Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PRO testant

#526 Re: Pitanje za vjernike

Post by PRO testant »

statix wrote:Ajde nam ispricaj kako dolazi do Big Banga, kako nastaje, zasto i kako je objasnjeno.
Pretvorio sam se u uho. 8-)
Evo pa vidi,
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang

a nakon toga usporedi sa :
http://scienceislam.com/bigbang.php
"There is a popular theory referred to as the 'Big Bang' theory. It tries to explain the existence of the universe in an evolutionary manner having an initial beginning with an immense explosion of some gases or solid mass. Some say there first was a void or ’nothingness’, or perhaps, some gases which exploded then from this everything in the universe simply began to evolve to the stage that we see now. There has never really been any solid evidence for this idea of 'something out of nothing' concept. Nor for that matter, the evolutionary theory itself."
By Sheikh Yusuf Estes
Ali postoji i Harun Yayha - http://www.harunyahya.com/articles/70big_bang.php
"Two Basic Pieces of Information about the Standard Cosmological Model Are Provided in the Qur'an (podnaslov)
In the Qur'an, and in the Torah and the Bible that were corrupted after their revelation, God has revealed that the universe and all matter were created out of nothing; in the Qur'an, the only text that has not been corrupted, He reveals one other miraculous secret that the universe is expanding.

The way the universe came into "being" from "non-being" is reported thus in the Qur'an:

He is the Originator of the heavens and the earth. (Qur'an, 6:101)
The expansion of the universe, one of the main areas of research of modern science, is revealed in this verse:
And it is We Who have constructed the heaven with might, and it is We Who are steadily expanding it. (Qur'an, 51:47)

As we have seen, two elements of the standard cosmological model, the Big Bang and Inflation, were reported in the Qur'an at a time when the means of astronomical observation were very limited. This represents clear proof that the Qur'an was revealed by God. The findings of modern science are in complete agreement with what is related in the Qur'an, and these latest studies once again draw attention to that close compatibility."
Najinteresantniji detalj je da se moralo spomenuti u jednom ovakvom članku da su Biblija i Tora "korumpirane" (izmjenjene) ali da je u njihovim "izvornim" oblicima (indirektno rečeno), isto objavljeno po pitanju nastanka svemira.
Te da sam Qur'an, "koji nije izmjenjen", daje dodatne informacije o njegovoj ekspanziji.
PRO testant

#527 Re: Pitanje za vjernike.

Post by PRO testant »

arzuhal wrote:
PRO testant wrote: Ne bih se složio sa tobom.

Ifrit je "jedan od džina" indicira da ih je više.
"A ja ću ti donjeti reče ONAJ koji je učio iz knjige."
Indicira da je riječ o drugom džinu koji je preuzeo taj zadatak na sebe.
--------------
Ne spominje se nigdje ime te osobe o kojoj govoriš. Spominju se "men" = ljudi, što ovog komentatora predstavlja u kao malo opreznijeg u odnosu na druge. Jer nije spreman navesti ime teosobe. Uostalom, kako možemo znati da je riječ o osobi kada je tekst sam po sebi neodređen. A ako kontekst u prvom smislu počinje sa "Džinom" te nastavlja " A onaj koji je ..." logično je zaključiti da je riječ o drugom Džinu, a ne o osobi-čovjeku.
2- onaj koji je učio iz Knjige, koji nije bio džin nego čovjek (u tefsirima se spominje ime Asif ili Asaf),
Ovdje se spominje, ali iz teksta u Quranu je nemoguće doći do tog zaključka. Na osnovu čega je moguće tvrditi tako nešto? Na osnovu Hadisa? Kojih? Ako je interpretacija? Na osnovu kojih pozadinskih izvora, i po kojim principima?
-------

