vec sam u tri udruzenja volonter pa ne mogu za sve osnivati udruzenje i biti clan
u svakom slucaju, propagiram borbu za prava gradjana gdje god stignem i bijem bitke protiv vjetrenjaca
Trenutno u Federaciji BiH ne postoji adekvatan Zakon koji bi zaštitio uposlenike od MOBBING-a. Naše Zakonodavstvo uopće ne razumije problem MOBBING-a koji je kompleksan i isti je sveden na puki napad na uposlenika od strane pretpostavljenog sa tim da ti napadi trebaju trajati šest sedmica u kontinuitetu. Naravno sve ovo se treba dokazati na Sudu. Jedino rješenje je kao što sam tvrdio i prije pet godina, kada je pokrenuta ova tema na forumu, odlazak u Federalno ili Kantonalno Tužilaštvo i podizanje tužbe za pokušaj umorstva na radnom mjestu MOBBING-om, dok se ne donese poseban ''Zakon o sprečavanju MOBBING-a'' kao što postoji u susjednim državama. Ne vidim uopće drugog rješenja ukoliko vi imate nešto konkretno predložite .acamrg wrote:Mislim da u FBiH nema još posebnog zakona o spriječavanju mobinga gdje bih se tretirao kao krivično djelo po službenoj dužnosti. Mobing se spominje u Zakonu o radu, Zakonu o zabrani diskriminacije.Predviđen je eventualni parnični postupak.
Problem je što naše Zakonodavstvo BiH uopće ne razumije šta je to MOBBING niti želi da se bavi proučavanjem istog. Na Sudu samo gledaju u datume podnošenja i ako nije u okvirima njihovog ograničenog shvaćanja i poimanja MOBBING-a (napad pretpostavljenog na uposlenika koji mora trajati šest sedmica u kontinuitetu što treba dokazati na Sudu) predmet samo vrate nazad. Problem MOBBING-a je izuzetno kompleksan. Ukoliko uposleniku jedna osoba ili više njih podlo i NEPRIMJETNO iz godine u godinu stvara stres na radnom mjestu i dovodi istog u stanje moždanog i srčanog udara to je onda UMORSTVO na radnom mjestu. Naše Zakonodavstvo uopće ne razumije šta je to MOBBING i da je isti NEVIDLJIV, kakve sve zdravstvene posljedice ostavlja na ljude i kolike kolateralne financijske štete izaziva državi BiH i kompanijama koje ne prepoznaju MOBBING. Financijske štete od MOBBING-a na nivou države BiH su kolateralne i usko su povezane sa privrednim kriminalom, nepotizmom, korupcijom i mitom. Financijske štete od MOBBING-a u BiH se mjere u milionima KM godišnje i vrlo lako ih je izračunati. Da ima itko pametan u vrhu ove države pročitao bi ovo što pišemo godinama na ovoj temi i upitao se, dali su ljudi koji ovo pišu upravu!? Međutim, ono što raduje jeste, povratna reakcija običnih građana na naše pisanje koji se redovno javljaju.zvrk wrote:u federaciji se moze pokrenuti postupak na osnovu zakona o zabrani diskriminacije
dobar komentar, kao i odredbe zakona - sadrzani su ovdje
http://www.ombudsmen.gov.ba/materijali/ ... nacije.pdf
Svaka čast! Građani postaju svakodnevno svjesni da je dvadesetogodišnja izolacija 4 miliona BiH stanovnika od strane stotinjak ljudi koji se svim silama bore da BiH nikada ne uđe u EU jer bi njenim ulaskom završili kao Sanader i držanje ovog napaćenog naroda u tri fašistička logora stanju apatije i bijede, umaranje ljudi do smrti. Zato nemojte da šutite, podignite i vi svoj glas jer ''Riba (država) će da smrdi nesmanjenom žestinom od glave (vlasti) sve dok se ne očisti od repa (naroda).'' Kriza ide od vrha prema dnu, a nikako obratno.zvrk wrote: propagiram borbu za prava gradjana gdje god stignem i bijem bitke protiv vjetrenjaca![]()
zvrk wrote:ista su nam razmisljanja
s tim da ja u velikom dijelu krivim i same uposlenike sto trpe pa bi se u tom smislu moglo postaviti i pitanje samodoprinosa vlastitom stanju
htjeli mi priznati ili ne - nas je mentalitet - mentalitet nezamjeranja direktnim putem
a mobbing se shvata neozbiljno jednako kao i nasilje u porodici
nazalost, do gradjana je koliko ce se u ovom smislu razvijati sudska praksa
ono sto mene brine je da je mobbinga jednako u javnom i privatnom sektoru po mom misljenju
Ekspertna grupa koju je radi izrade prijedloga ustavne reforme Federacije BiH okupila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država smatra da u Ustav treba unijeti odredbu da, uz krivična djela ratnog zločina, ne zastarijevaju ni krivična djela ratnog profiterstva, krivična djela proizašla iz privatizacije i kvalificirani oblici korupcije
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/uposlen ... ita-novine
Uposlenica u Palači pravde gola vježba i čita novine!
