Ispade Hare opet u pravu.
- nosara
#526 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Da je hare prihvatio aprilski paket, logikom zatopljavanja medjuentiteskih odnosa, nestao bi, kao provjereni desnicarski muljator, sa politicke scene... Dakle, iz licnih razloga odbio je paket...
Vrijeme je na strani razbijaca Bosne... Bice veselo kad se ozvanici zahtjev za podjelom federacije...
Prije toga, veselo, dugo, toplo ljeto, u redovima za kontejnere...
Najvrhunskiji interes Bosnjaka je da se silajdzic odstrani sa politicke scene, jer je demagog i lazov... Vrijeme ce pokazati...
Vrijeme je na strani razbijaca Bosne... Bice veselo kad se ozvanici zahtjev za podjelom federacije...
Najvrhunskiji interes Bosnjaka je da se silajdzic odstrani sa politicke scene, jer je demagog i lazov... Vrijeme ce pokazati...
- BHCluster
#527 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Haris Silajdzic desnicarnosara wrote:Da je hare prihvatio aprilski paket, logikom zatopljavanja medjuentiteskih odnosa, nestao bi, kao provjereni desnicarski muljator, sa politicke scene... Dakle, iz licnih razloga odbio je paket...
- 1gorstak
#528 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Pogresno postavljas stvari.nosara wrote:Da je hare prihvatio aprilski paket, logikom zatopljavanja medjuentiteskih odnosa, nestao bi, kao provjereni desnicarski muljator, sa politicke scene...
1. Tvrdis da krmku treba niz dlaku kako bi doslo do "zatopljavanja medjuentiteskih odnosa", a ne objasnjavas kada treba krenuti "uz dlaku", jer ako se velikosrbi bune zbog otvaranja pitanja zloupotreba entitetskog glasanja sada, bunice se i za pet godina i za pedeset godina, pa izvoli i objasni do kada (zbog mira u kuci) treba bjezati od problema
2. ne samo da ne kazes do kada treba povladjivati velikosrbima, nego ne objasnjavas ni zasto bi se to radilo. Znaci ako treba povladjivati, trebas objasniti zasto. Sta ce se desiti ako se velikosrbima ne povladjuje ? Polarizacija ? Nije problem, sada se upravo tu polarizaciju koristi kako bi se Dodika i velikosrpski opstrukcionizam identificiralo kao prepreku napretku. Manji entitet se pred Savjetom Bezbjednosti krivi za krsenje mirovnog sporazuma a EU (zbog zloupotreba) trazi reviziju entitetskog glasanja. Upravo je ta polarizacija argument da su potrebne sustinske promjene a ne podilazenje. Kada kazes da je pas bijesan, mozda ti se nece vjerovati ako je pas miran i mase repom. Ali ako kazes da je pas bijesan, EU se okrene prema Dodiku, a on zapjenio i prijeti, teze ce biti izjednacavati strane
3. svi (pa i Dodik) su svjesni da do ustavne reforme mora doci kako bi se izborni proces uskladilo s deklaracijom o ljudskim pravima, kako bi se recimo u Predsjednistvo umjesto "Srbina, Hrvata i Bosnjaka" biralo jednog kandidata iz manjeg entiteta i dvojicu iz FBiH (sto se opet svede na Srba, Hrvata i Bosnjaka). Zbog tog se vida diskriminacije ustav mora mijenjati. Nakon sto se dodje do te kozmeticke promjene (nakon sto se i Finci moze kandidovati), gubis argumente kojim ces natjerati velikosrbe na ponovno otvaranje procesa ustavnih reformi. Samo ce ti hladno odgovoriti da je ustav u skladu s deklaracijom o ljudskim pravima i to je to. Kako bi ih ti ipak nagovorio da pristanu na neku drugu fazu ? Samo ce ti reci "Potpisao si".
4. dalje, zasto ne spomenuti i motivaciju ? Zasto bi poklonik velikosrpske ideologije bio odlucniji od tebe koji se (valjda) zalazes za multietnicko drustvo ? Otkud velikosrbima spremnost na stagnaciju kako bi branili svoje stavove, a kod tebe nema te spremnosti na zrtvu ? Zasto od mene ocekujes da odustanem od svojih politickih stavova (a zbog nekog ekonomskog napretka) a to ne trazis od advokata velikosrpstva ? Jer mislis da su oni odlucniji ? Jer mislis da cu ja popustiti prije njih i da je njima vjera vaznija od vecere a meni nije ?
I za kraj ....
"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." (COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010)
To sto je Silajdzic otvorio pitanje zloupitreba entitetskog glasanja prije cetiri godine jeste pozitivna stvar jer se to konacno provuklo i na EU radare. A ako ti hoces mir u kuci po svaku cijenu, obrati se Evropskoj Uniji i reci im da ne treba dovoditi u pitanje zloupotrebe entitetskog glasanja, da mi u BiH zbog mira u kuci pristajemo da nas Dodik maltretira kako hoce.
Zbog insistiranja na velikosrpskim ciljevima ce se nastaviti mrcvaranje kroz drzavne institucija, kroz lobiranje stranaca i kroz preglasavanje gdje je preglasavanje moguce, a ako velikosrbi nesto pokusaju na silu, ratovacemo.
-
rahmanjin
#529 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Molim te, hajde mi reci imamo li danas entitetsko glasanje?zvornicanin wrote:Ustvari prije nego sto pocnes pljuvati po svemu,obrazlozi ako moze detaljnije to :kakav-takav kompromis???Mislim red bi bio nakon optuzbe da je nesto upropastio covjek koji ipak ima iskustva u politici (istina nekad na pogresnom kolosjeku nazovi pravde) al u biti sta mu to stavljas na ledja???nosara wrote:
Posljednji put, u dosadasnjoj istoriji ove zemlje, kada smo bili blizu kakvog-takvog kompromisa i velikog napretka, stvar je upropastio lepi hare... Sve sto je doslo poslije, zove se posljedica...
Vidis prije nego sto opalis sad paljbu braneci svoje teze o lepom i losem haretu objasni mi sta je taj kompromis kome donosio???Kompromis je nesto sto nikome ne odgovara ali se ipak prihvati,jer odustajuci od nekih stvari koje su nepovoljne po pregovaraca time se dobija njegov pozitivan odgovor koji naravno nosi i odricanja.
Dakle ZBOG CEGA je hari bio protiv ??(procitaj par novinskih i ostalih izvjestaja radi osvjezavanaj pamcenja)
Fazon je pregovarati to stoji ali pregovarati i lizati to je vec povlasten polozaj koji po meni on nije htio prihvatiti.Uostalom tu je bilo pitanje oko drzave a ne oko kile jabuka,dakle snosi gresku radi Dejtona i vjerujem da ne zeli ponoviti istu gresku.
