Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- kakav nered
#526 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Zna li itko da li u autobuse primaju mačke (naravno u kutiji za prevoz)??? Relacija Sa-Mo..
- vox-populi
#527 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ako je uredno spakovana, morali bi, bar Centrotrans.kakav nered wrote:Zna li itko da li u autobuse primaju mačke (naravno u kutiji za prevoz)??? Relacija Sa-Mo..
- kakav nered
#528 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pa da, bila bi u kutiji za prevoz...ima i knjižicu i sve...za Mostar ide Autoprevoz...morat ću ih nazvati, ako Centrotrans prima onda bi i oni trebali...hvalavox-populi wrote:Ako je uredno spakovana, morali bi, bar Centrotrans.kakav nered wrote:Zna li itko da li u autobuse primaju mačke (naravno u kutiji za prevoz)??? Relacija Sa-Mo..
- cellisto
#529 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ljudi ako mozete pomozite!
Moja prijateljica i njena mama prije jedno pola godine udomile su s ulice malo mace. Maza je bila jako umiljato i pametno mace, ja ne znam nista o mackama, ali njih dvije su vec prije dugo imale macku pa su znale i pruzile sve sta joj treba. Ali njih dvije rade po cijeli dan i sad kad je odrasla, Maza vise ne trpi njihovu odsutnost i unistava sve sto moze po kuci. Drugarici su ruke i noge u ogrebotinama jer je Maza grize i grebe dok ona spava. Sta da rade, imaju neku rodbinu na selu, je li jedina opcija da je posalju tamo?
Moja prijateljica i njena mama prije jedno pola godine udomile su s ulice malo mace. Maza je bila jako umiljato i pametno mace, ja ne znam nista o mackama, ali njih dvije su vec prije dugo imale macku pa su znale i pruzile sve sta joj treba. Ali njih dvije rade po cijeli dan i sad kad je odrasla, Maza vise ne trpi njihovu odsutnost i unistava sve sto moze po kuci. Drugarici su ruke i noge u ogrebotinama jer je Maza grize i grebe dok ona spava. Sta da rade, imaju neku rodbinu na selu, je li jedina opcija da je posalju tamo?
-
melb26sa
#530 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Macki je dosadno - nek joj nabave jos jednu macku da se ima s kim igrati, nema potrebe slati je bilo gdje. Kandzice se mogu skratiti makazicama bas za tu upotrebu.cellisto wrote:Ljudi ako mozete pomozite!
Je li macka sterilizirana?
- cellisto
#531 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hvala za odgovor!
naravno da je maci dosadno, njih dvije nikako ne mogu biti kuci vise, kandzice su joj skratili ali ona svejedno prevrce saksije, obara sve i grize sta stigne. nije sterilizirana. jesi siguran/na za to da nabave jos jednu macku? to je velika stvar, uzeti jos jednu zivotinju, ali ako to moze rijesiti problem ja cu im prenijeti savjet drage volje, ionako je jako vole i bas im je tuzno, ali sad zasad vide jedinu opciju da je daju.
naravno da je maci dosadno, njih dvije nikako ne mogu biti kuci vise, kandzice su joj skratili ali ona svejedno prevrce saksije, obara sve i grize sta stigne. nije sterilizirana. jesi siguran/na za to da nabave jos jednu macku? to je velika stvar, uzeti jos jednu zivotinju, ali ako to moze rijesiti problem ja cu im prenijeti savjet drage volje, ionako je jako vole i bas im je tuzno, ali sad zasad vide jedinu opciju da je daju.
- minjonja
#532 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
cellisto, ja sam imala krvave rukave prije. od jagodica do ramena sam bila sva krvava jer me je moj macak napadao. skakao mi je na glavu i grizao za tjeme i kosu. cim sam u majici kratkih rukava skace i kaci se. cim obucem kratke tole i vidi malo koze, grize. kastrirala sam ga i nabavila mu curu i otad nema umiljatije macke.cellisto wrote:hvala za odgovor!
maca ima tek pola godine, ona je jos beba. ona ne napada da bi povrijedila, ona hoce da se igra. zato nek prvo pokusaju sa svim mogucim igrackama (oni misevi na feder, moje to obozavaju, misevi na navijanje, razne kuglice sa zvoncima i misevima koje se samo krecu, na konac nek joj po stanu kace igrackice da se moze igrati "odbojke"-ja to tako zovem
otprilike u ta doba udju u pubertet pa tad malo vise divljaju, ali znas kako mace postanu dosadne kasnije
p.s. obavezno mreza na prozor!
