izgled, fini maniri i tih glas, takvi ljudi su puno efikasniji od galamdžija.
Taman sa m te htio pohvaliti Osa na post iznad i reci da sam procitao prvi post sa kojim s tobom slazem ali eto me ti preduhitri ovim drugim...

Osa sa ovi tvojim postom iznad ovog sam saglasan 100% ali se ovimse ne slazem 100% znaci na istom smo kao prije gore navedenog posta, a za ovaj ti samo mogu reci nastavi sanajti mokre snove i ako bude tako kako sanjas samo ce se nazalost desiti naglo povecaju cijene nekretnina u Hrvatskoj zbog priliva nesretnika iz BiH kao posljedica pogubne politike onih koji zastupaju takvu politiku poput tebe/Ivo Miro Jovic i comany/ i takvima kao ti,...a vrijeme ce bii svjedok kao i do sada,.... :mrgreen:
zašto mi je drago što napisah ovaj drugi post? kako i sam kažeš , ima vremena uvjerit ćeš se.
Geronimo81

#529 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:Čestitke Ivi Josipoviću trećem presjedniku Hrvatske i nadam se dace ispuniti svoja data obecanja a pogotovo ona koja je govorio za hrvate iz Bosne i Hercegovine.
Koja obećanja ???? Nisam upratio da je obećao išta BiH Hrvatima.....
Mislim da će Ivina politika prema BiH Hrvatima biti malo lošija od Mesićeve...jednostavno drugačije su političke okolnosti. Ali u svakom slučaju siguran sam 100% da će biti bolji za BiH Hrvate od Bandića koji u osnovi i nema nekakav svoj politički stav ili platformu..samo populizam
Nemoze biti losija ni malo od mesiceve recimo da bi bolju politiku vodio srbin prema hrvatima u bih nego sto je vodio Mesić cak i nije smjeo nijednom da dođe u hercegovinu a to je ponajvise sto ljudi pamte njegove govore u to vrijeme pa bi dobio po tamburi realno govoreci.

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović kazao je u izjavi za Fenu da će Hrvatska sasvim sigurno nastaviti pomagati Hrvate u Bosni i Hercegovini respektirajući suverenost BiH te dodao da bi ta pomoći mogla biti na kvalitetnijoj razini. "Osim transfera novca bilo bi ...

... još puno bolje ulagati u projekte koji će otvarati radna mjesta i s jedne i s druge strane granice. Naravno tu je i jedna opća politička potpora u pregovorima gdje BiH mora naći ključ svog novog ustavnog ustroja, mora naći formu po kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna na cijelom području", kazao je Josipović.
Geronimo81

#530 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Geronimo81 »

Maraschino wrote:
Geronimo81 wrote:Čestitke Ivi Josipoviću trećem presjedniku Hrvatske i nadam se dace ispuniti svoja data obecanja a pogotovo ona koja je govorio za hrvate iz Bosne i Hercegovine.
pridruzujem se cestitkama...

a vezano za bh hrvate...ako g-din josipovic pogleda nase tv kanale koji su pratili glasanja po hercegovini, bit ce kuku lele... :-)

svi se izjasnjavaju da su glasali za ''svog'' bandica... :wink:
hahah i sta sada radi demokracije i prava izbora iz inata i zavisti trebao bi da se ljuti sto je hercegovina glasala za covjeka koji je rođen u hercegovini.
kijameta

#531 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by kijameta »

banirani ti ne moze odgovoriti.

zoom66
frakson

#532 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by frakson »

[/quote]
Eee jesu i glasali vala. :D :D :D
75 000 glasaca u BiH,pa to je presmijesna cifra :D :D :D
To je kao neki manji grad u Hrvatskoj. Samo mi nije jasno sto se likovi poput Bandica ofiraju i sami sebe cine smijesnim zbog tih par glasova.
Drago mi je da su bosanski Hrvati i njihov politicki uticaj u BiH postali proslost. Bosna je definitivno sada samo jednacina sa dva znaka ; Srbi i Bosnjaci. A Hrvati su nevazna manjina,doduse veoma glasna i agresivna ali ipak apsolutno beznacajna.[/quote]