Upropastio je jednu stvar koju mozes slobodno nazvati razvaljivanje drzave do njenog unistenja.Na sta bi ti izgleda pristao,naravno razbacujuci se floskulama kako se to zove kompromis,a ustvari to je bio klasican udar na drzavnost.E jel sprijecio?pa neka je.Inace ti bi danas bio u svom kokosinjcu i pricao o entiteskom glasanju kao jos jednom promasaju BiH politicara koji su to dozvolili i nazvao bi ih nesposobnim...a jos najveca zalost je sto se to vise nebi zvalo kompromis.
I jos jedna zalosna vijest.Sutra da se dogodi cudo i da se pojavi neki bosanski Mesic u presjednistvu BiH,da je Cedomir Jovanovic premijer Srbije opet nebi u BiH bilo tog tvog velikog napretka,jednostavno za sve treba vremena,koliko se vremena kuhalo otprilike toliko ce trebati i da se ohladi...
A nakon toga imamo li, jednog predsjednika sa dva potpredsjednika, jos dva ministarstva u vijeću ministara, veći broj poslanika u Parlamentu BiH, i jos mnoge stvari koje su bile u tom aprilskom paketu. Haris je oborio taj paket samo zbog toga da se vrati u politiku kao spasilac a evo proslo je cetiri godine od tog paketa i nikakav pomak nije napravljen. A da ne govorim da je paket usvojen da bi situacija bila drugačija, opuštenija, išlo bi se dalje u poboljšanja Ustava i neprilika u zemlji. Ali dok je takvih kao ti uvijek će biti junaka poput Hareta i Dodika.
- 1gorstak
#530 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Svi (pa i Dodik) su svjesni da do ustavne reforme mora doci kako bi se izborni proces uskladilo s deklaracijom o ljudskim pravima, kako bi se recimo u Predsjednistvo umjesto "Srbina, Hrvata i Bosnjaka" biralo jednog kandidata iz manjeg entiteta i dvojicu iz FBiH (sto se opet svede na Srba, Hrvata i Bosnjaka). Zbog tog se vida diskriminacije ustav mora mijenjati. Nakon sto se dodje do te kozmeticke promjene (nakon sto se i Finci moze kandidovati iako su mu male sanse da bude izabran), gubis argumente kojim ces natjerati velikosrbe na ponovno otvaranje procesa ustavnih reformi. Samo ce ti hladno odgovoriti da je ustav u skladu s deklaracijom o ljudskim pravima i to je to. Kako bi ih ti ipak nagovorio da pristanu na neku drugu fazu ? Samo ce ti reci "Potpisao si".rahmanjin wrote:Molim te, hajde mi reci imamo li danas entitetsko glasanje?
A nakon toga imamo li, jednog predsjednika sa dva potpredsjednika, jos dva ministarstva u vijeću ministara, veći broj poslanika u Parlamentu BiH, i jos mnoge stvari koje su bile u tom aprilskom paketu ...... da je paket usvojen da bi situacija bila drugačija, opuštenija, išlo bi se dalje u poboljšanja Ustava i neprilika u zemlji. Ali dok je takvih kao ti uvijek će biti junaka poput Hareta i Dodika.
Naglasavam, BiH je sada OBAVEZNA da napravi ustavnu reformu, kada se to uradi, nema nacina da se velikosrpski faktor privoli na nastavak reforme i ZATO treba odmah traziti sto je vise moguce. Ti su nas ljudi granatirali i ubijali snajperima, ti su ljudi organizovali genocid, kakva crna "opustenija" situacija ?
-
rahmanjin
#531 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Pa sam sebi uskačeš u stomak. Ovo gore što si ti naveo što se tiče Ustava je sve bilo predviđeno aprilskim paketom.A još bi i dobio mnogo stvari uz taj dio ispravke Ustava. A danas je takva situacija da će se SAMO tražiti da se jedan član predsjedništva bira iz RS a dva iz FBiH. Strancima je puna kapa političara iz BiH jer su svi protiv bilo kakve promjene i oni jednostavno neće da vrše pritisak.1gorstak wrote:Svi (pa i Dodik) su svjesni da do ustavne reforme mora doci kako bi se izborni proces uskladilo s deklaracijom o ljudskim pravima, kako bi se recimo u Predsjednistvo umjesto "Srbina, Hrvata i Bosnjaka" biralo jednog kandidata iz manjeg entiteta i dvojicu iz FBiH (sto se opet svede na Srba, Hrvata i Bosnjaka). Zbog tog se vida diskriminacije ustav mora mijenjati. Nakon sto se dodje do te kozmeticke promjene (nakon sto se i Finci moze kandidovati iako su mu male sanse da bude izabran), gubis argumente kojim ces natjerati velikosrbe na ponovno otvaranje procesa ustavnih reformi. Samo ce ti hladno odgovoriti da je ustav u skladu s deklaracijom o ljudskim pravima i to je to. Kako bi ih ti ipak nagovorio da pristanu na neku drugu fazu ? Samo ce ti reci "Potpisao si".rahmanjin wrote:Molim te, hajde mi reci imamo li danas entitetsko glasanje?
A nakon toga imamo li, jednog predsjednika sa dva potpredsjednika, jos dva ministarstva u vijeću ministara, veći broj poslanika u Parlamentu BiH, i jos mnoge stvari koje su bile u tom aprilskom paketu ...... da je paket usvojen da bi situacija bila drugačija, opuštenija, išlo bi se dalje u poboljšanja Ustava i neprilika u zemlji. Ali dok je takvih kao ti uvijek će biti junaka poput Hareta i Dodika.
Naglasavam, BiH je sada OBAVEZNA da napravi ustavnu reformu, kada se to uradi, nema nacina da se velikosrpski faktor privoli na nastavak reforme i ZATO treba odmah traziti sto je vise moguce. Ti su nas ljudi granatirali i ubijali snajperima, ti su ljudi organizovali genocid, kakva crna "opustenija" situacija ?
I još nešto ne možeš sve političare iz RS ( a po ovom tvom i cijeli narod ) optuživati za ubijanje i genocid.
-
rahmanjin
#532 Re: Ispade Hare opet u pravu.
sorry dupli post
- 1gorstak
#533 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Aprilski paket se bavi povrsnim izmjenama ustava, ne rjesava se pitanje blokada u drzavnim institucijama i tim se prijedlogom ne postize puno. A mi za ustavnu reformu imamo samo jedno opravdanje, to sto postojeci ustav krsi ljudska prava. Kada to (slovom) uskladimo, gubis argumente kojim ces natjerati velikosrbe na ponovno otvaranje procesa ustavnih reformi. Nakon toga nema vise ustavne reforme.rahmanjin wrote:Pa sam sebi uskačeš u stomak. Ovo gore što si ti naveo što se tiče Ustava je sve bilo predviđeno aprilskim paketom.A još bi i dobio mnogo stvari uz taj dio ispravke Ustava. A danas je takva situacija da će se SAMO tražiti da se jedan član predsjedništva bira iz RS a dva iz FBiH.
