Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
ozd@

#526 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

@zdruzdjo
super je akvarij,pozadina mi se mnogo svidja,samo kao sto je reko uradi sam treba vise kamenja i sitan pjesak umjesto tog sljunka...pjesak dunavac imas kupit u penny-ju,vreca od 80 kg kosta cini mi se 6,60km,a mozes uzet pola vrece sto je sasvim dovoljno,i ja sam tako...sto se tice panja mislim da nesteti zdravlju jer ga dosta raje ima al je svakako sasvim suvisan u malawi setup-u izmedju ostalog jer zakiseljava vodu...mozda si mogo taj zamjenit za neki manji da ostane vise mjesta za kamen...i ja imam mali panj al on je najvise tu zbog ancistrusa koji vole da ga grickaju a i da razbije malo monotoniju kamena

@milenko
svaka cast!i ja sam tako jer i sam sam novopeceni akvarist :D
u slucaju da se odlucis za ciklide to odsustvo ti nije problem,mogu oni sigurno izdrzat 10-15 dana bez hrane(tako npr. zenka koja nosi mlade ne jede 20 dana pa joj nista ne bude)il vidio sam da ima kupit onih automatskih hranilica,mada neznam imal toga kod nas...a imas i na pocestnoj strani akvarij.net-a pod kategorijom uradi sam kako da napravis sam takvu hranilicu.
pozz
Edmond

#527 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

uradi sam wrote:Edmonde lijep je akvarij povadi plastiku i mozda skini plakat iza....ubacio jednu lijepu dobro razgranatu granu,vinove loze ....i ima da sjeva...u svakom slucaju sve pohvale. :thumbup: :thumbup:
Nešto sam već radio preko vikenda,ali ću se pripremiti za naredni vikend za postavljanje nove podloge sa zemljom, novo bilje,CO2 itd. Ima sam u prethodnom akvarijumu prije par godina i grolux, tako da planiram napraviti neke "radikalne" promjene. Išao sam kod Armana da kupim neku mahovinu ili sl. što bi mi prekrilo panj na neki način, a čak i pijesak, ali nema i nije siguran da li će dobijati, tako da mi treba pomoć, ukoliko neko ima viška biljku koja bi mi mogla pomoći, bio bih mu zahvalan. Dolazim na adresu. :)
bushido

#528 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by bushido »

Image

Image
ozd@

#529 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

dal neko zna gdje se kod nas moze kupit sylvania aquastar neonka,i kolko kosta otprilike
uradi sam

#530 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

AMAZONKA HVALA TI U MOJE IME I IME NAS AKVARISTA...lp :thumbup:

to Zdruzljo... Panj znas i sam da zakiseljava vodu i samim tim je meksa, a znas da ciklidi vole tvrdu vodu, pogotovo ako se radi o mopan ili mangrovini...a kamenje ti je obvezno sto vise na dno tako da imaju dosta mjesta za skrivanje tako ga poredaj da se mogu provlaciti,sakrivati praviti sebi teritoriju itd....lp

to Ozd..ne treba ti nikakva specijalna lampa po pitanju malawi ciklida moze naj obicnija neonka,jer nemas bilja....LP
ozd@

#531 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

@uradi sam

ma znam da nije neophodno...al posto ovih dana pravim poklopac hocu da bude sto ljepse, kazu ta su ove lampe dobra kombinacijq sa malawcima,istice im boje...a cini mi se da nisu nista skuplje od obicnih
Bekir_SA

#532 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

bushido wrote:Image

Image

kraljevi!!! slike vrijede 1 000 000 rijeci, toliko sam fasciniran s kraljevima da cu ih stvarno sebi morati nabaviti :thumbup: :thumbup: :thumbup:
uradi sam

#533 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

ozd@ wrote:@uradi sam

ma znam da nije neophodno...al posto ovih dana pravim poklopac hocu da bude sto ljepse, kazu ta su ove lampe dobra kombinacijq sa malawcima,istice im boje...a cini mi se da nisu nista skuplje od obicnih
Ma znam ma jesu te su skupe, a ako bash te hoces ima na grbavici kod benzinske pumpe ona velika radnja samo rasvjeta...poz.
jesu li ribice ok...
Bekir_SA

#534 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:

Ma znam ma jesu te su skupe, a ako bash te hoces ima na grbavici kod benzinske pumpe ona velika radnja samo rasvjeta...poz.
jesu li ribice ok...

uradi sam gdje ta radnja jel kod strojorada ili kod one pumpe na drugoj strani???
milenko

#535 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by milenko »

moze l' jedno laicko pitanjce???
vidim da je poklopac jedno od "strateskih pitanja akvaristike"...prije svega zbog rasvjete, jel' tako...e sad...struja i kondenzacija se ne podnose koliko ja znam...jel' se podmece kakvo staklo ispod poklopca, tj. iznad samog akvarijuma????ako ne, kako je onda to rijeseno????
uradi sam