Ono što proizilazi iz konteksta samog teksta jeste da je riječ o dva džina.
Ja ne vidim tekstualne vodilice ka tome, da je riječ o ljudskoj osobi.
Osnova interpretacije teksta, je zapažanje šta tekst kaže i šta ne kaže. Pa tek onda na scenu treba da stupe dodatne informacije, tipa istoriske postavke, kultura, ekonomija društvo itd.
U slučaju da postoje iste, a da ja nisam upoznat sa njima, molio bih navode za njih i slijedi moja korekcija i izvinjenje.
Razlika od tvog i mog pristupa je u tome što se ti koristiš engleskim i south slavic languageom :) , a ja čitam arapski, originalni tekst.
Ja volim Kur'an i nikada ne bih lagao na Kur'an i nešto ubacivao ili oduzimao od onoga kako je tamo. Tačno je da se ne kaže za onog koji je učio iz Knjige da je čovjek, ali...
Da bi ti očito vidio vodilicu koja na to upućuje trebao bi znati makar osnove arapskog. Međutim, čak i bez toga ti mogu pokazati kako je to prevodioc riješio:

''- reče Ifrit, jedan od džinnova -''/qale 'ifritun minnel-džinni''

upravo ova kur'anska napomena ''minnel-džinni''/''jedan od džinnova'' prekida vezu sa onim sljedećim koji se spominje a to je ''onaj koji je iz Knjige učio'', koji je ljudske vrste, odnosno nije džinske, ne drugi od džinna. Upravo isticanjem da je Ifrit jedan od džinna, dešava se, u tekstu, razdvajanje dvije vrste.
Što se tiče imena Asif/Asaf, ono nam nije ni važno. Moguće da je to jedan od israilijjata, kao što se, npr. u Kur'anu spominju imenom melek Džibril i Mikail, ali ne i Azrail, nego se samo kaže melekul-mewt/melek smrti, ali je ime Azrail uzeto iz jevrejske tradicije.
OK.
Vidim da navodiš gramatičko pravilo, ako može ime i neke druge detalje istog? (primjena, izuzetci i tako to)
:D amaterski pokušavam da naučim arapski, a svaka pomoć je dobro došla 8-)

PS
može i na pp ako je predugo, i malo je off topic ;-)
PRO testant

#528 Re: Pitanje za vjernike

Post by PRO testant »

Korekcija u potpunosti prihvaćena i izvinjavam se što sam pogriješio u svojim postovima. :D
Ateista

#529 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

Macak U Cizmama wrote:
nuraH wrote:
Ateista wrote: A da li se medju tim svjetovima spominju i druge planete, konkretno?
(Kur'an 12:4)
Kad reče Jusuf ocu svom: “O oče moj! Uistinu sam ja vidio jedanaest planeta i Sunce i Mjesec. Vidio sam ih sebi potčinjene.”

(Kur’an, 86:1,2,3) Udarajuce zvijezde - pulsari.
Sura 'Et-Tarik' pocinje neobicnom zakletvom:
1. Tako mi neba i onog što udara, a nastavlja pitanjem i odgovorom:
2. A šta znaš ti šta je to što udara,
3. Zvijezda prodorna!

objasnjenja i tumacenja nadji sam!

evo ti ovo da ne trazis bezze:

11 planeta:

1. Merkur
2. Venera
3. Zemlja
4. Mars
5. Ceres
6. Jupiter
7. Saturn
8. Uran
9. Neptun
10. Pluton
11. Ksena (2003 UB)
O planetama ; Radi se o snu kojeg je sin ispricao ocu Jusufu, sto nije nikakav naucna disciplina, nikakav naucni dokaz, nisu vrsena posmatranja , zabiljeske . Ovdje se opisuje jedna obicna porodicna nesloga I poenta je da sin nebi trebao nikom svoje snove otkrivati. ...Ovakvih i slicnih pasosa mozes naci u mnogim knjigama , izvaditi ih iz konteksta , i predociti kao dokaz o postojanju 11 planeta i sl.

---------------------
Tvoj i moj Al-Tariq se ne slazu ??? ... :shock:

"86. At-Tariq - Danica
Mekka - 17 ajeta

Bismillahi rrahmani rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tako mi neba i Danice!

A znaš li ti šta je Danica? "

Zvijezda blistava!
Sto se tice 11 planeta, planeta je jako diskutabilan pojam, nesto o cemu naucnici rasoravljaju i dogovraju se sta ce biti zvanicna definicija planete.

BIlo je upitno hoce li pluton ostati planeta, a hoce li i charon uvrstiti u planetu, kao dvojna planeta. Cini mi se da je na kraju cak pluton izbacen, a veliko je pitanje hocemo li otkriti jos planeta suncevog sistema ili hoce li se promijeniti zvanicna definicija planete.

