Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Moderator: Benq
- LadyMistery
#526 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Hvala puno na odgovoru. Kad je tako kao što kažeš nek' mi je onda Bog na pomoći da kupim ispravan i ništa mu ne fali... 
- Pokerboy11
#527 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Jel izasao na trziste ovaj novi iphone 4s ? I gdje ga kod nas ima kupiti ?
- Curve
#528 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
al si ga ti pozurio, nema kod nas jos
- dinooh
#529 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
sta ce ti taj pored galaxy II, bolji i jeftiniji, jedino ako si kako se ono u nas kaze sminkerPokerboy11 wrote:Jel izasao na trziste ovaj novi iphone 4s ? I gdje ga kod nas ima kupiti ?
- Curve
#530 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
dinooh wrote:sta ce ti taj pored galaxy II, bolji i jeftiniji, jedino ako si kako se ono u nas kaze sminkerPokerboy11 wrote:Jel izasao na trziste ovaj novi iphone 4s ? I gdje ga kod nas ima kupiti ?
lik upita gdje se ima kupit 4s, znaci hoce njega
a dobije odgovor sto ce ti imas galaxy II
-
new_york
#531 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Pa i sto ce mu 4S kad je Galaxy S2 hardverski jaci i bolji....LOL

- stevan2712
#532 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Covjek fino pita gdje da kupi a ti se ubacis sa tim retardiranim komentarom! Mozda je tebi bolji ali nekome nije. iPhone 4S je gotovo savrsenstvo od mobitela,kao i Samsung S II. Ostalo je, kome se vise svidja koji OS. Neko vise voli Android a neko iOS. A neko pak voli Symbian ili dummy mobitele,svako ce naci nesto sto mu odgovara. I to uopste nije poenta ove teme,vec da se pomogne covjeku gdje to ima u Sarajevu kupiti... A i ja bi prvi kupio iPhone kada bi birao izmedju njega i Galaxy S II !dinooh wrote:sta ce ti taj pored galaxy II, bolji i jeftiniji, jedino ako si kako se ono u nas kaze sminkerPokerboy11 wrote:Jel izasao na trziste ovaj novi iphone 4s ? I gdje ga kod nas ima kupiti ?
Da ne bude offtopic , nece ti toga jos zadugo biti kod nas. Daj Boze da bude i oko nove godine
Inace, imas na Grbavici radnju ZM Mobile oni ti imaju iPhone 4 i starije kao i servis iPhone-a
-
saniiado
#533 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
prodajem GAJNC NOV NOVCIJAT
Iphone 4, 16gb
tek uvezen iz Amerike
100% Nov
i 100000% original (sto dokazujem provjerom serijskog broja)
Nikad upaljen, nikad prikljucen na punjac... 10000% nov
Cijena 775km
SAMO GOTOVINA - nikakve zamjene me ne interesuju
javite se na PP
Iphone 4, 16gb
tek uvezen iz Amerike
100% Nov
i 100000% original (sto dokazujem provjerom serijskog broja)
Nikad upaljen, nikad prikljucen na punjac... 10000% nov
Cijena 775km
SAMO GOTOVINA - nikakve zamjene me ne interesuju
javite se na PP
- oldschool
#534 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Pokerboy, nije još došao a i kad dođe ima da bude oko 1700-1800 KM, a pazi se kopija, kod nas ih imaš bruku. Bolje sačekaj neko vrijeme, požurili su s štancanjem pa im se nije lijepilo osušilo na ekranu i on je žut, masovno se žale ljudi.
Najbolja opcija je da ga kupiš vani, da ti neko kupi, ovdje će marža biti ogromna.
Last edited by oldschool on 20/10/2011 23:34, edited 1 time in total.
- stevan2712
#535 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Dobro si rekao nema od toga nista kod nas. Samo nezgodno je kupiti i vani. Npr. neko ti donese iz Amerike i tebi se pokvari,mozes se slikati sa garancijom.oldschool wrote:Pokerboy, nije još došao a i kad dođe ima da bude oko 1700-1800 KM, a pazi se kopija, kod nas ih imaš bruku. Bolje sačekaj neko vrijeme, požurili su s štancanjem pa im se nije lijepilo osušilo na ekranu i on je žut, masovno se šale ljudi.Najbolja opcija je da ga kupiš vani, da ti neko kupi, ovdje će marža biti ogromna.