-
melb26sa
#533 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mi smo imali taj problem kad smo tek nabavili Tommyja - cijeli dan kuci sam i naravno da je non-stop plakao, razbijao i unistavao. Donijeli i njegovu sestru nakon 2-3 sedmice i od tad nista - tj, sad se zajedno igraju, problema nema.cellisto wrote:hvala za odgovor!
Jedna ili dvije macke u kuci apsolutno ne pravi razliku u cijeni "odrzavanja" - dijele hranu, pijesak, poslastice, igracke.
Ako do sada nisi, steriliziraj macku - to se moze uraditi vec sa 5 mjeseci starosti.
- vox-populi
#534 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Bas sam oko ovoga htio da postavim pitanje. Naime, nasem macku je 7 mjeseci i jos nije kastriran. Problem su oprecna misljenja veterinara.melb26sa wrote: Ako do sada nisi, steriliziraj macku - to se moze uraditi vec sa 5 mjeseci starosti.
Njegov veterinar nam je savjetovao da ga dovedemo na kastraciju tek kada pocne da zapisava stan. Po njegovom misljenju, bitno je cekati do tog trenutka jer hormoni koji se razvijaju dok macak nije kastriran uticu na njegov rast, posebno na rast glave !?
Sa druge strane, prije mjesec dana je bio bolestan pa smo ga vodili u veterinarsku kliniku gdje su nam rekli da nije nikakav problem da se kastrira i ranije.
Macak jos nije poceo da zapisava stan a nije ni preaktivan, ponasa se skroz ok. Malo jeste nervozan, cesto je na prozoru i gleda vani i mjauce ali kontam da je to zbog proljeca, vani lijepo a on unutra, mjaukao bih i ja.
Jedini problem koji s njim imamo, malo slabije jede. Naime, suhu hranu jede skroz ok, oko 70 grama dnevno ali ako radimo kombinaciju vlazne i suhe hrane, onda vlaznu ne jede skoro nikako. Probali smo sa raznim markama, od DM hrane koju je jeo kod uzgajivaca, preko Bio Holistic Almo Nature, Hill's, Royal Canine i sl.
Eh sad pitanja:
Da li macke jedu bolje nakon sterilizacije? Odnosno, da li da ga kastriramo odmah kako bi opet jeo dobro ili da ipak pricekamo dok ne zapisa stan?
U kojem dobu obicno muzjaci postanu seksualno aktivni?
Macak ima kao sto sam rekao 7 mjeseci, mjesanac je Maine Coone-a, sijamske i perzijske macke i trenutno tezi 3,3 kg. Da li je to premalo za njegovu dob/vrstu?
Da li je ok da ga hranimo samo suhom hranom? U pitanju je jako kvalitetna Bio Holistic hrana, Almo Nature. Ili da ipak nastavimo pokusavati i sa vlaznom hranom?
Hvala na odgovorima.
-
melb26sa
#535 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
vox-populi wrote:Bas sam oko ovoga htio da postavim pitanje. Naime, nasem macku je 7 mjeseci i jos nije kastriran. Problem su oprecna misljenja veterinara.melb26sa wrote: Ako do sada nisi, steriliziraj macku - to se moze uraditi vec sa 5 mjeseci starosti.
Njegov veterinar nam je savjetovao da ga dovedemo na kastraciju tek kada pocne da zapisava stan. Po njegovom misljenju, bitno je cekati do tog trenutka jer hormoni koji se razvijaju dok macak nije kastriran uticu na njegov rast, posebno na rast glave !?
Sa druge strane, prije mjesec dana je bio bolestan pa smo ga vodili u veterinarsku kliniku gdje su nam rekli da nije nikakav problem da se kastrira i ranije.
Macak jos nije poceo da zapisava stan a nije ni preaktivan, ponasa se skroz ok. Malo jeste nervozan, cesto je na prozoru i gleda vani i mjauce ali kontam da je to zbog proljeca, vani lijepo a on unutra, mjaukao bih i ja.
Jedini problem koji s njim imamo, malo slabije jede. Naime, suhu hranu jede skroz ok, oko 70 grama dnevno ali ako radimo kombinaciju vlazne i suhe hrane, onda vlaznu ne jede skoro nikako. Probali smo sa raznim markama, od DM hrane koju je jeo kod uzgajivaca, preko Bio Holistic Almo Nature, Hill's, Royal Canine i sl.
