Haj'mo dalje,....Ja na PP primam advokatske ponude, a kasnije ću prepustiti nekome od oštećenih, dobrovoljcu, da nastavi sa koordinacijom (Ja nisam oštećen, ne duguju mi ništa).selko wrote:ja sam za......![]()
Istina o invalidima
-
BajrinNajmladji
#526 Re: Istina o invalidima
-
BajrinNajmladji
#527 Re: Istina o invalidima
Nisam upućen i molim te da ti preuzmeš koordinaciju okupljanja oštećenih i advokatske ponude da idu tebi na PP.kone wrote: Ne znam koliko si upucen,ali svaki advokat uzima procenat od posla.Najcesce se tako dogovara.Znaci kad bi se skupilo nekih 20-ak ljudi po recimo 10 000(visina duga),to je suma od 20 000.Troskove mislim da placa advokat,ali zato uzme 10% od ukupne sume i svima dobro.A zamisli da se skupi puno vise ljudi,koje bi to bile pare.
Ja cak vjerujem,da bi svi ti kojima se duguje toliko novca,da bi svi pristali sad da nekome daju 1000 KM,da ga taj ubaci na spisak za isplatu,odnosno da im se isplate dugovanja i jos uz to cim se tako nesto desi,fakticki su vec u bubnju za naredne isplate i onda ce iz mjeseca u mjesec dobijati redovne isplate,kao i svi drugi.Ne sumnjam da se to vec radi,znaci da ljudi daju nekima iz MInistarstva da ih ubace na spisak i tako reci se odreknu dijela novca,ali zato nakon toga imaju redovna primanje i plus naplate stara dugovanja.....
-
dems
#528 Re: Istina o invalidima
Citam ovu vasu diskusiju oko neisplacenih naknada za invalide od 60 do 80% invaliditeta, pa kako nigdje nevidjeh komentar ko su ti ljudi kojima se duguje, nisam mogao a da ne komentarisem. Drugi put kada budete govorili o ovom pitanju zapitajte se bar ko su ti ljudi i da li je njima mjesto u ovom zakonu i da li zasluzuju taj novac koji im se duguje. Mjesto u kom ja zivim je oko 1.000 stanovnika, a korisnika koji uzivaju ova prava ima preko stotinu tj. ima ih duplo vise nego penzionera, a penzioneri su naj ugrozeniji po pitanju zdravlja. Od ovog broja nekih 10-15 korisnika su oni kojima je mjesto u ovom zakonu, a svim ostalim nije, jer su fizicki potpuno zdravi sto se vidi po njihov radnom angazmanu: poljoprivreda, stocarstvo, gadjevinarstvo, gastarbajterski radovi u okolnim drzavama itd. Ubuduce kad diskutujete o invalidima osvrnite se i na to.
-
zokafesb
#529 Re: Istina o invalidima
[quote="dems"]Citam ovu vasu diskusiju oko neisplacenih naknada za invalide od 60 do 80% invaliditeta, pa kako nigdje nevidjeh komentar ko su ti ljudi kojima se duguje, nisam mogao a da ne komentarisem. Drugi put kada budete govorili o ovom pitanju zapitajte se bar ko su ti ljudi i da li je njima mjesto u ovom zakonu i da li zasluzuju taj novac koji im se duguje. Mjesto u kom ja zivim je oko 1.000 stanovnika, a korisnika koji uzivaju ova prava ima preko stotinu tj. ima ih duplo vise nego penzionera, a penzioneri su naj ugrozeniji po pitanju zdravlja. Od ovog broja nekih 10-15 korisnika su oni kojima je mjesto u ovom zakonu, a svim ostalim nije, jer su fizicki potpuno zdravi sto se vidi po njihov radnom angazmanu: poljoprivreda, stocarstvo, gadjevinarstvo, gastarbajterski radovi u okolnim drzavama itd. Ubuduce kad diskutujete o invalidima osvrnite se i na to.[/qu
Ja sam 100% invalid i nista ne dobivam , naravno necu jos dugo stim se mirit, spreman sam na najstrasnije poteze .
I slazem se naravno, sramotno je da oni koji su zaposleni primaju invalidnine, a ja koji nemam nikakva druga primanja i koji sam potrosio brdo love da zavrsim fakultet elektrotehnike i naravno bez posla, ne dobivam nista, a sva moguca rjesenja su gotova, pa i ono sa zadnje revizije.