-
shin
#536 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Sto se tice kopija, vise nokia n8 lici na iphone nego ove kopije.
- dinooh
#537 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
neki se ne razume u mobitele, vazan im je samo izgled, ovaj 4s ce biti minimalno 1200km kad SGS Galaxy II bude nekih 700km.new_york wrote:Pa i sto ce mu 4S kad je Galaxy S2 hardverski jaci i bolji....LOL![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja samo kazem sta je bolje a to nije stvar ukusa a i sam galaxy II je proglasen najboljim u 2011. ja misli da je to dovoljno o tom mobitelu a i iskreno svi smo vise ocekivali od apple u vezi novog mobitela a premalo dobili. Ljudi ga kupuju sada samo sto je to zadnji mobitel u kojem je Steve imao umjesane ruke. A da nije umro pitam se bi li bila ovakva prodaja
Last edited by dinooh on 20/10/2011 23:31, edited 1 time in total.
- Curve
#538 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
mozes se slikat i ovdje, lafo kupis nov radi garancije a 80 % shopova, daje 6 mjeseci garancije i to samo software garancijustevan2712 wrote:Dobro si rekao nema od toga nista kod nas. Samo nezgodno je kupiti i vani. Npr. neko ti donese iz Amerike i tebi se pokvari,mozes se slikati sa garancijom.oldschool wrote:Pokerboy, nije još došao a i kad dođe ima da bude oko 1700-1800 KM, a pazi se kopija, kod nas ih imaš bruku. Bolje sačekaj neko vrijeme, požurili su s štancanjem pa im se nije lijepilo osušilo na ekranu i on je žut, masovno se šale ljudi.Najbolja opcija je da ga kupiš vani, da ti neko kupi, ovdje će marža biti ogromna.
- dinooh
#539 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
vecina je softwerska garancija, a danas svaki mobitel mozes i sam u kuci flashovat i rijesiti problem ako imas sa softwerom. Tako da ne mozemo reci koja trgovina valja a koja ne valja. samo od srece zavisi, jer ako npr samsung proizvede 1mil galaxy normalno je ocekivati da ce ih biti bar 3-4% sa nekim kvarom ili problemomCurve wrote:mozes se slikat i ovdje, lafo kupis nov radi garancije a 80 % shopova, daje 6 mjeseci garancije i to samo software garanciju![]()
- Curve
#540 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
kako je ranije napisano, oba modela su tu negdje, sad je samo ko preferira koju platformu.. uglavnom tvoj komentar iznad nije bio na mjestu jer je ovo tema "gdje kupiti mob u Sa" i lik je fino pitao gdje uzet konkretno 4s, a ne sad da mu popujemo sto ce uzet taj, jer sminkerskidinooh wrote:neki se ne razume u mobitele, vazan im je samo izgled, ovaj 4s ce biti minimalno 1200km kad SGS Galaxy II bude nekih 700km.new_york wrote:Pa i sto ce mu 4S kad je Galaxy S2 hardverski jaci i bolji....LOL![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja samo kazem sta je bolje a to nije stvar ukusa a i sam galaxy II je proglasen najboljim u 2011. ja misli da je to dovoljno o tom mobitelu a i iskreno svi smo vise ocekivali od apple u vezi novog mobitela a premalo dobili. Ljudi ga kupuju sada samo sto je to zadnji mobitel u kojem je Steve imao umjesane ruke. A da nije umro pitam se bi li bila ovakva prodaja
- oldschool
#541 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Treba Iphone 5 izaći uskoro, kroz mjesec dana, tako se piskara, možda želi njega, strpi se. Ovdje je sve puno fuš robe, original slušalice, baterije 15 KM
, garancije mizerne, napatiš se dok izganjaš svoje pravo, trebate biti upoznati s nekim stvarima. Znači, bilo šta kupite od tehničke robe i ne sviđa vam se možete vratiti u roku 8 dana i moraju vam vratiti pare po zakonu, uređaj može maksimalno biti 45 na servisu nakon čega su dužni dati novi ako ne mogu taj napraviti, nije na odmet pozvati ni inspekciju, obratiti se Udruzi za zaštitu potrošača, možete se i informisati na netu koja su vaša prava.
Da dodam, ukoliko vas nisu upoznali s vašim pravima tokom kupovine možete i uređaj koji je pokvaren vašim nemarom vratiti, to je krivica prodavca. 