Palača pravde prekoputa trolejbuskog stajališta, zgrada Općine i Kantona: Zaokružen je prozor na kojem se vidi mala, jutarnja predstava
Jutarnji performans u Palaci pravde
Uposlenica u zgradi federalnih pravosudnih institucija u Sarajevu, poznatijoj kao Palača pravde, već danima ujutro pored prozora razmaknutih zavjesa potpuno naga vježba, pleše, čita novine i spise… naočigled prolaznika i komšija!
Redakciju „Dnevnog avaza“ u nekoliko navrata pozivali su i zaposlenici iz susjedne zgrade u kojoj su smještene kantonalne institucije i kancelarije Općine Centar, tvrdeći da često svjedoče egzibicionoj predstavi, sudeći po fotografijama koje je napravio jučer ujutro fotoreporter našeg lista, sredovječne žene.
Od majke rođena
Mnogi su, čekajući na trolejbuskoj stanici u ulici Hamze Hume, gledali golu uposlenicu u Palači pravde kako, bez ijedne krpice na sebi, ležeći ili sjedeći na kancelarijskom stolu, čita izvještaje ili vježba gola kao od majke rođena.
U zgradi u samom centru Sarajeva su, između ostalog, smješteni Vrhovni sud FBiH, Tužilaštvo i Ustavni sud Federacije BiH, Ministarstvo pravde FBiH, ombudsmeni, no jučer nije bilo moguće doći do informacije ko je uposlenica koja koristi službene kancelarije za svoje male, jutarnje predstave.
Jedan od komšija koji je pozvao naš list, ogorčen zbog ovakvih događaja, kaže da se, s obzirom na raspored prostorija u Palači pravde, najvjerovatnije radi o kancelariji Vrhovnog suda Federacije BiH.
Predmet priče
Jučer je, kako su nam ispričali svjedoci iz susjedne zgrade, nakon nekog vremena, golišava službenica odbacila štampu i spise te se počela razgibavati i raditi tzv. trbušnjake. Nakon toga se, kako pričaju svjedoci, vratila “svojim redovnim obavezama“.
Građani s kojima smo razgovarali dodaju da egzibicionizam pred njihovim očima traje već danima te da je ova tema predmet priče i u hodnicima zgrada Kantona i Općine. Pojedini tvrde da fotografije gole službenice posjeduje čak i policija. No, zvanične potvrde o tome još nema.
Svjesna pogleda
Iako se, očigledno, ne radi o krivičnom djelu, s obzirom na činjenicu da se prizor može vidjeti čak i iz obližnjeg parka, vrlo vjerovatno je službenica svjesna da je posmatraju desetine očiju prolaznika i uposlenika Općine i Kantona. Usto, susjednom ulicom prolaze i djeca, a u blizini je i Alipašina džamija.
U ratu su nas zločinci-psihopate 'ubijale na smrt', a u miru nas zločinci-psihopate 'umaraju do smrti' u tri nacionalna konc-logora polu zatvorenog tipa, već dvadeset godina. Šta je pravno teže ubistvo ili umorstvo? Radi se o Patokraciji sa identičnim psiho-patološkim poremećajem, samo što je mjesto i način izvršenja zločina drugačiji. Prvi zločin ubistvo je vidljiv i može se dokazati, a drugi zločin umorstvo je puno teži, sasvim nevidljiv i teško se može dokazati.http://www.klix.ba/vijesti/bih/grupa-st ... #k_2599595
Grupa studenata traži smjenu Uprave ETF-a u Sarajevu
''On tvrdi da se na ETF-u studenti psihički ubijaju navodeći slučaj samoubistva Elme Šarić, koja je bila studentica ovog fakulteta, a kojoj je bio ostao samo jedan ispit do diplome.''