Ja sam 100% invalid i nista ne dobivam , naravno necu jos dugo stim se mirit, spreman sam na najstrasnije poteze .
I slazem se naravno, sramotno je da oni koji su zaposleni primaju invalidnine, a ja koji nemam nikakva druga primanja i koji sam potrosio brdo love da zavrsim fakultet elektrotehnike i naravno bez posla, ne dobivam nista, a sva moguca rjesenja su gotova, pa i ono sa zadnje revizije.
-
BajrinNajmladji
#530 Re: Istina o invalidima
Osvrnuo se ministar Perica i dao izjavu protiv bivšeg ministra Radovana (Vignjevića) da je omogućio ''svima koji operišu žučnu kesu da primaju naknadu (Invalidninu).dems wrote:Citam ovu vasu diskusiju oko neisplacenih naknada za invalide od 60 do 80% invaliditeta, pa kako nigdje nevidjeh komentar ko su ti ljudi kojima se duguje, nisam mogao a da ne komentarisem. Drugi put kada budete govorili o ovom pitanju zapitajte se bar ko su ti ljudi i da li je njima mjesto u ovom zakonu i da li zasluzuju taj novac koji im se duguje. Mjesto u kom ja zivim je oko 1.000 stanovnika, a korisnika koji uzivaju ova prava ima preko stotinu tj. ima ih duplo vise nego penzionera, a penzioneri su naj ugrozeniji po pitanju zdravlja. Od ovog broja nekih 10-15 korisnika su oni kojima je mjesto u ovom zakonu, a svim ostalim nije, jer su fizicki potpuno zdravi sto se vidi po njihov radnom angazmanu: poljoprivreda, stocarstvo, gadjevinarstvo, gastarbajterski radovi u okolnim drzavama itd. Ubuduce kad diskutujete o invalidima osvrnite se i na to.
Dalje je objasnio, da će on srediti stanje tako što će po principu ko je obolio zbog starosti i promjena na organizmu koje starost nosi (Infarkt, moždani udar i slično) biti skinuti sa federalne kese, a moći će se obratiti kantonima za invalidninu.
Isto tako, najavio je ovo što se sada dešava sa cenzusom, ali je tada rekao da ko ima penziju, radi ili ima određenu imovinu, neće moći dobijati invalidninu. Spominjao je i primatelje duplih naknada, recimo naknade za oštećenje organizma putem PIO/MIO plus od federalnog Ministarstva za rad i soc. politiku ličnu invalidninu.
Malo se tu zeznuo jer istinskim osobama sa onesposobljenjem naknada (Invalidnina) nije socijalna pomoć, nego pravo na socijalnu zaštitu.
Uvođenjem cenzusa dio BiH (FBiH) neće više biti socijalna država, nema solidarnosti prema nemoćnim,...Dakle, zakoni džungle gdje nemoćni bivaju pojedeni, izopćeni i ubijani. Ne bi se smjela vezivati primanja invalida i njegove porodice sa pravom na invalidninu ili tudju njegu.
Šta je kriva neka žena što su joj operisali dojku i postala, recimo, 60% invalid? Takav zakon bio za Radovana V. i neka naplati. Nije ona kriva, nego nerazumni, nesposobni, ministar. Nije znao predvidjeti do čega će dovesti tada, novi zakon.
O podmićivanju ljekarskih komisija. Opet nisu invalidi krivi nego sami ljekari u komisijama i policija/tužilaštvo što nisu našli načina da ih razotkriju i uhvate na djelu.
Ne znam tačno zakone o policiji, tužilaštvu, ali u hr. postoji mogućnost lažnog podmićivanja uz snimanje radi dokazivanja na sudu.
-
kone
#531 Re: Istina o invalidima
Nemam ja sta preuzimati...Samo sam da prijedlog za te ljude,kako doci do novca koji su davno trebali dobiti....BajrinNajmladji wrote:Nisam upućen i molim te da ti preuzmeš koordinaciju okupljanja oštećenih i advokatske ponude da idu tebi na PP.kone wrote: Ne znam koliko si upucen,ali svaki advokat uzima procenat od posla.Najcesce se tako dogovara.Znaci kad bi se skupilo nekih 20-ak ljudi po recimo 10 000(visina duga),to je suma od 20 000.Troskove mislim da placa advokat,ali zato uzme 10% od ukupne sume i svima dobro.A zamisli da se skupi puno vise ljudi,koje bi to bile pare.