Moguce je da si ti s paznjom procitao moj prethodni komentar i da je do mene, da ja nisam dovoljno jasan, pa da pojednostavim: ustavna reforma se radi po potrebi, a ne iz dosade, znaci treba ti nekakav RAZLOG
nadjes razlog za ustavnu reformu
____↓
pregovori o ustavnoj reformi
____↓
ustavna reforma
Sada za razlog imamo to sto ustav nije uskladjen s Deklaracijom o ljudskim pravima i zato je BiH OBAVEZNA da izvrsi ustavnu reformu. Sta ces kada potrosis tu jednu sansu ? Imas li neki drugi razlog zbog kojeg ce BiH biti OBAVEZNA ponovo otvoriti pitanje ustavne reforme ?
Nece da vrse pritisak sada kada ustav BiH krsi deklaraciju o ljudskim pravima, da je prosao Aprilski paket, nas bi ustav bio (kozmeticki) uskladjen sa Deklaracijom o ljudskim pravima i tek bi nam tada bilo tesko govoriti o nekakvoj "drugoj fazi". A o pritiscima stranaca tada da i ne govorimo.Strancima je puna kapa političara iz BiH jer su svi protiv bilo kakve promjene i oni jednostavno neće da vrše pritisak.
Tvoja je logika cudna, kao, stranci ne vrse pritisak, velikosrbi ne pristaju na funkcionalnu BiH, pa hajde da Sarajevo pristane na bilo sta kako bi se stvorio privid napretka. Smijesno.
Kakav "cijeli narod" ? Velikosrpstvo je politicki pokret koji se silom i prijetnjama nametnuo na celo inace casnog i postenog srpskog naroda, ta je prljava ideologija mrznje morala biti slomljena u Hrvatskoj, Kosovi i Crnoj Gori, pa je naivno ocekivati da je sa ideolozima iste kompromis moguc u BiH.I još nešto ne možeš sve političare iz RS ( a po ovom tvom i cijeli narod ) optuživati za ubijanje i genocid.
-
rahmanjin
#534 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Čovječe shvati tek sada će ti biti kozmetičke promjene, a to nisi komentarisao imaćeš samo izmjenu kod izbora člana predsjedništva i nisam siguran za izbor u dom naroda. I ništa više. A ti govoriš da treba tražiti sve. jednostavno to tako nigdje u svijetu u politici ne ide ( ovim te ne podcjenjujem al mislim da si veoma mlad pa nemaš saznanja kako funkcioniše poltika bilo gdje u svijetu ), i onda Dodik kaže hoće referendum i tu je kraj, jer i on hoće sve.U BiH MORA biti dogovora i kompromisa, a Haris nije političar za kompromis. Jer mora biti dogovor među političarima da bi se makar malo uspostavilo povjerenje među narodima.1gorstak wrote:Aprilski paket se bavi povrsnim izmjenama ustava, ne rjesava se pitanje blokada u drzavnim institucijama i tim se prijedlogom ne postize puno. A mi za ustavnu reformu imamo samo jedno opravdanje, to sto postojeci ustav krsi ljudska prava. Kada to (slovom) uskladimo, gubis argumente kojim ces natjerati velikosrbe na ponovno otvaranje procesa ustavnih reformi. Nakon toga nema vise ustavne reforme.rahmanjin wrote:Pa sam sebi uskačeš u stomak. Ovo gore što si ti naveo što se tiče Ustava je sve bilo predviđeno aprilskim paketom.A još bi i dobio mnogo stvari uz taj dio ispravke Ustava. A danas je takva situacija da će se SAMO tražiti da se jedan član predsjedništva bira iz RS a dva iz FBiH.
Moguce je da si ti s paznjom procitao moj prethodni komentar i da je do mene, da ja nisam dovoljno jasan, pa da pojednostavim: ustavna reforma se radi po potrebi, a ne iz dosade, znaci treba ti nekakav RAZLOG
____↓
____↓
ustavna reforma
Sada za razlog imamo to sto ustav nije uskladjen s Deklaracijom o ljudskim pravima i zato je BiH OBAVEZNA da izvrsi ustavnu reformu. Sta ces kada potrosis tu jednu sansu ? Imas li neki drugi razlog zbog kojeg ce BiH biti OBAVEZNA ponovo otvoriti pitanje ustavne reforme ?
Nece da vrse pritisak sada kada ustav BiH krsi deklaraciju o ljudskim pravima, da je prosao Aprilski paket, nas bi ustav bio (kozmeticki) uskladjen sa Deklaracijom o ljudskim pravima i tek bi nam tada bilo tesko govoriti o nekakvoj "drugoj fazi". A o pritiscima stranaca tada da i ne govorimo.Strancima je puna kapa političara iz BiH jer su svi protiv bilo kakve promjene i oni jednostavno neće da vrše pritisak.
Tvoja je logika cudna, kao, stranci ne vrse pritisak, velikosrbi ne pristaju na funkcionalnu BiH, pa hajde da Sarajevo pristane na bilo sta kako bi se stvorio privid napretka. Smijesno.
Kakav "cijeli narod" ? Velikosrpstvo je politicki pokret koji se silom i prijetnjama nametnuo na celo inace casnog i postenog srpskog naroda, ta je prljava ideologija mrznje morala biti slomljena u Hrvatskoj, Kosovi i Crnoj Gori, pa je naivno ocekivati da je sa ideolozima iste kompromis moguc u BiH.I još nešto ne možeš sve političare iz RS ( a po ovom tvom i cijeli narod ) optuživati za ubijanje i genocid.
- King_Jeremy
#535 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Mislio sam da je taj smeh sve govori.. elem, nisam mnogo upucen u bosanskohercegovacke politicare, ali gledao sam tog Silajdzica na B92 pre nekog vremena, neki intervju je bio mislim, i bas me je razocarao, mislim sta god da su ga pitali on spominje izvinjenje, genocid, pa opet izvinjenje(pretpostavljam da nije cuo da je Tadic to uradio vec nekoliko puta), nema napred bez ne znam ni ja cega, ali najvise vremena je proveo objasnjavajuci kako su svi bili protiv muslimana i kako on ima dokaze i tako to, samo sto se nije rasplakao, onako bas je pateticno bilo, nzm jako los utisak je ostavio na mene... doduse na mene gotovo svi politicari ostavljaju los utisakzvornicanin wrote:Osim cerekanja imas li koju pametnu ili ti i toga nedostaje????King_Jeremy wrote:tuzlak-x wrote:veliki broj gradjana sjeverne amerike u razgovoru odakle je ko i kad kazem da sam iz bosne raspituju se o sarmantnom, zgodnom gospodinu koji reprezentuje bosnu. kazem im silajdzic i onda pocnu da hvale drzanje, njegov engleski, i sve u svemu zakljucak je da je reprezentativna pojava. meni je to milo cuti.