- dinooh
#542 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
pa dobro , ja sam mu samo dao prijedlog a to za sminkerski i dalje mislim tako, ja nikad ne bi dao pare za njega, jer su inace apple proizvodi precjenjeni i ljudi koji kupuju ovaj mobitel (bar u inozemstvu) kupuju ga radi dokazivanja da su IN.Curve wrote:kako je ranije napisano, oba modela su tu negdje, sad je samo ko preferira koju platformu.. uglavnom tvoj komentar iznad nije bio na mjestu jer je ovo tema "gdje kupiti mob u Sa" i lik je fino pitao gdje uzet konkretno 4s, a ne sad da mu popujemo sto ce uzet taj, jer sminkerskidinooh wrote:neki se ne razume u mobitele, vazan im je samo izgled, ovaj 4s ce biti minimalno 1200km kad SGS Galaxy II bude nekih 700km.new_york wrote:Pa i sto ce mu 4S kad je Galaxy S2 hardverski jaci i bolji....LOL![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja samo kazem sta je bolje a to nije stvar ukusa a i sam galaxy II je proglasen najboljim u 2011. ja misli da je to dovoljno o tom mobitelu a i iskreno svi smo vise ocekivali od apple u vezi novog mobitela a premalo dobili. Ljudi ga kupuju sada samo sto je to zadnji mobitel u kojem je Steve imao umjesane ruke. A da nije umro pitam se bi li bila ovakva prodaja![]()
a da su slicni hardverski ne bi rekao, s obzirom da galaxy II ima 1gb rama a 4s samo 512 i jos ima 1.2ghz dual core i osim toga najbolji ekran trenutno na trzistu
- VeDooo1gim
#543 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
http://pik.ba/artikal/1935064/iphone-4s-16-gb/dinooh wrote:sta ce ti taj pored galaxy II, bolji i jeftiniji, jedino ako si kako se ono u nas kaze sminkerPokerboy11 wrote:Jel izasao na trziste ovaj novi iphone 4s ? I gdje ga kod nas ima kupiti ?
Ima ga Iservice cijena jeste masna , al ti je garancija KOMPLETNA , ukljucen je porez , pdv carina i LEGALNI racun koji ti naravno niko od ovih sanera sto autima telefone dostavljaju nece dat
- Curve
#544 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
http://www.pik.ba/artikal/1935064/iphone-4s-16-gb/
1820 KM
ma taj iService nije normalan, ebote cuj cijene 1820 KM da se avansno uplati odmah, a tek ces ga dobiti za mjesec i po

1820 KM
ma taj iService nije normalan, ebote cuj cijene 1820 KM da se avansno uplati odmah, a tek ces ga dobiti za mjesec i po
- VeDooo1gim
#545 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Cijena u EU mu je 700 E , dok se na placa za dostavu carinu porez.... i dok uracuna sebi neki profit , izadje to na tu cijenu , jest zara al je telefon vrijedan para a nije ni cudo pa i 4G je nov sada 1100 km fabricki otkljucan ako hoces garanciju finu i validan racunCurve wrote:http://www.pik.ba/artikal/1935064/iphone-4s-16-gb/
1820 KM![]()
ma taj iService nije normalan, ebote cuj cijene 1820 KM da se avansno uplati odmah, a tek ces ga dobiti za mjesec i po![]()
-
shin
#546 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Ove suplje price ''mi smo firma, placamo pdv i carinu'' mogu macku o rep okaciti.
Stvari stoje tako da iPhone 4s nema u slobodnoj prodaji jos, sve sto se prodaje trenutno je skidano sa mreza po EU i Americi. Uopste ga kao firma ne mozes kupiti i vrsiti dalju prodaju, telefon nema podrsku za BiH, iTunes isto, appstore...
Kada bude Apple dozvolio prodaju u BiH cijena ce biti ''msrp'' oliti Manufacturer's suggested retail price u koju ce sve biti uracunato (pdv, carina, bog otac, kao i zarada prodavaca). Ta cijena u njemackoj je 630€ za 16gb model bez telefonskog ugovora.
Zato raja, ne nasjedajte na pricu ''mi imamo servis za iphone, radnja smo'', itd...
Stvari stoje tako da iPhone 4s nema u slobodnoj prodaji jos, sve sto se prodaje trenutno je skidano sa mreza po EU i Americi. Uopste ga kao firma ne mozes kupiti i vrsiti dalju prodaju, telefon nema podrsku za BiH, iTunes isto, appstore...
