[quote="kurty"]Imam i ja jedno pitanje...
Imam dva njemacka ovcara... tj.. mislim da su dva, jer sam za jedno siguran da je cistokrvni, a za drugo nisam...
Uglavnom, nabavio sam prije 4 godine prvo zenku... Sve normalno s njom, nije bila bolesljiva, uspjeo sam je i socijalizirati, jer je u avliji pa je belaj kad naiidje bilo koji par pored avlije... Rodjak mi je imao vucijaka, koji je bio od iste kuje kao i moja, ali rodjakov je bio okot stariji... nakon godinu i po, smo pokusali da de se oni pare, ali ni naopako... Pokusavali smo sve nacine, pa cak i da vrijeme poslije menstruacije provedu zajedno-i po 20 dana... Koliko god smijesno zvucalo, pomislili smo da se vode onom teorijom "krv nije voda" i da mozda osjecaju taj neki bratsko-sestrinski odnos, pa nisu htjeli...
Nakon 2 godine sam nabavio ja jos jednog njemackog ovcara (to je onaj za kojeg mislim da nije cistokrvan)... Bilo je problema prva dva mjeseca da ga kuja prihvati,jer ipak njen teritorij je ugrozen...Nakon dva mjeseca, sve je bilo ok... Skupa su se igrali, skupa su i jeli... Eh tad nastaju problemi... Kad dodje vrijeme njene menstruacije i kad ona pocne "pustati" mirise, on totalno poludi...Prakticno od jutra do mraka, on je njuskom ispod njenog repa, ganja je, "zaskakuje", ali nista... Tako vec evo treci ili cetvrti ciklus... "Zaskoci" on nju, ali nikako da "dokuci"...
Njeoj su vec nesto vise od 4 godine, i nikako se nije parila... U pojedin tretutcima, pokazivala je muske hormone, tako sto je skakala i na mene, i na sve sto je stigla...
Eh interesuje me, da li postoji ikakav nacin da se "pomogne" njima...
p.s. mozda post izgleda smjesan, zbog pojedinih izraza, recenica, ali pokusao sam slikovito da opisem... Unaprijed hvala
I muzijak i zenka su ti cistokrvni,cisto da znas :)Oba psa su lijepa.Btw,koliko ti je muzijak star??Mozda jos nije zreo za parenje,i muzijak ima odredjenu granicu kada moze pariti.Ne bi ti savjetov'o parenje pasa koji su u blizem srodstvu.Velika je sansa da dobijes "felericne" pse.Parenje u srodstvu rade ljudi sa dugogodisnjim iskustvom u uzgoju,i to samo kada imaju dva psa koja su izuzetna,i zele da ojacaju taj "tip".Uglavnom sretno sa parenjem.Pusti muzijaka nek jos malo odraste,pa ce on onda sam znati sta mu je ciniti

)