#536 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

milenko wrote:moze l' jedno laicko pitanjce???
vidim da je poklopac jedno od "strateskih pitanja akvaristike"...prije svega zbog rasvjete, jel' tako...e sad...struja i kondenzacija se ne podnose koliko ja znam...jel' se podmece kakvo staklo ispod poklopca, tj. iznad samog akvarijuma????ako ne, kako je onda to rijeseno????
Mozes i tako sa staklom, a imas gumene izolatore koje idu na grla.lp :thumbup:
ozd@

#538 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

@uradi sam

rumit mi je rekao da ima kupit tih lampio 2 zgrade preije merkatora na socialnom i da kostaju oko 10 km...

ribice su ekstra,fino napreduju...nisu uopste stidljive kao kod neke raju sto sam cuo da je problem,ne kriju se,prate moj prst preko akvarijuma i cim podignem ruku iznad akvarijuma udaraju nosevima od povrsinu,valjda ocekujuci hranu...cak sam ih hranio iz ruke :D
mada danas sam imo problem sa njima
danas kad sam se vratio sa fax-a,prebrojao sam i vidio sa mi jedna fali...i kontam ja da se nije negdje u kamenje zavukla al mi opet cudno jer se skoro nikad ne zavlače...kad ja pogleda jadnica zavrsila u filter(najmanja od njih,valjda se uspjela zavuc u otvor od resetkena preljevnom crijevu)da bude stvar jos gora kad sam je pokuso izvuc sa mrezicom,zavukla se kroz prorez u spuzvi kroz koji prolazi crijevo i zavukla se medju bio kugle...pa sam onda moro i kugle izvadit sve pa sam je tek tada uspio izvadit... bio sam se prepo hocel prezivjet al srecom izgleda potpuno noramalno,jede,pliva sve 5 :thumbup:

pravo sam odusevljen ribama,bas su ekstra i svakom bi ih preporucio

pozz
zdruzdjo

#539 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

ozd@ wrote:dal neko zna gdje se kod nas moze kupit sylvania aquastar neonka,i kolko kosta otprilike
imas ranije na forumu (cini mi se 17-ta stranica) moj post vezan za mjesta za kupovinu rasvjete
uradi sam

#540 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

rumit mi je rekao da ima kupit tih lampio 2 zgrade preije merkatora na socialnom i da kostaju oko 10 km...

ribice su ekstra,fino napreduju...nisu uopste stidljive kao kod neke raju sto sam cuo da je problem,ne kriju se,prate moj prst preko akvarijuma i cim podignem ruku iznad akvarijuma udaraju nosevima od povrsinu,valjda ocekujuci hranu...cak sam ih hranio iz ruke :D
mada danas sam imo problem sa njima
danas kad sam se vratio sa fax-a,prebrojao sam i vidio sa mi jedna fali...i kontam ja da se nije negdje u kamenje zavukla al mi opet cudno jer se skoro nikad ne zavlače...kad ja pogleda jadnica zavrsila u filter(najmanja od njih,valjda se uspjela zavuc u otvor od resetkena preljevnom crijevu)da bude stvar jos gora kad sam je pokuso izvuc sa mrezicom,zavukla se kroz prorez u spuzvi kroz koji prolazi crijevo i zavukla se medju bio kugle...pa sam onda moro i kugle izvadit sve pa sam je tek tada uspio izvadit... bio sam se prepo hocel prezivjet al srecom izgleda potpuno noramalno,jede,pliva sve 5 :thumbup:

pravo sam odusevljen ribama,bas su ekstra i svakom bi ih preporucio

Hajde bas mi je drago samo pokusaj te otvore malo zastiti..jaka ti je pumpa a tako da znas da je i usis jak...zastiti to malo bolje da ti nesauga ribe...a sto se tice njih samih one su betoni ne sikiraj se nista to su male zvjeri..vidjet ces kad narastu a vidio si i one moje velike :-D to je no1 klassa...jos su male ali opasne, :D ali eto kad narastu za prvi mrijest ako bogda vidjet cemo da sta u komponujemo...... bice i carleusa zutih ja se nadam na ljeto, a nabavljam uskoro jos i PS.Saulose vidjet ces oni su isto lijepi pravo....u glavnom mjenjaj vodu redovno, saka morske soli obavezno otopi u casi vode vidio si kako ja to radim i dva puta hrani u malim kolicinama i nema frke..posto su ti ti tvoji mali so dodaji nakon druge izmjene vode koju ces odliti 30% jer nemas potrebe neprljaju ti ribe toliko vodu jer su male....tako jednom sedmicno zamjeni 20LIT.drugi put mjenjanja odlij 30% i pola litra vode sa sakom soli i to je to ...eto ako imas jos sta pitaj...meni je drago takodje sto si zadovoljan i sa akvarijem i sa ribama....hajde drugi put kad dodjes da pijemo kafu zvat cemo i Amana pa da malo sjednemo ko ljudi, sve nam je nesto na frku se odigralo a i slabi smo bili sa vremenom itd...LP

pozz
milenko

#541 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by milenko »

uradi sam wrote:
milenko wrote:moze l' jedno laicko pitanjce???
Mozes i tako sa staklom, a imas gumene izolatore koje idu na grla.lp :thumbup:
zahvaljujem :dance: :thumbup:
uradi sam