Kada bude Apple dozvolio prodaju u BiH cijena ce biti ''msrp'' oliti Manufacturer's suggested retail price u koju ce sve biti uracunato (pdv, carina, bog otac, kao i zarada prodavaca). Ta cijena u njemackoj je 630€ za 16gb model bez telefonskog ugovora.
Zato raja, ne nasjedajte na pricu ''mi imamo servis za iphone, radnja smo'', itd...
- stevan2712
#547 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Pa da si citao vidio bi da je to prednarudzba,platis avans a mob dobijes za mjesec i po. Do tada ce valjda biti u slobodnoj prodaji.shin wrote:Ove suplje price ''mi smo firma, placamo pdv i carinu'' mogu macku o rep okaciti.
- VeDooo1gim
#548 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
cuske wrote:Gdje god d akupiš zabejebat će te! Kupio nov platit ćeš preskupo! Kupiš polovan an autopijaci bacio si pare, a najskuplja varijanta jeste ovi Telecomi lafo za marku a tamo telefon kroz rate platis umjesto 300Km platis1400KM.
Pik.ba polovna mobitel kojem jos nije istekla garancija najbolja varijanta
-
gr4ndm4st3r_bl4ck
#549 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Procitah 21 stranicu misljenja, utisaka, iskustava i ostalih stvari pa odlucih da i ja dodam nesto ( blok teksta incoming ). Prije nego sto neko napise komentar tipa - "registrovao si se samo da reklamiras univerzalno.com" - procitajte bar do kraja prije takvog komentara. Dakle, iz Banjaluke sam , u Sarajevu cak nikad nisam ni bio. U univerzalno sam kupio 3 telefona do sada...
Prvi telefon :
Prije 3 mjeseca drug odluci za rodjendan da kupi sestri telefon. Zensko ko zensko, vole kinky telefone i predlozimo joj X10 mini, pokazemo joj par videa i ona se zaljubi... Trazimo mi tako po netu i po gradu gdje bi mogli da pazarimo X10m. U gradu dakle po shopovima koji tvrde da prodaju origigi robu ( ofc prazne price, sve skidano s mreza ) telefon se kretao od 350 do 380 maraka. Pogledamo na par sajtova , na piku , cak i privatne oglase. Naletimo na univerzalno po prvi put. 260 maraka ako se ne varam. Ispitamo situaciju , misljenja razlicita kao i na ovoj temi i odlucimo se naruciti iz univerzalno. Nazovemo javi se "brat", vjerovatno onaj kojeg je neko spominjao, malo poglup vidi se , pitamo sta i kako i narucimo. Kaze moze nije problem , zapise adresu i dovidjenja. Sutra poslijepodne euroexpress donese telefon. Otvaramo kesu - original pakovanje ( bas kao i sa unboxing videa na youtube ) no onaj okrugli stamp s kojim je zapecacena nova kutija - pocijepan. Unutra telefon i sve stvari koje idu uz njega u original pakovanju. Upalimo ga - nema nikakvih oznaka bilo kakve druge mreze, ni hardverskih ni softverskih... jedino po cemu smo ga mogli razlikovati od origigija je instaliran nas jezik i to je to.
Zakljucak : Pakovanje mozda jeste original i nema obiljezja mreze ali instaliran je nas jezik i pakovanje je otvarano ( doduse neki korisnici bi mozda i bili zahvalni na nasem jeziku).Otkad je kupljen radi savrseno , nikakvih problema.
Drugi telefon :
X10 mini pro prije 2 sedmice. U shopovima po gradu 350-400 maraka, na univerzalno 275. Cura vidjela kod sestre od druga ali hoce i tastaturu - zene.Nazovem, javi se isti "brat" , narucim , dovidjenja. Sutradan proslo podne , zovem ih ponovo - mislio je da ima na stanju ali zapravo nije bilo pa nisu poslali , roba stize za 2 dana , nazovi ponovo hvala dovidjenja. Zovem ja za 2 dana , opet "brat"... Kaze nije siguran ima li ako ima poslace ako nema javice za neki sat. Nikad me nije nazvao. Ajde zovem ja ponovo cisto da znam , kaze nije stigao nazvati ali poslali su. Sutra stize telefon euroexpressom. Kao i u prvom slucaju , pakovanje , telefon ni softver nemaju obiljezja drugih mreza ali kutija je otvarana i instaliran nas jezik. Koristi se dvije sedmice vec i nema nikakvih problema.