Ovo beznacajna ... nemoj da tezavara ... prema ustavu KAKVE TAKVA BiH RAVNOPRAVAN narod ... a BiH jos nije dzava u pravom smislu rjeci.
I da nije bilo istih ti Hrvata na referendumu, da ne navodim kada i gdje ... danas bi se teritorija jedne etnicke skupine svela na kasabu, pasaluk.
A sto se tice prednaka jesi li ti to Srbima koji su te "gazili" priznao RS kao legitimnu drzavu ??? MA BRAVO!
donBeton

#533 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by donBeton »

Žao mi je što nije pobjedio kandidat kojeg su većinski podržali moji sugrađani.
BHCluster

#534 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote: da se okladimo da će ovaj predsjednik biti puno veći pristaša trećeg entiteta od mesića, njegov posao je dobrobit svih hrvata i svih hrvatskih građana, a u tome se stipe u zadnjih godinu dana malo pogubio. neka nikog ne zavara, gospodski izgled, fini maniri i tih glas, takvi ljudi su puno efikasniji od galamdžija.
Hoce li traziti entitete Hrvatima u Sjevernoj i Juznoj Americi?

ja sam mislio da si ti ozbiljniji čovjek.
Pa znas i sam da od te price nema nista misli price oko treceg entiteta pa njega politicari u BiH najavljuju od kako je mir puku. A znas i sam da bih politicati svoju rodjenu mater prodali za mandat.

A sada malo ozbiljnije, ako Hrvatska misli u EU uci u sljedicih 2 godine onda mora imati precizno definisane granice sa svim svojim komsijama a ako bih pokusala bili sta uraditi po pitanju tzv 3. entiteta nikada nebih imala rijesen granicne probleme sa BiH jer bi to bio odgovor na takvu Hrvatsku avanturu. A svi mi znamo da EU vaznija Hrvatskoj od 75 000 glasaca u zapadnoj Hercegovini.
Jazz_Junkie

#535 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Jazz_Junkie »

Cestitke Ivi Josipovicu i pohvala gradjanima RH koji su izabrali civilizovanog i kompetentnog covjeka. Ne znam na osnovu kojih informacija ili hipoteza forumas osa zakljucuje da ce se Josipovic pozabiviti trecim entitetom, ali znam da ce mu prioritet biti ulazak Hrvatske u EU. U takvim namjerama nema mjesta za nekakav treci entitet.
Maraschino

#536 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Maraschino »

donBeton wrote:Žao mi je što nije pobjedio kandidat kojeg su većinski podržali moji sugrađani.
znas da nije fino kada ti drugi izabere predsjednika... :wink: :D
rahmanjin

#537 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by rahmanjin »

Cestitka susjedima na izboru evropskog političara ( jest da mi je onako malo bez karizme ). Hrvatska izabra Josipovića, Srbija Tadića ( bez obzira šta ko rekao tri puta je bolji od Nikolića, pogotovo gledajući očima EU ) a jedino mi u BiH nikako da se riješimo ove primitivne bratije.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#538 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by pici »

Čestitke za novog Hrvatskog predsjednika...a evo kratki rezime o njegovoj doktrini prema BiH a posebice prema BiH Hrvatima...