Zbog toga, to poredjenje sa trenutnom (ako je uopste trenutna) definicijom nema logike, sta li je bilo objasnjenje kada se mislilo da je samo 8 planeta suncevog sistema? I sta je sa ostalim planetama van suncevog sistema?
arzuhal

#530 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

PRO testant wrote:
OK.
Vidim da navodiš gramatičko pravilo, ako može ime i neke druge detalje istog? (primjena, izuzetci i tako to)
:D amaterski pokušavam da naučim arapski, a svaka pomoć je dobro došla 8-)

PS
može i na pp ako je predugo, i malo je off topic ;-)
Nije to nikakvo posebno pravilo, to je samo objašnjenje upotrebe jednog prijedloga u navedenom primjeru, a veli se ''onaj ko zna prijedloge u arapskom i njihovu upotrebu - taj zna arapski'' :)
Ako ti šta zapne javi, inače sam tanak sa vremenom :)

Sretno sa arapskim :thumbup:
statix

#531 Re: Pitanje za vjernike

Post by statix »

PRO testant wrote:
statix wrote:Ajde nam ispricaj kako dolazi do Big Banga, kako nastaje, zasto i kako je objasnjeno.
Pretvorio sam se u uho. 8-)
Evo pa vidi,
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang

a nakon toga usporedi sa :
http://scienceislam.com/bigbang.php
"There is a popular theory referred to as the 'Big Bang' theory. It tries to explain the existence of the universe in an evolutionary manner having an initial beginning with an immense explosion of some gases or solid mass. Some say there first was a void or ’nothingness’, or perhaps, some gases which exploded then from this everything in the universe simply began to evolve to the stage that we see now. There has never really been any solid evidence for this idea of 'something out of nothing' concept. Nor for that matter, the evolutionary theory itself."
By Sheikh Yusuf Estes
Ali postoji i Harun Yayha - http://www.harunyahya.com/articles/70big_bang.php
"Two Basic Pieces of Information about the Standard Cosmological Model Are Provided in the Qur'an (podnaslov)
In the Qur'an, and in the Torah and the Bible that were corrupted after their revelation, God has revealed that the universe and all matter were created out of nothing; in the Qur'an, the only text that has not been corrupted, He reveals one other miraculous secret that the universe is expanding.

The way the universe came into "being" from "non-being" is reported thus in the Qur'an:

He is the Originator of the heavens and the earth. (Qur'an, 6:101)
The expansion of the universe, one of the main areas of research of modern science, is revealed in this verse:
And it is We Who have constructed the heaven with might, and it is We Who are steadily expanding it. (Qur'an, 51:47)

As we have seen, two elements of the standard cosmological model, the Big Bang and Inflation, were reported in the Qur'an at a time when the means of astronomical observation were very limited. This represents clear proof that the Qur'an was revealed by God. The findings of modern science are in complete agreement with what is related in the Qur'an, and these latest studies once again draw attention to that close compatibility."
Najinteresantniji detalj je da se moralo spomenuti u jednom ovakvom članku da su Biblija i Tora "korumpirane" (izmjenjene) ali da je u njihovim "izvornim" oblicima (indirektno rečeno), isto objavljeno po pitanju nastanka svemira.
Te da sam Qur'an, "koji nije izmjenjen", daje dodatne informacije o njegovoj ekspanziji.
Znaci jos u Bibliji se pisalo o tome.
Have not those who disbelieved known that the heavens and the earth were one connected entity, then We separated them?
Ovo je smjesno, kao da kazes, univerzum je sastavljen od neba i svega ostalog sto nije nebo. A to se moze zakljuciti observacijom, samo sto se nije moglo dokazivati.
Inace Islam i Indija su najpoznatiji po astronomij u srednjem vijeku, a i u Babilonu je bila znacajna nauka uz matematiku. Jos tada (1800B.C.)se znalo za planete i dokazivao heliocentricni sistem.

http://www.mesopotamia.co.uk/astronomer ... a_set.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Astronomy_ ... eval_Islam
PRO testant

#532 Re: Pitanje za vjernike

Post by PRO testant »

statix wrote: Znaci jos u Bibliji se pisalo o tome.
Have not those who disbelieved known that the heavens and the earth were one connected entity, then We separated them?
Ovo je smjesno, kao da kazes, univerzum je sastavljen od neba i svega ostalog sto nije nebo. A to se moze zakljuciti observacijom, samo sto se nije moglo dokazivati.
Inace Islam i Indija su najpoznatiji po astronomij u srednjem vijeku, a i u Babilonu je bila znacajna nauka uz matematiku. Jos tada (1800B.C.)se znalo za planete i dokazivao heliocentricni sistem.