Eh sad pitanja:
Da li macke jedu bolje nakon sterilizacije? Odnosno, da li da ga kastriramo odmah kako bi opet jeo dobro ili da ipak pricekamo dok ne zapisa stan?
Macak ima kao sto sam rekao 7 mjeseci, mjesanac je Maine Coone-a, sijamske i perzijske macke i trenutno tezi 3,3 kg. Da li je to premalo za njegovu dob/vrstu?
Da li je ok da ga hranimo samo suhom hranom? U pitanju je jako kvalitetna Bio Holistic hrana, Almo Nature. Ili da ipak nastavimo pokusavati i sa vlaznom hranom?
Hvala na odgovorima.
Kad pocne zapisavati tad je kasno - nastavice to raditi. Ako je macak zdravstveno dobro, sad je vrijeme.
Moj tommy sada ima 4 godine i dok se nije udebljao da je bacvast, ipak ima malo stomaka da visi
Niposto ne hraniti samo suhom hranom - otice mu bubrezi - razmisli malo - cime se hrane macke u divljini? Mesom a ne suhom hranom. Ja imamo tri vrste suhe hrane za Tommyja da gricka (IAMS, Purina i jos neka) ali vecinom hoce mokru.
- minjonja
#536 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moja prijateljica je macka sterilizirala isto tako po preporuci veterinara tek kad pocne zapisavati i nije nikad prestao iako je kastriran. ima njemu dosta godina i jos uvijek se time bavi.
moj je imao oko 8 mjeseci, a ima i nekoliko ulicnih sto sam kastrirala i sterilizirala sa 5-6 mjeseci i ne vidim da ijedna ima cudnu glavu u odnosu na nesterilizirane. na animal planet vidim da u americi male macice kastriraju, tako da vise ni meni nije jasno koji je najbolji trenutak
nemoj ga hraniti samo suhom. ja na to gledam kao melb26sa. koje konzistencije je golub i mis, takvu cu hranu davati
suhu ostavim preko noci ili kao igru-bacam im keks po keks i one trce za tim
malo rekreacije
to sto ima 3 kg ne mora znaciti da je mrsav, mozda je jednostavno sitan. da je previse mrsav, veterinar bi ti sigurno rekao onda kad si isao nedavno. mojoj jednoj macki bi po velicini rekao da ima 7 mjeseci, a ima dvije godine. nije mrsava, jednostavno je sitna.
moj je imao oko 8 mjeseci, a ima i nekoliko ulicnih sto sam kastrirala i sterilizirala sa 5-6 mjeseci i ne vidim da ijedna ima cudnu glavu u odnosu na nesterilizirane. na animal planet vidim da u americi male macice kastriraju, tako da vise ni meni nije jasno koji je najbolji trenutak
nemoj ga hraniti samo suhom. ja na to gledam kao melb26sa. koje konzistencije je golub i mis, takvu cu hranu davati
to sto ima 3 kg ne mora znaciti da je mrsav, mozda je jednostavno sitan. da je previse mrsav, veterinar bi ti sigurno rekao onda kad si isao nedavno. mojoj jednoj macki bi po velicini rekao da ima 7 mjeseci, a ima dvije godine. nije mrsava, jednostavno je sitna.
- cellisto
#537 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hej samo da zahvalim svima na odgovorima, prenijet cu sve vase savjete i nadam se da ce dobro doci! 
- kakav nered
#538 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja sam se dugo mučila sa svojim mačkom i mokrom hranom...miješala sam mu je sa suhom samo da malo pojede i uglavnom većinu bacala...jednostavno neće da je jede...i to ni jednu vrstu...i onda su mi rekli da je za mačku bolje da jede upravo suhu hranu...pitala sam i veterinara i on je potvrdio...kao tvrda hrana je bolja za zube...od tad mu ne dajem mokru hranu i on je sasvim zadovoljan...melb26sa wrote:vox-populi wrote:Bas sam oko ovoga htio da postavim pitanje. Naime, nasem macku je 7 mjeseci i jos nije kastriran. Problem su oprecna misljenja veterinara.melb26sa wrote: Ako do sada nisi, steriliziraj macku - to se moze uraditi vec sa 5 mjeseci starosti.
Eh sad pitanja:
Hvala na odgovorima.
Kad pocne zapisavati tad je kasno - nastavice to raditi. Ako je macak zdravstveno dobro, sad je vrijeme.