„Hrvatska može pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini u nastojanjima da imaju jednakopravnu poziciju, ali nitko se ne može dogovarati umjesto njih. Hrvati su očito nezadovoljni sadašnjim državnim uređenjem BiH i to je činjenica koja se mora respektirati. Nezadovoljni su i aktualnim predloženim ustavnim promjenama u BiH. Hrvati u BiH trebaju jasno odrediti koncept BiH kao države jednakopravnih naroda te konkretan ustroj koji bi to ostvario. Takav koncept sigurno će imati podršku Republike Hrvatske“ – izjavio je Ivo Josipović u razgovoru za BHT1 televiziju.
Tema je bila i položaj bh. Hrvata, te odnosi Hrvatske prema BiH. Oba predsjednička kandidata su se izjasnili da je budućnost BiH u njezinoj cjelovitosti. Bandić se pritom jasno izrazio glede trećeg entiteta: "Hrvatskom narodu, nažalost, neće preostati ništa drugo nego da svoj puni politički izraz vide u trećoj teritorijalnoj jedinici. Volio bi da se to ne dogodi, ali vjerujem da sve ide prema tome."
Josipović je na tu temu kazao da bi se, ako dođe do formiranja trećeg „hrvatskog“ entiteta u BiH, teško moglo postignuti da cijeli hrvatski korpus uđe u taj entitet. SDP-ov kandidat za novoga predsjednika Hrvatske smatra i da dosadašnja politika Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH nije bila dobra. Posljedica toga je da je sve manje Hrvata u BiH, smatra Josipović.
Kakvu politiku zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini, mogu očekivati građani BiH od novog predsjednika Republike Hrvatske?

Moja politika prema BiH zasnivat će se na dvije komponente. Prva je da je BiH suverena i nezavisna država, te da su sva tri konstitutivna naroda, kao i svi građani BiH prijatelji Republike Hrvatske. Druga komponenta, svakako je poštivanje ustavne obaveze o saradnji sa Hrvatima u BiH i Hrvatska će nastaviti pomagati Hrvate u BiH. Međutim, želim da ta politika i ta pomoć bude drugačija nego je bila do sada. Nadam se, prije svega odnosima i pomoći koja će voditi otvaranju novih radnih mjesta, jačanja ekonomije i stvaranja boljih uvjeta života za Hrvate, ali i sve druge građane u BiH.

- HDZ BiH i HDZ 1990. juče su javno pozvali građane BiH, koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima, da podrže Milana Bandića. Smatrate li to dodatnom potvrdom Vaše teze da je glas za Bandića, zapravo glas za Ivu Sanadera?

Slažem se sa takvom ocjenom. Ova teza je prilično aktuelna u Hrvatskoj i o njoj se u javnosti dosta govori. Pravo je, naravno, svake stranke da podrži koga želi. Ipak, vjerujem da će i u Bosni i Hercegovini doći do izražaja pluralizam u političkom životu i razmišljanju i očekujem da dobijem značajnu podršku i birača iz BiH, bez obzira na sve.

- Hrvatska i BiH i dalje imaju dosta otvorenih pitanja, od nedefinirane granice, mosta ka Pelješcu, korištenja Luke Ploče do imovinskih odnosa. Iako je većina ovih problema u isključivoj nadležnosti Vlade, šta Vi kao predsjednik namjeravate poduzeti kako bi se oni konačno riješili?

Ova generacija političara ne smije sebi dozvoliti luksuz da ostavi sljedećim generacijama bilo kakve hipoteke i neriješene probleme. Predsjednik Hrvatske je jedan dio vlasti u Republici Hrvatskoj. Zalagaću se da Sabor i Vlada Hrvatske otvore razgovore o svim otvorenim pitanjima sa svim našim susjedima, uključujući tu i BiH. Samo kroz razgovore možemo riješiti sve probleme koje eventualno imamo i zato ću se zalagati za što brže i što češće razgovore i pregovore.

- Može li BiH računati na bezuslovnu podršku Hrvatske na putu prema euroatlantskim integracijama, naročito u svjetlu činjenice da BiH i Hrvatska imaju sličan granični spor, poput onog zbog kojeg su vlasti Slovenije dugo blokirale pregovore Hrvatske i Evropske komisije?

Ne podržavam bilo kakvu politiku ucjena i sigurno je da ću biti protiv bilo kojeg pokušaja da eventualno Hrvatska primjeni neki sličan metod na BiH, kakav je i sama trpila. Nikakvih ucjena od Hrvatske prema BiH neće biti. Treba, ponavljam, pregovarati i razgovarati, a sve što na taj način ne možemo riješiti postoje međunarodni sudovi, pred kojim treba doći do konačnih rješenja. Politiku ucjenjivanja neću nikada podržati, ali neću dozvoliti ni da Hrvatska ostane bez prava, koja su joj zagarantovana po međunarodnim standardima i konvencijama.