Totalno si profulao poentu prvog posta, pa sada i ovog. ;-) :D

Harun koristi Bibiliju (indirektno govoreći o njenom "izvornom" nepromjenjenom tekstu) kao referencu za te stvari.
Da međutim Yusuf Estes smatra da nema "nikakvih dokaza" za tu teoriju o big bangu.

Prvi koristi navode iz Qurana kao podršku svojoj tezi, dok je drugi u potpunosti opovrgava.
Obojica prominentni zagovornici Islama, a dijametralno suprotni stavovi oko ovog pitanja bazirani na Quranu. :D
A da uopšte ne uključujemo teologiju u tu raspravu.
PRO testant

#533 Re: Pitanje za vjernike

Post by PRO testant »

pure_love wrote:pa vidis znam sta vecina kaze,kako to vecinska ulema tumaci,i to je i sada mainstream stav,sve ostalo se ne priznaje..ali kazem da postoje drugaciji stavovi
Prava demokratija, zar ne? :D
A zašto taj princip ne prihavatate kada je riječ o drugim pitanjima iz života?
Recimo konkretno, po pitanju ........ bez da ispadnem provokativan, o ......... recimo ovoj odluci u Švici?
"Većina odlučila, pa hajde, šta sada? Idemo dalje." (navodim primer opcije stava)
Boddah

#534 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boddah »

Netchko wrote:Postovani vjernici, kao sto znate svim ljudima su na raspolaganju vjerske knjige bilo koje vjere pa ako je doticni koji ne vjeruje u Boga toliko pametan nek uzme knjige i nek malo procita, u Kur'anu je npr. objasnjen fenomen Big banga, fotosinteze, sazvijezdja i jos mnoga NAUCNA POSTIGNUCA iz proslosti nastala nakon objave Kur'ana. Dakle ne raspravljati se sa ateistom i njemu slicnim samo molim Boga da ih uputi i spasi.
zar ti nije barem malo čudno to što nijedno to čudo nije otkriveno na osnovu Kur'ana, da li si se ikada pitao zašto je to tako?

P.S. ako želiš da ti izmislim čudo u Kur'anu koje će se pozivati na pravi ajet a biti će magično, samo javi, za početak evo ti jedno za koje nisi znao http://nemaboga.blogger.ba/arhiva/2009/09/01/2299734
Boddah

#535 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boddah »

PRO testant wrote:

Harun koristi Bibiliju (indirektno govoreći o njenom "izvornom" nepromjenjenom tekstu) kao referencu za te stvari.
Da međutim Yusuf Estes smatra da nema "nikakvih dokaza" za tu teoriju o big bangu.

Prvi koristi navode iz Qurana kao podršku svojoj tezi, dok je drugi u potpunosti opovrgava.
Obojica prominentni zagovornici Islama, a dijametralno suprotni stavovi oko ovog pitanja bazirani na Quranu. :D
http://www.reuters.com/article/artsNews ... 09?sp=true ljudi žele da se rješe ove budale a naši ga prisvajaju kao spasitelja
statix

#536 Re: Pitanje za vjernike

Post by statix »

PRO testant wrote:

Ja ti pokazujem da su se ljudi 2000 godina prije nove ere bavili astronomijom a ti mene hoces da ubijedis kao da je sve muhamed napisao.
Je si li ti svjestan koliko je to razdoblje, eto ti posmatras kuran kao 1400 godina star, a njima je Babilon bio jos stariji.
Nisu imali struje, pa buljili u nebo po cijelu noc, jebi ga, moralo se nesto proucavati i nagadjati.
BSn

#537 Re: Pitanje za vjernike

Post by BSn »

Evo vrijeme je nove hidzretske godine. Ona dolazi, bas kao i krscanska, po vremenskim zonama. Eh, upravo te vremenske zone su interesantne u promisljanju jednog drugog pitanja.