a silajdzicevi pionirski koraci u SDA ce ga pratiti dok je ziv, nazalost.bio je u drustvu monstruma mladomuslimana, koji su se svetili bosnjackom narodu na nepodrsci.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- 1gorstak
#536 Re: Ispade Hare opet u pravu.
rahmanjin wrote:Čovječe shvati tek sada će ti biti kozmetičke promjene, a to nisi komentarisao imaćeš samo izmjenu kod izbora člana predsjedništva i nisam siguran za izbor u dom naroda. I ništa više.1gorstak wrote:Aprilski paket se bavi povrsnim izmjenama ustava, ne rjesava se pitanje blokada u drzavnim institucijama i tim se prijedlogom ne postize puno. A mi za ustavnu reformu imamo samo jedno opravdanje, to sto postojeci ustav krsi ljudska prava. Kada to (slovom) uskladimo, gubis argumente kojim ces natjerati velikosrbe na ponovno otvaranje procesa ustavnih reformi. Nakon toga nema vise ustavne reforme.rahmanjin wrote:Pa sam sebi uskačeš u stomak. Ovo gore što si ti naveo što se tiče Ustava je sve bilo predviđeno aprilskim paketom.A još bi i dobio mnogo stvari uz taj dio ispravke Ustava. A danas je takva situacija da će se SAMO tražiti da se jedan član predsjedništva bira iz RS a dva iz FBiH.
____↓
____↓
ustavna reforma
Netacno. Ustavne promjene uopste necemo imati dok medjunarodna zajednica ne odluci aktivno se ukljuciti i razmrsiti cvor. Ako je to za 5 mjeseci, onda je za 5 mjeseci, ako je za 20 godina, onda je za 20 godina. Do tada cemo imati na snazi ustav koji je u suprotnosti s Deklaracijom o ljudskim pravima. Znaci ustavne ce promjene biti sustinske ili ih nece biti nikako. Proslo je vrijeme velikosrpskih ultimatuma.
Ponovo, mi imamo jednu sansu za ozbiljnu reformu i to ne treba prokockati na povrsne promjene. Ako ce to dovesti do stanja trajnog klinča, neka tako bude, velikosrpski faktor ne moze ostati na nogama ako ga se bude napadalo ovim intenzitetom sljedecih 10 godina, a povladjivanje ce mu samo kupiti vremena i agonija ce se produziti i sljedecih 20 godina.A ti govoriš da treba tražiti sve. jednostavno to tako nigdje u svijetu u politici ne ide ( ovim te ne podcjenjujem al mislim da si veoma mlad pa nemaš saznanja kako funkcioniše poltika bilo gdje u svijetu ), i onda Dodik kaže hoće referendum i tu je kraj, jer i on hoće sve.
Ponovo .... sada se govori o ustavnoj reformi jer imamo razlog u tom sto ustav nije uskladjen s Deklaracijom o ljudskim pravima i zato je BiH OBAVEZNA da izvrsi ustavnu reformu. Sta ces kada potrosis tu jednu sansu ? Imas li neki drugi razlog zbog kojeg ce BiH biti OBAVEZNA ponovo otvoriti pitanje ustavne reforme ?
Pocni odgovarati na pitanja umjesto sto se ponavljas.
-
rahmanjin
#537 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Netacno. Ustavne promjene uopste necemo imati dok medjunarodna zajednica ne odluci aktivno se ukljuciti i razmrsiti cvor. Ako je to za 5 mjeseci, onda je za 5 mjeseci, ako je za 20 godina, onda je za 20 godina. Do tada cemo imati na snazi ustav koji je u suprotnosti s Deklaracijom o ljudskim pravima. Znaci ustavne ce promjene biti sustinske ili ih nece biti nikako. Proslo je vrijeme velikosrpskih ultimatuma.
Ne mogu da vjerujem da tako razmisljas. Pa ako se ovo nastavi 20 godina mi ćemo biti crna rupa Evrope, svijeta, univerzuma. Zemlja sa ogromnim nacionalizmom ( sva tri ), ogromnim kriminalom i korupcijom i zemlja koju će svijet ograditi i dići ruke od nje.
Međunarodnu zajednicu boli uho za nas u BiH i oni će tražiti da se ispune zahtjevi o ljudskim pravima, ali ti nećeš da shvatiš ono što ti stalno govorim, kod nas nema nikakvog dogovora u zemlji i promjene će se izvršiti samo za izbor u Predsjedništvo i Dom naroda i to je to.
Ponovo, mi imamo jednu sansu za ozbiljnu reformu i to ne treba prokockati na povrsne promjene. Ako ce to dovesti do stanja trajnog klinča, neka tako bude, velikosrpski faktor ne moze ostati na nogama ako ga se bude napadalo ovim intenzitetom sljedecih 10 godina, a povladjivanje ce mu samo kupiti vremena i agonija ce se produziti i sljedecih 20 godina.
Ponovo .... sada se govori o ustavnoj reformi jer imamo razlog u tom sto ustav nije uskladjen s Deklaracijom o ljudskim pravima i zato je BiH OBAVEZNA da izvrsi ustavnu reformu. Sta ces kada potrosis tu jednu sansu ? Imas li neki drugi razlog zbog kojeg ce BiH biti OBAVEZNA ponovo otvoriti pitanje ustavne reforme ?
Pocni odgovarati na pitanja umjesto sto se ponavljas.[/quote]
Samo opet pročitaj ono što sam ti napisao iznad i to ti daje odgovor.
Ne mogu da vjerujem da tako razmisljas. Pa ako se ovo nastavi 20 godina mi ćemo biti crna rupa Evrope, svijeta, univerzuma. Zemlja sa ogromnim nacionalizmom ( sva tri ), ogromnim kriminalom i korupcijom i zemlja koju će svijet ograditi i dići ruke od nje.
Međunarodnu zajednicu boli uho za nas u BiH i oni će tražiti da se ispune zahtjevi o ljudskim pravima, ali ti nećeš da shvatiš ono što ti stalno govorim, kod nas nema nikakvog dogovora u zemlji i promjene će se izvršiti samo za izbor u Predsjedništvo i Dom naroda i to je to.
Ponovo, mi imamo jednu sansu za ozbiljnu reformu i to ne treba prokockati na povrsne promjene. Ako ce to dovesti do stanja trajnog klinča, neka tako bude, velikosrpski faktor ne moze ostati na nogama ako ga se bude napadalo ovim intenzitetom sljedecih 10 godina, a povladjivanje ce mu samo kupiti vremena i agonija ce se produziti i sljedecih 20 godina.