- U BiH već godinama se u sklopu razgovora o ustavnim promjenama, između ostalog, govori i o potrebi uspostave trećeg entiteta u kojem bi Hrvati bili većina. Vjerujete li da politika daljnjeg etničkog razdvajanja u BiH pripada prošlosti, ili pak smatrate da ona teško da ima alternativu u BiH?

Mislim da bilo kakve lekcije preko granice nisu dobre. Pitanje unutrašnjeg uređenja BiH mora biti riješeno jedino i samo konsenzusom svih u BiH. Ja ću podržavati takvu politiku i insistiraću na jednakopravnosti svih. To su elementi koji prema mom mišljenju trebaju biti ispoštovani, a hoće li biti tri, četiri ili pet entiteta, to je stvar unutrašenjeg dogovora. Mislim da smo iz prošlosti naučili da je ključ uspjeha u dogovoru i dogovaranju. Treba graditi i jačati osjećaj povjerenja prema institucijama u BiH. Koliko znam i unutar hrvatskog političkog korpusa u BiH podijeljena su mišljenja oko trećeg entiteta i zato vjerujem da poštivanje jednakopravnosti i konsenzusa mogu dovesti do najboljeg rješenja.

"Zalagat ću se za politiku uspostave prijateljskih odnosa u cijelom regionu. Mislim da je konačno došlo vrijeme da radimo na uspostavi punog povjerenja i da na tome gradimo politiku dobrosusjedskih odnosa", posebno je istakao Josipović.
hercegovac_pravi

#539 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by hercegovac_pravi »

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Koja obećanja ???? Nisam upratio da je obećao išta BiH Hrvatima.....
Mislim da će Ivina politika prema BiH Hrvatima biti malo lošija od Mesićeve...jednostavno drugačije su političke okolnosti. Ali u svakom slučaju siguran sam 100% da će biti bolji za BiH Hrvate od Bandića koji u osnovi i nema nekakav svoj politički stav ili platformu..samo populizam
Nemoze biti losija ni malo od mesiceve recimo da bi bolju politiku vodio srbin prema hrvatima u bih nego sto je vodio Mesić cak i nije smjeo nijednom da dođe u hercegovinu a to je ponajvise sto ljudi pamte njegove govore u to vrijeme pa bi dobio po tamburi realno govoreci.

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović kazao je u izjavi za Fenu da će Hrvatska sasvim sigurno nastaviti pomagati Hrvate u Bosni i Hercegovini respektirajući suverenost BiH te dodao da bi ta pomoći mogla biti na kvalitetnijoj razini. "Osim transfera novca bilo bi ...

