Pravosudni ispit
-
Nedodirljiva
#526 Re: Pravosudni ispit
Ja mislim da sa sest godina radnog iskustva mozes polagati ispit bez obzira gdje radis ali kao diplomirani pravnik...
-
four
#527 Re: Pravosudni ispit
Mene zanima nesto kad se vec polozi pravosudni, pa cu ovdje pitati da ne otvaram novu temu. Po Zakonu o advokaturi FBiH pravo na upis u imenik advokata ima osoba koja izmedju ostalih uslova je nakon diplomiranja stekla najmanje 3. godine radnog iskustva na pravnim poslovima u advokaturi, sudu, tužilaštvu i drugim pravnim poslovima. E sad me zanima sta konkretno znaci ovo "drugim pravnim poslovima". Da li moze i rad na pravnim poslovima u nekoj javnoj ustanovi, javnom preduzecu i sl.?
- dust in the wind
#528 Re: Pravosudni ispit
nije tri godine.nego cetiri.pa misli se na pravosudje, organe uprave, privatne firme akoti je radno mjesto vezano za pravne poslove.ali moras imati i pravosudni ispit da bise upisao u komoru i advokatski ispit..i naravno 10000 KM da platis upis...
-
Nedodirljiva
#529 Re: Pravosudni ispit
Narode imam jos jedno pitanje,odlucila sam da polazem na drzavni nivo,e sad kad izadjem da polazem da li oni kad postavljaju pitanja to se odnosi samo na drzavni nivo ili naglase da li je pitanje sa drzavnog ili federalnog nivoa?Npr ako me sta pitaju o ZKP da li se to pitanje naravno odnosi na ZKPBiH ili naglase da li je u pitanju ZKPBiH ili ZKPFBiH?
-
pravnikTD
#530 Re: Pravosudni ispit
hvala ti kolegice ma nije ovo ništa sitnicapravnicAM wrote:kolega evo ti pa počni spremati ispitpravnikTD wrote:odlucih i ja da polozim pravosudni (optimista-odmah rekoh da polozim ne da polazem)i evo me
http://www.2shared.com/file/4t-PaQWF/Ma ... sudni.html
-
pravnikTD
#531 Re: Pravosudni ispit
može li mala pomoć bolje rečeno vaše mišljenje oko jednog slučaja
ja imam svoje mišljenje ali me interesuje i vaše
znači ovako :otac ostavlja testamentom stan sinu međutim javlja se pokojnikova unuka
od drugog sina koji je umro prije 15-tak godina i traži nužni dio.da li po vašem mišljenju
ona ima pravo na nužni dio.bio sam bar tako mislim kratak i jasan
znači ovako :otac ostavlja testamentom stan sinu međutim javlja se pokojnikova unuka
od drugog sina koji je umro prije 15-tak godina i traži nužni dio.da li po vašem mišljenju
-
hladan.preminger
#532 Re: Pravosudni ispit
Da. Moje skromno mišljenje.pravnikTD wrote:može li mala pomoć bolje rečeno vaše mišljenje oko jednog slučaja
Ona je momentom smrti svoga oca postala nasljednikom njegovog dijela principom predstavljanja.
-
Nedodirljiva
#533 Re: Pravosudni ispit
Ja sam jedno vrijeme radila na ostavinama i mislim da i ona ima pravo na nasljeđe...
-
Sudijski pripravnik
#534 Re: Pravosudni ispit
Drage kolege pravnici, nakon dugog razmišljanja odlučila sam da ispit polažem na nivou BiH, a ne u Banja,Luci..
Zanima me da li je neko skoro polagao? Koncpet polaganja.. pismeni (da li se obavezno piše presuda ili može i dr. akti), usmeni- koncet pitanja da li je lekcijski ili sl.?
Da li su dovoljne skripte koje "kruže" među kolegama?
Sve me zanima i zasita bih bila zahvalna svakom ko mi uputi bilo kakvu informaciju... ili literaturu..
Unapred zahvalna
Zanima me da li je neko skoro polagao? Koncpet polaganja.. pismeni (da li se obavezno piše presuda ili može i dr. akti), usmeni- koncet pitanja da li je lekcijski ili sl.?
Da li su dovoljne skripte koje "kruže" među kolegama?
Sve me zanima i zasita bih bila zahvalna svakom ko mi uputi bilo kakvu informaciju... ili literaturu..
Unapred zahvalna
-
maja-mo7
#535 Re: Pravosudni ispit
jel se to odnosi na tri godine od dana diplomiranja, a da se u tom periodu polozio pravosudni i advokatski ispit, ili tri godine od dana polozenog pravosudnog ispita? jel sigurno 10.000,00 KM jer sam načula da su smanjili taj iznos..dust in the wind wrote:nije tri godine.nego cetiri.pa misli se na pravosudje, organe uprave, privatne firme akoti je radno mjesto vezano za pravne poslove.ali moras imati i pravosudni ispit da bise upisao u komoru i advokatski ispit..i naravno 10000 KM da platis upis...
-
condy
#536 Re: Pravosudni ispit
Uvjeti za upis u imenik advokata su izmeđuostalih, četri godine radnog iskustva nakon diplomiranja, položeni pravosudni i advokatski ispit, te upisnina od 3.000 KM. ( ili 2.500 KM, nisam 100% siguran ). Oslobođeni su plaćanja upisnine advokatski pripravnici koji imaju kontinuitet u radu u adv. kancelariji. ( dvije godine do pravosudnog i dvije godine poslije pravosudnog )maja-mo7 wrote:jel se to odnosi na tri godine od dana diplomiranja, a da se u tom periodu polozio pravosudni i advokatski ispit, ili tri godine od dana polozenog pravosudnog ispita? jel sigurno 10.000,00 KM jer sam načula da su smanjili taj iznos..dust in the wind wrote:nije tri godine.nego cetiri.pa misli se na pravosudje, organe uprave, privatne firme akoti je radno mjesto vezano za pravne poslove.ali moras imati i pravosudni ispit da bise upisao u komoru i advokatski ispit..i naravno 10000 KM da platis upis...