Naime, smak svijeta po islamu, tj. kijamteski dan, ce nastupiti u vremenu izmedju aksama i jacije. Da li to znaci da ce u Japanu smak svijeta nastupiti 20-ak sati prije nego u Americi, tj. da ce Amerikanci gledati na CNN-u kako im se priblizava kraj?
Macak U Cizmama

#538 Re: Pitanje za vjernike

Post by Macak U Cizmama »

BSn wrote:Evo vrijeme je nove hidzretske godine. Ona dolazi, bas kao i krscanska, po vremenskim zonama. Eh, upravo te vremenske zone su interesantne u promisljanju jednog drugog pitanja.

Naime, smak svijeta po islamu, tj. kijamteski dan, ce nastupiti u vremenu izmedju aksama i jacije. Da li to znaci da ce u Japanu smak svijeta nastupiti 20-ak sati prije nego u Americi, tj. da ce Amerikanci gledati na CNN-u kako im se priblizava kraj?
A sta ce tek biti na Juznom i Sjevernom polu kad je izmedju aksama i jacije 6 mjeseci razlike .... :lol: ... :lol:
PRO testant

#539 Re: Pitanje za vjernike

Post by PRO testant »

statix wrote:
PRO testant wrote:

Ja ti pokazujem da su se ljudi 2000 godina prije nove ere bavili astronomijom a ti mene hoces da ubijedis kao da je sve muhamed napisao.
Je si li ti svjestan koliko je to razdoblje, eto ti posmatras kuran kao 1400 godina star, a njima je Babilon bio jos stariji.
Nisu imali struje, pa buljili u nebo po cijelu noc, jebi ga, moralo se nesto proucavati i nagadjati.
Ja zaista ne znam :shock: ... ali mi nije jasno da si me baš toliko pogrešno razumio.
Ja se u potpunosti slažem sa tobom, da ti navodi nisu dovoljan dokaz da je Qur'an objava od Boga. Prvenstveno zbog njihove prirode, dalje zbog vremena početka, razloga nastanke te iste linije argumentacije i apologetike.
Čak sam i postavio određene stvari u postu da se vidi da su i mišljenja unutar samog Islama podjeljena po pitanju nekih tačaka. I to ne samo podjeljena, nego sasvim suprotna.

Ja nisam imao nikada namjeru da pokažem da je "Muhamed to sve napisao". Ne znam po čemu si to zaključio?
Molim te da mi malo pojasniš odakle si to shvatio iz mojih postova?

A da imalo pratiš moje pisanje (poput pure_love :D ) vidio bi da je moje mišljenje sasvim suprotno.
Postao/la Boddah dana 16/12/2009 15:50
http://www.reuters.com/article/artsNews ... 09?sp=true ljudi žele da se rješe ove budale a naši ga prisvajaju kao spasitelja
Isto pitanje važi i za tebe.
Iz čega si izvukao da ja Adnana Oktara (aka Haruna Jahyu) uzdižem u sferu spasitelja? :-)

Molio bih odgovore :D
statix

#540 Re: Pitanje za vjernike

Post by statix »

nesporazum, moja greska, sory :-) :wink:
PRO testant

#541 Re: Pitanje za vjernike

Post by PRO testant »

statix wrote:nesporazum, moja greska, sory :-) :wink:
Sve je u redu haveru moj :D :D
oridjidji

#542 Re: Pitanje za vjernike

Post by oridjidji »

Macak U Cizmama wrote:
BSn wrote:Evo vrijeme je nove hidzretske godine. Ona dolazi, bas kao i krscanska, po vremenskim zonama. Eh, upravo te vremenske zone su interesantne u promisljanju jednog drugog pitanja.

A sta ce tek biti na Juznom i Sjevernom polu kad je izmedju aksama i jacije 6 mjeseci razlike .... :lol: ... :lol:
U islamu se kaze da ce sudnji dan doci na petak, nekome u zalasku sunca a nekome u njegovome izlasku. Prosto pitanje za tebe ... Kakav je to islamski kalendar i po cemu se on racuna? koliko jedna muslimanska godina broji dana? A koliko mjeseci? Mani se googla i odgovori to onako iz glave... I reci mi koja je sada hidzretska godina, ako znas?