... još puno bolje ulagati u projekte koji će otvarati radna mjesta i s jedne i s druge strane granice. Naravno tu je i jedna opća politička potpora u pregovorima gdje BiH mora naći ključ svog novog ustavnog ustroja, mora naći formu po kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna na cijelom području", kazao je Josipović.
Pa vidi...ovakvu potporu kao što je obećao Josipović, BiH Hrvati su konstantno imali i od Mesića (i.e obrati pažnju na boldirano) ali taj vid potpore nije potreban Hrvatima iz zapadne Hercegovine jer to ne zadovoljava njihove apetite. Njima je i samo pominjanje konstitutivnosti i ravnopravnosti na cijelom području (samo da citiram Josipovića) ravno mahanjem crvene marame ispred pobiješnjelog bika. E ti Hrvati koji ne priznaju ništa drugo osim etničke segregacije će biti duboko razočarani postupcima Josipovića i SDP-a dok oni drugi koji istinski brinu za ravnopravnost i konstitutivnost, sebe a i drugih, će prihvatiti Josipovića i SDP kao nešto najbolje što im se desilo u zadnjih 20 godina.
Ako pročitaš izjave Hrvata iz zapadne Hercegovine povodom izbora novog Predsjednika, ostat ćeš bez riječi sa koliko mržnje se govori o Hrvatima u Hrvatskoj koji su 65%-no (ili skoro pa dvo-trećinski) izabrali Joipovića.Sada na površinu izlaze sve ono što smo ja i ti raspravljali na prošlim temama a to je da zapadno-hercegovci nisu ni u kome slučaju "jedinica za mjerenje Hrvatstva" i da su istinski Hrvatski interesi nešto sasvim drugo od onog što prezentiraju u Lištici, Grudama,......itd..itd..
Dalje, očekujem totalno rasulo u HDZ-u u Hrvatskoj, što će se prenijeti i na HDZ u BiH..jer je zaista naivno misliti da će SDP iz Hrvatske poduprijeti HDZ u BiH a HDZ u BiH ne može opstati bez potpore vladajuće elite iz Hrvatske (ponovo ona cijena koju sam spominjao kad sam rekao da će Čović platiti političku cijenu svojih maloumnih političkih igara). Kod nas..slobodno očekuj intezivnu saradnju SDP-a Hrvatske i SDP-a BiH kao i usku saradnju Komšića i Josipovića. isto tako nisam siguran da će Kosorka uspijeti na okupu da održi sadašnju Vladu u Hrvatskoj ...neće me iznenaditi ako dođe do prijevremenih izbora na kojima će HDZ biti rasturen u paramparčad a SDP preuzeti vlast u koaliciji sa manjim strankama (haj pogodi ko će biti novi Premijer :-D )
Eto toliko od mene...i puno sreće sa novim Predsjednikom.
harač

#540 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by harač »

(Bosna i) Hercegovina

Bandić 96%
Josipović 4%

:-)
statix

#541 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by statix »

Covjek "obecao" treci entite i opet katastrofu dozivio, 95% glasova iz BiH pripalo njemu. Pitam se kakav bi bio omjer da nije obecavao hercegovcima isto, bruka bi bila, Josipovic bi ga pomeo.
kiky

#542 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by kiky »

jel dobio josipović ...
:-D
vee-jay

#543 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by vee-jay »

poceo crveni oktobar :evil: :D
Jazz_Junkie

#544 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Jazz_Junkie »

Ivo Josipović treći hrvatski predsjednik

Ivo Josipović novi je predsjednik RH. Za njega je glasovalo 60,29%, a za njegova protukandidata Milana Bandića 39,71% birača. Do 23.30 obrađeno je 99,62% biračkih mjesta.

Pokazuju to prvi službeni nepotpuni rezultati koje je na konferenciji točno u ponoć objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Na izbore je izašlo 50,28% ili 2,251.730 od ukupno 4,478.456 registriranih birača. Važečih listića bilo je 98,64%.

Još se čekaju rezultati iz Gornjeg Kosinja - 194 birača. Također, još treba obraditi 16 biračkih mjesta u inozemstvu na kojima je upisano oko 16.000 birača.

Josipović je dobio veći broj glasova u svim županijama osim Ličko-senjske (48,06%) i u inozemstvu. Najviše je dobio u Istarskoj županiji (83,375) te Varaždinskoj i Međimurskoj.

Bandić je najviše glasova dobio u Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najmanje u Istarskoj.

U Gradu Zagrebu Josipović je dobio 62,19%, a Bandić 37,81% glasova.

U BiH je na izbore izašlo 97.735 ili 35% glasača. Bandić je dobio 91.841 ili 94,28% glasova, a Josipović 5571 ili 5,72%.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin rekao je kako je izborni dan protekao zadovoljavajuće, nije bilo većih incidenata.