Treci telefon :
Brat mjenja telefon. Xperia Neo. U shopovima i do 600 maraka, u univerzalno - 485. Nazovem prije 2 dana javi se neki drugi lik , kulturan , voljan da objasni sve sta i kako , kazem mu nema potrebe kupovao sam vec, hocu to i to. Roba stize sutra ako nije problem nazovi sutra. Kulturno i krajnje profesionalno. Nazovem sutra ( tj. juce ) javi se isti jaran zapise adresu zahvali se. Telefon stigao ranom zorom jutros. Otvorim i, dakle ista situacija, kutija je otvarana, al nema obiljezja ni na kutiji ni na telefonu da je s druge mreze. Nastavim da caprkam po kutiji iznenadim se - HDMI kabl ( ne dolazi u standardnim pakovanjim vec kao premium samo - reko gotiva ne moram da pazarim ako mi ikad zatreba ). Upalim ga i skontam da su u softveru ostali tragovi. Par aplikacija sa spanskim nazivom i na spanskom te jedan custom homescreen na kome su te aplikacija uredno poslagane. Zakljucak : ovaj jeste skinut sa neke mreze , iz pakovanja su mogli izvaditi HDMI i prodati ali nisu ( niko ne bi vidio razliku ) i instaliran je nas jezik. Koristim ga cijeli dan jer brat jos nije tu i nemam nikakvih problema za sada.
Cetvrti telefon : buduci da svi mjenjaju mjenanjacu i ja... za 2 dana cu naruciti Galaxy S2 pa sta bude...
Sveukupni utisak : Niko od ovih shopova kako u Banjaluci tako i u Sarajevu ne prodaje originalne telefone jer skoro svaki od njih u ponudi ima telefona koji jos nisu ni izasli na nase trziste. Univerzalno.com meni djeluje kao najjeftiniji. Sto se usluge tice , djeluje mi kao da imaju 2 halfa zaposlena, jedan koji nema pojma o zivotu i nije bas zainteresovan i drugi koji zna sa cim radi i krajnje je profesionalan i kulturan. Sto se tice tvrdnji da su telefoni skidani sa drugih mreza slazem se ali ne u potpunosti. Imam osjecaj da jeftinije telefon nabavljaju kao originale ali i dalje nekim sumnjivim kanalima pa su zato tako jeftini , a sto se ovih skupljih modela tice , to je neko silno preklapanje u koje ne bih ni zalazio. Garanciju ne mogu dati jer ni sami ne znaju odakle nabavljaju.
Meni kao kupcu , i nekome ko zna dosta u telefonima ( gadgetima uopste ) , usluga uopste nije bitna dokle god za svoj novac dobijem ono sto zelim ( naravno po sto nizoj cijeni , niko nema para za bacanje ). Radim sa ljudima svaki dan , znam i ja nekad biti mrzovoljan, jednostavno je svagdje tako. Sto se tice garancije , stvarno mislim da je glupo raspravljati o takvim stvarima, promjenio sam bar 30 telefona u zadnjih 10 godina, jedini koji mi se ikad pokvario je N95 i to tamo gdje slidere najvise boli - Flat. i to 15 dana nakon isteka garancije. Kome se jos pokvario telefon sem ako mu nije ispadao i ako nije uredno rukovao sa njim. Garancija mi ne znaci nista vodim racuna o svojim stvarima a ovo 6 mjeseci na softver je ocigledno samo formalno. Sto se tice drugih mreza, nemogucnosti updatea i slicno, veliku vecinu danasnjih telefona mozete kod kuce flashovati sami , na android telefonima mozete cak ubaciti i novi kernel i flashovati ROM kakav god pozelite. A ako niste napredan korisnik sanse su da imate druga koji jeste ili u krajnjem slucaju bilo koji mobil shop koji ce vam to uraditi za 10-20KM ( ako ste telefon kupili za stotinjak maraka jeftinije to se isplati ). Jedino na sta bih imao zamjerku je ako bi mi telefon dosao sa hardverskim zigom na telefonu sa neke mreze npr. t-mobile ili tim ili tako nesto, no sa tim se jos nisam susreo.