Pocni odgovarati na pitanja umjesto sto se ponavljas.[/quote]
Samo opet pročitaj ono što sam ti napisao iznad i to ti daje odgovor.
- 1gorstak
#538 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Ja iznosim konkretne stavove i strpljivo ih objasnjavam. Budi fer pa bar odgovori na postavljeno pitanje.rahmanjin wrote:Samo opet pročitaj ono što sam ti napisao iznad i to ti daje odgovor.1gorstak wrote:sada se govori o ustavnoj reformi jer imamo razlog u tom sto ustav nije uskladjen s Deklaracijom o ljudskim pravima i zato je BiH OBAVEZNA da izvrsi ustavnu reformu. Sta ces kada potrosis tu jednu sansu ? Imas li neki drugi razlog zbog kojeg ce BiH biti OBAVEZNA ponovo otvoriti pitanje ustavne reforme ?
-
rahmanjin
#539 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Pa odgovorio sam ti:1gorstak wrote:Ja iznosim konkretne stavove i strpljivo ih objasnjavam. Budi fer pa bar odgovori na postavljeno pitanje.rahmanjin wrote:Samo opet pročitaj ono što sam ti napisao iznad i to ti daje odgovor.1gorstak wrote:sada se govori o ustavnoj reformi jer imamo razlog u tom sto ustav nije uskladjen s Deklaracijom o ljudskim pravima i zato je BiH OBAVEZNA da izvrsi ustavnu reformu. Sta ces kada potrosis tu jednu sansu ? Imas li neki drugi razlog zbog kojeg ce BiH biti OBAVEZNA ponovo otvoriti pitanje ustavne reforme ?
- 1gorstak
#540 Re: Ispade Hare opet u pravu.
I opet nisi odgovorio. Hajde da preformulisem, mozda je do mene. Pitanje ustavne reforme nije stalan proces, nego nesto sto se radi po potrebi. Nama je receno da postojeci ustav nije u skladu sa Deklaracijom o ljudskim pravima i zato MORAMO (danas, sutra ili za 20 godina) imati ustavnu reformu. To je odlicna sansa da se napravi sustinsku reformu kojom ce se onemoguciti velikosrpske zloupotrebe entitetskog glasanja. Ako se to ne uradi, ako nakon ustavne reforme velikosrbi zadrze mehanizme blokada, tek ce se tada agonija nastaviti. Mi nakon uskladjivanja ustava sa Deklaracijom o ljudskim pravima vise necemo imati mogucnost da otvorimo pitanje ustavne reforme, medjunarodna zajednica to pitanje uopste nece potencirati a velikosrbi nece htjeti ni da cuju.rahmanjin wrote: ....
Sada sam vec uvjeren da nemas ideju kako da nakon korekcija ustava koje predlazes ponovo otvoris pitanje ustavnih reformi. Ako grijesim, izvoli i objasni kako.
- Bosnolog
#541 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Koje je po tebi rijesenje da pristanes na velikosrpske ultimatume koji su gori od postojecih rijesenja to jest da omogucis mirnu disoluciju zemlje,....ovaj proces krepavanja velikosrbizma u BiH ce nazalost biti generacijski proces uz nadgledanje MZ kao i do sada ,..oni nas nece smijeti niti moci ostaviti same sa ovakvim nakaradnim i neodrzivim ustavnopravnim rijesenjima prije nego se drzava usatvnopravno uredi ojaca i uklone mehanizmi blokada koje imamo sve ove godine koje VP i OHR otkoce i nametnu rijesenja korak po korak,....odlaskom iste prijvremeno doslo do blokade drzave i drzavnih institucija,potom pokusaj secesije a dalje se zana sto bi uslijedilo, sukob i rat..a to je poslednje sto neko zeli ,imamo pat poziciju i duranje pa ko izdura,......rahmanjin wrote:Pa odgovorio sam ti:1gorstak wrote:
Ja iznosim konkretne stavove i strpljivo ih objasnjavam. Budi fer pa bar odgovori na postavljeno pitanje.
- zvornicanin
#542 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Znaci po tebi to je neka vrsta maratona gdje svi trce,oni koji umru usput-nebitno bitno je doci na taj cilj.E pa srbi imaju volju i razlog.Dobili su ono sto su trazili:Ociscenu teritoriju od nesrba na zemlji koja nikad nije bila samo njihova!!!!!Bosnolog wrote:Koje je po tebi rijesenje da pristanes na velikosrpske ultimatume koji su gori od postojecih rijesenja to jest da omogucis mirnu disoluciju zemlje,....ovaj proces krepavanja velikosrbizma u BiH ce nazalost biti generacijski proces uz nadgledanje MZ kao i do sada ,..oni nas nece smijeti niti moci ostaviti same sa ovakvim nakaradnim i neodrzivim ustavnopravnim rijesenjima prije nego se drzava usatvnopravno uredi ojaca i uklone mehanizmi blokada koje imamo sve ove godine koje VP i OHR otkoce i nametnu rijesenja korak po korak,....odlaskom iste prijvremeno doslo do blokade drzave i drzavnih institucija,potom pokusaj secesije a dalje se zana sto bi uslijedilo, sukob i rat..a to je poslednje sto neko zeli ,imamo pat poziciju i duranje pa ko izdura,......rahmanjin wrote:Pa odgovorio sam ti:1gorstak wrote:
Ja iznosim konkretne stavove i strpljivo ih objasnjavam. Budi fer pa bar odgovori na postavljeno pitanje.
Mi bosnjaci (vecina pro-bosanski orjentisana)bosanci srbi i hrvati koji bez obzira na vjeru,religijske razlike i shvatanja koji VOLIMO svoju drzavu u njenim granicama i koji nismo happy svim ovim cjepkanjima,razvaljivanjima i stvaranjima knezevina,banovina i spahinluka mi nemozemo i nejmamo pravo boriti se ????Nejmamo razlog???
Velikosrbizam kako ga ti nazivas ili ideologija velikog vozda koja je strahovito skoro deceniju i pol razvaljivala razum srbima iz Bosne nemoze se tek tako ugasiti.
Ili par samara za budenje ili cekati punoooo vise da sama izhlapi.Ja bih to medicinski-bolje operacija par dan bolovanja nego cekanje konacnice morfijumom i ostalim bobama.
Velika izreka na forumima je ne hrani trolla-ako se presjece ta zila koja hrani velikosrpske projekte po Bosni koji svaki dan se pojavljuju poput aveta,taj isti ce za mnogo krace vremena nestati.I treba javno reci i to ko hrani velikosrbizam a svima je jasno da je to SRBIJA.Kako??Putem tzv specijalnih odnosa!
Politicka logistika,informacije,podrska i stalno ovjeravanje postojanja tog velikosrbizma je tu.