Možemo pisati do iznemoglosti, ko nešta će uroditi plodom.Kome se obratiti za mrcvarenja do iznemoglosti ako za bilo koju službenu radnju koju ste dobili napismeno da morate odraditi dnevno dobijete od 30-70 anonimnih poziva, ili bljutavih 10 poruka.Nebitno što ostavite taj broj za nepoželjan kada tel.na displeju pokaže da ne popušta pozivanje.MUP kao i Tužilaštvo neće ad se bakče ako nema prijetnji, za uznemiravanje imaju samo riješenje da mijenjate brojeve tel. Kako stati u kraj , nikako.Največi problem što bez obzira na kadrove pravnike koji imaju krasne plate počev od sudova i tužilaštva pa nadalje, sve se svodi na sistem razvlačenja i opstruiranja. A psihopate gaze, li gaze.....antimobbing wrote:Problem je što naše Zakonodavstvo BiH uopće ne razumije šta je to MOBBING niti želi da se bavi proučavanjem istog. Na Sudu samo gledaju u datume podnošenja i ako nije u okvirima njihovog ograničenog shvaćanja i poimanja MOBBING-a (napad pretpostavljenog na uposlenika koji mora trajati šest sedmica u kontinuitetu što treba dokazati na Sudu) predmet samo vrate nazad. Problem MOBBING-a je izuzetno kompleksan. Ukoliko uposleniku jedna osoba ili više njih podlo i NEPRIMJETNO iz godine u godinu stvara stres na radnom mjestu i dovodi istog u stanje moždanog i srčanog udara to je onda UMORSTVO na radnom mjestu. Naše Zakonodavstvo uopće ne razumije šta je to MOBBING i da je isti NEVIDLJIV, kakve sve zdravstvene posljedice ostavlja na ljude i kolike kolateralne financijske štete izaziva državi BiH i kompanijama koje ne prepoznaju MOBBING. Financijske štete od MOBBING-a na nivou države BiH su kolateralne i usko su povezane sa privrednim kriminalom, nepotizmom, korupcijom i mitom. Financijske štete od MOBBING-a u BiH se mjere u milionima KM godišnje i vrlo lako ih je izračunati. Da ima itko pametan u vrhu ove države pročitao bi ovo što pišemo godinama na ovoj temi i upitao se, dali su ljudi koji ovo pišu upravu!? Međutim, ono što raduje jeste, povratna reakcija običnih građana na naše pisanje koji se redovno javljaju.zvrk wrote:u federaciji se moze pokrenuti postupak na osnovu zakona o zabrani diskriminacije
dobar komentar, kao i odredbe zakona - sadrzani su ovdje
http://www.ombudsmen.gov.ba/materijali/ ... nacije.pdf
Upravo tako, državu BiH vode manipulatori, patološki lažovi i bezdušnici koji u svome biću uopće nemaju grižnje savjesti, empatije i suosjećanja prema egzistencijalnim potrebama vlastitog naroda http://sr.wikipedia.org/wiki/Psihopatija .- Kao što potvrđuju demonstracije prije nekoliko sedmica, mnogi građani frustrirani su statusom kvo. Umorni su od ponašanja političke klase koja se više bavi privilegijama koje idu uz posao koji rade nego budućnošću ove zemlje. Umorni su od ciničnog korištenja etničkih džokera kako bi se umanjila svaka mogućnost postizanja kompromisa. Umorni su od političara čija je plata višestruko veća od prosječne plaće u BiH, a ne zastupaju interese građana koji su ih izabrali. Jednostavnim riječima, umorni su od političara koji ne rade svoj posao- istakao je Moon.
Omobbingu mih mogao pisati danima, jer sam radio u Americkoj vladinoj organizaciji i dobro osjetio na svojoj kozi sta je mobbing, kako se provodi i od strane stranih drzavljana a pogotovo od strane lokalnih uposlenika, i kakvi su to gadovi i cime se sve sluze, nakon vise od decenije provedene tamo, stresa, podvala, lazi i zastrasivanja, ucjena i omalovazavanja zbog cega smatram da ova ekspertna grupa nema sta da radi na reformi ustava FBiH jer ce zakomplikovati situaciju tako da je niko vise nikada nece moci razrijesiti. A to je jos samo pokusaj USAID-a da spasava svoju kozu i smisli novi projekat kako bi produzio svoj rad U BiH. Takodje kako bi svojim nadredjenim mogao posnositi bajne izvjestaje o uspjesima demokratije itd itd.antimobbing wrote:Ekspertna grupa koju je radi izrade prijedloga ustavne reforme Federacije BiH okupila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država smatra da u Ustav treba unijeti odredbu da, uz krivična djela ratnog zločina, ne zastarijevaju ni krivična djela ratnog profiterstva, krivična djela proizašla iz privatizacije i kvalificirani oblici korupcije