Izvor: HRT
Stvar je rijesena. :D
dalmatinka

#545 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by dalmatinka »

Osim u "dijaspori" Bandić je u Hrvatskoj odnio većinu u samo jednoj županiji - u Ličko-senjskoj. Poražen je i u gradu kojem je gradonačelnik. Neki od vas su zaboravili da je na mjesto gradonačelnika došao preko stranke u kojoj je do nedavno bio član. I on je to zaboravio.
LadyBear

#546 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by LadyBear »

osa wrote:moja procjena i predviđanja su se ispunila, ivo josipović je uvjerljivo pobijedio, mislim da će vrlo brzo krenuti strmoglavi pad političke karijere gospodina bandića.
bandić nije shvatio jednu stvar koja biračko tijelo u hrvatskoj više ne privlači, naime priča o hrvatstvu i vjeri više ne prolazi( svi koji su se u to kleli na kraju ispadoše lopovi), to se u hrvatskoj podrazumjeva, zato se na to više ne treba fokusirati u političkim kampanjama. sada prolazi priča o poštenju, borbi protiv korupcije, ekonomiji, a da li će od toga išta biti, vidjet ćemo u budućnosti.
Ali zato prolazi gdje drugo nego u BIH. Mislim da bi BIH rasirenih ruku primila Bandica ukoliko bi se kandidovao za jednog od predsjednika predsjednistva BIH, cak sto vise bio bi jedan od kvalitetnijih predstavnika Hrvatskog naroda. Mozes tek zamisliti kakvi su ostali politicari, ne samo kod Hrvata vec i kod Bosnjaka i Srba. :-) :(

Nadam se da Bandicu nisam dala nikakve nove ideje! :D :run:
Geronimo81

#547 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Geronimo81 »

statix wrote:Covjek "obecao" treci entite i opet katastrofu dozivio, 95% glasova iz BiH pripalo njemu. Pitam se kakav bi bio omjer da nije obecavao hercegovcima isto, bruka bi bila, Josipovic bi ga pomeo.
On nije obecao treći entitet vec je rekao da je on krajnje rijesenje a on ga i nemoze stvoriti vec samo dogovor bosnjacki stranaka ili ako ga SAD da
Geronimo81

#548 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote: Koja obećanja ???? Nisam upratio da je obećao išta BiH Hrvatima.....

Pa vidi...ovakvu potporu kao što je obećao Josipović, BiH Hrvati su konstantno imali i od Mesića (i.e obrati pažnju na boldirano) ali taj vid potpore nije potreban Hrvatima iz zapadne Hercegovine jer to ne zadovoljava njihove apetite. Njima je i samo pominjanje konstitutivnosti i ravnopravnosti na cijelom području (samo da citiram Josipovića) ravno mahanjem crvene marame ispred pobiješnjelog bika. E ti Hrvati koji ne priznaju ništa drugo osim etničke segregacije će biti duboko razočarani postupcima Josipovića i SDP-a dok oni drugi koji istinski brinu za ravnopravnost i konstitutivnost, sebe a i drugih, će prihvatiti Josipovića i SDP kao nešto najbolje što im se desilo u zadnjih 20 godina.
Ako pročitaš izjave Hrvata iz zapadne Hercegovine povodom izbora novog Predsjednika, ostat ćeš bez riječi sa koliko mržnje se govori o Hrvatima u Hrvatskoj koji su 65%-no (ili skoro pa dvo-trećinski) izabrali Joipovića.Sada na površinu izlaze sve ono što smo ja i ti raspravljali na prošlim temama a to je da zapadno-hercegovci nisu ni u kome slučaju "jedinica za mjerenje Hrvatstva" i da su istinski Hrvatski interesi nešto sasvim drugo od onog što prezentiraju u Lištici, Grudama,......itd..itd..
Dalje, očekujem totalno rasulo u HDZ-u u Hrvatskoj, što će se prenijeti i na HDZ u BiH..jer je zaista naivno misliti da će SDP iz Hrvatske poduprijeti HDZ u BiH a HDZ u BiH ne može opstati bez potpore vladajuće elite iz Hrvatske (ponovo ona cijena koju sam spominjao kad sam rekao da će Čović platiti političku cijenu svojih maloumnih političkih igara). Kod nas..slobodno očekuj intezivnu saradnju SDP-a Hrvatske i SDP-a BiH kao i usku saradnju Komšića i Josipovića. isto tako nisam siguran da će Kosorka uspijeti na okupu da održi sadašnju Vladu u Hrvatskoj ...neće me iznenaditi ako dođe do prijevremenih izbora na kojima će HDZ biti rasturen u paramparčad a SDP preuzeti vlast u koaliciji sa manjim strankama (haj pogodi ko će biti novi Premijer :-D )
Eto toliko od mene...i puno sreće sa novim Predsjednikom.
Pa Mesić je obecao sve svasta a nista nije ispunio cak ni ono sto je obecao u hrvatskoj a kamoli da je vodio racuna o hrvatima u BiH .Pa vjerovatno ih je strah novog Mesića koji će proći recimo kroz Posavinu kraj hrvata a nedoci ih posjetiti ili kaknja itd .Kojeg ce boliti uvo recimo za preglasavanja i podređen polozaj u federaciji.Mene nije strah i mislim da ce najvise pomoci hrvatima u BiH svojim obecanjima i pomoci im da dođu do ravnopravnosti .SDP ce sigurno surađivati ali kakve im koristi kad ce tesko osvojiti vlast u BiH a krah Covica se desava odavno zato i ide na pricu o 3 entitetu.Vlada ce tesko da padne jer Kosorka zasada dobro cisti i skuplja poene cisteci pa nema razloga da je ruse jedino ako nece da sprijece njen nastavak ciscenja.Ja cekam sada da luku bebića ćusne a to cemo da vidimo hoceli to da uradi.Ako mislis dace biti premijer Milinović onda jao hr bolje bi ih Rojs vodio :)
statix

