Horor u porodilištu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
valterbranisarajevo

#526 Re: Horor u porodilištu

Post by valterbranisarajevo »

GAK: Ne znamo na koji način su bebe inficirane bakterijom MRSA

Za 19 beba nema podataka o mjestu gdje su se zarazile, a detaljnije istrage neće ni biti

Na pres konferenciji održanoj na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu još jednom je potvrđeno kako su 23 bebe od početka ove godine liječene zbog infekcije bakterijom MRSA. Precizirano je kako je utvrđeno da je kod četiri bebe infekcija potvrđena odmah pri porodu, što znači da su inficirane tokom poroda a ne na klinici. Za preostalih 19 slučajeva nema podataka o mjestu gdje su se zarazile, a detaljnije istrage neće ni biti:

- Mi ne možemo sada retroaktivno određivati uzročnika, ni to kako su bebe zaražene – rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica disciplina Ginekologija, akušerstvo i pedijatrija, naglasivši kako “ne bi bilo pošteno” sada tvrditi da su zaražene na klinici.

Potvrđeno je također kako je u posljednjih 20 dana MRSA pronađena u brisevima kod pet porodilja, te kod dvoje uposlenika GAK-a. Novinarima je još jednom naglašeno kako je oko 30 posto populacije zdravi kliconoša MRSA, te da je “energično” pranje ruku i održavanje lične higijene najbolji način zaštite od infekcije. Na pitanje novinara Žurnala da li smatraju kako su uslovi za održavanje higijene zadovoljavajući, s obzirom na to da u toaletima ne postoji čak ni daska za šolje, na odjelima patologije trudnoće gdje boravi veći broj trudnica, neke i sedmicama, nema tuševa, sapuna ili papira, prof. dr. Jadranka Dizdarević-Stojkanović odgovorila je:

“Vi morate shvatiti da je, naprimjer, plastična daska za šolju materijal koji se haba i troši.”
Složivši se kako su uslovi za rad loši, nadležni iz KCUS-a ipak su ustvrdili kako “svaka žena koja želi može održavati ličnu higijenu” u ovoj klinici.

(zurnal.info)

Zahtjev za hitan završetak obnove porodilišta u Sarajevu:

http://www.petitiononline.com/GAK/petition.html

http://www.facebook.com/group.php?gid=186966849337
petunija

#527 Re: Horor u porodilištu

Post by petunija »

[quote="valterbranisarajevo"]GAK: Ne znamo na koji način su bebe inficirane bakterijom MRSA

Za 19 beba nema podataka o mjestu gdje su se zarazile, a detaljnije istrage neće ni biti

Pa naravno, kad bebe šetaju gradom, mora da su negdje vani pokupile bakteriju :lol:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#528 Re: Horor u porodilištu

Post by Pera Trta »

Nema WC-a za trudnice, ali su zato cijelo krilo Klinike zauzeli doktori, od kojih svaki ima svoju sobu i svoj WC.
semmy

#529 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

nemogu da vjerujem da je samo 480 potpisa...uzas jedan :x :x

ma ja, mi smo navikli lajati a nista neraditi...koji smo mi primitivci a hocemo da se nesto promijeni
semmy

#530 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

Pera Trta wrote:Nema WC-a za trudnice, ali su zato cijelo krilo Klinike zauzeli doktori, od kojih svaki ima svoju sobu i svoj WC.
pa zato mi placamo zdravstveno...netraba nama nista, bitno je da oni imaju
encian

#531 Re: Horor u porodilištu

Post by encian »

ja mislim da se nista znacajno nece promijeniti ni kad se porodiliste preseli. mozda ce biti vise wc-a, ali ko ce ih cistiti kad se ni postojeci ne ciste? isto vazi i za krevete, tuseve, lavaboe. mozda samo stave dezinfektante na vise mjesta. problem je sto se postava, svijest i praksa doktora i osoblja takodjer seli sa porodilistem. primanje novca i poklona, nekad i trazenje istih, bahatost pri tretiranju, uvrede i drskost prema pacijentima i njihovoj posjeti - to ce se sve nazalost preseliti sa inventarom. imat cemo ista go*na, ovaj put lijepo upakovana.

usput budi receno, "doktorici" jadranki, iz vlastitog iskustva sa njom, ne bih dala ni da mi pricuva dijete, kamoli da nas tretira kao doktor. bahata, bahata, bahata. ne znam sta me ceka u zivotu, ali u istituciju u kojoj ona moze sefovati, radije ne bih ulazila.
Banksy