Moj tommy sada ima 4 godine i dok se nije udebljao da je bacvast, ipak ima malo stomaka da visiMislim da mu je sad oko 12-13 lbs. Sto se tice velicine glave, ne vidim da je prestao sa rastom - po meni je glavatiji od zenskice - mogu ti poslati slike na email.
Niposto ne hraniti samo suhom hranom - otice mu bubrezi - razmisli malo - cime se hrane macke u divljini? Mesom a ne suhom hranom. Ja imamo tri vrste suhe hrane za Tommyja da gricka (IAMS, Purina i jos neka) ali vecinom hoce mokru.
također, često mu dam žumanjce, maslinovo ulje i koje god meso ja jedem...ima prelijepu sjajnu crnu dlaku...
zbog čega bi mu otišli bubrezi ako jede suhu hranu??? jer meni je vet. rekao da mu je ne dajem ako neće.
također, mačke se u prirodi kao što kažeš hrane miševima, pticama,... a koliko zapravo ima mesa u kupljenoj mačijoj hrani??? pogotovo kad skontaš da ona ima rok trajanja godinu dana a ne stoji u frižideru nego onako na policama...meso bi se pokvarilo...
-
melb26sa
#539 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
kakav nered wrote:Ja sam se dugo mučila sa svojim mačkom i mokrom hranom...miješala sam mu je sa suhom samo da malo pojede i uglavnom većinu bacala...jednostavno neće da je jede...i to ni jednu vrstu...i onda su mi rekli da je za mačku bolje da jede upravo suhu hranu...pitala sam i veterinara i on je potvrdio...kao tvrda hrana je bolja za zube...od tad mu ne dajem mokru hranu i on je sasvim zadovoljan...melb26sa wrote:vox-populi wrote: Bas sam oko ovoga htio da postavim pitanje. Naime, nasem macku je 7 mjeseci i jos nije kastriran. Problem su oprecna misljenja veterinara.
Eh sad pitanja:
Hvala na odgovorima.
Moj tommy sada ima 4 godine i dok se nije udebljao da je bacvast, ipak ima malo stomaka da visiMislim da mu je sad oko 12-13 lbs. Sto se tice velicine glave, ne vidim da je prestao sa rastom - po meni je glavatiji od zenskice - mogu ti poslati slike na email.
također, često mu dam žumanjce, maslinovo ulje i koje god meso ja jedem...ima prelijepu sjajnu crnu dlaku...
zbog čega bi mu otišli bubrezi ako jede suhu hranu??? jer meni je vet. rekao da mu je ne dajem ako neće.
također, mačke se u prirodi kao što kažeš hrane miševima, pticama,... a koliko zapravo ima mesa u kupljenoj mačijoj hrani??? pogotovo kad skontaš da ona ima rok trajanja godinu dana a ne stoji u frižideru nego onako na policama...meso bi se pokvarilo...
E hajde sad razmisli sta je u suhoj hrani? Koji procenat mesa ima? Koliko vode?
Ja kad bih mogla, pravila bih im sama hranu od piletine i ostalog sto im treba ali to je previse komplikovano - konzerve koje dobijaju su tu da to nadoknade -
Jedu fancy feast elegant medleys: http://fancyfeast.com/elegant-medleys/primavera/
Onda ove http://fancyfeast.com/wet-cat-food/
i apetizere: http://fancyfeast.com/appetizers/
Evo ja sad gledam jednu kesu Hillove Science Diet macje hrane
http://www.hillspet.com/natures-best/na ... eline.html - ovu grickaju sa strane i kao bolja je od ostalih...
http://www.blakkatz.com/dryfood.html >> sta SAMO suha hrana moze uciniti mackama.
Zaboravih dodati - mi imamo jednom godisnje ciscenje zuba u sklopu vet osiguranja tako da nema problema oko zuba. Ne vole ni svoje cetkice za zube, ali boze moj, istrpe.
- Pikaboo
#540 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja Lala jede sve sto joj damo,a pazimo na ishranu pravo.Moja Lala ima 8 kila i nije debela vec je velika macana.Tako je velika da je veterinar rekao UH KOLIKA MACA !
-
teAMICA
#541 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Dobro je, ja mislila da svog mačora moram na dijetu, a on ima samo 7 kgPikaboo wrote:Moja Lala jede sve sto joj damo,a pazimo na ishranu pravo.Moja Lala ima 8 kila i nije debela vec je velika macana.Tako je velika da je veterinar rekao UH KOLIKA MACA !