Jer koliko mogu da vidim nije ti golemo znanje o predznacima sudnjeg dana i su dnjem danu, koliko je o islamu uopste to zaista ne znam.
Boddah

#543 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boddah »

primjetio sam da si ga spomenuo pa rekoh da podijelim link :D vidiš rekao sam naši ne ti ili vi ;)
zenicanin 1979

#544 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

nuraH wrote:
Static-X wrote:
zenicanin 1979 wrote:Hajdemo poceti od pocetka.U kuranu se na samom pocetku kaze: u ime Alaha milostivog samilosnog
1)tebe Alaha gospodara svjetova hvalimo (uopste se ne daju nikakve karakteristike tih svjetova.Jesu li to narodi, planete,Na kojem su prostoru, kakvi su ti svjetovi.Pa kako cu hvaliti nekoga kao gospodara svjetova a da neznam ni o kakvim je svjetovima rijec.Zamislite da ja kazem za nekoga da je majstor pica ,a mene neko pita, a sta su to pice, a ja mu kazem ,nemam pojma.Dali bi on to moje misljenje uzeo za ozbiljno
sta ti ba ovdje nije jasno, svih svijetova znaci svijeta na kojem si sad ti i svega ostalog sto je stovreno
@zenicanin

kao prvo da ti objasnim neke osnovne stvari oko citanja i tumacenja literature!
ne znam da li uopce citas bilo kakve knjige, ali tvoje razmisljanje me navodi na zakljucak da to bas i ne radis cesto!
pri citanju bilo kakve literature: knjizevne, naucne, religijske, itd. - ne mozes izvesti zakljucak iz jedne recenice,
niti mozes upotpunosti shvatiti sta je ''pisac'' htio reci u cijeloj knjizi ako izdvojis samo jednu recenicu ili jedan njen pasos!

Sto se tice Kur'ana - ne mozes uzeti par ajeta i tumaciti sta je Gospodar htio reci!
Kur'an je vrlo kompleksna literatura i vrlo je tesko citati je a kamoli shvatati i razumijevati!
Kur'an treba proucavati i tumaciti kao cjelinu - dakle od korice do korice - a ne samo uzeti jedan ajet ili suru i
hvatati se za neke nejasnoce!
Kur'an je napisan tako da su neke stvari na njegovom pocetku samo spomenute a tek kasnije na njegovom kraju
tek objasnjenje - i to sve u odredjenom vremenu i prostoru za koji se ta stvar spominje!
neki ljudi provedu skoro citav zivotni vijek citajuci i proucavajuci Kur'an a da im opet ne bude sve upotpunosti jasno!

da si malo vise citao spoznao bi o kakvim svjetovima se radi!
naime, u Kur'anu se spominje da postoji vise svjetova!
jedan od tih svjetova jeste ovaj nas svijet kojem i mi kao ljudska bica pripadamo zajedno sa ostalim zivim bicima, zivotinjama, i dr.
postoji i drugi ''nama nevidljivi svijet'' kojem pripadaju ''nama nevidljiva bica'' a to su ''meleci'' i ''dzini'' - koji nas vide - ali mi njih ne vidimo!
nadalje, postoje i svjetovi u smislu dunjaluka' - kojem pripadaju i ovaj nas i ovaj nevidljivi, i 'ahiret - svijet koji dolazi poslije dunjaluka
odnosno poslije 'sudnjeg dana' - u tom svijetu postoje 'dzennet' i 'dzehenem'.
na tom 'drugom' svijetu tj. ahiretu - koji je za razliku ovog svijeta - vjecan - mi kao ljudi cemo za razliku od situacije na dunjaluku,
vidjeti 'nevidljivi svijet' tj. vidjecemo 'dzine' - a oni nece vidjeti nas!
dakle na dunjaluku oni vide nas a mi njih ne, ali zato na ahiretu cemo mi vidjeti njih, a oni nas ne!

to su ti eto ti 'Svjetovi' - i On je Gospodar svih tih svjetova!!!