#532 Re: Horor u porodilištu

Post by Banksy »

A možda je cijelu aferu iskonstruisala Šefica :wink: da pritisne Tihićevu struju da uplate ostatak novca za završetak radova na Klinici, koji sada, bez razloga, drže zakočen na Kantonu.
zonbirile

#533 Re: Horor u porodilištu

Post by zonbirile »

novi zatvor u Lukavici će imati u svakoj čeliji za dva kriminalca WC,ipak smo mi humano društvo.
nejra2007

#534 Re: Horor u porodilištu

Post by nejra2007 »

Istog sam mišljenja...

Banksy wrote:A možda je cijelu aferu iskonstruisala Šefica :wink: da pritisne Tihićevu struju da uplate ostatak novca za završetak radova na Klinici, koji sada, bez razloga, drže zakočen na Kantonu.
atko

#535 Re: Horor u porodilištu

Post by atko »

petunija wrote:
valterbranisarajevo wrote:GAK: Ne znamo na koji način su bebe inficirane bakterijom MRSA

Pa naravno, kad bebe šetaju gradom, mora da su negdje vani pokupile bakteriju :lol:
Sjetih se nadrealist ... ove bebe nisu zarazene one su malo zarazene :-) :roll:
zonbirile

#536 Re: Horor u porodilištu

Post by zonbirile »

moderator wrote:
zonbirile wrote:novi zatvor u Lukavici će imati u svakoj čeliji za dva kriminalca WC,ipak smo mi humano društvo.
uz kredit od 20 miliona eura...

a za porodiliste para nema..
----------------------------------------
da si ekipa ne priprema ugođaj,poslije oktobra?
O'zone
Globalni moderator

#537 Re: Horor u porodilištu

Post by O'zone »

moderator wrote:
zonbirile wrote:novi zatvor u Lukavici će imati u svakoj čeliji za dva kriminalca WC,ipak smo mi humano društvo.

Često budem tužan kad vidim gdje živim i koliko se računa o nekim stvarima(ne)vodi, a onda ta tuga pređe u bijes ja fakati ne kontam ovaj mentalitet ljudi neću ga nikad ni skontati valjda sam ja glup :roll: Znam samo da mi je supruga trudna i da valja izdeverati ovo sve a tužno je ovo brate, tužno :(
semmy

#538 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

O'zone wrote:
moderator wrote:

Često budem tužan kad vidim gdje živim i koliko se računa o nekim stvarima(ne)vodi, a onda ta tuga pređe u bijes ja fakati ne kontam ovaj mentalitet ljudi neću ga nikad ni skontati valjda sam ja glup :roll: Znam samo da mi je supruga trudna i da valja izdeverati ovo sve a tužno je ovo brate, tužno :(

ponavljam kao papagaj ali idite u opcu bolnicu
muha_sa

#539 Re: Horor u porodilištu

Post by muha_sa »

svjestan sam da je glupost poredit bolnice na zapadu i naše---ne bih poredio :-) vec samo da napišem svoje iskustvo kad mi je kcerka u bolnici bila.
Naši se satraše upinjuci se da su krivi posjetioci koji dolaze u posjetu :-) :-)
U SweCkoj se zadesih i kcerka mi zaglavi bolnice :-) ---dolazio kad god sam htjeo--ulazio u sobu i sjedio pored kreveta u svako doba dana i noci---nit me je ko pito gdje cu--zašto sam tu--šta tražim i šnjuham po bolnickim hodnicima :D nit su mi davali posebne natikace nit neku posebnu odjecu---jednostavno--bujrum--budi uz svoje dijete.

ama :-) o higijeni i cistim podovima glupo mi pisat.
O'zone
Globalni moderator

#540 Re: Horor u porodilištu

Post by O'zone »

semmy wrote:
Bili prošle godine u općoj higijena odlična, sestre odlične, doktori jedni po meni bili odlični drugi nako mogli su se izdurati ali su svi bili non-stop na usluzi. Mana opće bolnice je ne daj bože nepredviđene situacije nemaju mogućnost da reaguju te prebacuju i bebe i porodilje na Koševo a tu se gube dragocjeni trenutci znam iz iskustva.
semmy