Ja cak vjerujem,da bi svi ti kojima se duguje toliko novca,da bi svi pristali sad da nekome daju 1000 KM,da ga taj ubaci na spisak za isplatu,odnosno da im se isplate dugovanja i jos uz to cim se tako nesto desi,fakticki su vec u bubnju za naredne isplate i onda ce iz mjeseca u mjesec dobijati redovne isplate,kao i svi drugi.Ne sumnjam da se to vec radi,znaci da ljudi daju nekima iz MInistarstva da ih ubace na spisak i tako reci se odreknu dijela novca,ali zato nakon toga imaju redovna primanje i plus naplate stara dugovanja.....
-
BajrinNajmladji
#532 Re: Istina o invalidima
OK, razumijem,...Ja nisam oštećeni, pa se neću miješati, ali ostaje moj stav da je ova tema idealno mjesto za samoorganizovanje oštećenih.kone wrote: Nemam ja sta preuzimati...Samo sam da prijedlog za te ljude,kako doci do novca koji su davno trebali dobiti....
-
BajrinNajmladji
#533 Re: Istina o invalidima
Zoka jarane, nemoj tako. Otidji ili pošalji nekoga da se interesuje za tvoj slučaj. Da ti dadnu objašnjenje zašto ti ne šalju naknade.zokafesb wrote: Ja sam 100% invalid i nista ne dobivam , naravno necu jos dugo stim se mirit, spreman sam na najstrasnije poteze .
I ja sam prije desetak dana išao da se interesujem i fino mi objasnili da iako sam ''stari'' korisnik, prošao reviziju ne dobijam naknade jer sam se žalio na obračun (Pogrešno obračunali naknade). Poslao sam urgenciju putem e-mail poruke, ili da odgovaraju na žalbu ili da šalju naknade.
Ne znam šta im znači ovo ''stari'' i ''novi'' korisnik. I ja sam dobio rješenje 2007.g. nakon tadašnje revizije. Možda si ''upao'' među ''nove'' korisnike jer si zakasnio sa predajom zahtjeva ''za bobu'', za recimo, mjesec dana.
Vidio sam one službenice tamo u Ulici Azize Šaćirbegović (Prvi neboder do škole V. Nazor, na istoj strani ulice), rade ko rudari, boje se za posao ako ne odrade sve na vrijeme, a ulazio sam u prostorije gdje su im naslagani ''predmeti'' po opštinama. Dvije prostorije pune stalaža i u njima predmeti. Na hiljade predmeta. Službenice hoće pomoći, pogledati, objasniti,...Portir isto tako, ljubazan, pogleda na kompjuter i on prvi daje objašnjenje o statusu predmeta, pa ako ne zna konkretno, uvodi te kod službenica...
Na vratima imaju ispisani brojevi telefona koje nisam zapisao, ali na web. stranici Ministarstva ima telefon sekretarice ministra, pa traži od nje nekih pet brojeva gdje se možeš interesovati za status predmeta.
Broj telefona ministrovog kabineta (Ili centrale): +387 33 661 782.
Žao mi je što ne možeš naći posao sa el. tehničkim fakultetom jer si 100% onesposobljen.
Koji si smjer završio? Jesi li pokretan ili,...? Jesi li RVI, CŽR ili civilna osoba sa onesposobljenjem?
- and
#534 Re: Istina o invalidima
zna li neko koliko se otprilike čeka ta komisija u sarajevu?da li je moguće da od septembra neko ne dobije poziv?kako šalju pozive?da li će davati razliku starim korisnicima kojima su obustavili isplatu do nalaza komisije?
-
BajrinNajmladji
#535 Re: Istina o invalidima
U avgustu 2009.g. kada sam ja dobio poziv radili su ljekari honorarci, vanredno ih angažovali,...Pa je išlo brže,...I neka je omladina radila na zaprimanju predmeta i to u dvije prostorije. Isto tako su i oni bili vanredno angažovani.