ako ti sta nije jasno - uzmes fino Kur'an i citas ga od korice do korice!!!
Ti uzmi crvenkapicu ,slikovnicu, te je nabildaj sa toliko metafora i nedefinisanih pojmova, shvatices da moze da postane komplikovana da je nemoze niko razumjeti.
Tvoje definicije ne posjeduju rodni pojam .O cemu je rijec vidjeces ako procitas jedan od mojih raniji postova.A sada da probamo bolje definisati ono sto pretpostavljam da si htio reci.
Idemo redom pretpostavimo da je ovaj nas svijet definisan pojam ,pa cemo preko njega kao rodnoga pojma pokusati da definisemo nevidljivi svjet.
Nevidljivi svijet je svijet koji je nastanjen melecima i dzinima i koji je takav da svako bice iz svijeta ne vidi bice iz nevidljivoga svijeta dok svako bice iz nevidljivoga svijeta vidi bice iz svijeta.
Ahiret je svijet koji dolazi poslije dunjaluka.
Dunjalucki svijet je skup svijeta,nevidljivog svijeta i ahireta.Iz definicije proizilazi da svijet, Nevidljivi svijet i ahiret moraju da postoje u istom trenutku da bi bili skup.A po definiciji je ahiret svijet koji dolazi poslije dunjaluka sto je definiciona kontradikcija.
Idemo dalje .Rekao si :Ahiret je vijecan, a rekao si da ahiret dolazi poslije dunjaluka .Cim dolazi poslije dunjaluka onda nije vijecan Kontradikcija
nadalje rekao si :dakle na dunjaluku oni vide nas a mi njih ne, ali zato na ahiretu cemo mi vidjeti njih, a oni nas ne! a malo prije si rekao da je dunjaluk sastavljen od ahireta.Ispada iz definicija da ce se na istom mjestu (ahiretu)i vremenu pojaviti dva potpuno oprecna dogadjaja.Bica na ahiretu ce i vidjeti i nece vidjeti bica na dunjaluku (meleke i dzine) sto je kontradicija
Iz svega mogu zakljuciti da tvoje definicije stoje potpuno oprecno i iskljucuju postojanje takvih svijetova.
Molim te pazljivo procitaj ovo sto sam napisao i vidjeces da je tako.
Last edited by zenicanin 1979 on 16/12/2009 19:27, edited 2 times in total.
andrija2007

#545 Re: Pitanje za vjernike

Post by andrija2007 »

Imal' iko ovde da se bori protiv nefsa, il' se samo kahveniše po cijeli dan!
Boddah

#546 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boddah »

oridjidji wrote:
Macak U Cizmama wrote:

U islamu se kaze da ce sudnji dan doci na petak, nekome u zalasku sunca a nekome u njegovome izlasku. Prosto pitanje za tebe ... Kakav je to islamski kalendar i po cemu se on racuna? koliko jedna muslimanska godina broji dana? A koliko mjeseci? Mani se googla i odgovori to onako iz glave... I reci mi koja je sada hidzretska godina, ako znas?

Jer koliko mogu da vidim nije ti golemo znanje o predznacima sudnjeg dana i su dnjem danu, koliko je o islamu uopste to zaista ne znam.
vidite meni je zanimljivo kako Muhammed već zna da će u džehennemu biti većina žena kada još nije bio Sudnji dan
zenicanin 1979

#547 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

oridjidji wrote:
Macak U Cizmama wrote:

Namoguce je da ce u svim zemljama sudnji dan doci ili u zalasku ili u izlasku sunca jer ce na zemlji sigurno postojati u svakom trenutku naroda kod kojih je sunce vec zaslo ili vec izaslo .
zenicanin 1979

#548 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Boddah wrote:
Netchko wrote:Postovani vjernici, kao sto znate svim ljudima su na raspolaganju vjerske knjige bilo koje vjere pa ako je doticni koji ne vjeruje u Boga toliko pametan nek uzme knjige i nek malo procita, u Kur'anu je npr. objasnjen fenomen Big banga, fotosinteze, sazvijezdja i jos mnoga NAUCNA POSTIGNUCA iz proslosti nastala nakon objave Kur'ana. Dakle ne raspravljati se sa ateistom i njemu slicnim samo molim Boga da ih uputi i spasi.
zar ti nije barem malo čudno to što nijedno to čudo nije otkriveno na osnovu Kur'ana, da li si se ikada pitao zašto je to tako?