Dali je pametno izazivati srbiju da konacno ili rascisti sa RS ili da stane u zastitu da se zna na cemu smo??Mislim da je to pitanje vec milion puta odgovoreno kroz razne izjave politicara srbije.Ja bih opet i tu paritet,hoces se mjesati u BiH,no frke,evo i ja cu insistirati na specijalne odnose sa sandjakom.Malo na legalnom malo ilegalno.A cijelo vrijeme prosipacu politiku postivanja suvereniteta i integriteta Srbije.Isto sto i ona prosipa oko BiH a drugo radi.
Mislim da su sukatom ponovo narasli rogovi da bi borio sa rogatim.
Opcija duranja i pat-pozicije nevalja nikako jer to donosi puno problema ne samo nasoj djeci vec i nasim unucima.Dakle dalje nemoze.Ako se do sad nije vidijelo dno ovog beznadja nece nikad!!!
-
oldplague
#543 Re: Ispade Hare opet u pravu.
1) Odluka suda o potrebi usklađivanja izbornog zakona sa važećim odredbama o ljudskim pravima nema nikakve veze sa velikosrpstvom kao takvim, već sa tripartitnom etničkom podjelom vlasti u cjelini, koja je, ako ćemo realno, zavedena onog momenta kad se ogromna većina bh. stanovništva opredijelila za etničke stranke na prvim izvorima. Tako smo upali u začarani krug koji ni u Dejtonu nije presječen, jer se rješenje u pravilu nalazi u samom problemu. Kako je problem bio etnički (a ne idejni), tako je i rješenje bilo etničko, a ne idejno. Jedini mogući ishod nedavne presude bit će da će etnostranke plasirati svoje kandidate koji će se izjašnjavati kao ostali, Romi, Jevreji, Marsovci, što nije nikakva novina. I za njih će narod glasati, nemajte brige. Uzmimo za primjer Alkalaja, Ganića i ine Jugoslovene, ostale i slične. Nažalost, naš problem nisu pojedinci već političke opcije za koje narod glasa. U Predsjedništvo može zasjesti i pripadnik ostalih, ali će on neumitno biti iz reda jedne od tri etnostranke. Jasno je i gluhu i slijepu da to neće donijeti kvalitativne promjene u politički život ove zemlje. A međunarodna zajednica će biti zadovoljna jer će zakon biti usklađen sa konvencijama i propisima o ljudskim pravima. Žalim slučaj, ali ključ rješenja je isključivo u rukama glasača.
2) Uprkos koprcanju aktera, odbacivanje Aprilskog paketa bilo je ravno samoubistvu, jer je onemogućilo postepene promjene i evoluciju međuetničkih odnosa bez gubljenja političkog obraza na bilo kojoj strani. A sve pod krinkom "sukoba ideja", umjesto očitog sukoba etničkih interesa. Smiješno je voditi čak i akademsku raspravu o tome da li je to bio dobar ili loš potez, jer nije niko ćorav. Otvorena su nova, još destruktivnija poglavlja za BiH, poput trećeg entiteta, razvlašćenja državnih institucija, kojekakvih referenduma... Čak i ako su neke od tih pojava pucanj u prazno i politička akrobatika, one ipak paraliziraju sve procese u zemlji i u tom smislu već ispunjavaju svoju svrhu.
3) Stav međunarodne zajednice o ustavnim promjenama u zemlji i političkoj situaciji općenito iskazan je odbijanjem da se BiH da MAP, bez jasnog određenja o tome ko je za to odgovoran, ko je glavni krivac i tako dalje. Uprkos tome, većina puka u BiH i dalje vjeruje da je ulazak u EU i NATO neka vrsta obećane nagrade, nešto što nas zapada, a neko nam uskratio. To naravno nije tačno. Pristupanje nije obavezno i MZ neće prstom mrdnuti da stvori uslove za pristupanje. Pogotovo ne na način da stvori trajno nezadovoljstvo među velikim dijelom populacije u zemlji koju prima u svoje redove. Šta god o tome subjektivno mislili, njihov je rezon logičan. Možda nije pravedan, ali je njima dobar.
4) RS nije "priznata" u Dejtonu, ne lupetajte više. Priznata je više od godinu dana ranije, kad je uspostavljena Federacija, što je u ovom dijelu BiH popraćeno ovacijama i serijskim ejakulacijama. U Dejtonu je RS (kao ono što nije Federacija, molim lijepo) jednostavno ušla u trgovinu kao već postojeći espap. Da ne pričam kako je Washingtonski sporazum predviđao i konfederaciju Federacije i Hrvatske, pa vi vidite ko je ZAISTA entitetima dao državni karakter prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
2) Uprkos koprcanju aktera, odbacivanje Aprilskog paketa bilo je ravno samoubistvu, jer je onemogućilo postepene promjene i evoluciju međuetničkih odnosa bez gubljenja političkog obraza na bilo kojoj strani. A sve pod krinkom "sukoba ideja", umjesto očitog sukoba etničkih interesa. Smiješno je voditi čak i akademsku raspravu o tome da li je to bio dobar ili loš potez, jer nije niko ćorav. Otvorena su nova, još destruktivnija poglavlja za BiH, poput trećeg entiteta, razvlašćenja državnih institucija, kojekakvih referenduma... Čak i ako su neke od tih pojava pucanj u prazno i politička akrobatika, one ipak paraliziraju sve procese u zemlji i u tom smislu već ispunjavaju svoju svrhu.
3) Stav međunarodne zajednice o ustavnim promjenama u zemlji i političkoj situaciji općenito iskazan je odbijanjem da se BiH da MAP, bez jasnog određenja o tome ko je za to odgovoran, ko je glavni krivac i tako dalje. Uprkos tome, većina puka u BiH i dalje vjeruje da je ulazak u EU i NATO neka vrsta obećane nagrade, nešto što nas zapada, a neko nam uskratio. To naravno nije tačno. Pristupanje nije obavezno i MZ neće prstom mrdnuti da stvori uslove za pristupanje. Pogotovo ne na način da stvori trajno nezadovoljstvo među velikim dijelom populacije u zemlji koju prima u svoje redove. Šta god o tome subjektivno mislili, njihov je rezon logičan. Možda nije pravedan, ali je njima dobar.