Kakvo je stanje sada na Institutu za med. vještačenja, ne znam,...Otidji, pa priupitaj. Možda ti se posreći pa procijene kada bi mogao doći na red.
Najčešće odgovaraju sa rečenicom:
Sve informacije možete dobiti u Socijalnoj službi u opštini stanovanja.
Kakvo je stanje sada na Institutu za med. vještačenja, ne znam,...Otidji, pa priupitaj. Možda ti se posreći pa procijene kada bi mogao doći na red.
Najčešće odgovaraju sa rečenicom:
Sve informacije možete dobiti u Socijalnoj službi u opštini stanovanja.
-
zokafesb
#536 Re: Istina o invalidima
Dobro malo jesam pretjerao sa onim najstrasnije...
al znas kako je ka ti dođe ona minuta pa ti svejedno za sve i to bi napravio.
Poslusat cu te i otici do njih cim prija da vidim malo sta se desava , znam gje se nalaze.
Ja sam Distroficar ,pokretan,al tesko je to stanje opisati ko zna o distrofiji zna kakvo je stanje. civilni sam invalid 100%,zavrsio sam fax u splitu smjer elektronica. A posla nema jbg, sto zbog stanja u drzavi tj. krize ali i vecim djelom zbog statusa unvalid., a imam ja kolege potpuno zdrave pa nemaju posla u el struci, jer mozes imat 5 fakulteta opet treba "štela", al se oni za razliku od mene mogu lakse snaci, mogu da rade bilo sta i da zarađuju.
Poslusat cu te i otici do njih cim prija da vidim malo sta se desava , znam gje se nalaze.
Ja sam Distroficar ,pokretan,al tesko je to stanje opisati ko zna o distrofiji zna kakvo je stanje. civilni sam invalid 100%,zavrsio sam fax u splitu smjer elektronica. A posla nema jbg, sto zbog stanja u drzavi tj. krize ali i vecim djelom zbog statusa unvalid., a imam ja kolege potpuno zdrave pa nemaju posla u el struci, jer mozes imat 5 fakulteta opet treba "štela", al se oni za razliku od mene mogu lakse snaci, mogu da rade bilo sta i da zarađuju.
-
cd_rom
#537 Re: Istina o invalidima
@zokafesb
uvjek se možeš baviti informatikom, bilo bi najbolje u državnom preduzeću (smjer nije bitan jer ionako fali kadrova) ili privatno (izrada softvera, web, baze podataka i sl) od kuće.
jedino moraš uložiti vrijeme da naučiš šta neznaš
uvjek se možeš baviti informatikom, bilo bi najbolje u državnom preduzeću (smjer nije bitan jer ionako fali kadrova) ili privatno (izrada softvera, web, baze podataka i sl) od kuće.
jedino moraš uložiti vrijeme da naučiš šta neznaš
-
samo malo
#538 Re: Istina o invalidima
Moguce je, clan moje obitelji je predao papire u septembru, negdje pocetkom septembra, receno je "dobit cete poziv za dva mjeseca", poziv jos nije stigao.and wrote:zna li neko koliko se otprilike čeka ta komisija u sarajevu?da li je moguće da od septembra neko ne dobije poziv?kako šalju pozive?da li će davati razliku starim korisnicima kojima su obustavili isplatu do nalaza komisije?
Imam informaciju da je bilo pametnije uplatiti jos ono nesto sitno maraka da ti komisija dodje u kucnu posjetu, njih odradjuju prve i oni ne cekaju, ali zato sto su ljekarske komisije dale prioritet kucnim posjetama, ispastaju oni koji cekaju na poziv da idu na vjestacenje.
Zato cekate
Razliku bi trebali dobiti, ako ovi sto cekaju vjestacenje, nalaz komisije i rjesenje vec moraju cekati, bar neka dobra stvar, navodno se sada dobije stotinjak km vise mjesecno (nesto vise od 400 km umjesto prijasnjih 330) pa ce samim tim i razlika biti veca.