#549 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by statix »

Geronimo81 wrote:
statix wrote:Covjek "obecao" treci entite i opet katastrofu dozivio, 95% glasova iz BiH pripalo njemu. Pitam se kakav bi bio omjer da nije obecavao hercegovcima isto, bruka bi bila, Josipovic bi ga pomeo.
On nije obecao treći entitet vec je rekao da je on krajnje rijesenje a on ga i nemoze stvoriti vec samo dogovor bosnjacki stranaka ili ako ga SAD da
Stavio sam znake navoda, ali poenta je da je na taj nacin pokupio glasove u BiH, kako jadno.
Geronimo81

#550 Re: Budući hrvatski predsjednik

Post by Geronimo81 »

dalmatinka wrote:Osim u "dijaspori" Bandić je u Hrvatskoj odnio većinu u samo jednoj županiji - u Ličko-senjskoj. Poražen je i u gradu kojem je gradonačelnik. Neki od vas su zaboravili da je na mjesto gradonačelnika došao preko stranke u kojoj je do nedavno bio član. I on je to zaboravio.
Pa vecina stranaka ima svoje stadarno biračko tijelo a to tijelo nikad nece gledati kakav je politicar i kao osoba vec ce radi stranke da glasa za njega pa tako dok je Bandić bio u SDP osvajao je mjesto gradonacelnika i bio je uzor a kad se poceo da kaci sa Milanovićem tad mu je pocela da opada populacija a kad je izasao iz SDP e tad je pocela hajka sa XY afera a do tada se sutilo .Sada ocekujem od hr da dokaze te zouporabe Bandića o kojima su poceli da pricaju kad se poceo kačiti sa Milanovićem.Za Bandića je ovo uspjeh bez potpore stranaka i kao nezavisni kandidat ovoliko je glasova osvojio.Hrvatska je imala lose kandidate a meni nema bas neke razlike između badnića i josipovića jednog vezu sa xy afera a drugi zloupotrebio i izvukao pare pa pred milionskim gledateljstvom tvrdio da nema presude pa mu je ovaj donijeo na sledecem saučeljavanju ali opet bice xy bolji presjednik od Stjepana Mesića barem ja mislim.
Post Reply