#541 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

O'zone wrote:
semmy wrote:
Bili prošle godine u općoj higijena odlična, sestre odlične, doktori jedni po meni bili odlični drugi nako mogli su se izdurati ali su svi bili non-stop na usluzi. Mana opće bolnice je ne daj bože nepredviđene situacije nemaju mogućnost da reaguju te prebacuju i bebe i porodilje na Koševo a tu se gube dragocjeni trenutci znam iz iskustva.
zasto svi mislite da ce se desiti ono najgore...ja sam imala jako tesku i komplikovanu trudnocu,porod morao biti na carski...i opet se odlucila za opcu..
zar nije pedijatrija prebacena na jezero?? bilo sta da krene po zlu i ovi s GAK-a nemogu odma reagovati jer je pedijatrija prebacena..ili ja to nesto pogresno kontam :?
O'zone
Globalni moderator

#542 Re: Horor u porodilištu

Post by O'zone »

semmy wrote:
O'zone wrote:
semmy wrote:
zasto svi mislite da ce se desiti ono najgore...ja sam imala jako tesku i komplikovanu trudnocu,porod morao biti na carski...i opet se odlucila za opcu..
zar nije pedijatrija prebacena na jezero?? bilo sta da krene po zlu i ovi s GAK-a nemogu odma reagovati jer je pedijatrija prebacena..ili ja to nesto pogresno kontam :?
Nisam siguran jel pedijatrija prebačena kažu da jeste prošle godine u Januaru nije bila. Ja direktno imam zamjerku na vođenje trudnoće jer doktor u općoj kojem se ne sječam imena jer se i ne trudim da upamtim nije predložio da odemo na 3D ultrazvuk nego je cijelo vrijeme govorio da je trudnoča OK zato što vidi fetus na UZ i čuje otkucaje srca na EHU a beba se cijelo vrijeme razvijala sa deformacijom i po porodu umrla a deformacije se ne mogu vidjeti na običnom UZ osim ako nisu baš očite ali unutrašnji organi ostaju skriveni.
semmy

#543 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

@O'zone imas pp
valterbranisarajevo

#544 Re: Horor u porodilištu

Imamo 1.000 članova na grupi i 600 potpisa na peticiji. Hajmo ih stisnuti još.... :thumbup:

Cholina_Lokica

#545 Re: Horor u porodilištu

Post by Cholina_Lokica »

601 potpis
aerosa

#546 Re: Horor u porodilištu

Post by aerosa »

valterbranisarajevo wrote:Imamo 1.000 članova na grupi i 600 potpisa na peticiji. Hajmo ih stisnuti još.... :thumbup:

Valter svega ti čemu to glupiranje....
Iskreno mi reci da li misliš da se može i za 1% pomaknuti preseljenje porodilišta, da ne bude par dana pred same izbore...
Kakve bolan peticije, kakve face grupe i glupiranja, majke mi vas ne kontam....
Seli se na dan kad je određeno i trajat će preseljenje jedan dan... Ko ga pomakne peticijama i grupama za 24 sata ranije ima od mene šta god hoće....
zonbirile

#547 Re: Horor u porodilištu

Post by zonbirile »

seliti će se kada snajka kaže,a njoj će javiti,čoek u nje.
zgembo24

#548 Re: Horor u porodilištu

Post by zgembo24 »

I ovako svaka incijativa bude ugušena
valterbranisarajevo

#549 Re: Horor u porodilištu

Anketa-Ima li mita na GAK-u?

Code: Select all

http://www.zurnal.info/home/index.php?option=com_jextsurvey&Itemid=143
aerosa

#550 Re: Horor u porodilištu

Post by aerosa »

valterbranisarajevo wrote:Anketa-Ima li mita na GAK-u?

Code: Select all

http://www.zurnal.info/home/index.php?option=com_jextsurvey&Itemid=143
Sve čitateljice koje su imale iskustvo poroda ili boravka na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu i članove njihovih porodica pozivamo da učestvuju u anonimnoj i brzoj anketi o tome da li su prilikom boravka osoblju klinike darivale novac ili poklone. Anketa se provodi u svrhu istraživačkih tekstova.
Potpuno pogrešno formulisana anketa, u principu je ogromna glupost što ljudi inače pri izlasku bebe "zakite" za "muštuluk" sestre ili doktore, ali je potpuno druga stvar TRAŽENJE para od strane doktora da bi odradili svoj posao.

:roll: :roll: :roll:
Locked