4) RS nije "priznata" u Dejtonu, ne lupetajte više. Priznata je više od godinu dana ranije, kad je uspostavljena Federacija, što je u ovom dijelu BiH popraćeno ovacijama i serijskim ejakulacijama. U Dejtonu je RS (kao ono što nije Federacija, molim lijepo) jednostavno ušla u trgovinu kao već postojeći espap. Da ne pričam kako je Washingtonski sporazum predviđao i konfederaciju Federacije i Hrvatske, pa vi vidite ko je ZAISTA entitetima dao državni karakter prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
- 1gorstak
#544 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Prvo, mi smo u Butmiru imali bolje rjesenje od Aprilskog, pa ga ni Lagumdzija nije prihvatio. Pita li se neko zasto ? A odgovor je jednostavan, postaje evidentno da velikosrpski faktor nije spreman da nastavi proces ustavnih reformi nakon sto se uradi taj prvi korak i uskladi Ustav BiH sa Deklaracijom o ljudskim pravima. Ako se tim povrsnim rjesenjima (Aprilski, Butmirski) ustav BiH uskladi sa onim sto medjunarodna zajednica trazi, to je to, nema vise ustavne reforme. To je i Lagumdzija u medjuvremenu shvatio (ergo odbijanje Butmirskog prijedloga) a ako vi ne shvatate, pokusajte objasniti kako bi i uz koje opravdanje ponovo otvorili pitanje ustavnih reformi, mozda u procesu formulisanja odgovora shvatite. Mi nakon uskladjivanja ustava sa Deklaracijom o ljudskim pravima vise necemo imati mogucnost da otvorimo pitanje ustavne reforme, medjunarodna zajednica to pitanje uopste nece potencirati a velikosrbi nece htjeti ni da cuju. A ako neko ipak moze garantovati da bi Dodik bio kooperativan, neka objasni svoj stav.oldplague wrote:Uprkos koprcanju aktera, odbacivanje Aprilskog paketa bilo je ravno samoubistvu, jer je onemogućilo postepene promjene i evoluciju međuetničkih odnosa bez gubljenja političkog obraza na bilo kojoj strani.
Ovo pitanje postavljam (svim kriticarima odbijanja Butmirskog i Aprilskog paketa) vec desetak puta u par dana, hoce li neko skupiti hrabrosti da bar pokusa odgovoriti ?
Mi sada imamo opravdanje da otvorimo pitanje ustavne reforme, opravdanje je jednostavno, medjunarodna zajednica trazi da se u ustavu eliminise diskriminaciju po kojoj se Finci ne moze kandidovati u Predsjednistvo. Kada se to uradi (i usput jos par manjih korekcija), pa dobijemo tu kozmeticku korekciju ustava, kada se i kako planira otvoriti pitanje zloupotreba entitetskog glasanja ? Jeste problem to sto se Finci ne moze kandidovati, ali nije glavni, nas najveci problem su zloupotrebe entitetskog glasanja.
To me podsjeca na ono pozivanje na dijalog dok su tehnicki i organizaciono superiorni velikosrbi pokusavali unistiti drzavu. Medjunarodna zajednica ce se morati ukljuciti kako bi sankcionisala velikosrbe, kao sto je na kraju morala bombardovati polozaje VRS i naoruzati ARBiH. Ako ne sutra, onda za dvadeset godina, BiH nije Kipar, izolovan i dalek, nego zemlja u mekom trbuhu EU i NATO saveza. Ignorisati BiH ce biti skuplje nego ukljuciti se u rjesavanje problema, kojeg je i medjunarodna zajednica stvorila podilazenjem velikosrbima pocetkom devedesetih.Pristupanje nije obavezno i MZ neće prstom mrdnuti da stvori uslove za pristupanje. Pogotovo ne na način da stvori trajno nezadovoljstvo među velikim dijelom populacije u zemlji koju prima u svoje redove. Šta god o tome subjektivno mislili, njihov je rezon logičan. Možda nije pravedan, ali je njima dobar.
Nije mi jasno zasto ustupke Dodiku predstavljas jedinom opcijom. To nije jedina opcija i nema razloga za defetizam.
-
zonbirile
#545 Re: Ispade Hare opet u pravu.
hajmo brate podvući crtu i rekapitulirati diskusiju i stanje na terene.Bosna zadnja zemlja Evrope po svim segmentima,za utjehu negdje je to i Albanija.Cijelo vrijeme u predvorju sukoba,rata,socijalnih nemira.Na drugoj strani jedni te isti,evo tačno od 90g,20 godina pustoše zemlju.O aferama i afericama svakog od njih izlišno je pisati,pljačkama i sl.Lepi Hari,zvani Prdibeg je jedan od vodećih u plejadi istih goveda,nema se tu šta puno reći,a bogami ni dodati.
- 1gorstak
#546 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Stanje je lose zbog zloupotreba entitetskog glasanja, cime se onemogucava stabilizaciju BiH i rastjeruje ozbiljne investitore ...zonbirile wrote:hajmo brate podvući crtu i rekapitulirati diskusiju i stanje na terene.....
"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." (COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010)
-
zonbirile
#547 Re: Ispade Hare opet u pravu.
moj @gorštak,pa entitetsko glasanje je ubleha unazad par godina,a oni traju već 20g.Znaš što je jedna cijela hemisfera,poznata kao Zapad uspješna,između ostalog.Pa kažu hriščanstvo je uvelo ljude iz robovlasništva u feudalizam,a teze Martina Lutera su prevele svijet u kapitalizam i stvorile podlogu za duhovnu promjenu,reformu.Odbačene su dogme o boljem životu gore,i slično,a u prvi plan stavljen čovjek ,pojedinac i njegov rad i njegova djela.Nema više destinacije pakla i raja,nego predestinacija,hoće reći zavisno od djela i rada činiš bogu umilno djelo i sam se izboriš za destinaciju.Čemu ova priča,pa potrebna je reformacija u duhu i misli.Otkud tolika vjera i slijepa poslušnost za lošim.Loši su rezultati i tu nema spora niko od vas ih ne poriče,ali uporno navodite neke uzroke.Zato sam ti naveo primjer reformacije,vi bi u toj priči bili inkvizicija,koja se borila protiv reformacije.Pa zdrav razum ti nameće promjenu,jer ako je Hare dobar uz ovakve razultate,onda ne valjaju rezultati,ali to se kosi sa logikom i Hegelovim opusom,znači mora se mjenjati Hare da bi se promjenili rezultati.E sada kao i inkvizicija,spaljivati ćemo vještice,širiti mantre o Dodi,šminkati stvarnost u ime čega.Oni su,inkvizicija, radili u ime Boga u ime čega vi-u ime Pridibega,pa stvarno smiješno.
- 1gorstak
#548 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Mora se otklanjati uzroke stagnacije, mora se rijesiti pitanje zloupotreba entitetskog glasanja. Velikosrbima se sve moralo nametati, entitetskim glasanjem su blokirali sve sto se moglo blokirati pa i tekst himne. To je ogroman problem kojeg se upornim ukazivanjem na isti konacno stavilo i na radar Evropske Unije.zonbirile wrote:Pa zdrav razum ti nameće promjenu,jer ako je Hare dobar uz ovakve razultate,onda ne valjaju rezultati,ali to se kosi sa logikom i Hegelovim opusom,znači mora se mjenjati Hare da bi se promjenili rezultati.