- vox-populi
#542 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Zavisno od vrste, macke mogu teziti i puno vise od 7-8 kg. Normalna tezina za odraslog Maine Coon macka je izmedju 12-14 kg.
- Pikaboo
#543 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja Lala je vrste DOM-domaca obicna macka...ili je konj
Ogromna je kazem vam.Kad je podignes,ko da is podigao kamen.Nekad je zovemo kamena Lala.Zacudili bi ste se kad bi je vidjeli.Ko' da samo AD kapi klopa
-
teAMICA
#544 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
utješi me malo... moj mačor je mix domaće i sibirskevox-populi wrote:Zavisno od vrste, macke mogu teziti i puno vise od 7-8 kg. Normalna tezina za odraslog Maine Coon macka je izmedju 12-14 kg.
-
Shoshana
#545 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sve je to mala maca za moju macorcinu od 10 kgteAMICA wrote:Dobro je, ja mislila da svog mačora moram na dijetu, a on ima samo 7 kgPikaboo wrote:Moja Lala jede sve sto joj damo,a pazimo na ishranu pravo.Moja Lala ima 8 kila i nije debela vec je velika macana.Tako je velika da je veterinar rekao UH KOLIKA MACA !
-
spectra
#546 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Tacno je da je kasno za kastraciju kada vec pocne obiljezavati teritoriju, jer moze steci tu naviku i onda kastracija nista tu ne pomaze.vox-populi wrote:Bas sam oko ovoga htio da postavim pitanje. Naime, nasem macku je 7 mjeseci i jos nije kastriran. Problem su oprecna misljenja veterinara.melb26sa wrote: Ako do sada nisi, steriliziraj macku - to se moze uraditi vec sa 5 mjeseci starosti.
Eh sad pitanja:
Hvala na odgovorima.
Moj macak je takodjer kastriran sa 7 mjeseci - veseo je, umiljat, zaigran.
I meni je tada jedna starija zena - veterinar isto to rekla - da se treba sto kasnije kastrirati... a onda sam se malo raspitala i kod drugih veterinara.
Zakljucila sam da misljenje u vezi toga zavisi od godista veterinara.
-
sojsuz
#547 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Dolazi li ovdje mirc vise?
Imam jedno pitanje za strucnjaka po pitanju macaka na pp? hitno mi je, uspavat ce mi macku!
Imam jedno pitanje za strucnjaka po pitanju macaka na pp? hitno mi je, uspavat ce mi macku!
- suncica24
#548 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja se onda mogu pohvaliti da imam namrsavijeg macka u grupi
Ljudi me pitaju hranim li ga uposte
Hranim, svega mi, i to po tri puta dnevno, ali njegovo visocanstvo samo malo mljacne i onda opet u trk, da pravi belaj po stanu i trosi kalorije
Nadam se da ce nakon kastracije malo se udebljati, a svega mi i smiriti.
Ljudi me pitaju hranim li ga uposte
- Pikaboo
#549 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
E imam ja i drugu macu koja je susta suprotnost ovom dzinu.Kokolo jedva da jede uopste.I sva je ko glista.Ima perioda kad se malo popravi,a inace je bas mrsava.I bas kao i tvoj macan.Nema mira sama sa sobomsuncica24 wrote:Ja se onda mogu pohvaliti da imam namrsavijeg macka u grupi![]()
Ljudi me pitaju hranim li ga uposteHranim, svega mi, i to po tri puta dnevno, ali njegovo visocanstvo samo malo mljacne i onda opet u trk, da pravi belaj po stanu i trosi kalorije
![]()
- atko
#550 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Eh kad smo kod mrsavih maca ... i moj macak je pravo probirljiv ... nema sta mu nismo nudili al samo malo gricne par puta dnevno ... a posto je perzijska rasa ... imali smo dva laksa i jedna malo tezi incident sa kristalima u urinu ... i poslije tog treceg incidenta (koji je zavrsio kateterizacijom
... ja i umene mi djevojka zavrsili na tabletama taj dan)... sad jede hranu koja otapa taj kamenac ... prvo smo mu davali malo jacu a poslije umjereniju, i naravno on tu hranu ne voli, jedva je malo gricko i one koju voli ... al sto se kamenca tice to je sad sve ok... on je zivahan i razigran al zgoljav pravooo ... kako macu prevariti da jede ... ima li nekih fazona ... folova golova ??