P.S. ako želiš da ti izmislim čudo u Kur'anu koje će se pozivati na pravi ajet a biti će magično, samo javi, za početak evo ti jedno za koje nisi znao http://nemaboga.blogger.ba/arhiva/2009/09/01/2299734
Ovaj link ti je stvarno dobar svaka cast.
Static-X

#549 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:
Static-X wrote:
zenicanin 1979 wrote:Hajdemo poceti od pocetka.U kuranu se na samom pocetku kaze: u ime Alaha milostivog samilosnog
1)tebe Alaha gospodara svjetova hvalimo (uopste se ne daju nikakve karakteristike tih svjetova.Jesu li to narodi, planete,Na kojem su prostoru, kakvi su ti svjetovi.Pa kako cu hvaliti nekoga kao gospodara svjetova a da neznam ni o kakvim je svjetovima rijec.Zamislite da ja kazem za nekoga da je majstor pica ,a mene neko pita, a sta su to pice, a ja mu kazem ,nemam pojma.Dali bi on to moje misljenje uzeo za ozbiljno
sta ti ba ovdje nije jasno, svih svijetova znaci svijeta na kojem si sad ti i svega ostalog sto je stovreno

Ti uzmi crvenkapicu ,slikovnicu, te je nabildaj sa toliko metafora i nedefinisanih pojmova, shvatices da moze da postane komplikovana da je nemoze niko razumjeti.
Tvoje definicije ne posjeduju rodni pojam .O cemu je rijec vidjeces ako procitas jedan od mojih raniji postova.A sada da probamo bolje definisati ono sto pretpostavljam da si htio reci.
Idemo redom pretpostavimo da je ovaj nas svijet definisan pojam ,pa cemo preko njega kao rodnoga pojma pokusati da definisemo nevidljivi svjet.
Nevidljivi svijet je svijet koji je nastanjen melecima i dzinima i koji je takav da svako bice iz svijeta ne vidi bice iz nevidljivoga svijeta dok svako bice iz nevidljivoga svijeta vidi bice iz svijeta.
Ahiret je svijet koji dolazi poslije dunjaluka.
Dunjalucki svijet je skup svijeta,nevidljivog svijeta i ahireta.Iz definicije proizilazi da svijet, Nevidljivi svijet i ahiret moraju da postoje u istom trenutku da bi bili skup.A po definiciji je ahiret svijet koji dolazi poslije dunjaluka sto je definiciona kontradikcija.
Idemo dalje .Rekao si :Ahiret je vijecan, a rekao si da ahiret dolazi poslije dunjaluka .Cim dolazi poslije dunjaluka onda nije vijecan Kontradikcija
nadalje rekao si :dakle na dunjaluku oni vide nas a mi njih ne, ali zato na ahiretu cemo mi vidjeti njih, a oni nas ne! a malo prije si rekao da je dunjaluk sastavljen od ahireta.Ispada iz definicija da ce se na istom mjestu (ahiretu)i vremenu pojaviti dva potpuno oprecna dogadjaja.Bica na ahiretu ce i vidjeti i nece vidjeti bica na dunjaluku sto je kontradicija
Iz svega mogu zakljuciti da tvoje definicije stoje potpuno oprecno i iskljucuju postojanje takvih svijetova.
Molim te pazljivo procitaj ovo sto sam napisao i vidjeces da je tako.
Nisam toliko upucen u taj nevidljivi svijet i gdje je nurah sve ovo nasao, zato nebi da idem u detalje o tome al je svakako moguce. samo cu da komentarisem u vezi tog vjecnog - kada covjek preseli na taj svijet od tada covjek postaje vjecan tj. nema vise umiranja i odlaska na neki drugi svijet. Na to se misli.
A u vezi ostali stvari - dali je tebi poznat elektromagnetski spektrum i koliki dio pripada vidljivom spektru boja tj. onoga sto tvoje i moje oko moze da vidi.
Optimus Prime

#550 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

Static-X wrote:
A u vezi ostali stvari - dali je tebi poznat elektromagnetski spektrum i koliki dio pripada vidljivom spektru boja tj. onoga sto tvoje i moje oko moze da vidi.
Nadam se da ti je jasno da postoje sprave pomocu kojih mozemo identificirati elektromagnetne talase bilo koje frekvencije.
Dzinove nazalost do sada niko nije izmjerio. :D
Post Reply