-
dems
#540 Re: Istina o invalidima
Zoka druze potpuno te razumijem, ali mi je nelogicno da do sada nisi dobio novac, jer ne znam nikog sa 100% invaliditetom da nije primio novac. Budi uporan i trazi od ministarstva da ti odmah isplate. Sto se tice tuzivanja, to je veliki zajeb jer sam se ja tuzivao sa kantonom, onda kada su bile kantonalne naknade i to je trajalo vise od cetiri godine. Naravno naplatio sam utuzeno. Zato prije nego sto se odlucis na tuzbu dobro razmisli, jer nase sudstvo je "lopovsko" i posteni ljudi nemaju sta traziti na sudu. Sto se tice tvog obrazovanja, to je lijepo sto si se odskolovao i imas zvanje, ali se nemoj puno nadati, jer ces se puno razocarati. Ja sam distroficar 15 godina u inv. kolicima, zavrsio sam jedva osnovnu skolu, ne zato sto sam bio glup nego zato sto sam poceo zivjeti punim plucima, znao sam sta je distrofija i da to necu moci iz inv. kolica. Sad sam miran i ne zalim ni za cim. Imao sam ludu srecu pa sam se zaposlio i zaradio penziju. Nego druze nemoj da se sekiras i sam sebi pravis sranje od zivota, zato ce se zivot sam pobrinutu i pretvoriti se u sranje.
-
Rvi123
#541 Re: Istina o invalidima
Pozdrav svima.
Imam dva pitanja.
1. Da li osoba RVI s primanjima u BIH od 230 km ima pravo na invalidninu u HR na osnovu PTSP i zarobljeništva.
2. Kada će biti isplaćeni zaostaci NVI jer je prekinuto 2009 godine radi revizije? (u pitanju je osoba 100% invaliditeta)
Hvala unaprijed na odgovorima.
Imam dva pitanja.
1. Da li osoba RVI s primanjima u BIH od 230 km ima pravo na invalidninu u HR na osnovu PTSP i zarobljeništva.
2. Kada će biti isplaćeni zaostaci NVI jer je prekinuto 2009 godine radi revizije? (u pitanju je osoba 100% invaliditeta)
Hvala unaprijed na odgovorima.
-
crni12
#542 Re: Istina o invalidima
juce je u SBK,,bila uplata invalidnina.
-
descent
#543 Re: Istina o invalidima
Dali netko zna kada ce poceti isplata borackih invalidnina ?
-
crni12
#544 Re: Istina o invalidima
zar borci i czr primaju naknade isti dan????????????kakavdanakneiskustvu wrote:descent wrote:Dali netko zna kada ce poceti isplata borackih invalidnina ?
pa evo izgleda da je počela,vidiš šta je ovaj napisao u postu iznad tebe.
-
crni12
#545 Re: Istina o invalidima
posto sam ja czr,mislio sam naravno na civilne,i kad sam napisao taj dan su i bile naknade u sbk,za druge kantone ne znam al znam kad meni uplate.i uvijek cu napisat kad budu uplate jer prava informacija uvijek vrijedi,jer jedna je drzava a 10 kantona,to bar svi razumijemo,i svako isplaciva kad mu se prohtije
-
boljesutra
#546 Re: Istina o invalidima
Od decembra 2008 godine imam rješenje po kojem je procjena invalidnosti 80% -IIgrupa i pomoć od drugog lica a pravo po tom rješenju ostvarujem od marta 2007.U junu 2009 dostavljaju mi rješenje da mi se to pravo ukida po novom zakonu kao i ostalima neratnim invalidima koji imaju procenat invalidnosti manji odd 90 i 100%.
Ma kakvo mi se pravo ukida kada od toga svega imam samo njihova rješenja
Naknadu po osnovu tog rješenja ni dan danas nisu mi isplatili
Hoće li ikada isplatiti
to su samo igre bez granica
a na reviziju ne možeš doći jer njima se mora na njihov račun uplatiti
a mi ćemo čekati."DO KADA" da samo opet dobijemo samo rješenje i ništa više
samo nas maltretiraju,dosta nam je naše bolesti.Nismo je mi birali ali ne mogu se ni oni igrati sa našim sudbinama i životima.Niko u u apotekama za terapije neće rješenja nego novac a odakle

Last edited by boljesutra on 18/01/2010 10:41, edited 4 times in total.