-
oldplague
#549 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Pogledaj ovo uvećano i podebljano. To nije SVAČIJI najveći problem, i tu je problem. Međunarodna zajednica je presudan faktor, jedini moderator svih pregovora u BiH, a njoj entitetsko glasanje nije problem. Nije joj problem ni etničko glasanje. Problem joj je samo to što takvo glasanje ne obuhvata sve etničke grupe. Džaba ti je, ne možeš mimo svijeta. Aprilski paket jeste podrazumijevao promjene, samo ne one koje si ti priželjkivao. Doduše ni one koje je Dodik podrazumijevao. Ali što se tiče MZ, zna se ko je odbio, a ko pristao. Od tada trpimo posljedice zahlađenja odnosa sa MZ, odbacivanje, neukidanje viznog režima, nepuštanje u MAP, ma hiljadu stvari. Stvarno ne znam ko to još uvijek ne uviđa. A stvari će biti još gore, to ti jamčim, jer nam se već desila užasna stvar: izgubili smo političku podršku Amerike, što se i materijaliziralo u Bidenovoj podršci Prudu i distanciranju američkog veleposlanika od Gregoriana. Loše, jako loše. I bit će gore.1gorstak wrote:Prvo, mi smo u Butmiru imali bolje rjesenje od Aprilskog, pa ga ni Lagumdzija nije prihvatio. Pita li se neko zasto ? A odgovor je jednostavan, postaje evidentno da velikosrpski faktor nije spreman da nastavi proces ustavnih reformi nakon sto se uradi taj prvi korak i uskladi Ustav BiH sa Deklaracijom o ljudskim pravima. Ako se tim povrsnim rjesenjima (Aprilski, Butmirski) ustav BiH uskladi sa onim sto medjunarodna zajednica trazi, to je to, nema vise ustavne reforme. To je i Lagumdzija u medjuvremenu shvatio (ergo odbijanje Butmirskog prijedloga) a ako vi ne shvatate, pokusajte objasniti kako bi i uz koje opravdanje ponovo otvorili pitanje ustavnih reformi, mozda u procesu formulisanja odgovora shvatite. Mi nakon uskladjivanja ustava sa Deklaracijom o ljudskim pravima vise necemo imati mogucnost da otvorimo pitanje ustavne reforme, medjunarodna zajednica to pitanje uopste nece potencirati a velikosrbi nece htjeti ni da cuju. A ako neko ipak moze garantovati da bi Dodik bio kooperativan, neka objasni svoj stav.oldplague wrote:Uprkos koprcanju aktera, odbacivanje Aprilskog paketa bilo je ravno samoubistvu, jer je onemogućilo postepene promjene i evoluciju međuetničkih odnosa bez gubljenja političkog obraza na bilo kojoj strani.
Ovo pitanje postavljam (svim kriticarima odbijanja Butmirskog i Aprilskog paketa) vec desetak puta u par dana, hoce li neko skupiti hrabrosti da bar pokusa odgovoriti ?
Mi sada imamo opravdanje da otvorimo pitanje ustavne reforme, opravdanje je jednostavno, medjunarodna zajednica trazi da se u ustavu eliminise diskriminaciju po kojoj se Finci ne moze kandidovati u Predsjednistvo. Kada se to uradi (i usput jos par manjih korekcija), pa dobijemo tu kozmeticku korekciju ustava, kada se i kako planira otvoriti pitanje zloupotreba entitetskog glasanja ? Jeste problem to sto se Finci ne moze kandidovati, ali nije glavni, nas najveci problem su zloupotrebe entitetskog glasanja.To me podsjeca na ono pozivanje na dijalog dok su tehnicki i organizaciono superiorni velikosrbi pokusavali unistiti drzavu. Medjunarodna zajednica ce se morati ukljuciti kako bi sankcionisala velikosrbe, kao sto je na kraju morala bombardovati polozaje VRS i naoruzati ARBiH. Ako ne sutra, onda za dvadeset godina, BiH nije Kipar, izolovan i dalek, nego zemlja u mekom trbuhu EU i NATO saveza. Ignorisati BiH ce biti skuplje nego ukljuciti se u rjesavanje problema, kojeg je i medjunarodna zajednica stvorila podilazenjem velikosrbima pocetkom devedesetih.Pristupanje nije obavezno i MZ neće prstom mrdnuti da stvori uslove za pristupanje. Pogotovo ne na način da stvori trajno nezadovoljstvo među velikim dijelom populacije u zemlji koju prima u svoje redove. Šta god o tome subjektivno mislili, njihov je rezon logičan. Možda nije pravedan, ali je njima dobar.
Nije mi jasno zasto ustupke Dodiku predstavljas jedinom opcijom. To nije jedina opcija i nema razloga za defetizam.
I nemoj uopće imati dileme, međunarodna zajednica Harisovo rušenje Aprilskog paketa nije doživjela kao "sukob ideja" i tome slične budalaštine, već kao iskaz bošnjačkog nacionalizma i maksimalizma. Onima koji priželjkuju kraj ove zemlje, to je sasvim dovoljan izgovor. Naravno, mi tu više ništa ne možemo, ali samo da se zna ko je odgovoran, onako, historije radi.
-
zonbirile
#550 Re: Ispade Hare opet u pravu.
.---------------------------------------------------1gorstak wrote:Mora se otklanjati uzroke stagnacije, mora se rijesiti pitanje zloupotreba entitetskog glasanja. Velikosrbima se sve moralo nametati, entitetskim glasanjem su blokirali sve sto se moglo blokirati pa i tekst himne. To je ogroman problem kojeg se upornim ukazivanjem na isti konacno stavilo i na radar Evropske Unije.zonbirile wrote:Pa zdrav razum ti nameće promjenu,jer ako je Hare dobar uz ovakve razultate,onda ne valjaju rezultati,ali to se kosi sa logikom i Hegelovim opusom,znači mora se mjenjati Hare da bi se promjenili rezultati.
ti si uporan,a ta upornost daje legitimitet Prdibegu i ostalima da ostaju i dalje.Imaš dobar primjer dubioze od 70g,ovde je tek 20g.Jaser Arafat bio ovo ,ono,putujući bog palestinaca,kada je umro uspostavi se -familija komada 12 u Parizu godinama živjeli na teret palestinaca,on imao kolekciju sportskih automobila i življaka u banci 300mil$.Efekat,nula ,ništa i ista priča nije se moglo,ne da SAD, ne može se.Stoji,možda i ovde,ali neće Prdibeg napuniti 40g staža na vrhu u tome je stvar.Pa mrtvi Šaban sa ratom bio 40g i nešto napravio ,o tome se radi.Nema niko ko može,peke ,ali neće jedan da nas pljačka decenijama,a vi to braniti i legitimirate.