Dakle koga zanima telefon da ga kupi za manje para i koristi a ne zagleda se u sitnice, univerzalno je dobar izbor... Ako pak zelite netaknut telefon i full garanciju jer niste sigurni u svoje ruke najbolje rjesenje je mozda ebay ili ako vam neko moze donjeti iz susjednih zemalja.
Za osobe poput mene m:tel, bhmobile ili slicno ne dolazi u obzir , nisam rad da za telefon dajem duplo vise para nego sto on vrijedi.
Mislim da sam rekao sve sto imam , pisanje ovog posta je potrajalo. Nadam se da ce ovaj post pomoci bar nekome ko bude neodlucan u vezi univerzalno poput mene.
Meni je ova tema pomogla da odlucim pa rekoh da dam i ja doprinos, svi mi volimo svoj tesko zaradjeni novac.
Pozdrav svima i hvala onima koji su procitali ovo.
Prvi telefon :
Prije 3 mjeseca drug odluci za rodjendan da kupi sestri telefon. Zensko ko zensko, vole kinky telefone i predlozimo joj X10 mini, pokazemo joj par videa i ona se zaljubi... Trazimo mi tako po netu i po gradu gdje bi mogli da pazarimo X10m. U gradu dakle po shopovima koji tvrde da prodaju origigi robu ( ofc prazne price, sve skidano s mreza ) telefon se kretao od 350 do 380 maraka. Pogledamo na par sajtova , na piku , cak i privatne oglase. Naletimo na univerzalno po prvi put. 260 maraka ako se ne varam. Ispitamo situaciju , misljenja razlicita kao i na ovoj temi i odlucimo se naruciti iz univerzalno. Nazovemo javi se "brat", vjerovatno onaj kojeg je neko spominjao, malo poglup vidi se , pitamo sta i kako i narucimo. Kaze moze nije problem , zapise adresu i dovidjenja. Sutra poslijepodne euroexpress donese telefon. Otvaramo kesu - original pakovanje ( bas kao i sa unboxing videa na youtube ) no onaj okrugli stamp s kojim je zapecacena nova kutija - pocijepan. Unutra telefon i sve stvari koje idu uz njega u original pakovanju. Upalimo ga - nema nikakvih oznaka bilo kakve druge mreze, ni hardverskih ni softverskih... jedino po cemu smo ga mogli razlikovati od origigija je instaliran nas jezik i to je to.
Zakljucak : Pakovanje mozda jeste original i nema obiljezja mreze ali instaliran je nas jezik i pakovanje je otvarano ( doduse neki korisnici bi mozda i bili zahvalni na nasem jeziku).Otkad je kupljen radi savrseno , nikakvih problema.
Drugi telefon :
X10 mini pro prije 2 sedmice. U shopovima po gradu 350-400 maraka, na univerzalno 275. Cura vidjela kod sestre od druga ali hoce i tastaturu - zene.Nazovem, javi se isti "brat" , narucim , dovidjenja. Sutradan proslo podne , zovem ih ponovo - mislio je da ima na stanju ali zapravo nije bilo pa nisu poslali , roba stize za 2 dana , nazovi ponovo hvala dovidjenja. Zovem ja za 2 dana , opet "brat"... Kaze nije siguran ima li ako ima poslace ako nema javice za neki sat. Nikad me nije nazvao. Ajde zovem ja ponovo cisto da znam , kaze nije stigao nazvati ali poslali su. Sutra stize telefon euroexpressom. Kao i u prvom slucaju , pakovanje , telefon ni softver nemaju obiljezja drugih mreza ali kutija je otvarana i instaliran nas jezik. Koristi se dvije sedmice vec i nema nikakvih problema.
Treci telefon :
Brat mjenja telefon. Xperia Neo. U shopovima i do 600 maraka, u univerzalno - 485. Nazovem prije 2 dana javi se neki drugi lik , kulturan , voljan da objasni sve sta i kako , kazem mu nema potrebe kupovao sam vec, hocu to i to. Roba stize sutra ako nije problem nazovi sutra. Kulturno i krajnje profesionalno. Nazovem sutra ( tj. juce ) javi se isti jaran zapise adresu zahvali se. Telefon stigao ranom zorom jutros. Otvorim i, dakle ista situacija, kutija je otvarana, al nema obiljezja ni na kutiji ni na telefonu da je s druge mreze. Nastavim da caprkam po kutiji iznenadim se - HDMI kabl ( ne dolazi u standardnim pakovanjim vec kao premium samo - reko gotiva ne moram da pazarim ako mi ikad zatreba ). Upalim ga i skontam da su u softveru ostali tragovi. Par aplikacija sa spanskim nazivom i na spanskom te jedan custom homescreen na kome su te aplikacija uredno poslagane. Zakljucak : ovaj jeste skinut sa neke mreze , iz pakovanja su mogli izvaditi HDMI i prodati ali nisu ( niko ne bi vidio razliku ) i instaliran je nas jezik. Koristim ga cijeli dan jer brat jos nije tu i nemam nikakvih problema za sada.