-
Nedodirljiva
#537 Re: Pravosudni ispit
Boze dragi gdje je ta raja sto polaze pravosudni,zar nema nikog? 
-
Praslin
#538 Re: Pravosudni ispit
Može li mi neko reći gde je "lakše" položiti Pravosudni??? Na federalnom ili državnom nivou???
Hvala.
Hvala.
- dust in the wind
#539 Re: Pravosudni ispit
gdje god da naucis, lako je... heh.kazu na drzavnom... ali, ja cu svejedno izaci na federalni..
-
condy
#540 Re: Pravosudni ispit
Bilo je lakše na državnom...Praslin wrote:Može li mi neko reći gde je "lakše" položiti Pravosudni??? Na federalnom ili državnom nivou???![]()
Hvala.
-
Bibliotekar101
#541 Re: Pravosudni ispit
Nego, zašto ne bi oživjeli diskusiju na ovu temu. Pitanje, da li je moguće učiti građansku oblast isključivo iz zakona ( ima preko 1300 stranica) i da li postoji neka alternativa u vidu skripte i, ako postoji, koliko je uopšte isplativa obzirom da su skripte već zastarjele???!!!!
-
Nedodirljiva
#542 Re: Pravosudni ispit
I ja jos uvijek trazim neku soluciju sto se tice gradjanskog,dok ne nadjem ucim iz zakona ono najosnovnije...
Nego zna li ko prilikom Prijave za polaganje pravosudnog ispita kakva se potvrda trazi o polozenim ispitima,ja imam Uvjernje o prosjeku ocjena sa faksa,moze li to proci?
Nego zna li ko prilikom Prijave za polaganje pravosudnog ispita kakva se potvrda trazi o polozenim ispitima,ja imam Uvjernje o prosjeku ocjena sa faksa,moze li to proci?
-
robbybih
#543 Re: Pravosudni ispit
Postovane kolege,
samo da vas informisem da je na facebooku formirana grupa sa slicnom problematikom, pa ako ste zainteresovani, pridruzite nam se
Link je: https://www.facebook.com/groups/116894645101616 ili pretragom na fejsu u kom slucaju je naziv grupe: "pravosudni ispit na BiH nivou/razini".
Pozeljno je da svoja iskustva i druge relevantne informacije proslijedite clanovima grupe
Veliki pozdrav,
R.
samo da vas informisem da je na facebooku formirana grupa sa slicnom problematikom, pa ako ste zainteresovani, pridruzite nam se
Link je: https://www.facebook.com/groups/116894645101616 ili pretragom na fejsu u kom slucaju je naziv grupe: "pravosudni ispit na BiH nivou/razini".
Pozeljno je da svoja iskustva i druge relevantne informacije proslijedite clanovima grupe
Veliki pozdrav,
R.
-
pravnicAM
#544 Re: Pravosudni ispit
pravnikTD wrote:hvala ti kolegice ma nije ovo ništa sitnicapravnicAM wrote:kolega evo ti pa počni spremati ispitpravnikTD wrote:odlucih i ja da polozim pravosudni (optimista-odmah rekoh da polozim ne da polazem)i evo me
http://www.2shared.com/file/4t-PaQWF/Ma ... sudni.html
za spremiti
kolega nema na čemu
nadam se da se nećeš ulijeniti ko ja
pozdrav
-
rasuta_riza
#545 Re: Pravosudni ispit
Nego, čuo sam da iz Fed.Min.pravde organiziraju seminare za polaganje pravosudnog,u Travniku-mislim da je već pri kraju, Bihaću i u Sarajevu,700 KM je uplata. Ima li neko ovdje ko ima iskustva po tom pitanju, u smislu da li se isplati itd.?
Navodno da je koristan za one pravnike koji nisu radili u pravosudju,advokaturi i sl.
Navodno da je koristan za one pravnike koji nisu radili u pravosudju,advokaturi i sl.
-
rasuta_riza
#546 Re: Pravosudni ispit
Sam sebe da kvotam,u Travniku je okončan taj seminar, u Bihaću nije počeo a i u Sarajevu se privodi kraju, tako da,..piši propalorasuta_riza wrote:Nego, čuo sam da iz Fed.Min.pravde organiziraju seminare za polaganje pravosudnog,u Travniku-mislim da je već pri kraju, Bihaću i u Sarajevu,700 KM je uplata. Ima li neko ovdje ko ima iskustva po tom pitanju, u smislu da li se isplati itd.?
-
pravnicAM
#547 Re: Pravosudni ispit
to je toNedodirljiva wrote:I ja jos uvijek trazim neku soluciju sto se tice gradjanskog,dok ne nadjem ucim iz zakona ono najosnovnije...
- honky tonk
#548 Re: Pravosudni ispit
Sarajevo89er wrote:Može li netko staviti link na Zakon o pravosudnom ispitu Federacije,i po mogućnosti prečišćeni tekst sa izmjenama iz 98 i 03?
ne moze.
-
tester33
#549 Re: Pravosudni ispit
ako kome trebaju izmjene i dopune Zakona o krivicnom postupku od 30.01.2013.g.
http://www.advokat-prnjavorac.com/zakon ... u_FBiH.pdf
-
pravnicAM
#550 Re: Pravosudni ispit
kolega hvala, svakako će dobro doći...tester33 wrote:ako kome trebaju izmjene i dopune Zakona o krivicnom postupku od 30.01.2013.g.