Robyn wrote:Omobbingu mih mogao pisati danima, jer sam radio u Americkoj vladinoj organizaciji i dobro osjetio na svojoj kozi sta je mobbing, kako se provodi i od strane stranih drzavljana a pogotovo od strane lokalnih uposlenika, i kakvi su to gadovi i cime se sve sluze, nakon vise od decenije provedene tamo, stresa, podvala, lazi i zastrasivanja, ucjena i omalovazavanja zbog cega smatram da ova ekspertna grupa nema sta da radi na reformi ustava FBiH jer ce zakomplikovati situaciju tako da je niko vise nikada nece moci razrijesiti. A to je jos samo pokusaj USAID-a da spasava svoju kozu i smisli novi projekat kako bi produzio svoj rad U BiH. Takodje kako bi svojim nadredjenim mogao posnositi bajne izvjestaje o uspjesima demokratije itd itd.antimobbing wrote:Ekspertna grupa koju je radi izrade prijedloga ustavne reforme Federacije BiH okupila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država smatra da u Ustav treba unijeti odredbu da, uz krivična djela ratnog zločina, ne zastarijevaju ni krivična djela ratnog profiterstva, krivična djela proizašla iz privatizacije i kvalificirani oblici korupcije
A kada vec gospoda govore o korupciji i nevladavini zakona koje smo svi itekako svijesni, samo neka nam onda i pojasne kako je moguce da samo Americka administracija i agencije Americke vlade ne placaju doprinose za svoje radnike, radnici im nisu prijavljeni niti imaju bilo kakav status, nego rade na crno jer tako i moraju, ili se ti isti lokalni uposlenici tako izvlace od placanja dadzbina drzavi jer im se na taj nacin ne smanjuju enormno visoke plate cak i za prosjecnog Americkog gradjanina koji nema ni zdravstvenog osiguranja ni penzionog osiguranja... i jos ga drzava fino ogoli porezom.
E dok oni u BiH ne placaju nista, jos nam propisuju i sufliraju eeto kako bismo trebali.
E pa gospodo prvo rijesite ove stvari pa nam onda solite pamet.
Prije par mjeseci su dva uposlenika ambasade otpustena samo onako, bez ikakve zvanicne najave niti po zakonskom rroku, nego im je receno u pondejeljak: radite do petka i to je to...
A ljudi se ne smiju zaliti, niti imaju kome, a ako se i zale onda ce tek morati prezivjeti mobbing i bijes drugih lokalnih uposlenika. Kako se oni usudjuju zaliti, bolje oni nego mi, itd itd...
Eto to vam je stvarnost ovih koji nam propisuju, i onda se taj gosp. Barth ili bilo koji drugi predstavnik tih institucija usudjuje izaci pred javnost i citati sto su mu drugi napisali o korpuciji i ostalom!!
Kakvo bijedno licemjerje
http://www.abc.net.au/news/2012-10-01/e ... hs/4290094
Bosses urged to watch for workplace psychopaths
Menadžeri (oni koji su normalni) urgiraju da se obrati pažnja na psihopate radnom mjestu
"The workplace psychopath is somebody who psychologically destroys the people they work with to feed their need for a sense of power and control and domination over other human beings.''
''Psihopata na radnom mjestu je osoba koja psihički uništava ljude sa kojima radi, hraneći svoju potrebu za osjećajem moći, kontrole i dominacije nad drugim ljudima.''
"They don't suffer any guilt or remorse, or in fact they enjoy the suffering of other people."
"Oni (psihopate) uopće nemaju grižnje savjesti, kajanja i u stvari uživaju u patnji drugih ljudi."
aferim - konačno na temi ljudi koji znaju i šta i kako rade, a ne samo laprdanjezvrk wrote:ista su nam razmisljanja
s tim da ja u velikom dijelu krivim i same uposlenike sto trpe pa bi se u tom smislu moglo postaviti i pitanje samodoprinosa vlastitom stanju
htjeli mi priznati ili ne - nas je mentalitet - mentalitet nezamjeranja direktnim putem
a mobbing se shvata neozbiljno jednako kao i nasilje u porodici
nazalost, do gradjana je koliko ce se u ovom smislu razvijati sudska praksa
ono sto mene brine je da je mobbinga jednako u javnom i privatnom sektoru po mom misljenju
Sve je bilo u redu dok nisi poceo raditi sa "nasim ljudima". Nema tu nista cudno. Nisi valjda ocekivao da se "mjesaju u svoj posao"? Znas kakav je mentalitet prosjecnog balkanioda...antimobbing wrote:Moja iskustva su sasvim suprotna. Naime, neposredno nakon rata radio sam za par stranih kompanije u kojima su većinom radili stranci. Nisam imao uopće radnog iskustva ali sam pokazivao izuzetnu inicijativu za poslom. Svi su se trudili da mi izađu u susret. Moj rad su vrednovali i nagrađivali. Radio sam uglavnom sa Evropljanima, tako da su moja iskustva zaista lijepa. Posebno imam lijepa iskustva sa Nijemcima od kojih sam se naučio tačnosti i preciznost, mada smo imali problema kod sporazumijevanja na Engleskom jeziku. Međutim, kada sam počeo raditi sa ''našim ljudima'' i primjenjivati Evropske radne standarde i norme, naišao sam na kriminogene psihopate i primitivce koji su prvo podržavali i hvalili moj rad i znanje, a zatim su pokušali da me uvuku u njihov smrad kriminala. Kada su vidjeli da ne odgovaram njihovom psihopatskom i psiho-patogenom profilu, krenuli su svi zajedno da mi unište karijeru i MOBBING-om umore do smrti. U početku nisam shvaćao šta se dešava ali zahvaljujući Uzvišenom Bogu stvari su mi postale jasne, a oni nisu uspjeli u tome jer prvenstveno veze nemaju sa poslom niti sa strukom za koje imaju neke upitne diplome pretežno napisane ćirilicom.