Cetvrti telefon : buduci da svi mjenjaju mjenanjacu i ja... za 2 dana cu naruciti Galaxy S2 pa sta bude...
Sveukupni utisak : Niko od ovih shopova kako u Banjaluci tako i u Sarajevu ne prodaje originalne telefone jer skoro svaki od njih u ponudi ima telefona koji jos nisu ni izasli na nase trziste. Univerzalno.com meni djeluje kao najjeftiniji. Sto se usluge tice , djeluje mi kao da imaju 2 halfa zaposlena, jedan koji nema pojma o zivotu i nije bas zainteresovan i drugi koji zna sa cim radi i krajnje je profesionalan i kulturan. Sto se tice tvrdnji da su telefoni skidani sa drugih mreza slazem se ali ne u potpunosti. Imam osjecaj da jeftinije telefon nabavljaju kao originale ali i dalje nekim sumnjivim kanalima pa su zato tako jeftini , a sto se ovih skupljih modela tice , to je neko silno preklapanje u koje ne bih ni zalazio. Garanciju ne mogu dati jer ni sami ne znaju odakle nabavljaju.
Meni kao kupcu , i nekome ko zna dosta u telefonima ( gadgetima uopste ) , usluga uopste nije bitna dokle god za svoj novac dobijem ono sto zelim ( naravno po sto nizoj cijeni , niko nema para za bacanje ). Radim sa ljudima svaki dan , znam i ja nekad biti mrzovoljan, jednostavno je svagdje tako. Sto se tice garancije , stvarno mislim da je glupo raspravljati o takvim stvarima, promjenio sam bar 30 telefona u zadnjih 10 godina, jedini koji mi se ikad pokvario je N95 i to tamo gdje slidere najvise boli - Flat. i to 15 dana nakon isteka garancije. Kome se jos pokvario telefon sem ako mu nije ispadao i ako nije uredno rukovao sa njim. Garancija mi ne znaci nista vodim racuna o svojim stvarima a ovo 6 mjeseci na softver je ocigledno samo formalno. Sto se tice drugih mreza, nemogucnosti updatea i slicno, veliku vecinu danasnjih telefona mozete kod kuce flashovati sami , na android telefonima mozete cak ubaciti i novi kernel i flashovati ROM kakav god pozelite. A ako niste napredan korisnik sanse su da imate druga koji jeste ili u krajnjem slucaju bilo koji mobil shop koji ce vam to uraditi za 10-20KM ( ako ste telefon kupili za stotinjak maraka jeftinije to se isplati ). Jedino na sta bih imao zamjerku je ako bi mi telefon dosao sa hardverskim zigom na telefonu sa neke mreze npr. t-mobile ili tim ili tako nesto, no sa tim se jos nisam susreo.
Dakle koga zanima telefon da ga kupi za manje para i koristi a ne zagleda se u sitnice, univerzalno je dobar izbor... Ako pak zelite netaknut telefon i full garanciju jer niste sigurni u svoje ruke najbolje rjesenje je mozda ebay ili ako vam neko moze donjeti iz susjednih zemalja.
Za osobe poput mene m:tel, bhmobile ili slicno ne dolazi u obzir , nisam rad da za telefon dajem duplo vise para nego sto on vrijedi.
Mislim da sam rekao sve sto imam , pisanje ovog posta je potrajalo. Nadam se da ce ovaj post pomoci bar nekome ko bude neodlucan u vezi univerzalno poput mene.
Meni je ova tema pomogla da odlucim pa rekoh da dam i ja doprinos, svi mi volimo svoj tesko zaradjeni novac.
Pozdrav svima i hvala onima koji su procitali ovo.
-
AmoK
#550 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Svaki noviji Android ima prevod na naš jezik (2.1>), što je pravo dobra stvar.gr4ndm4st3r_bl4ck wrote:..........