-
dems
#547 Re: Istina o invalidima
Kada objavljujete uplate invalidnina onda naglasite koje su to: RVI, CZR ili neratne, jer su to u budzetu tri razlicite stavke i rijetko kada se isplacuju u isto vrijeme. Naj prije vecinom idu RVI, pa CZR, a onda neratne. Federalno ministarstvo na svojoj stranici redovno objavi kada uplati za RVI i neratne: http://www.fmf.gov.ba
-
descent
#548 Re: Istina o invalidima
Ljudi dali znate kad ce poceti isplata borackih invalidnina ?
-
SoulSeeker
#549 Re: Istina o invalidima
Pa eto sve ovo što si naveo mogu zamisliti jer sam proveo gotovo četiri godine u redovima ARBiH, ali ne mogu zamisliti Sarajevo i Sarajlije tokom granatiranja. Zamisli sada ti (pošto ja ne mogu) hladan podrum, zvrčanje granata oko ušiju, i staru cipelu u kazanu od koje imaš namjeru napraviti supu, pa mi reci da li samo mi trebamo imati privilegije u koje nećemo uključiti i civile?Vertigo wrote:sve i da je neko neokrznut izasao iz Armije, 3-3,5 godine provedene u rovovima i blatu, po brdima i dolinama BiH, moralo je ostaviti posljedice po zdravlje istog. zamisli...januar...Treskavica...i ti na njoj 45 dana.....
Blokada puteva koje su pravili i imaju namjeru praviti "ratni vojni invalidi" je teži idiotizam kojem treba stati u kraj korištenjem svih legalnih zakonskih ovlaštenja, a za slučaj da takvih nema, onda zakonskim ovlaštenjima koja tek treba izmisliti samo zbog njih. Riješenje problema ratnih vojnih invalida je u revizijima dodijeljenih riješenja jer će se tako oduzimanjem prava na obeštećenje po osnovama ratnog invaliditeta osobama koje su cijelo vrijeme provele u šupama taj novac moći dati onima koji ga i zaslužuju, čime će se automatski povećati i iznos za isplatu. Mislim da tada ne bilo protesta jer bi se odvojilo žito od kukolja.
- and
#550 Re: Istina o invalidima
najveći problem u razdvajanju pravih ratnih invalida i onih koji su bili u podrumu i dobili papire,je što su ovi koji su bili u podrumu i nisu invalidi,da bi ovo pravo ostvarili,morali ili platiti ili imati debelu štelu i oni imaju papire urednije i bolje nego pravi invalidi.ljudi koji su ranjeni u borbama,operisani po planinama nemaju gotovo nikave dokumentacije o ranjavanjima ili imaju vrlo šturu dokumentaciju iako su 100%ispravni.zbog toga mislim da revizije ovakve kako se rade više problema stvaraju pravim invalidima,nego lažnim koje treba da ukinu oni koji su im i dali papire i prava.SoulSeeker wrote:Pa eto sve ovo što si naveo mogu zamisliti jer sam proveo gotovo četiri godine u redovima ARBiH, ali ne mogu zamisliti Sarajevo i Sarajlije tokom granatiranja. Zamisli sada ti (pošto ja ne mogu) hladan podrum, zvrčanje granata oko ušiju, i staru cipelu u kazanu od koje imaš namjeru napraviti supu, pa mi reci da li samo mi trebamo imati privilegije u koje nećemo uključiti i civile?Vertigo wrote:sve i da je neko neokrznut izasao iz Armije, 3-3,5 godine provedene u rovovima i blatu, po brdima i dolinama BiH, moralo je ostaviti posljedice po zdravlje istog. zamisli...januar...Treskavica...i ti na njoj 45 dana.....
Blokada puteva koje su pravili i imaju namjeru praviti "ratni vojni invalidi" je teži idiotizam kojem treba stati u kraj korištenjem svih legalnih zakonskih ovlaštenja, a za slučaj da takvih nema, onda zakonskim ovlaštenjima koja tek treba izmisliti samo zbog njih. Riješenje problema ratnih vojnih invalida je u revizijima dodijeljenih riješenja jer će se tako oduzimanjem prava na obeštećenje po osnovama ratnog invaliditeta osobama koje su cijelo vrijeme provele u šupama taj novac moći dati onima koji ga i zaslužuju, čime će se automatski povećati i iznos za isplatu. Mislim da tada ne bilo protesta jer bi se odvojilo žito od kukolja.