Na zalost, imao sam vec iskustvo sa psihopatama. Jedino sto mozes je da im hladno blokiras ono do cega zele doci, bez emocija, jer emocije su njihove poluge, a prepredeni su manipulatori.antimobbing wrote:Mada si donio sasvim pogrešne zaključke vezano za mene, nema potrebe da se izvinjavaš. Sasvim te razumijem jer svima nam je dosta prosipanja iz šupljeg u prazno. Pročitaj sve moje postove, pa ćeš pronaći odgovor koji te zanima.
Psihopate uopće nemaju suosjećanja i empatije prema drugim ljudima niti grižnje savjesti. Identično kao ovaj psihopata koji je presretan jer je ubio svoje prijatelje i komšije koji su htjele da mu pomognu i posudili su mu novac, psihopate na radnom mjestu su presretne kada drugima uništavaju karijere ili nekoga umore do smrti tako što mu izazovu moždani i srčani udar. Jednostavno, to su duševno zamrli zombiji koji se više raduju tuđoj nesreći nego svojoj vlastitoj sreći i koji uživaju u patnji drugih. Psihopatija je sasvim normalna u ljudskoj prirodi ali problem nastupa kada psihopata dođe u sami vrh hijerarhije jer tada prepoznaje i sebi za suradnike bira svoje identične psiho-klonove koji se progresivno kloniraju od njega u vrhu do samog dna društva. Tako dolaskom psihopate u vrh na svim nižim rukovodećim pozicijama imamo poredane psihopate koje prave velike fluktuacije unutar kompanija izazivajući financijske štete, što su prepoznali u Australiji http://www.abc.net.au/news/2012-10-01/e ... hs/4290094http://www.avaz.ba/globus/region/presre ... am-ih-ubio
Sudija zapanjen iskazom monstruma Milomira Stefanovića
Presretan sam što sam ih ubio!
Psihopatija je sasvim normalna i može se izliječiti ali kao što kaže dr. Radojka Praštalo koja je sama sebe izliječila od psihopatske nacionalne mržnje, prvi korak u izlječenju jeste da čovjek prepozna da je psihički bolestan.http://radojka-prastalo-sakic.info/Mani ... logija.pdf
Ti si, Radovane, vrlo specifičan bolesnik, a za izlječenje je osnovni uslov da shvatiš da si bolestan. Rečeno riječima Bore Stankovića, ti si bolestan od sebe samog. Bolestan si od neuravnoteženosti između svjesnih i nesvjesnih dijelova svoje psihe. Tvoj problem je danas odlika najvećeg broja ljudi, ali je on kod tebe, s obzirom na tvoje političko angažovanje, postao tragično vidljiv, ali, budimo bez zabluda, nije to bilo nimalo slučajno.
http://www.bosnjackooko.com/index.php?o ... 29:the-cms
Veoma je važno na vrijeme „prokužiti“ psihopatu i ne dopustiti mu da nam se približi jer psihopat stvara jednu vrstu nevidljive energetske veze sa svojim žrtvama koje prosto zna hipnotizirati, baš kao što zmija hipnotizira žabu prije nego je proguta. Psihopat je u stanju da se toliko nametne izabranoj žrtvi da počne jednostavno crpiti iz nje energiju, upravo poput nekog energetskog krvopije ili vampira. Posljedica stalnih kontakta sa psihopatom uvijek rezultira signifikantnim negativnim utjecajem na žrtvino psihičko stanje i svakodnevno raspoloženje.