#542 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:
uradi sam wrote:

jesu li ribice ok...

uradi sam gdje ta radnja jel kod strojorada ili kod one pumpe na drugoj strani???
Ma kad predjes most suade ide pumpa,OHR,i ona radnja na cosku ima lampi u izlogu koliko hoces ja mislim da je grolux od 1Met oko 16KM
Bekir_SA

#543 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Spot 98 :run:
Amazonka27

#544 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Amazonka27 »

meni fakat fali poklopac. voljela bi ovaj put da sredim akvarij... nebi voljela da mi se dese one greske ko prvi put kad sam ga imala..
sve u svemu ja imam samo volju i kao sto ranije rekoh staklenu kocku zvanu akvarij :D

pitanje:
koliko ce me kostati poklopac?

ko ce mi dati bilje (bez puzeva :D )

ja bi manje ribice - moly i gupice, neonke...mozda i par skalara, da razbije monotoniju sice :D
Njanjo

#545 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Njanjo »

pozdrav narode,

evo nakon citanja prvih 10-ak stranica posta i nakon toga sto sam vidio neke od ovih predobrih akvarijuma odlucio sam se i ja da kupim ribice. E sad, moze li mi neko reci sta sve treba za neki veci akvarijum (otprilike nekih 60-ak cm duzine),gdje ga kupiti (mada sam cuo da je najbolje napraviti svoj), onda gdje mogu nabaviti ribice (najsigurnije i kvalitetnije..ako je to moguce), dekoracije i slicno, naravno i ako neko mi moze dati okvirne cjene svega toga ....stvarno bih volio imati akvarijum kao neki ovdje jer mi se fakat pravo neki svidjaju. Meni nije problem stvarno se posvetiti tome tako da se nebrinete :D.....eh da, umalo da zaboravim, ja bih isao na sto sareniju opciju ribica, i dzungla fazon akvarijuma...nekako tropski da izgleda. To je sve zasada, a kad o kupim ima da vas spamam pitanjima ko veliki :D
rumit

#546 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Edmond wrote: Nešto sam već radio preko vikenda,ali ću se pripremiti za naredni vikend za postavljanje nove podloge sa zemljom, novo bilje,CO2 itd. Ima sam u prethodnom akvarijumu prije par godina i grolux, tako da planiram napraviti neke "radikalne" promjene. Išao sam kod Armana da kupim neku mahovinu ili sl. što bi mi prekrilo panj na neki način, a čak i pijesak, ali nema i nije siguran da li će dobijati, tako da mi treba pomoć, ukoliko neko ima viška biljku koja bi mi mogla pomoći, bio bih mu zahvalan. Dolazim na adresu. :)
Ako budes stavljao zemlju za cvijece neka ti odstoji neko vrijeme u vodi (najbolje 2-3 sedmice).
Ne bi bilo lose i sitniji sljunak da stavis. U Agricomu na C. Vili imas fin sljunak (Vitakraft, 2-5mm), nije ni skup.

Zdruzdjo, ako ti se svidja bijeli sitni kvarcni pijesak (do 0,8mm) - firma Kema proizvodi takav pijesak u vrecama od 25 i 40kg. Predstavnistvo im je negdje na Ilidži. Imas na njihovoj stranici kontakt pa se raspitaj gdje se mogu kupiti njihovi proizvodi u Sa.

Bushido, :thumbup:.
rumit

#547 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

rumit wrote:
Zdruzdjo, ako ti se svidja bijeli sitni kvarcni pijesak (do 0,8mm) - firma Kema proizvodi takav pijesak u vrecama od 25 i 40kg. Predstavnistvo im je negdje na Ilidži. Imas na njihovoj stranici kontakt pa se raspitaj gdje se mogu kupiti njihovi proizvodi u Sa.
Kontaktirao sam Kemu, kazu ima pijeska u njihovom skladistu. Ako nekog interesuje.
Gauchos

#548 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Gauchos »

Pozdrav

Moze li preporuka od forumasa gdje kupiti kanister filter TetraTec EX700 u Sarajevu, i ako neko zna kolika je cijena
zdruzdjo

#549 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

kod braneta na pofalicima, svijet ljubimaca. cjena je mislim 137 km.
mozda ima i gdje drugo ali ne vjerujem u povoljniju cjenu obzirom da su oni zastupnici za tetru za bih.

pijesak.
sad bijah u penny-ju i nemaju. imaju savac koji je siv. a dunavca nema. a na drugom mjestu nadjoh dunavac pod navodnicima ali i on je sivkast. e sad malo mi rasvijetlite. jeli dunavac bijel ili je sivkast?
rumit

#550 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

I dunavac i savac su ti sivkasti. Ako hoces bas bijeli onda je to kvarcni.
Post Reply